Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


ROMANIA COMUNISTA

4 participanți

Pagina 4 din 41 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5 ... 22 ... 41  Urmatorul

In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 15.12.05 12:31

Rezumarea primului mesaj :

Femei de pază la porţile
„Gulagului” românesc

Rolul jucat de femeile din sistemul penitenciar şi de anchetă comunist pare să fi fost ignorat mai bine de 50 de ani. Femeia-gardian sau - aşa cum apare în mărturiile victimelor aflate încă în viaţă - „miliţianca” a contribuit însă din plin la impunerea unui sistem criminal.

În jurul uneia dintre ele, numită „sadica Vida” Nedici, descrierile foştilor deţinuţi ţes o imagine întunecată: ar fi avut o metodă de torturare a bărbaţilor de un sadism îngrozitor, lovindu-i cu nuiaua peste organele genitale. Am descoperit-o pe femeia-torţionar din mărturiile de detenţie comunistă, după ce, mai bine de patruzeci de ani, aceasta s-a „refugiat” în fosta Iugoslavie, la Belgrad.

Azi, la 86 de ani, Vida Nedici neagă faptul că ar fi schingiuit oameni. EVZ va reconstitui, în zilele următoare, portretele câtorva dintre femeile-gardian sau directoare de penitenciar care au marcat vieţile deţinutelor politic, uneori prin severitate şi brutalitate, alteori printr-o bunătate surprinzătoare.

Mărturiile despre perioada de început a comunismului în România arată că au existat nu numai bărbaţi care i-au schingiuit în beciurile Securităţii pe opozanţii regimului, ci şi femei-torţionar. Foarte multe din numele lor au rămas îngropate.

În jurul uneia dintre ele, numită „sadica Vida”, unele mărturii ţes o imagine întunecată: anchetatoarea ar fi avut o metodă de tortură a bărbaţilor de un sadism îngrozitor, lovindu-i cu creionul ori nuiaua peste organele genitale. Mai mult, se spune că ea însăşi ar fi patentat metoda, cu mândrie.

EVZ a descoperit-o, din mărturii, pe femeia-torţionar a anilor ’40, după ce, de aproape o jumătate de secol, s-a „refugiat” la Belgrad. Astăzi, la 86 de ani, Vida Nedici neagă faptul că ar fi schingiuit oameni. Mai mult, spune că totul e o invenţie a Securităţii pentru că a făcut contraspionaj pentru sârbi. Faptă pentru care, în anii ’50, a şi fost condamnată la moarte de regimul din România.

Odată cu reluarea relaţiilor dintre Tito şi Gheorghe Gheorghiu Dej, a scăpat şi a fugit în Iugoslavia, unde lumea nu adăugase încă adjectivul „sadica” la numele Vida. EVZ vă prezintă un serial despre femeile-torţionar şi femeile-temnicer ale Gulagului românesc. Despre „călăii” cu fuste, împărţiţi, din relatările fostelor deţinute politice, între brutalitate şi omenie în Infernul penitenciar.

PORTRET DE SECURISTĂ

Acasă la „sadica Vida” Nedici


În spatele uşii apartamentului cu numărul 2 dintr-un imobil din Belgrad se aude o voce groasă, de femeie fumătoare, care întreabă „Cine e?”, pe sârbeşte. Bătrâna care deschide exclamă, uşor încurcată: „Vai! M-aţi găsit!...”. Face loc la intrare, plângându-se de bătrâneţe.

„Sadica Vida”: aşa apare descrisă în mai multe scrieri despre tortură în comunism bătrâna aceasta mică de statură, înfăşurată într-un halat înflorat, care-şi târăşte papucii de casă la fiecare pas.

Lăsând în urmă România, Vida Nedici trăieşte azi cu o pensie mai mult decât decentă în capitala Serbiei, pe o stradă centrală. Îşi petrece timpul înconjurată de o linişte de care cei ce susţin că ar fi fost torturaţi de ea nu au avut parte când Vida era tânără. N-a mai ieşit din casă de ani întregi, n-o mai ajută vârsta.

Acum ceva vreme şi-a luat „băiat pe lângă casă” un kosovar refugiat, Milorad, care s-o ajute la treburi. Şi chiar a adoptat, la un moment dat, un câine a cărui dispariţie o regretă, suspinând. Nimic nu pare să trădeze un trecut de fostă securistă feroce. Poate doar când glumeşte că uneori simte impulsul să bată o femeie care zugrăveşte prin imobil şi pe care o bănuieşte că îi fură bani din poşetă.

Un portret din „Lexiconul negru”

Vida Nedici a albit. Are 86 de ani şi cum tremură încontinuu „de la boală” nu-ţi dai seama dacă are emoţii sau nu când se disculpă.

În apartamentul ei vechi, cu pereţii de-un galben umbrit de timp, cea după care s-a dat definiţia sadismului feminin în dicţionarele despre torţionari recunoaşte că a lucrat pentru Securitate, că a fost dublu-agent pentru români şi pentru iugoslavi, dar nu-şi asumă torturile atribuite ei de foşti deţinuţi politici.

„Lexiconul negru” (Editura Humanitas, 2001), colecţia de portrete ale torţionarilor publicată de Doina Jela, creionează însă o altfel de Vida Nedici: „Lucra la Securitatea din Timişoara în septembrie 1949, în subordinea lui Bugarschi, şef al Securităţii pe întreaga regiune a Banatului. Era translatoare şi anchetatoare. Era vestită pentru neverosimila ei cruzime şi pentru metoda ei de tortură preferată: bătaia cu creionul peste testicule. (…) Este una dintre puţinele femei-torţionar al cărei nume este cunoscut. Cazul ei a atras atenţia cercetătorilor şi ana liştilor, predilecţia ei pentru plăcerea de umilire a virilităţii prilejuind unora dintre ei analogii şi trimiteri la ritualurile castratoare ale zeiţei Cybelle”.

La o cafea cu o securistă


Sârboaica Vidosava Nedici, după numele ei complet, originară din satul bănăţean Becicherecul Mic – „un sat de care mi-e dor” -, bea ness cu lapte. Rece să fie laptele şi ţigările preferate, Eve, să fie lungi şi subţiri ca linia dintre un trecut ruşinos ce poate fi asumat şi unul fabricat.

„Eu am avut slujbă de doamnă!”, spune Vida Nedici. Nu face referire la „aventurile” cu tortura prin beciurile Securităţii din Timişoara, de care au acuzat-o deţinuţii politic. Ci la varianta ei despre adevăr: spune că nu a fost nici mai mult, nici mai puţin decât „o simplă funcţionară, o traducătoare din sârbă”.

Securitatea şi romantismul


Vida nu a fost niciodată măritată. Deşi umbla vorba prin anii ’50 despre frumuseţea ei. La urma urmelor, era un atu pentru o spioană.

„N-am fost obsedată că sunt frumoasă. Unul din Bucureşti mi-a zis odată: «Cum, Vida, în România puteai să iei pe cine vroiai tu şi în Iugoslavia pe nimeni?» Nu, că din salariu a trebuit să împart cu mama şi cu sora, în sat. Nici nu m-am uitat la bărbaţi şi nici bărbaţii nu prea se uitau la mine...”, se alintă femeia. O oarecare idilă se întrezăreşte totuşi în viaţa „sadicei Vida”. Jurnalistul sârb Milan Petrovici a povestit într-un articol că ar fi fost îndrăgostit de o „Vida N.”, sârboaică arestată şi condamnată la moarte pentru spionaj înainte ca el să o ceară în căsătorie. Vida Nedici spune rece că bărbatul minte.

Regrete legate de ceea ce făcea la Securitate zice că nu are. Singurul ar fi: că a plecat din România. Nici copii n-are şi rude prea puţine, rămase undeva prin Banat. Mai merge uneori pe acolo, însă nu se poate stabili. Motivul: n-are casă. Şi poate şi din acelaşi motiv pentru care a fugit în Iugoslavia, cu ani în urmă: prea mulţi păreau a spune că bătuse bărbaţi prin beciuri.

"Era vestită pentru neverosimila ei cruzime şi pentru metoda ei de tortură preferată: bătaia cu creionul peste testicule. (…) Este una dintre puţinele femei-torţionar al cărui nume este cunoscut."
- „Lexiconul negru” Editura Humanitas, 200






Bătrâneţile unei agente

Milorad, refugiatul din casa Videi Nedici, intră cântând pe uşă. „El mereu cântă... Deşi n-ar avea de ce să cânte”, spune proprietara. Habar n-are Milorad de renumele femeii. Băiatul vrea să fie drăguţ. Oferă suc, cireşe şi îngheţată. „Mă ajută. Deşi nu-i sunt mamă, nu-i sunt soră, sunt doar un trecător. Eu l-am chemat că, na, am şi eu bărbat în casă”, găseşte loc de glumă bătrâna şi râde cu toţi dinţii.

Apoi priveşte pătrunzător cu ochii negri, aşteptând reacţia, cât trage din ţigară. În legătură cu modul de tortură despre care se spune că l-ar fi patentat chiar ea, răspunde repetitiv: „N-am auzit de aşa ceva! Nu eu am făcut şi nici nu am auzit ca românii să facă aşa ceva!”. Prin descrierile ei, Securitatea lui Gheorghiu-Dej nu i-ar fi atins c-o floare pe cei anchetaţi. Susţine că e o mare conspiraţie a Securităţii, că au vrut s-o denigreze după ce a spionat de partea sârbilor.

De ce nu a căutat să se reabiliteze în cazul ăsta, vine întrebarea. „Dacă o mie spun că am bătut şi eu una spun că nu, ce să fac?”, vine şi răspunsul. Apoi Vida Nedici ţine să arate că în loc de tortură are mai degrabă o înclinaţie pentru anecdote: povesteşte cum a luat în casă un câine, i-a pus numele Miodrag, apoi a venit kosovarul Milorad la ea în casă şi atâta a mai încurcat numele între ele, că ori îl făcea pe câine om, ori pe om câine! Aşa că bărbatului a decis să-i spună simplu, Mi.



„CARIERĂ”

Spion pentru două ţări


Vida Nedici recunoaşte: a intrat în sistem prin 1947, când a fost propusă ca fiind „potrivită” să fie agent la Securitate. Avea puţin peste 20 de ani. „Dar nu am fost decât funcţionară”, repetă încontinuu.

Misiunea pe care azi susţine că o avea aduce un aer inofensiv asupra trecutului controversat: susţine că făcea traduceri din sârbă în română într-o perioadă în care anti-titoiştii din Iugoslavia se retrăgeau spre România.

Există însă mărturii că ar fi schingiuit cu sălbăticie atât sârbi, cât şi români anticomunişti care se retrăseseră în munţi. Anchete pe bandă rulantă, personaje ale căror nume s-au mai şi pierdut. „Eu n-am auzit de aşa ceva. Nu am făcut eu şi nimeni nu am auzit să fi făcut aşa ceva!”, e tot ce poate spune Vida Nedici. A fost promovată şi a venit la Bucureşti.

Aici a trecut şi de partea spionajului sârbesc: le livra copii după anchetele făcute de români iugoslavilor care treceau graniţa în ţara noastră. Tehnic vorbind, interveneau ceva probleme, zice fosta securistă: „N-am putut mare brânză să fac pentru ei pentru că până la 11.00 noaptea lucram legal la Securitate şi abia apoi mergeam să mă văd cu sârbii. Dar nu puteam să merg direct la întâlnire, că trebuia să văd dacă nu eram urmărită...”.

A fost în scurt timp arestată pentru spionaj şi condamnată la moarte. Avea să fie graţiată, însă, în urma împăcării dintre Tito şi Gheorghiu-Dej.

S-a întors în satul natal, însă prea multă lume auzise „că a torturat oameni”. Nu s-a zbătut să-şi reabiliteze numele: a decis să fugă în Iugoslavia. Unde, spune ea, a urcat pe scara proletariatului lucrând „în comerţ exterior” şi apoi, ca prin minune, într-un domeniu „uşor” diferit: la un service auto, „cu mecanici, cu electricieni”.

Susţine că nu l-a cunoscut pe Tito niciodată. Celebrul torţionar Franţ Ţandără, care a relatat spre sfârşitul vieţii, spune că ar fi învăţat bătaia la testicule de la „o femeie” specializată.



DUPĂ GRATII

O fotografie cu tovarăşul Tito


În 1950, la vârsta de 26 de ani, agenta Vida Nedici a fost prinsă de Securitate că livra informaţii şi pentru partea sârbă. A fost arestată şi condamnată la moarte.

La Penitenciarul Mislea, la „marele secret” - cum se numea secţia izolată unde erau ţinute femeile cu pedepse importante şi unde a fost închisă după condamnare -, Vida Nedici ducea o viaţă destul de militărească: făcea exerciţii fizice prin celulă - „ca să treacă timpul mai uşor”.

Fostele deţinute de acolo îşi amintesc că era ţâfnoasă, taciturnă, întunecată. Şi că din secţiile de bărbaţi deţinuţi se auziseră poveşti despre cum îi torturase cu sălbăticie pe mulţi dintre ei.

Unele deţinute au scris că Vida ajunsese să se laude că, la un moment dat, va sta la dreapta lui Tito. „Prostii!”, răbufneşte astăzi Vida Nedici. Însă, surprinzător, printre amintirile deţinutelor politice de la Mislea se numără şi una cu un ziar în care apărea o relatare a unei vizite de-a lui Tito, şi alături de el, într-o fotografie, ar fi recunoscută Vida. Şi pentru aceste afirmaţii bătrâna a găsit o explicaţie: „Fotografiile se pot specula, de la Securitate”.

INTERVIU CU O SECURISTĂ

Presupusa femeie-torţionar, printre puţinele ale căror nume sunt cunoscute, se apără: „Disidenţii au spus că am torturat ca să-şi dea aere”
Fosta securistă Vida Nedici îşi descrie traseul prin temutul serviciu secret, spre stadiul de agent pentru sârbi, ca fiind unul „de nevoie”: „Aveam casă, aveam familie...”, se scuză aceasta. Şi crede că deţinuţii politic care spun că ar fi torturat au făcut asta „ca să-şi dea aere”. Plecată din ţară după ce a văzut că nici măcar cei din satul natal n-o credeau că nu fusese „călău” de meserie, Vida a ajuns la vârsta de 86 de ani, ascunsă la Belgrad.

EVZ: Cu ce vă ocupaţi în cadrul Securităţii?
Vida Nedici:
Am fost traducătoare la Securitate, din sârbeşte. No, şi? Dom’le, eu cu toată lumea mă port ca o cucoană... Deşi nu sunt cucoană. Tot ce s-a zis de mine îs numai minciuni, verzi şi uscate. Eu aşa vă zic: nu zic de nimeni, da’ eu cât am lucrat acolo nu numai că nu m-au pus să fac aşa ceva, dar nici măcar n-am auzit de aşa nişte treburi! Eu cred că Securitatea mi-a făcut toate astea...

Unde aţi lucrat la Securitate?

Am fost întâi la Timişoara şi pe urmă la Bucureşti. Ultimul grad pe care l-am avut a fost locotenent. Uitaţi-vă! Aşa arată un locotenent! Nu pot să merg mult... N-am mai ieşit din casă de ani de zile... Vai, grea e bătrâneţea!

Cum aţi fost racolată?

La Securitate am fost funcţionară (îi tremură mâinile pe ţigară - n.r.). Vezi ce ştiu eu să fac... Am lucrat şi pe ceva rusesc, pentru că ştiu puţin. Dar la Timişoara m-a chemat un sârb, el m-a recomandat, Mirco Jidcovici. El era la Partid. M-a propus că le trebuiau cadre şi m-a pus pe mine şi pe alţii. Eu n-am ştiut atunci, dar în jurul meu erau numai agenţi. Unul m-a propus să fiu agentă şi am acceptat, deşi eu nu ştiam ce e aia, dar am semnat că, dacă trădez, ai mei mă vor împuşca! Şi am rămas.

De ce aţi acceptat să intraţi în rândurile lor? Pentru bani sau din credinţă faţă de Partid?

Ştiu eu de ce? Nu ştiu... Doar când am făcut puşcărie am văzut ce e de fapt cu comunismul lor. Am lucrat cu ei o perioadă la Partid. Şi, de acolo, s-a separat Poliţia de Securitate. Nu ştiu cine m-a propus pe mine să merg la Securitate, dar m-am dus. La traduceri din limba sârbă în limba română.

Care era misiunea, mai exact?
Funcţionară, de la început, aşa am fost. Şi apoi sublocotenent şi locotenent.

Participaţi şi la anchete?
Prin 1948, mulţi sârbi au început să fugă din Iugoslavia, nefiind titoişti. Se retrăgeau în România. Am avut chiar destul de lucru pe atunci. Şi la început au luat bărbaţi să lucreze la asta. Le-am zis: «Proştilor, spuneţi că eu sunt o femeie necăsătorită care ar veni (să lucreze la asta - n.r.)». Şi m-au trecut la Bucureşti. Dar tot la traduceri! Pentru că de asta am fost eu în puşcărie.

DESPRE VICTIME

„Ce înseamnă torţionară?”

Există mărturii că aţi torturat bărbaţi. Aţi bătut când aţi lucrat la Securitate?
N-am avut legătură. Ca să se dea victime, m-au luat pe mine să mă arate că am bătut, ca femeie. Credeţi-mă că am lucrat la traduceri. N-am bătut pe nimeni niciodată! Am lucrat la traduceri de limbă sârbă. A trebuit să fiu foarte fină, că erau sârbi care au fugit de Tito, n-am avut de ce să-i bat! Eu sunt convinsă că Securitatea a pus la cale asta.

Ce motiv ar fi avut foştii deţinuţi să spună asta despre dumneavoastră dacă nu este adevărat?
Ca să-şi dea aere! Sau... securiştii i-au pus să spună asta. Şi s-a prins! Şi cei care zic nu pot să spună acum că au minţit.

Dacă nu sunteţi vinovată, de ce nu ieşiţi public în România să vorbiţi despre asta? De ce nu staţi de vorbă cu cei care susţin că aţi torturat?

Cui să-i spun? Probabil că-s toţi morţi. Am rugat pe cineva de la Bucureşti să mergem la „Luptătorul Bănăţean” şi să dau declaraţii despre asta. El a făcut altceva. Probabil că vrea să scrie cândva memorii. A zis să-i dau locuinţa ca să o împartă el cu rudele şi băiatul ăsta, Milorad. I-am zis că eu locuinţa o las la băiatul ăsta, că el face de mâncare, trage, aduce. Ce am eu cu el sau cu rudele astea din Becicherec? Că nu-mi scrie nimeni.

Rudele din România cred că aţi fost torţionară?

Ce înseamnă torţionară? Nu ştiu ce cred ele. După arestarea mea ei au fost duşi în Bărăgan. Toată lumea a fost la Bărăgan, pentru orice eventualitate. Dar pe urmă au ieşit, au muncit. Şi ei ştiu să muncească, din greu, ca la ţară.

Eu spun despre colegi numai lucruri frumoase

Ce le spuneţi totuşi acelor oameni care afirmă că aţi torturat?

N-am vorbit cu ei. Nu-i cunosc. Decât din ziare, din reviste. De la început m-am mirat că spun asta. Apoi mi-am dat seama că n-are rost: o mie spun că i-am bătut, eu singură spun că nu.

Există scrieri care arată că aţi fi inventat chiar o metodă de tortură, lovitura la testicule, cu creionul...
Nu e adevărat. N-am văzut aşa ceva! Ce să vă spun? Că eu sârbilor n-am putut să le fac aşa ceva, că ei au venit într-o ţară-prietenă atunci. Nici n-am auzit că fac românii aşa ceva. Asta numai Securitatea a scos-o ca să mă urască toată lumea. Să mă facă cu ou şi cu oţet.

De ce ar fi vrut Securitatea să vă facă dumneavoastră, o „simplă traducătoare”, aşa ceva?
Lasă, că dacă ajungi la puşcărie ca mine nimeni nu se mai uită la asta. Am făcut spionaj, a trebuit să mă facă cu ou şi cu oţet. Şi m-au făcut. De treburile astea am auzit doar după arestare, nu şi înainte. Când am ieşit, toată lumea a ştiut. Fiecare să spună ce vrea. Dar partea proastă este că eu am făcut copii după anchetele sârbilor de la Timişoara. Şi se spune că după ele Securitatea din Iugoslavia ar fi trimis mulţi oameni undeva, unde au fost pedepsiţi.

Asta este din vina dumneavoastră?

Asta zic ei că tot din vina mea e! Eu sunt capul răutăţilor! Mie nu mi-a cerut Securitatea nimic, nicicând. Eu pot să spun despre colegi numai lucruri frumoase. Am fost tânără, drăguţă. De la poartă a venit miliţianul la Timişoara să-i bat la maşină. La Bucureşti, la fel, în loc să bată dactilografa, am bătut eu. Stăteam în cameră cu alţi funcţionari, la anchete. Fiecare avea treaba lui. Noi am fost trei sârbi. Fiecare a lucrat, a tradus. Ce nu a fost clar, am scris „întreabă-l şi asta, şi asta...”.

PUŢINĂ IDEOLOGIE

„Cred şi acum în comunism. Toată lumea îi înjură pe ăştia de azi”

De ce aţi intrat în sistem? Aţi crezut în comunism?

Eu cred şi acum, dar nu mă amestec cu nimeni şi nimic.

De ce ar fi bun comunismul?

Pentru că toată lumea îi înjură pe ăştia de astăzi. Lumea e nemulţumită. O mie daţi afară din servici. Atunci aveai un bănuţ şi viaţa a fost mai suportabilă.

A fost suportabilă doar pentru unii din sistem...

Pentru cine a muncit a fost suportabil! Care a vrut să muncească, a muncit. Alţii au avut salarii serioase. Dar noi, majoritatea, am avut cât am putut.

Nu regretaţi nimic din ce aţi făcut în perioada în care aţi lucrat la Securitate?

Regret că n-am rămas în România. Însă aşa cum a fost, că se spune că am omorât români, a trebuit întâi „să-i îngrop” şi pe urmă să mor. Toată lumea s-a ferit de mine şi toată lumea zicea „Asta-i aia care a bătut!”. Am participat la anchete! Dar nu am făcut aşa ceva! N-am văzut nici bărbaţi să facă aşa.

O SPIOANĂ TRECE LA SÂRBI

„Aşa aş bate pe cineva!”

Pentru ce aţi fost arestată în 1950?

Pe 15 iunie 1950 am fost arestată pentru spionaj. Dădeam şi la sârbi ceea ce transcriam pentru români. Şi m-au arestat pe baza a ce au spus doi şefi de-ai mei. Nicola Migutinovici şi Boja Stoianovici. Unul a fost - cred - împuşcat şi celălalt e la Novi Sad.

După un timp, când am venit la Bucureşti, am trecut cu sârbii, la ambasadă. Aşa au vrut ei, sârbii, pe linia de spionaj. Dar n-am putut mare brânză să fac pentru ei, pentru că până la 11.00 noaptea lucram legal la Securitate şi abia apoi să mă văd cu sârbii. Dar nu puteam să merg direct la întâlnire, trebuia să văd dacă nu eram urmărită...

„Sătenii au luat foc atunci când m-au văzut”


Eraţi o femeie de 26 de ani, nu vă era frică?

Nici de dracu’ nu mi-o fost frică! Şi acuma aşa aş bate pe cineva! Eu nu pot să mă mişc uşor. Şi e fata asta care văruieşte aici (pe hol – n.r.). Aşa aş bate-o! Dar nu pot, că e de 25 de ani, mă trânteşte de nu mă văd. Ultima dată mi-a luat 1.400 de dinari. De ce mi-a luat aşa mult?

Există mărturii că le spuneaţi deţinutelor de la Mislea, unde aţi fost închisă după condamnarea la moarte, că veţi fi eliberată şi veţi „sta la dreapta lui Tito”...

O prostie! De la Tito n-am aşteptat nimic. Nu l-am cunoscut niciodată. A fost vis să ies din puşcărie. Cum se deschidea uşa credeam că vin să mă împuşte.

Pe Tito l-am văzut în URSS

Ce aţi făcut după ce aţi fost eliberată, odată cu împăcarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej cu Tito?

M-am dus în satul meu. Şi, bineînţeles că sătenii au luat foc când m-au văzut! Nu se aşteptau să mai fiu în viaţă. Erau care se uitau ca la una care a bătut şi chinuit români. Şi am văzut că nu are rost să mă apăr, că toată lumea ştie că am bătut şi am plecat. Pe urmă m-am dus la ambasada Iugoslaviei şi m-au întrebat dacă vreau să vin aici. M-am pregătit şi am venit aici. Am stat cât am stat şi apoi am început să muncesc pe comerţ exterior, funcţionar.

Aţi păstrat legătura cu serviciile secrete sârbeşti? Aţi fost scoasă la pensie cu grad de colonel...

Nu, nimica. Ca funcţionar. E treaba lor cine-a vorbit de astea, de grade şi ce-am lucrat în Securitate. Eu am văzut că e mai bine să tac. Că lumea se sperie imediat! Că aicea, pe timpuri, aşa au fost de speriaţi oamenii unul de altul!

V-a mulţumit Tito pentru cum l-aţi servit în România? Unii spun că au văzut o fotografie în care apăreţi şi dumneavoastră...

Nu. Am fost acolo ca orice cetăţean, în gară, dar nu ca o cunoştinţă sau nu ştiu ce. Mi s-au făcut zvonuri. N-am fost cu el niciodată nici acolo, nici aicea. Am fost în schimb în URSS şi am zis cu alţi sârbi să ieşim să-l salutăm, că trece Tito. Cine a făcut asta cu fotografia... Ştiţi că la fotografii se poate specula... Am fost ca ăştia, masele populare.

Dar totuşi ce rol aveaţi ca funcţionar de comerţ exterior în Iugoslavia?

Am avut trei întreprinderi. Am avut cu import. Să intre bani. Şi de acolo, de la comerţ exterior, unde era un servici găunos, m-au trimis să lucrez la un service auto. Am făcut treabă cu mecanici, cu electricieni. Eu n-am avut nimic cu ei.

Ştiau iugoslavii ce se spune despre dumneavoastră în România?
Nu, n-am spus la nimeni.

"Nici de dracu’ nu mi-o fost frică! Şi acuma aş bate pe cineva! Eu nu pot să mă mişc uşor. Şi e fata asta care văruieşte aici (pe hol - n.r.). Aşa aş bate-o! Dar nu pot, că e de 25 de ani, mă trânteşte de nu mă văd."
- Vida Nedici fost agent de Securitate şi presupusă torţionară




http://www.evzvest.ro/articole/detalii-articol/853115/Femei-de-paza-la-portile-Gulagului-romanesc/


Ultima editare efectuata de catre Admin in 03.08.11 16:19, editata de 15 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos


ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 05.10.14 20:13

http://cultural.bzi.ro/cat-castigau-romanii-acum-25-de-ani-20344
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 03.10.14 19:56

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/femeia-comunista-mama-eroina-muncitoare-activista
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 02.10.14 17:18

1953. IN MIEZ DE NOAPTE CONSILIUL DE MINISTRI
PREGATESTE FESTIVALUL MONDIAL AL TINERETULUI

IOAN LACUSTA


In vara lui 1953, Bucurestii au gazduit doua ample manifestari internationale: al treilea Congres Mondial al Tineretului (25-30 iulie) si al patrulea Festival Mondial al Tineretului si Studentilor (2-14 august). Prezenta miilor de tineri din întreaga lume la Bucuresti a însemnat dupa multi ani un prim contact al românilor cu strainii.

Pentru a oferi oaspetilor veniti din toata lumea o imagine cât mai elocventa a vietii românilor în socialism, dar si pentru a crea conditii optime de desfasurare actiunilor culturale si sportive din cadrul Festivalului, s-au facut investitii uriase. In perioada 1952-1953, absenta alimentelor în capitala devenise subiect de glume, lumea vorbind sus si tare de " postul festivalului".

S-au construit cu acel prilej - în mare parte prin munca voluntara a tineretului - stadionul "23 August" (acum "National"), cu o capacitate de 80 000 locuri, Teatrul de vara "23 August" (4300 locuri) si s-a amenajat Parcul "23 August", cu o suprafata de 54 hectare. A fost construit, de asemenea,"Palatul Operei Române, cu o sala de 1200 locuri.

De stadiul pregatirilor pentru Festival se ocupa si Biroul Culturii de pe Lânga Consiliul de Ministri. In continuarea stenogramelor discutiilor din acest Birou prezentate în nr. 8 (despre sport), nr. 9 (despre presa si radio), iata, oferim cititorilor nostri, câteva fragmente din dezbaterile legate de stadiul pregatirii Festivalului, din sedinta care a avut loc la 23 martie 1953, între orele 21. 00 si 24.00.

Au participat la acele dezbateri din miez de noapte Miron Constantinescu, presedintele Consiliului de Stat al Planificarii, Manole Bodnaras, presedintele Comitetului pentru Cultura Fizica si Sport, Ghizela Wass, Secretar al Organizatiei P.M.R. a Capitalei, Vasile Musat, Paul Cornea, Cornelia Filipas, secretari ai C.C. al U.T.C., Pompiliu Macovei, arhitectul sef al Capitalei s.a. edinta este condusa, ca de obicei, de Iosif Chisinevschi, vicepresedinte al Consiliului de Ministri.
Discutiile se poarta pe marginea unui "desfasurator" ( "film") în document al programului Festivalului, pe care participantii l-au primit spre studiu din timp si pe care l-au adnotat cu observatiile lor.

Inainte de a urmari aceste interventii, sa precizam ca stenograma se afla în fondurile Arhivelor Nationale ale României, din Bucuresti.

Nu numai buciumasi, exista si arheologi * Nu doar cei primitiv este national * Sa vina ambulanta sa culeaga pionierii? * Insolatia este un lucru foarte serios * Bâlci si iarmaroc la portile santierului * Noi respectam pe cât este posibil sarbatorile legale * Mutre de burghezi umbla cu diverse minciuni * Miron Constantinescu numara arbustii


Iosif Chisinevschi: " Pentru lamurirea mea si legat de desfasurarea Festivalului, s-a aratat ca la ora 15.30, potrivit unui semnal, dinainte stabilit, un grup de 50 de buciumasi vor deschide Festivalul. Voi credeti ca acesta este specificul nostru national, ca sa se deschida numai cu buciumul? Este frumos, dar altceva nu avem? Pleaca oamenii din Bucuresti si-o sa creada ca aceasta este muzica noastra. Am citit si am ramas putin nedumerit. Poate sa fie si bucium, dar ce v-a determinat la aceasta?"

"Noi am socotit ca acest aspect ar fi cel mai pitoresc", precizeaza M. Bodnaras, "am aparut în costume nationale, cu caciuli..." Si tractorul a devenit national la noi acum", intervine Miron Constantinescu".

"In cântec", completeaza Chisinevschi, "se spune ca si buciumul cânta... dar numai buciumul, nu. Cred ca ar trebui sa fie ceva mai maret, mai puternic, cred ca ar trebui sa fie trompete, fanfare, sa fie o forta, o tehnica artistica".

Cu buciumasii, este de acord M. Bodnaras, "se poate revedea aceasta chestiune, numai trebuieste ansamblata proportional". "Sa fie si buciumasi", este de acord si M. Constantinescu, "dar proportional. Tovarasul Bodnaras trebuie sa retina ca nu numai ce este primitiv este national, este românesc, mai sunt si alte lucruri care sunt nationale". Exista, arata M. Bodnaras, "cereri de la toate delegatiile straine care vor sa vada folclorul nostru. Noi stim ca îndeosebi oamenilor le plac aceste lucruri". Asa este, dar "exista si în ramura arheologiei multiple lucruri nationale", completeaza Chisinevschi.

Se discuta apoi despre modul în care si cine sa faca invitatiile pentru participarea delegatiilor straine, despre organizarea concursurilor sportive, despre colaborarea cu reprezentantii Consiliului Mondial al Tineretului.

In ceea ce priveste ora de deschidere a Festivalului, I. Chisinevschi admite ca "noi putem fixa ora 5 dimineata. Suntem de acord cu oricare ora". "Noi vrem ora 5 dupa masa", solicita M. Bodnaras. Festivitatile ar dura cca doua ore.

Trebuie însa chibzuit, intervine M. Constantinescu: "Voi v-ati gândit la ora 5, dar sa nu se faca prea târziu. Aceasta înseamna ca deschiderea si demonstratiile vor trebui sa înceapa la ora 2, când este caldura cea mai mare si o sa ai lesinuri în tribuna, acolo ai copii, pionieri. Ce, o sa vii cu ambulanta sa culegi pionierii care cad de caldura?"

Propune sa se înceapa de dimineata, "la ora 9 si sa se termine la ora 1-2. De ce pe caldura aceea îngrozitoare, când zaduful este mai mare? Eu sunt pentru o ora de dimineata. Se scoala oamenii la 4 dimineata si la ora 8 stadioul este plin. Sa deschidem portile stadionului la ora 4, iar la ora 8 sau la 9 începem deschiderea oficiala, si la ora 12, maxim 1, este gata cu festivitatea. Eu va spun ca insolatia este un lucru foarte serios."

In vederea festivalului, se construieste, între altele, si stadionul "23 August". Ritmul lucrarii însa nu este cel dorit. Cu o zi înainte, între orele 5 si 5.30, M. Constantinescu vizitase santierul. Nu se arata multumit de cele vazute. "Erau - arata el - niste particulari care organizasera un bâlci, un iarmaroc, cu tot felul de dansuri, de strigaturi si diferite alte lucruri, care numai cinste nu ne face.

Aceste lucruri, continua el, se petrec la marginea gropii Floreasca, la marginea Barierii Vergului, iar mii de oameni care umbla sa vada munca tineretului, politizarea acestui santier, nu vedeau decât acest bâlci. Nu era o macheta, nu erau oamenii care sa dea explicatii, sa popularizeze santierul si Festivalul; nu erau agitatori ai tineretului, desi erau mii de cetateni curiosi sa vada cum merg lucrarile. Mi s-a spus ca în fiecare duminica vin mii de oameni sa vada cum se desfasoara lucrarile. Trebuie reglementata si circulatia acolo, trebuie sa fie calauze, machete, oamenii care sa explice. In loc sa fie acolo ansamblul de lautari de cârciuma, sa fie ansamblul tineretului de cântece si dansuri, echipe culturale de dansuri, de cântece, care pe linia agitatiei organizatiile de partid trebuie sa le sprijine, sa dea demonstratii".

Tinerii nu erau pe santier, lucrarile erau oprite, masinile stateau, desi se putea lucra, cu toate ca era duminica si noi respectam pe cât este posibil sarbatorile legale". Dar munca politica în jurul Festivalului era totalmente absenta".

In schimb, remarca M. Constantinescu, dusmanii erau prezenti. Era foarte multe mutre de burghezi care umblau printre oameni si cautau cu diverse minciuni sa-i influenteze".

Cât priveste cheltuielile pentru Festival, continua M. Constantinescu, am auzit cifra de 300 milioane lei, ceea ce înseamna 6 miliarde lei vechi. Ca sa facem o comparatie, sa luam fabrica Vulcan din Bucuresti, o construiesti înca o data, noua, cu totul modern în ea". Sumele alocate pentru delegati, precizeaza Ghizela Wass, sunt de 4 dolari pe zi pentru tarile de democratie populara si de 2,50 dolari pe zi pentru tarile capitaliste".

Miron Constantinescu insista asupra economisirii fondurilor. Trebuie sa nu risipim banii statului asa, sa zicem ca are bani statul. Ce, sunt banii mei sau ai tov. Chisinevschi? Sunt bani proveniti din munca poporului. Aci se poate foarte bine strecura elemente care sa influenteze în sensul de a se face risipa, de a arunca banii".

De asemenea, trebuie specializati o serie de tineri în anumite munci. De exemplu, de pe acum trebuie sa specializam oameni pentru calauze, care sa stie ce sa arate delegatiilor straine. Cum se arata, aceasta este o arta, tovarasi. n Uniunea Sovietica sunt calauze oameni cu diplome universitare.

Recomanda sa se stabileasca din timp partea de aprovizionare alimentara. Am auzit, continua el, ca tinerii români sa vina cu pachete cu mâncare de acasa. Este foarte frumos, aceasta este o idee generoasa, dar ne vom pomeni cu mii de oameni nemâncati pe strazi. Noi trebuie sa avem aici la Bucuresti resurse alimentare, sa putem acoperi toate cerintele. Pot veni ei cu mâncarea, nu-i opreste nimeni, dar noi trebuie sa avem ce ne trebuie".

Mai retinem din discutii si cele privind stabilirea salii în care sa-si desfasoare lucrarile Congresul Mondial al Tineretului. Optiunile merg spre sala Floreasca. Miron Constantinescu nu este însa de acord, din cauza vecinatatii de acolo. Pe tineri nu poti sa-i izolezi, sa-i împiedici ca oamenii sa nu priveasca peste gard. Nu poti pune militie, ca abia atunci o sa atragi mai mult atentia".

Se mai discuta si despre plantarea pomilor în Parul 23 August". Reprezentantul Sfatului Popular al Capitalei, Boronet, arata ca din cei 50 000 pomi prevazuti s-au plantat doar 4 500. Foarte putin! "Luati mâine în mâna lucrurile", îl avertizeaza Chisinevschi, "mobilizati fortele, chemati oamenii, luati specialisti si peste o luna sa fie gata". " Este just ca am ramas cam în urma", recunoaste Boronet. "Sa privim realitatea în fata", îl îndeamna M. Constantinescu, "pentru ca daca ne amagim o sa iasa prost".

Si tot el continua: "Noi suntem acum în 24 martie, mai avem o saptamâna din luna martie si luna aprilie. Dupa socoteala mata în intervalul acesta trebuie sa pui 4 500 de copaci si 21 000 de arbusti. In total 25 500 pomi. ti se poate întâmpla un accident, ca o parte din copaci sa nu se prinda. Fa mata socoteala, împarte numarul arbustilor si copacilor cu numarul zilelor si va fi clar ca daca nu mergem cu 1 000 pomi pe zi nu îndeplinim sarcina".

Sarcina este gata, "noi va prevenim ca trebuie s-o îndepliniti, pentru ca daca n-o s-o îndepliniti, stadionul acesta va arata ca o piramida în desert. O sa stea stadionul acesta în mijlocul unui câmp fara copaci, fara umbra, fara racoreala si o sa aiba un efect negativ. Acolo trebuiesc copaci mari, care sa tina umbra, racoare. Este o problema foarte serioasa. Trebuie sa ne mobilizam cu toata seriozitatea, si U.T.M.-ul, si sindicatele trebuie sa ajute, pentru ca au o sarcina foarte grea, trebuie sa mearga cu 1 000 de copaci pe zi si ei merg doar cu câteva zeci. In sere sunteti specializati, dar aici nu".

http://archive.today/Qjs9s
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 02.10.14 16:46

1950. Legatia S.U.A informeaza: Dominatia U.R.S.S asupra României nu poate fi slabita
Adrian Pop




Potrivit Dictionarului explicativ al limbii române, primul sens al cuvântului "consilier" - si cel care ne intereseaza în acest caz - este de "sfatuitor, sfetnic". Revista Magazin istoric a publicat deja câteva articole privind prezenta consilierilor sovietici în România, dupa 1944 (nr. 4-6/1998). Aratam atunci ca în istoria noastra fusesera prezenti si alta data consilieri, cu origini diferite. Ceea ce îi individualiza pe cei sovietici era tocmai faptul ca ei nu actionau ca "sfatuitori" sau "sfetnici", ci ca stapâni.

Revenim acum asupra subiectului cu o perceptie americana, cu o lista nominala a consilierilor sovietici din sediul Ministerului Fortelor Armate (cum se numea atunci) si cu o hotarâre a Secretariatului C.C. al P.M.R. referitoare la "rugamintea" ce urma a fi adresata guvernului sovietic de a se trimite consilieri pentru Ministerul Afacerilor Interne al R.P.R.



Un raport redactat de seful Misiunii diplomatice americane la Bucuresti, Ronald E. Schoenfeld, si expediat cu mentiunea "top secret" catre Departamentul de Stat, la 7 aprilie 1950 (National Archives at College Park, College Park, MD, National Archives Microfilm Publication LM103, roll 1, frames 101-109) remarca faptul ca "acesti 'consilieri', tehnicieni sau administratori, se afla în pozitii dominante în fortele armate române, aparatul de securitate, în cele mai semnificative segmente ale economiei si chiar în mediile culturale. Aceste sectoare ale vietii românesti, asa fundamentale cum sunt, reprezinta doar cele în care dominatia personalului sovietic poate fi recunoscuta cu mijloacele informative disponibile si exista indicii potrivit carora controlul se extinde si în alte sectoare".

Inasprirea controlului

In economie, se aprecia în document, preluarea controlului de catre sovietici era evidenta. Cele 13 sovromuri, conduse de directori generali sovietici, controlau o buna parte din industriile extractiva (petrol, gaze, carbune), grea, chimica si navala, precum si exploatarea lemnului, constructiile, transporturile altele decât pe calea ferata si distributia filmelor în România. Desi nu putea preciza numarul cadrelor de conducere sovietice aflate în fruntea sovromurilor (estimat de la câteva sute pâna la câteva mii, incluzându-i si pe membrii de familie), la sase dintre sovromuri Legatia americana reusise sa identifice câteva nume, pe baza unor articole din presa. Astfel, la Sovrompetrol, director general era un anume G.V. Golubev, vicepresedinte al consiliului de administratie - Serghei Vasilievici Ilin, director al sectiei finante - Gavril Ivanovici Nejentov, inspector-sef contabil - Ivan Andreevici Pretecenski. Director al exploatarii Moreni era Dimitrie Tikanovici Nazarov, director adjunct al rafinariei Ploiesti - Aleksandr Constantinovici Krupnov, inginer-sef al exploatarii Schitul Golesti - Boris Ivanovici Spaski, în vreme ce la sectia financiara a aceleiasi exploatari lucra un anume Aleksandr Mihailovici Voznesenski. La Sovromtractor director general era inginerul Salva Kropikasvili, inginer-sef - F.M. Lomanov, iar director al sectiei de reparatii - V.N. Strelkov. Tot asa, la Sovrommetal director general era Iakob Petrovici Simonenko, director tehnic la uzinele Resita - inginerul Cernetov Aleksei Nikolaevici, în vreme ce pe o alta functie de conducere - neprecizata - la aceeasi uzina figura un anume Aleksandr Ivancenko. Directorul general de la Sovromasigurare era Vladimir Aleksandrovici Aleksandrov, vicepresedintele consiliului de administratie - P.N. Protasov, iar directorul asigurarilor de viata - Grigori Grigoriev. In sfârsit, contabilul-sef de la Sovromcarbune era Nikolai Kondratievici Kristenko, iar directorul general de la Sovrombank - colonelul V. Ilin.

Documentul citat aprecia ca "posibilitatea de control a românilor asupra economiei lor este diluata înca si mai mult de prezenta probabila a câtorva sute de tehnicieni sovietici în industriile românesti de însemnatate militara", în conformitate cu prevederile Tratatului româno-sovietic "de ajutor reciproc" semnat în februarie 1948.

Desi tinut secret, controlul exercitat de personalul sovietic în sfera militara era apreciat a fi si mai extins. In conformitate cu articolul 2 al protocolului militar secret al tratatului încheiat în februarie 1948, fortele armate române urmau sa primeasca un numar total de 2 500 militari sovietici, dintre care 300 ofiteri de rang superior, 700 ofiteri de rang inferior si 1 500 instructori tehnici. Datele de care dispunea legatia americana pareau a confirma, în linii generale, cifra totala prevazuta. Privitor la atitudinea si comportamentul consilierilor militari sovietici, raportul arata ca acestia "au preluat controlul direct si comanda de fapt a unitatilor la care au fost repartizati, cu putina sau nici o consideratie fata de sensibilitatile locale", transformându-se în "adevaratii comandanti ai unitatilor militare românesti". Totodata, se mentiona ca înasprirea controlului consilierilor sovietici a precedat recenta remaniere la vârf a Ministerului Fortelor Armate, în cursul careia au fost schimbati seful Statului major, ambii ministri adjuncti, precum si personalul din subordine.

Altminteri, raportul aducea putine lamuriri privitoare la acesti consilieri. Nominalizati erau - cel mai probabil datorita faptului ca astfel de informatii erau bine pazite - doar generalul-locotenent Konstantin Stepanovici Kalganov, consilierul militar principal din minister, ce activa pe lânga Statul major, numit recent atasat militar al Ambasadei sovietice la Bucuresti, precum si locotenent-colonelul Feodor Mihailovici Bodnarenko, a carui activitate de "consiliere" se desfasura în cadrul fortelor aeriene române.

Bani si compensatii

Aceste lacune informative sunt suplinite de un document datat 23 mai 1950, provenind din Arhivele Militare Române (fond 3 027, dosar nr. 2 014, f. 75-76), cuprinzând tabelul nominal (cu nume, prenume, grad si numarul membrilor de familie) al ofiterilor sovietici ce-si desfasurau activitatea, în calitate de consilieri, în cadrul ministerului. Din cele 41 de persoane nominalizate, 31 (circa trei sferturi) erau ofiteri superiori (1 general-locotenent, 7 generali maiori, 13 colonei, 8 locotenenti-colonei si 2 maiori), iar 9 erau ofiteri inferiori (2 locotenenti, 1 locotenent-major, 4 capitani si 2 capitani din Marina militara, unul de rangul II, iar celalalt de rangul III). Prezenta unei dactilografe în acest tabel se explica, cel mai probabil, prin împrejurarea ca functionarii de la cabinetul unui consilier cu grad de general - indiferent daca aveau sau nu rang militar - erau asimilati ei însisi consilierilor. Totodata, nu trebuie uitat faptul ca, în acel moment, în raport cu alte tari satelite Kremlinului, în România se înregistra un vârf al prezentei consilierilor civili. Intr-adevar, potrivit unei note a Secretariatului Consiliului de Ministri al U.R.S.S. din octombrie 1949, din cei 61 de consilieri militari ce activau în Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia si România, 29 de consilieri se aflau în Bulgaria, în vreme ce toti consilierii civili se gaseau în România (vezi Magazin istoric, nr 4/1998). Oricum, faptul ca în doar aproximativ o jumatate de an - între octombrie 1949, data notei sovietice amintite, si aprilie 1950, data raportului Legatiei americane - se ajunsese, de la un numar de 61 de consilieri militari, raspânditi în 4 tari satelite, la 40 doar în România (excluzând-o pe dactilografa), indica o consolidare rapida si substantiala a ramurii politico-militare a institutiei consilierilor sovietici în tara noastra.

In covârsitoarea lor majoritate, consilierii sovietici din Ministerul Fortelor Armate au sosit în România însotiti de familiile lor (13 cu câte 2 membri, alti 13 cu câte 3 membri, 12 cu câte 4 membri, 1 cu 6 membri) - doar 2 dintre ei venind singuri. Daca tinem seama de faptul ca, în conformitate cu acordurile si conventiile guvernamentale bilaterale încheiate în 1949-1950 privitoare la detasarea specialistilor sovietici în R.P.R., consilierilor trebuia sa li se asigure, pe lânga salarii între 20 000 si 80 000 de lei, predominând cele de 45 000-50 000 de lei, locuinte mobilate, servicii comunale (lumina, telefon, apa, gunoi, etc.) si ajutoare medicale gratuite, cheltuielile de deplasare si transportul bagajelor, pentru ei si familiile lor, din R.P.R. în U.R.S.S. si înapoi, o îndemnizatie de concediu egala cu un salariu lunar, într-un an de serviciu, plata integrala a salariului în caz de boala (timp de 3 luni), precum si faptul ca pentru fiecare specialist guvernul român trebuia sa plateasca celui sovietic de la 2 000 la 4 000 de ruble lunar, "drept compensare a pierderilor pe care le suporta întreprinderile sau institutiile sovietice respective în urma trimiterii colaboratorilor sai în strainatate", ne putem face o idee ce însemna întretinerea acestei "armate" de 121 de persoane. Si era vorba doar de consilierii sovietici de la nivelul structurilor centrale ale Ministerului Fortelor Armate.

Rechemat pentru indulgenta

Cum era si de asteptat, situatia consilierilor sovietici din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) era si mai putin cunoscuta diplomatilor americani. Raportul Legatiei americane mentiona doar împrejurarea potrivit careia un rol similar celui îndeplinit de generalul Kalganov în cadrul fortelor armate îl jucase, în aparatul de securitate, generalul Nicolschi, ca probabil trupele M.A.I. beneficiau de instructori sovietici, precum si faptul ca modul cum personalul român din Securitate interoga si asigura obtinerea "confesiunilor" în procesele de spionaj (procesul Pop-Bujoiu din 1948, de pilda) constituiau dovezi clare despre preluarea "metodelor de lucru" sovietice. In realitate, generalul Alexandru Nicolschi (Boris Grumberg), fost sef al Brigazii Mobile din Siguranta Generala si adjunct al Directiei Generale a Securitatii Poporului (D.G.S.P.) facuse parte - alaturi de Sergiu Nicolau (Serghei Nikonov), Gheorghe Pintilie (Panteli Bodnarenco), Vladimir Mazuru (Mazurov) etc. - din primul val de infiltrari sovietice majore în organele de represiune si informatii românesti, din prima etapa de instaurare a hegemoniei sovietice în România (1944-1948). In perioada 1949-1953, consilierul sef de pe lânga seful D.G.S.P. a fost Aleksandr Saharovski, consilierii aflati în subordinea sa având rolul de a dubla, de fapt, garnitura de ofiteri si agenti sovietici din fruntea Securitatii, care, aflându-se înca dinainte de razboi în România, prezentau riscul de a fi fost "întorsi" de organele românesti de contrainformatii sau de servicii straine. Cu toate ca, în conformitate cu acordul româno-sovietic, consilierii trebuia sa participe doar la organizarea muncii si instruirea ofiterilor, intervenind nemijlocit în munca acestora doar când conducerea directiilor le cerea sprijinul, în fapt ei nu numai ca se implicau neinvitati în derularea unor cazuri, dar desfasurau si activitati informative specifice: raportau detaliat toate informatiile obtinute, fotocopiau si trimiteau Moscovei documentele de sinteza care le parveneau, recrutau informatori proprii sau chiar preluau informatorii Securitatii, mai ales în cazul celor ce-si desfasurau activitatea în informatii externe si contraspionaj.

Se remarca, totodata, faptul ca Legatia americana nu detinea date despre existenta consilierilor sovietici în alte structuri ale M.A.I., precum militia, trupele de graniceri si departamentul gospodariei locale. Si în acest domeniu, surse interne vin sa suplineasca aceste lacune informative. Hotarârea Secretariatului C.C. al P.M.R. din 29 decembrie1949, pastrata în Arhivele Nationale Bucuresti (fond C.C. al P.C.R., Cancelarie, dosar nr. 165/1949) atesta nu doar intentia ferma a liderilor români de partid de a solicita trimiterea unor consilieri în structurile amintite, ci si faptul ca pregatirea cadrelor de militie urma sa se faca potrivit literaturii de specialitate sovietice, un numar de 100 de viitori militieni urmând a fi pregatiti chiar la Moscova. Mai mult decât atât, documentul confirma ceea ce se cunostea din multe alte surse - faptul ca trimiterea consilierilor sovietici în tarile satelite, inclusiv România, se facea în urma solicitarilor primite de guvernul sovietic din partea liderilor tarilor interesate.

In sfera propagandei culturale sovietice, raportul Legatiei americane evidentia drept exemple elocvente institutii precum A.R.L.U.S. si Institutul Româno-Sovietic. Documentul facea referire si la un personaj ca I.A. Maksimovski, "delegat permanent" al organizatiei sovietice VOKS (Asociatia unionala pentru relatii culturale cu strainatatea) în România, precum si la delegatiile ocazionale de "experti" culturali, de tipul celei care preluase controlul de fapt al întregii productii teatrale bucurestene în 1950. Similar, în domeniul propagandei prin intermediul presei, era nominalizata, ca având un rol tot mai important, Agentia Sovinform, a carei menire era aceea de a furniza publicatiilor românesti articole scrise de autori sovietici despre viata din U.R.S.S. si situatia internationala si a modela astfel, dimpreuna cu comunicatele Agentiei Tass (reprezentata printr-un corespondent), linia propagandistica oficiala. O alta tehnica cu rol important în acest domeniu era socotita transmiterea catre redactiile publicatiilor românesti a unor materiale sovietice de propaganda, prin intermediul atasatului de presa al ambasadei, Aleksandr A. Golicenkov, "un fost marinar cu o inima mare tatuata pe mâna, care acorda oamenilor din presa putina consideratie". Nu în ultimul rând, documentul consemna împrejurarea potrivit careia chiar si corespondentii presei straine se aflau sub influenta sovietica, prin intermediul lui Nikolai K. Vnuk, corespondentul local al ziarului Izvestia si presedinte al Asociatiei Presei Straine (rechemat la Moscova tocmai pentru ca, se pare, fusese prea indulgent cu colegii occidentali de la Bucuresti).

Raportul se încheia cu concluzia - deopotriva sintetica si corecta - potrivit careia prezenta masiva a personalului sovietic de control "indica subjugarea deplina a României de azi fata de stapânul sovietic si masura în care chiar comunistii indigeni sunt supusi acestei dominatii straine. Situatia ilustreaza, totodata, cât de imposibil este în actualele împrejurari sa apara, în interiorul sau în afara partidului, o actiune care sa slabeasca dominatia sovietica asupra tarii".

http://archive.today/btqrG
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 02.10.14 16:41


PRELIMINARIILE DECLARATIEI DIN APRILIE



LIVIU TARANU



La Începutul deceniului sapte al secolului trecut, divergentele dintre Bucuresti si Moscova erau de notorietate. Necesitatea unei declaratii publice, prin care sa se marcheze diferentele de opinie, a aparut În momentul În care pozitia României În C.A.E.R. a devenit singulara. Despre acest document s-a vorbit mult si atunci si dupa 1989. Se stiu Însa prea putine lucruri despre conditiile În care s-a luat decizia redactarii Declaratiei si despre reactiile Moscovei pâna la aparitia ei publica.


Hotarârea Bucurestiului a fost provocata si de diferendele de ordin personal dintre Gheorghe Gheorghiu-Dej si Nikita Hrusciov. In definitia lui Emil Bodnaras, Hrusciov si sistemul sau de a gândi se caracterizau prin "multa incoerenta, mult capriciu, ambitie si arbitrariu peste tot". Teoria lui Hrusciov, dupa care liderii hotarasc totul În problemele statelor, destinata sa-l convinga pe Gheorghe Gheorghiu-Dej sa-si dea acordul imediat În unele probleme fierbinti, nu era agreata de conducerea comunista de la Bucuresti, nevoita mereu sa invoce principiul conducerii colective pentru a câstiga timp În fata presiunilor sovietice.

Câte locomotive produceti?


Cauza imediata, care a precipitat luarea deciziei, a fost reprezentata de obiectiile Moscovei referitoare la dezvoltarea economica a României si la dreptul statelor din cadrul lagarului de a-si pune În aplicare propriile programe economice fara interventii din afara. România era decisa sa nu renunte la programul de industrializare. Dupa experienta cu sovromurile, autoritatile de la Bucuresti refuzau o asemenea idee. Gh. Cioara, reprezentantul permanent al României la C.A.E.R., sintetiza destul de bine situatia: "Este vorba de intentia existenta În momentul de fata de a transforma C.A.E.R.-ul dintr-un organ al colaborarii economice liber consimtite, reciproc avantajoase, bazata pe respectarea suveranitatii si pe ajutor tovarasesc Într-un organ Ü vadit sau camuflat Ü suprastatal, menit ca la adapostul teoriei referitoare la precumpanirea intereselor lagarului sa impuna dupa cum spune tovarasul Hrusciov jertfirea intereselor particulare În favoarea intereselor generale adica de fapt sa impuna jertfirea intereselor generale ale lagarului. Este vorba de crearea organului de Înalta autoritate care sa se ocupe În mod permanent de problemele coordonarii dezvoltarii economiei tarilor noastre pe care l-a avut În vedere tovarasul Hrusciov În cuvântarea sa din iunie 1962".
Pentru prima data chestiunea unei declaratii a fost discutata În sedinta Biroului Politic al C.C. al P.M.R. din 26-27 februarie 1963, În care a fost prezentat un raport de catre Al. Bârladeanu, vicepremier, reprezentant al României În C.A.E.R. si membru supleant al Biroului Politic, În legatura cu dezbaterile de la Întâlnirea Comitetului Executiv al C.A.E.R., tinuta la Moscova, În aceeasi luna. In raportul prezentat de Al. Bârladeanu se arata: "eu, conform hotarârii, am ridicat În sedinta Comitetului Executiv al C.A.E.R. problema organului unic de planificare si am expus acolo pozitia partidului nostru. Reactia a fost de oarecare spaima În primul moment, ca au Început sa dea Înapoi, Însa ideea a ramas si ni s-a comunicat ca tov. Hrusciov ar dori sa aiba o convorbire cu membrii Comitetului Executiv."
A urmat apoi Întâlnirea cu Hrusciov, asistat de o mare parte din responsabilii sovietici pe probleme economice. Intre altele el a sustinut ca "În ce priveste problema planului unic desigur nu este vorba de Înfiintarea unui organ paralel, acest lucru nu ar fi just [...] Azi C.A.E.R. este propriu-zis un minister de comert exterior al lagarului. E adevarat, pe baze mai largi, dar are aceeasi functie cu a unui organ de comert exterior, caci nu este nici un fel de cooperare În productie, ci numai cooperare În livrari reciproce de care s-a ocupat pâna acum C.A.E.R.. Trebuie sa spunem deschis ca coordonarea productiei În lagarul nostru este la un nivel mai jos decât În piata comuna. Noi comunistii pricepem mai rau decât capitalistii problemele concentrarii si centralizarii capitalului indicate Înca de Marx. La ei procesul a depasit cadrul national, trece frontierele statului. In Europa de Vest, capitalul vrea sa se concentreze pentru ca sa se poata opune capitalului american si În acelasi timp sa poata lupta Împotriva noastra [...] Alta problema asupra careia Îmi expun pe scurt parerea este problema relatiilor cu tarile capitaliste. Ducem o politica nerationala, cumparând În paralel licente si brevete În loc sa cumparam cu un front unit. Parerea mea este ca am putea cumpara de trei ori mai multe licente cu aceeasi suma decât pe baza anarhiei de azi România a platit bani multi probabil pentru licenta locomotivei Diesel. Câte locomotive produceti, tov. Bârladeanu?."
Dupa ce Bârladeanu i-a raspuns ca se Începuse cu "30 de bucati si vom ajunge la cca 100/an", Hrusciov a continuat aratând ca tarile comuniste trebuie sa-si uneasca eforturile "pentru a avea ritmuri cât mai mari, pentru a egala nivelurile de dezvoltare diferite care exista În tarile noastre".

Revizuire camuflata


In acest moment, Hrusciov vazând cu oarecare nedumerire ca Al. Bârladeanu ridicase mâna cu insistenta cerând cuvântul, Îl invita sa vorbeasca. Reprezentantul României a subliniat ca "pozitia fundamentala pe care o avem noi este aceea a respectarii suveranitatii si a neamestecului În treburile interne." Tarile socialiste aveau economii cu niveluri diferite de dezvoltare si problemele lor nu puteau fi rezolvate decât "prin coordonarea planurilor, pe baze benevole, prin respectarea integrala a suveranitatii si a neamestecului În treburile fiecarei tari. Dv. nu ati vorbit nimic despre suveranitate. Dati-mi voie sa va Întreb, care este parerea dvs. În aceasta problema?".
N. Hrusciov stupefiat de curajul românului si de situatia În care era pus În fata propriilor subordonati, a raspuns iritat: "Sunt perfect de acord cu felul cum pune problema tov. Bârladeanu. Noi nu ne gândim de loc ca planificarea unica sa atinga suveranitatea nationala si ea trebuie facuta pe baza completei pastrari a acestei suveranitati. Când vorbesc despre aceasta planificare eu nu Înteleg o contopire, pentru ca noi nu avem un stat unic. Planificarea trebuie s-o faca fiecare tara În parte si de asemenea În aceasta planificare În genere trebuie sa se tina seama de nevoile si posibilitatile pe care le are fiecare tara În parte".
Discutiile purtate pe parcursul a doua zile În cadrul sedintei Biroului Politic, dupa prezentarea acestui raport, au pus În evidenta puternice accente antisovietice, mai ales anti-Hrusciov. S-au rostit cuvinte grele la adresa acestuia, Emil Bodnaras fiind de departe cel care s-a manifestat cel mai aprins. Despre planul lui Hrusciov a remarcat ca "va constitui Începutul lichidarii suveranitatii, iar În ce priveste rolul conducerii noastre, cred ca ne va ramâne foarte multa vreme pentru vânatoare si pentru alte activitati. Ne vom transforma În niste vatafi". Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a raspuns, nuantând problema: "nici vatafi, ajutori de vatafi, pentru ca vatafii vor fi de calificare si competenta mai convenabile decât am putea fi noi".
Iata care era concluzia lui Al. Bârladeanu, la finalul sedintei: "o cauza care determina pe tovarasii din aceste tari [din lagarul socialist - n. ns.] si În primul rând pe cei din Uniunea Sovietica sa aiba aceasta pozitie este faptul ca În unele tari de democratie populara problemele stau prost, se cauta fel de fel de solutii pentru problemele mari si pentru unele probleme mai mici, probleme de aprovizionare cu bunuri din România [desi consumul românilor se facea În continuare pe baza de cartele - n. ns.]. Pentru rezolvarea propriilor lor greseli din interior se cauta solutii În afara. Sigur astea sunt interese egoiste marunte [...] Problema C.A.E.R. presupune revizuirea bazelor relatiilor marxist-leniniste Între tarile socialiste. Este vorba de o revizuire În mod camuflat".

Sprijin unanim


In deplin acord cu cele spuse de Al. Barladeanu, Gh. Gaston Marin, presedinte al Comitetului de Stat al Planificarii, membru al C.C. al P.M.R., arata În finalul pledoariei sale: "Acesta nu este un lagar atât timp cât Într-o serie de tari ramân probleme nerezolvate, lucrurile merg pe un anumit fagas. De exemplu, Cehoslovacia mergea binisor si deodata a aparut ceea ce se cunoaste [dificultati În aprovizionarea populatiei, greutati În comertul exterior - n. ns.]. Eu sunt de acord ca poporul de acolo Îsi pune problema În fata acestei situatii. In fata acestei probleme ei dau explicatii ca românii sunt egoisti. Este foarte usor sa explici ceea ce nu depinde de tine. De aceea autorii de baza, initiatorii acestor teze au gasit sustinatori, avocati buni tocmai În aceste tari care au dificultati. Si eu Însa sunt de acord ca autorii nu se gasesc În aceste tari, ci sunt aceia al caror purtator de cuvânt este Hrusciov. Vechile metode de lucru continua, se mentine tendinta de a se asigura un control absolut asupra fiecarei tari socialiste. [...] Noi de foarte multe ori am fost si vom continua sa fim acuzati de egoism, ca nu vrem sa participam la cazanul comun. Dar lucrurile nu stau chiar asa. Noi am fost primii care În 1948, când ne gaseam Într-o situatie grea, am livrat energie electrica Bulgariei. Tot nordul Bulgariei era alimentat de noi. Noi suntem prima tara care livreaza Ungariei gaz metan. Am aflat ca ungurii au descoperit petrol, dar noua nu ne cer instalatii ca sa nu stim noi ca si ei dispun de petrol. Am aflat-o de la americani".
Tot catre finalul sedintei Biroului Politic, Gheorghe Gheorghiu-Dej a propus elaborarea unui document care sa afirme pozitia României În cadrul discutiilor aprinse din C.A.E.R.. Propunerea de a realiza un astfel de document urma sa fie facuta În plenara Comitetului Central al P.M.R., care avea sa fie informat de cele dezbatute În sedinta Biroului Politic si de pozitia care se socotea ca trebuie luata.
Convocata destul de repede, În 5-8 martie, plenara a avut pe ordinea de zi un singur punct: informare asupra celor discutate la Întâlnirea Comitetului Executiv al C.A.E.R., sustinuta de catre Al. Bârladeanu. Au urmat apoi dezbaterile si fiecare membru al Comitetului Central si-a spus pozitia la tribuna sau În scris asupra celor prezentate de Al. Bârladeanu si asupra propunerii de redactare a unei declaratii de principii. Aceasta propunere a fost catalogata de cei mai multi dintre vorbitori drept o "actiune istorica". Ea a Întrunit sprijinul unanim al celor prezenti la plenara.

Independenta si suveranitatea, doua notiuni depasite?


Se pare ca au fost, totusi, si anumite atitudini care au promovat ideea de prudenta În relatiile cu Moscova, iar din unele discursuri au reiesit chiar temeri pentru viitorul tarii. Despre ele vorbea un membru supleant al C.C., Mihail Levente: "În cadrul discutiilor s-au manifestat si unele tendinte neconforme cu spiritul În care urmeaza sa se desfasoare actiunea istorica initiata de Biroul Politic ca si unele ezitari. Ma refer la expresiile: nenorocitii de bulgari, polonezii binecunoscuti ca nestatornici, la Întrebarea ce va fi cu noi, etc. Mi se pare de mare importanta si actualitate combaterea starii de spirit care genereaza astfel de aprecieri". Intr-un discurs foarte scurt si concis, Mihai Levente a subliniat ca trebuie evitate etichetarile de orice fel pentru a nu intra Într-o polemica cu oricare dintre statele de democratie populara, polemica ce ar fi adus numai pagube atât partidului, cât si tarii.
La Moscova se aflase despre intentia românilor de a redacta si publica o declaratie, dupa model chinezesc, si se Încerca evitarea unui astfel de act. N. Hrusciov a facut câteva propuneri conducerii de la Bucuresti, pe diverse cai, pentru o Întâlnire la vârf (În aprilie-mai 1963) În vederea rezolvarii diferendelor dintre cele doua parti. Gh. Gheorghiu-Dej a refuzat Însa orice propunere de acest gen.
La 26 mai a sosit totusi la Bucuresti o delegatie a P.C.U.S., condusa de V. Podgornâi, care a transmis o scrisoare din partea lui N. Hrusciov În care se cere o Întrevedere urgenta cu Gheorghiu-Dej, la Kiev. Dupa citirea scrisorii În cadrul Biroului Politic, au urmat discutiile. Fiecare vorbitor a insistat pe unitatea existenta În cadrul Biroului Politic al P.M.R. Se pare ca una din sarcinile delegatiei sovietice era si aceea de a identifica potentialii disidenti din conducerea româneasca si oamenii pe care Moscova se putea baza În cazul unei schimbari la vârf În România. Din acest punct de vedere, sovieticii au fost deceptionati.
Ultimul care a vorbit a fost Gheorghe Gheorghiu-Dej. Discursul sau a fost destul de lung si de acuzator la adresa Kremlinului, mai ales pe tema neÎntelegerilor din plan economic. "Inainte se publica articolul acela În revista Probleme ale Pacii si Socialismului si pe urma declaratia cunoscuta În plenara; sa spunem public ca nu suntem de acord cu cele afirmate de tovarasul Hrusciov? Nu. Au Început dupa aceea declaratii una dupa alta ale conducatorilor bulgari, unguri, cehoslovaci, nemti, polonezi. Toata presa, sigur cu nuante diferite, dar cu acelasi continut, publica articole În care se vedeau luari de pozitie În favoarea afirmatiilor tovarasului Hrusciov, desi trecusera doar 3-4 luni de la Întâlnirea din 1962. Ce s-a Întâmplat? Apoi apar articole În diferite reviste, unde economistii, teoreticienii, conducatori de partide, filozofi au luat pozitie În favoarea celor afirmate de tovarasul Hrusciov. In toate partile o piata comuna, tendinta aceasta de se crea niste formatiuni interstatale [...] Apoi au aparut articole În care se vorbea de Îngustime nationala, de egoism national, Închistare nationala, nationalism burghez [...] Mai mult decât atât, În R.D.G. s-au strâns mai multi juristi si au Început sa discute despre independenta, despre suveranitate, daca nu cumva sunt notiuni istorice depasite, ce caracter au aceste notiuni etc. Deci se punea În discutie independenta si suveranitatea. Or, se stie ca acestea nu sunt probleme personale. De ce dracu au Început acestia sa discute aceste probleme eu nu mai stiu?"
Pegatirea propriu-zisa a Declaratiei a durat mai bine de un an de zile (martie 1963-aprilie 1964). Impactul documentului a fost imens si În tara si În Occident, unde s-a remarcat noua atitudine a României În relatiile internationale.

http://archive.today/P0J46

Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 02.10.14 13:23

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cartile-cenzurate-ale-comunismului-romanesc
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 16.09.14 12:45

http://adevarul.ro/cultura/istorie/pe-aripile-libertatii-aviatorii-romani-fugit-raiul-comunist-1_5417c1dd0d133766a82aca07/index.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 16.09.14 11:01

http://cultural.bzi.ro/ce-reguli-trebuiau-sa-respecte-elevii-din-perioada-comunista-19522
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 21.08.14 18:48

http://adevarul.ro/cultura/istorie/apostolii-stalin-documentar-manual-istorie-despre-oamenii-adus-comunismul-romania-adevarul-live-1200-1_53f51afc0d133766a871105f/index.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 05.08.14 11:48

Liderii Frontului National Patriotic, tradati de securitatea
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 05.08.14 11:44

Cauze ale grevei minerilor din Valea Jiului din 1977
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 27.07.14 11:06

http://neamulromanescblog.wordpress.com/2013/08/25/generali-romani-exterminati-in-temnitele-comuniste-din-romania/
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 27.07.14 10:58

http://neamulromanescblog.wordpress.com/2013/07/29/partidul-national-taranesc-este-dizolvat-in-1947/
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 26.07.14 17:29

Canalul Dunăre - Marea Neagră împlineşte astăzi 30 de ani de la inaugurare
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 26.07.14 12:40

http://cultural.bzi.ro/industria-chimica-comunista-6417
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 26.07.14 12:34

http://cultural.bzi.ro/cum-au-mutilat-comunistii-istoria-6404
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 24.07.14 15:02

http://cultural.bzi.ro/cum-a-spionat-romania-nato-pe-timpul-comunismului-17410
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 21.07.14 11:17

FOTO: Cele mai sexy “comuniste”
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 20.07.14 15:53

Români în Gulagul sovietic din Siberia
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 20.07.14 7:28

Crimele comunismului: Cartea neagra a comunismului
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 19.07.14 12:01

http://adevarul.ro/cultura/istorie/travelblog-mostenireacomunista-bucurestiului-vazuta-ochii-unui-turist-1_53c9cd470d133766a88f0dd0/index.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 19.07.14 11:08

Martie 1945, momentul în care românul a rămas sărac lipit
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 18.07.14 9:31

Cum au stabilit comuniştii discursul împotriva Regelui Mihai și al monarhiei
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 18.07.14 9:26

Şcoala comunistă
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 18.07.14 8:46

http://istoriesicultura.ro/planul-de-comunizare-in-romania.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 4 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 4 din 41 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5 ... 22 ... 41  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum