Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


Stroe/Vasilache

In jos

Stroe/Vasilache Empty Re: Stroe/Vasilache

Mesaj Scris de Admin 01.03.15 20:05

https://neamulromanescblog.wordpress.com/2015/02/19/gheorghe-gh-vasilache/
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty Re: Stroe/Vasilache

Mesaj Scris de Admin 07.02.15 11:55

http://www.istoria.md/articol/987/Vasile_Vasilache,_biografie
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty Re: Stroe/Vasilache

Mesaj Scris de Admin 13.04.11 19:02

Actori de marca in spectacolul 'Alo, aici e Stroe!'
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty Liana SAXONE-HORODI: In memoriam, Rolanda Camin-Nacht - soţi

Mesaj Scris de Admin 03.01.10 8:14

Liana SAXONE-HORODI: In memoriam, Rolanda Camin-Nacht - soţia legendarului N. Stroe
Luni, 28 noiembrie, am condus-o pe ultimul drum pe actriţa Rolanda Camin-Nacht, soţia legendarului N. Stroe, mama lui Eugen şi a Danei.
Povestea de dragoste dintre celebrul comic N. Stroe şi frumoasa începătoare în teatrul de revistă Rolanda Camin (Kaminski), a început ca în basme, la spectacolul „Circul Tănase”, pus în scenă de Compania Cărăbuş la Circul Paladium, după ce Sala Savoi fusese avariată de bombardamente. Un roman de dragoste, cu flori şi ciocolată, care s-a concretizat cu cei doi copii, Eugen, născut în 1952 şi, doi ani mai tărziu o fată - Dana.
Au trecut anii, perechea N.Stroe - Rolanda Camin a fost unită şi la „bine” şi la „rău”. Au apărut împreună în multe spectacole. În anul 1977 au aliat. În Israel, trioul Stroe – Eugen - Rolanda a jucat un timp, în spectacole organizate pentru originarii din România. Apoi Eugen şi-a urmat calea lui, integrându-se în societatea israeliană ca regizor de teatru, pedagog, dramaturg si compozitor. Iar Dana, care n-a vrut să meargă pe linia teatrului, este psiholog, în Germania.
După dispariţia lui N. Stroe, în 1990, Rolanda şi-a propus să-l comemoreze pe marele artist, cu ocazia împlinirii centenarului naşterii sale. Aşa, am asistat la la marele eveniment organizat la Tel Aviv în mai 2006 şi, câteva luni mai târziu, la Centrul Comunitar din Bucureşti. De fapt, cu acest prilej, la Tel Aviv, am văzut-o pe Rolanda pentru ultima oară.
Acum, în ziua de Crăciun, puţin timp înainte de a împlini vârsta de 90 de ani, ea a trecut în lumea celor drepţi, fiind înhumată în cimitirul din Kibuţul Ghivat Brener.
Am plecat devreme din Haifa, era un drum lung şi necunoscut, aşa că am ajuns puţin înainte de ora anunţată; am avut în felul acesta ocazia să vedem cum arată un „Cimitir alternativ”.
Nu pot descrie emoţia văzând monumentele, pe unele fiind săpate cruci, lângă altele cu „Maghen David”, un pom îmbodobit de Crăciun şi jucării la mormântul unui copil, care nu a apucat să trăiască măcar o lună, multe monumente cu înscripţii în limba rusă, câteva în româneşte, altele în ebraică. Soţul meu a găsit mormântul unei femei născute, ca şi el la Paşcani, care a peregrinat prin Roman, Bucureşti, Paris, Tel-Aviv şi acum odihneşte tocmai la Ghivat Brener. Închideai ochii şi-ţi imaginai o „lume” cu tradiţii, cu obiceiuri diferite, simţeai că dragostea nu are „graniţe”, nici de religie, nici de mentalitate, într-un cuvânt, cât de adevărat este atunci când spunem că, „toţii venim de- -acolo- şi, plecăm intr- -acolo-”, cu toţii suntem în primul rând oameni.
Ceremonia înhumării a fost condusă cu eleganţă de cantorul sinagogii reformiste „Beit Daniel” din Tel-Aviv, dl. Fredi Peer, cu fragmente religioase şi laice.
Liane Herman, cunoscuta artistă acompaniatoare şi prietenă apropiată a familiei, a citit o emoţionantă evocare, subliniind ospitalitatea deosebită a dispărutei, devotamentul cu care l-a îngrijit pe soţul ei atunci când era „la Beith Rivka”, şi eforturile pentru a-l aniversa atunci când se împlineau 100 de ani de la naşterea sa. Ea a citit, în încheiere poezia „Părinţii” de Ana Blandiana, din care citez:

„Părinţii fac totul oricând pentru noi -
Ne nasc şi ne cresc mai mari decât ei,
Rămân apoi cu discreţie în urmă,
Nu ne deranjează de obicei. (...)

Apoi îşi mută privirea în stea,
Când raza-nglodată de cer se subţie.
Şi, obosiţi, nu pregetă-o clipă
Să ni se aşeze în pământ, temelie.”


Eugen, cu vocea strangulată de plâns, a spus cuvinte de adio, traducând din română în ebraică. Era pregătit să citească poezia „Repetabila povară” de Adrian Păunescu, dar podidindu-l plânsul, poezia a fost citită tot de Liane Herman, la fel de talentată ca şi la pian. Redau şi din această poezie o strofă:

„Cine are părinţi, pe pământ nu în gând
Mai aude şi-n somn ochii lumii plângând
Că am fost, că n-am fost, ori că suntem cuminţi,
Astăzi îmbătrânind ne e dor de părinţi...”


De altfel şi în ceremonia funerară s-au introdus poezii ale unor poeţi israelieni. La sfărşit Eugen a spus „Kadish”. Sicriul cu corpul neînsufletit a fost coborât în groapă în aplauzele celor prezenţi, cortina a căzut ultima oară.
Rolanda Camin-Nacht ne-a părăsit cu durerea în suflet, că N.Stroe a fost omis şi uitat în „analele” Teatrului de Revistă Constantin Tănase. Le promit Rolandei şi copiiilor, că dacă Dumnezeu o să-mi ajute, nu voi precupeţi eforturile ca numele lui N. Stroe şi al Rolandei Camin să nu fie uitate.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty Stroe si Vasilache

Mesaj Scris de Admin 17.12.09 19:09

Stroe si Vasilache
Reproduc din volumul “Aplauze - Stroe si Vasilache”: “Povestea lor a inceput asa: Erau doi. Unul din partea Bacaului; calalalt de pe dealurile Husului... Si prin anul 1931 cand au fost intrebati la radio: pe ce nume vreti sa va anuntam? au raspuns amandoi: pe numele nostru - “Stroe si Vasilache”!
Dupa inceputul relativ timid cu “Alo, Alo/ Aici e radio/ Stoe si Vasilache” s-a impus pe scenele romanesti perechea ramasa pana in zilele noastre cea mai renumita din teatrul de revista, Stoe si Vasilache inscriindu-si numele printre fondatorii estradei din Romania.
Peste cateva saptamani se vor implini 100 de ani de la nasterea lui Stoe, iar in Israel, unde a emigrat acest deosebit actor dupa pensionare, se fac pregatiri pentru a-i aniversa, cum se cuvine, centenarul. Dar Stroe niciodata nu va putea fi sarbatorit individual, fiind cea mai frumoasa perioada a lui s-a impletit cu anii lui Vasilache, cei doi doi actori au alcatuit un cuplu exceptional, legat de o amicitie sincera, devotata fizic, prietenii au putut fi despartiti numai prin incetarea din viata a lui Vasilache in 1994. Dar sufleteste, pentru Stoe si public, Vasilache a ramas partenerul de scena si colegul legendar pana cand Stoe a inchis ochii in Israel.
... Am recitat de curand cele doua carti pe care le-a scris Stoe in colaborare cu fiul sau Eugen, prima, “77 de ani in 200 de pagini”, editata in 1983; a doua “Aplauze” din 1986. Ambele volume inseamna de fapt o mica istorie a teatrului de revista din Romania, fiindca paginile cartilor ne redau intamplari, amintiri, evenimente privind floarea actorilor de estrada, incepand cu nemuritorul Tanase, precum si a acelor care a stralucit in teatrul de drama si comedie. Cateva nume: Vasiliu Birlic, Mircea Septilici, Colea Rautu, Elena Burmuz, dar si Zizi Serban, Nora Piacentini, Tanta Capatana. Mai notez aici Antonescu Carabus, George Trestian, precum si compozitorii care au asigurat “muzica de alta data”: Ion Vasilescu, Gherase Dendrino, Nae Roman, Teodor Cosma. Pentru cititori nostri amintesc si unele din marile succese ale cuplului Stroe si Vasilache: realizarea primului film comic din Romania “Bing-Bang”, “Ora vesela” la radio, comedia muzicala “Acceleratul 402”, precum si nenumarate spectacole de revista care faceau deliciul spectatorilor. Dar nu se poate trece peste un turneu de mare valoare si prestigiu pentru teatrul de estrada din Romania, organizat de Constantin Tanase - la care au participat Stoe si Vasilache. E vorba de un sir de spectacole ale Teatrului Carabus in Orientul Apropiat, care cuprindea spectacole la Istanbul, Beirut, Tel Aviv, Cairo, Alexandria, textele au fost pregatite in limba franceza si au fost bine primite in orasele vizitate, in special la Beirut unde francezii se simteau ca acasa. Dar marea surpriza a oferit-o inca un acel an, adica 1939, Tel Avivul.
Reproduc din nou din “Aplauze”: “Stroe si Vasilache si-au inceput numarul ca la Beirut, in limba franceza, cu slagarul «Je chante». Dar imediat din sala vocile au inceput sa strige: “Zi-i pe romaneste! Stroe si Vasilache! Pe romaneste!”. Si atunci noi am schimbat macazul: “Si-o astept de-o saptamana/ Sa vie pe la fantana/ Hop, hop, hop!”. ...In acest zile, la Tel Aviv, sotia lui Stroe, adica actrita Rolanda Camin si fiul Eugen, pregatesc serbarea aniversarii centenarului lui Stroe. Care implicit, fara nici o legatura cu datele cateldaristice, inseamna si sarbatorirea lui Vasilache, adica a acelui cuplu nedespartit, intrat in istoria teatrului de revista din Romania. Si-au anuntat participarea la festivitati multi actori de frunte din Romania si Israel, TVR International dorind sa imortalizeze evenimentul. Dar despre toate aceste vom scrie la timpul respectiv. Tableta de astazi o inchei cu o intamplare anecdotica dar care sublinieaza ce a reprezentat pentru public perechea minuanta de actori la care ne-am referit mai sus: intr-o zi cineva il recomanda pe Stroe unei mari personalitati, spunandu-i ca e vorba despre un actor de exceptie. La care, acel personaj important a zis actorului: “Stiu si am auzit de numele ce-l aveti. Dumneavoastra sunteti Stroe si Vasilache”.


http://www.cronicaromana.ro/tablete-din-tara-sfantastroe-si-vasilache.html


Ultima editare efectuata de catre Admin in 13.04.11 19:21, editata de 1 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty Aniversarea centenarului marelui artist N. Stroe -----------

Mesaj Scris de Admin 15.08.09 18:09

Aniversarea centenarului marelui artist N. Stroe
---------------------------------------------------------

Corespondenta de la Mirel Horodi:



La 14 mai a avut loc in sala "Beit Ariela" din Tel-Aviv un spectacol
extraordinar prilejuit de aniversarea centenarului nasterii marelui
comic N. Stroe.
Spectacolul regizat de Eugen Stroe, fiul
lui N. Stroe, s-a bucurat de un succes enorm. Publicul a avut prilejul
sa-l vada pe Stroe in secvente filmate, dintre care citez in primul
rand scenele din filmul de mare succes "Big Bang", avandu-i ca
protagonisti pe Stroe si Vasilache, cuplul de comici care isi datora
celebritatea emisiunii radiofonice "Ora vesela", pe care o detineau din
1932, avand ca prolog: "Alo, aici e Radio! Stroe si Vasilache/ Lache,
Lache, Lache". Dupa razboi, Vasilache fiind ucis in bombardamentul din
aprilie 1944, emisiunea a fost reluata de Stroe, care a schimbat
prologul astfel: "Alo, aici e Stroe/ Si va roaga sa-i dati voie/ O
clipa sa va-nveselesca…"
La spectacol si-au dat
concursul oaspeti veniti special din Romania: Florin Piersic, care a
prezentat cu verva sa cunoscuta un "mini-show", fiind acompaniat la
pian de textierul si pianistul Hardy Sobe; actorul Eugen Cristea de la
Teatrul National din Bucuresti si sotia sa actrita Cristina Deleanu, un
cuplu deosebit de talentat. Cantareata Terry Gabor a sustinut un
recital de arii din operete, acompaniata la pian de Liane Herman.
Suportul tehnic a fost asigurat de Hardy Braun.
De un
mare succes s-a bucurat versiunea moderna a cupletelor cuplului Stroe
si Vasilache in interpretarea celor "doi Eugeni" (Cristea si Stroe).
Impresionante au fost momentele in care au participat membrii familiei:
Rolanda Camin, sotia lui N. Stroe, Eugen si Dana, fiul si fiica lui
Stroe, precum si cei patru nepoti.
S-a prezentat un
interviu filmat de Televiziunea Romana cu actorii Stela Popescu si
Arsinel si cu regizorul Ion Vova, iar Florin Piersic a citit un mesj
din partea maestrului Radu Beligan.
Festivitatea a fost
filmata de o echipa a Televiziunii Romane, formata din realizatoarea
Daniela Mitache si operatorul Mihai Buzura, care pregatesc o emisiune
dedicata lui N. Stroe.

http://www.isro-press.net/Portal/index.php?view=article&catid=113%3Abd-2006-2007&id=504%3Abd-403&tmpl=component&print=1&page=&option=com_content&Itemid=59
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty Re: Stroe/Vasilache

Mesaj Scris de Admin 01.01.09 5:51

Vasile Vasilache (n. 26 octombrie 1907, oraşul Huşi, judeţul Vaslui; d. 4 aprilie 1944, Bucureşti) a fost un regizor şi actor român.
În perioada interbelică a făcut parte, împreună cu Nicolae Stroe, din cuplul umoristic Stroe şi Vasilache. Prima emisiune "Ora veselă" s-a transmis la Radio Bucureşti pe data de 9 ianuarie 1929. A murit în bombardamentul din 4 aprilie 1944.
Ca regizor

  • Bing Bang (1935)
  • Ora veselă (1935)


Ca actor



  • Bing Bang (1935)
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty Nicolae Stroe

Mesaj Scris de Admin 14.09.07 19:05

Nicolae Stroe (n. 5 mai 1905, com. Răcăciuni, judeţul Bacău; d. 24 iunie 1990, Tel Aviv, Israel) a fost un regizor şi actor evreu român. În perioada interbelică a făcut parte din cuplul umoristic Stroe şi Vasilache, împreună cu Vasile Vasilache. Prima emisiune "Ora veselă" s-a transmis la Radio Bucureşti pe data de 9 ianuarie 1929.
După prematurul deces al partenerului Vasile Vasilache în 1944 (în urma unui bombardament), N.Stroe a continuat solo transmiterea "live", ani în şir, a popularei emisiuni "Ora veselă", care începea totdeauna cu refrenul:
"Alo, alo, aici e Stroe,
Şi roagă să-i daţi voie,
O clipă să vă-nveselească,
Să glumească,
Iar cu Voi"...
Ca regizor

Bing Bang (1935)
Ora veselă (1935)
Ca actor
Bing Bang (1935)
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty Dosarele politiei si teatrul românesc

Mesaj Scris de Admin 16.12.06 20:03

Dosarele politiei si teatrul românesc
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty Centenar Stroe

Mesaj Scris de Admin 16.06.06 10:30

Centenar Stroe
Duminica 1 octombrie 1932, la ora 14.00, s-a auzit la Radio Bucuresti, mica jucarie muzicala care anunta:
“Alo, aici e Radio! STROE si VASILACHE LACHE, LACHE, LACHE!” Acestia erau tinerii N. STROE si V. VASILACHE, foarte buni prieteni, pentru care ORA VESELA a devenit o rampa de lansare a atator scenete si cuplete. Ei au permanentizat semnalul care a fost reluat pana de curand, (cand emisiunea a fost desfiintata de catre neavenitii Radio-ului), in interpretarea actorilor Horia Serbanescu si Radu Zaharescu: “ORA VESELA, doamnelor ORA VESELA, domnilor ORA VESELA pleaca-n zbor Catre inimile tuturor”.


Mai bine vesel decat trist... Acesta era titlul unuia dintre spectacolele care au facut epoca pe scena Teatrului „C. Tanase” cu o distributie de zile mari : N. Stroe, Didi Ionescu, Rolanda Camin si altii, in regia lui N. Stroe si Aurel Felea, unul din nenumaratele spectacole de revista, mai vechi sau mai noi, care au descretit fruntea romanului in perioadele cele mai tulburi ale istoriei acestui neam. Centenarul nasterii lui N. Stroe a fost marcat miercuri, 14 iunie, de intalnirea cu mari oameni ai scenei, la Centrul Cultural Evreiesc, unde a fost evocata figura lui N. Stroe intr-un singur medalion alaturi de marele lui partener de scena, Vasile Vasilache. Maestrii de ceremonii au fost prof.dr. Aurel Vainer , Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si ing. O. Lazar, presedintele Comunitatii Evreiesti din Bucuresti.

„Actorul adevarat spune: la Paris sau la Turloaia joc la fel. Cu o mie de spectatori sau cu trei spectatori in sala, joc la fel. La un matineu, intr-un oras din tara, erau, in sala, 20 de spectatori. Colegii mei nu prea aveau chemare sa joace. La care mie imi vine o idee si spun: fratilor, e un mare impresar in sala. Te pomenesti ca e pentru un turneu in strainatate. Parca le-am dat cu flit. Au jucat ca niciodata, cu 20 de oameni in sala. La final ma intreaba: care era impresarul ? Eu, foarte calm, le raspund: oricare din cei 20.”
N. Stroe


„Ne-am intalnit azi, aici, pentru a marca 100 de ani de la nasterea celui ce a fost N. Stroe.Vom vorbi despre colaborarea , in perioade grele, intre evreul N.Stroe si neevreul Vasilache.”
O. Lazar


„Dorim sa readucem in memoria dumneavoastra, la un veac de glorie si, uneori, de singuratate, figura legendara a lui N. Stroe, o glorie a revistei de altadata. In aceasta profesie in care e atat de dificil sa fii profesionist, Stroe reprezenta o autoritate. El era autor, actor si regizor si in fiecare din aceste ipostaze a presarat paietele multicolore si stralucitoare ale talentului si dragostei sale pentru revista romaneasca. Constantin Tanase il iubea ca pe un frate si, pe vremea cand, din cauza unei singure initiale, N. de la Nacht, Stroe era cu desavarsire interzis, patronul Carabusului incuia toate usile salii de spectacol si repeta noua revista sub indrumarea unui regizor caruia o lege criminala ii furase si dreptul de a-si face meseria pe care o stia mai bine decat altii. Timp de peste un an, Tanase ii trimitea acasa, luna de luna, nestiut de nimeni, angajatului sau fantoma, salariul integral. Mai tarziu, in perioada stralucita a revistelor de la „Atlantic”, Stroe s-a impus ca o mare vedeta a genului, au fost anii sai de maturitate care i-au deschis calea unei cariere indelungate. Dupa razboi, a facut si revista, apoi a jucat si a pus in scena la Teatrul Tanase pana cand, in imprejurari discutabile, a iesit la pensie, cu un fel de regret inabusit. Si-a alcatuit o trupa de 5-6 actori si cantareti si a facut lungi turnee in localitati in praful carora nu se mai aflau urmele altor pasi de actori.
Mai mult decat emerit, a fost un artist. Apoi a parasit tara cu o enorma tristete si nu a mai fost auzit la radio Bucuresti pana in ziua de 28 iulie 1990, exact a doua zi dupa ce acest mare actor de revista se dusese sa moara putin. Pe Vasile Vasilache nu l-a uitat niciodata. Au stat impreuna, au facut un film, au facut munca obligatorie, Stroe ca titular iar Vasilache din solidaritate cu Stroe iar intr-o duminica de 1 septembrie a anului 1932 l-au convins pe directorul Radiodifuziunii sa apara pe viu, intr-o emisiune devenita celebra, „Ora vesela”. Stroe si Vasilache reprezinta pentru revista romaneasca nu numai cuplul unor artisti de mare talent ci si simbolul unei prietenii care nu a putut fi clatinata de nimeni. Ei raman in istoria revistei romanesti nu numai cu valoarea artei lor ci, mai presus de toate cu gestul, incomensurabil, de a fi trait si de a fi murit prieteni.”
Aurel Storin


Sarbatorim astazi 100 de ani de la nasterea lui N. Stroe.
L-am cunoscut pe Stroe inca din vremea cand eram copil prescolar. Nu stiam cum arata, dar il auzeam la Radio. Ora vesela- cu Stroe si Vasilache. Stroe mai mult cu textul si Vasilache cu muzica si imitatiile de instrumente. De fapt – o opera comuna. Se goleau strazile cand, duminica la pranz, incepea emisiunea lor. Pe amandoi i-am vazut ceva mai tarziu, pe scena, in programe pentru copii. Si nu-mi iese din minte, Stroe imbracat in costum de clovn. Pe Vasilache, l-am vazut mai de-aproape, in costum de ginere, mireasa fiind Tanti Capatana.
Dar s-o luam cu inceputul: N. Stroe s-a nascut in anul 1906, la 24 aprilie, in catunul Gasteni, apartinand comunei Racaciuni. Debutul in teatru, Stroe l-a facut ca figurant la Teatrul Mic in trupa lui Iancovescu , cel care l-a facut vedeta si pe Radu Beligan. Primul rol adevarat a fost insa in Azais de Louis Verneuil alaturi de Leni Caler si Ion Iancovescu. Inca de pe de pe bancile conservatorului, pe Stroe il bantuie ideea unui teatru de revista. In acest scop pleaca la Berlin sa vada trupele de cabaret. Acolo ii intalneste pe Roszi Barsoni si pe Oscar Denes, care ulterior vor veni la Bucuresti..
Cu Vasilache s-a intalnit gradina Volta-Buzesti. Au facut un cuplu comic care s-a bucurat repede de succes. Lumea a dat buzna sa-i vada. Dar cum pilele, atunci ca si acum, joaca un rol esential, cei doi au ajuns la Radio, tot printr-o pila. Numai ca daca nu ai talent e greu sa te mentii. Cum s-a intamplat? Fratele lui Stroe, Isaaia Racaciuni, era secretar la Fundatia regele Carol II si conducea Editura Cultura Nationala. Director general era Al. Rosetti, un adevarat democrat, ca si stramosul sau C. A. Rosetti. Seful lui Racaciuni era prieten cu Mugur – director de programe al Radiodifuziunii. Este vorba de tatal regizorului Vlad Mugur, si bineinteles strabunicul lui Vlad Mugur junior. Dupa un telefon al lui Rosetti, Mugur ii primeste pe cei doi. Ei vor un moment la ora 6, duminica. Dar Mugur spune: ”N-avem bani”; ”Jucam fara bani”, ”Ora 6 e ocupata”; ”Jucam la alta ora”; ”Duminica la pranz, la 1 si 1/2” ; ”E perfect !”
Asa s-a nascut: Alo, alo, aici e radio, Stroe si Vasilache, lache, lache"...
Octavian Sava


„Ne-a inseninat gandurile cu voiosia glumelor. Suntem toti aici pentru ca il iubim si pentru ca suntem fericiti ca-l regasim cu totii.”
Ion Vova


„Stroe a mai avut o mare calitate, a fost un pedagog, a fost un om care stia sa lucreze si sa explice actorilor din jur si celor cu care lucra, multe din tainele revistei romanesti. Mai tarziu, domnul Tesu Solomovici, atunci cand Tesu s-a stabilit in Israel, a avut inspiratia sa faca un mare spectacol, „Nu te lasa, Stroe.” iar eu am avut onoarea si bucuria, in 1978, sa joc langa Stroe. Ii multumesc si multumesc amintirii pe care o port moldoveanului meu din Racaciuni. Trec de multe ori prin Racaciuni in drum spre Dolhasca si reduc viteza din doua motive, in amintirea lui Stroe si pentru ca in Racaciuni sa stiti ca exista radar.”
Alexandru Arsinel


„Iata o ilustrata pe care marele regizor Sica Alexandrescu le-a trimis-o din strainatate cu urmatorul continut: Stroe si Vasilache, Romania... Daca veti primi aceasta scrisoare fara alta adresa decat numele vostru si tara, sunteti cu adevarat, cei mai buni si la inapoierea mea va voi da un “carlig” (adica o poanta, un gag). Ei, bine, Stroe si Vasilache au primit aceasta carte postala iar maestrul Sica Alexandrescu a fost nevoit sa le dea “carligul” promis. Era epoca marilor lor succese de pe scena care se completau cu cele de la radio inclusiv cu reclamele radiofonice care deveneau adevarate slagare... Maestrul Vova a avut grija, o viata intreaga, sa nu se vestejeasca Ora vesela. Din pacate, de vreo doua saptamani, Ora vesela se numeste Bonton, lift style. Vrem sa vada Europa ca suntem gata, ne-am facut reforma si cu gripa la gaini si cu divertismentul la radio.
Pacat de cei 75 de ani de existenta. Puteau sa-i spuna mai simplu, in loc de Ora vesela, „ora trista” Pe 5 mai Stroe ar fi implinit 100 de ani. Un obicei stravechi ne indeamna, cand si cand, la cate o zi mare, sa varsam o picatura de vin, in amintirea celor dragi, care nu mai sunt langa noi, cu convingerea ca toti cati suntem aici o vom face pentru N. Stroe, pentru Vasile Vasilache, pentru Aurel Felea si, va rog eu, din suflet, si pentru Radu Zaharescu.”
Horia Serbanescu


„Eu i-am impresariat lui Stroe toate spectacolele in Israel. In ebraica este o zicala: Numele omului merge inaintea sa. Celebritatea lui Stroe circula in Israel inainte ca dansul sa devina cetatean al Israelului. Venise cu vreo 30-40 de ani inainte in faimoasa trupa a lui Tanase. Era adulat, era admirat si iata ca, intr-o zi, N. Stroe isi face bagajele si pleaca in Israel cu sotia sa, Rolanda Camin. Stroe si-a sacrificat cariera din Romania pentru copiii sai care emigrasera. Am luat sala de trei mii de locuri. Oamenii erau stupefiati. Trei mii de locuri la Stroe ? Trei mii de locuri se vandusera a doua zi... Imbatranise Stroe. Mergea greu. A schimbat scena cu pana. A scris doua carti in Israel. Una in care facea elogiul prietenului sau disparut, Vasile Vasilache, a doua intitulata „Aplauze”. Dar nostalgia scenei ii rodea inima. Si am facut ultimul spectacol al sau, Stroe pe acoperis. Era aproape de cer. La sfarsitul spectacolului a urcat in ceruri. Va multumesc.”
Tesu Solomovici


„In Israel comemorarea lui Stroe a fost o nebunie. Faptul ca Rolanda Camin a vorbit liber la nouazeci de ani, incredibil de frumos, a ridicat sala in picioare. Copiii, nepotii lui Stroe cantau pe scena, a fost o... revarsare de N. Stroe. A fost ceva de neuitat”
Florin Piersic



http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=53402


Ultima editare efectuata de catre Admin in 13.04.11 19:19, editata de 1 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty “Alo! Alo! Aici e Radio, Stroe si Vasilache!&#

Mesaj Scris de Admin 23.05.06 11:00

“Alo! Alo! Aici e Radio, Stroe si Vasilache!”


Zilele trecute Tel-Aviv-ul a aniversat 100 de ani de la nasterea lui N. Stroe, care impreuna cu Vasilache a alcatuit un cuplu actoricesc inscris cu litere de aur in istoria teatrului de revista din Romania. Sarbatorirea, initiata si organizata de familia lui Stroe, a consemnat expresia adevaratei prietenii dintre actorii romani si evrei care s-au daruit scenei romanesti, a insemnat o aniversare emotionanta care, evocandu-l pe Stroe, a cinstit teatrul romanesc.
Se obisnuieste in presa israeliana, dupa modelul celei americane, ca ziarele care publica inaintea altora stirile despre diverse evenimente sa sublinieze aceasta in orice ocazie. Cu alte cuvinte, ele primesc si transmit stirile imediat, inaintea altora, au dat importanta anumitor fapte, au fost primele in informarea cititorilor.
Ei bine - “100 de ani Stroe” reprezinta o evocare deosebit de importanta a unui mare actor, dar si a unui cuplu inegalabil Stroe si Vasilache, o sarbatorire a teatrului de estrada romanesc in Tara Sfanta. De aceea, folosind obiceiul presei sus-amintite, afirmam ca in Romania cotidianul “Cronica Romana” a fost primul dintre ziarele centrale care a anuntat aniversarea centenarului, a evocat aspecte din viata si activitatea actorului in contextul general al estradei, iar prin randurile de fata completeaza cele scrise pana acum, relatand cateva aspecte din seara spectacolului festiv de la Tel Aviv.
Spun fara nici o rezerva ca publicului prezent in frumoasa sala de festivitati a Bibliotecii Centrale din Tel-Aviv a fost un adevarat regal artistic, alcatuit din secvente de film, cuplete muzicale, monologuri, cantece. Marele merit al organizarii revine familiei. Initiatoarea a fost sotia lui N. Stroe, actrita Rolanda Camin, care a facut mari eforturi, inclusiv banesti, pentru sarbatorirea dorita. In raspunderea fiului, Eugen Stroe, au intrat insa multiplele probleme artistice si tehnice, pe care Eugen, actor, absolvent al Institutului de Teatru din Bucuresti, iar in prezent conducatorul unui studio de actorie, le-a rezolvat cu deosebit succes, o anumita contributie a adus-o si fiica lui N. Stroe, Dana, de profesie psiholog; ea locuieste in Germania si a venit special in Israel pentru acest eveniment.
Spectacolul in sine, subliniez, a fost o reusita artistica, emotionanta. De ce? Va povestesc unele momente.
S-a citit pe scena o scrisoare trimisa de Radu Beligan, care in cuvinte “din inima” a ilustrat valoarea pe care a avut-o N. Stroe. De semenea, pe ecran, s-au redat fragmente din interviurile despre Stroe, la care au participat Stela Popescu, Arsinel, Ion Vova (acesta din urma a fost regizor de sunet la Radio, la emisiunile de satira si umor, inclusiv “Alo! Alo! Aici e Stroe si Vasilache” si la “Alo, aici e Stroe” - dupa ce Stroe a ramas singur, fiindca Vasilache si-a pierdut viata). La spectacol si-au dat concursul actori de vaza din Romania. In primul rand Florin Piersic. Precizez: Rolanda Camin a declarat ca fara Florin nu organizeaza aniversarea centenarului Stroe. De ce? Fiindca Florin l-a iubit si l-a respectat pe Stroe. Iar subsemnatul adauga: pentru ca Florin Piersic e o mare valoare a teatrului romanesc si n-am nici o indoiala ca e cel putin egalul unor actor ce s-au facut cunoscuti in toata lumea fiindca s-au nascut in Statele Unite!
Dupa cum ne-am asteptat, Florin Piersic a fost stralucitor si aclamat de public.
O surpriza placuta au insemnat actorii Nationalului bucurestean Cristina Deleanu si sotul ei, Eugen Cristea, fost coleg de institut cu Eugen Stroe. Oaspetii, interepreti valorosi, au amuzat spectatorii prin cuplete muzicale, dialoguri, dupa care cei doi Eugeni, Cristea si Stroe, au interpretat un cuplet jucand rolurile Stroe si Vasilache.
O contributie pretioasa au avut-o si localnicii: Nancy Brandes, care stie sa intretina publicul cu glume, Terry Gabor, cantareata mult apreciata pentru muzica usoara si de opereta, precum si pianista Liane Herman.
Secventele filmate din diverse spectacole ale lui N. Stroe au reamintit celor prezenti de anumite roluri de mare succes. Nu putem trece cu vederea ca unele pelicule au fost obtinute prin mijlocirea realizatoarei TV Daniela Mitache, nici faptul ca intregul spectaacol a fost filmat de operatorul Mihai Buzura. Cei doi, de la TVR Cultural, intentioneaza sa realizeze un film al “centenarului Stroe” pentru publicul larg din Romania si Israel.
Spectacolul din Tel Aviv se inscrie ca un eveniment emotionant, deosebit, pentru israelienii originari din Tara Carpatilor, care alaturi de actori romani si repezentanti ai Televiziunii Romane au inscris un moment de istorie al Teatrului de revista din Romania.
http://www.cronicaromana.ro/alo-alo-aici-e-radio-stroe-si-vasilache-.html


Ultima editare efectuata de catre Admin in 13.04.11 19:17, editata de 1 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty Cupluri comice de ieri si de azi

Mesaj Scris de Admin 24.03.06 15:08

Cupluri comice de ieri si de azi
Excelenta nostalgica emisiune de pe TVR 2 “Televiziunea, dragostea mea”, realizata prin inteligente selectii din inepuizabila filmoteca de aur a Televiziunii publice de catre Ovidiu Dumitru si prezentata cu dezinvoltura de Alexandra Velniciuc, ne-a facut, sambata la pranz, o placuta surpriza: ne-a prezentat, prin cuplete, dialoguri si scenete semnificative, celebre cupluri comice, de la aparitia lor pana astazi. Acestea au aparut in spectacolul de revista modern, inca de pe vremea lui Constantin Tanase, au fost create si exclusiv de Televiziune si, ca formula artistica au avut succesul scontat. Un succes bizuit pe unitatea, dar si pe complementaritatea membrilor cuplului, care rosteu si cantau cuplete scrise pentru ei sau chiar de ei, jucau scenete, erau asi in qui-pro-quo si, in unele cazuri, in travestiuri.
Istoria cuplurilor comice la noi incepe in anii ‘30, prin aparitia lui Stroe si Vasilache, mai intai la emisiunea radiofonica “Ora vesela”, apoi si pe scena revistei. Acest duet umoristic a durat nu prea mult, intrucat Vasile Vasilache a murit in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Efemer a fost cuplul G. Trestian - I. Antonescu Carabus, care se reunea ocazional pe scena de la “Savoy”. Nascut la Opereta, dar transferat si la revista, a fsot duetul Nae Roman - Bimbo Marculescu, cei care transformau momente muzicale din operete celebre in productii umoristico-muzicale independente. Viata lunga a avut si cuplul Horia Serbanesu si Radu Zaharescu, multe dintre prestatiile lor ramanand celebre: “Goguta” sau “Pentru ce sa facem simplu, cand se poate complicat”. Concomitent cu ei au aparut Nicu Constantin si Alexandru Lulescu, incantand multi ani spectatorii cu cupletele lor, mai cu seama muzicale. Acesti doi excelenti interpreti de revista s-au despartit brusc, nu stiu din ce motive. A venit apoi, dupa 1970, epoca dominata de Stela Popescu si Alexandru Arsinel, carora le-a adus faima spectacolele de la Gradina Boema. Continua si acum - ca o adevarata institutie a rasului - sa cucereasca publicul, reluand cuplete de Mihai Maximilian, sau altele, noi, scrise de alti autori. In memoria afectiva a spectatorilor, Stela si Arsinel raman ca “asi” ai travestiului.
Dupa 1990 s-a consolidat cuplul Nae Lazarescu - Vasile Muraru, practicand un umor sec, reluand pentru actualitatea lor, cuplete de-ale lui C. Tanase, dar scriindu-si si singuri textele acide.
Printre cuplurile lansate de Televiziune, nu putem omite pe cele alcatuite din Toma Caragiu si Anda Calugareanu, si din Florian Pittis si Dan Tufaru, prin excelenta bizuindu-se pe lucrari muzicale care, prin ei, au devenit slagare.
Peisajul divertismentului romanesc este mai sarac azi, fara atatea cupluri de succes, care au strabatut istoria revistei.
Din fericire pentru spectatori, actioneaza la “foc continuu”, solida intreprindere artistica Stela Popescu - Alexandru Arsinel, ca si redutabilul cuplu Nae Lazarescu - Vasile Muraru. Ambele au beneficiat, recent, de portrete sugestive, primii doi fiind protagonistii unor editii ale emisiunii “Geniali” de la Antena 1, iar ultimii demonstrandu-si diversitatea demersului comic in emisiunea de la TVR 1 “Stele de cinci stele”.
Cui vor lasa mostenire modalitatea lor artistica Al. Arsinel - Stela Popescu si Nae Lazarescu - Vasile Muraru? Deocamdata nu se intrevede nimic la orizont, asa ca ii vom aplauda tot pe ei.



http://www.cronicaromana.ro/cupluri-comice-de-ieri-si-de-azi.html


Ultima editare efectuata de catre Admin in 13.04.11 19:16, editata de 1 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty Stroe/Vasilache

Mesaj Scris de Admin 21.03.06 7:47

Stroe/Vasilache Images?q=tbn:ANd9GcSDNkreDvVm5oUze7QJeCFjfkYyGN6XfpwVbQ__1ybVJescBaNX3TXpwhgStroe si Vasilache
Stroe/Vasilache Images?q=tbn:ANd9GcQu4LNUeTWThZ7_ii7fmsYW_Vs-JBOmd1tJMWjw1-iCl4V3ZMEPmkJa76bqVasile
Stroe/Vasilache Images?q=tbn:ANd9GcQy-x3phuGoBTlPTWebiy_wdvsX_fGSg8FeufRUB2R21TthbakYKTPXAy8Gheorghe  Gh.


Ultima editare efectuata de catre Admin in 01.03.15 20:04, editata de 7 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Stroe/Vasilache Empty Re: Stroe/Vasilache

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum