Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2Scris de Admin 26.08.17 22:37
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36
» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18
» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54
» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13
» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01
» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07
TELINA
Pagina 1 din 1
Re: TELINA
Miracolul sănătăţii, al vindecării bolilor, se găseşte chiar lângă noi. De fapt, pretutindeni în jurul nostru: în aerul pe care-l inspirăm, în lumina blândă a soarelui, în plantele de la marginea pădurilor, în hrana cea de toate zilele.
Citeste tot articolul
Citeste tot articolul
Re: TELINA
Ţelina ameliorează durerile de articulaţii. Află ce alte "miracole" face!
Mai mult: Ziarul Libertatea - Stiri online pe gustul tau | Libertatea.ro
Re: TELINA
Telina imbunatateste memoria
Gustul de telina nu este pe placul tuturor, insa cercetatorii tocmai au descoperit un motiv in plus pentru ca telina sa fie consumata mai des. ... detalii »
Gustul de telina nu este pe placul tuturor, insa cercetatorii tocmai au descoperit un motiv in plus pentru ca telina sa fie consumata mai des. ... detalii »
Re: TELINA
Sucul de ţelină - revigorant, afrodisiac şi stimulent imunitar
Este unul dintre cei mai buni reglatori hormonali şi factori de întinerire dintre remediile naturale. Are o faimă de revigorant, de afrodisiac şi stimulent al capacităţii naturale de apărare a organismului, fapt explicat prin hormonii vegetali pe care rădăcina de ţelină îi conţine. Este folositor în boli de piele - acnee, psoriazis, sclerodermie, alergie cutanată (se bea o jumătate de pahar de suc de ţelină dimineaţa pe stomacul gol şi unul seara, cu o oră înainte de culcare; tratamentul durează două luni şi se corelează cu un regim strict lacto-vegetarian), vitiligo (se face acelaşi tratament ca la bolile de piele; în plus, se pun comprese cu
Citeste articolul
Este unul dintre cei mai buni reglatori hormonali şi factori de întinerire dintre remediile naturale. Are o faimă de revigorant, de afrodisiac şi stimulent al capacităţii naturale de apărare a organismului, fapt explicat prin hormonii vegetali pe care rădăcina de ţelină îi conţine. Este folositor în boli de piele - acnee, psoriazis, sclerodermie, alergie cutanată (se bea o jumătate de pahar de suc de ţelină dimineaţa pe stomacul gol şi unul seara, cu o oră înainte de culcare; tratamentul durează două luni şi se corelează cu un regim strict lacto-vegetarian), vitiligo (se face acelaşi tratament ca la bolile de piele; în plus, se pun comprese cu
Citeste articolul
Consumul de ţelină echilibrează funcţiile sexuale
Consumul de ţelină echilibrează funcţiile sexuale
Ţelina (Apium graveolens) este o plantă legumicolă foarte cunoscută şi folosită. Se utilizează frunzele şi bulbul, păstrarea bulbului fiind posibilă pe întreaga perioadă a iernii, până primăvara târziu. Datorită conţinutului bogat în vitamine, (A, C şi E), minerale (magneziu, fier, iod, calciu) şi diferiţi acizi, ţelina consumată ca atare sau în salate este un tonic eficient al sistemului nervos, remineralizant şi aperitiv.
Ţelina se întrebuinţează pentru condimentarea diferitelor preparate din carne, dar are şi multe alte calităţi medicinale.
Citeste articolul
Ţelina (Apium graveolens) este o plantă legumicolă foarte cunoscută şi folosită. Se utilizează frunzele şi bulbul, păstrarea bulbului fiind posibilă pe întreaga perioadă a iernii, până primăvara târziu. Datorită conţinutului bogat în vitamine, (A, C şi E), minerale (magneziu, fier, iod, calciu) şi diferiţi acizi, ţelina consumată ca atare sau în salate este un tonic eficient al sistemului nervos, remineralizant şi aperitiv.
Ţelina se întrebuinţează pentru condimentarea diferitelor preparate din carne, dar are şi multe alte calităţi medicinale.
Citeste articolul
"Un strop de sanatate"
"Un strop de sanatate"
Suc de telina Trateaza raceala cu suc de telina! Contine vitaminele A, B si C si este un medicament eficient contra problemelor pulmonare, gutei, reumatismului si anemiei.
Suc de telina Trateaza raceala cu suc de telina! Contine vitaminele A, B si C si este un medicament eficient contra problemelor pulmonare, gutei, reumatismului si anemiei.
Dragostea trece prin stomac, la fel şi sexul
Dragostea trece prin stomac, la fel şi sexul
http://www.click.ro/extra/sexualitate/Dragoste-stomac-sex-alimente-afrodisiac-mancare_0_901709871.html
Pregăteşti o noapte sălbatică în dormitor şi vrei să te încarci cu energie? Trebuie să organizezi o masă în care să se regăsească cât mai multe dintre următoarele alimente. Pe lângă faptul că-ţi încarcă bateriile, acestea te ajută şi la capitolul performanţă sexuală.
Ţelina
Deşi nu este primul aliment care-ţi vine în minte atunci când te gândeşti la sex, ţelina este bine cunoscută pentru proprietăţile ei afrodisiace. De ce? Această legumă conţine androsteron, un hormon fără miros eliberat în transpiraţia masculină, care excită femeile.
Stridii crude
Stridia este un stimulant sexual clasic. Este bogată în zinc, ceea ce stimulează producţia de testosteron şi spermă. De asemenea, conţine dopamină, un hormon faimos pentru exacerbarea libidoului.
Banane
Aceste fructe conţin o enzimă cu rol în creşterea apetitului sexual şi în tratarea impotenţei masculine. Sunt o sursă foarte bună de potasiu şi riboflavină, substanţe ce măresc nivelul de energie.
Mango, caise, căpşuni
Datorită formelor, texturilor şi suculenţei, aceste fructe erotice sunt ideal de savurat în cuplu, înainte de o partidă de sex. Încearcă să le storci pe trupul partenerului şi apoi linge zeama. Este un mod delicos de a vă redescoperi trupurile.
Avocado
Aztecii obişnuiau să-l numească "copacul testicul". Pe lângă faptul că fructul seamănă cu "bijuteriile" masculine, acesta este bogat în acid folic responsabil de gradul de energie, vitamina B6 - un nutrient ce măreşte producţia hormonilor masculini şi potasiu, care reglează glanda tiroidă la femei, şi ea direct responsabilă pentru apetitul sexual.
Migdalele
Acestea constituie sursa principal de acizi graşi, esenţiali pentru o producţie sănătoasă de hormoni. De asemenea, aroma migdalelor este un excitant natural pentru femei.
Ouăle
Deşi nu sunt cele mai senzuale alimente, ouăle sunt bogate în vitaminele B6 şi B5. Acestea stabilizează nivelul hormonilor şi reduc stresul, două lucruri cruciale pentru un libido sănătos.
Ciocolata
Când te gândeşti la ciocolată, cu siguranţă o asociezi cu sexul. Calităţile sale o fac perfectă pentru stimularea libidoului, ea putând fi folosită nu numai în timpul preludiului, dar şi în timpul actului sexual.
Ficat
Ficatul este o sursă importantă de glutamină, un combustibil celular pentru sistemul imunitar. O stare de sănătate bună este o condiţie necesară pentru un apetit sexual crescut. Nu este o mâncare foarte sexy, dar dacă o vei introduce în alimentaţia ta regulată, atât corpul cât şi partenerul tău îţi vor fi recunoscători.
Smochinele
Au un conţinut bogat în aminoacizi, care ajută la creşterea libidoului. În plus, zahărul din ele îţi dă energie în dormitor.
Usturoiul
Cu siguranţă vei avea nevoie şi de nişte bomboane mentolate ulterior, dar merită. Usturoiul conţine allicin, un ingredient care măreşte fluxul sanguin către organelle sexuale. Dacă totuşi nu suporţi mirosul sau pur şi simplu nu-ţi place să-l consumi, poţi lua capsule de usturoi.
http://www.click.ro/extra/sexualitate/Dragoste-stomac-sex-alimente-afrodisiac-mancare_0_901709871.html
Pregăteşti o noapte sălbatică în dormitor şi vrei să te încarci cu energie? Trebuie să organizezi o masă în care să se regăsească cât mai multe dintre următoarele alimente. Pe lângă faptul că-ţi încarcă bateriile, acestea te ajută şi la capitolul performanţă sexuală.
Ţelina
Deşi nu este primul aliment care-ţi vine în minte atunci când te gândeşti la sex, ţelina este bine cunoscută pentru proprietăţile ei afrodisiace. De ce? Această legumă conţine androsteron, un hormon fără miros eliberat în transpiraţia masculină, care excită femeile.
Stridii crude
Stridia este un stimulant sexual clasic. Este bogată în zinc, ceea ce stimulează producţia de testosteron şi spermă. De asemenea, conţine dopamină, un hormon faimos pentru exacerbarea libidoului.
Banane
Aceste fructe conţin o enzimă cu rol în creşterea apetitului sexual şi în tratarea impotenţei masculine. Sunt o sursă foarte bună de potasiu şi riboflavină, substanţe ce măresc nivelul de energie.
Mango, caise, căpşuni
Datorită formelor, texturilor şi suculenţei, aceste fructe erotice sunt ideal de savurat în cuplu, înainte de o partidă de sex. Încearcă să le storci pe trupul partenerului şi apoi linge zeama. Este un mod delicos de a vă redescoperi trupurile.
Avocado
Aztecii obişnuiau să-l numească "copacul testicul". Pe lângă faptul că fructul seamănă cu "bijuteriile" masculine, acesta este bogat în acid folic responsabil de gradul de energie, vitamina B6 - un nutrient ce măreşte producţia hormonilor masculini şi potasiu, care reglează glanda tiroidă la femei, şi ea direct responsabilă pentru apetitul sexual.
Migdalele
Acestea constituie sursa principal de acizi graşi, esenţiali pentru o producţie sănătoasă de hormoni. De asemenea, aroma migdalelor este un excitant natural pentru femei.
Ouăle
Deşi nu sunt cele mai senzuale alimente, ouăle sunt bogate în vitaminele B6 şi B5. Acestea stabilizează nivelul hormonilor şi reduc stresul, două lucruri cruciale pentru un libido sănătos.
Ciocolata
Când te gândeşti la ciocolată, cu siguranţă o asociezi cu sexul. Calităţile sale o fac perfectă pentru stimularea libidoului, ea putând fi folosită nu numai în timpul preludiului, dar şi în timpul actului sexual.
Ficat
Ficatul este o sursă importantă de glutamină, un combustibil celular pentru sistemul imunitar. O stare de sănătate bună este o condiţie necesară pentru un apetit sexual crescut. Nu este o mâncare foarte sexy, dar dacă o vei introduce în alimentaţia ta regulată, atât corpul cât şi partenerul tău îţi vor fi recunoscători.
Smochinele
Au un conţinut bogat în aminoacizi, care ajută la creşterea libidoului. În plus, zahărul din ele îţi dă energie în dormitor.
Usturoiul
Cu siguranţă vei avea nevoie şi de nişte bomboane mentolate ulterior, dar merită. Usturoiul conţine allicin, un ingredient care măreşte fluxul sanguin către organelle sexuale. Dacă totuşi nu suporţi mirosul sau pur şi simplu nu-ţi place să-l consumi, poţi lua capsule de usturoi.
Tratament cu macerat din rădăcini de ţelină şi seminţe de ov
http://www.evenimentul.ro/articol/tratament-cu-macerat-din-radacini-de-telina-si-seminte-de-ovaz-1.html
Tratament cu macerat din rădăcini de ţelină şi seminţe de ovăz
Acest tratament are efecte benefice în cazuri de digestie deficitară, inapetenţă, insuficienţă suprarenală, colici renale, retenţie urinară, litiază renală şi vezicală, drenarea bilei, afecţiuni hepatice şi splenice, gastrită acută şi cronică, ulcer gastric şi duodenal, eliminarea viermilor intestinali, diabet zaharat, gută, insuficienţă tiroidiană, insomnie, surmenaj, stres, oboseală, astenie fizică şi nervoasă, circulaţia proastă a sângelui, hipertensiune arterială, obezitate, demineralizare, reumatism, afecţiuni pulmonare, gripe, răceli, bronşite, sterilitate, normalizarea ciclului menstrual.
În urma experienţelor clinice, s-a constatat că acest tratament are un puternic efect de detoxifiere a organismului, de purificare şi regenerare sanguină.
Mai întâi se curăţă rădăcinile de ţelină, se spală cu apă rece, se taie în felii subţiri, apoi se dau prin maşina de tocat carne şi se introduc într-un borcan. Cantitatea lor trebuie să ocupe o treime din borcan. În alt borcan, de aceeaşi capacitate, se pun seminţe de ovăz nedecorticate, iar cantitatea lor trebuie să ocupe o treime din borcan. Seminţele de ovăz se dau printr-o maşină de măcinat, în aşa fel încât să fie doar mărunţite, sfărâmate şi nu transformate în făină.
Atât peste ţelină, cât şi peste ovăz, se pune apă rece până se umple borcanul, apoi se agită cu o lingură de lemn. Se lasă la macerat timp de 24 de ore, după care fiecare macerat se strecoară separat printr-un tifon şi se amestecă în părţi egale. Amestecul trebuie consumat în timp de 2 zile, după care se prepară noi cantităţi prin acelaşi procedeu. Se consumă 1-1,5 l de macerat pe zi. Este bine ca acest tratament să se repete de mai multe ori în decursul unui an, cu pauze de 1-2 luni.
Tratament cu macerat din rădăcini de ţelină şi seminţe de ovăz
Acest tratament are efecte benefice în cazuri de digestie deficitară, inapetenţă, insuficienţă suprarenală, colici renale, retenţie urinară, litiază renală şi vezicală, drenarea bilei, afecţiuni hepatice şi splenice, gastrită acută şi cronică, ulcer gastric şi duodenal, eliminarea viermilor intestinali, diabet zaharat, gută, insuficienţă tiroidiană, insomnie, surmenaj, stres, oboseală, astenie fizică şi nervoasă, circulaţia proastă a sângelui, hipertensiune arterială, obezitate, demineralizare, reumatism, afecţiuni pulmonare, gripe, răceli, bronşite, sterilitate, normalizarea ciclului menstrual.
În urma experienţelor clinice, s-a constatat că acest tratament are un puternic efect de detoxifiere a organismului, de purificare şi regenerare sanguină.
Mai întâi se curăţă rădăcinile de ţelină, se spală cu apă rece, se taie în felii subţiri, apoi se dau prin maşina de tocat carne şi se introduc într-un borcan. Cantitatea lor trebuie să ocupe o treime din borcan. În alt borcan, de aceeaşi capacitate, se pun seminţe de ovăz nedecorticate, iar cantitatea lor trebuie să ocupe o treime din borcan. Seminţele de ovăz se dau printr-o maşină de măcinat, în aşa fel încât să fie doar mărunţite, sfărâmate şi nu transformate în făină.
Atât peste ţelină, cât şi peste ovăz, se pune apă rece până se umple borcanul, apoi se agită cu o lingură de lemn. Se lasă la macerat timp de 24 de ore, după care fiecare macerat se strecoară separat printr-un tifon şi se amestecă în părţi egale. Amestecul trebuie consumat în timp de 2 zile, după care se prepară noi cantităţi prin acelaşi procedeu. Se consumă 1-1,5 l de macerat pe zi. Este bine ca acest tratament să se repete de mai multe ori în decursul unui an, cu pauze de 1-2 luni.
Leacuri naturale contra afecţiunilor renale Leacuri naturale
Leacuri naturale contra afecţiunilor renale
Ameliorarea suferinţelor provocate de pielonefrită
Pentru
vindecarea pielonefritei, se amestecă 10 linguri de miere de albine cu
5 linguri seminţe de ţelină pisate. Amestecul se încălzeşte pe baia de
aburi, timp de 20 de minute. Se consumă cîte o linguriţă, înainte de
masă, timp de o săptămînă. Dacă boala a căpătat formă cronică,
tratamentul durează mai mult timp.
În
tratarea pielonefritei, se mai folosesc şi aplicaţii cu argilă
amestecată cu oţet de mere. Argila se ţine în zona rinichilor timp de 6
ore, 7 zile la rînd. În acelaşi timp, se ţine dietă, pîinea se
înlocuieşte cu mămăliga, se bea ceai din mătase de porumb şi din
seminţe de bostan.
Fitoterapia
menţionează că, în caz de pielonefrită cronică, rinichii se curăţă cu
fasole. Un pahar de fasole înmuiată se fierbe într-un litru de apă,
timp de două ore, pe foc slab. Oala se acoperă pentru ca apa să nu se
evapore. Apa se strecoară, fasolea se toacă şi se mănîncă fără sare şi
ulei, doar cu apa în care s-a fiert. Nu se mănîncă altceva. Se pot bea
ceaiuri medicinale. Dieta de curăţare a rinichilor durează şapte zile.
Combaterea procesului inflamator la nivel renal
Procesul
inflamator la nivel renal se poate ameliora şi cu crenguţe de vişin,
culese primăvara, cînd mugurii abia încep să crească. Se taie vîrfurile
crenguţelor (lungimea de 8-9 cm), se spală, se usucă. Într-un vas cu 2
l de apă rece se introduc 8-10 crenguţe de vişin, se pune pe foc şi se
fierbe 10 minute, apoi se mai ţine lichidul în termos sau învelit
într-o plapumă groasă încă 30 de minute. Se bea cîte un pahar, îndulcit
cu miere de albine, de 4-5 ori/zi, timp de 10 zile. După o pauză de 10
zile, tratamentul se repetă. Procedura se poate repeta chiar şi de 3-4
ori. Crenguţele se pot folosi de 2-3 ori.
Tot
pentru ameliorarea stărilor inflamatorii ale rinichilor, în loc de apă,
pentru băut se foloseşte ceai din mătase de porumb şi muguri de
mesteacăn. La 1 l de apă rece se pun 3 linguriţe din fiecare plantă şi
se fierbe 10 minute; se lasă acoperit să se răcească, apoi se consumă
în loc de apă de băut.
Contra durerilor renale
Dacă
durerile renale sînt provocate de glomerulonefrită, 1 lingură de cimbru
cu 1 l de apă se pune pe foc, se aduce pînă la fierbere şi se lasă
învelit bine timp de 24 ore. Se strecoară şi se bea cîte 100 ml, de 3
ori/zi, timp de 20 de zile. Ceaiul din cimbru reglează şi funcţionarea
pancreasului.
Dacă
aveţi dureri insuportabile de rinichi, luaţi o pastilă de penicilină
sau streptomicină şi o pastilă de ampicilină. După calmarea durerilor,
se bea ceai din coada calului şi se consumă următorul remediu: o
lingură de ovăz nedecorticat, pisat, se fierbe 15 minute în 25 ml
lapte, apoi se toarnă în termos şi se lasă 45 de minute. În prima zi se
consumă 1/2 pahar, a doua zi un pahar, iar în zilele 3, 4, 5 etc. se
adaugă cîte un pahar, zilnic, pînă cînd cantitatea laptelui o să ajungă
la un litru. Apoi, cantitatea laptelui scade zilnic cu cîte un pahar,
după aceeaşi schemă, pînă se ajunge la 1/2 pahar. Tratamentul se repetă
de 3-4 ori.
Dacă
durerile renale sînt provocate de un chist al rinichiului, sau
polichistoză, încercaţi să vă trataţi cu plante care au putere de
dizolvare a chistului - se amestecă bine 30 g rădăcină de iarbă mare,
tocată marunt, cu 2 linguri de zahăr şi 1 lingură de drojdie. Se toarnă
peste amestecul obţinut 3 l de apă caldă şi se lasă 2 zile într-un loc
cald. Se bea cîte jumătate de pahar, de 3 ori/zi, înainte de masă, pînă
se termină lichidul. După o pauză de 20 de zile, cura se repetă.
În
cazul în care rinichii "se lasă", în jos, apar dureri în zona lombară.
Atunci, în afară de exerciţii speciale de gimnastică, se bea în
cantităţi nelimitate ceai dintr-un litru de apă, o linguriţă de seminţe
de mărar, un bucheţel de muşeţel (5-6 plante), 1 linguriţă seminţe de
in şi 4 flori (inflorescenţe) de salcîm alb. Plantele se fierb
acoperite, timp de un minut şi se lasă acoperite pînă la răcire.
Dizolvarea şi eliminarea "pietrelor" la rinichi
Uneori,
durerile renale apar şi dacă în rinichi se găsesc aşa-zisele
"pietricele" sau nisip. Pentru eliminarea lor se bea, fără dozare (cu
cît mai mult, cu atît mai bine) ceai din 3 măceşe, 4-5 flori de
gălbenele, 2-3 linguri de mătase de porumb, 1 linguriţă de troscot şi 1
linguriţă de imortelă. Plantele se fierb într-un litru de apă, două
minute, acoperite şi se lasă la macerat încă 10 ore, într-un recipient
închis şi învelit bine sau în termos.
Pentru
a dizolva pietrele la rinichi, se iau 15 pipote de găină, se scoate
pieliţa interioară (cuticula, de culoare galbenă), care se spală bine
şi se usucă în cuptor. Din ea se face apoi un praf şi se păstrează
într-un borcan de sticlă bine închis. Se administrează timp de 2 luni,
dimineaţa pe nemîncate, cîte 1/2 linguriţă, după care se bea apă sau
ceai. După 2-3 luni, procedura se repetă. Această pulbere are efect
curativ şi contra dizenteriei. Pentru dizenterie se va administra de
2-3 ori/zi.
Pentru
sfărîmarea pietrelor din rinichi, bătrînii mai foloseau şi seminţe de
morcov, care se rîşnesc şi se consumă de 3 ori/zi, cu 30 minute înainte
de masă, cîte un vîrf de cuţit, timp de 1-2 luni. Seminţele se folosesc
şi sub formă de ceai: 3 linguri de seminţe se infuzează în termos cu 3
pahare de apă clocotită, timp de 12 ore. Se bea cald, cîte 1/2 pahar,
de 6 ori/zi.
Pentru
eliminarea nisipului din rinichi, se dau prin maşina de tocat 10 lămîi,
se amestecă în 2 l de apă fiartă şi răcită, se adaugă 2 linguri de
glicerină şi se lasă 30 minute într-un loc cald. Se strecoară şi se bea
cîte un pahar la fiecare 10 minute. Tot amestecul trebuie băut în maxim
două ore. Apoi, în zona rinichilor se ţine o pernă electrică fierbinte.
O
metodă mai puternică pentru eliminarea pietrelor la rinichi este
consumarea unui amestec dintr-o linguriţă de rădăcina de pătrunjel,
rădăcină de păpădie, maceş, porumbar, flori de morcov sălbatic,
gălbenele, urzică şi paie de secară, toate mărunţite cît mai bine. Se
toarnă peste ele 4 pahare cu apă şi se fierb timp de 10 minute; se lasă
acoperite pînă la răcire, apoi se strecoară. Se bea jumătate de pahar,
înainte de masă.
Pentru
eliminarea calculilor renali, se toacă mărunt tulpini de mazăre,
înainte de înflorire; peste 2 linguri de tulpini se adaugă 1,5 pahare
cu apă fierbinte şi se lasă 30 minute. Se beau cîte 2 linguri, înainte
de fiecare masă, timp de 1 lună.
Pentru
a scoate pietrele de la rinichi, se bea, de 3-4 ori/zi, amestec din suc
de morcov, castraveţi şi sfeclă roşie (cîte 1/2 pahar), plus sucul unei
lămîi. Se mai poate amesteca suc de ridiche neagră cu miere, în
proporţie 1:1 şi se bea cîte 1 linguriţă, de 3 ori/zi, înainte de masă.
Rădăcinile
de măceş se folosesc pentru eliminarea pietrelor formate cu mult timp
în urmă: 8 linguri de rădăcini tăiate mărunt se fierb 15 minute într-un
litru de apă, pe foc mic. Vasul se ia de pe foc şi se lasă 2 ore. Se
bea jumătate de pahar, de 4 ori/zi, timp de 40 zile. După 30 de zile,
cura se repetă.
Amestecuri de plante şi miere împotriva afecţiunilor renale
Cu
miere de albine şi plante medicinale se poate creşte imunitatea
organismului faţă de influenţele patologice, dar şi trata anumite
afecţiuni. Fitoterapia recomandă mierea adăugată în infuzii şi
decocturi de plante folosite în cazul afecţiunilor renale. În
patologia organelor de secreţie, o influenţă favorabilă are mierea cu
infuzie de măceş, de coada şoricelului, de mătase de porumb şi alte plante. În cazul afecţiunilor renale este indicată mierea amestecată cu castane comestibile.
Tot pentru combaterea afecţiunilor renale, se pun în termos 3 linguri de frunze
uscate de merişor, se adaugă 1/2 l apă fierbinte, se lasă la infuzat
2-3 ore, apoi se strecoară; se adaugă 2 linguri de miere, se amestecă
şi se bea 1/2 de pahar, de 3 ori/zi, cu 15-20 de minute înainte de masă.
În cazul nisipului la rinichi este recomandat un amestec de ulei de măsline (50 ml), cu miere (50 g) şi sucul de la o lămîie; se ia cîte o lingură din acest amestec, de 3 ori/zi.
Pentru stimularea eliminării din rinichi a nisipului şi pietrelor, se amestecă 20 g de fructe de ienupăr, 20 g frunze tinere de mesteacăn, 20 g frunze de rostopască şi 20 g de frunze de talpa gîştei. Se pun 4 linguri de amestec într-un litru de apă fierbinte, se infuzează, se adaugă 2 linguri de miere şi se bea.
Se dă pe răzătoare o ridiche neagră, se stoarce sucul şi se amestecă în miere
(părţi egale); se bea cîte 1/2 de pahar pe zi, crescînd treptat doza
pînă la un pahar, în cazul nisipului şi pietrelor din căile urinare.
Citeste articolul
Ameliorarea suferinţelor provocate de pielonefrită
Pentru
vindecarea pielonefritei, se amestecă 10 linguri de miere de albine cu
5 linguri seminţe de ţelină pisate. Amestecul se încălzeşte pe baia de
aburi, timp de 20 de minute. Se consumă cîte o linguriţă, înainte de
masă, timp de o săptămînă. Dacă boala a căpătat formă cronică,
tratamentul durează mai mult timp.
În
tratarea pielonefritei, se mai folosesc şi aplicaţii cu argilă
amestecată cu oţet de mere. Argila se ţine în zona rinichilor timp de 6
ore, 7 zile la rînd. În acelaşi timp, se ţine dietă, pîinea se
înlocuieşte cu mămăliga, se bea ceai din mătase de porumb şi din
seminţe de bostan.
Fitoterapia
menţionează că, în caz de pielonefrită cronică, rinichii se curăţă cu
fasole. Un pahar de fasole înmuiată se fierbe într-un litru de apă,
timp de două ore, pe foc slab. Oala se acoperă pentru ca apa să nu se
evapore. Apa se strecoară, fasolea se toacă şi se mănîncă fără sare şi
ulei, doar cu apa în care s-a fiert. Nu se mănîncă altceva. Se pot bea
ceaiuri medicinale. Dieta de curăţare a rinichilor durează şapte zile.
Combaterea procesului inflamator la nivel renal
Procesul
inflamator la nivel renal se poate ameliora şi cu crenguţe de vişin,
culese primăvara, cînd mugurii abia încep să crească. Se taie vîrfurile
crenguţelor (lungimea de 8-9 cm), se spală, se usucă. Într-un vas cu 2
l de apă rece se introduc 8-10 crenguţe de vişin, se pune pe foc şi se
fierbe 10 minute, apoi se mai ţine lichidul în termos sau învelit
într-o plapumă groasă încă 30 de minute. Se bea cîte un pahar, îndulcit
cu miere de albine, de 4-5 ori/zi, timp de 10 zile. După o pauză de 10
zile, tratamentul se repetă. Procedura se poate repeta chiar şi de 3-4
ori. Crenguţele se pot folosi de 2-3 ori.
Tot
pentru ameliorarea stărilor inflamatorii ale rinichilor, în loc de apă,
pentru băut se foloseşte ceai din mătase de porumb şi muguri de
mesteacăn. La 1 l de apă rece se pun 3 linguriţe din fiecare plantă şi
se fierbe 10 minute; se lasă acoperit să se răcească, apoi se consumă
în loc de apă de băut.
Contra durerilor renale
Dacă
durerile renale sînt provocate de glomerulonefrită, 1 lingură de cimbru
cu 1 l de apă se pune pe foc, se aduce pînă la fierbere şi se lasă
învelit bine timp de 24 ore. Se strecoară şi se bea cîte 100 ml, de 3
ori/zi, timp de 20 de zile. Ceaiul din cimbru reglează şi funcţionarea
pancreasului.
Dacă
aveţi dureri insuportabile de rinichi, luaţi o pastilă de penicilină
sau streptomicină şi o pastilă de ampicilină. După calmarea durerilor,
se bea ceai din coada calului şi se consumă următorul remediu: o
lingură de ovăz nedecorticat, pisat, se fierbe 15 minute în 25 ml
lapte, apoi se toarnă în termos şi se lasă 45 de minute. În prima zi se
consumă 1/2 pahar, a doua zi un pahar, iar în zilele 3, 4, 5 etc. se
adaugă cîte un pahar, zilnic, pînă cînd cantitatea laptelui o să ajungă
la un litru. Apoi, cantitatea laptelui scade zilnic cu cîte un pahar,
după aceeaşi schemă, pînă se ajunge la 1/2 pahar. Tratamentul se repetă
de 3-4 ori.
Dacă
durerile renale sînt provocate de un chist al rinichiului, sau
polichistoză, încercaţi să vă trataţi cu plante care au putere de
dizolvare a chistului - se amestecă bine 30 g rădăcină de iarbă mare,
tocată marunt, cu 2 linguri de zahăr şi 1 lingură de drojdie. Se toarnă
peste amestecul obţinut 3 l de apă caldă şi se lasă 2 zile într-un loc
cald. Se bea cîte jumătate de pahar, de 3 ori/zi, înainte de masă, pînă
se termină lichidul. După o pauză de 20 de zile, cura se repetă.
În
cazul în care rinichii "se lasă", în jos, apar dureri în zona lombară.
Atunci, în afară de exerciţii speciale de gimnastică, se bea în
cantităţi nelimitate ceai dintr-un litru de apă, o linguriţă de seminţe
de mărar, un bucheţel de muşeţel (5-6 plante), 1 linguriţă seminţe de
in şi 4 flori (inflorescenţe) de salcîm alb. Plantele se fierb
acoperite, timp de un minut şi se lasă acoperite pînă la răcire.
Dizolvarea şi eliminarea "pietrelor" la rinichi
Uneori,
durerile renale apar şi dacă în rinichi se găsesc aşa-zisele
"pietricele" sau nisip. Pentru eliminarea lor se bea, fără dozare (cu
cît mai mult, cu atît mai bine) ceai din 3 măceşe, 4-5 flori de
gălbenele, 2-3 linguri de mătase de porumb, 1 linguriţă de troscot şi 1
linguriţă de imortelă. Plantele se fierb într-un litru de apă, două
minute, acoperite şi se lasă la macerat încă 10 ore, într-un recipient
închis şi învelit bine sau în termos.
Pentru
a dizolva pietrele la rinichi, se iau 15 pipote de găină, se scoate
pieliţa interioară (cuticula, de culoare galbenă), care se spală bine
şi se usucă în cuptor. Din ea se face apoi un praf şi se păstrează
într-un borcan de sticlă bine închis. Se administrează timp de 2 luni,
dimineaţa pe nemîncate, cîte 1/2 linguriţă, după care se bea apă sau
ceai. După 2-3 luni, procedura se repetă. Această pulbere are efect
curativ şi contra dizenteriei. Pentru dizenterie se va administra de
2-3 ori/zi.
Pentru
sfărîmarea pietrelor din rinichi, bătrînii mai foloseau şi seminţe de
morcov, care se rîşnesc şi se consumă de 3 ori/zi, cu 30 minute înainte
de masă, cîte un vîrf de cuţit, timp de 1-2 luni. Seminţele se folosesc
şi sub formă de ceai: 3 linguri de seminţe se infuzează în termos cu 3
pahare de apă clocotită, timp de 12 ore. Se bea cald, cîte 1/2 pahar,
de 6 ori/zi.
Pentru
eliminarea nisipului din rinichi, se dau prin maşina de tocat 10 lămîi,
se amestecă în 2 l de apă fiartă şi răcită, se adaugă 2 linguri de
glicerină şi se lasă 30 minute într-un loc cald. Se strecoară şi se bea
cîte un pahar la fiecare 10 minute. Tot amestecul trebuie băut în maxim
două ore. Apoi, în zona rinichilor se ţine o pernă electrică fierbinte.
O
metodă mai puternică pentru eliminarea pietrelor la rinichi este
consumarea unui amestec dintr-o linguriţă de rădăcina de pătrunjel,
rădăcină de păpădie, maceş, porumbar, flori de morcov sălbatic,
gălbenele, urzică şi paie de secară, toate mărunţite cît mai bine. Se
toarnă peste ele 4 pahare cu apă şi se fierb timp de 10 minute; se lasă
acoperite pînă la răcire, apoi se strecoară. Se bea jumătate de pahar,
înainte de masă.
Pentru
eliminarea calculilor renali, se toacă mărunt tulpini de mazăre,
înainte de înflorire; peste 2 linguri de tulpini se adaugă 1,5 pahare
cu apă fierbinte şi se lasă 30 minute. Se beau cîte 2 linguri, înainte
de fiecare masă, timp de 1 lună.
Pentru
a scoate pietrele de la rinichi, se bea, de 3-4 ori/zi, amestec din suc
de morcov, castraveţi şi sfeclă roşie (cîte 1/2 pahar), plus sucul unei
lămîi. Se mai poate amesteca suc de ridiche neagră cu miere, în
proporţie 1:1 şi se bea cîte 1 linguriţă, de 3 ori/zi, înainte de masă.
Rădăcinile
de măceş se folosesc pentru eliminarea pietrelor formate cu mult timp
în urmă: 8 linguri de rădăcini tăiate mărunt se fierb 15 minute într-un
litru de apă, pe foc mic. Vasul se ia de pe foc şi se lasă 2 ore. Se
bea jumătate de pahar, de 4 ori/zi, timp de 40 zile. După 30 de zile,
cura se repetă.
Amestecuri de plante şi miere împotriva afecţiunilor renale
Cu
miere de albine şi plante medicinale se poate creşte imunitatea
organismului faţă de influenţele patologice, dar şi trata anumite
afecţiuni. Fitoterapia recomandă mierea adăugată în infuzii şi
decocturi de plante folosite în cazul afecţiunilor renale. În
patologia organelor de secreţie, o influenţă favorabilă are mierea cu
infuzie de măceş, de coada şoricelului, de mătase de porumb şi alte plante. În cazul afecţiunilor renale este indicată mierea amestecată cu castane comestibile.
Tot pentru combaterea afecţiunilor renale, se pun în termos 3 linguri de frunze
uscate de merişor, se adaugă 1/2 l apă fierbinte, se lasă la infuzat
2-3 ore, apoi se strecoară; se adaugă 2 linguri de miere, se amestecă
şi se bea 1/2 de pahar, de 3 ori/zi, cu 15-20 de minute înainte de masă.
În cazul nisipului la rinichi este recomandat un amestec de ulei de măsline (50 ml), cu miere (50 g) şi sucul de la o lămîie; se ia cîte o lingură din acest amestec, de 3 ori/zi.
Pentru stimularea eliminării din rinichi a nisipului şi pietrelor, se amestecă 20 g de fructe de ienupăr, 20 g frunze tinere de mesteacăn, 20 g frunze de rostopască şi 20 g de frunze de talpa gîştei. Se pun 4 linguri de amestec într-un litru de apă fierbinte, se infuzează, se adaugă 2 linguri de miere şi se bea.
Se dă pe răzătoare o ridiche neagră, se stoarce sucul şi se amestecă în miere
(părţi egale); se bea cîte 1/2 de pahar pe zi, crescînd treptat doza
pînă la un pahar, în cazul nisipului şi pietrelor din căile urinare.
Citeste articolul
Re: TELINA
* Cancer de colon si de rect - un studiu facut in China, la
Colegiul de Medicina din Harbin, pe 336 de cazuri de cancer
colo-rectal, a aratat ca un consum ridicat de frunze de telina si de
ceapa verde, in special, si de zarzavaturi verzi, in general,
amelioreaza aceasta forma de cancer. Un rol la fel de important il au -
se pare - cele doua vegetale si in prevenirea acestei forme de cancer.
Se recomanda, asadar, consumul zilnic de salate de cruditati, asezonate
din belsug cu frunze de telina si de ceapa verde.
* Leucemie, limfom malign Hodgkin
- se consuma sucul de telina verde, cate 100 ml, de doua ori pe zi,
combinat in proportii egale cu suc de radacina de morcov. Sucul se bea
foarte proaspat, pentru a impiedica deteriorarea unor substante
continute de frunzele de telina, substante care sunt o speranta in
tratamentul acestor afectiuni. Studii de medicina experimentala au
aratat ca mai multe principii active continute de telina (luteolina si
ftalidele) joaca rolul cel mai important, inhiband dezvoltarea
tumorilor si inducand apoptoza, adica moartea programata a celulelor
canceroase.
* Colesterol - se consuma frunze de telina
verde, proaspete, sub forma de salata sau ca adaos la ciorbe ori la
tocanite. Concomitent, se tin cure de 56 de zile, timp in care se
consuma zilnic, dimineata, un sfert de pahar (50 ml) de suc de frunze
de telina. Studii de medicina experimentala au aratat ca la animalele
cu hipercolesterolemie indusa, nivelul de colesterol negativ din sange
scade cu pana la 20%, atunci cand este administrat un extract apos de
telina.
Un afrodiziac garantat
* Obezitate
- salatele de cruditati cu multa telina verde sunt un adevarat elixir
in tratarea supragreutatii. Aceasta planta are efecte diuretice,
ajutandu-ne sa eliminam excesul de apa din tesuturi si ajuta la
"arderea" mai eficienta a grasimilor. De asemenea, telina verde
consumata zilnic (40-70 de grame) reduce reactivitatea la stres, fiind
de mare ajutor pentru combaterea asa-numitelor "accese de foame", care
apar frecvent la obezi, mai ales in conditii de tensiune emotionala, de
gol sufletesc, de frustrare afectiva.
* Adjuvant in diabet
- se consuma zilnic minimum 50 de grame de frunze de telina, de
leustean sau de patrunjel. Toate aceste zarzavaturi sunt bogate in
fibre alimentare si in principii active cu efect hipoglicemiant. Aceste
zarzavaturi, consumate zilnic, ajuta, de asemenea, organismul sa devina
mai receptiv la efectele insulinei.
* Astm, bronsite - se
recomanda infuzia combinata de frunze si seminte de telina (se pune,
suplimentar fata de reteta initiala, 1 lingurita de seminte, pentru a
obtine un litru de preparat), din care se bea cate un litru pe zi, in
cure de 14 zile. Telina are efecte antispastice, relaxante, asupra
musculaturii netede, ajuta la fluidizarea excesului de mucus si la
eliminarea sa de pe caile respiratorii. In medicina traditionala,
telina era folosita cu succes si contra tuberculozei pulmonare si a
pleureziei.
* Calculi renali - foarte bogata in potasiu si
magneziu, telina este un excelent remediu pentru prevenirea calculilor
renali. Mai mult, frunzele si radacina sa contin principii diuretice si
antiinflamatoare renale, ajutand la eliminarea microcalculilor formati
in rinichi si prevenind formarea altora noi. Se recomanda curele de 2
saptamani, timp in care se administreaza in fiecare zi cate un sfert de
litru de suc de frunze (obtinut prin metoda prezentata in acest
articol) si de radacina (obtinut cu storcatorul electric centrifugal),
combinate in proportii egale.
* Calculi biliari - se
recomanda, in mod special, consumul frunzelor de telina crude, sub
forma de salata sau de zarzavat adaugat in mancaruri. Datorita
continutului de fibre alimentare, a efectelor sale de stimulare a
evacuarii bilei din colecist (colecistokinetice), telina este un
remediu excelent pentru prevenirea litiazei biliare. De asemenea, poate
fi folosita pentru eliminarea "malului" din vezica biliara.
* Constipatie
- un remediu care in unele cazuri a aratat efecte laxative surprinzator
de prompte este infuzia combinata de frunze de telina. Se consuma
dimineata, pe stomacul gol, pana la ora 10, jumatate de litru - un
litru din acest preparat, in 3-4 reprize. In completarea acestui
tratament cu telina, la micul dejun se vor consuma cereale integrale si
multe fructe proaspete.
Tratamente externe
* Degeraturi - se face un decoct din doua radacini de
telina si dintr-o mana de frunze uscate, care se fierb la foc mic, in
1,5 litri de apa, vreme de 30 de minute. Preparatul se lasa sa se
raceasca si se filtreaza. Se fac bai caldute (niciodata fierbinti!),
inmuind vreme de 20-30 de minute membrul afectat in decoctul astfel
obtinut.
* Inflamatii oculare - se umezeste o bucata de
tifon cu infuzie combinata de telina. Compresa se pune peste ochii cu
pleoapele inchise, tinandu-se vreme de 1-2 ore (din timp in timp,
compresa se mai inmoaie in infuzie, pentru a fi pastrata umeda). Este
un tratament adjuvant de medicina traditionala, cu care s-au obtinut
rezultate foarte bune contra conjunctivitei si a blefaritei.
PRECAUTII SI CONTRAINDICATII
Frunzele
de telina se vor consuma cu moderatie (maximum 5 grame pe zi), in
perioada sarcinii, in timp ce semintele de telina sunt total
contraindicate in aceasta perioada. Curele de telina pot conduce la
aparitia fotodermatitelor (sensibilitate exagerata a pielii la radiatia
solara), de aceea, persoanele ce consuma seminte sau frunze de telina
in cure intensive nu trebuie sa se expuna la soare puternic fara sa
foloseasca creme cu rol de filtrare sau de blocare a radiatiilor
ultraviolete.
In foarte rare cazuri, telina poate produce alergii
traduse prin urticarie, deranjamente digestive sau catar respirator,
caz in care tratamentul va fi intrerupt.
Stiati ca...
* In conformitate cu preceptele medicinii traditionale chineze,
telina are o calitate rece (racoritoare), putand reduce sensibilitatea
organismului la caldura puternica din timpul verii. Ea era recomandata
pentru prevenirea puseelor de hipertensiune ori a atacurilor cerebrale
din timpul verii.
* In medicina traditionala indiana, Ayurveda, frunzele si mai ales
semintele de telina sunt folosite, cu un succes incredibil, deopotriva
pentru femei si pentru barbati, pentru incetinirea si stoparea
proceselor de imbatranire. Cuplurilor aflate la varsta a doua care
doresc sa procreeze le este in mod special recomandata aceasta planta.
* In fitoterapia traditionala europeana, se stie ca telina face un
tandem extraordinar cu papadia, cele doua plante potentandu-se reciproc
din punctul de vedere al actiunii terapeutice.
Colegiul de Medicina din Harbin, pe 336 de cazuri de cancer
colo-rectal, a aratat ca un consum ridicat de frunze de telina si de
ceapa verde, in special, si de zarzavaturi verzi, in general,
amelioreaza aceasta forma de cancer. Un rol la fel de important il au -
se pare - cele doua vegetale si in prevenirea acestei forme de cancer.
Se recomanda, asadar, consumul zilnic de salate de cruditati, asezonate
din belsug cu frunze de telina si de ceapa verde.
* Leucemie, limfom malign Hodgkin
- se consuma sucul de telina verde, cate 100 ml, de doua ori pe zi,
combinat in proportii egale cu suc de radacina de morcov. Sucul se bea
foarte proaspat, pentru a impiedica deteriorarea unor substante
continute de frunzele de telina, substante care sunt o speranta in
tratamentul acestor afectiuni. Studii de medicina experimentala au
aratat ca mai multe principii active continute de telina (luteolina si
ftalidele) joaca rolul cel mai important, inhiband dezvoltarea
tumorilor si inducand apoptoza, adica moartea programata a celulelor
canceroase.
* Colesterol - se consuma frunze de telina
verde, proaspete, sub forma de salata sau ca adaos la ciorbe ori la
tocanite. Concomitent, se tin cure de 56 de zile, timp in care se
consuma zilnic, dimineata, un sfert de pahar (50 ml) de suc de frunze
de telina. Studii de medicina experimentala au aratat ca la animalele
cu hipercolesterolemie indusa, nivelul de colesterol negativ din sange
scade cu pana la 20%, atunci cand este administrat un extract apos de
telina.
Un afrodiziac garantat
* Obezitate
- salatele de cruditati cu multa telina verde sunt un adevarat elixir
in tratarea supragreutatii. Aceasta planta are efecte diuretice,
ajutandu-ne sa eliminam excesul de apa din tesuturi si ajuta la
"arderea" mai eficienta a grasimilor. De asemenea, telina verde
consumata zilnic (40-70 de grame) reduce reactivitatea la stres, fiind
de mare ajutor pentru combaterea asa-numitelor "accese de foame", care
apar frecvent la obezi, mai ales in conditii de tensiune emotionala, de
gol sufletesc, de frustrare afectiva.
* Adjuvant in diabet
- se consuma zilnic minimum 50 de grame de frunze de telina, de
leustean sau de patrunjel. Toate aceste zarzavaturi sunt bogate in
fibre alimentare si in principii active cu efect hipoglicemiant. Aceste
zarzavaturi, consumate zilnic, ajuta, de asemenea, organismul sa devina
mai receptiv la efectele insulinei.
* Astm, bronsite - se
recomanda infuzia combinata de frunze si seminte de telina (se pune,
suplimentar fata de reteta initiala, 1 lingurita de seminte, pentru a
obtine un litru de preparat), din care se bea cate un litru pe zi, in
cure de 14 zile. Telina are efecte antispastice, relaxante, asupra
musculaturii netede, ajuta la fluidizarea excesului de mucus si la
eliminarea sa de pe caile respiratorii. In medicina traditionala,
telina era folosita cu succes si contra tuberculozei pulmonare si a
pleureziei.
* Calculi renali - foarte bogata in potasiu si
magneziu, telina este un excelent remediu pentru prevenirea calculilor
renali. Mai mult, frunzele si radacina sa contin principii diuretice si
antiinflamatoare renale, ajutand la eliminarea microcalculilor formati
in rinichi si prevenind formarea altora noi. Se recomanda curele de 2
saptamani, timp in care se administreaza in fiecare zi cate un sfert de
litru de suc de frunze (obtinut prin metoda prezentata in acest
articol) si de radacina (obtinut cu storcatorul electric centrifugal),
combinate in proportii egale.
* Calculi biliari - se
recomanda, in mod special, consumul frunzelor de telina crude, sub
forma de salata sau de zarzavat adaugat in mancaruri. Datorita
continutului de fibre alimentare, a efectelor sale de stimulare a
evacuarii bilei din colecist (colecistokinetice), telina este un
remediu excelent pentru prevenirea litiazei biliare. De asemenea, poate
fi folosita pentru eliminarea "malului" din vezica biliara.
* Constipatie
- un remediu care in unele cazuri a aratat efecte laxative surprinzator
de prompte este infuzia combinata de frunze de telina. Se consuma
dimineata, pe stomacul gol, pana la ora 10, jumatate de litru - un
litru din acest preparat, in 3-4 reprize. In completarea acestui
tratament cu telina, la micul dejun se vor consuma cereale integrale si
multe fructe proaspete.
Tratamente externe
* Degeraturi - se face un decoct din doua radacini de
telina si dintr-o mana de frunze uscate, care se fierb la foc mic, in
1,5 litri de apa, vreme de 30 de minute. Preparatul se lasa sa se
raceasca si se filtreaza. Se fac bai caldute (niciodata fierbinti!),
inmuind vreme de 20-30 de minute membrul afectat in decoctul astfel
obtinut.
* Inflamatii oculare - se umezeste o bucata de
tifon cu infuzie combinata de telina. Compresa se pune peste ochii cu
pleoapele inchise, tinandu-se vreme de 1-2 ore (din timp in timp,
compresa se mai inmoaie in infuzie, pentru a fi pastrata umeda). Este
un tratament adjuvant de medicina traditionala, cu care s-au obtinut
rezultate foarte bune contra conjunctivitei si a blefaritei.
PRECAUTII SI CONTRAINDICATII
Frunzele
de telina se vor consuma cu moderatie (maximum 5 grame pe zi), in
perioada sarcinii, in timp ce semintele de telina sunt total
contraindicate in aceasta perioada. Curele de telina pot conduce la
aparitia fotodermatitelor (sensibilitate exagerata a pielii la radiatia
solara), de aceea, persoanele ce consuma seminte sau frunze de telina
in cure intensive nu trebuie sa se expuna la soare puternic fara sa
foloseasca creme cu rol de filtrare sau de blocare a radiatiilor
ultraviolete.
In foarte rare cazuri, telina poate produce alergii
traduse prin urticarie, deranjamente digestive sau catar respirator,
caz in care tratamentul va fi intrerupt.
Stiati ca...
* In conformitate cu preceptele medicinii traditionale chineze,
telina are o calitate rece (racoritoare), putand reduce sensibilitatea
organismului la caldura puternica din timpul verii. Ea era recomandata
pentru prevenirea puseelor de hipertensiune ori a atacurilor cerebrale
din timpul verii.
* In medicina traditionala indiana, Ayurveda, frunzele si mai ales
semintele de telina sunt folosite, cu un succes incredibil, deopotriva
pentru femei si pentru barbati, pentru incetinirea si stoparea
proceselor de imbatranire. Cuplurilor aflate la varsta a doua care
doresc sa procreeze le este in mod special recomandata aceasta planta.
* In fitoterapia traditionala europeana, se stie ca telina face un
tandem extraordinar cu papadia, cele doua plante potentandu-se reciproc
din punctul de vedere al actiunii terapeutice.
TELINA
Frunzele de Telina
Foarte apreciate pentru aroma pe care o confera bucatelor, valoarea
lor de ingredient e depasita cu mult de felul strasnic in care ne apara
sanatatea
In urma cu mii de ani, locuitorii din
zona bazinelor Marii Mediterane si ale Marii Negre au "imblanzit"
cateva soiuri de plante aromate. Erau plante cu un aport caloric
practic nul, dar care aveau, totusi, un rol foarte important in
alimentatie, ele fiind cele care dadeau aroma si gustul hranei. La noi,
aceste ierburi erau cunoscute cel putin din vremea dacilor, si inca de
atunci indeplineau simultan rolul de aliment, de remediu si de
ingredient magic. In bucataria traditionala romaneasca, ele sunt numite
generic zarzavaturi, fiind cele care dau adevarata savoare oricarui fel
de mancare, dar si cele care previn problemele digestive,
care regleaza apetitul, care imbunatatesc metabolismul. Interesant este
ca toate zarzavaturile noastre traditionale fac parte din aceeasi
familie (Apiaceae), avand proprietati terapeutice destul de
asemanatoare, dar si unele caracteristici speciale, deloc de neglijat.
Fie ca vorbim de patrunjel, de marar, de leustean, de morcov sau de
telina, toate contin in frunzele lor uleiuri volatile cu efecte
antibiotice, flavone cu actiune antioxidanta ori clorofila cu efecte
antitumorale si antivirale. Pana acum mai putin de o suta de ani, toate
aceste zarzavaturi erau si printre plantele medicinale cele mai
frecvent folosite, si nu doar la afectiuni minore, ci si la bolile
grave, cum ar fi cele tumorale sau cele infectioase acute. Unul dintre
aceste zarzavaturi are o faima ca medicament cu totul aparte,
proprietatile sale afrodiziace, dar si cele anti-imbatranire, sucul si
alte remedii capatand aureola unor elixiruri magice: TELINA. In cele ce
urmeaza vom afla mult mai multe despre proprietatile acestui
zarzavat-medicament:
Modalitati de preparare si de administrare a telinei
Sucul
Pentru a obtine sucul de telina verde, se mixeaza (cu ajutorul
mixerului electric) o mana de frunze proaspete, la care s-au adaugat
6-10 linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora sa macereze si
se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa
fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspat
obtinut din frunze de telina nu se administreaza de obicei singur, ci
diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula, se ia de 3 ori pe
zi cate un sfert de pahar (50 ml) de suc de frunze de telina, diluat in
alt sfert de pahar de suc de morcov.
Infuzia
Se pun trei lingurite de frunze uscate sau o mana de frunze
proaspete de telina la macerat, in jumatate de litru de apa, vreme de
8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte,
iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de
apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se
filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se
aproximativ un litru de infuzie combinata, care se foloseste intern
(2-3 cani pe zi).
Telina ca adaos in mancare
Foarte multe din mancarurile de zi cu zi pot capata mai multa
savoare prin adaugarea de frunze de telina foarte fin tocate, asa incat
sa nu li se simta prea tare asprimea. Traditional, telina este adaugata
in mancarurile calde, cum ar fi ciorbele, supele, tocanitele, insa este
recomandat ca acest zarzavat sa fie pus dupa prepararea termica, si nu
in timpul ei, pentru pastrarea continutului de vitamine al plantei.
Folositi frunzele de telina ca adaos aromatic si totodata ca element
decorativ si in salate, sandviciuri, sosuri ori garnituri.
Vinul de telina
Ca tonic psihic, ca antidepresiv, pentru imbunatatirea diurezei si
a apetitului alimentar, ca adjuvant contra impotentei si a
frigiditatii, se recomanda vinul de telina: doua maini de frunze
proaspete se maruntesc si se pun intr-un litru de vin, la care se
adauga, pentru un efect mai puternic, o lingurita de seminte de telina
si o lingurita de scortisoara (Cinamonum ceylanicum). Se lasa sa
macereze vreme de 7 zile, dupa care se adauga 300 g miere de albine. Se
agita pana se topeste mierea, apoi se strecoara si se pune in sticle.
Se bea cate un paharel inainte de masa.
Tratamente interne
* Hipertensiune - sucul din telina este folosit in mod
traditional in China pentru reducerea presiunii arteriale. Reteta: se
amesteca sucul cu miere in cantitati egale si se administreaza 5
linguri din acest amestec, de 3 ori pe zi, timp de minimum o luna.
Studii recente au aratat ca dupa 6 saptamani de tratament, valorile
presiunii arteriale au scazut la cei mai multi dintre pacienti cu
12-15%, aceasta datorandu-se atat efectelor vasodilatatoare, cat si
celor diuretice ale acestui zarzavat.
* Ischemie cardiaca, prevenirea infarctului
- telina are in compozitia frunzelor sale asa-numitele "ftalide",
substante care au efecte relaxante asupra musculaturii netede si care
fac arterele sa isi mareasca diametrul. Mai mult, aceasta categorie de
substante reduc nivelul hormonilor de stres din sange, impiedicand
astfel vasoconstrictia si puseele de hipertensiune. Se recomanda cura
cu suc de telina (150 ml pe zi), dar si consumul de telina sub forma de
salata, in cure de 6 saptamani, minimum.
* Adjuvant in infectiile bacteriene
- cercetarile de laborator au aratat ca uleiurile volatile din telina
au un efect puternic antibiotic, prevenind si ajutand corpul sa se
apere in fata infectiilor cu bacterii cum ar fi: Staphylococcus aureus,
Staphylococcus albus, Shigella dysenteriae, Salmonella typhi,
Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes sau Pseudomonas
solanacearum. Ca adjuvant la tratamentul prescris de medic, se
recomanda consumul infuziei combinate de telina (2-3 cani pe zi), dar
si introducerea telinei proaspete in consum, ca aliment.
Cand e transformata in suc, efectul ei e mai puternic daca se combina cu morcov
* Sindrom de oboseala cronica
- se bea zilnic, dimineata, o combinatie din jumatate de pahar de suc
de frunze de telina si o jumatate de pahar de suc de morcov. Aceasta
doza se ia pe stomacul gol, cu 10 minute inainte de a manca. Are efecte
tonice nervoase, ajuta la reglarea activitatii glandelor suprarenale
(responsabile de secretia asa-numitilor hormoni de stres),
imbunatateste reactia organismului per ansamblu la suprasolicitarea
psihica si fizica.
* Impotenta, frigiditate - se consuma
50-100 ml de vin obtinut din frunze si seminte de telina, preparat dupa
reteta prezentata in acest articol. Remediul se ia pe stomacul gol sau
la minimum doua ore dupa ce am mancat, cu 15-30 minute inaintea actului
sexual. Efectele acestui vin sunt rapide. Pentru imbunatatirea vietii
sexuale pe termen lung, se recomanda salatele cu frunze de telina,
sucul de radacina de telina (150 ml pe zi), pulberea de seminte de
telina (2 grame pe zi), care au efecte puternice de relansare a
activitatii gonadelor.
* Reumatism - mai ales in
afectiunile reumatice degenerative, consumul de telina proaspata
(minimum 50 de grame zilnic), asociat cu o dieta preponderent
crudivora, face adevarate minuni. Se face o cura de minimum 3 luni,
timp in care se consuma zilnic telina proaspata, asociata cu o
alimentatie integral vegetariana, gatita termic doar in proportie de
30%. Frunzele de telina sunt foarte eficiente contra problemelor
articulare, deoarece sunt bogate in flavonoide, cu efecte
antiinflamatoare, in vitamina C, in fitohormoni cu efect intineritor.
Cura cu telina este foarte importanta si pentru combaterea efectelor
secundare nefaste ale corticoizilor, cu care sunt adesea tratate
afectiunile reumatice.
* Adjuvant in afectiuni tumorale
- studii de laborator au aratat ca anumite substante active din telina,
asa-numitii compusi acetilenici, stopeaza cresterea tumorilor. Alte
substante din acest zarzavat, cumarinele, au un important rol in
prevenirea proceselor de malignizare. Ca atare, se recomanda atat
pentru prevenire, cat si ca adjuvant contra acestor afectiuni, consumul
de telina proaspata, sub forma de salata, cate 50-70 de grame pe zi.
Citeste tot articolul
Foarte apreciate pentru aroma pe care o confera bucatelor, valoarea
lor de ingredient e depasita cu mult de felul strasnic in care ne apara
sanatatea
In urma cu mii de ani, locuitorii din
zona bazinelor Marii Mediterane si ale Marii Negre au "imblanzit"
cateva soiuri de plante aromate. Erau plante cu un aport caloric
practic nul, dar care aveau, totusi, un rol foarte important in
alimentatie, ele fiind cele care dadeau aroma si gustul hranei. La noi,
aceste ierburi erau cunoscute cel putin din vremea dacilor, si inca de
atunci indeplineau simultan rolul de aliment, de remediu si de
ingredient magic. In bucataria traditionala romaneasca, ele sunt numite
generic zarzavaturi, fiind cele care dau adevarata savoare oricarui fel
de mancare, dar si cele care previn problemele digestive,
care regleaza apetitul, care imbunatatesc metabolismul. Interesant este
ca toate zarzavaturile noastre traditionale fac parte din aceeasi
familie (Apiaceae), avand proprietati terapeutice destul de
asemanatoare, dar si unele caracteristici speciale, deloc de neglijat.
Fie ca vorbim de patrunjel, de marar, de leustean, de morcov sau de
telina, toate contin in frunzele lor uleiuri volatile cu efecte
antibiotice, flavone cu actiune antioxidanta ori clorofila cu efecte
antitumorale si antivirale. Pana acum mai putin de o suta de ani, toate
aceste zarzavaturi erau si printre plantele medicinale cele mai
frecvent folosite, si nu doar la afectiuni minore, ci si la bolile
grave, cum ar fi cele tumorale sau cele infectioase acute. Unul dintre
aceste zarzavaturi are o faima ca medicament cu totul aparte,
proprietatile sale afrodiziace, dar si cele anti-imbatranire, sucul si
alte remedii capatand aureola unor elixiruri magice: TELINA. In cele ce
urmeaza vom afla mult mai multe despre proprietatile acestui
zarzavat-medicament:
Modalitati de preparare si de administrare a telinei
Sucul
Pentru a obtine sucul de telina verde, se mixeaza (cu ajutorul
mixerului electric) o mana de frunze proaspete, la care s-au adaugat
6-10 linguri de apa, dupa care se lasa jumatate de ora sa macereze si
se filtreaza. Licoarea obtinuta este bine sa se consume imediat sau sa
fie pastrata la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspat
obtinut din frunze de telina nu se administreaza de obicei singur, ci
diluat in putin suc de radacina de morcov. De regula, se ia de 3 ori pe
zi cate un sfert de pahar (50 ml) de suc de frunze de telina, diluat in
alt sfert de pahar de suc de morcov.
Infuzia
Se pun trei lingurite de frunze uscate sau o mana de frunze
proaspete de telina la macerat, in jumatate de litru de apa, vreme de
8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte,
iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de
apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se
filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se
aproximativ un litru de infuzie combinata, care se foloseste intern
(2-3 cani pe zi).
Telina ca adaos in mancare
Foarte multe din mancarurile de zi cu zi pot capata mai multa
savoare prin adaugarea de frunze de telina foarte fin tocate, asa incat
sa nu li se simta prea tare asprimea. Traditional, telina este adaugata
in mancarurile calde, cum ar fi ciorbele, supele, tocanitele, insa este
recomandat ca acest zarzavat sa fie pus dupa prepararea termica, si nu
in timpul ei, pentru pastrarea continutului de vitamine al plantei.
Folositi frunzele de telina ca adaos aromatic si totodata ca element
decorativ si in salate, sandviciuri, sosuri ori garnituri.
Vinul de telina
Ca tonic psihic, ca antidepresiv, pentru imbunatatirea diurezei si
a apetitului alimentar, ca adjuvant contra impotentei si a
frigiditatii, se recomanda vinul de telina: doua maini de frunze
proaspete se maruntesc si se pun intr-un litru de vin, la care se
adauga, pentru un efect mai puternic, o lingurita de seminte de telina
si o lingurita de scortisoara (Cinamonum ceylanicum). Se lasa sa
macereze vreme de 7 zile, dupa care se adauga 300 g miere de albine. Se
agita pana se topeste mierea, apoi se strecoara si se pune in sticle.
Se bea cate un paharel inainte de masa.
Tratamente interne
* Hipertensiune - sucul din telina este folosit in mod
traditional in China pentru reducerea presiunii arteriale. Reteta: se
amesteca sucul cu miere in cantitati egale si se administreaza 5
linguri din acest amestec, de 3 ori pe zi, timp de minimum o luna.
Studii recente au aratat ca dupa 6 saptamani de tratament, valorile
presiunii arteriale au scazut la cei mai multi dintre pacienti cu
12-15%, aceasta datorandu-se atat efectelor vasodilatatoare, cat si
celor diuretice ale acestui zarzavat.
* Ischemie cardiaca, prevenirea infarctului
- telina are in compozitia frunzelor sale asa-numitele "ftalide",
substante care au efecte relaxante asupra musculaturii netede si care
fac arterele sa isi mareasca diametrul. Mai mult, aceasta categorie de
substante reduc nivelul hormonilor de stres din sange, impiedicand
astfel vasoconstrictia si puseele de hipertensiune. Se recomanda cura
cu suc de telina (150 ml pe zi), dar si consumul de telina sub forma de
salata, in cure de 6 saptamani, minimum.
* Adjuvant in infectiile bacteriene
- cercetarile de laborator au aratat ca uleiurile volatile din telina
au un efect puternic antibiotic, prevenind si ajutand corpul sa se
apere in fata infectiilor cu bacterii cum ar fi: Staphylococcus aureus,
Staphylococcus albus, Shigella dysenteriae, Salmonella typhi,
Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes sau Pseudomonas
solanacearum. Ca adjuvant la tratamentul prescris de medic, se
recomanda consumul infuziei combinate de telina (2-3 cani pe zi), dar
si introducerea telinei proaspete in consum, ca aliment.
Cand e transformata in suc, efectul ei e mai puternic daca se combina cu morcov
* Sindrom de oboseala cronica
- se bea zilnic, dimineata, o combinatie din jumatate de pahar de suc
de frunze de telina si o jumatate de pahar de suc de morcov. Aceasta
doza se ia pe stomacul gol, cu 10 minute inainte de a manca. Are efecte
tonice nervoase, ajuta la reglarea activitatii glandelor suprarenale
(responsabile de secretia asa-numitilor hormoni de stres),
imbunatateste reactia organismului per ansamblu la suprasolicitarea
psihica si fizica.
* Impotenta, frigiditate - se consuma
50-100 ml de vin obtinut din frunze si seminte de telina, preparat dupa
reteta prezentata in acest articol. Remediul se ia pe stomacul gol sau
la minimum doua ore dupa ce am mancat, cu 15-30 minute inaintea actului
sexual. Efectele acestui vin sunt rapide. Pentru imbunatatirea vietii
sexuale pe termen lung, se recomanda salatele cu frunze de telina,
sucul de radacina de telina (150 ml pe zi), pulberea de seminte de
telina (2 grame pe zi), care au efecte puternice de relansare a
activitatii gonadelor.
* Reumatism - mai ales in
afectiunile reumatice degenerative, consumul de telina proaspata
(minimum 50 de grame zilnic), asociat cu o dieta preponderent
crudivora, face adevarate minuni. Se face o cura de minimum 3 luni,
timp in care se consuma zilnic telina proaspata, asociata cu o
alimentatie integral vegetariana, gatita termic doar in proportie de
30%. Frunzele de telina sunt foarte eficiente contra problemelor
articulare, deoarece sunt bogate in flavonoide, cu efecte
antiinflamatoare, in vitamina C, in fitohormoni cu efect intineritor.
Cura cu telina este foarte importanta si pentru combaterea efectelor
secundare nefaste ale corticoizilor, cu care sunt adesea tratate
afectiunile reumatice.
* Adjuvant in afectiuni tumorale
- studii de laborator au aratat ca anumite substante active din telina,
asa-numitii compusi acetilenici, stopeaza cresterea tumorilor. Alte
substante din acest zarzavat, cumarinele, au un important rol in
prevenirea proceselor de malignizare. Ca atare, se recomanda atat
pentru prevenire, cat si ca adjuvant contra acestor afectiuni, consumul
de telina proaspata, sub forma de salata, cate 50-70 de grame pe zi.
Citeste tot articolul
Ultima editare efectuata de catre Admin in 07.11.09 12:41, editata de 2 ori
Pagina 1 din 1
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum