Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


MAROC

In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 16.11.15 17:06

Casablanca – decorul unui film celebru 
Numele acestui oras a devenit cunoscut pe toate meridianele nu pentru ca este cel mai mare port al Marocului si unul dintre cele mai mari centre comerciale ale tarii ci pentru ca a dat titlul unui film, care de peste o jumatate de veac a incantat oamenii de toate varstele. Cu toate acestea ideea filmului nu a pornit de la orasul Casablanca si cadrele nu au fost filmate nici macar in Maroc ci intr-un studio oarecare de la Hollywood. Cafeneaua lui Rick (Rick’s Café), de fapt o bodega cu un imens pian, asa cum este ea prezenta in film este un loc inventat si inexistent in realitate dar rasarit ulterior din dorinta de castig.
 Istoria orasului este la fel de dramatica si surprinzatoare ca actiunea celebrului film. Teritoriul, situat pe malul Atlanticului, a fost locuit inca din secolul al VI-lea de berberi iar in secolul al XV-lea, ajunge sub dominatie portugheza. Acesti cuceritori demoleaza mai intai orasul, care in Evul Mediu era cunoscut cu numele Anfa, apoi in 1515 construiesc o fortareata pe care insa o parasesc dupa marele cutremur din 1755. Reconstruita de sultanul Mohammed ben Abdallah, ajunge sub dominatie spaniola apoi din nou sub cea portugheza.
 In 1907 orasul este ocupat de Franta si sub noua administratie se dezvolta rapid, partea moderna construindu-se in jurul celei vechi. In timpul Celui de al Doilea Razboi Mondial, Casablanca a fost unul dintre cele trei mari puncte de debarcare in timpul invaziei Aliatilor din nordul Africii si locul in care, in ianuarie 1945, s-au intalnit Presedintele Statelor Unite, Franklin Delano Roosevelt si prim-ministrul Regatului Unit, Winston Churchill si au hotarat ca tarile lor sa lupte pana la capitularea neconditionata a Puterilor Axei. Casablanca a devenit independenta cu intregul Maroc, in 1956.
 Vechile ziduri ale orasului sunt mici si neimpunatoare, spre deosebire de cele din alte orase marocane. Aspectul urbei este determinat de amestecul de stiluri, respectiv cel original marocan, cel reprezentat de arhitectura franceza moderna a secolului al XX-lea, cel spaniolo-marocan si Art Deco. Este primul oras din lume unde la proiectarea urbana s-a tinut cont de vederea sa din aer.
 Centrul este locul in care orasul nou se intalneste cu orasul vechi. Acesta este neschimbat de trecerea timpului, cu stradute inguste serpuind printre casele tranditionale, totul emanand un farmec aparte. Din piata mare a orasului, numita Piata Natiunilor Unite, strazile pornesc asemenea razelor Soarelui. In centru se afla Palatul Mohamed al V-lea, constructie tipica pentru arhitectura coloniala franceza. In zilele noastre gazduieste Posta, Palatul Justitiei, Prefectura, Consulatul Francez si Banca Nationala.
 Atractia principala a orasului este Moscheea Hassan al II-lea, proiectata de arhitectul francez Michael Pinseau. Este cea mai mare moschee din Maroc si, dupa unele surse, a saptea ca marime din lume, avand un turn de 210 metri, cel mai inalt in acest sens. A fost ridicata pe o platforma pe mal, partial in apa si in interiorul ei pot intra 25.000 de credinciosi.
 Un loc de asemenea foarte interesant pentru cei care ajung aici este Marabout – Altarul din Sidi Abderrahman. Construit pe un promontorni stancos este accesibil numai cand apa oceanului se retrage. Este interzis accesul celor care nu sunt musulmani, dar acestia pot vizita cartierul mic si plaja. Biserica Catolica Nôtre Dame de Lourdes dateaza din 1950 si prezinta o „gluga” de beton cu un crucifix deasupra. Este luminata de un vitraliu cu o suprafata de 800 m.p.
 Un edificiu deosebit este Muzeul Iudaismului Marocan (Muzeul Evreilor din Casablanca). Este unic in lumea araba si reprezinta un exemplu clar de toleranta religioasa. Sunt expuse diverse obiecte necesare vietii de fiecare zi, oglindind traditiile evreiesti. Pot fi astfel admirate carti Tora, lampi rituale, acte printre care contracte de casatorie, imbracaminte traditionala.
 Farul El Hank a fost construit in anul 1919 pentru protejarea navigatorilor. Este unul dintre simbolurile orasului si un loc preferat pentru excursii. Lumina sa ajunge pana la 30 mile departare de tarm. Centrul vietii de societate si de noapte il constituie Aleea Corniche Casablanca. Porneste din dreptul Moscheei Hansan al II-lea si trece apoi de-a lungul litoralului. Aici se gaseste si asa-zisa cafenea a lui Rick, deschisa in anul 2004. Majoritatea cladirilor aflate in centrul orasului au fost construite intre 1912-1930 reflectand stilul arhitectonic nou al orasului. Vizitatorii sunt atrasi de plajele elegante, de viata de noapte, de bazarurile traditionale. Foarte apreciate sunt baile turcesti numite hammams.
IRINA STOICA
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 30.08.14 9:41

Palatul Namaskar din Maroc - FOTO
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 25.08.13 10:05

[*]Medina din Fez – Maroc
de Carmen Firan
[*]
Una din ţările cele mai vizitate din nordul Africii, după Egipt, este Maroc, şi asta nu doar pentru stabilitatea politică şi criminalitatea relativ redusă. Poţi trece Canalul Gibraltar din sudul Spaniei şi în scurt timp să fii la Tanger, locul unde multe familii de francezi se refugiază la pensie ori pe timp de vacantă.… (21-8-2013 – Impresii de calatorie)
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 19.04.13 17:25

Marrakech dincolo de mirodenii, praf şi Medina (II)
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 11.04.13 13:28

Marrakech, dincolo de mirodenii, praf şi Medina (I)
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 18.05.12 9:29

Turism

MAROC Oaza-in-sahara-roportal_tn
Sahara, destinatie turistica?
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 08.08.11 19:43

Inima ţinutului berber din Maroc

Îndepărtaţii Munţi Rif din Maroc reprezintă un loc neatins, plin de piscuri calcaroase, pante acoperite cu flori sălbatice şi sate berbere uitate de timp.

Una dintre primele mele amintiri este a unui deal din Masivul Rif, din nordul Marocului: o fabuloasă întindere de flori sălbatice, luminate de uluitorul soare de primăvară. Închid ochii şi pot simţi mireasma proaspătă a pajiştii, întrezărind fiecare detaliu. Roua încarcă firele lungi de iarbă.
Măgarii pasc. O adiere uşoară trece printre crăpăturile muntelui. Şi în mijlocul acestui tablou, două femei înţelepte şi bătrâne, cu bărbiile tatuate şi smocuri de lână colorată prinse de borurile largi ale pălăriilor de paie, adună maci roşii în coşurile lor, cântând încetişor. Cuvintele li se pierd în vânt.
Inima ţinutului berber din Maroc, un loc de o linişte uluitoare, e una din marile surprize ale Africii de Nord. Colindă acest uriaş peisaj parcă neatins şi vei simţi cum trebuie să fi fost cândva în alte părţi. Câmpurile lucrate au o frumuseţe aspră, o seninătate absolută, de parcă oamenii care cultivă pământul de culoarea nucii ar păşi mai uşor, înţelegând ce noroc extraordinar au.
Ei trăiesc într-o lume blândă, cumva izolată de realitatea oraşelor imperiale marocane, ca Meknès şi Fès. E o lume modelată de delicateţe în toate aspectele ei. Bucătăria locală e cunoscută pentru aromele subtile de şofran şi mărar, muzica – pentru armoniile ei blânde, bijuteriile – pentru aplicaţiile elegante din argint. Dar ceea ce impresionează cel mai mult vizitatorul este inocenţa, senzaţia că păşeşti pe un pământ aflat într-un echilibru perfect – un loc unde omul se mişcă în ritmul naturii.



Femei berbere culeg maci pe un câmp. Foto: Christian Heeb




Pe scurt

Aşezare: În nordul Marocului, urmând coasta Mediteranei, de la Ceuta până la Melilla, în apropiere de graniţa cu Algeria
Lungimea lanţului muntos Rif: 290 de kilometri
Altitudine: Cel mai înalt vârf este Muntele Tidirhine, 2.456 m
Climă: Însorită şi caldă din mai până în septembrie, în restul anului zilele calde alternând cu perioade de ploaie
Activităţi: Drumeţii pe bicicletă din sat în sat, înot în Marea Mediterană
Notabil: Munţii Rif reprezintă o secţiune a Cordilierei Bética, ce include şi munţii din sudul Spaniei.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 22.12.10 7:59

Sanatatea ta

MAROC Risciarnapr_tn
Factori de risc pentru degeraturi
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 22.12.10 7:58

Turism

MAROC Rabat_pr_tn
Maroc: patru orase imperiale
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Mic ghid de călătorie pentru Maroc

Mesaj Scris de Admin 05.03.10 8:44

Mic ghid de călătorie pentru Maroc

Aţi optat pentru o vacanţă în Maroc? Foarte bine! Este de preferat ca înainte de plecare să vă documentaţi...
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Casablanca, cel mai cosmopolit oraş din lumea islamică – FOT

Mesaj Scris de Admin 05.03.10 8:19

Casablanca, cel mai cosmopolit oraş din lumea islamică – FOTO/VIDEO
http://www.click.ro/extra/hai-hui/Casablanca-european-lumea-islamica-FOTOVIDEO_0_913108797.html

Casablanca, celebru datorită filmului omonim cu Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman, este unul dintre cele mai mari oraşe din Africa reprezentând o ţintă predilectă pentru turiştii aflaţi în căutare de relaxare. Capitala economică a Marocului, cel mai modern şi liberal oraş al ţării, oferă numeroase posibilităţi de distracţie, de la plajele largi care mărginesc Atlanticul până la viaţa de noapte.




Casablanca este o metropolă modernă situată pe ţărmul oceanului Atlantic, cu o activitate economică intensă. Majoritatea clădirilor din centrul oraşului au fost construite în timpul dominaţiei franceze, în perioada 1912 – 1930, dar par mult mai vechi reflectând un stil arhitectonic unic care se regăseşte numai în Casablanca. Pentru a admira atmosfera unică a oraşului, vizitaţi bulevardul Mohammed V, Piaţa Mohammed V şi împrejurimile.
Cu toate că metropola nu are foarte multe obiective turistice, în comparaţie cu oraşele situate în interiorul Marocului, oferă destule locuri şi activităţi pentru a distra vizitatorii.
Posibilităţile de shopping în Casablanca sunt foarte variate, mergând de la bazaruri tradiţionale până la boutique-uri elegante. De asemenea, foarte căutate de turişti sunt şi băile turceşti (foto dreapta), denumite de localnici hammams.
Obiective turistice

Principalele atracţii turistice ale oraşului sunt concentrate în zona de nord. Simbolul oraşului este Marea Moschee Hassan II, a cărei construcţie a fost finalizată în anul 1993, după eforturi financiare uriaşe şi după o imensă muncă artistică.
Edificiul a fost proiectat de arhitectul francez Michel Pinseau iar la realizarea sa au lucrat aproape 6.000 de meşteri artizani. Rezultatul acestor eforturi este una dintre cele mai mari şi frumoase moschei din lume. Lăcaşul de cult musulman este unul dintre puţinele deschise vizitatorilor de o altă religie. Cu o înălţime de peste 200 de metri, minaretul Moscheei Hassan II (foto stânga) este cel mai înalt din lume, fiind şi cel mai înalt edificiu din Maroc.
Zona veche a metropolei se numeşte Medina, un mic oraş medieval înconjurat de ziduri care păstrează atmosfera veche a oraşelor arabe nord-africane, cu străduţe înguste şi întortocheate şi numeroase magazine tradiţionale.
Un alt obiectiv turistic căutat de turişti este Muzeul Evreiesc Marocan, singurul de acest fel din întreaga lume musulmană, fiind o dovadă a toleranţei caracteristice acestei ţări nord-africane. În muzeul găzduit de o clădire modernă situată în sudul oraşului sunt expuse cărţi, pergamente şi obiecte de cult antice ale evreilor marocani.


Plajele din Casablanca atrag anual zeci de mii de turişti. Acestea pot fi împărţite în două categorii, unele mai aglomerate, situate în zona Corniche, preferate de turişti pentru hotelurile, cafenelele şi cluburile de noapte situate în imediata vecinătate, şi altele mai puţin agitate situate în special în districtul Ain Diab.

Dacă epuizaţi obiectivele turistice din Casablanca, în apropiere se află oraşul Rabat, capitala Marocului, care oferă numeroase atracţii culturale şi istorice.

Oraşul Casablanca are o climă mediteraneană cu influenţe oceanice, cu veri calde şi uscate şi ierni răcoroase. Datorită influenţei Oceanului Atlantic, temperaturile în Casablanca sunt mai moderate, atât vara cât şi iarna, în comparaţie cu interiorul ţării. În ceea ce priveşte vremea, oraşul poate fi vizitat pe tot parcursul anului, însă, ţineţi cont că iernile pot fi destul de răcoroase.
Majoritatea hotelurilor sunt situate în zona de nord a oraşului. În numeroasele restaurante din Casablanca veţi putea savura atât specialităţi internaţionale cât şi marocane, în general foarte picante. În Casablanca este indicat să evitaţi mâncarea comercializată de vânzătorii ambulanţi şi să consumaţi apă îmbuteliată.
Oraşul Casablanca este destul de accesibil românilor. Operatorii de turism din ţara noastră oferă numeroase sejururi la preţuri modice, începând chiar de la mai puţin de 300 de euro/persoană.



Moneda oficiala este dirhamul marocan (1 dirham = 100 centime). Cărţile de credit sunt acceptate în majoritate hotelurilor şi restaurantelor. Pentru a efectua un schimb valutar este necesară legitimarea cu paşaportul. Pentru a comunica cu localnicii, limba franceză este mult mai utilă decât engleza.

Oraşul Casablanca este destul de sigur, însă hoţii de buzunare nu lipsesc cu desăvârşire, mai ales noaptea. De asemenea, femeile ar trebui să fie îmbrăcate cât mai decent, pentru a evita hărţuirea. Un motiv serios de îngrijorare îl poate reprezenta terorismul, oraşul fiind ţinta a două atentate ale fundamentaliştilor în 2003 şi 2007.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 13.02.10 10:30

Turism

MAROC Mamnunia_b_tn
La Mamounia, o experienta unica
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 24.06.09 7:13

MAROC Saidiacamelia_villamic_b
Plan Azur... un complex turistic urias
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 07.01.09 8:41

MAROC Palmeraie1_b_b
Cel mai mare spa din Africa
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Marrakech – orasul imblânzitorilor de serpi

Mesaj Scris de Admin 09.09.08 20:41


Marrakech – orasul imblânzitorilor de serpi

Renumit pentru gradinile sale si pentru eleganta constructiilor, orasul „Marrakech”, din partea central-vestica a Marocului, apare ziua ca un paradis botanic strajuit de umbrele miniaretelor, iar noaptea ca o invalmaseala de cântareti, magicieni, acrobati, inghititori de flacari si mai ales imblânzitori de serpi, admirati de turistii fascinati de lumea ciudata in care au patruns. Artistii ambulanti dovedesc o preferinta deosebita pentru piata Djernaa el Fna, cea mai vestita din intreaga tara.
Aici veneau odinioara taranii pentru a-si vinde produsele. Locul era cunoscut si sub numele de „Piata Descapatânatilor” pentru ca tot aici erau expuse capetele criminalilor decapitati. De asemenea era locul unde erau trasi in teapa crestinii. Orasul are o vechime de aproape un mileniu. Pe la 1062 emirul Almoravid Insuf ibn Tastin a ridicat o asezare care in curând a devenit un loc important pentru popasul caravanelor. Asezarea a fost cucerita de almohazi, care si-au plasat aici capitala intre 1147 si 1269. In 1269 a intrat in stapânirea merinzilor care cucerisera si Fezul cu 20 de ani in urma. Dupa o perioada de suisuri si mai ales de coborâsuri de necrezut, orasul cunoaste o noua perioada de inflorire sub dinastia Saidita, incepând din secolul al XVI-lea.
In 1912, când tara intra sub protectorat francez, Marrakechul atrage prin multimea de palmieri si plante subtropicale si, din 1916, incepe constructia orasului modern. Apar bulevardele largi strajuite de portocali, cladirile moderne, magazinele mari si cafenelele de pe trotuare, iar dupa câstigarea independentei tarii in 1957 devine un irezistibil loc de atractie pentru turisti. In noul cartier Gueliz s-a mutat in 1923 pictorul francez Jacques Majorelle care si-a construit o locuinta de basm. Lasata in paragina dupa moartea sa, in 1962, a fost rascumparata de creatorul de moda Yves Saint-Laurent care a restaurat-o si a donat-o statului.
Orasul traieste insa mai ales prin trecutul sau. In cea mai veche parte a sa – Medina – labirintul de stradute ascunde vile bogate, palatele sultanilor si câteva dintre cele mai cunoscute bazaruri orientale. Sunt aici de asemenea vechi fortificatii din secolul al XII-lea, intinse pe o lungime de circa 12 kilometri. Pe terasele acestora cresc chiparosi, curmali si pini, oferind un plus de frumuseti.
Dinastia almoravizilor a construit un ingenios sistem de irigatii care uda si astazi gradinile locului, cele mai cunoscute dintre acestea fiind livada de maslini de la Menara si Gradinile Agdal, fiecare cu o suprafata de peste 500 ha. Almohazii si-au adus si ei contributia la frumusetea orasului. In secolul al XII-lea au ridicat Moscheea al-Kutubyya al carei minaret inalt de 77 metri este emblema orasului.
In timpul merinzilor a fost construita moscheea Ben Youssef alaturi de care se afla medresa (scoala coranica) având acelasi nume. Medresa a fost construita de Abun-Hassan in secolul al XIV-lea si extinsa apoi, in 1570 de sultanul Abdallah el Chalib din dinastia Saiditilor. Este cunoscuta drept cea mai mare scoala islamica din nordul Africii având 150 de camere care dau toate intr-o curte interioara.
Restaurarile minutioase din ultimii ani i-au pus din nou in lumina mozaicurile si stucaturile atât de apreciate de credinciosi si de turisti. Fântânile orasului, mausoleele, pietele atât de pitoresti cu povestitori si faimosii imblânzitori de serpi fac din acest oras un loc fascinant in care trecutul pare inca viu in ciuda tuturor semnelor vietii moderne.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Admin 20.08.08 20:00

MAROC Kasbah_t_b
Bun venit in paradisul real!
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Maroc: de la safari în Sahara la plajă pe malul Atlanticului

Mesaj Scris de Admin 12.10.07 11:41

Maroc: de la safari în Sahara la plajă pe malul Atlanticului
http://www.gandul.info/vacanta/maroc-safari-sahara-plaja-malul-atlanticului.html?3893;952888

Acelaşi sejur costă 470 de euro la TUI şi peste 600 de euro la agenţiile româneşti
La început de noiembrie temperaturile din Agadir nu scad nici noaptea sub 22 de grade
Când românul este nevoit, din diferite motive, să-şi facă vacanţa în octombrie sau noiembrie, se gândeşte fie la vreun circuit cu iz de turism cultural prin Austria, Grecia, Italia, Turcia sau Franţa, fie la un sejur la malul mării în Egipt sau Tunisia. Una din destinaţiile devenite tradiţionale pentru turiştii din vestul Europei în această perioadă a anului, Marocul, este ignorată la noi aproape cu desăvârşire.
Lucrurile sunt cu atât mai ciudate cu cât plajele marocane nu sunt cu nimic inferioare celor tunisiene, clima este la fel de blândă în această perioadă a anului, iar localnicii sunt la fel de prietenoşi. Ca şi Tunisia, Marocul nu se confruntă cu probleme generate de fundamentalismul islamic, iar turistul se simte în siguranţă până şi pe durata safari-urilor care îl poartă adânc în inima Saharei.
Cu timiditate, pe piaţa românească au început să-şi facă apariţia în ultimii ani circuitele prin Maroc. Ofertele de sejururi pe litoralul atlantic al Marocului, în staţiuni renumite, cum ar fi de pildă Agadir, apar foarte rar în vitrinele agenţiilor, fiind de obicei disponibile doar pentru turiştii individuali, la cerere.
“Oraşele imperiale”, un circuit pentru amatorii de specific oriental
Turistul român care vrea să simtă farmecul aparte al Marocului poate opta pentru un circuit de 8 până la 12 zile, care îl poartă prin marile oraşe ale Marocului. Se vizitează Casablanca, Rabat, Fez, Marrakech, iar la final, în majoritatea cazurilor, sunt lăsate 2-3 zile pentru plajă într-una din staţiunile marocane, de obicei Agadir. Preţul variază între 800 şi 1500 de euro, în funcţie de program, nivelul de confort al hotelurilor unde se face cazarea şi, nu în ultimul rând, de comisionul tour-operatorului. Fiind vorba despre o destinaţie considerată exotică, multe agenţii nu se sfiesc să “arunce” preţuri de-a dreptul nesimţite, mergând pe ideea că oricum pică vreo câţiva “fraieri”.
Pentru succesul unui asemenea circuit prin Maroc sunt extrem de importante două lucruri: alegerea corectă a sezonului şi căutarea unui program gândit inteligent de tour-operator, chiar dacă respectiva ofertă poate fi ceva mai scumpă. În cazul primului explicaţia este evidentă: anumite zone ale ţării devin vara un veritabil cuptor, deci anotimpul estival este de evitat cu orice preţ. Al doilea devine limpede abia dacă ai ajuns să cunoşti cât de puţin Marocul: chiar dacă are monumente destul de spectaculoase, ţara nu impresionează vizitatorul nici cu piramide, nici cu vreun Colosseum.

Impactul este dat de contactul cu societatea tipic orientală (deşi Marocul este situat la vest de România), de interacţiunea cu oameni care trăiesc la fel ca acum câteva sute de ani, de farmecul Saharei. Cu alte cuvinte, dacă ghidul te aleargă prin centrul câtorva mari oraşe n-ai înţeles nimic din Maroc şi ai cam aruncat banii pe fereastră. Fără un safari în Sahara Occidentală, o excursie în munţii Atlas, o plimbare prin micile sate de beduini, Marocul nu mai are aceeaşi savoare.
Agadir, perla Atlanticului
Dacă românii preferă deocamdată staţiunile egiptene sau tunisiene, francezii şi nemţii au învăţat de mult drumul Marocului.
Agadirul este, de departe, cea mai frecventată staţiune, iar preţurile reflectă din plin acest lucru: nemţii de la TUI oferă sejurul la 5 stele cu demipensiune între 610 şi 971 de euro, în funcţie de hotel, în vreme ce, la patru stele, ofertele sunt ceva mai accesibile, pornind de la 471 de euro. Din motive lesne de înţeles, la noi preţurile pleacă de la 600 de euro pentru hotelurile de 4 stele.
Un alt motiv care face ca Marocul să piardă pe piaţa românească,deocamdată cel puţin, competiţia cu Egiptul sau Tunisia este transportul destul de anevoios.
Nu există chartere, şi cea mai convenabilă variantă presupune o escală la Milano, durata totală a deplasării Bucureşti-Casablanca depăşind 6 ore. În aceste condiţii, este lesne de înţeles de ce, în pofida exotismului şi a condsiţiilor bune oferite Marocul rămâne deocamdată o destinaţie de nişă în România.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Marocul poarta val islamic si cumpara de la Zara

Mesaj Scris de Admin 12.07.07 17:47

Marocul poarta val islamic si cumpara de la Zara
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Marocul: turism intre islam, desert si mare

Mesaj Scris de Admin 29.06.07 16:29

Marocul: turism intre islam, desert si mare
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Marocul, ţara celor o mie şi una de nopţi

Mesaj Scris de Admin 01.06.07 19:05

Marocul, ţara celor o mie şi una de nopţi
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Departe, in Maroc

Mesaj Scris de Admin 19.03.07 9:53

Departe, in Maroc
http://www.ziarulclujeanului.ro/nocache/articol/Calatorii/Departe_in_Maroc.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty CASABLANCA

Mesaj Scris de Admin 23.02.07 15:22

Casablanca, intre mit si realitate
Orasul din celebrul film cu Humphrey Bogart este cel mai mare din Maroc si unul foarte modern.



Iti mai amintesti de celebra poveste de dragoste din cel de-al Doilea Razboi Mondial? Conceputa ca o propaganda impotriva nazistilor, „Casablanca” a fost premiata cu trei Oscaruri, printre care si acela pentru Cel mai bun film. Pelicula din 1942 nu l-a transformat doar pe Humphrey Bog [...]
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty MAROC

Mesaj Scris de Admin 01.02.07 16:25

MAROC Maroc
MAROC Sagetica_rosie Maroc


Ultima editare efectuata de catre Admin in 07.01.09 8:42, editata de 2 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

MAROC Empty Re: MAROC

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum