Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2Scris de Admin 26.08.17 22:37
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36
» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18
» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54
» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13
» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01
» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07
Lenin[V=]
Pagina 4 din 4
Pagina 4 din 4 • 1, 2, 3, 4
Lenin[V=]
Rezumarea primului mesaj :
VLADIMIR ILYICH LENIN-
6]Evreii sînt unii dintre cei mai folositori idioţi pe care îi avem.
5]Răspunsul la criza internă se găseşte în ameninţarea externă.
4]Un om cu o armă poate controla 100 de oameni neînarmaţi.
3]Fascismul este capitalism în decădere.
2]Libertatea e preţioasă - atît de preţioasă încît trebuie raţionalizată.
1]Atîta timp cît există Statul, nu există Libertate. Cînd există Libertate, nu mai există Stat.
VLADIMIR ILYICH LENIN-
6]Evreii sînt unii dintre cei mai folositori idioţi pe care îi avem.
5]Răspunsul la criza internă se găseşte în ameninţarea externă.
4]Un om cu o armă poate controla 100 de oameni neînarmaţi.
3]Fascismul este capitalism în decădere.
2]Libertatea e preţioasă - atît de preţioasă încît trebuie raţionalizată.
1]Atîta timp cît există Statul, nu există Libertate. Cînd există Libertate, nu mai există Stat.
Ultima editare efectuata de catre Admin in 31.08.15 10:47, editata de 25 ori
Casa parinteasca a lui Lenin, local de striptease.
Casa parinteasca a lui Lenin, local de striptease.
Casa in care s-a nascut liderul comunist sovietic Vladimir Ilici Lenin este inchiriata de autoritatile din orasul Ulianovsk, regiunea Volga, oamenilor de afaceri rusi. Aici, au loc de mai multe ori pe an, petreceri care se transforma in orgii sexuale, animate de numere "fierbinti" de striptease. Casa parinteasca si complexul muzeal situate pe o suprafata de 12. 000 de metri patrati au devenit "paradisuri ale desfrinarilor" unde barbatii potenti financiar isi satisfac poftele sexuale in compania prostituatelor de lux. Administratorii cladirii sustin ca inchirierea spatiului pentru petreceri private a fost singura solutie de a stringe bani pentru ingrijirea patrimoniului si refacerea structurii de rezistenta a casei. O ancheta declansata de Moscova a scos la iveala ca toti banii strinsi din chiria fostei case parintesti a lui Lenin au intrat in buzunarul directorului muzeului din Ulianovsk. Dezvaluirile presei moscovite au provocat minia comunistilor care au declarat ca asemenea acte sint incalificabile.
Ciprian Tomescu
http://www.7plus.ro/?id=732
Lenin, spion german?
Lenin, spion german?
Dacă Lenin n-a fost niciodată agent al Germaniei în adevăratul sens al cuvântului, este clar totuşi că soarta sa a fost departe de a fi indiferentă Berlinului, care credea, pe bună dreptate, că putea folosi talentele revoluţionarului profesionist şi şef al partidului bolşevic din Rusia, pentru a neutraliza această ţară. Aşa, Germania ar fi putut profita să retragă trupele de pe frontul de Est, pentru a le trimite în Apus, contra Franţei şi Angliei. Un calcul corect, căruia istoria i-a dat curând dreptate. Generalul rus Dimitri Volkogonov, istoric şi autor al unei reuşite biografii a lui Lenin, pentru care, începând din 1991, a consultat 3.700 documente secrete altădată inaccesibile, scria în legătură cu afirmaţiile de mai sus: “Este dificil să mai găseşti un partid politic în istorie care să fi lucrat cu atâta zel pentru distrugerea ţării sale ca partidul bolşevicilor ruşi. Era de fapt veriga esenţială a unui lanţ de interese ce urmăreau prăbuşirea statului şi, în consecinţă, a forţei militare a acestuia, în vederea peluării puterii absolute în ţară”.
Bolşevicii, finanţaţi de nemţi
Dar ca Lenin să joace rolul pe care nemţii îl aşteptau din partea lui, urma ca el să se reîntoarcă în Rusia, unde ar fi trebuit să dispună de toate mijloacele, începând cu bani şi influenţă, pentru a-şi rea-liza ambiţiile. Or, prima re-voluţie, cea din 26 şi 27 februarie 1917, care a do-borât regimul ţarist, l-a găsit pe Lenin în exil, la Zürich. De ceva timp, gu-vernul german nu mai făcea nici un efort pentru a-i ajuta pe bolşevici. Încurajat pe de o parte de Statul Major şi pe de alta de mediile social-democrate, Ber-linul - spune tot Volkogonov - “a cheltuit fără măsură, trimiţând un ajutor financiar substanţial prin diverse persoane” comuniştilor ruşi, până în momentul în care generalul Ludendorff, a scris că “guvernul soviectic există datorită nouă”.
Pentru Volkogonov, decedat brusc la 5 decembrie 1995, “cheia de aur germană - care a permis comuniştilor să devină puternici - trebuie căutată cercetând activitatea a două personaje: Alexandre Lazarevici Helphand, zis Parvus, şi Iakov Stanislavovici Fürstenberg, cunoscut între alte 10 nume din anii războiului, sub pseudonimul Ganetski. Misiunea lor era una singură, dar esenţială: să furnizeze lui Lenin şi bolşevicilor banii de care aceştia aveau atâta nevoie - scriu Genovefa Etienne şi Claude Moniquet în “Istoria spionajului mondial”.
41 de ziare pro comuniste, în Rusia
Helphand, născut într-o familie de evrei din Misk, revoluţionar, pamfletar şi agent literar al lui Maxim Gorki, este un om de afaceri orientat, care şi-a clădit rapid o avere frumuşică. În timpul războiului, organiza în diferite capitale europene rămase neutre, printre care şi Stockholm, importante operaţii comerciale, toate cu girul Germaniei, care îi pretindea ca o parte bună din beneficii să alimenteze fondurile de război ale bolşevicilor: “Uriaşa dezvoltare a publicaţiilor comuniste în Rusia după prima revoluţie, cea din 26 şi 27 februarie 1917 nu era consecinţa hazardului. În iulie 1917, partidul publica 41 de ziare, toate însumând un tiraj de 380.000 de exemplare. 27 de titluri erau în limba rusă, iar celelalte în georgiană, armeană, lituaniană, tătară, poloneză, armeană etc. Zilnic, Pravda apărea în 100.000 de exemplare. Niciodată din cotizaţiile comuniştilor nu s-ar fi scos atâţia bani pentru a asigura apariţia atâtor publicaţii. Din fe-bruarie 1917, partidul comuniştilor ruşi plătea pentru acestea 260.000 de ruble, iar directorii de ziare bene-ficiau de salarii mari, dar plătite din când în când”.
Tren blindat pentru Lenin, oferit de Berlin
Ganetski era un revoluţionar devenit tot om de afaceri, fără să-şi trădeze însă idealurile. El a jucat un rol important, fiind persoana de legătură dintre Lenin şi Parvus. Un alt sponsor al bolşevicilor a fost suedezul Karl Moore, în realitate un agent al serviciilor secrete germane, care, în 1917, decide să doneze o importantă sumă de bani comuniştilor lui Lenin, bani care însă proveneau din Germania. Intermediar fusese acelaşi Ganetski. De altfel, când Lenin se întorsese la Petrograd, venise cu un tren blindat pus la dispoziţia sa tot de nemţi! Volkogonov a găsit în anii ‘90, în Arhivele Centrale Speciale de la Moscova, un raport din 1917, în care serviciul de contraspionaj amintea de o întâlnire a lui Lenin cu Berna. Scopul întrevede-rii? Găsirea modalităţii prin care Lenin să se întoarcă la Moscova. Aşadar, tatăl bolşevismului negocia în plin război, cu inamicii. Ce era el, agent german sau revoluţionar cinic, care se folosea de orice situaţie pentru a-şi susţine clauza? Mult timp nu se va răspunde la această întrebare. Mărturiile au fost rapid distruse. Parvus a murit înainte de a-şi scrie memoriile, iar Ganetski, omul care ştia prea multe, a fost victima lui Stalin, fiind executat împreună cu soţia şi fiul la 26 noiembrie 1937, după un proces care a ţinut... 15 minute.
Bunicul, om de afaceri german
Într-un raport confidenţial din 6 iunie 1918, adresat ministrului de Interne, Farichon, şef al contraspionajului francez la Geneva, citează un incident din iunie 1917 (Lenin intrase în Rusia de două luni!), legat de locotenentul Timroth din garda rusă. Acesta l-a surprins pe terasa Grand-Hôtel din Stockholm pe ambasadorul german Von Lucius, care, alb de furie, i-ar fi spus unei persoane cu care vorbea următoarea replică: “Nu există nici o îndoială, Lenin ne este foarte drag. El economiseşte sângele german, care este mai preţios decât aurul...” Ar mai fi de spus că ramura germană a familiei lui Lenin este deosebit de interesantă. Bunicul, J.G. Groschopf, a fost reprezentantul companiei germane Schade; alte rude apropiate ale lui Lenin: I. Hoeffer, un celebru teolog, Ernest Curtius, profesorul împăratului Friedrich al III-lea şi feldmareşalul Walter Model, comandant al trupelor de asalt împotriva Moscovei, în 1941. Ramura suedeză a familiei lui Lenin este reprezentată de meşteşugari, descendenţi ai unui bijutier bogat, K.F. Estedt, furnizorul curţii regelui Gustav al IV-lea.
http://www.independent-al.ro/content/view/573/66/1/1/
Ruşii nu ştiu ce să facă cu trupul neînsufleţit al lui Lenin
Ruşii nu ştiu ce să facă cu trupul neînsufleţit al lui Lenin
Un consilier al preşedintelui Vladimir Putin a readus în discuţie
problema înhumării trupului neînsufleţit al lui Vladimir Ilici Lenin,
care a fost expus în ultimii 80 de ani în mausoleul său din apropiere
de Kremlin, relatează New York Times.
Consilierul prezidenţial Gheorghi Poltavcenko a revenit asupra unei
propuneri a fostului preşedinte Boris Elţîn, care nu a reuşit în
timpul mandatului său prezidenţial să-i convingă pe ruşi să renunţe
la mausoleul fondatorului Uniunii Sovietice. "Nu cred că este corect
ca un instigator să rămână în centrul capitalei, lângă Kremlin", a
explicat consilierul rus. Propunerea sa a redeschis o dezbatere
privind locul lui Lenin în istorie şi locul fizic pe care trebuie să
îl ocupe trupul său neînsufleţit, la 80 de ani de la deces. Opinia
lui Poltavcenko a fost susţinută de oameni de cultură precum Nikita
Mihalkov, care au subliniat că se cheltuiesc fonduri însemnate pentru
întreţinerea acestui "spectacol păgân". "Este timpul să scăpăm de
această mumie oribilă", consideră Valeria Novodvorskaya, preşedinta
Uniunii Democrate, un mic partid reformist. "Nu se poate vorbi despre
democraţie sau civilizaţie în Rusia, atât timp cât Lenin încă se află
în cea mai mare piaţă a ţării", a adăugat ea. Ghennadi Ziuganov,
preşedintele Partidului Comunist, a replicat prompt, preîntâmpinând
astfel ideea unor eventuale transferări ale rămăşiţelor altor lideri
comunişti precum Stalin, Andropov şi Brejnev, care sunt înhumaţi sub
mausoleul lui Lenin. Cei care fac asemenea propuneri
de "desacralizare" a Pieţei Roşii "nu cunosc istoria ţării" şi
sunt "analfabeţi", a declarat Ziuganov, sugerând că ideea îi aparţine
mai degrabă preşedintelui în exerciţiu, Vladimir Putin.
Un purtător de cuvânt al lui Putin a declarat, marţi, că preşedintele
nu agreează ideea transferării trupului lui Lenin din mausoleu şi a
înhumării sale, menţinându-şi poziţia exprimată în 2001. "Mulţi
oameni din această ţară îşi asociază viaţa cu numele lui Lenin", a
spus el în urmă cu patru ani. "Dacă l-am înhuma, le-am transmite
mesajul că au venerat false valori şi că au trăit în zadar", a
conchis Putin.
CUVANTUL LIBERTATII
Lenin, infuriat de “nationalizarea femeilor
Lenin, infuriat de “nationalizarea femeilor”
“Lenin a dat ordin sa fie impuscati taranii dintr-un sat siberian, pentru ca acestia si-au ‘nationalizat’ sotiile, transformandu-le in sclave sexuale in noul rai revolutionar”, scrie ziarul “The Mirror”, citat de Rompres. Povestea isi are inceputul in martie 1918, in Saratov, un oras din sudul Rusiei. La acea data, bolsevicii-leninisti luptau cu ceea ce mai ramasese din armata tarista, cu albgardistii. Proprietarul unei carciumi, convins monarhist de dreapta, a fost cuprins de furie la adresa grupului local de anarhisti. in numele lor, el a lipit prin tot orasul “decrete” in care se propunea ca toate femeile “cele mai bune”, care se aflau pana acum in “proprietatea” burgheziei, sa devina “proprietatea statului”. Albgardistii s-au folosit de acest “decret” fals, publicandu-l in ziare prin toata Rusia, pentru a prezenta revolutia lui Lenin ca pe o violenta barbara. Unul dintre aceste ziare a aparut si in orasul natal al lui Lenin, Simbirsk. in satul Mediani din respectiva gubernie siberiana, “Kombedul” local (“Komitet bednosti”: comitetul saraciei) a luat acest decret de bun si a inceput sa imparta femeile intre prieteni, sub forma de “redistribuire a proprietatii”. ingroziti, locuitorii satului i-au trimis in 1919 o scrisoare celui mai cunoscut “fiu al Simbirskului”, plangandu-i-se de “legalizarea violului”, citeaza “The Guardian. Aceasta scrisoare l-a adus pe Lenin intr-o stare de furie oarba. El a trimis imediat un ordin CK-ului din respectiva gubernie: “Sa verificati imediat in modul cel mai serios. Daca se confirma, arestati-i pe vinovati. Ticalosii trebuie pedepsiti repede si aspru, iar populatia trebuie sa afle despre aceasta”. Un glont in ceafa si un mormant rece intr-o padure inghetata de gerul iernii - iata ce a urmat dupa aceasta, in cazul in care aveati unele dubii, noteaza cotidianul britanic.
http://www.independent-al.ro/content/blogcategory/29/60/
Revolutia Bolsevica
Revolutia Bolsevica
Condusi de catre liderul partidului bolsevic Vladimir Lenin, revolutionarii de extrema stanga au dat o sangeroasa lovitura de stat impotriva Guvernului Provizoriu care era ineficient. Bolsevicii si aliatii lor au ocupat cladirile guvernamentale si alte locatii strategice din capitala Rusiei aflata la Petrograd ( actualul Sankt Petersburg) si in doua zile au format un nou guvern avandu-l la conducere pe Lenin. Rusia bolsevica, numita mai tarziu Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice ( USSR) a fost primul stat marxist al lumii.
Nascut sub numele de Vladimir Ilich Ulyanov, in anul 1870, Lenin a fost atras in cadrul fortelor revolutionare dupa moartea fratelui sau din 1887 care fusese executat pentru complotarea ce viza asasinarea tarului Alexander al III-lea. El a studiat Dreptul si a facut practica in Petrograd, unde s-a alaturat cercurilor revolutionarilor marxisti. In anul 1895 el a ajutat la organizarea gruparilor marxiste din Petrograd in " Uniunea pentru lupta de eliberare a clasei muncitoare" care dorea sa ii alature pe muncitori cauzei marxiste.
In decembrie 1895, Lenin si alti lideri ai Uniunii sunt arestati. Lenin a fost inchis timp de un an si apoi exilat in Siberia pe termen de trei ani. La sfarsitul exilului, in anul 1900, Lenin s-a dus in Europa de Vest, pentru a-si continua activitatea revolutionara. In aceasta perioada el a adoptat pseudonimul de Lenin. In anul 1902 el a publicat un pamflet intitulat : " Ce trebuie facut ?" care avea ca ideologie faptul ca numai partidul revolutionarilor profesionisti puteau aduce Socialismul in Rusia. In anul 1903, se intalneste cu alti rusi marxisti la Londra si formeaza Partidul Muncitorilor Rusi Social- Democrati ( RSDWP ). Totusi, inca de la inceputuri, exista o sciziune intre bolsevicii lui Lenin care erau majoritari si care doreau militarismul si mensevicii ( minoritari ) care sustineau o miscare democratica in locul Socialismnului. Aceste doua grupari s-au opus una alteia tot mai mult, si Lenin a facut oficiala sciziunea in anul 1912 la conferinta Partidului Bolsevic.
Dupa inceperea Revolutiei Ruse din anul 1905, Lenin s-a reintors in Rusia. Revolutia, care a constat in principal in lovituri in Imperiul Rus, s-a finalizat atunci cand tarul Nicolae al II-lea a promis reforme, precum adoptarea unei constitutii ruse, si stabilizarea unei legislaturi elective. Totusi, dupa reinstaurarea ordinii, tarul nu a respectat majoritatea reformelor si in anul 1907 Lenin a fost trimis din nou in exil. Lenin era de parere ca Primul Razboi Mondial, care a inceput in anul 1914, era un conflict imperialist si a apelat la soldatii proletari sa isi indrepte armele spre liderii capitalisti care ii trimisesera in misiuni sinucigase.
Pentru Rusia, Primul Razboi Mondial a fost un dezastru fara precedent : victimele rusesti au fost mai numeroase decat toate celelalte existente in vreun razboi vreodata. Intre timp, economia ruseasca a fost distrusa de costurile ridicate impuse de starea de razboi si in martie 1917, au izbucnit rascoale si revolte in Petrograd datorita lipsei de hrana. Fortele de armata demoralizate s-au alatuat revolutionarilor si la data de 15 martie, Nicolae al II-lea a fost fortat sa abdice, luand astfel sfarsit decenii de guvernare tarista. Ca o urmare a Revolutiei din Februarie ( cunoscuta astfel datorita faptului ca Rusia folosea Calendarul Iulian ), puterea a fost impartita de catre un Guvern Provizoriu foarte slab si soietici, sau " consilierii " soldatiilor si a comitetelor de muncitori. Dupa izbucnirea Revolutiei din Februarie, autoritatile germane i-au permis lui Lenin si adeptilor sai sa traverseze Germania in drumul lor dinspre Elvetia si Suedia intr-o masina de cale ferata sigilata. Berlinul spera (in mod corect ) ca reintoarcerea socialistilor anti-razboinici in Rusia vor submina pregatirile de razboi ale Rusiei care erau infaptuite sub Guvernul Provizoriu. Lenin a solicitat sovieticilor sa desfinteze Guvernul Provizoriu, si a fost condamnat a fi : " agent german" de catre conducatorii Guvernului. In iulie a fost fortat sa zboare in Finlanda dar apelul sau pentru : " pace, pamant si paine " s-a bucurat de o sustinere crescuta in randul populatiei si astfel bolsevicii au obtinut majoritatea in Petrogradul sovietic.
In octombrie, Lenin s-a intors in secret in Petrograd si in 6-8 octombrie el a condus Armata Rosie in vederea destituirii Guvernului Provizoriu si a stabilirii dictaturii sovietice. Lenin a devenit astfel dictatorul primului stat Marxist din lume. Guvernul sau a restabilit pacea cu Germania, a nationalizat industria, si a distribuit legea, dar a trebuit sa se confrunte cu un razboi civil devastator la inceputul anului 1918 luptand impotriva fortelor tariste. In anul 1920, taristii au fost infranti si in anul 1922 Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice ( USSR ) a fost infiintata. Dupa moartea lui Lenin, la inceputul anuli 1924, corpul sau a fost imbalsamat si plasat intr-un mausoleu in apropierea Kremlinului din Moscova. Dupa o lupta pentru putere, revolutionarul Joseph Stalin l-a succedat pe Lenin ca si conducator al Uniunii Sovietice.
http://www.roportal.ro/articole/499.htm
Condusi de catre liderul partidului bolsevic Vladimir Lenin, revolutionarii de extrema stanga au dat o sangeroasa lovitura de stat impotriva Guvernului Provizoriu care era ineficient. Bolsevicii si aliatii lor au ocupat cladirile guvernamentale si alte locatii strategice din capitala Rusiei aflata la Petrograd ( actualul Sankt Petersburg) si in doua zile au format un nou guvern avandu-l la conducere pe Lenin. Rusia bolsevica, numita mai tarziu Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice ( USSR) a fost primul stat marxist al lumii.
Nascut sub numele de Vladimir Ilich Ulyanov, in anul 1870, Lenin a fost atras in cadrul fortelor revolutionare dupa moartea fratelui sau din 1887 care fusese executat pentru complotarea ce viza asasinarea tarului Alexander al III-lea. El a studiat Dreptul si a facut practica in Petrograd, unde s-a alaturat cercurilor revolutionarilor marxisti. In anul 1895 el a ajutat la organizarea gruparilor marxiste din Petrograd in " Uniunea pentru lupta de eliberare a clasei muncitoare" care dorea sa ii alature pe muncitori cauzei marxiste.
In decembrie 1895, Lenin si alti lideri ai Uniunii sunt arestati. Lenin a fost inchis timp de un an si apoi exilat in Siberia pe termen de trei ani. La sfarsitul exilului, in anul 1900, Lenin s-a dus in Europa de Vest, pentru a-si continua activitatea revolutionara. In aceasta perioada el a adoptat pseudonimul de Lenin. In anul 1902 el a publicat un pamflet intitulat : " Ce trebuie facut ?" care avea ca ideologie faptul ca numai partidul revolutionarilor profesionisti puteau aduce Socialismul in Rusia. In anul 1903, se intalneste cu alti rusi marxisti la Londra si formeaza Partidul Muncitorilor Rusi Social- Democrati ( RSDWP ). Totusi, inca de la inceputuri, exista o sciziune intre bolsevicii lui Lenin care erau majoritari si care doreau militarismul si mensevicii ( minoritari ) care sustineau o miscare democratica in locul Socialismnului. Aceste doua grupari s-au opus una alteia tot mai mult, si Lenin a facut oficiala sciziunea in anul 1912 la conferinta Partidului Bolsevic.
Dupa inceperea Revolutiei Ruse din anul 1905, Lenin s-a reintors in Rusia. Revolutia, care a constat in principal in lovituri in Imperiul Rus, s-a finalizat atunci cand tarul Nicolae al II-lea a promis reforme, precum adoptarea unei constitutii ruse, si stabilizarea unei legislaturi elective. Totusi, dupa reinstaurarea ordinii, tarul nu a respectat majoritatea reformelor si in anul 1907 Lenin a fost trimis din nou in exil. Lenin era de parere ca Primul Razboi Mondial, care a inceput in anul 1914, era un conflict imperialist si a apelat la soldatii proletari sa isi indrepte armele spre liderii capitalisti care ii trimisesera in misiuni sinucigase.
Pentru Rusia, Primul Razboi Mondial a fost un dezastru fara precedent : victimele rusesti au fost mai numeroase decat toate celelalte existente in vreun razboi vreodata. Intre timp, economia ruseasca a fost distrusa de costurile ridicate impuse de starea de razboi si in martie 1917, au izbucnit rascoale si revolte in Petrograd datorita lipsei de hrana. Fortele de armata demoralizate s-au alatuat revolutionarilor si la data de 15 martie, Nicolae al II-lea a fost fortat sa abdice, luand astfel sfarsit decenii de guvernare tarista. Ca o urmare a Revolutiei din Februarie ( cunoscuta astfel datorita faptului ca Rusia folosea Calendarul Iulian ), puterea a fost impartita de catre un Guvern Provizoriu foarte slab si soietici, sau " consilierii " soldatiilor si a comitetelor de muncitori. Dupa izbucnirea Revolutiei din Februarie, autoritatile germane i-au permis lui Lenin si adeptilor sai sa traverseze Germania in drumul lor dinspre Elvetia si Suedia intr-o masina de cale ferata sigilata. Berlinul spera (in mod corect ) ca reintoarcerea socialistilor anti-razboinici in Rusia vor submina pregatirile de razboi ale Rusiei care erau infaptuite sub Guvernul Provizoriu. Lenin a solicitat sovieticilor sa desfinteze Guvernul Provizoriu, si a fost condamnat a fi : " agent german" de catre conducatorii Guvernului. In iulie a fost fortat sa zboare in Finlanda dar apelul sau pentru : " pace, pamant si paine " s-a bucurat de o sustinere crescuta in randul populatiei si astfel bolsevicii au obtinut majoritatea in Petrogradul sovietic.
In octombrie, Lenin s-a intors in secret in Petrograd si in 6-8 octombrie el a condus Armata Rosie in vederea destituirii Guvernului Provizoriu si a stabilirii dictaturii sovietice. Lenin a devenit astfel dictatorul primului stat Marxist din lume. Guvernul sau a restabilit pacea cu Germania, a nationalizat industria, si a distribuit legea, dar a trebuit sa se confrunte cu un razboi civil devastator la inceputul anului 1918 luptand impotriva fortelor tariste. In anul 1920, taristii au fost infranti si in anul 1922 Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice ( USSR ) a fost infiintata. Dupa moartea lui Lenin, la inceputul anuli 1924, corpul sau a fost imbalsamat si plasat intr-un mausoleu in apropierea Kremlinului din Moscova. Dupa o lupta pentru putere, revolutionarul Joseph Stalin l-a succedat pe Lenin ca si conducator al Uniunii Sovietice.
http://www.roportal.ro/articole/499.htm
Ultima editare efectuata de catre Admin in 17.06.11 8:50, editata de 2 ori
Tabel cronologic
Tabel cronologic
http://www.marxists.org/romana/lenin/bio/tabel-cronologic.htm
1870 | aprilie 10 (22) | Vladimir Ilici Ulianov (Lenin) se naşte la Simbirsk (astăzi Ulianovsk). |
1887 | mai | Este executat fratele lui, Alexandr Ulianov, student la Universitatea din Kazan, pentru participare la pregătirea atentatului împotriva ţarului Alexandru al III-lea. |
septembrie | Se înscrie la Facultatea de drept a Universităţii din Kazan. Pentru participare activă la mişcarea revoluţionară a studenţilor este însă după scurt timp arestat, eliminat din universitate şi trimis în satul Kokuşkino din gubernia Kazan, unde i se fixează domiciliu forţat. | |
1888 | toamna | I se permite să se înapoieze în Kazan. Aici studiază operele lui Karl Marx şi Friedrich Engels şi intră într-un cerc marxist. |
1889 | toamna | Locuieşte la Samara, unde se pregăteşte să dea examenele, ca extern, la Facultatea de Drept. Organizează primul cerc marxist din Samara. |
1891 | Absolvă Facultatea de Drept din Petersburg. | |
1893 | august | Se mută la Petersburg şi devine conducătorul recunoscut al marxiştilor din Petersburg. |
1894 | Scrie lucrarea „Ce sînt «prietenii poporului» şi cum luptă ei împotriva social-democraţilor?“ în care critică subiectivismul sociologic şi politic al narodnicilor, enunţă pentru prima oară ideea alianţei revoluţionare dintre muncitori şi ţărani ca principal mijloc de răsturnare a ţarismului, a moşierilor şi a burgheziei şi arată că pentru atingerea acestui obiectiv este necesar un partid proletar. | |
1894-1895 | Scrie „Conţinutul economic al narodnicismului şi critica lui în cartea d-lui Struve“. | |
1895 | Călătoreşte în Europa pentru a întîlni revoluţionari europeni şi ruşi în exil. | |
decembrie | Înfiinţează la Petersburg „Uniunea de luptă pentru eliberarea clasei muncitoare“. | |
Pe 7 decembrie este arestat şi întemniţat. | ||
1897 | Este deportat pe termen de trei ani în Siberia răsariteană, în satul Şuşenskoe, districtul Minusinsk, gubernia Enisei. Aici termină lucrarea „Dezvoltarea capitalismului în Rusia“. | |
1898 | martie 1-3 (13-15) | Minsk. Congresul de fondare al Partidului Muncitoresc Social Democrat din Rusia (P.M.S.D.R.). Lenin nu participă, fiind deportat în Siberia. |
iulie | Se căsătoreşte cu Nadejda Konstantinova Krupskaya. | |
1899 | aprilie | Este publicată cartea „Dezvoltarea capitalismului în Rusia“. |
1900 | ianuarie | Se înapoiază din deportare. În martie se stabileşte în Pskov. |
iulie | Pleacă în străinătate. Se stabileşte la Munchen în septembrie. | |
decembrie | Întemeiază „Iskra“, ziar politic al marxiştilor revoluţionari ruşi. | |
1901 | mai | Nadejda Krupskaya i se alătură în străinătate după terminarea exilului în Ufa. |
Apare în „Iskra“ articolul său „Cu ce să începem?“, în care schiţează un plan concret de construire a partidului marxist, plan pe care îl dezvoltă apoi în „Ce-i de făcut?“. Lenin consideră că realizarea unui partid politic al clasei muncitoare trebuie începută cu organizarea unui ziar politic pe întreaga Rusie, ziar care să susţină concepţiile social-democraţiei revoluţionare. | ||
decembrie | Foloseşte pseudonimul „Lenin“ pentru prima oară. | |
1902 | martie | Apare cartea „Ce-i de făcut?“, în care critică „economismul“ şi oportunismul şi enunţă o serie de principii ideologice şi organizatorice ale partidului marxist. Subliniază importanţa teoriei socialiste şi argumentează o teză fundamentală a marxismului, şi anume că partidul marxist este unirea mişcării muncitoreşti cu socialismul. |
1903 | aprilie | Lenin se mută la Geneva, după o şedere de aproape un an în Londra. |
iulie17(30) - august10(23) | Bruxelles şi Londra. Participă la lucrările Congresului al II-lea al P.M.S.D.R. În partid apar două fracţiuni: bolşevici („majoritari“) şi menşevici („minoritari“). Lenin se separă de ziarul Iskra. | |
1904 | mai | Apare cartea „Un pas înainte, doi paşi înapoi“ în care critică oportunismul menşevic în problemele organizatorice, demonstrează rolul partidului de avangardă a proletariatului şi susţine organizarea partidului pe baza centralismului democratic şi a disciplinei proletare unice, obligatorie pentru toţi membrii săi, atît pentru activiştii cu munci de conducere, cît şi pentru membrii de rînd. |
1905 | ianuarie | Întemeiază, în ajunul revoluţiei din 1905, ziarul bolşevic „Vpered“. |
aprilie 12-27 (aprilie 25 - mai 10) | Londra. Al III-lea Congres al P.M.S.D.R. Menşevicii nu participă. | |
iulie | Scrie „Două tactici ale social-democraţiei în revoluţia democratică“ în care critică tactica menşevicilor şi a oportunismului internaţional, arată că proletariatul poate şi trebuie să fie conducătorul revoluţiei burgheze şi elaborează teoria transformării revoluţiei burgheze în revoluţie socialistă. | |
noiembrie | Se întoarce la Petersburg după ce guvernul amnistiază exilaţii şi prizonierii politici. | |
Conduce ziarul bolşevic legal „Novaia jizn“, unde publică regulat articole în sprijinul organizaţiilor de partid în munca lor de zi cu zi. | ||
1906 | aprilie 10-25 (aprilie 23 - mai | Stockholm. Al IV-lea Congres (de unificare) al P.M.S.D.R. Menşevicii participă. |
1907 | ianuarie | Lenin pleacă în Finlanda din motive de siguranţă. |
aprilie 30 - mai 19 (mai 13 - iunie 1) | Londra. Congresul al V-lea al P.M.S.D.R. | |
august | Participă la Congresul Internaţionalei Socialiste în Stuttgart. | |
1908 | ianuarie | Soseşte la Geneva. |
februarie | Începe să lucreze la o carte de critică a filozofiei idealiste contemporane. | |
aprilie | Îl vizitează pe Gorki pe Insula Capri. | |
mai - octombrie | Elaborează „Materialism şi empirocriticism“ (la Geneva şi Londra). | |
1909 | noiembrie | Se mută la Paris. Studiază la Paris mişcarea muncitorească franceză. |
Apare „Materialism şi empirocriticism“ - principala sa operă filozofică - în care apără şi dezvoltă materialismul dialectic şi materialismul istoric. | ||
1910 | august | Participă la Conferinţa celei de-a doua Internaţionale la Copenhaga. |
1911 | vara | Susţine cursuri la şcoala de lîngă Paris. |
1912 | ianuarie | Conferinţa de la Praga. Se pun bazele unui partid independent al bolşevicilor, prin excluderea din partid a menşevicilor. |
Pentru a fi mai aproape de Rusia, se mută de la Paris la Cracovia. | ||
aprilie 22 (mai 5) | Primul număr al ziarului „Pravda“, publicat în Petersburg. | |
1913 | martie | Publică „Destinele istorice ale învăţăturii lui Karl Marx“ şi „Trei izvoare şi trei părţi constitutive ale marxismului“, cu ocazia a 30 de ani de la moartea lui Karl Marx. |
1913-1914 | Elaborează programul marxist în problema naţională, program pe care îl expune în „Note critice în problema naţională“ (1913) şi „Dreptul naţiunilor la autodeterminare“ (1914). | |
1914 | Scrie articolul „Karl Marx (Scurtă schiţă biografică şi expunere a marxismului)“ | |
august | La izbucnirea războiului, Lenin este arestat de poliţia austriacă şi ţinut închis 11 zile. După ce este eliberat din închisoare, se mută în Elveţia. | |
Ia atitudine categorică împotriva războiului. | ||
1914-1915 | Lucrează la cele 10 caiete de conspecte şi extrase (majoritatea din Hegel) cunoscute sub numele de „Caiete filozofice“. | |
1915 | septembrie | Se întruneşte la Zimmerwald (Elveţia) prima conferinţă a internaţionaliştilor împotriva războiului. |
1916 | ianuarie - iulie | Scrie „Imperialismul, stadiul cel mai înalt al capitalismului“, în care dezvoltă în mod creator marxismul potrivit cu noile condiţii istorice. |
1916 | februarie | Se mută la Zürich. |
1916 | aprilie | A doua conferinţă a internaţionaliştilor, cea de la Kienthal, contribuie la gruparea elementelor internaţionaliste care vor forma mai tîrziu Internaţionala a treia, Comunistă. |
1917 | martie | În Rusia se formează guvernul provizoriu. |
1917 | aprilie 3(16) | Soseşte la Petrograd, unde muncitorii îi fac o primire triumfală. |
aprilie | Scrie „Tezele din Aprilie“, susţinînd transformarea revoluţiei burgheze în revoluţie socialistă. | |
iunie | Primul Congres al Sovietelor de muncitori, soldaţi şi ţărani. | |
iulie | Guvernul provizoriu emite împotriva lui Lenin un ordin de arestare. Lenin este nevoit să plece în Finlanda. | |
iulie 26 -august 3 (august 8-16) | Al VI-lea Congres al P.M.S.D.R. (bolşevic) în Petrograd. Lenin, urmărit de guvernul provizoriu, nu poate să asiste la congres. | |
august - septembrie | Scrie cartea „Statul şi revoluţia“ în care dezvoltă teoria marxistă despre stat. | |
septembrie | Într-o serie de articole şi de scrisori adresate Comitetului Central şi Comitetelor de partid din Petrograd şi Moscova, Lenin cheamă la organizarea insurecţiei armate. | |
octombrie 7 | Lenin vine ilegal din Finlanda la Petrograd. | |
octombrie 10 | Pe baza raportului său, Comitetul Central adoptă o rezoluţie cu privire la insurecţia armată. | |
octombrie 24 spre 25 | Lenin soseşte la Smolnîi şi preia conducerea directă a insurecţiei care începuse. | |
octombrie 25 (noiembrie 7) | Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie. | |
Se deschide al II-lea Congres general al Sovietelor din Rusia, care proclamă trecerea întregii puteri în mîinile Sovietelor. | ||
octombrie 26 | La cea de-a doua şedinţă a Congresului, Lenin prezintă două rapoarte, în care propune şi argumentează decretele asupra păcii şi asupra pămîntului. | |
Lenin este ales preşedinte al Consiliului Comisarilor Poporului. | ||
1918 | martie 6-8 | Petrograd. Congresul al VII-lea al P.M.S.D.R. (b) schimbă denumirea partidului în Partidul Comunist (bolşevic) din Rusia. |
martie 5 | Tratatul de încheiere a păcii cu Germania. | |
martie 10 | Lenin şi guvernul sovietic se mută la Moscova. | |
august 30 | Atentat săvîrşit de socialiştii-revoluţionari. Lenin este rănit. | |
1919 | martie 2-6 | Este formată Internaţionala a III-a, Comunistă. |
martie 18-23 | Moscova. Congresul al VIII-lea al P.C. (b) din Rusia. | |
1920 | primăvara | Scrie „«Stîngismul» - boala copilăriei comunismului“. |
martie 29 - aprilie 5 | Moscova. Congresul al IX-lea al P.C. (b) din Rusia. | |
octombrie 2 | Rosteşte cuvîntarea „Sarcinile Uniunii Tineretului“. | |
decembrie 22-29 | Al VIII-lea Congres general al Sovietelor adoptă planul de electrificare al ţării (GOELRO). | |
1921 | martie 8-16 | Moscova. Congresul al X-lea al P.C. (b) din Rusia. Se face trecerea la noua politică economică. |
1922 | martie 27 - aprilie 2 | Moscova. Congresul al XI-lea al P.C. (b) din Rusia. Este ultimul congres la care Lenin participă. |
mai 26 | Suferă primul atac cerebral. | |
noiembrie 20 | Lenin ia cuvîntul la plenara Sovietului din Moscova în problema politicii interne şi externe. A fost ultima sa cuvîntare. | |
decembrie 30 | La primul Congress Unional al Sovietelor este proclamată Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. | |
1922-23 | decembrie 25, ianuarie 4 | Prin „Scrisoare către congres“, Lenin propune mărirea numărului membrilor Comitetului Central de la 27 de persoane la 50-100 de persoane şi susţine importanţa conducerii colective. Scrisoarea a fost citită delegaţilor la Congresul al XIII-lea din 23-31 mai 1924. |
1923 | ianuarie-martie 2 | Elaborează ultimele scrieri - „Pagini de jurnal“, „Despre cooperaţie“, „Despre revoluţia noastră“, „Mai bine mai puţin, dar mai bine“ - în care face bilanţul muncii depuse în anii revoluţiei şi schiţează planul de construire a socialismului (industrializarea, electrificarea întregii economii naţionale, transformarea agriculturii pe baze socialiste, înfăptuirea revoluţiei culturale). |
martie 9 | Suferă un nou atac cerebral. | |
aprilie 17-25 | Moscova. Congresul al XII-lea al P.C. (b) din Rusia. Lenin nu participă, fiind grav bolnav. | |
1924 | ianuarie 21 | Orele 18.50. Lenin a încetat din viaţă la Gorki, lîngă Moscova. |
Ultima editare efectuata de catre Admin in 17.06.11 8:47, editata de 1 ori
Lenin[V=]
VLADIMIR ILYICH LENIN-
6]Evreii sînt unii dintre cei mai folositori idioţi pe care îi avem.
5]Răspunsul la criza internă se găseşte în ameninţarea externă.
4]Un om cu o armă poate controla 100 de oameni neînarmaţi.
3]Fascismul este capitalism în decădere.
2]Libertatea e preţioasă - atît de preţioasă încît trebuie raţionalizată.
1]Atîta timp cît există Statul, nu există Libertate. Cînd există Libertate, nu mai există Stat.
6]Evreii sînt unii dintre cei mai folositori idioţi pe care îi avem.
5]Răspunsul la criza internă se găseşte în ameninţarea externă.
4]Un om cu o armă poate controla 100 de oameni neînarmaţi.
3]Fascismul este capitalism în decădere.
2]Libertatea e preţioasă - atît de preţioasă încît trebuie raţionalizată.
1]Atîta timp cît există Statul, nu există Libertate. Cînd există Libertate, nu mai există Stat.
Ultima editare efectuata de catre Admin in 31.08.15 10:47, editata de 25 ori
Pagina 4 din 4 • 1, 2, 3, 4
Pagina 4 din 4
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum