Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2Scris de Admin 26.08.17 22:37
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36
» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18
» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54
» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13
» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01
» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07
CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Pagina 32 din 41
Pagina 32 din 41 • 1 ... 17 ... 31, 32, 33 ... 36 ... 41
CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Rezumarea primului mesaj :
Top 10 cele mai ciudate filosofii din lume
http://www.descopera.ro/stiinta/5490667-top-10-cele-mai-ciudate-filosofii-din-lume
Cu toate ca numarul acelora care considera filosofia o preocupare inutila si o pierdere de timp este, din nefericire, mare, aceasta stiinta a fost dintotdeauna un foarte bun mijloc de analizare si clasificare a vietii si a obiceiurilor noastre. Fie ca ne dam sau nu seama, prin natura noastra, ne face o anumita placere sa ne punem intrebari fara raspuns si sa ne angajam cu noi insine in dezbateri a caror finalitate si concluzie – aparent – nu exista. De-a lungul istoriei, o parte a acestor cugetari au ajuns sa imbrace forme oficiale de sisteme, dogme sau cai spirituale. In randul lor, cateva au sens si ofera, intr-adevar, idei captivante asupra carora orice intelect s-ar opri sa mediteze, dar altele par complet rupte de realitate. Asa cum marele Cicero (filosof la randul sau) spunea in urma cu 2000 si ceva de ani, “Nu exista nicio afirmatie atat de absurda incat sa nu se gasesca un filosof care sa o faca”. Iata lista celor mai bizare zece filosofii inventate de-a lungul timpului.
10. Idealismul - spiritul bate materia!
Orientare fundamentala in filosofie, principala caracteristica a idealismului este aceea de a i se opune materialismului, prin solutia pe care o propune in cazul raportului dintre spirit si materie. Gruparile filosofilor idealisti considera astfel spiritul ca fiind primordial, natura realitatii bazandu-se pe ratiune si idei. Orientarea idealista plaseaza materia pe un loc secund, dependent de spirit, iar in unele cazuri chiar respinge cu totul existenta materiei. In cadrul acestui curent, tot ceea ce exista si percepem, apare pe cale de consecinta a fiintarii spiritului. Ramura obiectiva a idealismului considera ca entitatea primordiala, spiritul, este extern si independent de constiinta individuala, iar cealalta, ramura subiectiva, sustine ca esenta lumii imbraca exclusiv forma spiritului si tot ce contine realitatea care ne inconjoara reprezinta numai produsul constiintei individuale careia omul ii este condamnat.
Cei mai importanti filosofi care au cochetat cu idealismul:
9. Nativismul - 1+1 fac 2, o stie toata lumea
Avandu-si radacinile in psihologie, curentul filosofic nativist avanseaza ideea conform careia mintea umana se naste si este gata incarcata, de la bun inceput, cu idei, ratiune si cunoastere. Optica nativista a aparut drept ca o reactie opusa ideii filosofilor englezi empiristi John Locke (1632 - 1704) si David Hume (1711 - 1776), care decretau mintea umana drept o entitate "tabula rasa", o foaie alba sau un burete uscat, dispunand de eventualitatea imbibarii ulterioare cu experiente si cunostinte, de-a lungul vietii individului. Teoria nativista atesta ca noi, oamenii, cunoastem de la bun inceput adevaruri matematice elementare, ca de exemplu cazul 1+1=2, precum si adevarul despre Divinitate. In cadrul nativismului se vorbeste despre posibilitatea ca unele concepte ce nu pot fi suplinite prin experienta, asa cum este cauzalitatea, trebuie sa existe anterior oricaror interactiuni alte individului cu viata, si deci trebuie sa fie innascute si ereditare.
Cei mai importanti filosofi care au avut idei ce pot fi considerate nativiste:
8. Animismul - si copacii au suflete, nu-i asa?
Animismul sustine ca atunci cand ne referim la notiunea de suflet sau de spirit, nu ar trebui sa ne limitam la a crede ca aceasta este o caracteristica strict umana si, eventual, animala. Ci, dimpotriva, si obiectele, fie ele pietre, plante, fulgere sau munti, ar trebui percepute ca fiind insufletite. Multi critici considera, in mod eronat, ca animismul s-a dezvoltat numai in acele culturi ale caror societati nu au fost construite pe socluri ale stiintei, ratiunii si matematicii. Este adevarat - curentul animist este stravechi si a aparut ca un rezultat al gandirii omului primitiv care a incercat sa dea un sens lumii, in sens religios, prin personificarea obiectelor si a fenomenelor naturale. In prezent, animismul este prezent, intr-o varietate de forme de expresie si manifestare, la majoritatea popoarelor tribale ale lumii, insa a jucat un rol fundamental si in religiile mari, precum hinduismul si budismul. De altfel, astazi, sincretismul religios dintre budism si shintoism face ca Japonia sa fie tara cu cei mai multi animisti din lume, marea majoritate a japonezilor crezand in acest curent.
Cei mai importanti ganditori care au avut idei de natura animista:
7. Atomismul logic - lumea e simpla... si logica
Popularizat de Bertnard Russel (1872 - 1970) la inceputul secolului XX, deodata cu dezvoltarea filosofiei analitice, acest curent filosofic se sprijina pe teoria conform careia lumea consta din "fapte" logice (sau "atomi") care nu pot fi subdivizate. Asemenea nativismului, si atomismul logic a aparut sub forma unei reactii, de aceasta data la ceea ce se numea "holism logic": credinta ca lumea opereaza in asa fel incat partea nu poate fi cunoscuta fara cunoasterea prealabila a intregului. Principiul fundamental al atomismului logic este acela ca lumea contine "fapte". Acestea sunt structuri complexe constand din obiecte, carora li se adauga "judecati" (credinte), aflate in relatie cu faptele si care, prin aceasta relatie, pot fi adevarate sau false. Atomismul logic sustine ca toate adevarurile sunt dependente de un strat de fapte atomice si ca lumea este alcatuita din fapte extrem de simple, usor de inteles.
Cei mai importanti exponenti ai atomismului logic:
6. Deconstructivismul - cititorul nostru, regele nostru
foto: Andreea-Doria Costin
Denumita astfel de filosoful francez Jacques Derrida (1930 - 2004), teoria deconstructivista sustine, in estenta, ca observarea unui fragment oarecare de text este lipsita de orice rost. Acest concept urmareste insemnatatea unui text in sensul desfiintarii opozitiilor pe baza carora este aparent fundamentat si in sensul demonstrarii complexitatii ireductibile, instabile si imposibile a fundamentelor sale. Deconstructia incearca sa demonstreze ca niciun text nu este un tot armonios, ci contine mai multe intelesuri contradictorii si ireconciliabile; ca orice text are mai multe interpretari pe care el insusi le leaga si a caror incompatibilitate este nereductibila. De aceea, o citire interpretativa nu poate depasi un anume prag in ceea ce priveste valoarea de adevar a textului, cititorul fiind cel care decide in ultima instanta intelesul lecturii, si nu textul in sine. Altfel spus, niciun text nu poate transmite la modul pur obiectiv si absolut o informatie.
Cei mai importanti ganditori care au influentat deconstructivismul:
5. Fenomenalismul - masa nu exista!
Fenomenalismul este curentul filosofic conform caruia obiectele fizice nu exista ca atare, ci ca fenomene perceptive sau stimuli senzoriali cu diverse localizari in timp si spatiu. Cu alte cuvinte, nu putem verifica valoarea de adevar a nimic decat in masura in care il putem percepe prin intermediul celor cinci simturi de care dispunem. In optica fenomenalista, obiectele sunt constructii logice rezultate din proprietati perceptuale. Fenomenalismul se bazeaza pe operatiuni mentale, aceste operatiuni in sine nefiind cunoscute sau conditionate in vreu fel de experiente senzoriale. Pentru aceasta teorie, nu putem spune ca in camera alaturata exista o masa, daca acolo nu exista o persoana care sa o perceapa. De asemenea, daca un copac batran si uscat se rupe sub propria greutate si se prabuseste in padure, intr-un moment in care nici o vietate nu se afla acolo, din perspectiva fenomenalista putem afirma ca sunetul prabusirii nu exista, intrucat nu a existat nimeni acolo care sa-l auda.
Cei mai mari filosofi care au abordat fenomenalismul:
4. Egoismul etic - sa ne vedem fiecare de treaba noastra
Egoismul etic indeamna orice individ sa isi perceapa propria existenta ca avand valoare fundamentala, suprema. Acest curent filosofic sustine ca apologetii moralitatii isi sunt lor insisi datori sa faca numai ceea ce le serveste intereselor proprii. Egoismul etic difera de egoismul psihologic, pentru care directia de baza este ca oamenii actioneaza doar in interes personal, nesugerand ca asa si este corect. Se distanteaza, de asemenea, de egoismul rational, care sustine ca acelasi tip de actiune este perfect normala, urmarirea interesului propriu fiind o trasatura a ratiunii. Egoismul etic nu le cere neaparat moralistilor sa lezeze in vreun fel interesele si bunastarea celorlalti in urma deliberarilor morale; interesul personal se poate dovedi, pur aleator, neutru, in detrimentul sau in beneficiul unui tert, ca efect al satisfacerii sale. Acest individualism permite demolarea sau tolerarea intereselor si bunastarii altora, atat timp cat alegerea facuta de individ serveste satisfacerii interesului propriu. In plus, egoismul etic nu marseaza neaparat pe ideea ca individul sa faca tot ceea ce isi doreste pe moment; pe termen lung, indeplinirea unor dorinte imediate se poate dovedi in detrimentul sinelui.
Cei mai importanti filosofi care au formulat principii ce se pot incadra in egoismul etic:
3. Absolutismul moral - alba, neagra
Teoria absolutismului moral intretine ideea ca exista adevaruri absolute, asa cum exista erori absolute, indiferent de context si de actiune. Altfel spus, aceasta filosofie afirma staruinta unor norme si criterii universal valabile, perfect corecte sau perfect gresite, independent de pozitia lor. Absolutismul moral se opune teoriilor care atesta ca moralitatea unei actiuni depinde de consecintele sau de contextul manifestarii sale. In general, adeptele cele mai inflacarate ale acestui curent de gandire sunt sistemele religioase, care adopta pozitii absolute cu privire la morala, pozitii nascute din poruncile explicite ale unei zeitati. Ca urmare, principalele sisteme religioase privesc normele morale ca fiind absolute, perfecte si neschimbabile. Si multe filosofii seculare si-au anexat credintele acestei premise, afirmand ca legile absolute ale moralitatii sunt transmise ereditar fiintelor umane, precum natura vietii in general, sau universul insusi. Spre exemplu, cineva care crede absolut in nonviolenta considera gresita folosirea ei chiar si in cazul auto-apararii.
Principalii sustinatori ai absolutismului moral:
2. Monismul neutru - ciorba spiritualo-materialista
Monismul neutru este o conceptia filosofica potrivit careia la baza tuturor fenomenelor lumii si a intregii manifestari a existentei se afla un singur principiu, fie el material sau spiritual. Acest curent filosofic afirma ca fizicul si mentalul sunt doua moduri de organizare si descriere ale acelorasi elemente, ele insele "neutre", adica nici fizice, nici mentale. Aceasta optica neaga ideea ca materia si spiritul ar fi doua aspecte fundamental diferite si pretinde ca universul este format dintr-un singur ingredient, ce imbraca forma unor elemente neutre. Aceste elemente pot avea proprietatea culorii si a formei, dar ele nu exista intr-o minte a unei entitati absolute, ci exista pe cont propriu, fiind de sine statatoare. Monismul neutru este o forma de reconciliere a idealismului cu materialismul, sustinand ca natura intrinseca a realitatii ultime nu este nici mentala, nici fizica, ci o combinatie neutra a celor doua.
Promotorii monismului neutru:
1. Solipsismul - Matrix, frate!
Solipsismul reprezinta o atitudine conceptuala extrema care declara ca numai propria individualitate exista, iar tot ceea ce se afla in afara ei reprezinta proiectii in personalitate, constructii ale perceptiei sau ale intelectului. O versiune radicala afirma ca nu exista decat subiectul impreuna cu perceptiile si mintea sa, iar intreaga realitate inseamna un produs al acestor perceptii, neexistand ceva independent de ele. Din aceasta perspectiva, toate formele, procesele, indivizii si evenimentele cu care ne confruntam, tot ce se intampla cu noi si in jurul nostru, sunt numai impresii create de perceptie/reprezentare si raportarile conceptuale la aceasta; realitatea neavand existenta in afara sinelui care o percepe. Intr-o varianta mai "blanda", solipsistul admite existenta altor subiecti, independenti unul de celalalt, fiecare avand propria personalitate reflectata de propria realitatea, dar realitatea continua si generala ramane o creatie individuala. In concluzie, solipsismul este acea teorie filosofica ce atesta ca o persoana nu poate sti nimic sigur exceptand propria existenta si faptul ca sinele este singurulul lucru real.
Cei mai importanti filosofi care au imbratisat solipsismul:
Top 10 cele mai ciudate filosofii din lume
http://www.descopera.ro/stiinta/5490667-top-10-cele-mai-ciudate-filosofii-din-lume
Cu toate ca numarul acelora care considera filosofia o preocupare inutila si o pierdere de timp este, din nefericire, mare, aceasta stiinta a fost dintotdeauna un foarte bun mijloc de analizare si clasificare a vietii si a obiceiurilor noastre. Fie ca ne dam sau nu seama, prin natura noastra, ne face o anumita placere sa ne punem intrebari fara raspuns si sa ne angajam cu noi insine in dezbateri a caror finalitate si concluzie – aparent – nu exista. De-a lungul istoriei, o parte a acestor cugetari au ajuns sa imbrace forme oficiale de sisteme, dogme sau cai spirituale. In randul lor, cateva au sens si ofera, intr-adevar, idei captivante asupra carora orice intelect s-ar opri sa mediteze, dar altele par complet rupte de realitate. Asa cum marele Cicero (filosof la randul sau) spunea in urma cu 2000 si ceva de ani, “Nu exista nicio afirmatie atat de absurda incat sa nu se gasesca un filosof care sa o faca”. Iata lista celor mai bizare zece filosofii inventate de-a lungul timpului.
10. Idealismul - spiritul bate materia!
Orientare fundamentala in filosofie, principala caracteristica a idealismului este aceea de a i se opune materialismului, prin solutia pe care o propune in cazul raportului dintre spirit si materie. Gruparile filosofilor idealisti considera astfel spiritul ca fiind primordial, natura realitatii bazandu-se pe ratiune si idei. Orientarea idealista plaseaza materia pe un loc secund, dependent de spirit, iar in unele cazuri chiar respinge cu totul existenta materiei. In cadrul acestui curent, tot ceea ce exista si percepem, apare pe cale de consecinta a fiintarii spiritului. Ramura obiectiva a idealismului considera ca entitatea primordiala, spiritul, este extern si independent de constiinta individuala, iar cealalta, ramura subiectiva, sustine ca esenta lumii imbraca exclusiv forma spiritului si tot ce contine realitatea care ne inconjoara reprezinta numai produsul constiintei individuale careia omul ii este condamnat.
Cei mai importanti filosofi care au cochetat cu idealismul:
- Platon (428/427 - 348/347 i.Hr.)
- Gottfried Leibniz (1646 - 1716)
- Immanuel Kant (1724 - 1804)
- Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 - 1831)
- Arthur Schopenhauer (1788 - 1860)
9. Nativismul - 1+1 fac 2, o stie toata lumea
Avandu-si radacinile in psihologie, curentul filosofic nativist avanseaza ideea conform careia mintea umana se naste si este gata incarcata, de la bun inceput, cu idei, ratiune si cunoastere. Optica nativista a aparut drept ca o reactie opusa ideii filosofilor englezi empiristi John Locke (1632 - 1704) si David Hume (1711 - 1776), care decretau mintea umana drept o entitate "tabula rasa", o foaie alba sau un burete uscat, dispunand de eventualitatea imbibarii ulterioare cu experiente si cunostinte, de-a lungul vietii individului. Teoria nativista atesta ca noi, oamenii, cunoastem de la bun inceput adevaruri matematice elementare, ca de exemplu cazul 1+1=2, precum si adevarul despre Divinitate. In cadrul nativismului se vorbeste despre posibilitatea ca unele concepte ce nu pot fi suplinite prin experienta, asa cum este cauzalitatea, trebuie sa existe anterior oricaror interactiuni alte individului cu viata, si deci trebuie sa fie innascute si ereditare.
Cei mai importanti filosofi care au avut idei ce pot fi considerate nativiste:
- René Descartes (1596 - 1650)
- Gottfried Leibniz (1646 - 1716)
8. Animismul - si copacii au suflete, nu-i asa?
Animismul sustine ca atunci cand ne referim la notiunea de suflet sau de spirit, nu ar trebui sa ne limitam la a crede ca aceasta este o caracteristica strict umana si, eventual, animala. Ci, dimpotriva, si obiectele, fie ele pietre, plante, fulgere sau munti, ar trebui percepute ca fiind insufletite. Multi critici considera, in mod eronat, ca animismul s-a dezvoltat numai in acele culturi ale caror societati nu au fost construite pe socluri ale stiintei, ratiunii si matematicii. Este adevarat - curentul animist este stravechi si a aparut ca un rezultat al gandirii omului primitiv care a incercat sa dea un sens lumii, in sens religios, prin personificarea obiectelor si a fenomenelor naturale. In prezent, animismul este prezent, intr-o varietate de forme de expresie si manifestare, la majoritatea popoarelor tribale ale lumii, insa a jucat un rol fundamental si in religiile mari, precum hinduismul si budismul. De altfel, astazi, sincretismul religios dintre budism si shintoism face ca Japonia sa fie tara cu cei mai multi animisti din lume, marea majoritate a japonezilor crezand in acest curent.
Cei mai importanti ganditori care au avut idei de natura animista:
- Platon (428/427 - 348/347 i.Hr.)
- Aristotel (384 - 322 i.Hr.)
- Georg Ernst Stahl (1659 - 1734)
- Friedrich Schelling (1775 - 1854)
7. Atomismul logic - lumea e simpla... si logica
Popularizat de Bertnard Russel (1872 - 1970) la inceputul secolului XX, deodata cu dezvoltarea filosofiei analitice, acest curent filosofic se sprijina pe teoria conform careia lumea consta din "fapte" logice (sau "atomi") care nu pot fi subdivizate. Asemenea nativismului, si atomismul logic a aparut sub forma unei reactii, de aceasta data la ceea ce se numea "holism logic": credinta ca lumea opereaza in asa fel incat partea nu poate fi cunoscuta fara cunoasterea prealabila a intregului. Principiul fundamental al atomismului logic este acela ca lumea contine "fapte". Acestea sunt structuri complexe constand din obiecte, carora li se adauga "judecati" (credinte), aflate in relatie cu faptele si care, prin aceasta relatie, pot fi adevarate sau false. Atomismul logic sustine ca toate adevarurile sunt dependente de un strat de fapte atomice si ca lumea este alcatuita din fapte extrem de simple, usor de inteles.
Cei mai importanti exponenti ai atomismului logic:
- Bertnard Russel (1872 - 1970)
- Ludwig Wittgenstein (1889 - 1951)
- Rudolf Carnap (1891 - 1970)
6. Deconstructivismul - cititorul nostru, regele nostru
foto: Andreea-Doria Costin
Denumita astfel de filosoful francez Jacques Derrida (1930 - 2004), teoria deconstructivista sustine, in estenta, ca observarea unui fragment oarecare de text este lipsita de orice rost. Acest concept urmareste insemnatatea unui text in sensul desfiintarii opozitiilor pe baza carora este aparent fundamentat si in sensul demonstrarii complexitatii ireductibile, instabile si imposibile a fundamentelor sale. Deconstructia incearca sa demonstreze ca niciun text nu este un tot armonios, ci contine mai multe intelesuri contradictorii si ireconciliabile; ca orice text are mai multe interpretari pe care el insusi le leaga si a caror incompatibilitate este nereductibila. De aceea, o citire interpretativa nu poate depasi un anume prag in ceea ce priveste valoarea de adevar a textului, cititorul fiind cel care decide in ultima instanta intelesul lecturii, si nu textul in sine. Altfel spus, niciun text nu poate transmite la modul pur obiectiv si absolut o informatie.
Cei mai importanti ganditori care au influentat deconstructivismul:
- Martin Heidegger (1889 - 1976)
- Sigmund Freud (1856 - 1939)
- Friedrich Nietzsche (1844 - 1900)
- Jacques Derrida (1930 - 2004)
5. Fenomenalismul - masa nu exista!
Fenomenalismul este curentul filosofic conform caruia obiectele fizice nu exista ca atare, ci ca fenomene perceptive sau stimuli senzoriali cu diverse localizari in timp si spatiu. Cu alte cuvinte, nu putem verifica valoarea de adevar a nimic decat in masura in care il putem percepe prin intermediul celor cinci simturi de care dispunem. In optica fenomenalista, obiectele sunt constructii logice rezultate din proprietati perceptuale. Fenomenalismul se bazeaza pe operatiuni mentale, aceste operatiuni in sine nefiind cunoscute sau conditionate in vreu fel de experiente senzoriale. Pentru aceasta teorie, nu putem spune ca in camera alaturata exista o masa, daca acolo nu exista o persoana care sa o perceapa. De asemenea, daca un copac batran si uscat se rupe sub propria greutate si se prabuseste in padure, intr-un moment in care nici o vietate nu se afla acolo, din perspectiva fenomenalista putem afirma ca sunetul prabusirii nu exista, intrucat nu a existat nimeni acolo care sa-l auda.
Cei mai mari filosofi care au abordat fenomenalismul:
- George Berkeley (1685 - 1753)
- Immanuel Kant (1724 - 1804)
- John Stuart Mill (1806 - 1873)
- Arthur Danto (n. 1924)
4. Egoismul etic - sa ne vedem fiecare de treaba noastra
Egoismul etic indeamna orice individ sa isi perceapa propria existenta ca avand valoare fundamentala, suprema. Acest curent filosofic sustine ca apologetii moralitatii isi sunt lor insisi datori sa faca numai ceea ce le serveste intereselor proprii. Egoismul etic difera de egoismul psihologic, pentru care directia de baza este ca oamenii actioneaza doar in interes personal, nesugerand ca asa si este corect. Se distanteaza, de asemenea, de egoismul rational, care sustine ca acelasi tip de actiune este perfect normala, urmarirea interesului propriu fiind o trasatura a ratiunii. Egoismul etic nu le cere neaparat moralistilor sa lezeze in vreun fel interesele si bunastarea celorlalti in urma deliberarilor morale; interesul personal se poate dovedi, pur aleator, neutru, in detrimentul sau in beneficiul unui tert, ca efect al satisfacerii sale. Acest individualism permite demolarea sau tolerarea intereselor si bunastarii altora, atat timp cat alegerea facuta de individ serveste satisfacerii interesului propriu. In plus, egoismul etic nu marseaza neaparat pe ideea ca individul sa faca tot ceea ce isi doreste pe moment; pe termen lung, indeplinirea unor dorinte imediate se poate dovedi in detrimentul sinelui.
Cei mai importanti filosofi care au formulat principii ce se pot incadra in egoismul etic:
- Thomas Hobbes (1588 - 1679)
- Friedrich Nietzsche (1844 - 1900)
- Max Stirner (1806 - 1856)
3. Absolutismul moral - alba, neagra
Teoria absolutismului moral intretine ideea ca exista adevaruri absolute, asa cum exista erori absolute, indiferent de context si de actiune. Altfel spus, aceasta filosofie afirma staruinta unor norme si criterii universal valabile, perfect corecte sau perfect gresite, independent de pozitia lor. Absolutismul moral se opune teoriilor care atesta ca moralitatea unei actiuni depinde de consecintele sau de contextul manifestarii sale. In general, adeptele cele mai inflacarate ale acestui curent de gandire sunt sistemele religioase, care adopta pozitii absolute cu privire la morala, pozitii nascute din poruncile explicite ale unei zeitati. Ca urmare, principalele sisteme religioase privesc normele morale ca fiind absolute, perfecte si neschimbabile. Si multe filosofii seculare si-au anexat credintele acestei premise, afirmand ca legile absolute ale moralitatii sunt transmise ereditar fiintelor umane, precum natura vietii in general, sau universul insusi. Spre exemplu, cineva care crede absolut in nonviolenta considera gresita folosirea ei chiar si in cazul auto-apararii.
Principalii sustinatori ai absolutismului moral:
- iudaismul, crestinismul si islamul
- Immanuel Kant (1724 - 1804)
2. Monismul neutru - ciorba spiritualo-materialista
Monismul neutru este o conceptia filosofica potrivit careia la baza tuturor fenomenelor lumii si a intregii manifestari a existentei se afla un singur principiu, fie el material sau spiritual. Acest curent filosofic afirma ca fizicul si mentalul sunt doua moduri de organizare si descriere ale acelorasi elemente, ele insele "neutre", adica nici fizice, nici mentale. Aceasta optica neaga ideea ca materia si spiritul ar fi doua aspecte fundamental diferite si pretinde ca universul este format dintr-un singur ingredient, ce imbraca forma unor elemente neutre. Aceste elemente pot avea proprietatea culorii si a formei, dar ele nu exista intr-o minte a unei entitati absolute, ci exista pe cont propriu, fiind de sine statatoare. Monismul neutru este o forma de reconciliere a idealismului cu materialismul, sustinand ca natura intrinseca a realitatii ultime nu este nici mentala, nici fizica, ci o combinatie neutra a celor doua.
Promotorii monismului neutru:
- Baruch Spinoza (1632-1677)
- David Hume (1711-1776)
- William James (1842 - 1910)
1. Solipsismul - Matrix, frate!
Solipsismul reprezinta o atitudine conceptuala extrema care declara ca numai propria individualitate exista, iar tot ceea ce se afla in afara ei reprezinta proiectii in personalitate, constructii ale perceptiei sau ale intelectului. O versiune radicala afirma ca nu exista decat subiectul impreuna cu perceptiile si mintea sa, iar intreaga realitate inseamna un produs al acestor perceptii, neexistand ceva independent de ele. Din aceasta perspectiva, toate formele, procesele, indivizii si evenimentele cu care ne confruntam, tot ce se intampla cu noi si in jurul nostru, sunt numai impresii create de perceptie/reprezentare si raportarile conceptuale la aceasta; realitatea neavand existenta in afara sinelui care o percepe. Intr-o varianta mai "blanda", solipsistul admite existenta altor subiecti, independenti unul de celalalt, fiecare avand propria personalitate reflectata de propria realitatea, dar realitatea continua si generala ramane o creatie individuala. In concluzie, solipsismul este acea teorie filosofica ce atesta ca o persoana nu poate sti nimic sigur exceptand propria existenta si faptul ca sinele este singurulul lucru real.
Cei mai importanti filosofi care au imbratisat solipsismul:
- Gorgias (483-375 i.Hr.)
- René Descartes (1596 - 1650)
- plus mistici si ganditori hindusi si budisti
Ultima editare efectuata de catre Admin in 05.01.12 14:49, editata de 2 ori
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Harvard, cea mai buna universitate
Harvard se mentine pe primul loc, pentru al optulea an la rand, in topul celor ... detalii »
Harvard se mentine pe primul loc, pentru al optulea an la rand, in topul celor ... detalii »
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Cei mai bogaţi manageri din lume care la început au fost săraci
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Cele mai periculoase 10 oraşe din lume
http://www.unica.ro/detalii/articole/cele-mai-periculoase-orase-din-lume-6604.html
Peisajele, atracţiile turistice şi găsirea unui sejur ieftin înseamnă o vacanţă reuşită. Şi totuşi, acestea nu sunt singurele obiective pe care trebuie să le ai în vedere când îţi planifici...
Rata criminalităţii, infracţiunile, actele de terorism şi corupţia pot transforma vacanţa într-o aventură periculoasă.
Află care sunt cele mai periculoase oraşe înainte de a pleca în vacanţă, pe care ar fi bine să le eviţi, potrivit ultimelor statistici.
1. Caracas, Venezuela
America Latină se poate lăuda cu peisaje spectaculoase şi oraşe frumoase, care sunt ştirbite însă de reputaţia negativă a majorităţii ţărilor de aici.
Cu un nivel crescut al sărăciei şi al consumului de droguri, Caracas, capitala Venezuelei este de departe cel mai periculos oraş din lume.
Cu aproximativ 100 de mii de locuitori, Caracas bate recordul celor mai multe cazuri de crimă şi răpiri pe cap de locuitor din lume, numai anul trecut fiind 130 de crime şi raportate 537 de răpiri, potrivit unui raport Foreign Policy.
Situată pe primul loc în ce priveşte rata criminalităţii, Capitala ţării este supranumită "capitala crimei".
2. Cuidad Juarez, Mexic
Mexic nu pare periculos doar în filmele western, ci este şi în afara platourilor de filmare. Cuidad Juarez, cel mai vulnerabil oraş din Mexic, are probleme grave cu infracţiunile - răpiri, jafuri, crime, violuri şi consum de droguri.
Conflictele recente dintre cartelurile de droguri şi badele de crimă organizată fac din Cuidad Juarez un al doilea oraş al omuciderilor, unde se produc şi 14 crime într-o singură zi.
De la începutul acestui an au avut loc aproape 1.900 de crime, iar autorităţile estimează că în acest an numărul omuciderilor îl va depăşi pe cel din 2010, când au avut loc 2.660.
3. Mogadishu, Somalia
Într-un continuu război civil, Capitala Somaliei se confruntă cu cele mai sângeroase lupte de stradă, acte de terorism, răfuiri cu arme şi răpiri.
Autorităţile par neputincioase în faţa delictelor de amploare şi nu pot decât să semnaleze turiştilor riscurile la care se expun, dacă au curaj să viziteze Mogadishu.
Deşi miliţia islamistă, care controlase Capitala vreme de câţiva ani, a fost alungată de soldaţii etiopieni, în Mogadishu se aud mereu mitraliere şi grenade.
4. Cape Town, Africa de Sud
Crimele, jafurile şi spargerile, "dictate" de sărăcie conturează cel mai bine imaginea Cape Town, una dintre cele trei capitale ale Africii de Sud.
Portivit aurtorităţilor, pe parcursul unui singur an, au fost raportate peste 18.000 de spargeri din locuinţe, circa 14.000 de jafuri şi peste 71.000 infracţiuni sexuale, pe lângă numărul mare de crime care se petrece în fiecare zi, ajuns şi la 50 de omucideri.
Sărăcia reprezintă cauza principală în ce priveşte explicaţia raportului şocant.
5. Bogata, Columbia
Bogota se distinge ca un port al drogurilor şi al contrabandei cu arme pentru întreaga Columbie şi toată Panama. De asemenea, jafurile sunt la ordinea zilei, iar noaptea oamenii evită pe cât posibil să iasă din casă.
O firmă producătoare de veste antiglonţ ar putea fi extrem de profitabilă în Bogota, dacă nu ar fi jefuită mai întâi.
Află care sunt următoarele cinci oraşe periculoase din lume.
6. Rio de Janeiro, Brazilia
Brazilia este una dintre cele mai frumoase destinaţii în America Latină. Dacă îţi planifici vacanţa aici, indicat ar fi să iei câteva lecţii de auto-apărare. După turism, a doua activitate în dezvoltare este rata infracţionalităţii, creştere susţinută de turişti.
La rândul lor, autorităţile au investit în pancarte pentru a avertiza turiştii să îşi ascundă lucrurile de valoare - portofele, bijuterii.
Totodată, şi criminalitatea a crescut în ultimii doi ani, ca urmare a răfuielilor dintre cartelurile de droguri, care stăpânesc cartierele sărace periferice.
Peste 8.000 de omucideri s-au petrecut anul trecut, ceea ce înseamnă aproape 20 de crime pe zi.
7. Grozny, Cecenia, Russia
La polul opus, în Cecenia, organizaţiile mafiei sunt cele care fac legea în locul poliţiei ruseşti, numărul acestora fiind oricum mult mai mic decât cel al gangsterilor.
Disputată pentru marile rezerve de petrol de către ruşi, separatişti şi alte organizaţii tribale, Grozny a înregistrat chiar şi 85 de crime într-o singură zi.
Oraşul se confruntă şi cu prostituţia, traficul de droguri, grupurile de crimă organizată, situând Cecenia în pragul lumii a treia.
8. Baghdad, Irak
În Irak, nu contează dacă ţara din care vii are soldaţi delegaţi în armata S.U.A. Într-o lume încercată de război, nimeni nu este în siguranţă.
Din 2003, de la declanşarea războiului, şi până în prezent, peste 650 de mii de civili au murit, atât în urma confruntărilor cu armatele americane, cât şi din cauza războiului interetnic.
Cu acte de terorism, bombe, kamikaze puse la cale de Al-Qaeda şi rebelii kurzi, Baghdad nu este tocmai destinaţia potrivită pentru vacanţă.
9. Guatemala, Guatemala
Guatemala este faimoasă pentru corupţia la nivel înalt, care se desfăşoară de ani de zile între reprezentanţii guvernului şi capii cartelurilor de droguri.
Populată, cu precădere, de contrabandişti, mafioţi şi infractori, capitala ţării se confruntă cu una dintre cele mai crescute rate a criminialităţii din lume, jafuri şi răpiri. Dacă ajungi aici, evită să mergi cu bijuterii pe stradă şi portofelul în mână, căci oraşul nu este potrivit decât pentru Indiana Jones.
10. Bangkok, Thailand
Thailanda este cea mai mare producătoare de opium şi heroină din lume, astfel că nivelul producţiie explică multe fărădelegi care se petrec aici.
Bangkok, capitala statului, este o rută importantă de tranzit pentru traficul de cocaică, iar violenţa şi crimele generate de conflictele sociale o situează pe locul 10 în topul celor mai periculoase oraşe din estul Asiei.
Potrivit statisticilor, anul trecut au avut loc peste 20.000 de atacuri, 13.500 de spargeri şi circa 5.000 de omucideri.
http://www.unica.ro/detalii/articole/cele-mai-periculoase-orase-din-lume-6604.html
Peisajele, atracţiile turistice şi găsirea unui sejur ieftin înseamnă o vacanţă reuşită. Şi totuşi, acestea nu sunt singurele obiective pe care trebuie să le ai în vedere când îţi planifici...
Rata criminalităţii, infracţiunile, actele de terorism şi corupţia pot transforma vacanţa într-o aventură periculoasă.
Află care sunt cele mai periculoase oraşe înainte de a pleca în vacanţă, pe care ar fi bine să le eviţi, potrivit ultimelor statistici.
1. Caracas, Venezuela
America Latină se poate lăuda cu peisaje spectaculoase şi oraşe frumoase, care sunt ştirbite însă de reputaţia negativă a majorităţii ţărilor de aici.
Cu un nivel crescut al sărăciei şi al consumului de droguri, Caracas, capitala Venezuelei este de departe cel mai periculos oraş din lume.
Cu aproximativ 100 de mii de locuitori, Caracas bate recordul celor mai multe cazuri de crimă şi răpiri pe cap de locuitor din lume, numai anul trecut fiind 130 de crime şi raportate 537 de răpiri, potrivit unui raport Foreign Policy.
Situată pe primul loc în ce priveşte rata criminalităţii, Capitala ţării este supranumită "capitala crimei".
2. Cuidad Juarez, Mexic
Mexic nu pare periculos doar în filmele western, ci este şi în afara platourilor de filmare. Cuidad Juarez, cel mai vulnerabil oraş din Mexic, are probleme grave cu infracţiunile - răpiri, jafuri, crime, violuri şi consum de droguri.
Conflictele recente dintre cartelurile de droguri şi badele de crimă organizată fac din Cuidad Juarez un al doilea oraş al omuciderilor, unde se produc şi 14 crime într-o singură zi.
De la începutul acestui an au avut loc aproape 1.900 de crime, iar autorităţile estimează că în acest an numărul omuciderilor îl va depăşi pe cel din 2010, când au avut loc 2.660.
3. Mogadishu, Somalia
Într-un continuu război civil, Capitala Somaliei se confruntă cu cele mai sângeroase lupte de stradă, acte de terorism, răfuiri cu arme şi răpiri.
Autorităţile par neputincioase în faţa delictelor de amploare şi nu pot decât să semnaleze turiştilor riscurile la care se expun, dacă au curaj să viziteze Mogadishu.
Deşi miliţia islamistă, care controlase Capitala vreme de câţiva ani, a fost alungată de soldaţii etiopieni, în Mogadishu se aud mereu mitraliere şi grenade.
4. Cape Town, Africa de Sud
Crimele, jafurile şi spargerile, "dictate" de sărăcie conturează cel mai bine imaginea Cape Town, una dintre cele trei capitale ale Africii de Sud.
Portivit aurtorităţilor, pe parcursul unui singur an, au fost raportate peste 18.000 de spargeri din locuinţe, circa 14.000 de jafuri şi peste 71.000 infracţiuni sexuale, pe lângă numărul mare de crime care se petrece în fiecare zi, ajuns şi la 50 de omucideri.
Sărăcia reprezintă cauza principală în ce priveşte explicaţia raportului şocant.
5. Bogata, Columbia
Bogota se distinge ca un port al drogurilor şi al contrabandei cu arme pentru întreaga Columbie şi toată Panama. De asemenea, jafurile sunt la ordinea zilei, iar noaptea oamenii evită pe cât posibil să iasă din casă.
O firmă producătoare de veste antiglonţ ar putea fi extrem de profitabilă în Bogota, dacă nu ar fi jefuită mai întâi.
Află care sunt următoarele cinci oraşe periculoase din lume.
6. Rio de Janeiro, Brazilia
Brazilia este una dintre cele mai frumoase destinaţii în America Latină. Dacă îţi planifici vacanţa aici, indicat ar fi să iei câteva lecţii de auto-apărare. După turism, a doua activitate în dezvoltare este rata infracţionalităţii, creştere susţinută de turişti.
La rândul lor, autorităţile au investit în pancarte pentru a avertiza turiştii să îşi ascundă lucrurile de valoare - portofele, bijuterii.
Totodată, şi criminalitatea a crescut în ultimii doi ani, ca urmare a răfuielilor dintre cartelurile de droguri, care stăpânesc cartierele sărace periferice.
Peste 8.000 de omucideri s-au petrecut anul trecut, ceea ce înseamnă aproape 20 de crime pe zi.
7. Grozny, Cecenia, Russia
La polul opus, în Cecenia, organizaţiile mafiei sunt cele care fac legea în locul poliţiei ruseşti, numărul acestora fiind oricum mult mai mic decât cel al gangsterilor.
Disputată pentru marile rezerve de petrol de către ruşi, separatişti şi alte organizaţii tribale, Grozny a înregistrat chiar şi 85 de crime într-o singură zi.
Oraşul se confruntă şi cu prostituţia, traficul de droguri, grupurile de crimă organizată, situând Cecenia în pragul lumii a treia.
8. Baghdad, Irak
În Irak, nu contează dacă ţara din care vii are soldaţi delegaţi în armata S.U.A. Într-o lume încercată de război, nimeni nu este în siguranţă.
Din 2003, de la declanşarea războiului, şi până în prezent, peste 650 de mii de civili au murit, atât în urma confruntărilor cu armatele americane, cât şi din cauza războiului interetnic.
Cu acte de terorism, bombe, kamikaze puse la cale de Al-Qaeda şi rebelii kurzi, Baghdad nu este tocmai destinaţia potrivită pentru vacanţă.
9. Guatemala, Guatemala
Guatemala este faimoasă pentru corupţia la nivel înalt, care se desfăşoară de ani de zile între reprezentanţii guvernului şi capii cartelurilor de droguri.
Populată, cu precădere, de contrabandişti, mafioţi şi infractori, capitala ţării se confruntă cu una dintre cele mai crescute rate a criminialităţii din lume, jafuri şi răpiri. Dacă ajungi aici, evită să mergi cu bijuterii pe stradă şi portofelul în mână, căci oraşul nu este potrivit decât pentru Indiana Jones.
10. Bangkok, Thailand
Thailanda este cea mai mare producătoare de opium şi heroină din lume, astfel că nivelul producţiie explică multe fărădelegi care se petrec aici.
Bangkok, capitala statului, este o rută importantă de tranzit pentru traficul de cocaică, iar violenţa şi crimele generate de conflictele sociale o situează pe locul 10 în topul celor mai periculoase oraşe din estul Asiei.
Potrivit statisticilor, anul trecut au avut loc peste 20.000 de atacuri, 13.500 de spargeri şi circa 5.000 de omucideri.
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Cele mai frecvente stereotipuri despre popoare
http://www.unica.ro/detalii/articole/cele-mai-frecvente-stereotipuri-nationale-6611.html
Francezii sunt aroganţi, columbienii sunt impulsivi, iar eneglezii, beţivi. Inventate, generalizate sau pur şi simplu adevărate, stereotipurile etnice definesc cel mai bine particularitatea unei...
Percepute drept glume proaste sau jigniri impardonabile, singurul lucru în comun este acela că cele mai multe stereotipuri sunt negative.
Chiar dacă sunt considerate mai degrabă tipologii exagerate, unii cred că streotipurile au totuşi un sâmbure de adevăr şi că s-au dezvolatat în timp.
În schimb, sociologii, indiferent de naţionalitate, spun că sterotipurile sunt doar clişee inventate sau idei preconcepute, deşi multe sunt unanim acceptate. Iată care sunt cele mai populare obiceiuri şi deprinderi ale naţionalităţilor.
Francezii, aroganţi şi revoluţionari?
Cunoscuţi peste tot în lume pentru romantismul şi şarmul lor, francezii sunt de fapt aroganţi şi încrezuţi faţă de turişti, haotici şi uneori neînţeleşi, puşi pe harţă şi gălăgioşi.
Spirit revoluţionar, francezii iubesc enorm să iasă în stradă să protesteze. Se mobilizează imediat când e vorba de greve şi în a doua secundă sunt la marş în jurul Turnului Eiffel. Nu trebuie scăpată din vedere bucătăria franceză.
Anglia - ceai sau scotch?
Dimineaţa, după-amiaza şi probabil şi seara, dacă nu sunt ameţiţi, englezii nu uită cel mai important ritual care dă sens existenţei lor, atunci când sună ceasul: ceaiul, sendvişul şi prăjiturile.
Desigur, mai sunt şi cei care adoră scotch-ul şi trabucul, mâncarea nesănătoasă şi glumele seci, pronunţate articulat.
Chiar dacă uneori se laudă mult, englezii sunt inteligenţi, gândesc profund, dar toţi sunt anti-americani şi aşteaptă mereu ca "Dumnezeu să le păzeasca regina" (imnul naţional al Angliei n.r).
Americanii, fast-food şi patriotism
Patrioţi şi asertivi, americanii pot fi şi prietenoşi dacă nu le îngrădeşti dreptul la fast-food şi petrol. Negustori de război, cu spirit justiţiar, ei sunt dispuşi să facă dreptate şi în Atlantida, dacă ar fi nevoie, şi să dezvolte aici o nouă "ţară a tuturor posibilităţilor".
Americanii sunt în schimb progresişti, practici şi inovatori - mai ales în tehnologie, ştiinţă, cinematografie -, drept pentru care se consideră buricul pământului. Rămân totuşi inflexbili în gândire, încăpăţânaţi şi suspectează toată lumea de terorism. God bless America!
Musulmani, religioşi şi terorişti
Deşi musulmanii sunt poate cel mai religios popor, ei au reuşit să îl înspăimânte şi pe Allah, fiind consideraţi cei mai periculoşi oameni în prezent. Percepuţi ca fiind în marea lor majoritate adepţi ai terorismului, răzbunători şi extremişti, musulmanii sunt oameni foarte inteligenţi, modeşti, care ţin la tradiţii şi îşi respectă cu stricteţe ceremoniile.
Trebuie menţionat că musulmanii au cel mai sănătos regim alimentar şi sunt vulnerabili la numeroase păcate (muzica este considerată un păcat).
Italieni, vorbăreţi şi pasionali
Şoferi teribili, italienii sunt mai haotici decât francezii, dar la fel de pasionali, iubesc să mănânce şi se laudă în toată lumea cu pizza şi spaghetele lor, mai ales că le place să vorbească.
Pentru că nimeni nu găteşte mai bine decât mama, bărbaţii italieni rămân până la vârsta de 35 de ani "băieţii mamei", asta dacă nu fac parte din mafia lui Al Capone.
Sunt leneşi, le place să petreacă alături de fete frumoase, de preferinţă din altă ţară pentru că italiencele au mustaţă, şi pentru că au şarmul lui Casanova, ei se pot face foarte uşor plăcuţi.
Africanii
Indiferent de unde vin, africanii păstrează stigmatul unui popor primitiv, impulsiv şi rasist. Chiar dacă Africa este asociată cu sărăcia, africanii sunt unii dintre cei mai optimişti oameni. Le place să cânte şi să danseze şi celebrează din plin sărbătorile tradiţionale pline de culoare.
Nici bărbaţii, nici femeile africane nu au probleme cu silueta, pentru că au o constituţie de invidiat. În schimb, africanii sunt consideraţi materialişti, egoişti şi suspecţi.
Olandezii, îndrăgostiţi de caşcaval
Olanda este un popor de fermieri cu obrajii rumeni, care trăiesc printre morile de vânt şi grădini cu lalele, poartă saboţi uzaţi şi stau pe grămezi de caşcaval.
Olandezii sunt, iată, oameni pacifişti, muncitori şi politicoşi, însă, deşi sunt plini de calităţi, riscă să fie plictisitori. Sunt cunoscuţi ca firi doctrinare, dar pot fi totodată şi încăpăţânaţi.
Americanii spun despre ei că sunt" fiinţe atât de dependente de unt şi brânză grasă, cărora le mai place şi patinajul, încât toată lumea îi ştie drept colegi alunecoşi".
Japonezii, dependenţi de muncă
Disciplinaţi şi organizaţi, japonezii sunt minţile luminate din spatele tehnologiei japoneze surprinzătoare. Sunt atât de preocupaţi să arate cât sunt de ingenioşi şi competitivi, încât au devenit dependenţi de muncă.
"Karoshi", moartea subită produsă de munca în exces, este sindromul modern cu care se confruntă Japonia, care provoca peste 10.000 de decese în urmă cu 10 ani.
Şi totuşi, japonezii au găsit antidotul la această afecţiune. Când nu lucrează, ei îşi concentrează atenţia în industria pornografică, sexul fiind o modalitate de a-şi canaliza energiile negative. De aceea, se spune despre japonezi că au reputaţia originalităţii erotice în lume.
Germanii şi calitatea nemţească
Când vine vorba de maşini, germanii nu glumesc, şi asta pentru că nici nu au simţul umorului, dar şi pentru că se mândresc cu o cultură de excepţie a ceea ce se numeşte calitatea nemţească.
Renumiţi şi pentru berea germană, nemţii sunt exigenţi şi conştiincioşi, aşa că nu îmbină condusul cu băutul, deşi ar consuma bere toată ziua, între cele aproximativ cinci gustări uriaşe pe care le au într-o zi.
La fel de patrioţi ca americanii, germanii aspiră în secret să cucerească Europa, chiar dacă o fac prin intermediul UE, iubesc "Fatherland" şi urmează orbeşte norme şi ideologii stricte.
Femeile se remarcă prin frumuseţea lor teutonică - părul blond şi ochii albaştri -, dar bărbaţii îşi iubesc tot mai mult ţara.
Grecii şi vorba lungă
Chiar dacă tind să se pară deseori leneşi, grecii sunt extrem de guralivi şi se angajează mereu în discuţiile aprinse, precum şi în corupţie.
Conştienţi de cultura lor impresionantă, grecii se laudă cu abilităţile lor oratorice, de aceea tind să piardă noţiunea timpului când vorbesc.
Sunt dezorganizaţi, sunt dramatici şi îşi folosesc emoţiile ca să impresioneze.
De altfel, grecii sunt oameni frumoşi, femeile, fermecătoare, iar bărbaţii, adepţi ai homosexualităţii, practicată încă de pe vremea Greciei Antice.
http://www.unica.ro/detalii/articole/cele-mai-frecvente-stereotipuri-nationale-6611.html
Francezii sunt aroganţi, columbienii sunt impulsivi, iar eneglezii, beţivi. Inventate, generalizate sau pur şi simplu adevărate, stereotipurile etnice definesc cel mai bine particularitatea unei...
Percepute drept glume proaste sau jigniri impardonabile, singurul lucru în comun este acela că cele mai multe stereotipuri sunt negative.
Chiar dacă sunt considerate mai degrabă tipologii exagerate, unii cred că streotipurile au totuşi un sâmbure de adevăr şi că s-au dezvolatat în timp.
În schimb, sociologii, indiferent de naţionalitate, spun că sterotipurile sunt doar clişee inventate sau idei preconcepute, deşi multe sunt unanim acceptate. Iată care sunt cele mai populare obiceiuri şi deprinderi ale naţionalităţilor.
Francezii, aroganţi şi revoluţionari?
Cunoscuţi peste tot în lume pentru romantismul şi şarmul lor, francezii sunt de fapt aroganţi şi încrezuţi faţă de turişti, haotici şi uneori neînţeleşi, puşi pe harţă şi gălăgioşi.
Spirit revoluţionar, francezii iubesc enorm să iasă în stradă să protesteze. Se mobilizează imediat când e vorba de greve şi în a doua secundă sunt la marş în jurul Turnului Eiffel. Nu trebuie scăpată din vedere bucătăria franceză.
Anglia - ceai sau scotch?
Dimineaţa, după-amiaza şi probabil şi seara, dacă nu sunt ameţiţi, englezii nu uită cel mai important ritual care dă sens existenţei lor, atunci când sună ceasul: ceaiul, sendvişul şi prăjiturile.
Desigur, mai sunt şi cei care adoră scotch-ul şi trabucul, mâncarea nesănătoasă şi glumele seci, pronunţate articulat.
Chiar dacă uneori se laudă mult, englezii sunt inteligenţi, gândesc profund, dar toţi sunt anti-americani şi aşteaptă mereu ca "Dumnezeu să le păzeasca regina" (imnul naţional al Angliei n.r).
Americanii, fast-food şi patriotism
Patrioţi şi asertivi, americanii pot fi şi prietenoşi dacă nu le îngrădeşti dreptul la fast-food şi petrol. Negustori de război, cu spirit justiţiar, ei sunt dispuşi să facă dreptate şi în Atlantida, dacă ar fi nevoie, şi să dezvolte aici o nouă "ţară a tuturor posibilităţilor".
Americanii sunt în schimb progresişti, practici şi inovatori - mai ales în tehnologie, ştiinţă, cinematografie -, drept pentru care se consideră buricul pământului. Rămân totuşi inflexbili în gândire, încăpăţânaţi şi suspectează toată lumea de terorism. God bless America!
Musulmani, religioşi şi terorişti
Deşi musulmanii sunt poate cel mai religios popor, ei au reuşit să îl înspăimânte şi pe Allah, fiind consideraţi cei mai periculoşi oameni în prezent. Percepuţi ca fiind în marea lor majoritate adepţi ai terorismului, răzbunători şi extremişti, musulmanii sunt oameni foarte inteligenţi, modeşti, care ţin la tradiţii şi îşi respectă cu stricteţe ceremoniile.
Trebuie menţionat că musulmanii au cel mai sănătos regim alimentar şi sunt vulnerabili la numeroase păcate (muzica este considerată un păcat).
Italieni, vorbăreţi şi pasionali
Şoferi teribili, italienii sunt mai haotici decât francezii, dar la fel de pasionali, iubesc să mănânce şi se laudă în toată lumea cu pizza şi spaghetele lor, mai ales că le place să vorbească.
Pentru că nimeni nu găteşte mai bine decât mama, bărbaţii italieni rămân până la vârsta de 35 de ani "băieţii mamei", asta dacă nu fac parte din mafia lui Al Capone.
Sunt leneşi, le place să petreacă alături de fete frumoase, de preferinţă din altă ţară pentru că italiencele au mustaţă, şi pentru că au şarmul lui Casanova, ei se pot face foarte uşor plăcuţi.
Africanii
Indiferent de unde vin, africanii păstrează stigmatul unui popor primitiv, impulsiv şi rasist. Chiar dacă Africa este asociată cu sărăcia, africanii sunt unii dintre cei mai optimişti oameni. Le place să cânte şi să danseze şi celebrează din plin sărbătorile tradiţionale pline de culoare.
Nici bărbaţii, nici femeile africane nu au probleme cu silueta, pentru că au o constituţie de invidiat. În schimb, africanii sunt consideraţi materialişti, egoişti şi suspecţi.
Olandezii, îndrăgostiţi de caşcaval
Olanda este un popor de fermieri cu obrajii rumeni, care trăiesc printre morile de vânt şi grădini cu lalele, poartă saboţi uzaţi şi stau pe grămezi de caşcaval.
Olandezii sunt, iată, oameni pacifişti, muncitori şi politicoşi, însă, deşi sunt plini de calităţi, riscă să fie plictisitori. Sunt cunoscuţi ca firi doctrinare, dar pot fi totodată şi încăpăţânaţi.
Americanii spun despre ei că sunt" fiinţe atât de dependente de unt şi brânză grasă, cărora le mai place şi patinajul, încât toată lumea îi ştie drept colegi alunecoşi".
Japonezii, dependenţi de muncă
Disciplinaţi şi organizaţi, japonezii sunt minţile luminate din spatele tehnologiei japoneze surprinzătoare. Sunt atât de preocupaţi să arate cât sunt de ingenioşi şi competitivi, încât au devenit dependenţi de muncă.
"Karoshi", moartea subită produsă de munca în exces, este sindromul modern cu care se confruntă Japonia, care provoca peste 10.000 de decese în urmă cu 10 ani.
Şi totuşi, japonezii au găsit antidotul la această afecţiune. Când nu lucrează, ei îşi concentrează atenţia în industria pornografică, sexul fiind o modalitate de a-şi canaliza energiile negative. De aceea, se spune despre japonezi că au reputaţia originalităţii erotice în lume.
Germanii şi calitatea nemţească
Când vine vorba de maşini, germanii nu glumesc, şi asta pentru că nici nu au simţul umorului, dar şi pentru că se mândresc cu o cultură de excepţie a ceea ce se numeşte calitatea nemţească.
Renumiţi şi pentru berea germană, nemţii sunt exigenţi şi conştiincioşi, aşa că nu îmbină condusul cu băutul, deşi ar consuma bere toată ziua, între cele aproximativ cinci gustări uriaşe pe care le au într-o zi.
La fel de patrioţi ca americanii, germanii aspiră în secret să cucerească Europa, chiar dacă o fac prin intermediul UE, iubesc "Fatherland" şi urmează orbeşte norme şi ideologii stricte.
Femeile se remarcă prin frumuseţea lor teutonică - părul blond şi ochii albaştri -, dar bărbaţii îşi iubesc tot mai mult ţara.
Grecii şi vorba lungă
Chiar dacă tind să se pară deseori leneşi, grecii sunt extrem de guralivi şi se angajează mereu în discuţiile aprinse, precum şi în corupţie.
Conştienţi de cultura lor impresionantă, grecii se laudă cu abilităţile lor oratorice, de aceea tind să piardă noţiunea timpului când vorbesc.
Sunt dezorganizaţi, sunt dramatici şi îşi folosesc emoţiile ca să impresioneze.
De altfel, grecii sunt oameni frumoşi, femeile, fermecătoare, iar bărbaţii, adepţi ai homosexualităţii, practicată încă de pe vremea Greciei Antice.
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Topul ţărilor în care se trăieşte cel mai bine. Vezi pe ce loc este România
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Cel mai mare grătar fix din lume
Inginerul britanic Jack Henriques a construit cel mai mare grătar fix din lume, în interiorul căruia pot fi prăjiţi până la 1.000 de cârnaţi simultan, notează The Telegraph.
Henriques, în vârstă de 31 de ani, a avut nevoie de trei luni pentru a suda ansamblul de bare metalice, care cântăreşte două tone, are 5 metri lungime, 1,9 metri lăţime şi 3,5 metri înălţime.
Citeste articolul
Inginerul britanic Jack Henriques a construit cel mai mare grătar fix din lume, în interiorul căruia pot fi prăjiţi până la 1.000 de cârnaţi simultan, notează The Telegraph.
Henriques, în vârstă de 31 de ani, a avut nevoie de trei luni pentru a suda ansamblul de bare metalice, care cântăreşte două tone, are 5 metri lungime, 1,9 metri lăţime şi 3,5 metri înălţime.
Citeste articolul
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Cele mai furate maşini de lux
Hoţii de maşini preferă barele cromate şi caii-putere. Adică SUV-urile de lux. După care urmează, culmea, nu maşinile “de fiţe”, ci SUV... citeşte mai mult
Hoţii de maşini preferă barele cromate şi caii-putere. Adică SUV-urile de lux. După care urmează, culmea, nu maşinile “de fiţe”, ci SUV... citeşte mai mult
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Cel mai mare "domino uman" din lume, realizat de chinezi
Peste 10.000 de asiatici din Mongolia Interioara au stabilit un nou record Guinness, realizand cel mai mare "domino uman" din lume.
Peste 10.000 de asiatici din Mongolia Interioara au stabilit un nou record Guinness, realizand cel mai mare "domino uman" din lume.
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Cel mai mare organism viu de pe Pământ are un diametru de peste 5 kilometri
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Cel mai mare ceas din lume va fi inaugurat la MeccaArabia Saudita va testa cel mai mare ceas din lume, in orasul sfant Mecca, in timpul lunii de post Ramadan.
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
O fetita de 4 zile, cel mai tanar donator de organe din lume
Un bebelus din India a devenit cel mai tanar donator din lume, dupa ce parintii au acceptat sa-i doneze ochii si valvele inimii, acestea pastrand in viata... [...]
Un bebelus din India a devenit cel mai tanar donator din lume, dupa ce parintii au acceptat sa-i doneze ochii si valvele inimii, acestea pastrand in viata... [...]
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Cele mai incredibile 10 cupluri de animale
În lumea animalelor, prietenia poate trece adesea peste diferenţele de clase şi specii, rezultând relaţii speciale foarte ciudate la prima vedere. Ce aţi zice de exemplu, de prietenia dintre o pisică şi un papagal? Sau cea dintre un porc şi un şarpe? Sfidând însăşi legile naturii, bizarele...
În lumea animalelor, prietenia poate trece adesea peste diferenţele de clase şi specii, rezultând relaţii speciale foarte ciudate la prima vedere. Ce aţi zice de exemplu, de prietenia dintre o pisică şi un papagal? Sau cea dintre un porc şi un şarpe? Sfidând însăşi legile naturii, bizarele...
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Topul celor mai scurte căsătorii de vedete
Există căsătorii fericite, căsătorii cu probleme şi căsătorii pe repede-înainte mai ales în cazul... citeşte mai mult
Există căsătorii fericite, căsătorii cu probleme şi căsătorii pe repede-înainte mai ales în cazul... citeşte mai mult
Re: CELE MAI/CEI MAI..............[1]
Cele mai sănătoase bucătării ale lumii
Nutriţionişti şi cercetători din întreaga lume încearcă să afle care este legătura dintre dietă şi starea ...
Nutriţionişti şi cercetători din întreaga lume încearcă să afle care este legătura dintre dietă şi starea ...
Pagina 32 din 41 • 1 ... 17 ... 31, 32, 33 ... 36 ... 41
Pagina 32 din 41
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum