Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


Valea de Peşti

In jos

Valea de Peşti Empty Valea de Peşti

Mesaj Scris de Admin 13.05.07 8:31

Situată la doar câţiva kilometri de oraşul Uricani, Valea de Peşti este locul ideal pentru cei care tânjesc după clipe de linişte, unde televizorul este aproape interzis, iar telefonul mobil nu îşi are locul în bagaje, pentru că, oricum, nu este semnal decât pe alocuri.
_____________________________

Cei care s-au plictisit de Valea Oltului şi sunt în căutarea unei zone retrase, unde pot medita în voie, nu vor greşi aventurându-se către Valea de Peşti, din judeţul Hunedoara. Imediat după ce ai traversat oraşul Uricani şi Câmpu lui Neag, pe partea stângă, la o distanţă de numai doi kilometri, se află Valea de Peşti, de unde se poate admira o privelişte absolut admirabilă. În faţă, parcă doar la o întindere de braţ, se află Munţii Retezat, unde se spune că ar exista unul dintre polii energetici ai pământului. Poate fi şi explicaţia pentru care turiştii observă vara obiecte zburătoare neidentificate (OZN-uri) staţionând deasupra locului mai multe zile şi nopţi în şir.

«Acum o lună au fost nişte corpuri verzi, cu coadă»

Cu doar o lună în urmă, oamenii din partea locului spun că au văzut câteva obiecte cereşti misterioase de culoare verde şi roşie. “Acum o lună or fost pe aici nişte corpuri verzi cu coadă, altele roşii. Au stat multă vreme”, ne-a mărturisit tanti Vali, o localnică. Turiştii care poposesc în zonă susţin că pleacă de aici încărcaţi cu energie şi simt acest lucru stând cu faţa spre Retezat. Frumuseţea locului constă poate şi în păstrarea naturalului, oamenii intervenind mult prea puţin şi cu grijă în realizarea unor construcţii. Valea de Peşti este şi punctul de pornire pentru cei care vor să facă excursii montane, un prim traseu fiind cel spre Cariera de cuarţ.

Pe cărări

Drumul începe chiar din spatele platoului, fiind străjuit de o parte şi de alta de păduri de aluni şi brazi. Urcuşul este lin, turiştii putându-şi potoli setea cu apa de la izvoarele întâlnite în cale. Dincolo de primul sălaş, unde mâna omului a cutezat să construiască o casă, se află şi locul de unde întreaga zonă poate fi admirată în toată semeţia sa.

Lacul septic, unic în ţară, este cel ce alimentează întreaga Vale a Jiului

Deşi închis vizitatorilor, lacul septic poate fi admirat din diferite colţuri de la poalele Munţilor Vâlcani.
_______________________________

Motelul Valea de Peşti este situat în apropierea lacului de acumulare Valea de Peşti, într-un cadru natural de un pitoresc deosebit. De aici se fac numeroase drumeţii, în special la Peştera de Gheaţă, de o frumuseţe aparte.

Motelul, într-un cadru pitoresc

Motelul are 110 de locuri, două stele, cu restaurant, bar de zi, terasă, 100 de locuri, categoria II; teren de sport, discotecă; parcare cu 30 de locuri. Acest motel a fost cumpărat în 1994 de o firmă privată din Craiova, efectuând în decursul timpului unele modernizări. Motelul Valea de Peşti se află într-un cadru pitoresc calcaros, la opt kilometri faţă de Uricani, la o distanţă de trei kilometri de DN 66A şi la 920 metri altitudine, pe malul lacului de acumulare.

Cariera s-a închis, dar cuarţul se mai găseşte şi astăzi pe drum

După aproape patru ore de mers pe jos pe drumul forestier, se ajunge la Cariera de cuarţ, de unde cei mai norocoşi pot lua bucăţi de cuarţ în stare pură. Acum, cariera s-a închis, din păcate pentru cei care munceau aici şi primeau salarii frumoase. “Cei care munceau la Cariera de cuarţ câştigau bani frumoşi. Cuarţul se ducea la Târgu Jiu şi se folosea la realizarea paharelor de cristal. Acum, s-o închis, dar încă mai sunt pietre de cuarţ chiar şi pe drum”, a povestit tanti Vali. Cei care rezistă să ajungă până acolo şi se vor găsi pe acele meleaguri la sfârşitul lui mai vor putea admira bujorii galbeni, ce cresc în zona Carierei de cuarţ. Un alt traseu turistic foarte căutat este cel care duce la Peştera de Gheaţă, aflată la şapte - opt kilometri depărtare de Valea de Peşti.

Piatra ce poartă noroc

Cuarţul sau cremenea ori cristalul de stâncă este una dintre cele mai răspândite minerale din lume, cunoscute şi sub denumirea de flori de mină. Cea mai cunoscută formă este cristalul, dar poate avea şi inserţii metalice, existând mai multe varietăţi de cuarţ, precum sunt agata, ametistul, ametrinul, calcedonia, aventurinul, carneolul, citrinul, jaspul, onixul şi altele. Se spune că este o piatră ce poartă noroc tuturor zodiilor şi se oferă la aniversarea a 15 ani de naştere sau de căsătorie. Este un bun ghid spiritual, are rol protector împotriva energiilor negative, calmează, relaxează, vindecă, purifică şi echilibrează emoţional după traume majore. Este benefică pentru activitatea cerebrală, în caz de diaree, dureri de cap şi de dinţi, migrene, hemoragii, boli de piele, răni, anemie, astm, ulcer, leucemie, anxietate, radiaţii, arsuri, bătături şi vertij.

Oamenii vorbesc despre existenţa unor OZN-uri

Existenţa în zonă a OZN-urilor a fost confirmată şi de omul de afaceri craiovean Constantin Mândruleanu. “Şi eu am fost martorul acestor evenimente, am văzut asemenea obiecte zburătoare, mai ales în lunile de vară, dar ştiu şi de la alţi turişti veniţi în zonă că acestea apar frecvent”, a spus omul de afaceri. Constantin Mândruleanu, proprietarul fostului Motel Valea de Peşti, pune adesea la dispoziţia tinerilor olimpici, câştigători de concursuri şi competiţii şcolare sau sportive, precum şi elevilor talentaţi la desen şi pictură casa de vacanţă pentru petrecerea unor zile de neuitat la poalele Retezatului.

Repere pentru turişti:

- DN 66A Iscroni - oraşul Uricani (20 km) - Valea de Peşti (27 km);
- drum forestier (trei kilometri), care se continuă în zona judeţului Gorj, spre satul Runcu, unde trecerea se face prin Cheile Sohodolului, zona carstică, de escaladă şi alpinism, concursuri la nivel de campionat naţional, până la Motelul Valea de Peşti - la 920 m altitudine.
- Lacul Valea de Peşti este de acumulare, are o suprafaţă de 10 hectare, volumul este de 4,5 milioane mc şi are o lungime de 2,5 kilometri. În apa acestui lac se pescuiesc somn, crap, mreană şi clean;
- arealul carstic are peisaje deosebit de spectaculoase: abrupturi, grohotişuri, creste zimţate, avene, peşteri, chei, cascade, vegetaţie specifică, de o valoare peisagistică şi ştiinţifică etc.;
- domeniu de schi-alpinism (deplasare pe piele de focă);
- domeniu pentru speoturism;
- drum forestier pentru Mountain-bike;
- domeniu pentru trasee montane;
- potenţial cinegetic şi piscicol;
- bioclimat tonic - stimulent;
- hipism, ATV-uri (motociclete pe patru roţi), KTM-uri (Enduro).
Barajul de acumulare este de o mărime şi o frumuseţe rar întâlnite, aflat într-un cadru natural deosebit, ce deserveşte cu apă potabilă întreaga populaţie a Văii Jiului, aproximativ 148.000 de locuitori. Uricani are în patrimoniu cea mai mare suprafaţă dintre toate oraşele României: 25.141 hectare. Teritorial, Uricani şi împrejurimile sale se întinde pe o suprafaţă de 25.141 hectare, ceea ce îi conferă primul loc în judeţ ca întindere geografică. În compunerea sa intră două sate: Valea de Brazi şi Câmpu lui Neag.
http://www.editie.ro/mod.php?mod=stiri&idstire=44373
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum