Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2Scris de Admin 26.08.17 22:37
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36
» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18
» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54
» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13
» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01
» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07
Anania[v=]
Pagina 1 din 1
Traian Basescu a comparat impartirea BOR in mitropolii cu re
Traian Basescu a comparat impartirea BOR in mitropolii cu regionalele de cai ferate
IPS Bartolomeu Anania a fost inscaunat, sambata, la Cluj, in ziua Bunei-Vestiri, ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, in cadrul unei ceremonii impresionante prezidata si binecuvantata de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) PF Parinte Teoctist. La eveniment au fost prezenti presedintele Traian Basescu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si ministrul Educatiei si Cercetarii Mihail Hardau. Au participat 30 de membri ai Sfantului Sinod si aproximativ 1.000 de preoti ai BOR, reprezentanti ai altor culte, ai autoritatilor locale si ai armatei alaturi de aproape 20.000 de credinciosi, imnurile bisericesti fiind cantate de corul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj.
La Catedrala ortodoxa, Adormirii Maicii Domnului, PF Teoctist, impreuna cu membrii Sfantului Sinod al BOR, a slujit Sfanta Liturghie si a savarsit ceremonia de instalare in scaunul de mitropolit al Clujului a IPS Bartolomeu Anania.
Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca s-a umplut de mii de credinciosi care au profitat de ziua insorita pentru a fi martori ai evenimentului semnificativ in istoria BOR. Ei s-au putut inchina la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, adusa de la Manastirea Nicula. Batranii din satele clujene au venit in straie populare.
Dupa Sfanta Liturghie, Patriarhul BOR, PF Teoctist, a prezidat ceremonia de inscaunare a mitropolitului, cand acestuia i-au fost inmanate crucifixul, carja de pastorire, engolpionul si mantia, semne distinctive ale rangului dobandit. Patriarhul i-a daruit lui IPS Bartolomeu Anania o icoana artizanala realizata de maicile de la Manastirea Tiganesti, ca “sa-i fie mangaiere si sprijin”.
In predica inaugurala, Parintele Patriarh a subliniat faptul ca Transilvania “s-a intregit cu cea de-a doua mitropolie”. Prea Fericitul Teoctist a subliniat ca “aceasta este o zi de afirmare a valorilor ortodoxiei si a vointei credinciosilor”. Episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanul a dat citire Gramatei de inscaunare, iar secretarul de stat pentru culte, Bogdan Tataru Cazaban, a citit Decretul prezidential care confirma numirea lui Bartolomeu Anania ca Mitropolit al Clujului. Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost ridicat la rangul de Mitropolit de Sfantul Sinod pe 2 martie.
PF Parinte Patriarh Teoctist a afirmat ca “trebuie sa gasim calea unitatii, a sinceritatii si a binelui, pentru ca Europa sa vada in Romania o pilda de pastrare a valorilor credintei stramosesti”. PF Teoctist l-a indemnat pe presedintele Traian Basescu sa le dea curaj credinciosilor.
Ideea infiintarii unei mitropolii la Cluj dateaza din 1921, cand Octavian Goga, pe atunci ministru al Culturii, si-a exprimat dorinta ca aceasta sa se numeasca Mitropolia Daciei Superioare.
Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a declarat ca isi doreste un program specific problemelor religioase ale Transilvaniei, respectarea autonomiei fiecarei eparhii si, in acelasi timp, realizarea unei comunicari intereparhiale, cristalizarea strategiei de pastoratie si a unei doctrine sociale.
IPS Bartolomeu Anania va propune, in prima sedinta a Sinodului mitropolitan, finalizarea procedurii pentru canonizarea cuviosului Pahonie de la Gledin.
PreSedintele Traian Basescu, la inscaunarea mitrolitului de Cluj
Luand parte la inscaunarea IPS Bartoomeu Anania ca Mitropolit al Clujului, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a apreciat ca, evenimentul religios, este un moment important din istoria tarii, cat si a ortodoxiei din Romania. Seful statului a declarat ca “Este, cred eu, un moment de istorie, daca nu neaparat a Romaniei, in orice caz a ortodoxiei din Romania, ceea ce implicit este parte a istoriei Romaniei. Desi, in faza initiala, nu am vazut necesitatea impartirii Mitropoliei Ardealului, acum, cred ca s-a realizat un lucru bun, pentru ca a crea piloni de ortodoxie, piloni de stabilitate a ortodoxiei, nu este decat un element in plus pentru consolidarea statului national roman si din acest motiv, prin prezenta mea am dorit sa subliniez importanta pe care o dau evenimentului de astazi si efectelor crearii Mitropoliei Clujului, moment care este extrem de important si pentru ortodocsii romani”. Presedintele a afirmat ca infiintarea noii mitropolii nu va duce la o fragmentare a Bisericii Ortodoxe Romane, precizand ca “Este gresit. Si caile ferate sunt impartite pe regionale si drumurile sunt impartite pe regionale, si Biserica Ortodoxa este impartita pe mitropolii pentru a fi mai bine administrata si pentru ca stalpii ei sa fie mai aproape de oameni”.
Se va dinamiza activitatea pastoral-misionara
IPS Bartolomeu Anania sublinia ca principala ratiune pentru infiintarea noii Mitropolii a fost aceea de a se dinamiza activitatea pastoral-misionara din zona. Inaltul ierarh a precizat ca evenimentul nu a avut la baza “orgolii personale sau patriotisme locale”. Infiintarea Mitropoliei in zona centrala si nordica a Transilvaniei nu este altceva decat trezirea radacinilor ei marturisind ca “Legitima aspiratie la un rol de conducere in Biserica trebuie sa aiba drept motivatie launtrica nu foamea de putere, ci setea de slujire”. In opinia sa, era nevoie de reorganizarea structurii ecleziale din Transilvania, “respectand glorioasa traditie sibiana”. El considera ca o mitropolie nu este o unitate administrativa propriu-zisa, ci o suprastructura canonica prin care se exercita principiul sinodalitatii intr-o anumita zona.
Referitor la obiectivele noii unitati administrative a BOR, IPS Bartolomeu Anania a declarat ca “prima grija va fi aceea de a restaura relatia normala dintre doua principii aparent contradictorii: autonomia eparhiala si colegialitatea sinodala, relatie care se bazeaza pe transparenta si pe comunicare”. Vor fi promovate programe pastorale precum revitalizarea simbiozei dintre cult si cultura, modernizarea mijloacelor de evanghelizare, cursuri intensive pentru initierea si desavarsirea preotilor in arta duhovniciei si promovarea dialogului cu intelectualitatea laica.
Mitropolitul Clujului a precizat ca va milita pentru “eliminarea mult prea omenestilor reziduuri ale mentalitatilor politicianiste si pentru restaurarea stilului ecleziastic in comportamentul si limbajul clerului”.
Noua Mitropolie isi propune dezvoltarea relatiilor ecumenice “in spiritul respectului reciproc si iubirii comune pentru Iisus Hristos”. In Cluj-Napoca activeaza 5 episcopi ai bisericilor istorice: ortodox, greco-catolic, reformat, luteran si unitarian si un vicar romano-catolic. In acest sens, Bartolomeu Anania doreste reluarea conferintelor inter-confesionale.
El a subliniat ca un factor coagulant in relatiile ecumenice este Universitatea Babes-Bolyai, care este singura institutie europeana de invatamant superior ce are patru facultati de teologie: ortodoxa, greco-catolica, romano-catolica si protestanta si un centru de studii iudaice.
Recunoasteri academice ale IPS Bartolomeu Anania
In anul 1982 a obtinut premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania; este membru titular al Uniunii Scriitorilor.
Datorita activitatii sale de exceptie, in domeniul culturii romanesti, IPS Bartolomeu Anania a fost distins cu o serie de premii si medalii intre care amintim: presedinte de onoare al Fundatiei “N. Steinhard” (1993); membru de onoare al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca (1993); senator de onoare si membru al Marelui Senat al Universitatii “Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca (1996); “Cetatean de onoare” al municipiului Cluj-Napoca (25 ianuarie 1996); marele premiu pentru poezie al Festivalului international de poezie “Lucian Blaga”, Cluj-Napoca (mai 1999); diploma si medalia Academiei de Arta, Cultura si Istorie din Brazilia (mai 2000); medalia jubiliara “Mihai Eminescu” si Ordinul National pentru Merit in gradul de Mare Cruce (2000), conferite de presedintele Romaniei; premiul pentru opera omnia al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj (martie 2001) s.a.Pentru activitatea bogata in slujba Bisericii a fost distins cu: Crucea Patriarhala-Bucuresti, Ordinul Sfantului Mormant al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel al Patriarhiei Antiohiei.
http://www.cronicaromana.ro/la-inscaunarea-ips-bartolomeu-anania-ca-mitropolit-al-clujuluitraian-basescu-a-comparat-impartirea-bor-in-mitropolii-cu-regionalele-de-cai-ferate.html
IPS Bartolomeu Anania a fost inscaunat, sambata, la Cluj, in ziua Bunei-Vestiri, ca Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, in cadrul unei ceremonii impresionante prezidata si binecuvantata de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) PF Parinte Teoctist. La eveniment au fost prezenti presedintele Traian Basescu, presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si ministrul Educatiei si Cercetarii Mihail Hardau. Au participat 30 de membri ai Sfantului Sinod si aproximativ 1.000 de preoti ai BOR, reprezentanti ai altor culte, ai autoritatilor locale si ai armatei alaturi de aproape 20.000 de credinciosi, imnurile bisericesti fiind cantate de corul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj.
La Catedrala ortodoxa, Adormirii Maicii Domnului, PF Teoctist, impreuna cu membrii Sfantului Sinod al BOR, a slujit Sfanta Liturghie si a savarsit ceremonia de instalare in scaunul de mitropolit al Clujului a IPS Bartolomeu Anania.
Piata Avram Iancu din Cluj-Napoca s-a umplut de mii de credinciosi care au profitat de ziua insorita pentru a fi martori ai evenimentului semnificativ in istoria BOR. Ei s-au putut inchina la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, adusa de la Manastirea Nicula. Batranii din satele clujene au venit in straie populare.
Dupa Sfanta Liturghie, Patriarhul BOR, PF Teoctist, a prezidat ceremonia de inscaunare a mitropolitului, cand acestuia i-au fost inmanate crucifixul, carja de pastorire, engolpionul si mantia, semne distinctive ale rangului dobandit. Patriarhul i-a daruit lui IPS Bartolomeu Anania o icoana artizanala realizata de maicile de la Manastirea Tiganesti, ca “sa-i fie mangaiere si sprijin”.
In predica inaugurala, Parintele Patriarh a subliniat faptul ca Transilvania “s-a intregit cu cea de-a doua mitropolie”. Prea Fericitul Teoctist a subliniat ca “aceasta este o zi de afirmare a valorilor ortodoxiei si a vointei credinciosilor”. Episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanul a dat citire Gramatei de inscaunare, iar secretarul de stat pentru culte, Bogdan Tataru Cazaban, a citit Decretul prezidential care confirma numirea lui Bartolomeu Anania ca Mitropolit al Clujului. Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost ridicat la rangul de Mitropolit de Sfantul Sinod pe 2 martie.
PF Parinte Patriarh Teoctist a afirmat ca “trebuie sa gasim calea unitatii, a sinceritatii si a binelui, pentru ca Europa sa vada in Romania o pilda de pastrare a valorilor credintei stramosesti”. PF Teoctist l-a indemnat pe presedintele Traian Basescu sa le dea curaj credinciosilor.
Ideea infiintarii unei mitropolii la Cluj dateaza din 1921, cand Octavian Goga, pe atunci ministru al Culturii, si-a exprimat dorinta ca aceasta sa se numeasca Mitropolia Daciei Superioare.
Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a declarat ca isi doreste un program specific problemelor religioase ale Transilvaniei, respectarea autonomiei fiecarei eparhii si, in acelasi timp, realizarea unei comunicari intereparhiale, cristalizarea strategiei de pastoratie si a unei doctrine sociale.
IPS Bartolomeu Anania va propune, in prima sedinta a Sinodului mitropolitan, finalizarea procedurii pentru canonizarea cuviosului Pahonie de la Gledin.
PreSedintele Traian Basescu, la inscaunarea mitrolitului de Cluj
Luand parte la inscaunarea IPS Bartoomeu Anania ca Mitropolit al Clujului, Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a apreciat ca, evenimentul religios, este un moment important din istoria tarii, cat si a ortodoxiei din Romania. Seful statului a declarat ca “Este, cred eu, un moment de istorie, daca nu neaparat a Romaniei, in orice caz a ortodoxiei din Romania, ceea ce implicit este parte a istoriei Romaniei. Desi, in faza initiala, nu am vazut necesitatea impartirii Mitropoliei Ardealului, acum, cred ca s-a realizat un lucru bun, pentru ca a crea piloni de ortodoxie, piloni de stabilitate a ortodoxiei, nu este decat un element in plus pentru consolidarea statului national roman si din acest motiv, prin prezenta mea am dorit sa subliniez importanta pe care o dau evenimentului de astazi si efectelor crearii Mitropoliei Clujului, moment care este extrem de important si pentru ortodocsii romani”. Presedintele a afirmat ca infiintarea noii mitropolii nu va duce la o fragmentare a Bisericii Ortodoxe Romane, precizand ca “Este gresit. Si caile ferate sunt impartite pe regionale si drumurile sunt impartite pe regionale, si Biserica Ortodoxa este impartita pe mitropolii pentru a fi mai bine administrata si pentru ca stalpii ei sa fie mai aproape de oameni”.
Se va dinamiza activitatea pastoral-misionara
IPS Bartolomeu Anania sublinia ca principala ratiune pentru infiintarea noii Mitropolii a fost aceea de a se dinamiza activitatea pastoral-misionara din zona. Inaltul ierarh a precizat ca evenimentul nu a avut la baza “orgolii personale sau patriotisme locale”. Infiintarea Mitropoliei in zona centrala si nordica a Transilvaniei nu este altceva decat trezirea radacinilor ei marturisind ca “Legitima aspiratie la un rol de conducere in Biserica trebuie sa aiba drept motivatie launtrica nu foamea de putere, ci setea de slujire”. In opinia sa, era nevoie de reorganizarea structurii ecleziale din Transilvania, “respectand glorioasa traditie sibiana”. El considera ca o mitropolie nu este o unitate administrativa propriu-zisa, ci o suprastructura canonica prin care se exercita principiul sinodalitatii intr-o anumita zona.
Referitor la obiectivele noii unitati administrative a BOR, IPS Bartolomeu Anania a declarat ca “prima grija va fi aceea de a restaura relatia normala dintre doua principii aparent contradictorii: autonomia eparhiala si colegialitatea sinodala, relatie care se bazeaza pe transparenta si pe comunicare”. Vor fi promovate programe pastorale precum revitalizarea simbiozei dintre cult si cultura, modernizarea mijloacelor de evanghelizare, cursuri intensive pentru initierea si desavarsirea preotilor in arta duhovniciei si promovarea dialogului cu intelectualitatea laica.
Mitropolitul Clujului a precizat ca va milita pentru “eliminarea mult prea omenestilor reziduuri ale mentalitatilor politicianiste si pentru restaurarea stilului ecleziastic in comportamentul si limbajul clerului”.
Noua Mitropolie isi propune dezvoltarea relatiilor ecumenice “in spiritul respectului reciproc si iubirii comune pentru Iisus Hristos”. In Cluj-Napoca activeaza 5 episcopi ai bisericilor istorice: ortodox, greco-catolic, reformat, luteran si unitarian si un vicar romano-catolic. In acest sens, Bartolomeu Anania doreste reluarea conferintelor inter-confesionale.
El a subliniat ca un factor coagulant in relatiile ecumenice este Universitatea Babes-Bolyai, care este singura institutie europeana de invatamant superior ce are patru facultati de teologie: ortodoxa, greco-catolica, romano-catolica si protestanta si un centru de studii iudaice.
Recunoasteri academice ale IPS Bartolomeu Anania
In anul 1982 a obtinut premiul pentru dramaturgie al Uniunii Scriitorilor din Romania; este membru titular al Uniunii Scriitorilor.
Datorita activitatii sale de exceptie, in domeniul culturii romanesti, IPS Bartolomeu Anania a fost distins cu o serie de premii si medalii intre care amintim: presedinte de onoare al Fundatiei “N. Steinhard” (1993); membru de onoare al Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie “Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca (1993); senator de onoare si membru al Marelui Senat al Universitatii “Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca (1996); “Cetatean de onoare” al municipiului Cluj-Napoca (25 ianuarie 1996); marele premiu pentru poezie al Festivalului international de poezie “Lucian Blaga”, Cluj-Napoca (mai 1999); diploma si medalia Academiei de Arta, Cultura si Istorie din Brazilia (mai 2000); medalia jubiliara “Mihai Eminescu” si Ordinul National pentru Merit in gradul de Mare Cruce (2000), conferite de presedintele Romaniei; premiul pentru opera omnia al Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj (martie 2001) s.a.Pentru activitatea bogata in slujba Bisericii a fost distins cu: Crucea Patriarhala-Bucuresti, Ordinul Sfantului Mormant al Patriarhiei Ierusalimului, Ordinul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel al Patriarhiei Antiohiei.
http://www.cronicaromana.ro/la-inscaunarea-ips-bartolomeu-anania-ca-mitropolit-al-clujuluitraian-basescu-a-comparat-impartirea-bor-in-mitropolii-cu-regionalele-de-cai-ferate.html
Ultima editare efectuata de catre Admin in 24.03.11 9:51, editata de 1 ori
Anania[v=]
BartolomeuValeriu
Ultima editare efectuata de catre Admin in 30.05.11 23:39, editata de 4 ori
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum