Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


PORTUGALIA

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 01.11.14 17:49

http://www.stelian-tanase.ro/talcioc-portughez/
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 20.10.14 18:45

http://www.revistamagazin.ro/content/view/11319/7/
Situat pe malurile fluviului Duoro, in apropiere de varsarea acestuia in Oceanul Atlantic, Porto este al doilea oras ca marime al Portugaliei. Este o asezare straveche, stapânita succesiv de romani, care au numit-o Portus Cale, de suevi in secolul al V-lea, de vizigoti intre 540-716 si arabi intre 716-997. Eliberat in timpul Reconquistei, a devenit din 1095 centrul unui comitat – Portucale, intins intre doua ape Minho si Duoro. Integrat Portugaliei actuale, tara careia i-a dat si numele, Porto a ajuns faimos prin vinurile sale, prin multitudinea mestesugarilor si prin patrimoniul sau cultural.
 Constructia orasului a fost realizata in cele din urma din comertul cu vinurile din bazinul superior al fluviului Duoro. Aceste vinuri rosii, indragite inca din epoca romana, au fost apreciate mai târziu in Marea Britanie. In 1860, un comerciant englez a avut ideea de a amesteca vinul pentru a rezista la transport, cu o cantitate mica de alcool distilat. S-a obtinut un aperitiv foarte solicitat, a carui reteta a fost neincetat imbunatatita. De aceea, in cartierul sudic, Vila Nova de Gaia, s-au construit antrepozite imense.
 Vechiul cartier este dominat de Catedrala orasului, un edificiu cu aspect de fortareata, cu un rozariu-vitraliu din secolul al XII-lea, impodobit cu faimoasele „azulehos” – faiante in alb si albastru – si o serie de capele baroc inconjurând cele trei nave. Pot fi admirate in oras, pe lânga Palatul Episcopal, bisericile Santa Clara din secolele XV-XVI si biserica Sfântul Francisc din secolul al XIV-lea, ambele prezentând decoratii specifice stilului manuelin.
 Nu departe, Palatul Bursei este inaltat in stil neoclasic, de un bun gust desavârsit. Printre numeroasele sale saloane pot fi semnalate: Salonul Aurit si Salonul Arab. In apropiere Piata Libertatii este centrul de suflet al orasului. Piata este dominata de statuia lui Pedro al IV-lea, iar pe una dintre laturi se afla Gara Saint Benoit, cu o splendida sala de primire având peretii decorati cu aceleasi frecvent intâlnite azulehos. Acestea reproduc acum, cu deosebita sugestivitate, scene din istoria orasului. De cealalta parte a pietii se inalta Turnul Clerigos, cel mai reprezentativ monument din oras. A fost construit intre 1748-1763 are o inaltime de 75 metri si 225 de trepte care te duc la terasa din vârf, de unde poti admira splendida panorama a orasului. Turnul este una dintre realizarile arhitectului italian Nasoui, dupa ale carui planuri au fost construite numeroase biserci din oras.
 Un alt turn celebru este cel cu ceas al Primariei, edificiu construit in 1920. Orasul isi leaga insa imaginea de multimea podurilor. Cel mai popular este Pont Luis I, un viaduct metalic, construit in 1886 de Teofilo Seying, un discipol al lui Eiffel. Viaductul, pe doua niveluri, este destinat circulatiei vehiculelor. Nivelul superior are o lungime de 392 metri in vreme ce arcul de dedesubt, mai aproape de apa, masoara 174 metri.
 Exista in Porto si o multime de muzee, printre care trebuie amintit Museum Nacional Soares dos Reis, care prezinta opere ale sculptorului al carui nume il poarta si o multime de creatii ale unor artisti straini. Muzeul este gazduit in Palatul Carranca, in care, conform traditiei, a dormit o noapte generalul englez Wellington, cu câtiva ani inainte de stralucita sa victorie de la Waterloo, impotriva lui Napoleon Bonaparte. O remarcabila colectie de arta contemporana este expusa de Fondation Serravles iar „Casa Muzicii”, realizata in 2005, dupa planurile arhitectului Rem Koolhaas, este sediul Orchestrei Nationale.
 Locuitorii orasului au faima unor oameni fermi si iubitori de libertate. La sfârsitul Evului Mediu, nemultumiti de aristocratie, au capatat privilegiul de a interzice stabilirea nobililor in oras si au declansat numeroase revolte. In 1808 au respins trupele napoleoniene si, mai aproape de zilele noastre, s-au opus dictaturii lui Salazar (1930-1970).
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 14.09.14 15:27

Palacio da Pena din Portugalia - FOTO
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 24.08.14 18:50

http://www.revistamagazin.ro/content/view/11181/7/
Scaldata de apele oceanului si invaluita in acordurile fadoului, Portugalia este si o tara profund crestina. Dovezile in acest sens sunt pe cat de evidente, pe atat de numeroase. Este suficient sa amintim multimea manastirilor, uriasul Crist de piatra din apropierea Lisabonei, stralucitoarele serbari religioase si mai ales acel loc incarcat de magie crestina care este Fatima. Acest orasel, aflat in apropierea altora cu bogata semnificatie, asa cum sunt Batalha sau Nazare, este al treilea loc de pelerinaj din lumea catolica, dupa Nôtre Dame de Lourdes (Franta) si Santiago de Compostela (Spania). Este inchinat Sfintei Fecioare a Rozariului si atrage multimi de credinciosi din toate colturile lumii.
 Povestea minunilor petrecute aici a inceput la 13 mai 1917, cand trei copii – Lucia Santos, de 10 ani si verii ei Francisc, de 9 ani si Jacinta, de 7 ani, isi pasteau o mica turma in locul numit Cova da Iria, apartinand parohiei Fatima. In jurul amiezii au vazut o lumina puternica si, in varful unui maslin, a aparut „o doamna mai stralucitoare decat soarele”. Aceasta s-a adresat copiilor spunandu-le sa vina in acel loc, cinci luni la rand, la aceeasi ora. Cei trei au ascultat-o, venind aici in ziua de 13 iunie si iulie. In august, copiii au fost dusi de autoritatile locale, care vedeau in asta o actiune politica, intr-un loc de unde nu puteau ajunge la Cova da Iria. Aparitia a avut loc la 19 august, la Valinhas. La 13 octombrie Doamna – de fapt Maica Domnului – a aparut in fata unei multimi de 70.000 de oameni, le-a spus ca este Regina Sfantului Rozariu si le-a cerut, ca in locul respectiv, sa se construiasca o capela in cinstea ei.
 Cei trei au trait in cucernicie pana cand s-au stins din viata. Francesco a murit bolnav la numai 11 ani, iar Jacita la 10, trupurile lor fiind depuse in cele din urma in basilica de la Fatima. Lucia s-a calugarit in Manastirea Carmelitelor Sfanta Tereza si s-a stins din viata in 2005. Ea a marturisit ca, in 1926, inainte de faimoasele evenimente, Aparitiile „Doamnei” le-au fost anuntate in trei randuri de un inger. Se pare ca Luciei i-a mai aparut Maica Domnului in 1928 si 1929, dar cele aflate in 1917, „secretele de la Fatima”, nu au fost inca pe deplin dezlegate.
 Prima capela a fost construita pe locul aparitiilor in 1919. Distrusa de o bomba trei ani mai tarziu, a fost inlocuita de cea existenta in zilele noastre. Coloana, ridicata chiar in fata, marcheaza locul exact in care Sfanta Fecioara le-a aparut copiilor.
 Esplanada cuprinde o scara monumentala si colonada, un Drum al Crucii cu lespezi de ceramica policroma si poate primi la rugaciune circa un milion de persoane.
 Lucrarile la impunatoarea basilica au inceput in 1928, constructia fiind sfintita la 7 octombrie 1953. Are 15 altare reprezentand cele 15 mistere ale rozariului. Vitraliile reproduc scene legate de aparitii si invocatii ale Litaniei Maicii Domnului, iar orga monumentala, instalata in 1952, are un numar nebisnuit de tuburi. Turnul are inaltimea de 65 de metri si este incoronat de o cruce.
 Intregul ansamblu contine o multime de elemente amintind evenimentele din 1917. Exista aici o Capela a Adoratiei, maslinul sub care se odihneau cei trei pastori, monumentul inchinat Sfintei Inimi a lui Iisus, cele inchinate papilor Paul al VI-lea si Pius al XII-lea. Statuia centrala Sacre Coeur, indica locul in care a izvorat apa limpede in timpul Aparitiilor. In partea opusa basilicii se afla o noua biserica foarte moderna, foarte mare, impodobita cu o uriasa icoana de aur, dar totul pare putin lipsit de sacralitate.
 Casele micilor pastori exista inca in satul din apropiere, Aljustrel-Valinhos. Ele nu au fost modificate de-a lungul anilor si constituie, la randul lor, locuri de pelerinaj. La casa Luciei, in gradina se gaseste putul unde „Ingerul Pacii” sau „Ingerul Portugaliei” s-a infatisat pentru a doua oara in 1916, loc marcat de un impresionant monument. Alaturi de casa respectiva se afla Muzeul Etnografic, iar statuia din Valinhos aminteste locul aparitiei Maicii Domnului, la 19 august 1917.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 19.05.14 18:06

http://cultural.bzi.ro/castelul-pena-din-portugalia-foto-3723
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 27.10.13 19:37

http://www.revistamagazin.ro/content/view/10545/7/
Orasul a fost cea dintai capitala a Regatului Portugaliei si in zilele noastre este cel de-al treilea oras al tarii dupa Lisabona si Porto, aflandu-se la jumatatea drumului intre cele doua. Vreme de aproape trei secole a impartit cu Lisabona sediul Universitatii Portugaliei, una dintre cele mai vechi din Europa. Orasul are o istorie zbuciumata, asa cum au toate orasele tarii. Situat pe un deal, pe malul involburatului Mondego, a fost numit de romani Aeminium.
In Antichitatea tarzie a devenit sediul unei dioceze, schimbandu-si numele in Coimbra, dupa distrugerea asezarii vecine, Conimbriga, cea mai importanta locatie inaltata de Imperiul Roman pe pamanturi lusitane. Distrus de vizigoti, ocupat de mauri, orasul a fost recucerit de Ferdinand I in 1064, asezarea moderna fiind consolidata in 1240 de Ioan al III-lea. Ruinele vechii Conimbriga se gasesc la 15 kilometri departare si constituie cel mai important sit arheologic din Portugalia. Lucrarile de aici au scos la lumina mozaicuri exceptionale, terme, un fragment de apeduct si ruinele unui forum. Sculpturile si alte lucrari descoperite sunt expuse intr-un muzeu foarte indragit de vizitatori.
 Coimbra se imparte in doua zone clar diferentiate. Prima, zona istorica, Orasul de Sus, a fost locuita odinioara de clerici si nobili si isi conserva aerul medieval. Orasul de Jos este o concentrare de comercianti, artizani, cu un caracter predominant popular. Orasul de Sus are doua catedrale, cea veche, construita in secolul al XII-lea este ridicata in stil roman, avand o forma patrata. Aspectul de fortareata si sobrietatea interiorului sunt principalele ei caracteristici. In 1772 sediul episcopal a fost transferat in Catedrala Noua construita de iezuiti in secolul al XVI-lea, in stil baroc.
 Mandria orasului o constituie insa Universitatea, cu sali rezervate manifestarilor academice, remarcandu-se in acest sens "Sala das Capelas". Complexul este format din vechea Universitate si cea noua, adaugata in 1950. Exteriorul se remarca prin coloane si vestitul turn Cabra, constructiile formand un patrulater in care se intra prin Poarta Ferea, ridicata in stil manierist. O capodopera a acestui locas de cultura este Biblioteca Juanina, realizata in stil baroc si alcatuita din trei camere. Acestea sunt bogat decorate cu lemn aurit, marmura, plafoane pictate si contine peste 37.000 de volume si manuscrise, pastrate pe rafturi elegante care se inalta pana la tavan.
 In vechiul Palat Episcopal se gasesc numeroase exponate medievale dar si o curioasa retea de galerii romane la subsol. Manastirea Sfanta Cruce se inalta in apropiere de centrul orasului. Constructia a inceput in secolul al XII-lea sub domnia lui Alphonso Henric si refacuta complet patru secole mai tarziu. Este ridicata in stil manuelin si adaposteste mormintele lui Sancho I si al fiului sau. Daca Orasul de Sus are doua catedrale, Orasul de Jos are doua manastiri inchinate Sfintei Clara. Cea mai veche dintre ele a fost abandonata in secolul al XVII-lea din cauza pericolului reprezentat de inundatii. Cea noua a fost ridicata pe un loc mai sigur si conserva mormantul din argint al Isabelei de Aragon, patroana Coimbrei.
 Printre constructiile civile, merita amintita Quinta das Lagrimas, locul legat de drama sentimentala traita de Inčs de Castra, iubita celui ce avea sa devina regele Petru I. Relatia lor nu era privita cu ochi buni de tatal tanarului, regele Alphonse al IV-lea, si gurile rele spun ca el a fost cel care a comandat asasinatul fetei. Orasul de Jos seduce vizitatorul prin stradutele labirintice care conserva ambianta de odinioara. Farmecul lui este sporit de tipicul fado, cea mai reprezentativa expresie muzicala a tarii. Exista o multime de locuri unde poate fi ascultat acest cantec minunat care exprima cele mai curate sentimete. Incarcata de istorie si traditii Coimbra ramane cel mai important centru cultural al tarii emanand o frumusete stranie datorata nu doar constructiilor stralucitoare, ci si minunatiilor naturale din jurul sau, lagune stralucitoare, paduri exotice si ruine antice din timpul romanilor.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 01.09.13 12:14

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/revelion-la-lisabona-de-la-755-EUR-dupa-vacanta-de-vara-agentiile-ne-ajuta-sa-sa-o-planificam-pe-cea-de-iarna-461471.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 03.12.12 12:53

http://www.revistamagazin.ro/index2.php?option=com_content&task=view&id=9868&pop=1&page=0&Itemid=7

Una dintre cele mai frumoase piete din Lisabona este Piata Estrela, dominata de bazilica avand acelasi nume. Acesta constituie unul dintre cele mai impresionante monumente ale orasului si prima biserica din lume consacrata Inimii lui Iisus. Constructia edificiului a inceput in 1779 din ordinul reginei Maria I, care a jurat ca va ridica o biserica daca Dumnezeu ii va darui un mostenitor pentru tronul tarii. Arhitectii, Mateus Vicente de Oliveira si Reinaldo Manuel dos Santos, care au elaborat proiectul si au condus lucrarile s-au inspirat din constructia manastirii Mafra, adaugand un amestec de baroc tarziu si stil neoclasic. Doua turnuri clopotnita gemene flancheaza fatada decorata cu statui de sfinti si alte personaje.

Interiorul este o nava enorma cu peretii inveliti in marmura roz, galbena si cenusie. Piesele altarului - remarcabile opere de arta - sunt realizate in 1780. Ele poarta semnatura artistului italian Pompeu Batoni, ca si mormantul din marmura neagra al reginei Maria, aflat in apropiere. In fata bisericii se afla Gradinile Estrela care au fost deschise publicului in secolul al XIX-lea. Sunt o minunata combinatie de lacuri mici, cascade, fantani, o mare varietate de arbori si numeroase plante tropicale aduse din Africa, India si Brazilia. Gradinile sunt foarte populare si adesea sunt folosite de cei din vecinatatea lor pentru diferite evenimente si manifestatii. In mijlocul gradinilor se inalta o tribuna metalica, pentru orchestrele si fanfarele care dau aici o serie de concerte, mai ales in timpul verii.
La est de vestita bazilica poti admira unul dintre cartierele tipice ale orasului. Este vorba de cunoscutul Alfama care se intinde de pe malurile fluviului Tajo, pana spre dealurile nu prea indepartate. Strazile serpuitoare, inguste sunt populate acum de marinari, pescari si comercianti care dau o pata de culoare locului, prin variatele lor bazare. Aceasta vecinatate modesta a pietei a fost in perioada araba cel mai ravnit si mai nobil cartier din Lisabona si, desi nu mai exista nicio cladire de atunci, se vad inca urmele civilizatiei maure in constructia scarilor si a fatadelor caselor.
De altfel chiar numele Alfama vine din arabul Alhamma insemnand "fantani cu apa fierbinte". Cartierul a fost locuit din timpurile vizigotilor si pastreaza inca ceva din aspectul pe care l-a avut inainte de marele cutremur. La sfarsitul Evului Mediu oamenii bogati s-au mutat treptat in vestul orasului si astfel a inceput declinul zonei. Este insa bine sa cunosti si aceasta parte a orasului strabatand-o pe jos si descoperind locuri fascinante, incarcate de amintiri. Cele mai comerciale strazi din zona sunt São Pedro si Strada Remedios, amandoua marginite de mici magazine si baruri populare. Pe strada São Pedro in fiecare dimineata este deschisa o piata de peste iar pe Largo de São Rafael poti vedea inca ruinele unui turn care facea parte dintr-un sistem de aparare arab, distrus in 1147. In centrul cartierului se inalta biserica medievala São Miguel, reconstruita dupa cutremurul din 1755. Exista inca frumosul tavan din lemn exotic adus din Brazilia, tavan care a scapat intreg din marele dezastru.
Biserica Santo Estévão, cu multimea scarilor in diferite directii, construita in secolul al XIII-lea dupa un plan octogonal, a fost refacuta in mai multe randuri. In fata edificiului exista o mica terasa de unde se poate admira orasul de jos pana la fluviu. In unele zone, cum ar fi Beco do Carneiro, strazile sunt atat de inguste incat locuitorii de pe marginile opuse pot aproape sa-si dea mainile.
Cartierul apare plin de viata in special in ziua de "Santos Populares" cand manifestatii vesele apar la orice colt de strada. Oficial, patronul Lisabonei este Sfantul Vicente, un martir din secolul al XIV-lea. Totusi, cel mai venerat sfant al orasului este Saint Antonio de Lisaboa, cunoscut in alte tari drept Saint Antonio de Padova. El s-a nascut in 1195 aici, langa catedrala si a murit in Italia in 1231. Festivalul Sfantului Antonio are loc in Alfama in fiecare an, la data de 12 iunie cand locuitorii evoca incantati viata acestui preot franciscan, protector al saracilor. In 1995 orasul a aniversat, cu multa abnegatie, implinirea a 800 de ani de la nasterea sa.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 27.05.12 16:34

http://www.revistamagazin.ro/content/view/9459/7/

Fundatia Calouste Gulbenkian este considerata cea mai importanta organizatie culturala din Portugalia. Cladirea ei ocupa un complex magnific, inconjurat de gradini, aflat la nord de parcul Eduard al VII-lea. Complexul gazduieste muzeul in care este expusa colectia donata poporului portughez de catre armeanul Calouste Gulbenkian (1869-1955), un magnat al petrolului si un mare iubitor de arta. In timp, colectia a devenit una dintre cele mai faimoase din Europa, acoperind 4000 de ani de istorie si incluzand practic opere din toate marile perioade din multe colturi ale lumii, de la statui egiptene, la bijuterii Art Nouveau, vitralii islamice si opere ale impresionistilor francezi.

Gulbenkian, care era supranumit "Domnul cinci la suta" pentru ca aceasta era partea sa de profit de la cele patru importante companii petroliere, si-a inceput colectia de arta de la varsta de 14 ani, cand, intr-un bazar, a achizitionat patru monede antice. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, magnatul a reusit sa adune din Europa o serie de opere de arta, participand pretutindeni la tot felul de licitatii si, in cele din urma, s-a refugiat in Portugalia care i-a oferit o deplina siguranta. Aici a primit atat facilitati fiscale cat si o resedinta in unul dintre cele mai elegante locuri din Lisabona. Asa a luat nastere fundatia care a sponsorizat numeroase activitati culturale: o orchestra proprie, biblioteci si o companie de balet.
Muzeul Calouste Gulbenkian a fost inaugurat in 1969 si expune o serie de obiecte de o valoare inestimabila, cum sunt cele care ilustreaza arta egipteana, printre care pocalul din alabastru, mai vechi de 2700 de ani, si masca de aur si argint, apartinand celei de a 30-a dinastii. In sectiunea Mesopotamiei se pot admira piese precum enormul basorelief din alabastru, din secolul al IX-lea i.Hr. Orientul este reprezentat printr-o serie de covoare si tapiserii din secolele XVI-XVII si obiecte de ceramica din secolele XII-XVIII. Arta chineza este si ea prezenta aici, fiind expuse figurine, portelanuri delicate si cesti albastre. Exista, de asemenea, splendide exponate de portelan japonez.
Sectia de arta europeana acopera o perioada extinsa intre secolele XIV-XX, pornind de la obiecte medievale religioase de fildes sau metale pretioase si vechi manuscrise frumos ilustrate. Arta flamanda din secolul al XV-lea este reprezentata prin imaginile unor sfinti, respectiv Sao José si Santa Catalina, realizate de Roger van der Weyden si din aceeasi perioada dateaza o impresionanta lucrare de Ghirlandaio. Sunt expuse in aceasta sectiune a muzeului si doua lucrari din secolul al XVII-lea purtand semnaturile lui Rembrandt si Rubens.
Operele din secolul al XVIII-lea apartin in cea mai mare parte unor pictori francezi ca Wateau, Fragonard sau Boucher. Langa acestea exista o splendida statuie reprezentand-o pe Diana, realizare a sculptorului Jean-Antoine Houdon. O sala intreaga este dedicata unor panze ale pictorului venetian Francesco Guardi si alta, pictorilor englezi Gainsborough si Turner. Exista, de asemenea, o multime de tablouri ale pictorilor francezi din secolele XIX-XX: Corot, Manet, Monet, Degas, Renoir si o impresionanta colectie de mobile rare din secolul al XVIII-lea si pana aproape de zilele noastre. Arta moderna este expusa in gradinile din fata muzeului, cele mai multe opere apartinand unor vestiti artisti portughezi din secolul al XX-lea, cum ar fi José de Almado Negreiros, Eduardo Viana, Graça Morais si multi altii.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 25.01.12 18:43

http://www.revistamagazin.ro/content/view/9189/7/

Toate capitalele lumii se mandresc deopotriva cu istoria lor cat si cu pietele impodobite cu fantani, statui si cladiri elegante si impunatoare. Piata San Marco din Venetia, Place de la Concorde din Paris, Piata Trafalgar din Londra sunt numai cateva exemple, locuri cutreierate si admirate de toti amatorii de frumos. Populara Plaza de Rossio, numita in mod oficial "Piata Dom Pedro al IV-lea", a fost intotdeauna principalul loc de intalnire din Lisabona, presarata cu cafenele, magazine, standuri de flori si de ziare.
Acest scuar din centrul orasului a fost numit Rossio inca din Evul Mediu si este singura suprafata care in urma cutremurului din 1755 n-a fost reconstruita. Piata a fost locul in care se ridica Palatul Inchizitiei si scena unor manifestari religioase, a unor executii, parade militare, festivaluri publice si chiar lupte cu tauri. In diminetile de sambata aici se desfasoara o piata de flori umpland atmosfera de mireasma si culoare.
Pe trei laturi ale pietii sunt aliniate cladiri din secolele XVIII-XIX, cu parterul ocupat de cafenele, cum este celebra Nicola, loc de intalnire a scriitorilor din Lisabona. In centru se inalta statuia regelui Pedro al IV-lea, proclamat suveran in 1826, fiind de asemenea si rege al Braziliei independente, cu numele de Pedro I.
Statuia regelui, turnata in bronz, a fost dezvelita in 1870. In partea de nord a pietii se afla Teatrul National Dona Maria II, numit astfel in onoarea fiicei lui Dom Pedro. Constructia a fost ridicata in 1840 dupa planurile arhitectului italian Fortunate Lodi. Fatada principala este dominata de un portic larg cu sase coloane ionice sustinand un fronton triunghiular impodobit cu basoreliefuri si statuia lui Gil Vincente, fondatorul teatrului clasic portughez.
In dreapta acestui impunator edificiu se afla biserica Sao Domingos construita in stil baroc. Biserica a fost fondata in secolul al XIII-lea si reconstruita dupa marele cutremur din 1755. In spatele bisericii se inalta Palatul Independentei, de culoare roscat-caramizie. Constructia a inceput in 1466 in stil manuelin, dar si-a schimbat aspectul de-a lungul anilor, ultimii arhitecti si restauratori optand in cele din urma pentru un manierism auster. In acest palat a fost confirmata independenta Portugaliei fata de Spania. In capatul de nord-est al pietei poate fi admirata fatada Garii Rossio, principala gara a orasului, care il leaga de Sintra. Fatada este impodobita cu arcuri uriase de otel, constructia fiind ridicata in secolul al XIX-lea.
Alaturi de Piata Rossio, scuarul numit "Praça de Figueira" apare ca o oaza de liniste. Se intinde in jurul unui spatiu dreptunghiular, inconjurat de cladiri istorice si dominat de statuia ecvestra a regelui Joao I, in jurul careia zboara o multime de porumbei.
Marchizul de Pombal a conceput aceasta piata ca un punct central al orasului si asa a ramas pana in 1885, cand a fost ridicata o piata acoperita, demolata in 1949. In sudul pietei Baica, se afla Piata Comerciala in mijlocul careia este statuia ecvestra a regelui Don José. Piata a fost realizata tot dupa planurile marchizului de Pombal, iar statuia inaltata in secolul al XVIII-lea poarta semnatura lui Machado de Castro, cel mai vestit sculptor porturghez al vremii.
Palatul regal care se ridica odinioara aici a fost distrus de cutremur, dar au ramas scarile ca o aducere aminte.
La intrarea in piata la capatul Caii Auguste poate fi admirat Arcul de Triumf, decorat cu statuile unor personaje puternic ancorate in istoria tarii: Marchizul de Pombal, Vasco da Gama si Nuno Avarez Pereira.
Ca si Piata Rossio, Piata Comerciala a fost martora unor momente de importanta istorica asa cum a fost asasinarea regelui Carlos I si a mostenitorului sau Ludovic Philip la 1 februarie 1908 sau declansarea revolutiei din 1974. In ciuda numelui sau, piata nu este un loc incarcat de tarabe ci este cea mai veche arie frecventata de intelectuali si inconjurata de cladiri bantuite de legende.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 03.12.11 10:41

Turism

PORTUGALIA Lisabona-tramvai-roportal_tn
Ce sa vizitam in Lisabona
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 24.09.11 11:57

Rossio
Oricât am fi de obosiţi, oricât de mult ne-ar plăcea ţara noastră, oricât de... Citeste articolul
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 18.09.11 13:59

Monsanto - orăşelul portughez parcă strivit de stânci - FOTO/VIDEO


Acum 59 min.Minunata aşezare umană ridicată pe versantul unui munte într-o regiune rurală a Portugaliei debordează cu cele mai incredibile peisaje din lume.Articol complet
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 11.09.11 10:05

FOTOGALERIE Nou şi vechi la Lisabona
Capitala Portugaliei are câte ceva pentru fiecare, de la pasionaţii de arhitectură sau istorie până la iubitorii de natură, gurmanzii şi copiii de toate vârstele. Preţurile mici şi rata scăzută a infracţionalităţii fac din Portugalia destinaţia de vacanţă favorită a milioane de turişti în fiecare an.Citeste tot articolul!
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 19.05.11 9:02

Turism

PORTUGALIA Madeiraarhipelagpr_tn
Madeira - insulele eternei primaveri
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 04.10.10 19:28

Lisabona, capitala marilor descoperiri
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 29.07.10 15:20

Cele mai bune oferte de vacanţă în Portugalia
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 03.05.10 0:36

Turism

PORTUGALIA Lisabona_mic_tn
Destinatia europeana a anului 2010
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty 7 locuri de taina in Portugalia

Mesaj Scris de Admin 15.11.09 15:46

7 locuri de taina in Portugalia
Crina Novac, 28/10/2009
Daca ar trebui sa fac un top 10 al locurilor preferate din Portugalia as face doua greseli majore - in primul rand le-as alege pe toate in Lisabona (pe care o iubesc) si in al doilea rand nu as fi in stare sa ma incadrez intr-un top 10. Voi incerca totuși sa va ofer scurte informatii despre lo[...]
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 15.10.09 6:55

PORTUGALIA Hiltonvila_tn
Un hotel de top, premiat
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Lisabona, oraşul meu de suflet!

Mesaj Scris de Admin 30.09.09 16:30

Lisabona, oraşul meu de suflet!
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Palatul national Ajuda

Mesaj Scris de Admin 06.09.09 14:58

Palatul national Ajuda


Una dintre cele mai frumoase capitale europene,
Lisabona, stralucit centru cultural si artistic, se intinde pe sapte
coline pe malul nordic al fluviului Tajo. Estuarul acestuia, numit Mar
da Palha (Marea de Pai) o leaga de oceanul pe care au pornit sa
descopere lumi noi cei mai indrazneti navigatori. Colinele orasului
sunt presarate de biserici si palate, parcuri si statui.


Marele cutremur de la 1 noiembrie 1755 a distrus cea
mai mare parte din oras si a curmat vietile a 15.000 de oameni. Focul
care a urmat a completat in modul cel mai nefericit distrugerile, dar
reconstructia, care a durat aproape un secol, a transformat Lisabona
intr-un oras luminos si modern, in care inca se construieste si se
restaureaza mereu. Una dintre cladirile inaltate, dupa
inspaimantatoarea perioada de distrugeri, a fost Palatul National
Ajuda. Dupa cumplitele suferinte cauzate de inimaginabila catastrofa,
familia regala a hotarat sa se mute la Ajuda, unul dintre locurile cel
mai putin afectate de cutremur.
Pe locul ales in
acest scop fusese o cladire de lemn, cunoscuta sub numele Real Narraca
sau Paço de Madeira, distrusa insa de un incendiu in 1795. Palatul
Ajuda, asa cum il vedem noi astazi, a fost construit in stil neoclasic
si a ramas multa vreme neterminat, pentru ca familia regala a fost
obligata sa plece in exil, in Brazilia, in 1807. In 1861 insa, cand
Luis I a revendicat tronul si s-a casatorit cu Maria Pia di Savoia,
palatul a redevenit resedinta regala asa cum fusese proiectat.
Fatada
de est, singura construita dupa planurile originale, este din calcar,
cladirea este inaltata pe doua nivele si are o intrare impunatoare cu
coloane si un fronton care incununeaza edificiul. Camerele sunt bogat
decorate cu mobile stil Ludovic al XV-lea, tapiserii realizate dupa
desenele de Goya, covoare fine, portelanuri de Sevres, statui dintre
care unele sunt semnate de Machado de Castro, obiecte decorative din
secolele XVIII-XIX, picturi ale unor artisti deosebit de apreciati in
epoca respectiva si nu numai, ca Domingos António Sequeira sau Veira
Portuense. In eleganta camera Sajonia – un dar pentru regina Ma-ria Pia
– toate mobilele sunt decorate cu medalioane din portelan de Meissen.
La
primul etaj se afla o sala enorma pentru banchete, impresionand prin
candelabrul de cristal, scaunele tapisate cu matase brodata si fresca
de pe tavan reprezentand nasterea lui Joao al VI-lea. Tot aici se afla
sala tronului si salile de bal. Alte camere, ca dormitorul reginei sau
sufrageria, emana un aer intim dandu-ti sentimentul ca sunt inca
locuite, datorita obiectelor personale aflate pe mobila. Poate fi
admirata, de asemenea, biblioteca, fondata de Marchizul de Pombal, cel
insarcinat cu refacerea Lisabonei dupa cutremur. Deosebit de frumoasa
este si camera lui Luis I, in stil neogotic si mobila aurita.
Langa
palatul devenit muzeu se afla Gradina Botanica Ajuda, realizata in 1768
la cererea Marchizului de Pombal. Este o gradina in stil italian, pe
doua nivele si acoperea o suprafata de 3,5 hectare. Gradina este plina
de arbori exotici neobisnuiti, iazuri, garduri vii din merisor
inconjurand dupa o geometrie eleganta, straturile de flori si o
splendida fantana din secolul al XVIII-lea. Din gradina se poate ajunge
la biserica-memoriala ridicata de regele Jose I in 1760, dupa ce cu doi
ani inainte scapase dintr-o tentativa de asasinat. In aceasta biserica
neoclasica au fost aduse, in 1923, ramasitele pamantesti ale
Marchizului de Pombal, cel ale carui idei si eforturi au facut din
capitala Portugaliei unul dintre cele mai frumoase orase din lume.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Turnul Belém - simbol al navigatorilor

Mesaj Scris de Admin 15.02.09 11:42


Turnul Belém - simbol al navigatorilor

Orasul Lisabona, capitala Portugaliei, este asezat la gura de varsare a fluviului Tajo in Oceanul Atlantic. Cu o istorie straveche si zbuciumata, ca a mai tuturor popoarelor, zdruncinata de unul dintre cele mai cumplite cutremure de pe Continent, Lisabona a renascut permanent, inaltand spre soare palate si statui, coloane si turnuri, catedrale si parcuri. In estul celui mai elegant pod peste Tajo, aproape de Ajuda, acolo unde malul fluviului a fost transformat intr-o eleganta cale pietonala, se inalta cartierul Belém, o fosta suburbie a orasului presarata acum de importante monumente. Doua dintre acestea sunt reprezentative pentru cultura intregii tari. Este vorba despre Manastirea Jeronimos si Turnul Belém, ambele construite in cel mai pur stil manuelian, aflate din 1983 pe lista monumentelor protejate de UNESCO.
Stilul manuelian este propriu Portugaliei si s-a dezvoltat in timpul domniei lui Manuel I. Se caracterizeaza prin folosirea unor motive marine, inspirate din calatoriile navigatorilor si incorporeaza decoratii abundente si elaborate. Stalpii sunt incercuiti cu adevarate „franghii” de piatra, impodobite cu scoici si alte animale acvatice si sunt incununati cu motive si simboluri religioase. De aici, din Belém a pornit cu panzele in vant Vasco da Gama, in 1497, si tot aici s-a intors pentru a fi primit cu mari onoruri de Manuel I.
Elegantul turn, care poarta numele intregii zone, a fost construit intre 1515-1521 pentru apararea estuarului si a Manastirii Jeronimos din apropiere. Odinioara constructia era implantata mai adanc in estuar, marcand punctul de plecare al celor ce se hotarau sa cutreiere imensitatea apelor pentru a descoperi noi teritorii. Dupa cutremurul din 1755, care a impus, printre altele, reamenajarea fluviului, turnul se afla la marginea plajei, ramanand insa nu doar simbolul orasului ci si al expansiunii portugheze.
Regele Joao al II-lea a sugerat, planificand chiar un sistem de aparare a portului si al orasului, compus din doua forturi – Belém si Cascais – pe partea dreapta a fluviului si un altul – Trafaria – pe partea stanga. Doua dintre acestea, Cascais si Trafaria au fost terminare in timpul vietii suveranului, dar inaltarea lui Belém a necesitat inca 20 de ani. Manuel I a incredintat incheierea lucrarii si desenul monumentelor arhitectului Francisco de Arruda.
Structura micului fort este romano-gotica dar ornamentatiile arabe ii dau o infatisare exotica, deosebit de atractiva. Este realizat dupa un plan hexagonal cu un impresionant turn de forma patrata. Intrarea se face pe un pod mobil iar porticul este impodobit cu blazonul lui Manuel I, flancat de doua globuri. Turnul se inalta pe cinci nivele, combinand elementele stilului manuelian cu altele de inspiratie maura si cu balcoane deschise dupa moda venetiana. Totul este impodobit si cu elemente crestine, cruci sau alte insemne religioase creand un tot unitar cu restul ornamentelor. In pereti se afla 18 barbacane, deschideri pentru turnuri, indreptate spre cele patru puncte cardinale.
Parterul reprezinta un hol mare, cu bolte gotice, folosit odinioara ca armurarie si chiar un fel de antecamera a unei inchisori. Prin cateva deschideri in dusumea, cei condamnati erau azvarliti intr-un fel de mlastina aflata dedesubt. Din hol, se poate urca la celelalte nivele pe o scara in spirala. De la primul nivel, numit „camera guvernatorului” se poate iesi pe terasa deschisa a platformei hexagonale. Larga si solida, aceasta este impodobita in colturi, cu sase turnulete rotunde, acoperite cu cupole inspirate dupa minaretul Cotubia din Marrakesh (Morroco). In centrul terasei se afla statuia Fecioarei, privind spre mare pentru a proteja pe cei care porneau in departari. Statuia este opera sculptorului Feliz Retorno.
La cel de al doilea nivel se afla Sala Regilor, cu o fereastra larga, minunat impodobita. La al treilea etaj este Camera de audiente iar mai sus incaperile nu au semnificatii deosebite, dar ofera vizitatorului o splendida priveliste. In apropierea turnului se inalta Platul Belém, construit in 1559, infrumusetat de-a lungul secolelor, si devenit, in zilele noastre resedinta oficiala a presedintelui tarii.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Lisabona - destinatia anului 2008

Mesaj Scris de Admin 03.09.08 15:21

Lisabona - destinatia anului 2008
http://www.ultima-ora.ro/articles.php?action=toArticle&article_id=8565

O ciudata combinatie intre vechi si nou, traditional si modern, trecut si viitor, o metropola ce abunda de stradute intortocheate, taverne si monumente, mai exact Lisabona, „inima” Portugaliei. Lisabona fascineaza prin frumusetea monumentelor istorice, prin caldura oamenilor, prin linistea pe care o ofera. Este un oras care da totul, care trebuie colindat, simtit, admirat si apreciat la justa sa valoare.

Cafenele legendare, magazine art nouveau, peisaje de basm si plaje de vis, toate pot fi gasite in acest mirific oras european. Este locul ideal pentru cei romatici, care adora plimbarile lungi si doresc sa patrunda in atmosfera Lisabonei, dar si pentru cei care au un apetit imens pentru tot ceea ce inseamna viata de noapte. Este metropola contrastelor, unde se imbina pofta de viata cu melancolia si aerul stravechi cu elementele trendy. Cunoscut sub numele de „orasul exploratorilor”, Lisabona va trezi in toti turistii dorinta de a decoperi bucuria vietii si frumusetea unor locuri, ce par ireale. Nimic nu se compara cu mersul pe jos, astfel ca daca vreti sa patrundeti in atmosfera orasului, luati la pas Lisabona, cu coborâsurile si urcusurile ei, inerentele reliefului colinar al capitalei portugheze, urcati neaparat in „miradouro” - locuri inalte, amenajate special pentru panoramele superbe asupra intregului oras.
Va veti trezi hoinarind prin piete din secolul al XVIII-lea, pline de culoare si incarcate de istorie si veti fi cuprinsi de aerul medieval al districtului Alfama, vegheat de un castel antic. Va veti pierde noptile degustând deliciile bucatariei portugheze sau ascultând Fado, un gen muzical ce se caracterizeaza prin melodii melancolice si versuri tânguitoare. „Fado” se traduce prin „dorinta puternica de ceva” si este o imbinare a ritmurilor africane cu cele traditionale portugheze si arabe. Nu trebuie ratat nici futuristul Oceanarium, cel mai mare din Europa, cu mii si mii de specii de pesti, printre care si rechini. In cazul in care vreti sa va plimbati pe râul Tejo, exista varianta inchirierii de barci sau iahturi, insa placerea este destul de costisitoare. Pe timpul zilei, viata inseamna relaxare in cafenele, iar pe timpul noptii, orasul explodeaza in agitatia din barurile si restaurantele aflate în Bairro Alto si Alfama.
Inima orasului este Baixa sau „Orasul de Jos”, zona unde se afla Castelul Sao Jorge si Catedrala Santa Maria Maior. Cu toate acestea, trebuie sa vizitati si Manastirea Jeronimos, Turnul Belem. Lisabona ofera multe posibilitati, satisfacând toate gusturile, de la spectacole culturale pana la nesfârsite oportunitati de a face cumparaturi.
Se spune ca Lisabona aduna sub mantia ei cele sapte minuni ale Europei: muzica Fado, „paradisul pestelui” (pietele portugheze abunda in acest aliment, preferat de iberici), Oceanariul, Bairo Alto, Belem (centrul cultural), Vasco da Gama (cel mai lung pod din Europa) si Azulee (faimoasele placi de fainanta cu motive florale, puternic colorate, sunt intâlnite peste tot in oras).
Cât despre bucataria portugheza, acesta este variata si deosebita. Mâncarurile sunt foarte condimentate si aromate. O masa tipica pentru Portugalia incepe cu aperitive precum brânza de capra, pate, masline, sunca afumata (presunto), pâine de porumb. Daca meniul nu vi se pare complet fara o supa, atunci incercati „caldo verde”, o supa cu varza, cartofi si cârnati afumati. Multe localuri cu specific pescaresc servesc o delicioasa supa de peste (sopa de peixe).
Daca ajungeti in Portugalia, trebuie sa mâncati neaparat sardine la gratar, fructe de mare, dar mai ales traditionalul bacalhau. In general, mâncarurile portughezilor contin foarte multa carne, la fel de bune ca si sardinele la gratar fiind orezul cu carne de rata, dar si puiul cu ou. Nici fructele de mare nu sunt uitate, ca si langustele (lagosta), crabul (sapateira), scoicile (ameijoas), stridiile (mexilhoes), foarte cautate de turisti si localnici.
Cu siguranta Lisabona va fi una dintre cele mai cautate destinatii pentru anul acesta, iar cei care vor ajunge pe acest tarâm mirific vor fi cuceriti pentru totdeauna de tot ceea ce are de oferit „orasul exploratorilor”.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Vacanţele CLUJEANULUI: Portugalia, nu doar plaje

Mesaj Scris de Admin 22.06.08 13:01

Vacanţele CLUJEANULUI: Portugalia, nu doar plaje
Saptămânal - 22:42
Plantaţii de măslini, sate pescăreşti, lagune, sardine, dulciuri din ouă şi scorţişoară - ţîn Portugalia e clar că turiştii nu se vor plictisi pe plajă, în lipsa altor ocupaţii
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

PORTUGALIA Empty Re: PORTUGALIA

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 1 din 2 1, 2  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum