Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


Raducanu[V=]

Pagina 2 din 3 Înapoi  1, 2, 3  Urmatorul

In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Raducanu[V=]

Mesaj Scris de Admin 25.06.06 11:43

Rezumarea primului mesaj :

Raducanu[V=] - Pagina 2 Th?id=OIP.Meb28a5bf1af2d08ad9b791194e7d0f8eo1&w=226&h=148&c=7&rs=1&qlt=90&o=4&pid=1JONNY
Raducanu[V=] - Pagina 2 Th?id=OIP.M614d582eb2ae958452495c8455a0faf9o1&w=265&h=135&c=7&rs=1&qlt=90&o=4&pid=1Rică
Raducanu[V=] - Pagina 2 Th?&id=OIP.M6529c4b4827e90723fb8f45115d2b85fo0&w=300&h=300&c=0&pid=1Maria
Raducanu[V=] - Pagina 2 Th?&id=OIP.M019e4dded934ff5d3093203484ef785eo0&w=300&h=300&c=0&pid=1Lavinia


Ultima editare efectuata de catre Admin in 20.08.15 10:44, editata de 22 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos


Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Re: Raducanu[V=]

Mesaj Scris de Admin 17.04.11 21:30

Johnny Raducanu
Rapsodii de primavara

Sta pe un scaun, intre cutiile mari, din carton, lipite cu scotch, facute stiva pe podea. In biblioteca mica nu mai e nici o carte, nici o partitura, nici o lampa din colectia lui celebra. Pe peretele de deasupra pianului stau inca agatate o miniatura japoneza, cu trasaturi fine de tus negru si rosu, si un tablou de Matisse. Sunt singurele lucruri care i-au ramas din casa parinteasca demult desfacuta, din Braila iubita. Sunt si ultimele lucruri pe care le va lua cu sine atunci cand va inchide in urma lui, pentru totdeauna, usa minusculei garsoniere din Banu Manta, in care au trait, intr-un amor nebun, el si muzica de jazz, vreme de mai bine d >


e treizeci de ani. La optzeci de ani, Johnny Raducanu se muta. Intr-o casa cum nu a avut niciodata: cu un dormitor si cu un living mare, in care sa poata canta la pian atunci cand ii vine lui muza, fara sa deranjeze vreun vecin care sa-i bata furios in tevi. Stie ca atat timp cat se mai poate aseza la pian, poate indura orice: chiar si nesuferitele de injectii cu insulina, pe care si le face singur, chiar si dieta vegetariana, chiar si vizitele din ce in ce mai dese la doctor. In primavara asta, Johnny chiar s-a-nnoit: inainte de Pasti va fi in casa noua. Prilej de rascolire printre lucruri si printre amintiri.

Ademeniri

- As vrea sa vorbim, domnule Johnny Raducanu, despre primavara. Legatura noastra, a celor ce traim la oras, cu natura, e atat de anemica, incat aproape ca nu-i mai simtim reinvierea, nu ne mai putem impartasi de sevele datatoare de viata ale primaverii. Traim, mai degraba, din amintiri. Pe cand erati copil si adolescent la Braila, cum venea primavara pe Dunare?

- Pe vremea aceea, Romania avea intregi cele patru anotimpuri, si fiecare din ele avea frumusetea sa. Dar, dintre toate, primavara te naucea! Cand ieseau tigancile cu ghiocei si zambile, cu parfumul lor delicat, cand se insorea putin, se schimba lumina de iarna si adia usor vantul, simteai ca plutesti deasupra pamantului, ca nu-l mai atingi cand mergi. Soarele era crud, n-avea putere, dar venea, asa, o caldura parca de jos in sus, din pamant. Se zbicea campul si mirosea a brazda intoarsa, din care ieseau aburi in fuioare subtiri. Coltul ierbii verde-deschis pe pamantul negru, mugurii care stateau sa plesneasca pe ramuri si pasarile care cantau, unele peste altele, intr-un cor de nestapanit. Ametitoare parfumuri si sunete! Umblai dupa un zambet de fata, dupa un clipit de gene, dupa o unda de parfum lasata in urma de o femeie frumoasa, ca un nebun. Pe urma, mai erau zgomotele. Prin curti, oamenii puneau straturi de ceapa si ridichi, greblau gradinile, curatau tufele de trandafiri si straturile de flori, in care deja lacramioarele, lalelele si narcisele impunsesera, cu varful frunzelor, covorul de frunze uscate, adunate peste ele de cu toamna.
Fericire intre doua cuvinte: contrabas si ...



Vecinii se strigau peste garduri, prin curti, se sfatuiau asupra vremii sau vorbeau de trebile tarii. Prin usile deschise ale caselor razbateau zgomote de la bucatarie ori se simteau aburi de mancare, mamele-si strigau copiii care fugeau cat ii tineau picioarele la joaca, in ulita mare, liberi, in sfarsit, de prea multe haine si de frigul iernii. Cat am fost copil (mare haimana, pana am inceput sa iau in serios pianul!) mama stia, biata, ca de cum dadea coltul ierbii si pana se usca, in toamna, tarziu, toata ziua stateam afara, la joaca. "Vine, vine primavara..." e unul din primele cantece pe care le-am invatat, si eu, ca orice copil, si pe care-l cantam cu doua degete la pian, ca si "Marsul magarilor", atunci cand mama voia sa arate oaspetilor ce talentat eram eu pe la sase ani. In rest, nu prea ma prindea pe-acasa, decat seara tarziu. Ne duceam in padure sa adunam viorele si lacramioare, sa adulmecam parfumul crud al copacilor inmuguriti, sa ascultam pasarile cantand. Mergeam si pe malul Dunarii, sa o vedem cum curge navalnica, eliberata de sub gheturi, invartejindu-se in ochiuri ce se roteau repede, ametitor. Era o energie telurica, nu solara, cum e vara, o energie de sunete si mirosuri noi, fruste. Era o fericire pentru toata omenirea, ce ne umplea mai cu seama pe noi, adolescentii, facandu-ne sa visam si sa ne intindem aripile ca sa zburam mai departe. Tineretea pulsa in noi si stiam ca viitorul e al nostru si ca puteam sa cucerim lumea intreaga. Minunat anotimp, primavara! Daca nu ne-am reinnoi in primavara, de la haine pana la sperante, ce-ar fi de noi, bieti oameni?



"Ramai sanatoasa cucoana, ca-mi iau geamantanul si plec!"

- Se simtea primavara si pe strazile frumoasei metropole de pe Dunare? Ce semne risipea prin oras?

- Pe bulevarde, saniile cu clopotei de cu iarna erau inlocuite de trasurile usoare, iar mantourile de blana ale cucoanelor, de taioarele elegante si palariile cu bor ingust si voaleta (cu cat crestea soarele, cu atat se lungea borul palariilor). Lumea iesea la terase si gradini, orchestrele isi recompuneau repertoriul pentru primavara, reincepeau programele teatrelor de vara. Tata isi reinnoia contractele si mergea de primavara pana toamna sa cante la restaurantele hotelurilor de pe Riviera franceza. La terasa unei cofetarii din Braila, intr-o primavara, in timp ce beam o limonada, l-am vazut la o masa alaturata pe ultimul haiduc din Balta Brailei, Terente. Era imbracat la patru ace, frumos si inalt, discuta aprins cu un alt barbat. Am aflat pe urma ca el era, pentru ca in urma lui a venit repede politia, intreband daca a vazut cineva incotro a luat-o. Se spunea ca, in afara banilor negustorilor bogati, fura si femei, cu care traia acolo, in coliba lui de stuf, din balta, unde politia tragea cu tunurile, dar tot nu putea sa-l gaseasca. Mai era ceva, acasa, la Braila: primavara, chiriasii se mutau. Asa ca strazile mahalalelor erau pline de carute cu mobile si cufere, si era o vanzoleala vesela de nedescris. Iaca-ta, acum ma mut si eu! "Ramai sanatoasa, cucoana, ca-mi iau geamantanul si plec!", cum spunea Toparceanu, in "Balada chiriasului grabit".

...pian / Foto: Mediafax (2)




- Intr-un oras asa de cosmopolit ca Braila, se simteau sarbatorile Pastilor?

Inainte de Pasti incepea, totdeauna sezonul curateniei mari. Se scutura in case, se varuia, mirosea a var proaspat, a lut, a curat. De Pasti, ne innoiam si noi, copiii: primeam pantofi sport "Batta", cehesti, o minune, sau, uneori, pantofi de lac, negri, o alta minune. Mama, care stia croitorie, ne facea pantaloni "spielhosen", pana la genunchi, in sus cu platca si bretele. Purtam ciorapi trei-sferturi, albi, legati sub genunchi cu un snur cu ciucurasi, asa cum au scotienii. Si sapca din stofa, cu un bumb imbracat in crestet. Trebuia sa fim atenti cu imbracamintea, ca era greu de spalat, si cand mergeam la biserica, de prohod, sa trecem pe sub masa, paseam in varful picioarelor daca erau noroaie.

- Celebrati sarbatoarea in familie?

- Prima zi de Pasti se petrecea in familie, negresit. Veneau neamurile, unchii, matusile, bunicii care mai traiau. Stateam cu totii la masa, cei in varsta ii sfatuiau pe cei tineri, le dadeau directii in viata, ori ii mustrau, daca aveau tendinta de a apuca pe cai gresite. La Braila, in vremea aceea, erau azile de animale, de cai batrani si de caini. Tin minte ca mama facea un tort de morcovi dati prin masina, amestecati cu putina crema. Odata, a scris pe tort: "Pofta buna, cal!". Tin minte ca si-acum! Si eu ma duceam cu alti copii sa le ducem cailor asemenea daruri, de Pasti, ca ingrijitorii ne dadeau voie sa-i mangaiem. Ii priveam cum mananca, si ei ne priveau cu ochi mari si blanzi, si uneori se opreau din mancat, se uitau la noi si faceau asa: "Ptrrrrruuu". De asemenea, parintii mei si alti oameni cu stare faceau danii pentru saraci si pentru azilurile de batrani. Nimeni nu era uitat de Pasti. A treia zi, fratii mei mai mari organizau ceaiuri dansante si, cand am mai crescut, mi-au dat voie sa-i insotesc. Atunci am ascultat eu primele discuri la patefon cu Duke Ellington. In Braila mai era o librarie a unui evreu, Loebel, cum veneai de la Liceul "Balcescu", de unde au iesit multi destepti, in cap cu Nae Ionescu. Daca te duceai la Loebel cu carnetul de note, cum ca esti un elev silitor, aveai acces la toata literatura franceza, gratis. Asta era cultura si felul de a incuraja un copil sa citeasca. Eugen Schilleru, una din marile minti ale neamului romanesc, asa si-a facut mana de scriitor: citind la Loebel! Si multi altii ca el!

Batista alba

- Si dragostea? Plutea in aer, zgandarea in suflete primii fiori?

- In mai incepea sa cante mierla si spectacolul primaverii era deplin. Mierloiul e cel mai grozav cantaret al padurii, sa stii de la mine! Cand mi-am depasit timiditatea si am invitat prima oara o fata la plimbare in parc, cred ca aveam vreo 17 ani, imi amintesc ca ne-am asezat pe o banca si deasupra noastra, in teii din Parcul Mare al Brailei, canta mierla cantecul ei de dragoste. Iar mie imi transpirasera palmele de emotie, si imi infasurasem mana dreapta in batista alba fina pe care o purtam in buzunar, doar ca sa o pot tine pe ea de mana, in continuare. Inima imi batea nebuneste si nu ma gandeam decat cum sa fac sa o sarut! Doamne, parca a fost ieri!
Mai tarziu, cand am venit in Bucuresti, ca student in anii terminali la Conservator, imi amintesc ca mergeam prin Cismigiu, primavara, si tot asa, cantau mierlele, iar perechile de indragostiti calcau usor, sa nu le sperie. Si toti se sarutau, asa, in vazul lumii, cum nu mai vazusem eu acasa, la Braila. Iar inainte de asta, fusesem la Iasi, ca elev la Colegiul de muzica, iar acolo, primavara, am remarcat ca oamenii mergeau in parc, la Copou, si se plimbau citind carti. De literatura grea, nu asa, usurele. Unii citeau in sanscrita si in greaca veche. Au iesit savanti cu nume mari, ori aici, ori in afara, dintre cei pe care i-am cunoscut atunci si se plimbau citind. Ori stateau zile intregi in bibliotecile publice. Si nu-i impingea nimeni, domnule, aveau foamea asta de cultura si de cunoastere. Ei asa traiau, in anii aia grei, de dupa razboi, cu literatura si filosofie. Mari carturari, iesenii! Iar mai apoi, primii ani de studentie i-am facut la Conservatorul de la Cluj. Acolo, chiar in centru, era un cimitir vechi, plin de monumente de marmura si de copaci batrani, ca un parc. Fiind foarte aproape de Conservator, mergeam acolo, stateam pe banca si ascultam pasaretul galagios, singura "galagie" din locul acela al linistii, si noi, studentii, care chicoteam pe banci cu fetele de la un liceu din apropiere. Dar Clujul era un mare centru universitar, care mai avea si doua opere, si doua teatre nationale, in maghiara, respectiv, romana, asa ca ce nu vedeai la una, prindeai la cealalta, ca aveai acces la amandoua institutiile. Pe timpul ala, anii 50 adica, eu n-am vazut niciodata "harmalaie" d-asta nationalista intre unguri si romani. Si toti ma iubeau, fiindca eram regatean. Fetele erau faine, si rumancele, care erau mai emancipate, si unguroaicele. M-am inamorat rau de tot acolo! Nu m-am batut nici cu ungurii, nici cu romanii pentru fete, nici cu altii, pentru ca am invatat destul de devreme ca femeia e cea care alege un barbat, si nu invers!

Amazoane si batai cu flori

- Si Bucurestiul, ce spectacol oferea primavara, in tineretea dvs.?

- La Bucuresti, primavara, pe Calea Victoriei, umblau masini decapotabile, ultima moda, in urma femeilor elegante pluteau amestecate unde de parfum scump, iar eu le urmaream, hipnotizat, picioarele. Lungi, cu glezne subtiri, in pantofi de piele marca "Bali", cu o curelusa ingusta si toc inalt, in ciorapi de matase cu dunga, pasind cu ele de parca tricotau cu doua andrele subtiri, cu pieptul inainte, dar miscand usor si din solduri, intr-un echilibru care pe mine ma ametea. Daca erau cinci sute de femei pe Calea Victoriei, in urma lor adulmecai doua sute de feluri diferite de parfum, toate imbatatoare. Si barbatii foloseau apa de colonie, care mirosea grozav de bine, dupa ce se barbiereau, si de cate doua ori pe zi, "la os". Purtau pantofi "Filitti" (Filitti era pantofarul Curtii Regale, pantofii facuti de el, din cea mai moale piele, costau trei sute de lei si cantareau trei sute de grame. Fix!), palarii de fetru si pardesiu facut la marii croitori de lux. (In ziua de azi, si fetele, si baietii umbla in blugi, ce stiu ei ce e aia eleganta!)

Pe strazile New York-ului



In parcul de langa Palatul Regal si la Sosea, era ca la Paris, in Bois de Boulogne. Amazoane cu cizme inalte de piele maron, pantaloni gri mulati si veston strans pe corp cu fireturi, cu manusi negre, faceau echitatie, pe niste cai superbi, pe care-i struneau cu cravase scurte. La 10 mai era Ziua Regalitatii si se facea parada militara si toata lumea statea pe margine si aplauda. Cand trecea regimentul de cavalerie, ramaneai inmarmurit. Toti inalti, frumosi, cu cizme cu pinteni si mustata subtire, semanau toti cu Gary Cooper, actorul american, idolul femeilor de-atunci. Daca nu stiai ce e aia 10 Mai, sarbatoarea asta avea aerul ca e o veselie spontana, institutia regala nu se facea vizibila, ci era o aparitie discreta. Apoi, tot in mai, incepeau bataile cu flori de la Sosea. Daca era aniversarea cuiva, sau o nunta, ori o petrecere, mormane de flori erau aruncate dintr-o trasura in alta, dintr-o masina decapotabila in alta, ce treceau in sensuri opuse, mergand incet, anume, pentru acest adorabil "ritual". Poate parea bizar astazi, cum sa arunce cineva cu flori in tine, dar lumea era asa de stabila, de linistita, de impacata, si cu atata bucurie curata in suflet, incat vedea asta ca pe un gest de binecuvantare a primaverii, ca o urare de bine din partea naturii, a florilor. Tigancile din Piata Natiunilor, unde era "fief"-ul lor, duceau la Sosea carute cu flori (in anii 30-40, serele de flori din jurul Bucurestilor erau detinute de celebra cantareata, coana Maria Tanase!). Tigancile erau toate frumusele si domnilor care cumparau flori de la ele le puneau o garoafa la butoniera, gratis, si ii blagosloveau sa le mearga bine. De 1 Mai, muncitorii ieseau la iarba verde, imbracati cu pantaloni de stofa, cu jambiere, purtau palarii de fetru, borsaline, si ceas de aur cu lant pe care-l petreceau de cinci ori in buzunarul de la pieptul vestei. Cam asa arata muncitorul de la CFR si de la Posta, pe vremea aia. Erau niste mici gentlemani. Umblau cu manusi. Prin parcuri cantau fanfarele, in chioscuri, copiii ascultau, adunati in jurul lor, cu gurile cascate. Dar erau cuminti si educati, nu ca acum. Sa va povestesc ce am vazut de curand, intr-un parc unde am stat pe o banca, sa ma odihnesc. N-am putut sta prea mult, pentru ca m-am enervat. Erau niste copii care se jucau, tipand cat ii tinea gura, smulgandu-si unul altuia jucariile. Mamele lor ii priveau de pe o banca alaturata si comentau: "Al meu e mai cuminte ca al tau!". "Da", a spus cealalta, cu mandrie, "dar al meu guita mai tare ca al tau!". Fiti atenti, ce exprimare! Da, chiar asa urla, ca un porc injunghiat, micul mitocan ce avea sa creasca mare, cu o asemenea educatie. Asta arata nivelul de civilizatie al societatii de astazi. Inainte, un copil nu avea voie sa intrerupa sau sa caste gura la doi oameni mari care vorbesc. M-am ridicat si am plecat de acolo si am fost trist toata ziua. Ce Romanie a fost inainte, fratilor!... De-aia mi-e dor mie de ea! A ramas numai in mintea mea si-n fotografiile de epoca. Nu cred ca am s-o mai vad inapoi! In 1939, leul era cea mai puternica valuta din Europa. Iti dai seama, daca un vagon de grau romanesc costa 26.000 de lei (iar unul de grau din California costa 10.000 de lei, ca ala era mai prost decat al nostru)! Iar un functionar la posta, de-asta, de cara colete, avea 12.000 lei pe luna, si cu 6.000 se ducea cu nevasta-sa la Venetia, o saptamana.

Cobra lui Gionica

- Idealurile vietii noastre sunt comparate, adesea, cu primavara. Ce va insufletea la inceputul carierei?

- E foarte important ceea ce lasi in urma ta si am fost facut constient de asta, inca din copilarie. La 20 de ani, idealul meu era sa fac ceva util societatii. Si toti cei de varsta mea gandeau la fel. Un sentiment foarte nobil, pe care nu-l mai regasesti la tinerii de astazi. Ei se gandesc numai la folosul propriu. Dar noi, asa eram educati: intai sa faci ceva in folosul societatii. Pentru ca din asta venea apoi si folosul tau. In primul rand, capatai un statut: erai in randul lumii! In rand cu ceilalti. Trebuia sa te lupti, sa fii apreciat, sa avansezi pas cu pas, sa dai tot ce era mai bun din tine. Daca te purtai asa, erai remarcat de sefii tai si ajutat sa avansezi in cariera. Asa m-au indrumat si pe mine mentorii mei, dupa ce au vazut ca dau masura maxima a potentialului meu. Stiam ca daca muncesc, voi fi apreciat. Societatea te aprecia si te selectiona, iti oferea un statut, iti conferea prestanta. Era o selectie "naturala", fara pile, fara relatii. Voiam sa arat ce pot, asta era masura valorii mele umane. Dar, in acelasi timp, era o mitocanie sa nu ai simtul masurii si al respectului, sa te dai mare in fata superiorilor tai, sa "dai drumul la cai". Nu! Trebuia sa vorbesti putin si sa faci mult. Faptele vorbeau pentru tine. Bunul simt era la mare pret! La 20 de ani, generatia mea era puternica, stia ce vrea de la viata. Se vedea pe unde calcam, intelegi? Si, in primul rand, aveam respect pentru persoanele care erau mai mari ca noi, fara sa fie cu carte de vizita la vedere. Adica, chiar daca erau muncitori sau gunoieri, se chema ca au experienta de viata in plus fata de noi. Astia de azi sunt vai de mama lor, nici nu stiu sa-si exprime dorinta de a schimba ceva, daca o au. Acum, tinerii ori sunt blazati, cei inteligenti, ori lichele marunte care sfideaza prin obraznicie si prin modelele de sarlatanie pe care si le aleg sa-i ghideze in viata.

- Ce va doriti, acum, in prag de primavara, domnule Johnny Raducanu?

- Uite, ca vorbeam de masini decapotabile si de batai cu flori, as vrea sa mai conduc o data masina mea din Olanda. Nu pot sa descriu ce sentiment de putere si de libertate ai cand demarezi cu o asemenea masina.
Cu masina lui din Olanda



O "Cobra" decapotabila, din 1968, o masina foarte scumpa, costa atunci 400.000 de dolari. Nu mai exista decat patru in toata lumea, si una e a mea. Mi-a lasat-o un prieten bun, un olandez cu care eu cantam jazz. El iubea muzica, chiar daca era mare patron, avea cea mai mare fabrica de hartie din Olanda. Eu tot timpul radeam de el si-l faceam "exploatator capitalist", ii spuneam, in gluma, sa vina la noi, sa vada ce-i ala comunismul, care iti ia tot. A murit, saracul, si masina mi-a lasat-o mie, prin testament, chiar daca are doi feciori. E o bijuterie de masina, are bordul din lemn pretios si e foarte rapida. Cand m-a vazut Tiriac cu ea a fost foarte invidios: "Ce-ti trebuie tie asa ceva?", mi-a zis. Am lasat-o acolo, in garajul din casa lui, baietii lui o intretin si, uneori, imi dau telefon sa vada ce mai fac si ma intreaba: "Nea Gionica, putem sa luam si noi masina matale sa dam o tura prin cartier?". Alti rumani imi spun: "Gionica, de ce n-o vinzi, ai fi si tu bogat!...". Nu, nu vreau s-o vand, imi place sa stiu ca e acolo si ma asteapta s-o mai conduc o data. E amintirea mea despre anii frumosi petrecuti acolo. Ei, nu stiu daca voi ajunge sa-mi pun in aplicare dorinta asta, dar o mare bucurie voi avea, totusi, in primavara asta: ma mut in casa noua, eu, o "vechitura", si asta imi da energii noi! Deocamdata, ma bucur ca un copil adulmecand mirosul de var proaspat spoit pe peretii albi, sau trantindu-ma in patul cel nou, cu care voi inlocui canapeaua desfundata ce mi-a fost culcus in ultimii ani si in care mi-am lasat temerile legate de batranete si de boala. Asa ca, de la Pasti incolo, pentru urmatorul interviu, ma vei gasi la alta adresa. Stii cum se spune: "Schimbi locul, schimbi norocul!".

- Sa fie cu noroc, maestre!

Citeste tot articolul
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Re: Raducanu[V=]

Mesaj Scris de Admin 01.12.10 17:56

La multi ani Johnny Raducanu
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Re: Raducanu[V=]

Mesaj Scris de Admin 18.11.10 17:15

Rică Răducanu a înfulecat 20 de mici la o masă!
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Re: Raducanu[V=]

Mesaj Scris de Admin 09.10.10 18:45

[VIDEO] Johnny Raducanu: Am fost la bordel prima oara la 16 ani
Muzician de etnie roma, Johny Raducanu, a marturisit, in cadrul emisiunii "Nimic Important" ca a fost pentru prima oara la un bordel la varsta de 16 ani, impreuna cu fratii mai mari.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Re: Raducanu[V=]

Mesaj Scris de Admin 25.09.10 7:30

Rică Răducanu găteşte ciorbă de peşte doar cu apă din mare


Nu e vegetarian şi nici nu ţine vreo dietă, însă adoră carnea de peşte preparată sub orice formă.... citeşte mai mult
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Re: Raducanu[V=]

Mesaj Scris de Admin 31.08.10 18:56

Rică Răducanu, şoferul Stelei Popescu?


Pentru Rică Răducanu şi Stela Popescu, vara încă nu s-a terminat. Cei doi, alături de alţi artişt... citeşte mai mult
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Re: Raducanu[V=]

Mesaj Scris de Admin 13.07.10 9:19

Rică Răducanu priveşte cu jind la prima de 600 de mii de euro a lui Iker Casillas: "Ce ne-au dat nouă în Mexic 1970"
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Dialoguri si fantezii in jazz cu Ion Caramitru sI Johnny R

Mesaj Scris de Admin 26.02.10 18:41

"Dialoguri si fantezii in jazz" cu Ion Caramitru sI Johnny Raducanu
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Johnny Răducanu: "Când cânt, fiecare notă e erotică!"

Mesaj Scris de Admin 23.02.10 11:50

Johnny Răducanu: "Când cânt, fiecare notă e erotică!"
"Cred în Duke Ellington, în John Coltrane şi în Louis Armstrong. În jazz, Armstrong e Beethoven. Când mă uit în jur şi
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Johnny Raducanu traieste dintr-o pensie de 429 de RON pe lun

Mesaj Scris de Admin 09.02.10 11:58

Johnny Raducanu traieste dintr-o pensie de 429 de RON pe luna
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Johnny Răducanu: Nu regret nicio clipă că n-am copii

Mesaj Scris de Admin 08.11.09 15:51

Johnny Răducanu:
„Nu regret nicio
clipă că n-am copii”
LA 78 DE ANI. Veteranul muzicii de jazz spune că nu-i pare rău că „nu a fabricat copii
în comunism” ...
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Re: Raducanu[V=]

Mesaj Scris de Admin 29.06.09 17:28

"Imi place mai mult sa traiesc decat sa cant". Putini sunt cei care frecventeaza cluburile bucurestene de jazz. Cei care se simt acasa in subsolurile inguste, unde mesele inghesuite sunt lipite direct de cate o scena improvizata, pe care se face insa muzica adevarata si chiar foarte b...

Citeste tot articolul
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Re: Raducanu[V=]

Mesaj Scris de Admin 28.06.09 20:47

Zambet sagalnic, privire de sugubat, limba ascutita... Un interviu in direct la radio sau la televiziune cu Johnny Raducanu e presarat cu multe "bip"-uri. Curajul de a spune lucrurilor pe nume vine de la indignarea pe care metehnele societatii romanesti contemporane i-o...

Citeste tot articolul
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Johnny Raducanu - "Nu mai am nimic decat muzica"

Mesaj Scris de Admin 01.03.09 17:54

Johnny Raducanu - "Nu mai am nimic decat muzica"
De la ultima noastra intalnire, au mai ramas cateva bucati de poveste, pe care va rog sa le depanam in pagina de suflet a revistei "Formula AS". Mi-ati spus ca sunteti foarte marcat de moartea fostei dvs. sotii, de care v-au legat sentimente puternice, de prietenie si afectiune. Cum poti sa treci peste o despartire de un prieten drag? Peste o mare iubire, cum a fost aceea care v-a legat de d-na Geta Costin? - Nu poti sa treci! Cand esti tanar...

Citeste tot articolul
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Rică Răducanu se face consilier parlamentar

Mesaj Scris de Admin 13.11.08 12:51

Rică Răducanu se face consilier parlamentar

Fostul fotbalist Rică Răducanu va fi consilierul parlamentar al democrat-liberalului Dan Liga, care candidează pentru un loc de deputat în colegiul 28 din Capitală, în care este inclus şi cartierul Giuleşti, locul unde fosta stea a [...]
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Johnny Răducanu, despre Beatles:Nişte puşti care mă enerva

Mesaj Scris de Admin 31.05.08 13:07

Johnny Răducanu, despre Beatles: „Nişte puşti care mă enervau”
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Romania lui Johnny Raducanu

Mesaj Scris de Admin 26.02.08 15:45

Romania lui Johnny Raducanu
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Noaptea repetam cu nevastă-mea. Ea zicea replica colonelulu

Mesaj Scris de Admin 24.02.08 9:23

„Noaptea repetam cu nevastă-mea. Ea zicea replica colonelului, eu, pe-a mea”!
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Rica Raducanu debuteaza ca actor in filmul lui Daneliuc "Le

Mesaj Scris de Admin 02.02.08 20:17

Raducanu[V=] - Pagina 2 Bulb Rica Raducanu debuteaza ca actor in filmul lui Daneliuc "Legiunea straina"
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Rică Răducanu a făcut atmosferă la premiile date de Poteraş

Mesaj Scris de Admin 21.12.07 11:35

Rică Răducanu a făcut atmosferă la premiile date de Poteraş

Marţi seară, în Sectorul 6 a fost mare sărbătoare. Oameni politici, investitori, funcţionari, toţi au venit la Hanul Drumeţului ca să petreacă şi să ridice premiile oferite de primarul Cristian Poteraş. Primul care a luat premiu a fost Piedone. Trofeul i-a fost înmânat chiar de prietena fiului său Vlad. Printre invitaţi s-au mai numărat şi George Stanca, Adrian Fetecău dar şi Rică Răducanu care a dansat toată seara. Atmosfera a fost întreţinută de Anamaria Ferenţ, Body&Soul, Bambi, Uni-K şi mulţi alţii. Primarul Poteraş a rămas şi el până la sfârşitul petrecerii, luându-şi în serios rolul de gazdă.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Rică Răducan s-a tratat la Covasna

Mesaj Scris de Admin 18.12.07 17:56

După două săptămâni de tratamente, Rică Răducanu s-a întors de la băi de la Covasna, acolo unde câteva săptămâni pe an merg şi interpretele de folclor Irina Loghin şi Maria Ciobanu. Fostul portar rapidist se luptă cu probleme cardiace dar şi cu o artroză la ambii genunchi. Ba mai mult, el a fost diagnosticat şi cu gută, lucruri care l-au determinat să plece la băi la Covasna şi să renunţe la spriţ, sare şi grăsimi. Cel puţin o perioadă scurtă, căci acum de Sărbători fostul fotbalist recunoaşte că e mai greu să te abţii.
Rică Răducan s-a tratat la Covasna
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty “Traim intr-un cacat perfect“

Mesaj Scris de Admin 22.11.07 10:10

“Traim intr-un cacat perfect“

Formula Caramitru + Raducanu

In ajunul spectacolului “Fantezii in jazz si dialoguri”, cu Ion Caramitru si Johnny Raducanu, a avut loc o conferinta de presa in cadrul careia cunoscutul actor a spus ca ei, cei doi artisti, nu sunt la prima incercare de a urca impreuna pe sce-na. Colaboreaza de mai bine de 20 de ani, “o perioada dura”, la Teatrul Lucia Sturza Bulandra. Formula Caramitru + Raducanu este sprin-tara, surprinzatoare. Cei doi sunt atrasi unul spre celalalt de un anumit tip de sensibilitate artistica, chiar daca din domenii diferite, dar aceste domenii coincid cand artistii isi pro-pun un spectacol de atitudine. Cea mai importanta atitudine este cea care arata ca limanul de adevar si de echilibru este reintoarcerea la cultu-ra autentica, la adevarata si profun-da conceptie de viata, care cere sa fim noi insine. Despre Johnny Ra-ducanu, Ion Caramitru a spus: “El marcheaza categoric o perioada de timp benefica in materia speciala a jazzului. Jazzul este o forma culta de muzica. Transpune fericit, fantastic, surprinzator, teme clasice. Am avut surprize absolut cosmice ascutand Fugile de Bach cantate pe ritmuri de jazz, deschizand un orizont ex-traordinar de intelegere a armoniilor si a profunzimilor muzicale. Jazzul nu are valoare daca nu este interpre-tat de mari muzicieni. Johnny este un astfel de muzician, dar este si un impatimit de teatru. S-a implicat in multe spectacole importante, dintre care unul atinge culmi, Opera de trei parale de Bertold Brecht, de la Bulandra, in regia lui Liviu Ciulei”. Caramitru a elogiat si talentul de compozitor al lui Johnny Raducanu. Indragitul actor a vorbit si despre CD-ul Eminescu… dupa Eminescu, “opera vietii mele”. “Am putut adu-na aici tot ce am experimentat de-a lungul carierei mele de autor, obse-dat fiind de cea mai frumoasa limba romana care poate fi vorbita, citita si spusa, care e limba romana a lui Mihai Eminescu si e un loc comun sa spui ca marea limba romana vine de la Mihai Eminescu incoace. Poe-tii de dinaintea lui sunt poeti con-juncturali, patrioti, dar departe de o cultura a limbii atat de profunda ca aceea a lui Eminescu. Discul e un discurs, de la A la Z, despre vis, via-ta si moarte”, a spus Caramitru.


Avem obraznicie si mitocanie

Pianistul si compozitorul Johnny Raducanu a marturisit ca a cantat prima data la Lugoj in 1946 si avea despre acest orasel o imagine care acum e moarta. Comunismul a omo-rat acea lume in care romanii, ger-manii, maghiarii, evreii se respectau intre ei. La Lugoj, oamenii se salu-tau, cu respect, isi ridicau cu gesturi largi palariile, pe strada. Era liniste, decenta. “Comunistilor nu le-a pla-cut si au omorat toata aceasta po-veste. Lor le placea sa mearga asa, cu pumnul inainte”, a spus cunos-cutul interpret de jazz. La americani, care n-au avut comunism, totul se pastreaza sub cupola. Noi nu avem deloc aceasta dorinta. La Timisoara, pe care Jonhnny Raducanu o vizi-tase cam tot atunci cand fusese la Lugoj, el canta, impreuna cu trupa lui, la restaurantul Loyd, dar si pe platforma tramvaiului, iar taxatorul de bilete marca ritmul, semn ca lui ii placea jazzul.

Continuare in pagina 9 Continuare din pagina 8 Multi senatori sunt niste mitocani

Johnny Raducanu a spus, in continuare: “In prezent, in Bucuresti sunt gunoieri care se prezinta mai bine chiar decat ministrii si senatorii. Au codul limbii romane, vorbesc respectuos. Unul m-a intrebat: cine e acela care fumeaza si are fata de filfizon? Unul care ne-a spus sa ne indreptam privirea catre Nord, nu spre Istanbul. I-am raspuns ca acela e una dintre mintile luminate ale Ro-maniei. Il cheama Andrei Plesu. Eu cunosc de la gunoieri pana la aca-demicieni. E bine sa treci printre ei. Multi senatori sunt niste mitocani. Becali isi face neamul de ras. I-a bagat pe machedoni in spital. Daca ar fi sa spun ce se intampla in Ro-mania, as face o chestie, poate m-a-juta Dumnezeu, sa adun un milion de tigani cu masti si cu sabii ninja si sa-i omoram pe toti, ca sa salvam spiritul neamului romanesc!“

Multi cantareti nici nu stiu ce canta

Johnny Raducanu s-a referit a-poi la starea unor domenii ale cul-turii: “Multi cantareti nici nu stiu ce canta. Numai Pavarotti stie putin ce canta. In rest, nimeni nu stie ce can-ta. Are o voce de la Dumnezeu si canta. Pe mine ma enerveaza opera, dar nu ma pot enerva Rossini si Pu-ccini, care sunt niste compozitori de geniu. Dupa Revolutia franceza a aparut muzica de estrada si a apa-rut bussinesul, care a distrus spiritul muzicii. Cantaretii sunt niste inculti. George Enescu era cult. El, cand facea niste arii, le canta si acolo era o treaba mare de tot, cu consoane, cu vocale, cu fraze, un milion de lu-cruri care acum nu se stiu, pentru ca n-are cine sa-i invete. Ei canta o arie si au voce de la Dumnezeu, ca doamna aceasta care face ravagii, Angela Gheorghiu. Nu erau ca Eli-sabeth Schwarzkopf sau Dietrich Fischer – Dieskau, care, cand can-tau un lied de Schubert, se acompa-niau la pian. Era o muzica adanca acolo. Situatia actorilor romani e de-plorabila. Actorilor le lipseste cultu-ra pur muzicala. Multi actori mari, Yves Montand, Raf Valone, Toma Caragiu erau si cantareti extraor-dinari. Daca un actor talentat coche-teaza cu muzica, e bine. Poezia e mu-zica, dactile, anapesturi, galaxii ritmi-ce. Caramitru a fost inzestrat de la Dumnezeu cu voce, dar n-a cantat, caci avea, sa ma iertati, un morcov. Dar a inceput sa cante si va mai can-ta si s-ar putea sa-l transform chiar in cantaret. Asa trebuie sa fie un artist la maturitate, cum e Carami-tru, sa joace o piesa, dar cu muzica.

Aia cu tatele mari canta ca o dementa

Dupa Revolutie, exista cea mai sinis-tra adunatura de actori. Toti sunt ceea ce se cheama in limba tiganeasca boc-ciu. Nu sunt nimic. Cel care canta la Vama Veche, Tudor Chirila, ar trebui impuscat! Nu e nici cantaret, nici actor! E o ruina! Intretine prostul gust la copiii acestia, in loc sa-i invete! Are succes pentru ca acei copii nu stiu ce e bine si ce e rau. Sunt unele fete talenta-te, dar canta prost! Aia, cum o chea-ma?, grasa, cu tatele mari, Monica An-ghel, canta ca o dementa, e proasta ca noaptea! Ea nu stie ce trebuie sa can-te, ca are voce!”.

Traim intr-un cacat perfect

Concluzia lui Johnny Raducanu a fost urmatoarea: “Traim intr-un cacat perfect! Nimeni nu o sa faca nimic in Rominia daca nu se vor gasi niste oameni cum suntem noi doi! Imi pare foarte rau, dar n-am cum sa dau alt exemplu si, va rog sa ma credeti ca eu stiu cam ce e in Romania.

O adunatura de tigani borati

N-avem pianisti, n-avem compozitori, n-avem spectacole elevate, n-avem nimic. Avem obraznicie si mitocanie. In asta suntem number one. Pro TV da la News pe tiganii aia borati, pe Copilul Minune si da carute de bani, la jurnal!, ca acela arata la Ate-na, pe Acropole, un tigan borat care zice concluzia urmatoare: Aici s-a nascut cultura! stiu un alt tigan bo-rat, boratura ordinara, Vali Vijelie, care da la News ca a fost la Londra, la alti tigani borati care s-au adunat, si a luat 2.000 de lire!

Astea care umbla cu buricul afara

Cum dai la News asta? Cum iti permiti asa ceva? Poti sa apesi butonul, dar il dai in ma-sa si buton si tot! Ca de aceea vin astia tineri si nu stie nimeni dintre tineret ce mesaje avem noi. In oraselul acesta le-am vazut pe astea care umbla cu buricul afara. Toata adunatura de smintiti trebuie adunata si ii pacalim noi usor. Putem sa-i curatam.

Suntem intr-un cacat fara margini

N-avem nici sansa aceasta! Sun-tem intr-un cacat fara margini. As-ta-i realitatea acestei tari. In Roma-nia nu functioneaza nimic, domni-lor gazetari! Cine spune ca in Roma-nia functioneaza ceva bine e un gai-nar si nu vede realitatea! Ne ascun-dem dupa degete si nu stiu de ce! Spectacolul nostru este unica ocazie a voastra sa vedeti o parte din tot ce este, chiar cacatele, imbracate intr-un ambalaj de design super!”

Constantin BUICIUC


Ion Caramitru si Johnny Raducanu intr-un spectacol de mare arta

Luni, 19 iunie, la Teatrul Municipal a avut loc spec-tacolul “Fantezii in jazz si dialoguri”, sustinut de doi mari artisti: actorul Ion Ca-ramitru si pianistul si com-pozitorul Johnny Raduca-nu. Spectacolul a inceput printr-o luare de atitudine: s-a cantat Internationala, bruiata repede, apoi au fost rostite versuri de Adri-an Paunescu si Corneliu Vadim Tudor inchinate stejarului din Scornicesti, Nicolae Ceausescu, si fru-moasei si desteptei lui so-tii, Elena Ceausescu. Dar momentul parodic si plin de invataminte a trecut ra-pid si a urmat un adevarat regal de poezie si de muzica de jazz. Inegalabilul actor, cu multiple valente, Ion Caramitru, a recitat ver-suri de Mihai Eminescu, Tudor Arghezi si Nichita Stanescu. S-au adaugat, prin apropieri tematice, po-ezii de Ion Barbu, Miron Radu Paraschivescu si Lucian Avramescu. Inter-ventiile pianistice ale lui Johnny Raducanu au fost pe masura impecabilei in-terpretari polivalente a lui Ion Caramitru, care a ofe-rit, emotionant, versuri filo-sofice, de dragoste si ludi-ce. si chiar a cantat, pe ver-suri de Tudor Arghezi si de Nichita Stanescu, do-ua piese compuse de par-tenerul sau de spectacol. Publicul (in care se aflau si multi taranisti, colegi de partid cu Ion Caramitru) a rasplatit cu indelungi a-plauze un spectacol, care a promovat exemplar marea arta. C. BUICIUC
http://www.ziarulactualitatea.ro/arhiva/478.rtf
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Chef de jazz - Johnny Raducanu şi Andra

Mesaj Scris de Admin 22.11.07 10:08

Chef de jazz - Johnny Raducanu şi Andra
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Rica se plange ca nu mai are succes la femei

Mesaj Scris de Admin 08.08.07 17:32

Rica se plange ca nu mai are succes la femei
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Rica Raducanu este noua imagine a Cosmote

Mesaj Scris de Admin 02.08.07 7:39

Rica Raducanu este noua imagine a Cosmote Operatorul de telefonie mobila Cosmote a lansat ieri o campanie de comunicare care anunta ca acoperirea retelei a ajuns la 97% din teritoriul României, iar imaginea campaniei este fostul portar al echipei nationale de fotbal Rica Raducanu, anunta reprezentantii companiei. Campania va rula pe tv, la cele mai importante statii cu acoperire nationala, in print, Internet si radio. In prezent nu se cunoaste data pina la care va rula campania de comunicare, iar reprezentantii Cosmote au declarat ca o vor mentine pina cind va fi asigurata vizibilitatea maxima. Spotul tv prezinta patru prieteni aflati intr-o zona izolata a României, care il suna pe Rica Raducanu pentru a-i tine la curent cu evolutia unei partide pe care ei nu o pot vedea. Campania de comunicare a fost realizata de Departamentul ...


continuare
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Raducanu[V=] - Pagina 2 Empty Re: Raducanu[V=]

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 3 Înapoi  1, 2, 3  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum