Scris de Admin 26.08.17 22:37
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36
» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18
» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54
» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13
» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01
» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07
CUBA
Pagina 1 din 2 • 1, 2
Re: CUBA
Re: CUBA
Trei jurnalişti care au plecat într-o călătorie în Cuba au trăit cea mai mare peripeţie a vieţii lor. GALERIE FOTO
Re: CUBA
Re: CUBA
Al treilea conflict militar prin care cubanezii urmareau eliberarea de sub ocupatia spaniola s-a desfasurat între 1895 si 1898 – cu precizarea ca în ultimele trei luni ale luptelor s-a declansat si Razboiul Americano-Spaniol. Conflictele s-au finalizat cu Tratatul de la Paris (10 decembrie 1898), prin care Spania recunostea independenta Cubei si pierdea teritoriile detinute pâna atunci: Guam, Puerto Rico si Philippine. O situatie speciala are Golful Guantanamo, capturat de americani de la spanioli în 1898 si devenit baza navala a SUA.
Re: CUBA
Re: CUBA
-Alexandru Tomescu-
După o iarnă lungă în Canada şi o primăvară scurtă, remarcată mai mult de durata zilei, şi de sărbătorile tradiţionale, decât de starea vremii, invitaţia unei scurte vacanţe în Cuba a venit ca o surpriză. Gândul era mereu la România, dar factori obiectivi ne închideau orice posibilitate.
Ideea preconcepută referitoare la restricţiile şi surprizele unui turist într-o ţară comunistă, am îndepărtat-o, plecând cu o inimă deschisă.
Dar încă din avion am primit un formular, viză de turist, care se cerea a fi complectat. La intrare pe aeroport fiecare trebuia să pozeze pentru o fotografie, tipică unui document de identitate. Paşaportul devenise un simplu act adiţional.
Drumul până la hotel era pustiu: ici colo, o maşină veche sau un călător ce părea rătăcit. La începutul aleei care deschidea intrarea, cabina de pază superviza întreaga zonă.
-editorial-
Re: CUBA
Pregatita din 1960 de CIA, cu mai multe strategii si variante complexe de atac pentru a-l rasturna pe Fidel Castro, invazia americana a Cubei a inceput la 17 aprilie 1961 si s-a terminat la 19 aprilie, cand s-a dat ordinul de retragere. Pe cat de complicate au fost actiunile de mobilizare a fortelor armate si a luptatorilor cubanezi exilati in SUA, pe atat de lamentabil a fost esecul. Evit sa comentez elementul surpriza al operatiunii CIA, dar am sa amintesc doar atat: la 13 aprilie 1961, postul Radio Moscova anunta in limba engleza ca invazia se va produce intr-o saptamana si vor participa "ucigasi platiti"...
Re: CUBA
2 decembrie 1557 - A murit Hernando Cortez
Nascut in 1485, la Medellin, in provicina spaniola Estremadura, Cortez a inceput sa urmeze Dreptul la Universitatea din Salamanca, dar a renuntat la studii, atras de mirajul Lumii Noi. Plecat in Santo Domingo in 1504, el s-a alaturat conchistadorului Diego Velasquez in 1511, la cucerirea Cubei, devenind apoi primarul orasului Santiago de Cuba. In 1518, el a reusit sa-l convinga pe Velasquez, devenit guvernator al Cubei si sa-i ofere comanda unei expeditii in Mexic. Desi guvernatorul l-a refuzat, pe 19 februarie 1519, Cortez a ridicat ancora din Cuba, in fruntea unei mici armate formate din 600 de soldati, 20 de cai si 10 tunuri de camp.
Cuba – Paradisul comunist
http://www.historia.ro/exclusiv_web/destinatii-istorice/articol/cuba-paradisul-comunist
Imaginea pe care Cuba o are în lume este întotdeauna şi deopotrivă la cei doi poli. Varadero, o zonă închisă, destinată doar turiştilor, este una dintre cele mai căutate staţiuni din Cuba. Oraşul se află pe o peninsulă şi este cel mai puternic promovat din punct de vedere turistic, fiind preferat pentru petrecerea unui concediu relaxant şi vesel.
Primul lucru care vă va uimi odată ajunşi aici este cât de diferit este litoralul cubanez faţă de alte locuri pe care le-aţi vizitat. Deşi cubanezii s-au văzut obligaţi să se deschidă din punct de vedere turistic după retragerea lui Fidel Castro, locul nu pare, la prima vedere, deloc dedicat concediilor.
Magazinele sunt goale, mâncarea se cumpără pe cartelă şi nu există chioşcuri, sună cunoscut pentru cei care aveau mai mult de 7 ani în 1989 în România. Odată ce aţi trecut însă de acest şoc veţi descoperi nişte oameni primitori, calzi şi mereu pregătiţi de petrecere. Nu aveţi de ce să vă temeţi odată ajunşi în partea turistică a Cubei, întrucât infracţionalitatea e foarte redusă.
Libertatea turiştilor
Cuba este cea mai mare insulă din Caraibe, iar peisajele sunt superbe, indiferent că vă aflaţi la mare sau la munte. Turismul reprezintă una dintre sursele principale de venit pentru cubanezi şi produce extrem de mulţi bani, dar este administrat de spanioli. Ca turist, sunteţi tratat regeşte. S-ar putea să vă simţiţi uneori urmărit - şi pe bună dreptate - dar nu aveţi de ce să vă faceţi griji.
Chiar dacă peste tot există microfoane, nu vi se va întâmpla nimic orice aţi spune. Cubanezii ştiu că peste tot există microfoane şi ştiu chiar şi unde sunt amplasate, aşa că nu-i veţi auzi niciodată spunând ceva de rău despre regim. Turiştii au însă libertate totală.
În zonele turistice ale Cubei veţi observa că peste tot se cântă. Există un fel de cult al muzicii şi pretutindeni veţi întâlni grupuri care vi se vor alătura la masă, în baruri sau chiar pe stradă. Pentru ei e absolut normal să ofere un recital în timp ce mâncaţi, indiferent dacă este dimineaţa, la prânz sau seara. Mesele sunt de-a dreptul copioase, mâncarea cubaneză fiind una dintre cele mai complicate şi gustoase din lume. Felurile bogate constau în general în peşte şi fructe de mare sau pastramă, dar nu sunt niciodată grele.
Preţuri acceptabile pentru cine caută
Pentru a ajunge în Cuba aveţi nevoie de viză. Aceasta se obţine pe aeroport, la îmbarcare, contra sumei de 30 de dolari. Nu o veţi putea păstra însă ca amintire, deoarece ştampila se aplică pe biletul de avion, ce rămâne la personalul de bord. Zborul până în Cuba durează aproximativ 13 ore, cu una sau două escale, în funcţie de oraşul din care plecaţi.
Din România puteţi porni spre Germania, Franţa, Italia, Elveţia sau Olanda. În a doua etapă, vă veţi îmbarca într-un avion mai mare care zboară peste Atlantic. Dacă v-aţi hotărât să plecaţi în vacanţă în Cuba, cel mai bine este să optaţi pentru un pachet all inclusive. Acesta conţine transportul, cazarea (de preferat la un hotel de patru sau cinci stele) şi trei mese pe zi. Preţul pentru un astfel de pachet variază între 2.000 şi 4.000 de euro de persoană pentru 14 zile.
Dacă vă place să vă plimbaţi, cel mai bine este să închiriaţi o maşină. Preţurile sunt însă foarte mari, în jur de 1.000 de euro pentru toată perioada.
Dacă în staţiunea turistică Varadora hotelurile arată foarte bine, în oraşe lucrurile stau altfel. Clădirile sunt vechi şi aduc foarte mult cu hotelurile deschise în România pe timpul lui Ceauşescu. Pentru a vizita capitala Havana vă ajung în general trei zile. Fiind aproape de America, veţi descoperi că multe locuri din ţară arată ca în SUA. Arhitectura clădirilor vechi e interesantă şi frumoasă, însă veţi vedea că nu există un stil specific cubanez.
Distracţii acvatice
În zona turistică de pe litoral, localnicii sunt pregătiţi să vă ofere tot felul de distracţii pe apă, de la scufundări până la pescuitul cu barca aflată în mers. Dacă vă aflaţi la pescuit pe ocean, rugaţi ghidul să vă prindă homari. Veţi admira o tehnică deosebită de capturare şi veţi avea ocazia să mâncaţi cei mai proaspeţi, gustoşi şi ieftini homari din lume.
Şi dacă tot ajungeţi în Cuba, savuraţi un pahar de rom au mojito şi încercaţi trabucurile tradiţionale. Băuturile sunt ieftine, iar o cutie de trabucuri costă în jur de 70 de dolari. Moneda în Cuba este peso sau peso convertible, iar banii se pot schimba doar la bănci, deoarece nu există case de schimb. Cel mai bine este să scoateţi banii direct de la bancomat.
Cuba, ţara în care netul este un privilegiu Bloguri sub com
http://www.cotidianul.ro/bloguri_sub_comunism-103099.html
Bloggerii din Cuba sunt practic necunoscuţi în restul lumii. Mai
precis, erau, până acum câteva zile, când autoarea celui mai important
blog din insulă a fost arestată şi bătută de poliţie. Ocazie cu care,
cel puţin pe net, mitul “Cubei libere” a fost sfărâmat.
Cuba, cea mai ieftină destinaţie din Marea Caraibelor
Historia: Cuba, rebelă încă din 1492!
"● 1492, Cristofor Columb pune stăpânire pe insulă în numele Spaniei 1762, britanicii ocupă Havana pentru nouă luni * 1868, începe primul război de independenţă care va dura zece ani ● 1959, dictatorul Batista este doborât de la putere de revoluţia castristă ● 2009, Raul Castro încearcă o deschidere cu noul preşedinte american."
Acestea sunt principalele repere cronologice pe care le-a ales revista "Historia" pentru a deschide analiza consacrată trecutului, prezentului şi, întrucâtva, viitorului Cubei. "Cubanezii - mai reţine introducerea articolului - au avut nevoie de patru secole pentru a se elibera de sub tutela spaniolă. După anii 1950, ei au fost un ghimpe pentru Statele Unite".
TUTUN, CACAO, CAFEA ŞI O CANA DE ZAHAR
"La 1 ianuarie care a trecut, după celebrarea a cincizeci de ani de la revoluţia cubaneză, Raul Castro, 77 de ani, fratele şi succesorul, din februarie 2008, al lui Fidel Castro, 82 de ani, avertiza asupra "cântecelor de sirenă ale duşmanului" american. În momentul în care preşedintele Obama promitea să faciliteze călătoriile şi transferurile de fonduri ale cubano-americanilor către insulă, un prim pas în direcţia încetării blocadei, Raul Castro avertiza că "revoluţia este mai puternică decât niciodată! <> a fost cuvântul de ordine şi cheia fiecăreia dintre victoriile noastre în această jumătate de secol de bătăliii neîntrerupte."
50 DE ANI DE STAGNARE
Aceşti cincizeci de ani de antagonisme între Statele Unite şi Cuba se înscriu pe linia relaţiilor dificile dintre cele două ţări, cu mult anterioare venirii lui Fidel Castro la putere. "O tradiţie de rezistenţă născută în epoca colonială spaniolă" - mai notează Veronique Dumas, autoarea comentariului.
Cuba, această insulă, cea mai întinsă dintre Antilele Mari, situată la 150 de kilometri de coastele Floridei, a fost descoperită de Cristofor Columb încă de la prima sa călătorie, datând din octombrie 1492. Navigatorul a luat-o în stăpânire în numele Coroanei Spaniei. La 28 octomrbie 1482, Columb şi tovarăşii săi acostează şi botează insula Juana, în onoarea fiicei suveranilor spanioli, Juana de Castillia. Dar indienii numeau insula Cubanascan. Legenda mai povesteşte că aventurierii spanioli au interpretat acest nume ca fiind legat de Kubilai-khan, împărat al Chinei din secolul al XIII-lea.
COLONIZAREA
Adevărata colonizare va începe în 1511, o dată cu sosirea lui Diego Velasquez de Cuellar, primul guvernator al insulei şi fondatorul Havanei. Cu plantaţiile sale de zahăr, de tutun şi apoi de cafea sau cacao, Cuba devine o adevărată răscruce strategică în imensul imperiu colonial spaniol, servind, deopotrivă, ca loc de escală şi de întâlnire pentru navele comerciale care veneau dinspre continental american înainte de a pleca în convoi către Spania.
Cu timpul, insula, bogată şi fertilă, atrage luarea aminte a britanicilor care încearcă o incursiune în vremea războiului de şapte ani. În 1762, ei ocupă pentru scurtă vreme La Havana. Lipsită, ca şi Porto Rico, de reprezentare în Cortesuri, Parlamentul spaniol, Cuba va cădea sub cizma unui regim militar. O primă ridicare populară izbucneşte în 1868, fiind urmată de proclamarea unei republici insurecţionale. Gherila care izbucneşte va dura zece ani. În 1895 începe al doilea Război de Independenţă. O figură proeminentă a nţionalismului este aceea a scriitorului şi jurnalistlui Jose Marti. Exilat în Statele Unite, acesta fondează, în 1892, Partidul revoluţionar cubanez. Moare, cu arma în mână, în 1895, în luptele de la Dos Rios, dar ideile şi opera lui vor contribui la făurirea conştiinţei politice a latino-americanilor.
OCUPAŢIA
În 1897, Cubei i se acordă, în sfârşit, un regim de autonomie. Dar americanii, interesaţi de intrarea Cubei în zona lor de influenţă, declară război Spaniei. Devenită stat independent, Cuba este ocupată de trupele americane. Amendamentul Platt din 1901 stabilea de fapt un protectorat, conferind Statelor Unite dreptul la ocupaţie militară în cazul unor tulburări. Din această perioadă datează construcţia bazei navale de la Guantanamo, în sud-estul insulei.
Un contract care acorda Statelor Unite dreptul de închiriere perpetuă pentru zona înconjurătoare, este semnat, în 1903, de către primul preşedinte cubanez, Thomas Estrada Palma, acesta fiind reînnoit în 1934. Mai târziu, adică sub regimul lui Fidel Castro, acest contract va deveni unul dintre motivele principale ale discordiei dintre Washington şi Havana, Cuba denunţându-l ca illicit, din punct de vedere al dreptului internaţional.
DEBUTUL EREI CASTRISTE
"Dependentă, politic şi economic, la începutul secolului XX, de Statele Unite, Cuba devine pradă dictaturilor succesive, mai întâi sub Gerardo Machado (1925-1933), urmat de foarte impopularul general Fulgentio Batista. Foarte apropiat de putere după 1933, devenit preşedinte al Republicii din 1940, Batista revene la putere în 1952, în urma unei "golpe de estado"(lovitură de stat). La 1 ianuarie 1959 este, la rândul său, răsturnat de Mişcarea (de gherilă) "26 iulie (M26/7)", numită aşa în amintirea primei încercări de lovitură de stat împotriva regimului lui Batista, din 26 iulie 1953."
Insurgenţii erau conduşi de un opozant al regimului, avocatul Fidel Castro, cel care a organizat rezistenţă faţă de dictator încă din vremea exilului său în Mexic. Printre fidelii lui Fidel se numărau fratele său mai mic, Raul, şi principalul locotenent Ernesto "Che" Guevara.
Devenit prim-ministru în februarie 1959, Castro va instaura un regim comunist, ceea ce părea a-i nelinişti pe americani. Revoluţia cubaneză trezeşte entuziasm în insulă, în lumea întreagă şi, fireşte, în Statele Unite, unde Fidel Castro este primit în luna aprilie de către vicepreşedintele Richard Nixon, beneficiind de o primire triumfală şi fiind tămâiat de presă. Luna de miere ia, însă, sfîrşit repede, după reforma agrară din iuie 1959 şi naţionalizarea tuturor bunurilor americane. Ruperea relaţiilor diplomatice între Washington şi Havana şi apropierea Cubei de Uniunea Sovietică, anunţă o eră de tensiuni, din care nu vor lipsi tentativele de eliminare a lui Lider Maximo demne de cele mai bune filme de spionaj.
CAPCANA DE GOLFUL PORCILOR
În aprilie 1961, 1.600 de refugiaţi cubanezi antricastrişti, antrenaţi de CIA, încearcă să debarce în Golful Porcilor, în sudul insulei. Operaţiune decisă de către Administraţia Eisenhower, dar preluată şi pusă în aplicare de preşedintele Kennedy şi care s-a soldat cu un fiasco reuşind să învenineze pentru multă vreme relaţiile dintre cele două ţări. Criza a atins paroxismul după ce un avion de recunoaştere american a descoperit pe insulă rampe de lansare a rachetelor ofensive sovietice îndreptate spre Statele Unite. Niciodată lumea postbelică nu a fost atât de aproape de un război nuclear decât în aceste momente critice. Negocierile între cele două blocuri sunt amorsate. Kennedy promite să nu mai încerce să invadeze Cuba şi să retragă din Turcia proiectilele teleghidate americane îndreptate spre Rusia, în schimbul retragerii rachetelor ruseşti. Într-adevăr, acest angajament, acceptat de liderul sovietic Nikita Hrusciov şi efectuat sub controlul Naţiunilor Unite, a înlăturat conflictul.
Pe plan intern, situaţia Cubei se complică pe zi ce trece. Asistăm la o evoluţie rapidă a regimului castrist spre o dictatură militară, sub dominaţia unui partid unic, însoţită de cultul personalităţii lui "Comandante"; urmează degradarea economică ale cărei efecte negative sunt amplificate de embargoul american.
POLITICA "PORŢILOR DESCHISE"
După erupţia cererilor de azil politic la ambasada cubaneză din Peru, la 3 aprilie 1980, şiretul Fidel Castro retrage gărzile militare care păzeau edificiul. Peste 10.000 de persoane se îmbulzesc în 48 de ore. La 23 aprilie, Castro anunţă că a pus la punct o politică a "porţilor deschise" pentru toţi cei ce doresc să emigreze. Peste 125.000 de cubanezi urcă la bordul a 17.000 de ambarcaţiuni. În faţa afluxului de emigranţi cubanezi, entuziasmul Statelor Unite se topeşte repede. La 20 iunie, Administraţia americană pune capăt exodului. Îl va relua în anii 1990, iar, în septembrie 1994, SUA încheie cu Cuba un acord prin care se angajează să primească 20.000 de refugiaţi pe an.
"Dispariţia << marelui frate sovietic>> - îşi contiună Veronique Dumas demonstraţia -, care a acordat un sprijin financiar consevent insulei cubaneze, în schimbul alinierii acestuia la politica sa, a accelerat deteriorarea economiei cubaneze, care s-a agravat după întărirea blocului american.(...) Dar legalizarea deţinerii şi utilizării dolarilor, crearea întreprinderilor mixte destinate să atragă investiţiile străine şi deschiderea turismului, nu sunt totuşi suficiente pentru a ameliora nivelulde viaţă al cubanezilor."
ÎNTOARCEREA FLOTEI RUSE
În ultimul paragraf al articolului., autoarea revine la "timida deschidere operată de către Raul Castro." Aceasta reformă, fie şi timidă, va fi dificil de aplicat, atâta vreme cât "stâlpii istorici ai revoluţiei cubaneze sunt încă la manetele de comandă", crede ea. "Fidel Castro, chiar şi după retragerea sa, s-a asigurat că nu se va petrece niciun fel de tranziţie spre un sistem capitalist."
Cu toate că actualul preşedinte, Raul Castro, "s-a declarat gata să deschidă un dialog, de la egal la egal, cu preşedintele Obama", autoarea articolului din "Historia" atrage atenţia asupra unei fapt semnificativ. Este vorba despre "sosirea, în decembrie 2008, la Havana, a trei nave de război ruseşti - prima acţiune de acest gen după căderea Uniunii Sovietice -, cu douăzeci de zile după vizita preşedintelui Medvedev, a marcat întoarcerea Moscovei în Cuba şi în Caraibe." Pentru a conchide, nu fără o nuanţă de îngrijorare: "Un semnal care nu a scăpat Statelor Unite".
Iată o observaţie care - atât din perspectiva evoluţiilor viitoare ale societăţii cubaneze, mai ales după ieşirea din scenă a lui Fidel Castro, cât şi din perspectiva schimbărilor politicii faţă de Cuba, survenite în politica Administraţiei de la Washington, sub preşedinţia lui Obama -, deschide o temă de discuţie ce se anunţă deosebit de palpitantă şi deloc lipsită de suprize.
Musafir acasă la Fidel
Saptămânal - 22:20
O vacanţă în Cuba costă peste 1500 de euro, dar îşi face toţi banii. Plaje infinite cu nisip alb, istorie, salsa, trabucuri, rom şi exotism din plin. Toate acestea li se oferă din belşug turiştilor care ajung în fascinanta Cubă
Havana – orasul conchistadorilor
Havana – orasul conchistadorilor
Capitala Cubei, orasul atat de indragit de marele Hemingway, a fost fondata, dupa cum spune traditia, de conchistadorul spaniol Diego Velásquez de Cuéllar. El a ridicat in 1515, o prima asezare, in partea sudica a orasului de astazi, dar aceasta a fost repede parasita din cauza mlastinilor care se intindeau de jur-imprejur si mutata, in 1519, pe locul unde se afla acum.
Calatorie la capatul noptii
http://www.descopera.ro/travelling/2543352-calatorie-la-capatul-noptii
CONTINUARE.............
Un taram suspendat in timp, Cuba este destinatia perfecta pentru cei care sufera de depresia provocata de iarna sau, pur si simplu, de frig. Ghidul calatorului Turistii nu au neaparata nevoie de carti de credit sau de cecuri de calatorie, pentru ca dolarul american este acceptat oriunde. Preturile sunt ispititoare: o camera dubla intr-un hotel cu vedere la ocean costa 50 de dolari pe noapte, sau 100 de dolari cu toate facilitatile incluse. Pentru o camera intr-o pensiune se platesc intre 15 si 25 de dolari. O masa la restaurant variaza intre 10 si 15 dolari. Pretul unui bilet de tren pe distanta de 150 de kilometri se ridica la 4 dolari, iar inchirierea unei masini ajunge la 100 de dolari pe zi. Majoritatea lucratorilor din turism se bazeaza pe bacsis, asa ca e recomandat sa oferiti cate un dolar ghizilor de la muzee, paznicilor care va supravegheaza masina toata noaptea sau soferilor de autobuz care va indruma in directia potrivita.
Foto: Guliver, Walter Glaser
FACTS
Informatii utile
Trabucuri, palmieri & Salsa de Cuba ( Calatorii )
Un paradis in care pana si timpul, in loc sa se scurga, leneveste la soare si bea un cocktail de rom dintr-un pahar cu umbreluta. O insula a carei legenda sporeste pe zi ce trece: Cuba.
Cam asa s-ar putea rezuma activitatile importante cu care isi ocupa timpul turistii ajunsi la Havana. Marca de rom Havana Club, cu aroma sa distincta de caramel si mirodenii, este una dintre principalele atractii turistice ale orasului, mai ales daca se intampla sa aiba o varsta venerabila. Dar sa nu refuzati nici mojitos, cocktailul national cubanez: rom, zahar, suc de lamaie, menta, sifon si gheata. Iar mojitos merge foarte bine – daca faci cateva investitii minime – cu trabucuri, cu muzica populara (son) si, mai ales, cu frumoasele femei de aici. Magnet pentru vedete Capitala cubaneza intra in fierbere dupa ora zece, cand barurile, cluburile, cinematografele si teatrele se trezesc la viata.
La Bodeguita del Medio, langa Plaza del Catedral, este cel mai faimos bar din Havana, frecventat printre altii, de-a lungul vremii, de Ernest Hemingway, Fidel Castro, Harry Belafonte sau Nat King Cole. El Floridita e un alt bar innobilat de vizitele lui Hemingway, iar cel mai mare club de noapte din oras se numeste Tropicana si e vestit pentru Dansul Candelabrelor (mai multi dansatori uniti de cabluri electrice apar pe scena, purtand pe cap lampi aprinse). Desi americanii nu au voie sa calatoreasca in Cuba, in baza embargoului comercial impus Havanei de catre Statele Unite, vedetele de la Hollywood folosesc orice prilej pentru a o vizita, mai ales daca invitatia este lansata personal de Fidel Castro.
Recent, administratia cubaneza a invitat in secret peste o suta de mari afaceristi si vedete din SUA la o cina oficiala in Havana, pentru a sarbatori cea de-a treizecea aniversare a faimoaselor trabucuri Cohiba. Se pare ca pe lista invitatilor s-au aflat staruri precum Jack Nicholson, Danny de Vito, Matt Dillon si Arnold Schwarzenegger. O cutie cu 25 de trabucuri Cohiba, preferatele lui Fidel Castro inainte de a se lasa de fumat, costa peste 800 de dolari in America, unde importul acestor produse e interzis. Printre vedetele care apreciaza Cuba, sau care pur si simplu nu pot rezista ispitei unei conversatii tête-à-tête cu Castro, se numara si Steven Spielberg, care a descris cele opt ore cat a luat cina cu liderul cubanez drept cele mai importante opt ore din viata sa, dar si Danny Glover, Kevin Costner, Robert Redford sau Leonardo DiCaprio.
La randul lor, supermodelele Naomi Campbell si Kate Moss calatoresc frecvent in Cuba. Centrul si marginea Obiectivele turistice traditionale ale capitalei cubaneze includ Plaza del Catedral, unde maturatorii executa un adevarat ritual zilnic (poate la fel de spectaculos ca schimbarea garzilor la Palatul Buckingham), Catedrala San Christobal de La Habana si Castillo de la Real Fuerza, cea mai veche fortareata coloniala din America Centrala si de Sud. Bineinteles ca spiritul lui Che Guevara inca mai bantuie Cuba, prin intermediul afiselor, posterelor, tricourilor si al cartilor postale.
Mormantul simbolului revolutiei cubaneze se afla la Santa Clara, in zona de sud-est a Havanei, si este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice. Provincia Pinar del Rio este preferata de cei care merg in Cuba mai mult pentru sporturile in aer liber si mai putin pentru viata de noapte si fetele frumoase. Cordillera de Guaniguanico este un adevarat paradis pentru persoanele carora le place sa umble pe jos. Vinales e o zona celebra pentru dealurile de calcar, ireal de albe, iar Maria la Gorda (denumita asa dupa o hangita celebra si trupesa, dupa cum o arata si numele, care ii adapostea pe pirati) este o zona ideala pentru scufundari. Dupa atatea zile de eforturi, turistii osteniti se pot relaxa la San Diego de los Banos, o statiune balneo­climaterica veche de un veac, vestita pentru izvoarele sale termale.
De toate pentru toti Isla de la Juventud este regiunea cubaneza cu cei mai putini locuitori. Denumita initial Insula Papagalului, ea era ascunzatoarea preferata de corsari faimosi precum Francis Drake, John Hawkins, Thomas Baskerville si Henry Morgan, de unde si aura romantica si misterioasa, care atrage o sumedenie de vizitatori. De remarcat ca insula i-a servit drept subiect de inspiratie lui Robert Louis Stevenson pentru Insula Comorilor. Turistii care ajung in Cuba nu au timp sa se plictiseasca, pentru ca se gaseste cate ceva pentru fiecare: expeditii, calarie, surf sau pescuit in largul oceanului. Drumurile marcate, hartile si ghizii lipsesc aproape cu desavarsire, insa localnicii cunosc toate zonele ca-n palma si isi ofera serviciile pentru cativa dolari (ca si localnicele, de altfel).
Cuba ilegală
Havane. Rom. Soare. Marijuana. Poliţie. Traficanţi de orice. Mâncare la cartelă. Electricitate la porţie. Prostituţie la liber. Disidenţă. Puşcării. Comunism. Asta e Cuba 2008, un fel de Românie 1998, dar mult mai veselă. O experienţă specială pentru ziaristul român. Două săptămâni am bântuit incognito prin ţara lui Castro. În penultima zi a călătoriei, întâlnirea cu un negustor de armament m-a pus faţă în faţă cu temuta Securitate cubaneză. O întâlnire de zile mari.
Havana Club, placere cubaneza
La inceput a fost bautura marinarilor si a oamenilor de pe insula. Dupa ce a devenit mai rafinat si mai delicat, aristocratia spaniola a inceput sa il prefere. Havana Club a fost baut de nume celebre din lumea filmului si a literelor. Oricand doriti sa va rasfatati putin si sa va simtiti bine, puteti servi un cocktail pe baza de rom, poate chiar un Hemingway Special. E bine sa incercati.
Havana Club este singurul rom autentic cubanez a carui calitate depinde de varietatea trestiei de zahar, metoda de distilare, invechirea controlata si arta blending-ului. Produs pe baza aceleiasi retete inca din 1878, Havana Club foloseste numai ingrediente de cea mai buna calitate. Esentiala pentru calitatea romului, melasa de trestie de zahar cubaneza este recunoscuta pentru consistenta si calitatile componentelor sale si este numita traditional de specialisti "miere" de trestie de zahar.
Specific Havana Club, procesul de invechire este in totalitate natural, realizat in butoaie de stejar, folosite anterior la invechirea bourbon-ului si sub atenta supraveghere a unui Master Blender. Amplasate intr-un climat cald, cu o umiditate aparte, pivnitele Havana Club reprezinta adevarate catedrale de lemn. In semiiintuneric, vizitatorul este imediat surprins si incantat de parfumul de lemn regasit acolo.
Acest spectru de arome este prezent in fiecare pahar de Havana Club si reprezinta semnul de recunoastere a unui rom cubanez autentic. Dupa trei saptamani de la maturare, se realizeaza selectia finala de blend-uri. Prin blendingul cu alcool pur de trestie de zahar se obtine romul alb, la fel de transparent ca apa de izvor. Havana Club Silver Dry este acum pregatit sa intre in universul cocktail- urilor internationale.
Distinctiv de categoria romurilor albe, Silver Dry este singurul rom de acest tip supus unui proces de invechire. Numai putine romuri sunt destinate sa devina romuri vechi, faimoasele anejos. Fiecare etapa in procesul de invechire este urmata de o sesiune de blending in cadrul careia El maestro ronero ofera dimensiunea finala, el toque, a produsului. Cu personalitati distincte, fiecare categorie de anejos este acum pregatita sa intre in lume.
Vedete si rom
Este imposibil sa evoci Havana Club fara sa amintesti de Gary Cooper, Ernest Hemingway, Ava Gardner, Sophia Loren sau Nat King Cole care, au fost, toti, fascinati de Cuba, de stilul de viata de aici si de oamenii sai. Ernest Hemingway a fost un apreciat cunoscator al bauturilor si mancarurilor cubaneze. Calitatile sale deosebite l-au transformat intr-un fervent sustinator al romului cubanez.
Asa se face ca acum are propriul sau cocktail pe baza de Havana Club, Hemingway Special. Asemeni romului, havanele - sursa de subtilitate si prelungite placeri - sunt fructul unui mestesug meticulos, facut cu dragoste si pasiune. Dragoste la prima vedere, Havana Club si havanele sunt un cuplu inseparabil, dispus sa ofere insotitorilor sai un voiaj de placere la clasa I.
A fost odata...
In timpul celei de-a doua calatorii in Cuba, Columb introduce pentru prima data trestia de zahar in zona Caraibelor. A fost si este in continuare un mare succes! In 1772 arhipelagul Caraibelor era cunoscut ca fiind un leagan al piratilor si al marinarilor. Oameni care aveau un stil de viata atat de aspru aveau nevoie de o bautura foarte tare. Astfel a luat nastere stramosul foarte aspru si tare al romului: tafia, romul marinarilor.
La jumatatea secolului al XIX-lea, in ciuda faptului ca era foarte tare, tafia a inceput sa fie vazuta ca o oportunitate de a crea un nou tip de bautura, romul. Este momentul in care incepe o noua era in Cuba. Competitia pentru reteta de rom mai fin si mai delicat a inceput. O bautura care cucereste lumea cu un caracter puternic, dar cu o inima nobila si blanda a fost creata. Romul cubanez din prezent este unul dintre cele mai lejere romuri din lume.
Notiunea de mediocritate nu exista cand se vorbeste de Havana Club, nici un efort nu este precupet it cand vine vorba de acest produs, subiect de mandrie nationala pentru cubanezi. Marca este prezenta in Romania in patru variante: Havana Silver Dry, Havana Anejo 3 y.o, Havana Anejo Reserva si Havana Anejo 7 y.o.
Romul si eticheta
Desi o bautura de calitate, dupa cum atesta istoricii, romul ramane totusi o bautura a marinarilor, nu foarte bine integrata in obiceiurile de la Curtea Spaniei. Consulul acestei tari din acea vreme va schimba aceasta imagine oferind un premiu celui care creeaza un rom mai delicat, capabil sa satisfaca gusturile rafinate din elita imperiului spaniol. Undeva la mijlocul secolului al XIX-lea se dezvolta ceea ce cunoastem azi sub numele de rom, o bautura delicata, ce ofera o explozie de arome si subtilitati papilelor gustative.
Este acel ceva care incanta societatea aristocrata a imperiului colonial spaniol. Cuba este tara unde acest incomparabil sortiment, El ron superior, a fost creat, desemnand insula ca bijuterie a coroanei imperiului spaniol. Denumirea actuala este inca subiect de controverse intre specialisti.
Se poate sa provina de la englezescul rummage, insemnand cala de vas sau sa aiba la origini cuvantul rummer, pahar larg de bauturi spirtoase. O alta ipoteza il plaseaza ca descendent al termenului rumbullion care in dialect inseamna tumultuos, zurbagiu, datorita efectelor pe care romul le avea asupra consumatorilor.
Ce tip de rom preferati?
Culoarea romului nu reprezinta o indicatie a aromei, desi, ca o coincidenta, romurile cele mai putin aromate sunt cele albe. Stilurile de rom variaza de la o regiune la alta si depind de calitatea ingredientelor, tipul de drojdie folosita, calitatea apei, varietatea trestiei de zahar, sol, climat si expertiza distilatorilor si a blender-ilor. Adevaratul rom, insa, trebuie sa fie produs in Cuba, din trestie de zahar cubaneza, mangaiata de caldura si de umiditatea din golf si invechit natural in butoaie de stejar
Serviti un cocktail
Mojito
Bautura nationala prin excelenta, Mojito este mostenirea lasata cubanezilor de Sir Francis Drake:
- o lingurita de zahar
- suc de lamaie
- frunze de menta
Se pune zaharul intr-un pahar cu sucul obtinut dintr-o lamaie. Se zdrobesc cateva frunze de menta in acest amestec. Se adauga Havana Club Silver Dry, cateva cuburi de gheata, se umple cu apa minerala si se ornamenteaza cu cateva crengute de menta.
Hemingway Special
Cel mai aromat omagiu adus celebrului scriitor necesita: gheata pisata, rom, suc de grapefruit si sucul obtinut dintr-o lamaie. Se amesteca ingredientele de mai sus in mixer si se serveste rece.
Cuba Libre Special
Intr-un pahar inalt se toarna: cuburi de gheata, 5 cl de anejo Especial. Se umple cu Cola si se stoarce o felie de lamaie care se lasa ulterior in pahar.
http://www.revistaflacara.ro/index.php?an=2006&luna
Pagina 1 din 2 • 1, 2