Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


Claudia Cioca

2 participanți

In jos

Claudia Cioca Empty O zi din vacanta de vara. La mare

Mesaj Scris de Admin 02.09.06 19:19

O zi din vacanta de vara. La mare
de Claudia CIOCA


Azi am de gand sa merg la plaja, soarele e sus si arde asa ca nu vreau decat sa ajung pe plaja sa fac o baie buna. Privesc cu ochii pe jumatate inchisi la soarele ce arde cu putere si simt nisipul incins sub picioare, aproape ca merg in varful piciorelor.
Imi caut ochelarii de soare nu-s... oare ce am facut cu ei? of si erau noi asa imi trebuie daca mereu sunt grabita. Continui sa merg pe plaja cautand un loc ceva mai racoros pentru ca, desi mi-am propus sa fac o plaja zdravana vreau totusi sa ma racoresc. In jur oamenii forfotesc, mergand spre apa marii putin involburata, alergand dupa o minge colorata care plutea din mana in mana, multi musca plini de pofta din inghetate uriase, barbatii savureaza sticle imbrobonite de bere. In apa, copii se zbenguie veseli si galagiosi cu pielea bronzata si stralucitoare. Pescarusii, la fel de galagiosi, zboara deasupra apei si apoi scufundandu-se brusc dupa vreun peste nefericit.
Vreau sa folosesc ziua pentru a ma odihni si mi se pare ideal sa fac plaja, dar odata ajunsa nu aud decat un vuiet permanent: al valurilor, al pescarusilor nelinistiti, al copiilor si desigur vuietul creat de muzica agitata pusa de dj-ul care incerca sa-si faca si el meseria, punand ultimile slagare la moda in vara asta. Undeva in larg, cativa pescari cu barcile lor obisnuite si maldarul de plase incearca sa prinda peste dar sunt evident incurcati de multimea de hidrobiciclete, sky jeturi, banane plutitoare, care umplu valurile pana departe. Salvamarii au si ei o zi plina de vreme ce nu au timp de frumusetile plajei si se aventureaza dincolo de geamanduri.
Undeva, langa digul albicios format din pietre uriase modelate dupa forme stranii un pictor si-a instalat sevaletul si se invarte putin nervos pe langa el cautandu-i probabil o pozitie mai buna, pentru ca tocmai in acest timp valurile vin cu putere si se pierd in mii de stropi stralucitori stropind totul in jur.
La un moment dat se opreste si face semn unui baietel cu parul cret si blond, acesta vine incet si observ cum il aseaza pe o piatra mare din dig apoi incepe sa-l picteze. Stau pe cearceaf si ma uit la ei, as vrea sa ma ridic sa vad ce face pictorul dar ma gandesc ca e mai bine sa nu-l deranjez, incerc sa citesc din cartea pe care o am la mine dar ochii imi fug mereu spre pictor. Nu mai am rabdare asta e clar, sa ma duc sa nu ma duc....ma ridic fac cativa pasi spre el apoi deodata ma intorc si intru in apa. Nu-l pot inca deranja. nu am curaj, inot cu furie cat mai in larg apoi obosita ma intorc inapoi si ma asez pe cearceaf dar cu ochii tot la pictor sunt.
Incerc sa-mi imaginez cam cum ar picta, vad baietelul dragals cu zambetul lui suav iar in spate marea cu valurile ei inspumate, pescarusii in zborul lor ciudat, vapoarele din larg si cerul, cerul de un albastru superb. Mi se face o sete cumplita asa ca ma ridic si ma duc sa-mi iau un suc, nu-l beau acolo ci ma intorc la locul meu, incerc sa beau dar privirea imi este parca blocata pe sevaletul pictorului.
Imi face semn cu mana, oare visez? pe mine ma cheama? pictorul continua sa ma cheme, ma ridic repede si ajung langa el dar raman la cativa pasi de panza, nu am curaj sa ma uit...imi spune cu un glas parca iesit din adancurile marii...”hai vino. vad ca nu mai ai rabdare”, zambesc si ma uit...incredibil e aceiasi pictura ca in imaginatia mea numai ca totul e mai viu mai ..frumos...zambesc oare pictorul mi-a transmis din starile lui sau eu lui....Cine stie? Ceva, ceva tot a fost.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Claudia Cioca Empty Re: Claudia Cioca

Mesaj Scris de Claudia Cioca 03.04.06 20:34

Unele afectiuni nu suporta amanare - cancerul oral


Am ales un subiect dur pentru aceasta luna. Si asta pentru ca ne pasa de sanatatea ta. Nu este vorba despre o noutate in domeniul stomatologiei. Poate noutate in ceea ce priveste metodele de prevenire, tratare si abordare a afectiunii.

Cancerul oral exista de mult timp, facand ravagii mai ales printre fumatori. Oameni importanti din istoria omenirii au avut parte de un sfarsit nu tocmai fericit datorat acestei afectiuni. Stiai, de exemplu, ca Sigmund Freud a murit de cancer oral datorat tigarilor? Este momentul sa te informezi asupra acestui subiect si sa iti iei toate masurile de precautie necesare.

Continuare in
http://www.efamilia.ro/arhiva/cancer_oral.htm

Claudia Cioca

Numarul mesajelor : 8
Localisation : Constanta
Data de inscriere : 18/02/2006

http://www.efamilia.ro

Sus In jos

Claudia Cioca Empty Re: Claudia Cioca

Mesaj Scris de Claudia Cioca 03.04.06 20:32

Ce este menopauza?

Menopauza este o perioada de tranzitie naturala, care se traverseaza rareori fara neplaceri, insa toate sunt rezolvabile. Menopauza trebuie sa fie acceptata ca o epoca normala de viata, fara revolta, cu luciditate si calm.
Viata sexuala a femeii nu este afectata de menopauza. Ideea invechita despre sexualitatea feminina este ca aceasta se limiteaza la functiile de reproducere. Fiind luata in considerare numai una din finalitatile ei, procrearea, sexualitatea feminina lua sfarsit cu menopauza. Personalitatea femeii nu se naste la pubertate pentru a muri la menopauza. Nu exista un motiv fiziologic care sa altereze sensibilitatea sexuala la menopauza. Normal este ca la maturitate legaturile dintre partenerii unui cuplu sa fie mai stranse. In asemenea conditii, femeia trece usor prin starile neplacute, regasindu-si echilibrul.

Cauza fiziologica a menopauzei este incetinirea activitatii ovarelor, in consecinta, reducerea productiei ciclice a hormonilor. Ovarele au un ciclu de viata foarte diferit de al celorlalte organe, care incep viata functionala inca inainte de nastere si continua sa functioneze cu o eficacitate mai mare sau mai mica pana la sfarsitul vietii. In timpul activitatii lor, ovarele joaca un rol preponderent in sistemul glandular general, deci in fiziologia corpului, si, daca sunt extirpate, organismul se resimte, celelalte glande adaptandu-se greu cu noua stare. Fiecare ciclu menstrual consta dintr-o productie creascanda de foliculina, prin ovare. Cantitatea de foliculina ajunge la maximum, apoi scade brusc, incetand inhibitia ce o impunea glandei hipofize, si ciclul reincepe. Cand ovarele incep sa-si incetineasca activitatea, echilibrul ovare-hipofiza este rupt. Glanda hipofiza isi mareste secretia pentru a ajuta ovarele sa-si continuie activitatea. Pentru a accelera productia ovarelor, hipofiza face apel si la celelalte glande: tiroida si suprarenalele, care la randul lor, isi intensifica munca. Baza fiziologica a menopauzei este trecerea de la un tip de echilibru glandular la altul.

Schimbarea semnificativa a acestei perioade este sistarea productiei ciclice de foliculina. Simptomele menopauzei sunt variate si provin din cauza schimbarilor fiziologice specifice. Aceste simptome depind de trei factori: efectuarea lina, treptata a schimbarilor de echilibru glandular, de starea de sanatate in pragul menopauzei, de luciditatea si calmul cu care se infrunta aceasta perioada. Simptomele menopauzei sunt diferite de la o femeie la alta. Daca la menopauza simptomele apar treptat, organismul se poate adapta usor, fara neplaceri. Dar cum incetinirea functiei ovariene adesea nu se face lent, progresiv, organismul nu are intotdeauna timp sa se acomodeze. O femeie sanatoasa se adapteaza mai usor decat una care nu a respectat tot timpul vietii ei elementarele principii de igiena. Daca femeia sufera de afectiuni fiziologice neingrijite in timpul vietii, acestea se agraveaza la menopauza si sunt astfel mai greu de suportat.

Menopauza este o perioada de schimbari grele atat fizic, cat si pe plan emotional. Reactia femeilor in aceasta perioada este diferita, unele sunt ingrozite, considerand-o ca fiind inceputul batranetii, mai ales daca fenomenul se instaleaza de timpuriu. Altele sufera cu resemnare fara sa ia masuri, invocand diverse motive. Modificarea ciclului menstrual se produce variabil, dupa 4 scheme de baza: oprirea brusca a ciclului menstrual; ciclu regulat, dar cu o diminuare treptata a fluxului; intarziaerea progresiva a ciclului, fluxul ramanand normal; scurtarea ciclului cu marirea cantitatii fluxului.

Schimbarile menstruale in aceasta perioada pot fi insotite si de diverse simptome, cum ar fi:
- Bufeurile sau valurile de caldura.
- Nervozitatea, care poate deveni de nesuportat daca nu se iau masuri. Femeia are stari proaste, se simte nenorocita, isi pierde increderea in sine, este usor iritabila si cateodata traieste cu greu in colectiv, chiar in familie.
- Insomnia se manifesta fie prin somn agitat si cu intermitente, fie prin dificultatea de a adormi. Din cauza nesomnului, oboseala se acumuleaza, nervozitatea si epuizarea ajung la nivel maxim.
- Durerile de cap, nevralgiile, oarecare pierderi ale echilibrului, tiuiturile in urechi.
- Imposibilitatea de concentrare, lacune in memorie, dificultati in gandire.
- Depresie, tristete, caracter schimbator, crize de plans fara rost.
- Palpitatii, care pot dura de la cateva secunde la cateva ore.
- Senzatie de oboseala a mainilor si picioarelor, dureri si crampe musculare.
- Senzatie de ameteala la schimbarea pozitiei corpului de la orizontal la vertical si invers.
- Usoara hipertensiune arteriala.
- Dureri articulare, in general la articulatiile degetelor.
- Obezitatea poate sa apara din cauza diminuarii activitatii fizice sau datorita absorbtiei excesive de mancare.
Toate aceste simptome sunt insa trecatoare si in nici un caz obligatorii. Neplacerile se pot ameliora prin ingrijiri corespunzatoare.


Autor: Claudia Cioca
http://www.efamilia.ro/arhiva/menopauza.htm

Claudia Cioca

Numarul mesajelor : 8
Localisation : Constanta
Data de inscriere : 18/02/2006

http://www.efamilia.ro

Sus In jos

Claudia Cioca Empty Re: Claudia Cioca

Mesaj Scris de Claudia Cioca 22.03.06 20:04

Orhideele

Raspandite pe tot globul (dar mai ales in padurile tropicale) si cunoscute inca din antichitate ca plante decorative, orhideele sunt niste flori speciale. Nu numai ca au forme si culori neobisnuite, dar familia Orhidaceaelor este si cea mai numeroasa familie a regnului vegetal: cuprinde 750 de genuri si aproximativ 30.000 de specii. Nu se stie cu exactitate numarul acestora pentru ca botanistii sunt de parere ca mai apar si azi specii noi datorita incrucisarilor naturale sau de laborator. Primele orhidee tropicale au fost aduse in Europa in secolul 16 de catre comercianti, exploratori sau misionari. Cultivarea orhideelor s-a dezvoltat lent datorita faptului ca era greu de reprodus habitatul lor natural. La acea data orhideele erau accesibile doar persoanelor foarte bogate. In functie de zona in care cresc, orhideele pot fi terestre, epifite sau lithofite. Orhideele terestre sunt specifice zonelor temperate si cresc in zonele montane, prin paduri si fanete. Orhideele epifite sunt tropicale. Ele isi prind radacinile in scorburile copacilor si cresc pana ajung la lumina. Unele au radacini aeriene care le ajuta sa se hraneasca si sa se aprovizioneze cu apa.
Continuare la

http://www.egradini.ro/plante/orhidee/orhidee.htm

Claudia Cioca

Numarul mesajelor : 8
Localisation : Constanta
Data de inscriere : 18/02/2006

http://www.efamilia.ro

Sus In jos

Claudia Cioca Empty Re: Claudia Cioca

Mesaj Scris de Claudia Cioca 28.02.06 22:08

Amintiri de ...Dragoste

Din adolescenta si pana la adanci batraneti iubim una sau mai multe persoane de sex opus. Fiecare, dupa firea si norocul sau, trece prin una sau mai multe experiente sentimentale. Iubirea pentru o persoana de sex opus, sentiment atotputernic, de care putini au scapat in viata, este unul dintre impulsurile fundamentale ale vietii, daca nu chiar cel mai suprem.
Pentru dragoste vrem sa stralucim in societate, sa castigam, sa obtinem onoruri, sa adunam averi, sa invingem barierele cunoasterii...
Dar cate nu facem in numele dragostei? Si cate nu jertfim pe altarul ei?
Pentru majoritatea persoanelor, dragostea constituie axul de rezistenta al personalitatii, implinirea ei identificandu-se cu fericirea. Pentru unii din noi dragostea inseamna foarte mult, enorm de mult, chiar totul, inseamna viata insasi...
Exista oare o cheie a dragostei? Este greu de raspuns la aceasta intrebare, multi dintre noi si mai ales cei sceptici ne vor reaminti ca dragostea are un fundament emotional, afectiv, sentimental si nu rational, ei ne vor spune ca dragostea e oarba, idealistul insa iubeste modelul ideal pe care si l-a format in imaginatia sa, prin exagerarea calitatilor si neglijarea complecta a defectelor persoanei iubite, totusi noi suntem oameni civilizati inzestrati cu ratiune care, in anumite limite, putem evita conflictul cu afectivitatea.
Chiar pusa sub lupa, dragostea isi pastreaza unele secrete, astfel ca este deosebit de dificil de dat raspunsuri la eternele intrebari: Ce este dragostea? Exista retete de dragoste? Care este cheia pentru dragostea neimpartasita si leacul pentru dragostea ranita? Poti fi fericit fara dragoste? Greu de raspuns, dar nu chiar imposibil.
Dragostea carnala, dependenta de instincte si dragostea platonica, dependenta exclusiv de sentimente, sunt cele doua fete ale uneia si aceleasi medalii, unite intr-un tot unitar, numit dragoste implinita. Un echilibru intre cele doua componente este idealul de atins in dragoste.
Nu exista barbat sau femeie perfecta, eroarea de a ne indragosti de o fiinta ideala, de o creatie a imaginatiei noastre, poate produce mari suferinte ambelor parti, poate produce acele drame de amor. Crearea unor modele anticipate ale fiintei iubite, fie din imaginatie, in urma citirii unor carti sau prin asemanare cu persoane cunoscute, creaza un serios handicap in calea dragostei. Cei atinsi de aceasta boala, caci de la o limita in sus e chiar boala, vor rataci prin viata in cautarea modelului ideal, suferind cumplit si semanand suferinta in jur, trebuie sa fim cat mai realisti in aprecierea fiintei iubite. Daca vrem sa fim fericiti in dragoste, trebuie sa judecam la rece calitatile partenerului, daca nu vom proceda asa, riscam in proportie de suta la suta sa ne facem viata un iad.
In dragoste nu exista mila, acolo unde e mila, nu e dragoste. Nu acceptati sa vi se acorde caldura sufleteasca din mila, mascata intr-o asa zisa dragoste, nu incercati sa treziti mila celui iubit. Mai devreme sau mai tarziu mila se va termina si va incepe calvarul.. Inainte de orice trasatura de personalitate, fiinta umana trebuie sa fie inzestrata cu demnitate. In dragoste nu exista “carpituri”, ori e un intreg curat, ori nu exista. Daca in dragoste nu este fidelitate deplina, atunci nu exista dragoste reala. Fidelitatea este legata intim si imperceptibil de increderea intre parteneri care trebuie sa fie lege in orice cuplu serios. Atunci cand suntem siguri ca cineva ne iubeste, ne intelege, ne sprijina, suntem mai puternici, mai buni, mai cutezatori, mai frumosi chiar. Nu exista drama mai mare decat a sentimentalului care si-a pierdut increderea in partenerul de dragoste, ceva solid si sigur i se smulge de sub picioare si incepe o lunga dezumanizanta cadere, care nu rareori este fatala. Dragostea adevarata rezista la necazuri, se caleste in ele, le transforma in amintiri de ...dragoste .

Claudia Cioca

Numarul mesajelor : 8
Localisation : Constanta
Data de inscriere : 18/02/2006

http://www.efamilia.ro

Sus In jos

Claudia Cioca Empty Re: Claudia Cioca

Mesaj Scris de Claudia Cioca 22.02.06 15:59

Arta de a iubi


M-ai intrebat de ce aseman iubirea dintre un barbat si o femeie cu arta unui violonist sau cu panzele unui pictor, daca ai privi bine un violonist ai vedea cum el se identifica cu vioara sa, cat de tandru si delicat manuie arcusul, cum pune suflet in fiecare miscare, in fiecare nota, astfel muzica lui devine ca o hrana a sufletului, asa cum si pictorul traieste prin panza lui, fiecare culoare scoate in evidenta trairi si vise, ai vazut cat de delicat tine in mana pensula ? cum intinde culoarea pe panza cu ce pasiune priveste fiecare detaliu...intre pictor si panza lui ca si intre violonist si vioara lui se creeaza o intimitate asa cum se creeaza acea intimitate intre un barbat si o femeie acea daruire totala, acea pasiune dusa la extrem. La fel ca arta muzicii, a picturii si arta iubirii se cizeleaza in timp. Trebuie sa stii sa iubesti asa cum isi iubeste artistul vioara, delicat, sensibil, atent, ascultand-o cum vibreaza, ascultandu-i inima, sa o simti in tot ce face...Atingand-o ca si cum din ea ar trebui sa iasa un imn al iubirii. Cu dragoste, cu rabdare, cu finete. Caldura inimii trebuie sa se simta in fiecare mangaiere, in fiecare sarut, in fiecare imbratisare. Iar cei doi vor deveni o singura persoana. Nu va mai exista "eu" si "tu". In acea clipa magica, exista doar "noi". Din doi ramane o singura realitate, uniti acum, si in eternitate.

Claudia Cioca

Numarul mesajelor : 8
Localisation : Constanta
Data de inscriere : 18/02/2006

http://www.efamilia.ro

Sus In jos

Claudia Cioca Empty Re: Claudia Cioca

Mesaj Scris de Claudia Cioca 21.02.06 9:57

Anexita – o cauza frecventa a sterilitatii

http://www.efamilia.ro/arhiva/anexita.htm

Claudia Cioca

Numarul mesajelor : 8
Localisation : Constanta
Data de inscriere : 18/02/2006

http://www.efamilia.ro

Sus In jos

Claudia Cioca Empty Un suflet pereche ... adevaratul prieten ...

Mesaj Scris de Claudia Cioca 20.02.06 10:33

Un suflet pereche - adevaratul prieten ...

Necazuri si bucurii, secrete mici si mari, ganduri ascunse uneori chiar voit... ce sa faci cu atatea trairi, cu cine sa le imparti ca sa nu devina o “povara” prea greu de dus? Pentru asta sunt prietenii, ei sunt aceia care ar trebui sa fie langa tine, la bine si la greu. Dar pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa inveti cum sa-i chemi dar mai ales cum sa-i pastrezi. Parinte, frate, sot, nu sunt intotdeauna exact persoanele potrivite sa afle ce ai pe suflet. Ideal ar fi ca tocmai aceste fiinte dragi sa fie cei mai buni prieteni, dar cum sa-i spui mamei grijulii ca iar ai ramas fara bani, ca la servici ai probleme, cum sa-i spui partenerului de viata ca te-ai indragostit de alt barbat, cum sa-i impartasesti inocentului tau copil starile tale sufletesti? Trebuie sa existe cineva care sa te asculte si sa te inteleaga, sa te mustre fara a te pedepsi, sa se bucure si sa sufere alaturi de tine, sa te ierte si sa te ajute. Un suflet pereche, de asta ai nevoie si daca el nu este chiar unul inrudit, atunci priveste bine in jur ... Ai sa-l gasesti singura.
Dar intai trebuie sa te analizezi singura sa-ti descoperi calitatile dar si defectele. Asadar, nu poti avea pretentii la perfectiunea altora, cand si tu esti plin de mici defecte, ci doar la atributele prieteniei pe care o pot ei oferi. Analizeaza-te, in primul rand, pe tine si vezi si ce-ti doresti, dar si ce esti in stare sa oferi. Cel mai important criteriu insa, dupa care se naste si rezista o prietenie, este buna intelegere dintre doi oameni si dovezile consecvente ale acesteia. Dovezi pe care trebuie sa fii pregatita sa le oferi si tu oricand si oricat ai fi de ocupata cu altceva, in momentele cand prietenul/a are nevoie de tine.
Te simti in stare “sa sari” imediat ce esti chemata de omul drag care are nevoie de ajutorul tau? Daca da, treci la urmatorul pas si indrazneste sa intinzi mana.
E greu sa pastrezi o prietenie adevarata dar cu putin efort se poate, nu astepta numai sa primesti, prietenia se bazeaza pe reciprocitate. Nu profita de veniturile celor dragi, prietenii nu sunt obligati sa te intretina, pot doar sa te ajute la nevoie o data sau de doua ori, fiindca prietenii se ajuta la nevoie. Niciodata sa nu pui conditii, daca prietenul/a nu vrea sa-ti zica anumite lucruri nu o forta, las-o pe ea sa se deschida singura in fata ta. Nu amana sprijinul ce ti se cere, “maine” este prea departe pentru cel care sufera acum.
Unul dintre cele mai importante lucruri intr-o prietenie este acela de a nu fi posesiva, este imposibil ca sa existe cineva numai si numai pentru tine. Nu contabiliza dovezile de prietenie, ofera-le doar si primeste-le cu naturaletea cu care respiri, asta e o dovada ca stii sa pastrezi o prietenie.

Claudia Cioca

Numarul mesajelor : 8
Localisation : Constanta
Data de inscriere : 18/02/2006

http://www.efamilia.ro

Sus In jos

Claudia Cioca Empty Claudia Cioca

Mesaj Scris de Claudia Cioca 20.02.06 9:41

O meserie noua in Romania: tehnician acustician-audioprotezist

http://www.efamilia.ro/arhiva/audionova.htm

Claudia Cioca

Numarul mesajelor : 8
Localisation : Constanta
Data de inscriere : 18/02/2006

http://www.efamilia.ro

Sus In jos

Claudia Cioca Empty Re: Claudia Cioca

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum