Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


DEZASTRELE NATURALE

3 participanți

Pagina 2 din 7 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatorul

In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty DEZASTRELE NATURALE

Mesaj Scris de Admin 27.12.05 9:51

Rezumarea primului mesaj :

Erupţia vulcanului Krakatoa a încetinit încălzirea apei oceanelor

Erupţia vulcanului Krakatoa, în 1883, în Indonezia, a încetinit fenomenul de încălzire a apei oceanelor şi de creştere a nivelului mărilor în secolul al XX lea, potrivit unui studiu publicat ieri în revista Nature. "Răcirea oceanului la suprafaţă, indusă de erupţia vulcanică, a pătruns în straturile de adîncime şi a persistat decenii după eveniment", indică acest studiu, bazat pe o analiză a 12 modele de simulare pentru perioada 1880–2000. "Acest efect remarcabil asupra structurii termice oceanice are o durată mult mai mare decît se crezuse anterior şi este suficient pentru a compensa în mare parte încălzirea oceanelor şi creşterea nivelului mărilor datorate activităţii umane", potrivit echipei de cercetători, condusă de specialistul american în domeniul climatului Peter Gleckler, de la Lawrence National Livermore Laboratory, California. Norii de praf rezultaţi din erupţia vulcanului Krakatoa au absorbit razele soarelui, provocînd astfel o răcire anormală a suprafeţei oceanului, care s a propagat apoi în straturile de adîncime ale oceanului, explică cercetătorii. La 26 şi 27 august 1883, erupţia vulcanului Krakatoa a fost cel mai mare fenomen terestru observat vreodată, declanşînd un tsunami de circa 40 de metri înălţime, potrivit mărturiilor, care a devastat plajele din Java şi Sumatra şi a făcut ocolul lumii, cu efecte resimţite pînă în Canalul Mînecii.

http://www.evenimentul.ro/articol/


Ultima editare efectuata de catre Admin in 27.04.11 19:02, editata de 4 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos


DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Re: DEZASTRELE NATURALE

Mesaj Scris de Admin 15.05.11 15:25


Vulcanii – manifestare a naturii dezlantuite
Inca din cele mai vechi timpuri fenomenele vulcanice au atras nu numai specialistilor atentia ci si oamenilor de rand care au creat legende despre ele si chiar diferite mituri. Spectacolul unei eruptii vulcanice este unul dintre cele mai marete, mai uluitoare si mai fascinante privelisti pe care natura ni-l ofera, uneori. Poate din acest motiv, astfel de fenomene au trezit in constiinta omului frica, groaza dar si admiratie.

Stiut fiind faptul ca vulcanismul este o forma de manifestare dezlantuita a naturii, ca in timpul eruptiilor vulcanice se pot produce explozii cauzate de prezenta gazelor in magma iar apoi fluvii de magma se revarsa pe pantele abrupte ale muntilor care distrug tot ce intalnesc in cale, provocand catastrofe ingrozitoare, privita de departe aceasta activitate, se prezinta observatorului ca un film care pune in evidenta forta uriasa a naturii in fata careia, deocamdata, omul este neputincios. Framantarile interne ale vulcanilor sunt diferite, se aseamana, am putea spune, cu oamenii; fiecare vulcan are „personalitatea” lui, cu capriciile si nelinistile sale si evolueaza de-a lungul timpului, intr-un mod anume.

„Somnul” si prognoza activitatii vulcanice

Cea mai mare problema a vulcanologiei este prezicerea eruptiei unui vulcan activ sau adormit. Pentru oamenii de stiinta un vulcan este considerat activ daca a erupt cel putin o data. Stiinta si tehnica din contemporaneitate fac posibila observarea si supravegherea vulcanilor, insa, observatoarele vulcanologice sunt putine la numar ceea ce face ca prognoza sa nu fie demna de prea mare incredere. Nici interpretarea datelor teoretice nu este la nivelul cerintelor unei prognoze, neexistand practic o teorie bine pusa la punct cu privire la activitatea vulcanica. Pana in prezent doar doua metode si-au aratat eficacitatea in ceea ce priveste eruptia vulcanilor: metoda de cercetare a propagarii undelor seismice si metoda ce tine seama de inclinarea partii centrale a vulcanului.

Astfel, urmarind seismografe de diferite sensibilitati, cercetatorii Observatorului de vulcanologie din Hawaii au putut sa prevada „trezirea” vulcanului Kllauea (Hawaii) cu aproximativ 24 de ore inainte. Prin cealalta metoda vulcanologii se folosesc de un aparat numit clinograf. Exista insa si alte semne pe care oamenii de stiinta le pot corela, obtinand astfel date despre derularea eruptiei vulcanice. Spre exemplu, in 1971, eruptia vulcanului Etna a fost prevazuta cu 15 zile inainte.

Eruptii istorice si dispute stiintifice


Cea mai mare eruptie a tuturor timpurilor, dupa cum sustin geologii, a fost a vulcanului grecesc Thera, in urma cu aproape 3500 de ani. Efectele nu s-au rezumat doar la formarea craterului imens din insula Santorini ci a dus la sfarsitul civilizatiei minoice. Istoricii sunt de parere ca valurile tsunami starnite de eruptia vulcanului au inghitit flota navala (sufletul comertului minoic) cat si toate orasele aflate pe coasta, iar dioxidul de sulf emanat in aer a dus la aparitia iernilor foarte reci si a verilor ploioase care impiedicau dezvoltarea agriculturii.

O alta eruptie infricosatoare a fost a vulcanului Krakatoa din Indonezia, din anul 1883. Explozia s-a facut auzita pe o distanta de aproximativ 5000 de km, iar cenusa vulcanica a fost raspandita in aproape toata Asia. Timp de trei ani, apusul Soarelui a fost vazut de supravietuitorii dezastrului in culori stranii, iar conditiile climaterice s-au schimbat. Intr-un top al celor mai activi vulcani ai lumii, privitor la cantitatea de lava adusa la suprafata, pe locul al doilea se afla Etna, cel mai inalt si voluminos vulcan al Italiei.

Etna erupe incontinuu de aproape 2000 de ani, lava iesind la suprafata nu numai prin cele patru cratere din varf, ci si prin sutele de fisuri de pe coastele muntelui. Despre ce s-a intamplat in Etiopia in anul 2005, cand a erupt un vulcan ce-a provocat in cateva zile o ruptura lunga de 17 km, oamenii de stiinta au diferite interpretari. Unii sustin ca acesta ar fi primul semn al aparitiei unui ocean pe continentul african! Acceptata de o parte a cercetatorilor si contestata de altii, aceasta ipoteza a dat nastere la multe dispute care insa trezesc interesul. In urma studiilor si observatiilor facute, geologii sunt siguri ca aceasta regiune va fi umpluta de apa. Problema este cate milioane de ani vor mai trece pana atunci si ce efecte vor avea eruptiile vulcanice asupra mediului si omenirii.

Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Re: DEZASTRELE NATURALE

Mesaj Scris de Admin 27.04.11 18:40

Columbia trăieşte cel mai grav dezastru natural
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Re: DEZASTRELE NATURALE

Mesaj Scris de Admin 16.04.11 16:40

Marea Moartă, tot mai mică
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Re: DEZASTRELE NATURALE

Mesaj Scris de Admin 18.03.11 18:29


Vulcanul care ar putea distruge America
Un supervulcan, care mocneste in adancurile Parcului National Yellowstone din statul american Wyoming pare, in ultimii ani, tot mai agitat, iar specialistii se tem ca ar putea declansa o catastrofa de proportii daca ar erupe, degajand o energie de cateva mii de ori mai mare decat cea provocata de eruptia vulcanului St. Helens, din 1980.

Monstrul din adancuri isi umfla muschii


In cazul materializarii unei asemenea ipoteze, doua treimi din teritoriul Statelor Unite ar putea deveni nelocuibile, din cauza norilor toxici si a furtunilor de cenusa, care ar forta milioane de oameni sa-si paraseasca locuintele si ar face ca mii de avioane sa nu se mai ridice de la sol. Caldera din Yellowstone a erupt doar de trei ori in decursul ultimilor 1,2 milioane de ani, dar savantii care o monitorizeaza afirma ca o noua eruptie este oricand posibila, dupa mai bine de 600.000 de ani de „liniste”. Ei spun ca supervulcanul aflat sub parcul din Wyoming s-a inaltat la un nivel record, in ultimii sapte ani, crescand doar in ultimii trei in medie cu 7 cm pe an, adica rata cea mai rapida de cand au inceput masuratorile stiintifice, in anul 1923.
Atunci cand eruptia se va declansa, ea va face ca explozia vulcanului islandez Eyjafjallajokull, din luna aprilie a anului trecut, sa para un simplu foc de artificii. Bob Smith, geolog la Universitatea Utah si expert in vulcanismul zonei Yellowstone avertizeaza ca „este o inaltare extraordinara, fiindca vizeaza o regiune foarte vasta si se produce la un nivel atat de ridicat. Initial am crezut ca o eruptie este iminenta, dar apoi am ajuns la concluzia, prin masuratori specifice, ca magma se afla la o adancime de 10 km, deci pericolul nu este imediat. Totusi, suntem cu ochii pe acel cazan in fierbere, pentru ca atunci cand magma va ajunge la 2-3 km avem intr-adevar o problema”.

Ultima eruptie a avut loc acum 70.000 de ani

Robert B. Smith, profesor de geofizica la aceeasi institutie, care a condus recent un studiu asupra acestui supervulcan subteran, cel mai mare din lume, precizeaza insa ca datele colectate par sa indice un lucru ingrijorator: camera crustala de magma se umple cu roca topita. „Nu avem idee cat de mult va dura acest proces si nu stim nici macar daca el se va finaliza cu o explozie violenta sau daca materialul topit va gasi alte fisuri de scurgere si caldera se va desumfla iarasi”, releva el.
Expertii sunt, asadar, in stare de alerta maxima, cu ochii pe formatiunea ce pare o ciuperca subterana, dar are dimensiunile unui oras precum Los Angeles, care se acumuleaza in adancurile pamantului. Conditiile extrem de dificile ii impiedica pe cercetatori sa obtina informatii precise si de aceea deocamdata ei nu pot spune exact ce se va intampla si cand anume. De la cea mai recenta eruptie violenta a calderei, acum circa 640.000 de ani, au mai existat circa 30 de eruptii mai mici, ultima avand loc acum aproape 70.000 de ani. Acestea au umplut caldera cu cenusa si lava si au format peisajul intins ca un platou care atrage in fiecare an zeci de mii de turisti in Parcul National Yellowstone. „In mod clar exista surse profunde de magma care alimenteaza Yellowstone si, intrucat vulcanul a erupt in trecutul geologic relativ recent, stim ca magma se afla la adancimi mici, aproape de suprafata. In crusta se afla cu siguranta o cantitate importanta de magma, care explica activitatea hidrotermala intensa a gheizerelor din Yellowstone. Cantitatea de caldura este imensa si daca lichidele si gazele care izbucnesc din subteran n-ar fi incalzite permanent de magma, intregul sistem s-ar fi racit inca de la momentul ultimei eruptii, acum 70.000 de ani”, precizeaza Smith.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Re: DEZASTRELE NATURALE

Mesaj Scris de Admin 18.03.11 12:39

Premiera istorica: Harta Facebook a catastrofelor naturale
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Re: DEZASTRELE NATURALE

Mesaj Scris de Admin 05.03.11 11:57

Cutremurul din 4 martie 1977 - 55 de secunde de cosmar
Vineri, 4 martie 1977. Luna plina. Primavara batea la usa. Aparusera deja mugurii copacilor. La televizor - filmul bulgaresc Dulce si Amar. Ceausescu, aflat în Nigeria, participa la dineul oficial dat de presedintele african. Nimic nu prevestea urgia care urma sa se abata asupra României...
10 bombe atomice
La ora 21.22 seismul, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, loveste tara noastra. Violenta lui s-a înregistrat atât pe verticala, cât si pe orizontala, în directia nord-sud si est-vest. Epicentrul a fost în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110 km, planul în care s-a produs prabusirea straturilor fiind de aproximativ 60°. Toate statiile seismice de pe glob, aflate pe receptie, au reperat cutremurul, prima care a prins, procesat si analizat informatiile primite în urma cutremurului fiind cea de la Golden - Colorado (Statele Unite). Energia distructiva eliberata de seism a fost egala cu cea emisa de 10 bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!
55 de secunde de groaza! Peretii s-au prabusit, geamurile s-au spart, focul a izbucnit! Unii s-au repezit îngroziti pe scari sau spre iesiri; altii au ramas încremeniti în casa, paralizati de teama. Aceeasi teama care i-a îndemnat pe altii sa se arunce de la etaj. S-au înregistrat chiar si cazuri de femei care au nascut înainte de vreme.
Ceausescu este informat despre cutremur. Banchetul este întrerupt câteva minute mai târziu. Informatiile care i-au parvenit initial vorbeau despre un cataclism de 10 grade si despre distrugerea totala a Bucurestiului. Stabilind legatura cu tara, Ceausescu a cerut informatii precise, a dat primele ordine si a instituit starea de necesitate pe teritoriul României. A doua zi, la ora 8.15 minute, o aeronava având la bord familia Ceausescu si restul delegatiei ateriza pe aeroportul Otopeni.
Bucurestiul a fost cel mai greu lovit. Apoi Teleormanul, Doljul, Iasiul, Vasluiul, Buzaul, Vrancea, Mehedintiul...
Dimensiunea dezastrului
În Capitala au cazut 32 de blocuri si cladiri mari. Alte peste 130 au fost grav avariate. Mormane de ruine au ajuns cladirile de la Lizeanu - colt cu Stefan cel Mare, Continental - Colonadelor, Dunarea, Scala, Casata si Nestor. Sub darâmaturile blocului de la Colonadelor si-au gasit sfârsitul: Toma Caragiu, Alexandru Bocanet, Doina Badea (împreuna cu sotul si cei doi copii), poeta Veronica Porumbacu, criticul Mihai Petroveanu, poetul A.E. Baconski si sotia sa. Din fericire, poeta Ana Blandiana nu se afla în acel moment în imobil, fiind internata cu câteva zile înainte în spital.
Ca prin minune, sotul, scriitorul Romulus Rusan, a fost gasit în viata sub mormanul de moloz. Alexandru Ivasiuc moare lovit de o piatra, în fata blocului Scala, care s-a prabusit. Pe 5 martie se dau primele cifre ale dezastrului: 508 morti. 2.600 de raniti. Orasul Zimnicea este prefacut în ruine: 175 de case prabusite, 523 grav avariate, 4.000 de persoane sinistrate, sute de victime. În Craiova sunt avariate grav peste 550 cladiri, printre care se numara Muzeul de Arta, Muzeul Olteniei, Universitatea, Biblioteca judeteana. Primele estimari indicau un numar de 30 de morti si 300 de raniti. La Vaslui sunt de asemenea pierderi grele, atât umane - 7 persoane decedate, cât si materiale.
La Ploiesti au fost distruse în jur de 200 de locuinte, alte 2.000 fiind grav avariate; situatia este grava si în judetul Buzau, unde sunt afectate în jur de 1.900 de cladiri. Mai "fericite" sunt judetele din Transilvania si Dobrogea, care au scapat neatinse sau cu pagube mici. Evaluarea finala a pierderilor - umane si materiale, este teribila: 1.570 morti, 11.300 raniti, 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate, 35.000 de familii sinistrate, 763 de unitati economice afectate. Pagubele s-au ridicat la 10 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde de dolari. S-a dus o lupta neîncetata, zile în sir, pentru scoaterea supravietuitorilor de sub darâmaturi. Au fost adusi chiar si specialisti din Elvetia, însotiti de câini dresati pentru salvarea victimelor din munti. Au fost gasiti supravietuitori chiar si dupa 11 zile de la cutremur. Ultimul salvat, tânarul de 19 ani, Sorin Crainic, a stat sub darâmaturile fostului bloc "Continental" nu mai putin de 250 de ore, înainte de a fi recuperat si redat vietii!
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Re: DEZASTRELE NATURALE

Mesaj Scris de Admin 03.01.11 18:22

Bilanţul catastrofelor naturale din 2010
Catastrofele naturale au fost deosebit de devastatoare în 2010, cu 295.000 de morţi şi pagube în valoare de ...
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Cati bani a pierdut omenirea din cauza dezastrelor naturale?

Mesaj Scris de Admin 30.11.10 14:09

Cati bani a pierdut omenirea din cauza dezastrelor naturale?
Afla care este cifra catastrofelor ce au lovit Pamantul in 2010?
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Re: DEZASTRELE NATURALE

Mesaj Scris de Admin 04.11.10 16:28

Catastrofe naturale in lumeZeci de mii de persoane sufera din pricina uraganului Thomas, a inundatiilor din Thailanda si a eruptiilor vulcanului Merapi.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Vulcanii sunt mai periculoşi decât bombele ...

Mesaj Scris de Admin 04.09.10 6:20

Vulcanii sunt mai periculoşi decât bombele ...
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Catastrofe naturale in lume

Mesaj Scris de Admin 04.08.10 17:17

Catastrofe naturale in lume
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty 2010 – cel mai cald an din istorie

Mesaj Scris de Admin 08.06.10 14:52


2010 – cel mai cald an din istorie
Departe de a fi doar o gogorita, facuta sa sperie lumea, asa cum sustin unii „cercetatori”, probabil bine stipendiati de marile concerne industriale poluante, incalzirea globala este o realitate incontestabila. O realitate de care ne dam seama zi dupa zi, pe masura ce succesiunea normala a anotimpurilor dispare, iar ghetarii de la Poli se topesc efectiv vazand cu ochii. Si vestea cea proasta e ca, daca nu se vor lua masuri urgente, lucrurile vor merge din rau in mai rau, anul 2010 fiind, dupa calculele specialistilor, cel mai fierbinte din istoria cunoscuta...
Deja in primele luni ale sale, temperatura medie, la nivel global, a fost de 13,3 grade Celsius, cu 0,69 grade mai mult decat media secolului trecut. In aceeasi ordine de idei, Administratia Nationala pentru Oceane si Atmosfera din SUA (NOAA) a anuntat ca luna aprilie a fost cea mai calda de pana acum, cu o medie de 14,5 grade Celsius la nivel global, cu 0,76 grade Celsius mai mult decat media secolului XX, in vreme ce temperatura globala, la suprafata oceanelor, a depasit cu 0,57 grade media de 16 grade a secolului precedent.
Temperaturile globale cresc neincetat
Potrivit aceluiasi raport, cele mai ridicate temperaturi s-au inregistrat in regiunile ecuatoriale ale marilor oceane, cu precadere in Atlantic. O clima mult mai calda decat in mod obisnuit s-a inregistrat in Canada, Alaska, estul Statelor Unite, Australia, sudul Asiei, nordul Africii si nordul Rusiei. Oscilatia El Nino, un model climatic care are loc de-a lungul zonei tropicale a Oceanului Pacific, in medie o data la cinci ani, a slabit in intensitate in aprilie.
Acest model este cunoscut pentru asocierea lui cu aparitia de inundatii, secete si alte dereglari climatice petrecute in multe regiuni ale lumii. Se pare ca aceasta diminuare ar fi contribuit semnificativ la valul de caldura remarcat in centura tropicala si la incalzirea generala a temperaturii oceanului, in luna aprilie. Potrivit Centrului de Predictii Climatice din cadrul NOAA. Agentia a mai avertizat ca nivelul gheturilor din marile arctice a fost sub cel normal pentru al unsprezecelea an consecutiv, fiind cu 2,1% mai scazut decat cel inregistrat in 2000. In plus, observatiile realizate din satelit au dovedit ca acoperirea planetei cu zapada, la mijlocul lunii aprilie, a fost una dintre cele mai scazute, din 1967 incoace.
Aceste date ingrijoratoare vin sa completeze avertismentele anterioare ale NASA, care la finele anului trecut releva ca primul deceniu al sec. XXI ar fi fost cel mai cald din istoria cunoscuta si ca in particular anul 2009 a fost cel mai fierbinte, din 1880, de cand se fac observatii meteorologice la nivel global si pana azi. Potrivit lui James E. Hansen, directorul Institutului Goddard pentru Studii Spatiale din cadrul NASA, „atunci cand am realizat o medie a temperaturilor din ultimii zece ani am ajuns la concluzia ca incalzirea globala continua, intr-un ritm accelerat”. Hansen s-a confruntat insa cu numeroase critici, venite din partea scepticilor, care i-au acuzat pe specialisti ca prezinta adevaruri trunchiate in privinta temperaturii planetei ori ca „manipuleaza datele”.
Climatologii si liderii politici au facut insa front comun in fata unor astfel de critici, afirmand ca exista un larg consens in ceea ce priveste faptul ca planeta se incalzeste, intr-adevar, neincetat, an de an, temperatura medie, din 1880 si pana in 1990, deci in mai bine de un secol, crescand cu 0,8 grade Celsius, iar din 1990 incoace cu aproape jumatate de grad, in doar doua decenii!
GABRIEL TUDOR
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty 21 decembrie 2012 Apocalipsa sau coincidenta?

Mesaj Scris de Larysa 04.11.09 4:26

http://www.descopera.ro/stiinta/3184025-21-decembrie-2012-apocalipsa-sau-coincidenta
Oracolele au prezis o apocalipsa care va avea loc in timpurile noastre, centrata in jurul anului 2012. Toate sugereaza ca ceva se va intampla in acea zi. Chiar daca majoritatea au fost scrise in urma cu sute de ani, acuratetea lor intereseaza in mod special lumea moderna, deoarece previziunile apocaliptice pe care le contin se refera in mod special la perioada pe care noi o traim in prezent. Este o profetie sau doar o coincidenta?

Inapoi la mayasi

Maya a fost una dintre cele mai cunoscute civilizatii din Mezoamerica. Istoria maya cunoaste trei faze: perioada preclasica, care incepe in jurul anului 2600 i.Cr., clasica si postclasica, perioada care s-a incheiat cu cateva secole in urma, desi sunt voci care sustin ca populatia maya nu a disparut cu adevarat niciodata. Perioada cuprinsa intre anii 250 e.n. si 900 e.n., cunoscuta si sub numele de perioada clasica, avea sa insemne apogeul culturii mayase. Domeniile vaste pe care acestia le ocupau, incluzand teritoriul actual al Mexicului, Guatemalei, nordul Belizelor si vestul Hondurasului, au contribuit la supravietuirea si perpetuarea acestei civilizatii pentru o lunga perioada de timp.

Desi nu mayasii au fost cei care au pus bazele astrologiei, epigrafiei, scrisului sau sistemelor calendaristice, ci le-au preluat de la o puternica civilizatie antecesoare, olmecii, aceste stiinte au fost desavarsite de catre mayasi. Nici cunostintele de arhitectura si inginerie nu le erau straine. Marturie a acestui fapt stau constructiile care le-au supravietuit timp de secole: arhitectura ceremoniala, incluzand piramide care serveau drept temple, palate si observatoare astronomice, rezervoare subterane in care colectau si pastrau apa de ploaie, toate construite fara ajutorul uneltelor de metal. In jurul anului 300 e.n., mayasii au adoptat un sistem de conducere ierarhic, condus de regi si de nobili. Civilizatia s-a dezvoltat intr-un regat foarte bine structurat in timpul perioadei clasice. Societatea lor era formata din mai multe state independente, fiecare dintre ele avand atat o societate agricola rurala, cat si intinse localitati urbane, construite in jurul lacasurilor de cult. Declinul a inceput dupa anul 900 e.n., cand, din motive inca ramase neintelese, mayasii din regiunile sudice si-au abandonat orasele. Ulterior, formatiunile nordice au fost integrate in civilizatia tolteca, ceea ce le-a prelungit existenta si cultura pana in jurul anului 1200. Cateva formatiuni periferice au continuat sa existe pana la venirea conquistadorilor, la inceputul secolului XVI.



Calendarul cel lung, la final

Conceptul de calendar mayas in sine este unul complex, asta deoarece nu exista doar unul, ci trei astfel de calendare. Primul dintre ele este calendarul religios, care are nevoie de 260 de zile pentru a completa un ciclu religios. Cel de-al doilea este cel solar, care are 365 de zile, numit Haab. Echivalentul a ceea ce cunostem noi in prezent a fi un an, insemna la mayasi echivalentul unui Tun, 20 de Tun inseamna un Katun, 20 de katun este echivalentul unui Baktun (aproape 400 de ani), iar 13 Baktun inseamna Marele Ciclu de 1 872 000 zile sau 5 200 de Tun, adica 5 125 de ani. Primele doua calendare erau folosite pentru a prezice influente care puteau schimba destinul, preziceri personale sau evenimente apropiate. Insa nici unul dintre ele nu contine teribila sentinta care da nastere unor dezbateri din ce in ce mai aprinse, pe masura ce momentul se apropie. Toate acestea sunt prevazute de un al treilea sistem, cel numit "Calendarul cel lung."

Calendarul gregorian, pe care il folosim in prezent, a fost introdus in Europa in 1582. Conform acestuia, Pamantul face o orbita completa in 365,25 de zile, cu o eroare de 0.0003 %, o masuratoare destul de exacta, avand in vedere ca a avut loc in urma cu 400 de ani. Calenadrul mayas este derivat din cel al predecesorilor lor, olmecii, a caror cultura dateaza cu 3000 de ani mai devreme. Acestia, fara a avea la indemana instrumentele secolului XVI european, au reusit sa aproximeze un an in 365,2420, deci cu o eroare de 0.0002 %, o masuratoare mult mai precisa si, mai ales, facuta mult mai devreme.

Oamenii de stiinta au incercat sa coreleze sistemul de numerotare al calendarului mayas cu calendarul gregorian, inca de la inceputul acestui secol. Aceasta corelatie, cunoscuta sub denumirea de corelatia GMT, a fost finalizata in 1950. Astfel, inceputul Marelui Ciclu sau ziua 0.0.0.0.0. ii corespunde datei de 11 august 3114 I.Cr. si se termina in 13.0.0.0.0 sau 21 decembrie 2012. De-a lungul decadelor ce au urmat, multe dezbateri s-au focusat pe gasirea corelatiei exacte dintre cele doua calendare. Majoritatea cercetatorilor din domeniu sunt de acord insa ca aceasta echivalare este cat se poate de exacta, ceea ce inseamna ca intr-adevar, sfarsitul calendarului maya corespunde datei de 21 decembrie 2012.

In 21 decembrie, in timpul solstitiului de iarna, o conjunctura planetara mai putin obisnuita va avea loc: Pamantul se va alinia cu Soarele, care se va afla in mijlocul ecuatorului galaxiei Caii Lactee, alcatuind ceea ce vechii maya numeau "Copacul sfant". Ciudata aliniere nu va fi brusca, ci este pregatita de cateva mii de ani, pentru a avea loc in data de 21 decembrie 2012, la ora 11:11 a.m. GMT. Conform credintei mayase, centrul galaxiei este uterul cosmic: loc al mortii, al transformarii, al regenerarii si al renasterii. Acest moment marcheaza finalul calendarului.



2012: oracole, vrajitori, prezicatoare, hexagrame, calendare, internet

Nu doar mayasii sunt de parere ca ni se pregateste ceva. Numeroase documente, carti sau marturii pastrate par sa vina in sustinerea teoriei sabiei lui Damocles.

Cu putin timp inaintea erei noastre, traia intr-o pestera vestita Sybilla , prezicatoarea lui Apollo, care isi scria viziunile, dupa iesirea din transa, pe frunze de stejar. O parte dintre acestea au fost colectionate si pastrate in ceea ce reprezenta templul lui Jupiter. Dupa una dintre viziuni, prezicatoarea a anuntat ca viata pe Pamant va avea 9 perioade a cate 800 de ani. Conform acesteia, omenirea tocmai traverseaza ultima perioada. Pe langa asta, ea a mai prevazut ascensiunea Imparatului Constantin si nasterea lui Isus cu 20 de ani inainte, ceea ce i-a indreptatit pe multi sa o considere o precursoare a crestinismului.

I Ching sau "Cartea schimbarilor" era folosita in general pentru previziuni si sfaturi de natura personala. Citirea se facea pe baza unor hexagrame, formate din linii continue sau intrerupte, existand 64 de combinatii posibile. Insa de la un oracol personal, I Ching a devenit in ultimele decade un soi de carte a apocalipsei. Totul a pornit de la controversatul cercetator Terence McKenna, care a realizat o reprezentare grafica matematica a celor 64 de hexagrame care compuneau I Ching, din care a reiesit un soi de harta a timpului. Acesta a recunoscut un tipar in cele 64 hexagrame, pe care le-a transpus intr-un grafic, in care se regaseau date importamte ale istoriei omenirii. Diagrama incepe din anul 1000 i.e.n., momentul crearii cartii I Ching. Printre altele, McCanon a observat ca anul caderii imperiului roman sau cele doua razboaie mondiale sunt marcate grafic cu o linie descendenta, in vreme ce in dreptul datei descoperirii Lumii Noi exista o linie ascendenta. Insa curiozitatea acestui tabel grafic este data de faptul ca se incheie in dreptul datei care ii corespunde calendaristic lui 21 decembrie 2012.

O alta prezicatoare care a trait in Anglia la inceputul anilor 1 500, denumita mama Shipton, despre care se spune ca ar fi fost jumatate umana si jumatate fiinta supranaturala, vine sa sutina prezicerile altor oracole, adaugand chiar unele noi. Aceasta a anticipat corect moartea lui Henric al VIII-lea, domnia reginei Victoria, marea ciuma sau ororile celor doua razboaie mondiale si apocalipsa, cand conform viziunilor acesteia, jumatate din populatia planetei va pieri.

Una dintre cele mai exacte surse privitoare la ipotetica apocalipsa este calendarul mayas, deoarece ofera o data concreta a ceea ce va sa fie sfarsitul lumii: anul, luna si ziua. Este o predictie exacta venita de la o civilizatie care isi lua calendarul in serios, obsedata de tinerea socotelii timpului, intr-atat de exact, incat au putut prezice eclipse in viitorul indepartat. Calendarul este si profetic: 5 martie 1519 este data exacta la care mayasii au prevestit sosirea conquistadorilor condusi de Cortes. In acea zi, istoria consemneaza debarcarea capitanului spaniol pe tarmurile Lumii Noi. In 21 decembrie 2012 calendarul mayas isi incheie un mare ciclu, caruia, cel putin in aparenta, nu-i mai urmeaza nimic.

Astronomii moderni confirma calculele mayasilor. Pamantul se va afla intr-un aliniament exact cu Soarele si cu centrul Caii Lactee, un eveniment galactic care are loc o data la 25 800 ani. Nimeni nu stie exact care vor fi efectele acestui aliniament asupra Pamantului, insa geofizicienii au o teorie care vine in sustinerea prezicerilor mayase: este vorba despre fenomenul inversarii polilor, in cadrul caruia acestia isi inverseaza pozitiile, cauzand catastrofe naturale in lant care vor zgudui lumea intreaga: cutremure, tsunami, incendii care vor avea ca rezultat pagube materiale si pierderi importante de vieti omenesti. Aceasta ar fi totodata si ultima catastrofa pe care omenirea ar trebui sa o infrunte. Albert Einstein este unul dintre primii oameni de stiinta care au sustinut aceasta teorie inca din 1955. Un nou studiu al Universitatii Princeton dezvaluie faptul ca Pamantul nu se confrunta cu aceasta schimbare dramatica pentru prima data. In urma cu 800 de milioane de ani, Polul Nord se afla in mijlocul Pacificului, iar Alaska se afla la ecuator. Miscarea nu s-a petrecut brusc, ci de-a lungul unei lungi perioade de timp.

Dincolo de oracole, calendare si magicieni, stiinta moderna vine cu propria sa previziune asupra datei la care lumea se va sfarsi. Este vorba despre world wide web, care a reusit sa creeze un circuit de comunicare fara precedent in istoria omenirii. Internetul poate fi mai mult decat un simplu punct de referinta al previziunilor apocaliptice. Acesta a devenit chiar mijlocul de transmitere al unui astfel de mesaj, care de aceasta data nu apartine unei vrajitoare care traieste intr-o pestera si nici unei carti chinezesti. Profetii insapimantatoare au inceput sa apara dintr-o directie care nici macar nu este umana, un "oracol" numit "web-bot". Programul scaneaza world wide web-ul pentru a sorta informatiile legate de viitor, avand ca rezultat o serie de profetii, care sunt in final, la fel de ambigue ca si oracolele lumii antice. Acesta incearca sa citeasca starile inconstiente ale omenirii, scanand masiv limbajul folosit in mii de site-uri web. Procesul implica mai multe programe numite "paienjeni" sau "agenti", care citesc tot internetul, in cautarea unor anumite cuvinte-cheie . Programul a fost conceput initial pentru realizarea unor previzuni financiare, legate de bursa si de investitii. In 2001, unii programatori au observat ca rezultatele obtinute erau mai mult decat simple informatii financiare. Frazele au inceput sa se lege, sa se combine cu anumite date din calendar, incepand sa primeasca un sens. Specialistii si-au dat seama ca ar putea avea de-a face cu niste predictii legate de evenimente viitoare. Unul dintre evenimentele majore pe care dezlegarea acestor fraze le-a putut prezice sunt chiar atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
Daca intr-adevar acest sistem functioneaza, atunci viitorul nu arata prea roz: pe langa calamitati naturale, conflicte armate, apare si data de 2012. Web-Bot prezice ca anumite catastrofe vor lovi Pamantul la acea data, ca urmare a unei alinieri stranii a planetelor.



Lumea dupa 12 decembrie 2012

Sunt voci care sustin ca mayasii nu au mai inregistrat nimic dincolo de aceasta data fatidica, insa exista documente care par sa contrazica acest lucru. Anumite ramasite ale culturii mayase vorbesc si despre alte evenimente care au loc dupa 2012. Multe dintre acestea sunt prezentate sub forma unor date foarte indepartate. Intr-una dintre tablitele inscriptionate de la Palenque, apare o alta data a calendarului, 1.0.0.00.8 5 Lamat 1 Mol, echivalentul datei de 21 octombrie 4772, cu aproape 3 000 de ani in viitor. Regele Pacal din Palenque a prezis ca la aceasta data un important eveniment mayas isi va sarbatori a 88-a aniversare, sugerand astfel ca acesta nu credea ca lumea se va termina in 2012.

In ciuda imensei publicitati si discutiilor care se desfasoara pe seama acestui eveniment ce se apropie, Susan Milbrath, curator la Muzeul de Istorie Naturala din Florida, a declarat in numele comunitatii arheologice ca nu a fost descoperit, pana in prezent, vreun document care sa ateste ca maya credea ca lumea se va sfarsi in 2012, ci doar ca in acel moment se va incheia un mare ciclu calendaristic, care fara indoiala va avea si urmari la nivel planetar, dar nu neaparat apocaliptice. "Pentru vechii maya, data reprezinta o mare sarbatoare de incheiere a unui intreg ciclu", declara Sandra Noble, director executiv la Foundation for the Advancement of Mesoamerican Studies din Florida. In viziune acesteia, intreaga isterie mediatica declansata in jurul acestui eveniment, nu este decat o ocazie de castig pentru anumite parti. Parerea acestora este sustinuta si de E. Wyllys Andrews, director la Universitatea Tulane:"Va fi un alt ciclu. Stim cu siguranta ca civilizatia maya stia ca mai fusese un astfel de ciclu inainte, ceea ce implica si faptul ca stiau ca va urma un altul."

Unii oameni de stiinta sunt de acord asupra faptului ca, in ciuda metodelor si mijloacelor stiintifice de care dispunem, nu putem prevedea viitorul intocmai. Pentru acestia, mesajul profetiilor este ca trebuie sa ne pastram o atitudine optimista in ceea ce priveste viitorul. Tot timpul oamenii s-au gandit ca sfarsitul lor este aproape, l-au anticipat si l-au asteptat. Pana in prezent, insa, s-au inselat de fiecare data.



Facts - Alte sfarsituri ipotetice

8 septembrie 2040 - Aliniere planetara, despre care se crede ca va avea efecte nefaste asupra Pamantului, provocand, in mod special, cutremure foarte puternice
2076 - sfarsitul calendarului musulman
2240 - sfarsitul calendarului evreiesc

Larysa

Numarul mesajelor : 5
Localisation : Romania (Bucharest)
Data de inscriere : 04/11/2009

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Gaura din stratul de ozon se închide

Mesaj Scris de Admin 17.04.08 12:25

Gaura din stratul de ozon se închide
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Cele mai devastatoare 5 tornade din istorie

Mesaj Scris de Admin 24.10.07 17:56

Cele mai devastatoare 5 tornade din istorie

Tornadele sunt cauza mortii a sute, uneori chiar mii de oameni, anual, in SUA. Sistemele de avertizare s-au imbunatatit considerabil in ultima vreme, motiv pentru care cele mai sângeroase tornade s-au inregistrat in urma cu mai multe decade.

In unele cazuri, aceste fenomene nemiloase ale naturii au provocat decesul unui numar impresionant de persoane. Intensitatea unei tornade se masoara cu ajutorul scarii Fujita, de la F0 la F5, cea mai puternica.
5. Tornada din Gainesville. De fapt, o pereche de tornade a lovit regiunea chiar in zorii zilei. In urma calamitatii, 750 de case au fost distruse, iar o fabrica de haine s-a prabusit si a luat foc, omorând 70 de lucratori.
4. Tornada Tupelo s-a format in districtul Yalobusha, Mississippi. A ridicat de la pamânt mai multe case, iar familii intregi au pierit. Regiunea a fost atât de afectata incât teatrul local a fost transformat de autoritati in spital. Medicii au folosit masina de facut popcorn pentru a steriliza instrumentele. Peste 100 de module de locuit au fost instalate provizoriu pentru cei ramasi fara adapost deasupra capului.
3. Tornada din St. Louis a facut ravagii pe o zona aflata la 12 kilometri vest de Podul Eads, peste râul Mississippi. Incidentul s-a petrecut in ziua de 27 mai 1896. Casele de-a lungul râului au fost distruse complet sau puternic avariate. Cu toate acestea, podul nu a suferit mari stricaciuni. Numarul mortilor confirmat de autoritati a fost de 255, fiind nu mai putin de 1.000 de raniti. Pe scara Fujita, tornada a avut o intensitate de F4. Pagubele estimate au fost de aproximativ trei miliarde de dolari.
2. Tornada de la Natchez, Louisiana. Nu mai putin de 317 oameni si-au pierdut viata in ziua de 7 mai 1840, iar alte 109 au fost ranite. Cu toate acestea, in acele timpuri existau plantatii pe care lucrau un numar mare de sclavi. Autoritatile nu au trecut la bilantul final al mortilor si toate victimele din rândul sclavilor. Tornada a fost catalogata drept una de intensitate F5.
1. Tornada „Tri-State” (foto) este cea mai puternica tornada din istoria omenirii. Devastatoarea tornada, cu o durata de cinci ore, a lovit statele Missouri, Illinois, Indiana, Kentucky, Tennessee, Alabama si Kansas. Tornada a ucis 694 de persoane. Tragicul incident s-a petrecut in ziua de 18 martie 1925....continuare
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Cele mai mari 10 cutremure din lume

Mesaj Scris de Admin 29.09.07 12:56

Cele mai mari 10 cutremure din lume
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Sahara, viitoare oază verde?

Mesaj Scris de Admin 17.08.07 17:29

Sahara, viitoare oază verde?
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Terra, amenintata de 100 de asteroizi

Mesaj Scris de Admin 08.08.07 17:55

Terra, amenintata de 100 de asteroizi
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Java, inghitita de noroi

Mesaj Scris de Admin 29.07.07 18:31


Java, inghitita de noroi

Inca o data, forta uriasa a neiertatoarelor actiuni destructive umane si-a spus cuvantul. O catastrofa ecologica si umana a fost declansata pe faimoasa insula indoneziana Java. Totul a inceput cu mai mult de un an in urma si nimeni nu stie cand si cum anume ar putea fi stopat. Pe 27 mai 2006, in centrul insulei s-a produs un cutremur de pamant cu magnitudinea de 6,2 grade. Bilant tragic: peste 6000 de victime. Doar doua zile mai tarziu, la circa 300 kilometri de epicentrul seismului, nu departe de tarmul nord-vestic al insulei, la Surabaya, mai multi lucratori executau un put de foraj, pentru prospectarea unui posibil zacamant de gaze naturale. Sonda s-a blocat insa brusc, la adancimea de 2800 metri. Apoi, dupa cateva minute, pamantul a explodat, pur si simplu, la 150 metri distanta de put.
S-a crezut, s-a sperat ca era vorba despre gaz sau despre petrol, dar din maruntaiele pamantului se revarsa doar un mal fierbinte si urat mirositor. Specialistii campaniei petroliere Lapindo, responsabila de prospectiuni, au linistit populatia afirmand ca totul se va opri in scurt timp si invocand faptul ca asemenea evenimente se intampla frecvent in lucrarile de foraj.
Apocalipsa, acum
La inceput, „monstrul din Java” – cum a fost numit – s-a aratat oarecum bland, eliminand doar cate 5000 de metri cubi de noroi, zilnic, in primele saptamani. A prins apoi curaj: 25.000 m3 in iulie, peste 100.000 m3 in septembrie, pentru ca la inceputul anului 2007 sa ajunga la incredibilul volum de peste 200.000 m3 pe zi, cam cat 80 de piscine olimpice! Vazuta din avion, zona are un aspect apocaliptic.
Orezariile s-au transformat intr-un imens lac vascos, din care ies aburi, adanc de cel putin 10 metri. Pe locurile unde s-au aflat sate, se mai pot zari ici-colo varfurile unor acoperisuri de cladiri naruite sub presiunea noroiului. Mai mult de 12000 dintre localnici au fost nevoiti sa-si paraseasca pentru totdeauna locurile de bastina. Si, potrivit geologilor, eruptia poate continua in acest ritm apocaliptic inca zeci de ani.
O lectie neinsusita
S-a stabilit cu certitudine ca lucratorii Lapindo au comis si grave erori tehnice, neconsolidand putul cu tubaj de ciment, pana la capatul sau. Din pacate, pentru a se stabili exact cum stau lucrurile ar trebui sa se patrunda vreo 3 km sub pamant! Intre timp, peste 1000 de militari au fost mobilizati in zona, pentru a construi diguri exterioare. Diguri care au cedat, unul cate unul. Alte scenarii puse in practica au dat gres si ele.
In prezent, se incearca o ultima masura: injectarea unor „proiectile” de ciment uriase, direct in crater. Daca nu va reusi, nu se stie ce se va intampla. Oricum, la nivel mai inalt de interese continua disputele, acuzele, justificarile. Pentru ca la mijloc este vorba despre zacamintele care ucid fara scrupule; adica despre multi, foarte multi bani.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Himalaya se topeste: ghetarii vor disparea complet pana in 2

Mesaj Scris de Admin 09.07.07 18:15

Himalaya se topeste: ghetarii vor disparea complet pana in 2050

La 54 de ani de cand Edmund Hillary si Tenzing Norgay deveneau primii oameni care au ajuns pe Everest, copiii lor sustin ca daca cei doi ar ..
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Democratia naturii

Mesaj Scris de Admin 23.06.07 16:44

Democratia naturii
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Se topeste Groenlanda

Mesaj Scris de Admin 07.06.07 19:10

Se topeste Groenlanda Incalzirea globala scoate de sub gheata cea mai mare insula a lumii.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Cele mai devastatoare 10 tornade din istorie

Mesaj Scris de Admin 24.05.07 19:57

Cele mai devastatoare 10 tornade din istorie
http://www.ultima-ora.ro/articles.php?action=toArticle&article_id=2563

Tornadele sunt cauza mortii a sute, uneori chiar mii de oameni, anual, in SUA. Sistemele de avertizare s-au imbunatatit considerabil in ultima vreme, motiv pentru care cele mai sângeroase tornade s-au inregistrat in urma cu mai multe decade. In unele cazuri, aceste fenomene nemiloase ale naturii au provocat decesul unui numar impresionant de persoane. Publicatia „LiveScience.com” a realizat un top 10 al celor mai devastatoare tornade din istoria omenirii. Intensitatea unei tornade se masoara cu ajutorul scarii Fujita, de la F0 la F5, cea mai puternica.

10. Tornada din Waco, Texas, din data de 11 mai 1953, a distrus 200 de cladiri de birouri si a avariat alte 400. Un bloc de sase etaje s-a prabusit.
9. Tornada din Flint a distrus casele de pe ambele parti ale drumului Coldwater din Michigan. In urma naturii dezlantuite au ramas 20 de familii indoliate.
8. Tornada din New Richmond, Wisconsin. A ridicat in aer tot ce a intâlnit in calea sa, si a distrus nu mai putin de 300 de cladiri.
7. Tornada din Amite/Pine/Purvis a lovit Louisiana, Mississippi. Tornada a avut o latime de 3,2 kilometri. Numai sapte dintre cele 150 de case din districtul Purvis au ramas in picioare.
6. Tornada Woodward a lovit districtele Gray, Roberts, Hemphill si Lipscomb din statul Texas, districtele Woodwards si Woods din Oklahoma, precum si districtele Barber si Kingman din Kansas. Tornada a masurat aproximativ 3 kilometri latime. Mai multe regiuni dintre cele lovite de tornada au fost distruse in totalitate.
5. Tornada din Gainesville. De fapt o pereche de tornade a lovit regiunea chiar in zorii zilei. In urma calamitatii, 750 de case au fost distruse, iar o fabrica de haine s-a prabusit si a luat foc, omorând 70 de lucratori.
4. Tornada Tupelo s-a format in districtul Yalobusha, Mississippi. A ridicat de la pamânt mai multe case, iar familii intregi au pierit. Regiunea a fost atât de afectata incât teatrul local a fost transformat de autoritati in spital. Medicii au folosit masina de facut popcorn pentru a steriliza intrumentele. Peste 100 de module de locuit au fost instalate provizoriu pentru cei ramasi fara adapost asupra capului.
3. Tornada din St. Louis a facut ravagii pe o zona aflata la 12 kilometri vest de Podul Eads, peste râul Mississippi. Incidentul s-a petrecut in ziua de 27 mai 1896. Casele de-a lungul râului au fost distruse complet sau puternic avariate. Cu toate acestea, podul nu a suferit mari stricaciuni. Numarul mortilor confirmat de autoritati a fost de 255, fiind nu mai putin de 1.000 de raniti. Pe scara Fujita, tornada a avut o intensitate de F4. Pagubele estimate au fost de aproximativ trei miliarde de dolari.
2. Tornada de la Natchez, Louisiana. Nu mai putin de 317 oameni si-au pierdut viata in ziua de 7 mai 1840, iar alte 109 au fost ranite. Cu toate acestea, in acele timpuri existau plantatii pe care lucrau un numar mare de sclavi. Autoritatile nu au trecut la bilantul final al mortilor si toate victimele din rândul sclavilor. Tornada a fost catalogata drept una de intensitate F5.
1. Tornada „Tri-State” este cea mai puternica tornada din istoria omenirii. Devastatoarea tornada, cu o durata de cinci ore, a lovit statele Missouri, Illinois, Indiana, Kentucky, Tennessee, Alabama si Kansas. Tornada a ucis 694 de persoane. Tragicul incident s-a petrecut in ziua de 18 martie 1925.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Studiu - Oceanul nu va mai absorbi CO2

Mesaj Scris de Admin 22.05.07 7:04

Studiu - Oceanul nu va mai absorbi CO2
Încălzirea globală se accentuează rapid, iar oceanele îşi vor pierde capacitatea de a absorbi emisiile de carbon. "Este prima dată când putem dovedi că modificările legate de CO2 şi Oceanul planetar produc schimbări climatice", explică, pentru cotidianul britanic The Times, omul de ştiinţă Ian Totterdell. Cercetărorii britanici, francezi şi germani susţin că, până la mijlocul acestui secol, temperatura medie va creşte cu peste 1,5 grade Celsius, fără a lua în calcul emisiile de dioxid de carbon cauzate, de exemplu, de construirea rapidă, în China şi în India, a centralelor nucleare şi termice, care utilizează combustibil fosil. Într-un studiu recent se arată că, pe măsură ce oceanul ajunge la saturaţie, CO2 va rămâne în atmosferă. Din 1980, absorbţia carbonului nu s-a schimbat, dar emisiile de gaze au crescut cu 43%.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Incalzirea globala creste rapid. Oceanele nu mai pot absorbi

Mesaj Scris de Admin 19.05.07 20:05

Incalzirea globala creste rapid. Oceanele nu mai pot absorbi CO2

Specialisti in schimbarile climatice din Anglia, Franta si Germania avertizeaza ca incalzirea globala va creste rapid, in urmatorii ani,..
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

DEZASTRELE  NATURALE - Pagina 2 Empty Re: DEZASTRELE NATURALE

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 7 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum