Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2Scris de Admin 26.08.17 22:37
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36
» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18
» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54
» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13
» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01
» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07
Petain[v=]
Pagina 1 din 1
Re: Petain[v=]
http://www.revistamagazin.ro/content/view/11924/33/
La 23 iulie 1945 a început procesul maresalului Philippe Pétain, cel care a condus asa-numitul guvern de la Vichy, în perioada când Franta s-a aflat sub ocupatia germana, în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Guvernul de la Vichy a fost total obedient Germaniei naziste, dupa ce fortele de ocupatie germane au invadat Franta (la 24 mai 1940), Petain cerând apoi armistitiul. Dupa ce nazistii au ocupat nordul si vestul Frantei, a fost semnat armistitiul la 22 iunie 1940, la Compičgne.
Henri Philippe Benoni Omer Joseph Pétain s-a nascut în 1856 în nordul Frantei, fiu de preot catolic. A urmat studii militare si s-a afirmat în toate conflictele în care a fost implicata Franta. În Primul Razboi Mondial, ajuns general de brigada, Pétain a condus Armata a doua în Batalia de la Verdun, din 1916. Atunci, dupa victoria memorabila a francezilor, Pétain a fost poreclit „Leul de la Verdun” si a devenit erou al Frantei.
Fiind numit sef al guvernului dupa ocupatia germana, Pétain s-a bazat pe faptul ca prin aceasta obedienta aratata lui Hitler tara sa îsi pastra integritatea teritoriala. Stilul de conducere al guvernului de la Vichy era unul autoritar, desi jurisdictia sa era limitata cu germanii, care aveau doua milioane de militari francezi prizonieri. Din 1942, Germania a ocupat practic întreaga Franta, guvernul devenind unul marioneta.
Dupa terminarea razboiului, maresalul s-a întors în patrie pentru a-i înfrunta pe acuzatorii sai. La procesul care s-a desfasurat între 23 iulie si 15 august 1945, Pétain a venit îmbracat în uniforma de maresal al Frantei, un titlul pe care tribunalul nu i l-a putut retrage, fiind acordat de Parlament. Generalul de Gaulle, sef al guvernului provizoriu, a laudat curajul lui Pétain de a se întoarce în tara pentru judecata. Juriul l-a condamnat la moarte, desi instanta a recomandat achitarea. În cele din urma, din cauza vârstei înaintate a fost condamnat la recluziune pe viata. Maresalul Pétain murit pe Ile d’Yeu, o mica insula din Atlantic, la 95 de ani (1951) si a fost ingropat in „cimitirul marin” din complexul penitenciar.
PAUL IOAN
Re: Petain[v=]
http://cultural.bzi.ro/tineretea-si-prima-parte-a-carierei-militare-a-lui-philippe-p-tain-15726
Re: Petain[v=]
24 aprilie 1856 - S-a nascut maresalul Philippe Petain
Una dintre cele mai controversate personalitati din istoria Frantei, considerat de unii erou, de altii tradator, Henri-Philippe Petain a vazut lumina zilei la Cauch-a-la-Tour, la 24 aprilie 1856. Dupa ce s-a inrolat in armata, in 1876, si a absolvit cursurile prestigioasei scoli militare de la St Cyr, Petain a avut o cariera obisnuita, ca ofiter de infanterie si instructor militar, participand, ca observator, la razboiul ruso-japonez din 1904-1905. El va fi printre primii militari europeni convinsi de faptul ca puterea tot mai crescuta a armelor de foc pleda pentru o defensiva sustinuta.
Alti ofiteri superiori, precum Ferdinand Foch, de pilda, pledau, dimpotriva, pentru intarirea pe plan ofensiv a armatei franceze. La izbucnirea primului razboi mondial, Petain nu se remarcase prin vreo fapta de arme deosebita si era aproape in pragul retragerii. Marea conflagratie a facut insa ca, in loc sa fie trimis la pensie, sa fie promovat general si mandatat sa desfasoare ofensiva din Ardeni.
In 1915, maresalul Joseoph Joffre ii va incredinta o misiune de care se va achita stralucit, si prin care a demonstrat tuturor valabilitatea doctrinei sale. Defensiva impenetrabila, bazata pe artilerie, a oprit inaintarea germanilor, cu pretul a foarte putine vieti omenesti, de partea franceza. Dupa dezastruoasa ofensiva a lui Robert Nivelle, din primavara lui 1917, Petain l-a inlocuit pe acesta la conducerea armatei franceze. Aproape imediat, revoltele soldatilor, tot mai numeroase sub Nivelle, au incetat, Petain fiind renumit pentru grija dovedita pentru materialul uman.
Dar, fiindca Petain era considerat prea defensiv, Cartierul General Aliat a incredintat conducerea ofensivei din toamna lui 1918 lui Ferdinand Foch. La doua saptamani dupa incetarea razboiului, Petain va fi promovat maresal si, in 1934 va servi ca ministru al Apararii. In 1940, la 83 de ani, batranul ostas a acceptat ingratul rol al guvernului de la Vichy, convins ca astfel salveaza Franta de la o umilinta totala. In 1945, insa, va fi arestat si condamnat la moarte, pedeapsa fiindu-i comutata in inchisoare pe viata. A murit in inchisoare, in anul 1951
Re: Petain[v=]
Demascarea mareşalului Pétain
Un document datând din octombrie 1940, privind rolul mareşalului Philippe Pétain în persecuţia evreilor, a fost recent descoperit şi autentificat, potrivit avocatului Serge Klarsfeld, denumit "vînătorul de nazişti". Adnotările făcute de şeful regimului de la Vichy lărgesc numărul de evrei vizaţi şi înăspresc interdicţiile legate de aceştia, scrie Le Figaro.
"Este vorba de un document care dovedeşte rolul determinant al lui Pétain şi profundul său antisemitism", afirmă Klarsfeld. Duminică, avocatul a anunţat că a fost descoperită şi autentificată versiunea originală a statutului evreilor din octombrie 1940. Textul inedit a fost adnotat de mareşalul Pétain. Comentariile sale sugerează că şeful regimului de la Vichy a înăsprit considerabil textul iniţial, extinzând impactul acestuia asupra întregii populaţii evreieşti din acea perioadă. "Principalul argument al apărătorilor lui Pétain, potrivit căruia el îi protejase pe evreii francezi, acum nu mai este valabil", afirmă Serge Klarsfeld, scrie publicaţia franceză, citată de Agerpres.
Conform documentului, toţi evreii erau vizaţi, fie că erau străini sau francezi. În timp ce proiectul iniţial prevedea cruţarea "descendenţilor din evrei născuţi francezi sau naturalizaţi înainte de 1860", mareşalul decide să şteargă această menţiune.
Câmpul de excludere a evreilor este, de asemenea, considerabil lărgit. Sectorul justiţiei şi al învăţământului le este total interzis. Evreii nu mai puteau profesa în domeniul educaţiei, deşi iniţial această interdicţie îi viza pe rectori, inspectori şi pe directorii de unităţi şcolare din învăţământul primar şi secundar. Petain modifică şi lista tribunalelor şi jurisdicţiilor din care sunt excluşi evreii şi adaugă interdicţia de a ocupa un loc "în orice adunare rezultată în urma alegerilor". De asemenea, el precizează că evreii nu mai pot exercita funcţia de "inspectori de colonii".
Mareşalul Pétain rectifică şi numerele paragrafelor. Articolul 3 devine paragraful 6 de la articolul 2, numerele celorlalte articole se modifică ajungând până la 9. Pentru avocatul Arno Klarsfeld, fiul lui Serge, această grijă pentru detalii demonstrează că mareşalul, care avea atunci 84 de ani, "nu era senil" aşa cum au afirmat uneori apărătorii lui. Foaia numărul 5 indică locul unde a fost redactat proiectul şi funcţia autorilor: "Adoptat la Vichy, de mareşalul Franţei, şeful statului, vice-preşedintele Consiliului" şi alţi opt miniştri. Nu are nici dată, nici nume, nici semnături.
Până în prezent, istoricii se bazau doar pe o singură mărturie în ceea ce priveşte mareşalul Pétain şi statutul evreilor, aceea a fostului ministru de externe de la Vichy, Paul Baudouin. Într-o carte publicată în 1946, acesta scria despre faptul că, la consiliul miniştrilor din 1 octombrie 1940, guvernul a analizat "timp de două ore statutul evreilor". "Mareşalul se arată cel mai sever. El insistă în special asupra faptului ca în justiţie şi învăţământ să nu fie niciun evreu", afirmă Baudouin. "Această mărturie putea fi pusă sub semnul îndoielii. Dar acum, există dovada definitivă că statutul evreilor este rezultatul voinţei personale a mareşalului Pétain", asigură Serge Klarsfeld.
Potrivit acestuia, fostul erou de la Verdun vroia să "arate că Franţa merita să fie înscrisă printre primele naţiuni din noua ordine europeană. Germanii nu ceruseră Franţei de la Vichy să adopte acest statut". "Mai exista şi voinţa de a face din evrei ţapii ispăşitori ai înfrângerii", a adăugat avocatul.
Documentul a fost depus la Memorialul Holocaustului de la Paris de un donator anonim.
...
Un document datând din octombrie 1940, privind rolul mareşalului Philippe Pétain în persecuţia evreilor, a fost recent descoperit şi autentificat, potrivit avocatului Serge Klarsfeld, denumit "vînătorul de nazişti". Adnotările făcute de şeful regimului de la Vichy lărgesc numărul de evrei vizaţi şi înăspresc interdicţiile legate de aceştia, scrie Le Figaro.
"Este vorba de un document care dovedeşte rolul determinant al lui Pétain şi profundul său antisemitism", afirmă Klarsfeld. Duminică, avocatul a anunţat că a fost descoperită şi autentificată versiunea originală a statutului evreilor din octombrie 1940. Textul inedit a fost adnotat de mareşalul Pétain. Comentariile sale sugerează că şeful regimului de la Vichy a înăsprit considerabil textul iniţial, extinzând impactul acestuia asupra întregii populaţii evreieşti din acea perioadă. "Principalul argument al apărătorilor lui Pétain, potrivit căruia el îi protejase pe evreii francezi, acum nu mai este valabil", afirmă Serge Klarsfeld, scrie publicaţia franceză, citată de Agerpres.
Conform documentului, toţi evreii erau vizaţi, fie că erau străini sau francezi. În timp ce proiectul iniţial prevedea cruţarea "descendenţilor din evrei născuţi francezi sau naturalizaţi înainte de 1860", mareşalul decide să şteargă această menţiune.
Câmpul de excludere a evreilor este, de asemenea, considerabil lărgit. Sectorul justiţiei şi al învăţământului le este total interzis. Evreii nu mai puteau profesa în domeniul educaţiei, deşi iniţial această interdicţie îi viza pe rectori, inspectori şi pe directorii de unităţi şcolare din învăţământul primar şi secundar. Petain modifică şi lista tribunalelor şi jurisdicţiilor din care sunt excluşi evreii şi adaugă interdicţia de a ocupa un loc "în orice adunare rezultată în urma alegerilor". De asemenea, el precizează că evreii nu mai pot exercita funcţia de "inspectori de colonii".
Mareşalul Pétain rectifică şi numerele paragrafelor. Articolul 3 devine paragraful 6 de la articolul 2, numerele celorlalte articole se modifică ajungând până la 9. Pentru avocatul Arno Klarsfeld, fiul lui Serge, această grijă pentru detalii demonstrează că mareşalul, care avea atunci 84 de ani, "nu era senil" aşa cum au afirmat uneori apărătorii lui. Foaia numărul 5 indică locul unde a fost redactat proiectul şi funcţia autorilor: "Adoptat la Vichy, de mareşalul Franţei, şeful statului, vice-preşedintele Consiliului" şi alţi opt miniştri. Nu are nici dată, nici nume, nici semnături.
Până în prezent, istoricii se bazau doar pe o singură mărturie în ceea ce priveşte mareşalul Pétain şi statutul evreilor, aceea a fostului ministru de externe de la Vichy, Paul Baudouin. Într-o carte publicată în 1946, acesta scria despre faptul că, la consiliul miniştrilor din 1 octombrie 1940, guvernul a analizat "timp de două ore statutul evreilor". "Mareşalul se arată cel mai sever. El insistă în special asupra faptului ca în justiţie şi învăţământ să nu fie niciun evreu", afirmă Baudouin. "Această mărturie putea fi pusă sub semnul îndoielii. Dar acum, există dovada definitivă că statutul evreilor este rezultatul voinţei personale a mareşalului Pétain", asigură Serge Klarsfeld.
Potrivit acestuia, fostul erou de la Verdun vroia să "arate că Franţa merita să fie înscrisă printre primele naţiuni din noua ordine europeană. Germanii nu ceruseră Franţei de la Vichy să adopte acest statut". "Mai exista şi voinţa de a face din evrei ţapii ispăşitori ai înfrângerii", a adăugat avocatul.
Documentul a fost depus la Memorialul Holocaustului de la Paris de un donator anonim.
...
Re: Petain[v=]
Masina maresalului Petain, vanduta cu 31.000 euro
Ultima masina a maresalului Petain, un autoturism Renault Viva Stella din 1939, a fost cumparata la licitatie duminica
Ultima masina a maresalului Petain, un autoturism Renault Viva Stella din 1939, a fost cumparata la licitatie duminica
Petain[v=]
PHILIPPE PETAIN-
Ultima editare efectuata de catre Admin in 26.07.15 20:02, editata de 6 ori
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum