Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Pagina 3 din 5 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul

In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 17.01.07 14:34

Rezumarea primului mesaj :


Legendele Sevillei

Aflata in sud-vestul tarii, pe malurile Guadalquivirului, scaldata de razele soarelui si inmiresmata de multimea portocalilor, Sevilla este incarcata deopotriva de taine si legende. Una dintre aceste legende spune ca orasul a fost intemeiat de Hercule insusi si oamenii par sa creada chiar aceasta poveste, fiind mandri de ea. De-a lungul anilor ei au impletit realitatea cu fantezia si au nascocit alte povesti.
Unele insa sunt dureros de adevarate. Multe sunt si de o stranietate unica, uneori chiar de neinteles pentru cei care traiesc mai departe de aceste locuri. Asa sunt cele care plutesc deasupra districtului Santa Cruz. In aceasta parte a orasului, renumita pentru micile sale piatete, acoperite de flori, exista o strada numita „Strada Susonei” sau „Strada mortii”.
Aici a locuit in secolul al XV-lea un bancher evreu, numit Diego Susón, care avea o fata deosebit de frumoasa, pe care cei din oras o strigau Susona. Indragostita de un tanar crestin, fata a aflat ca tatal ei facea parte dintr-o conspiratie, planuind sa preia puterea orasului cu ajutorul musulmanilor si sa-i alunge pe crestini, omorandu-i pe unii dintre ei. Printre cei vizati era si iubitul tinerei. Aceasta si-a denuntat tatal care a fost executat. Susona a fost izgonita din cartierul evreiesc si repudiata de toti ai ei.
S-a convertit la crestinism, dar niciun tanar crestin nu a mai vrut sa o ia de nevasta. Asa ca a trebuit sa intre in manastire, ca o calugarita penitenta. In cele din urma a parasit asezamantul si, dupa moarte, capul i-a fost atarnat de usa casei, ca un exemplu pentru femeile care isi pierd ratiunea cand sunt indragostite. Capul, sau ce a mai ramas din el, a atarnat acolo pana in secolul al XVIII-lea.
Aceasta poveste, usor macabra, amintind pana la un punct „Balada spaniola” a lui Feuchtwanger, ne conduce spre o alta, legata tot de un cap. Intr-o nisa din acelasi district, poate fi admirat bustul regelui Pedro I. Se spune ca intr-o noapte, tarziu, regele a ucis un nobil dupa care a fugit de la locul faptei. Familia nobilului a cerut regelui sa caute si sa pedepseasca ucigasul. Suveranul a incercat sa-i linisteasca spunandu-le ca acesta va fi demascat de capul celui ucis. De aceea a pus capul respectiv intr-o cutie pe care a plasat-o intr-o nisa inchisa cu un grilaj de fier, interzicand tuturor sa-l deschida. Dupa moartea suveranului cutia a fost deschisa si in ea a fost gasit portretul regelui alaturi de capul celui ucis.
Desigur ca acest gen de povesti tragice ne impresioneaza, dar locuitorii au si altele, complet diferite. Pe langa multimea gradinilor cu banci de piatra si umbrire de palmieri, pe langa asezaminte plina de lumina cum este „Spitalul Venerabililor”, pe langa bisericile si palatele impunatoare au ridicat un monument inchinat lui Cristofor Columb, dar si o statuie a celebrului Don Juan.
In Piata Alfaro se gaseste „balconul Rosinei” eroina imortalizata de piesa lui Beaumarchais si de muzica lui Rossini. De aici se spune ca vorbea tanara cu istetul Figaro sau indragostitul conte de Almaviva. In apropiere exista casa lui Murillo, inconjurata de gradini, facand o concurenta serioasa magnoliilor Catalinei Ribero. Curtile interioare sunt o alta mandrie a orasului presarat de coloane, porti monumentale, cruci si lampioane, multe purtand semnaturi ilustre si ascunzand povesti inca nestiute de nimeni.


Ultima editare efectuata de catre Admin in 03.08.08 19:35, editata de 2 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos


ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Re: ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 29.02.12 19:41

Maresalul de Berwick-o sabie engleza in serviciul Bourbonilor




Nascut in Franta, in 1670, Jacques Fitzjames Stuart, duce de Berwick, fiul regelui angliei, Jacob al II-lea ai al Arabelei Churchill, a avut un destin curios, pana acum practic necunoscut. De tanar s-a inrolat in armata , in Irlanda (s-a ridicat impotriva lui Willhelm de Orange, pe care revolutia din 1688 l-a adus pe tronul Angliei).

In timp ce tatal sau s-a refugiat in Franta, la Saint-Germain-en-Laye, pierzand toate ocaziile pentru a-si recapata tronul Jacques s-a pus in slujba lui Ludovic al XIV-lea, supranumit Regele Soare. Naturalizat francez, acest englez flegmatic si auster a fost prezent in toate razboaiele pe care le-a purtat Ludovic si va deveni maresal al Frantei.

Talentele sale militare vor juca un rol decisiv in timpul razboiului de succesiune din Spania (victoria de la Almansa in 1707), in serviciul lui Filip al V-lea nepotul Regelui Soare. Excelent strateg, maresalul de Berwick isi menaja oamenii (ceea ce nu era obisnuit pentru epoca sa) si s-a destins pe toate campurile de batalii, pana la moartea sa, la asediul Philipsbourg-ului, in 1734. Berwick era un om al razboiului si mai putin un curtezan. A murirt sarac si prins intr-un lant de intrigi de la curtea franceza.

http://www.enigme.ro/articole/articol/117/maresalul-de-berwick-o-sabie-engleza-in-serviciul-bourbonilor.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Re: ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 09.02.12 16:16

http://www.jurnalul.ro/fun/picturi-rupestre-costa-del-sol-video-603802.htm
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Re: ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 08.01.12 16:15

http://www.revistamagazin.ro/content/view/9152/33/

Actualul monarh al regatului Spaniei a venit pe lume la Roma, in anul 1938. Face parte din dinastia de Bourbon, parintii sai fiind Juan, duce de Barcelona, si printesa Maria de Bourbon si a Celor Doua Sicilii. Familia regala spaniola se stabilise in Italia, pentru ca in 1931 se proclamase a Doua Republica Spaniola. Juan Carlos are doua surori, iar fratele mai mic, Alfonso, a murit la 14 ani, intr-un accident cu o arma de foc.
Generalul Franco i-a permis sa-si faca studiile in Spania, apoi sa se inroleze si sa urmeze Academia militara din Saragoza. Franco s-a decis sa-l considere pe Juan Carlos urmas la putere, in dauna tatalui sau. In 1969, aceasta miscare politica a devenit oficiala, titulatura lui Juan Carlos devenind „print al Spaniei”, acesta jurand loialitate lui Franco. De altfel, pana la moartea lui Franco, Juan Carlos a avut relatii stranse cu generalul, care avea mare incredere in el. Imediat dupa moartea lui Francisco Franco (1974), Cortes Generales (Parlamentul spaniol) l-a proclamat pe Juan Carlos rege al Spaniei, avand loc si o ceremonie religioasa echivalenta cu o incoronare. Practic, Spania trecea de la republica la monarhie constitutionala. Tatal lui Juan Carlos, ducele de Barcelona, a renuntat public la orice pretentie. In noua constitutie din 1978, nu se mai pomeneste de testamentul lui Franco, ci de o „mostenire dinastica a Casei de Bourbon”. Trebuie subliniat faptul ca regele a avut intelepciunea sa ia legatura cu toate fortele politice, inclusiv cu cele de stanga care fusesera marginalizate de Franco. Situatia economica a Spaniei lui Franco devenise foarte buna. Peste cativa ani, insusi Santiago Carrillo, liderul comunistilor, impresionat de sprijinul popular, a declarat la televiziune „God save the king!” De altfel, regele a capatat o mare autoritate morala, care contribuie la unitatea spaniolilor. El a devenit si seful armatei. Anual, tine o cuvantare despre starea natiunii, de Craciun.
In 1962, Juan Carlos s-a casatorit cu printesa Sophia a Greciei si Danemarcei (rit ortodox), care a trecut la rit romano-catolic (precum sotul sau). Cuplul are trei copii, doua fete si un baiat, printul Felipe de Asturias (nascut in 1968), mostenitor la tron. Pasionat de vanatoare, Juan Carlos a vanat ursi si in Romania, in 2004.
Actualul monarh al regatului Spaniei a venit pe lume la Roma, in anul 1938. Face parte din dinastia de Bourbon, parintii sai fiind Juan, duce de Barcelona, si printesa Maria de Bourbon si a Celor Doua Sicilii. Familia regala spaniola se stabilise in Italia, pentru ca in 1931 se proclamase a Doua Republica Spaniola. Juan Carlos are doua surori, iar fratele mai mic, Alfonso, a murit la 14 ani, intr-un accident cu o arma de foc.
Generalul Franco i-a permis sa-si faca studiile in Spania, apoi sa se inroleze si sa urmeze Academia militara din Saragoza. Franco s-a decis sa-l considere pe Juan Carlos urmas la putere, in dauna tatalui sau. In 1969, aceasta miscare politica a devenit oficiala, titulatura lui Juan Carlos devenind „print al Spaniei”, acesta jurand loialitate lui Franco. De altfel, pana la moartea lui Franco, Juan Carlos a avut relatii stranse cu generalul, care avea mare incredere in el. Imediat dupa moartea lui Francisco Franco (1974), Cortes Generales (Parlamentul spaniol) l-a proclamat pe Juan Carlos rege al Spaniei, avand loc si o ceremonie religioasa echivalenta cu o incoronare. Practic, Spania trecea de la republica la monarhie constitutionala. Tatal lui Juan Carlos, ducele de Barcelona, a renuntat public la orice pretentie. In noua constitutie din 1978, nu se mai pomeneste de testamentul lui Franco, ci de o „mostenire dinastica a Casei de Bourbon”. Trebuie subliniat faptul ca regele a avut intelepciunea sa ia legatura cu toate fortele politice, inclusiv cu cele de stanga care fusesera marginalizate de Franco. Situatia economica a Spaniei lui Franco devenise foarte buna. Peste cativa ani, insusi Santiago Carrillo, liderul comunistilor, impresionat de sprijinul popular, a declarat la televiziune „God save the king!” De altfel, regele a capatat o mare autoritate morala, care contribuie la unitatea spaniolilor. El a devenit si seful armatei. Anual, tine o cuvantare despre starea natiunii, de Craciun.
In 1962, Juan Carlos s-a casatorit cu printesa Sophia a Greciei si Danemarcei (rit ortodox), care a trecut la rit romano-catolic (precum sotul sau). Cuplul are trei copii, doua fete si un baiat, printul Felipe de Asturias (nascut in 1968), mostenitor la tron. Pasionat de vanatoare, Juan Carlos a vanat ursi si in Romania, in 2004.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Re: ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 07.01.12 9:31

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cine-erau-celtiberii
Hannibal îşi aprecia mercenarii celtiberici. Şi romanii au pierdut
câteva bãtãlii în faţa lor şi nutreau un respect profund faţã de
aceştia. Dar cine erau şi prin ce se remarcau?

Istoricul roman Florus îi definea pe celtiberici drept “lemnul cel mai
tare al Hispaniei” şi insista îndeosebi asupra vitejiei lor. Şi
geograful Strabon se referã la ei plin de admiraţie, vorbind despre
statornicia, austeritatea sau sãlbãticia departe de civilizaţie a
acestui popor. Când au loc aşadar migraţiile celtice în peninsula
ibericã? Conform lui Herodot popoarele celtice deja locuiau în jurul
anului 500 a.Hr. în peninsula. Erau cunoscute sub numele de celtiberi,
celtici, galli sau gallaeci. Regiunea pe care o colonizeazã se aflã în
centrul şi în vestul Spaniei de azi, dar nu şi în pãrţile sud-estice
sau pe coastele Mediteranei. Unul dintre cele mai importante triburi
celtiberice era cel al aravacilor, care îşi stabilesc capitala la
Numantia. Oraşul beneficiazã de ziduri groase de şase metri şi
adãposteşte mai bine de 8000 de locuitori.

Primele contacte cu lumea mediteranã

Chiar dacã celibericii întrebuinţau o variantã a alfabetului iberic
pentru inscripţii, nu au intrat practice în contact cu lumea
mediteranã. Asta se schimbã totuşi, întrucât în 237 a.Hr. cartaginezii
întemeiazã imperiul colonial în Spania. Aceştia sunt atraşi în special
de zãcãmintele de argint, de aceea se înstãpânesc asupra sudului
peninsulei şi consolideazã domeniul cu fondarea Noii Cartagine.
Influenţa punã asupra restului Spaniei s-a resimţit totuşi, asiguratã
mai ales de alianţa politicã abilã cu şefii de trib ai celtiberilor.

Celtiberii s-au arãtat dispuşi sã intre în alujba cartaginezilor în
schimbul unei solde considerabile. Pe de altã parte cartaginezii îşi
procurã o infanterie de nãdejde şi foarte priceputã într-ale luptei.
Conform lui Diodor atât infanteria, cât şi cavaleria celtibericã erau
faimoase. Mai ales sabia de fier fãcutã pentru lovituri şi împunsãturi
scurte, aşa-numita gladius hispaniensis, le va da de furcã şi
legionarilor romani.

Odatã cu izbucnirea celui de-al doilea rãzboi punic în 218 a.Hr.
Hannibal recruteazã mulţi celtiberici pentru a-şi umple armata de
invazie. În Spania vin romanii, sub stindrdul Scipionilor, Cnaeus şi
Publius Cornelius precum şi fiul acestuia, care vor trebui sã-i facã
faţã fratelui lui Hannibal, Hasdrubal, şi armatei sale mixte. În 209
a.Hr romanii reuşesc sã cucereascã Noua Cartaginã. Puterea punã
scârţâie şi intrã în declin sever dupã bãtãlia de la Ilipa din 206
a.Hr. de ambele pãrţi luptã soldatî celtiberici, pentru nici romanii
nu au fost mai puţin impresionaţi de talentul lor militar.

Rãzboiul Hispanic se sfârşeşte, cel puţin momentan. În 197 a.Hr.
romanii intemeiazã douã provincii: Hispania citerior (în nord) şi
Hispania ulterior (în sud). Roma controleazã o fâşie de pãmânt care se
întinde de-a lungul întregii coaste de est şi sud a Spaniei pânã la
Gibraltar.

Momentan celtibericii reuşesc sã-şi menţinã încã independenţa. În 195
a.Hr. consulul Marcus Porcius Cato angajeazã mercenari celtiberici
împotriva lusitanilor rãsculaţi. Din 180 a.Hr. pretorul Tiberius
Sempronius Gracchus intervine iarãşi împotriva lusitanilor şi altor
tribuir celtice care fac prãdãcinui în provincie. Acest rãzboi, numit
şi primul rãzboi celtiberic, a reprezentat un success pentru romani.
Multe aşezãri celtice au fost cucerite, iar pacea care a urmat dureazã
25 de ani.
Viriatus – marea cãpetenie

În 154 a.Hr. începe o nouã revoltã împotriva Romei, învinsã abia dupã
20 de ani. Polybios a clasificat al doilea rãzboi celtiberic drept “o
luptã ca focul”. Totul porneşte iar de la lusitani, ale cãror mici
triburi sunt unificate de cãtre marele rãzbonic Viriatus. Viriatus era
un pãstor şi Poseidonios îl declarã un reprezentant al “vremurilor mai
bune şi un contramodel al decadenţei romane”. Charisma sa atrage în
uniune mai multe triburi.

Îi reuşeşte sã obţinã victorii impotriva mai multor comandanţi romani.
De pildã pretorul Plautius în 146 a.Hr. consecinţele au fost
importante, Hispania ulterior şi o parte din Hispania citerior ajung
sub controlul sãu. La apogeul puterii sale îl obligã în 140 a.Hr. pe
proconsulul Fabius Maximus Servilianus sã capituleze. În cadrul unui
tratat Viriatus este recunoscut chiar ca “prieten al poporului roman”.
Era deja prea mult. Senatul respinge tratatul în 139 a. Hr., iar
luptele continua. Viriatus suferã înfrângeri inseminate şi este în
cele din urmã asasinat de compatrioţii sãi.

Între 138 şi 136 a.Hr. consulul Iunius Brutus Callaicus reuşeşte sã-i
supunã pe lusitani şi pe galii din nord-vestul Hispaniei. Odatã cu
fondarea oraşuelor Valentia (Valencia) şi Olisipo (Lisabona)
teritoriul este asigurat. Oraşul Numantia respinge supunerea în 143
a.Hr., ceea ce duce la rãzboiul numantin din 143-133 a.Hr. Numantinii
îi înving pe comandanţii Metellus şi Pompeius şi îl forţeazã pe
consulul Hostilius Mancinus sã capituleze. Şi consulul Calpurnius Piso
are acelaşi insucces în 135. Dar preia comanda Publius Cornelius
Scipio Aemilianus şi cucereşte oraşul în 133. Apãrãtorii comit suicide
împreunã cu familiile. Oraşul este distrus, iar celtibericii îşi pierd
independenţa, Scipio câştigând cognomenul de Numantinus. Peninsula se
aflã sub control roman pânã la linia San
Sebastian-Burgos-Zamora-Tejo-Coimbra.

Zona nu se linişteşte

Dupã mai multe rãscoale în 98-93 a.Hr. pretorul Quintus Sertorius
profitã de puterea de luptã a celtibericilor în aşa-zisul “rãzboi
sertorian” din 80-72 a.Hr. organizeazã p contraguvernare cu Senatul în
Osca şi luptã cu success împotriva lui Lucius Cornelius Sulla. Dar
între romanii sãi din exil şi celţi se ivesc neînţelegeri, care conduc
la asasinarea lui Sertorius în 73 a.Hr. roma recapãtã controlul.

Când inamicii lui Caesar alcãtuiesc rezistenta în Hispania în 46
a.Hr., li se alãturã şi lusitanii şi alte triburi. Dupã Victoria lui
Caesar de la Munda din 45, începe procesul de romanizare a Hispaniei.
Dupã mai multe campanii întreprinse de Augustus şi Marcus Agrippa
împotriva asturilor şi cantabrilor Hispania se organizeazã în trei
provincii: Tarraconensis, Baetica şi Lusitania. Peninsula ibericã este
împãciuitã. Limba celtã încã este vorbitã în primul secol p.Hr., dar
la finele stãpânirii romane din secolul al V-lea, aceasta dispare.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty La 8 iulie 1497, Vasco da Gama incepe prima calatorie

Mesaj Scris de Admin 19.09.11 16:07

La 8 iulie 1497, Vasco da Gama incepe prima calatorie

La 8 iulie 1497, Vasco da Gama incepe prima calatorie pe mare din Europa spre India, inconjurand Africa; se deschide astfel linia de navigatie din Europa spre Asia. Explorator si navigator portughez, Vasco da Gama a fost primul european care a ajuns in India pe ruta maritima. Insarcinat de Manuel, regele Portugaliei, sa ajunga in India pe mare, Vasco da Gama pleaca din Lisabona cu patru nave. Pe toate corabiile au fost montate cate doua randuri de bombarde. In toate calele au fost depozitate provizii pentru trei ani. Ca logistica, beneficiau de cele mai bune instrumente de navigatie si o biblioteca de harti. Au fost selectionati numai marinari care stiau si o meserie secundara. In noiembrie au ocolit Capul Bunei Sperante si au ancorat la Malindi, pe coasta estica a Africii. Vasco da Gama si-a directionat cursul spre est, iar la 20 mai 1498 a ajuns in Calcutta, pe coasta Malabar a Indiei. Din cauza ostilitatii comerciantilor musulmani, nu a putut stabili o baza portugheza comercianta si s-a intors in Portugalia in 1499. Cand da Gama a navigat in jurul Capului Bunei Sperante pentru a ajunge in India, portughezii si-au concentrat eforturile spre sud si est. Spaniolii, care au fost de acord sa imparta lumea in doua cu portughezii prin Tratatul de la Tordesillas din 7 iunie 1494, au navigat spre vest. Nu aveau cunostinta de continentele Americii si nimeni nu stia ca exista Oceanul Pacific.
http://www.jurnalul.ro/sectiunea_15/calendar.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty De ce este Portugalia cel mai vechi aliat al Marii Britanii?

Mesaj Scris de Admin 17.09.11 19:46

De ce este Portugalia cel mai vechi aliat al Marii Britanii?

http://www.historia.ro/exclusiv_web/stiati/articol/ce-este-portugalia-cel-mai-vechi-aliat-al-marii-britanii

De fapt Portugalia este cel mai vechi aliat, în mod tradiţional, al Angliei. Prietenia dintre Anglia şi Portugalia dateazã din 1147, când cruciaţii englezi l-au ajutat pe regale Alfonso I sã recupereze Lisabona de la arabi. Evenimentul a condus la fondarea unei colonii în Lisabona şi la contacte constante între nobilimile celor douã state.

În 1386 Richard al II-lea a semnat Tratatul de la Windsor cu Joao I al Portugaliei. Trupele engleze l-au ajutat de curând pe regale portughez sã stopeze o invazie spaniolã şi era decis ca prietenia sã se transforme într-o alianţã formalã. Secţiunea-cheie a tratatului menţioneazã: “Dacã în viitor unul dintre regi sau urmaşii acestora va avea nevoie de suportul celuilalt, aliatul se oblige sã acorde ajutor şi sã-l susţinã pe celãlalt în conformitate cu gravitatea pericolului la care sunt expuse teritoriile, pãmânturile, domeniile şi supuşii acestuia”.

În 1580 Portugalia a fost copleşitã de spanioli, dar când şi-a recâştigat independenţa în 1640 prima sa acţiune a fost sã reconfirme Tratatul de la Windsor. Tratatul a fost invocat de mai multe ori. Portugalia a însoţit Marea Britanie în rãzboiul pentru succesiunea Spaniei din 1704; în 1808 Marea Britanie a trimis trupe pentru a opri o invazie francezã; în primul rãzboi mondial Portugalia a delcarat rãzboi Germaniei; în al doilea Portugalia a permis Marii Britanii sã foloseascã Insulele Azore – şi a repetat favorul în 1982 în rãzboiul Insulelor Falkland. Relaţiile dintre cele douã state însã nu au mers întotdeauna ca pe roate. În 1890 cele douã erau pe cale sã se tranşeze pentru Zambia şi în 1961 Marea Britanie a refuzat sã ajute Portugalia când India a invadat Goa.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Re: ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 21.04.11 15:46


16 martie 1930 - A murit Primo de Rivera
Miguel Primo de Rivera s-a nascut in ianuarie 1870, la Jerez de la Frontera, intr-o familie de latifundiari cu o indelungata traditie pentru cariera armelor. Unchiul sau, Fernando, va participa la lovitura de stat din 1875, vizand restaurarea monarhiei constitutionale si va fi recompensat cu postul de comandant militar al Madridului. Studiind istoria si ingineria inainte de a urma traditia familiei, Miguel a fost admis la nou infiintata Academie Generala din Toledo, pe care a absolvit-o in 1884. A servit apoi la mai multe garnizoane din Spania si de peste mari, dovedind curaj si initiativa in luptele contra berberilor din regiunea Rif, in nordul Marocului. Pierderea coloniilor spaniole Cuba si Filipine l-a nemultumit, ca si pe multi alti militari.
Cooptat de unchiul sau in Ministerul de Razboi, condus de acesta, Primo de Rivera se va remarca si prin cuceririle amoroase, ultima dintre ele, Casilda Saenz, devenindu-i sotie si aducandu-i pe lume sase copii. In 1909, viitorul dictator va indeplini functia de atasat militar pe rand in Franta, Elvetia si Italia. Promovat general, el a asistat la izbucnirile republicane, anti-monarhiste si anti-clericale, tot mai violente, pentru ca, pe 13 septembrie 1923 sa se puna in fata unei junte militare care a demis guvernul parlamentar. Regele Alfonso l-a numit premier, iar spaniolii, satui de tulburari si violente, au acceptat dictatura sa, in vreme ce multi intelectuali de stanga au criticat-o si au plecat in exil.
In ciuda tiraniei impuse de el, Spania a cunoscut o perioada de dezvoltare economica si de modernizare, multe dintre masurile luate de Rivera fiind inspirate de regimul fascist al lui Musolini. Pe 10 octombrie 1927 el a deschis sedinta unei noi Adunari Nationale, revenind la regimul civil, ceea ce i-a atras dispretul militarilor. Lipsit de sprijinul lor, dictatorul a demisionat si a plecat la Paris, unde a murit, din cauza complicatiilor cauzate de diabet, in 1930.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Re: ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 19.03.11 16:10


16 martie 1930 - A murit Primo de Rivera
Miguel Primo de Rivera s-a nascut in ianuarie 1870, la Jerez de la Frontera, intr-o familie de latifundiari cu o indelungata traditie pentru cariera armelor. Unchiul sau, Fernando, va participa la lovitura de stat din 1875, vizand restaurarea monarhiei constitutionale si va fi recompensat cu postul de comandant militar al Madridului. Studiind istoria si ingineria inainte de a urma traditia familiei, Miguel a fost admis la nou infiintata Academie Generala din Toledo, pe care a absolvit-o in 1884. A servit apoi la mai multe garnizoane din Spania si de peste mari, dovedind curaj si initiativa in luptele contra berberilor din regiunea Rif, in nordul Marocului. Pierderea coloniilor spaniole Cuba si Filipine l-a nemultumit, ca si pe multi alti militari.
Cooptat de unchiul sau in Ministerul de Razboi, condus de acesta, Primo de Rivera se va remarca si prin cuceririle amoroase, ultima dintre ele, Casilda Saenz, devenindu-i sotie si aducandu-i pe lume sase copii. In 1909, viitorul dictator va indeplini functia de atasat militar pe rand in Franta, Elvetia si Italia. Promovat general, el a asistat la izbucnirile republicane, anti-monarhiste si anti-clericale, tot mai violente, pentru ca, pe 13 septembrie 1923 sa se puna in fata unei junte militare care a demis guvernul parlamentar. Regele Alfonso l-a numit premier, iar spaniolii, satui de tulburari si violente, au acceptat dictatura sa, in vreme ce multi intelectuali de stanga au criticat-o si au plecat in exil.
In ciuda tiraniei impuse de el, Spania a cunoscut o perioada de dezvoltare economica si de modernizare, multe dintre masurile luate de Rivera fiind inspirate de regimul fascist al lui Musolini. Pe 10 octombrie 1927 el a deschis sedinta unei noi Adunari Nationale, revenind la regimul civil, ceea ce i-a atras dispretul militarilor. Lipsit de sprijinul lor, dictatorul a demisionat si a plecat la Paris, unde a murit, din cauza complicatiilor cauzate de diabet, in 1930.

Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Re: ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 19.03.11 16:05


24 februarie 1500 - S-a nascut Carol Quintul
Ca mostenitor a trei dintre principalele dinastii europene – casa de Habsburg, casa de Valois-Burgundia si casa de Trastamara, stapana in Castilia, Leon si Aragon, Carol, fiul lui Filip cel Frumos si al Ioanei, supranumita Nebuna, a condus cel mai mare imperiu european, intre 1516 si 1556, moment in care a abdicat de buna voie, in favoarea fratelui mezin Ferdinand I si a fiului, Filip II. Cand se lauda ca „asupra imperiului meu soarele nu apune niciodata”, Carol nu exagera cu nimic, intrucat el avea posesiuni vaste nu doar in Europa, ci si in Americi si in Asia. La moartea tatalui sau, in 1506, a devenit, desi avea doar 6 ani, stapan al Burgundiei, iar la moartea bunicului pe linie materna, Ferdinand Catolicul, in 1516, a preluat si conducerea Spaniei, fiind primul rege unic al acestei tari (bunicul sau domnise alaturi de Isabela, cu drepturi egale).
In 1519, Carol va mosteni si posesiunile bunicului patern, Maximilian, devenind imparat al Sfantului Imperiu Roman si arhiduce de Austria. La acel moment, imperiul sau cuprindea o suprafata de aproape 4 milioane de kilometri patrati. O mare parte a domniei sale Carol si-a petrecut-o razboindu-se cu inversunatul sau rival, Francisc I al Frantei. Sortii au fost schimbatori pana la victoria decisiva de la Pavia, in urma careia invins, Francis a fost obligat sa incheie o alianta care a socat Europa, cu sultanul turc Soliman Magnificul, impotriva lui Carol. Siliti sa lupte pe doua fronturi, Habsburgii au pierdut Ungaria, dar au reusit sa pastreze Viena, asediata de otomani in 1529.


Reforma lui Luther a tulburat si mai mult apele in Imperiu, dandu-i lui Carol serioase batai de cap. In Lumea Noua, imparatul a supervizat colonizarea spaniola, care i-a adus aurul necesar pentru necontenitele sale razboaie. Epuizat de conflicte, imbatranit inainte de vreme, Carol a renuntat la putere, retragandu-se la o manastire din Spania, unde va si muri, la putin dupa aceea.

Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Re: ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 29.11.10 12:06

Moartea tragică a unui matador faimos: Manolete VIDEO

În arena Santa Margarita din oraşul minier Linares, pe o căldură sufocantă tipică unei după-amieze andaluze, mai bine de 10.000 de oameni aşteaptă cu răsuflarea tăiată ca Manolete să-i dea lovitura de graţie taurului Islero. E joi, 28 august 1947, iar oraşul e în febra Feriei de San Agustín. Cu gesturi sigure, Manolete înfige spada, dar taurul, la rândul său, înfige cornul drept în coapsa matadorului. Mor amândoi: taurul imediat, iar matadorul în dimineaţa zilei următoare. O dramă care a lăsat Spania în stare de şoc.

De-abia ieşită din febra Războiului Civil, sărăcită şi dezorientată, Spania e în căutarea unor noi eroi. Şi cum în peisajul cenuşiu postbelic spectacolele de coridă sunt ca nişte ­focuri de artificii, frumoase, surprinzătoare, prilej de adunare, aceşti noi eroi vin mai cu seamă din universul tauromahiei. Unul dintre ei e Manolete, numele de scenă al lui Manuel Laureano Rodríguez Sánchez, născut în Córdoba (Andaluzia-Spania), la 4 iulie 1917, într-o familie săracă, cu tată, bunic, frate al bunicului implicaţi în luptele cu tauri.



Manolete este, pentru un deceniu, eroul Spaniei, cel mai reprezentativ matador al epocii sale. Câştigă 4 milioane de dolari în opt ani, în anii ’40, e cel mai dorit protagonist al coridelor spaniole şi moare tragic în 1947, în urma unei lovituri mortale pe care i-o aplică Islero, taurul de 495 de kilograme de la ferma lui Eduardo Miura. E sfârşitul unei vieţi, dar nu şi sfârşitul legendei. Moartea sa e urmată de trei zile de doliu naţional, dictate de Franco, de băuturi care-i poartă numele, de matadori care încearcă să-i copieze stilul. Căci nu degeaba se vorbeşte de tauromahia de dinaintea lui Manolete şi de cea de după el.


„Manolete era un mare matador. După unii, cel mai mare dintre câţi au existat. A fost, oricum, unul dintre cei mai buni pe care i-am văzut în viaţa mea. Aveam cinci ani când l-am văzut prima dată. Era palid, subţire şi mititel, cu figura fragilă. Ochii lui erau enormi şi misterioşi ca două porţi larg deschise către toate durerile lumii”, îl descrie pe Manolete columbianul Carlos Vidales, cu ochii copilului care l-a văzut pentru prima oară pe matadorul din Córdoba.



Era, într-adevăr, trist Manolete în toate reprezentaţiile sale, dacă vezi fotografiile vremii şi acele înregistrări care s-au păstrat. Trist (dacă nu tragic), serios, solemn, dar elegant, cu pieptul în faţă, impunându-se taurului, fără să schiţeze un zâmbet, mişcând pelerina roşie (muleta) cu gesturi sacadate, calculate, ritualice, şi înfigându-şi bine picioarele în nisipul arenei, cu coarnele taurului trecând la milimetru de hainele sale.


Stilul său de a lupta în arenă a stârnit, în primă fază, polemici în epocă: nu era spectaculos, flamboiant; spre deosebire de matadorii de dinaintea sa, Manolete nu făcea concesii publicului, era cunoscut pentru economia de mişcări şi se concentra cu precădere pe „faena”, actul final al luptei, cel în care matadorul îşi oboseşte taurul cu mantia roşie/muleta, pentru a-i da, în cele din urmă, lovitura fatală/estocada.

Matadorul andaluz excela, astfel, în „suerte de matar”, tehnica uciderii taurului, pe care o executa cu o siguranţă rămasă în istorie, chiar dacă-şi asuma riscuri teribile. Şi mai excela matadorul în ceea ce a căpătat ulterior numele de „manoletinas”: mişcările consecutive cu muleta, fără a-şi clinti picioarele, cu faţa către taurul furios, agonizând, la distanţe incredibil de mici de acesta; el, matadorul, ca un pol în jurul căruia gravita animalul.



Cifrele spun totul despre matadorul nr. 1 al Spaniei: 50 de participări la coride în 1940, 58 în 1941, 72 de apariţii în 1942, 71 în 1943 şi nu mai puţin de 92 în 1944 (când Manolete realizează, la 6 iulie, pe arena din Las Ventas din Madrid, o faena magistrală, de senzaţie cu taurul Raton), 71 de coride în 1945. Acesta este, de altfel, anul în care Manolete pleacă într-un turneu în Peru, Mexic, Columbia, Venezuela, marcând începutul normalizării relaţiilor externe ale regimului lui Franco.

Un an mai târziu, matadorul face o vizită mai lungă în America alături de logodnica sa, actriţa Lupe Sino, şi luptă doar pe arene din Peru şi Mexic. Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa îi mărturisea astfel bunicului că, atunci când va creşte, vrea să devină „Manolete al Peru-ului”, iar Mexicul construieşte în onoarea lui Manolete, în Mexico City, o arenă de corrida pentru 55.000 de spectatori, cea mai mare din lume, pe care matadorul o inaugurează în februarie 1946 şi primeşte pentru asta 200.000 de ­pesos, o sumă enormă.
"Islero voia să-l însoţesc in moarte"



În 1947, Manolete îşi anunţă intenţia de a se retrage şi de a se căsători cu Lupe Sino. Unii spun că şi-ar fi pierdut siguranţa mişcărilor. El mărturisea că a câştigat „mai mult decât au ­făcut-o cinci generaţii înaintea mea”, aşa că gata, e suficient. Cu toate acestea, preţios pentru toţi cei din jurul său, matadorul e îngrămădit de agentul său într-un ultim sezon, cu coride dure, în prezenţa unor tauri mari şi periculoşi.

La Corrida de Beneficencia din Madrid (16 iulie 1947), coridă prezidată de Francisco Franco, Manolete e rănit de un taur din Bohórquez. Iar o lună mai târziu, la 28 august 1947, taurul Islero de la ferma Miura îi străpunge coapsa piciorului drept. Matadorul părăseşte arena dus pe braţe, contorsionat de durere. E operat şi stabilizat în infirmeria dotată rudimentar a arenei şi, fumând o ţigară, se asigură că taurul a murit din lovitura spadei sale şi nu cu ajutorul unor lovituri suplimentare. Comentează sec: „Cu adevărat, Islero voia să-l însoţesc în moarte”.

Mai târziu, e transportat la spitalul din Linares, e supus unei transfuzii cu plasmă adusă la repezeală din Jaén, capitala provinciei, de cineva din staff-ul său şi moare în dimineaţa zilei următoare, la 5 şi 7 minute. Înainte de moarte, matadorul ar fi zis: „Qué disgusto le voy a dar a mi madre!” (Ce supărare o să-i provoc mamei mele!”).

Rămâne, însă, în timp întrebarea: a murit Manolete din pricina rănii mortale provocate de taur sau, aşa cum încearcă să acrediteze articolele din ultima perioadă, din pricina transfuziei cu „o plasmă infectată, provenită din Norvegia”? Plasma cu pricina fusese folosită în Norvegia la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial şi fusese donată guvernului spaniol în urma unei explozii care devastase oraşul Cadiz, la 18 august 1947.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Re: ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 21.11.10 18:43


Palatul regal Queluz
In timpul primei jumatati a secolului al XVIII-lea, Portugalia a cunoscut o perioada de mare inflorire. Totul s-a datorat imenselor bogatii aduse de peste Ocean, aurului si diamantelor extrase din minele braziliene. Familia regala portugheza, condusa de regele Joao al V-lea, a folosit aceste bogatii si pentru a se inscrie in randurile ctitorilor iubitori de arta. Sinceri, sau poate vrand numai sa pozeze ca atare, ei au remodelat biserici si manastiri in stil baroc italian, constructiile respective remarcandu-se acum prin ornamentele realizate cu o risipa de aur si pietre pretioase.
Spre sfarsitul domniei sale, regele a inceput construirea unui nou palat la Queluz. Palatul respectiv, ridicat pe drumul spre Lisabona, a fost ridicat pentru Dom Pedro, fiul regelui Joao al V-lea. Modelul folosit pentru aceasta resedinta a fost castelul Marly din Ile de France, atat de admirat de tanarul print pentru gradinile sale, desenate de marele Le Nôtre, si pentru pavilioanele, care ii dadeau un farmec aparte. Asemenea castelului Marly, luminosul palat regal construit intre 1745-1752 si terminat complet numai dupa casatoria lui Dom Pedro cu Maria I in 1760, a fost mai mult un loc de recreere decat un palat regal. Este un exemplu perfect al gustului epocii respective, cand pretentiile, aparentele si folosirea unor spatii enorme erau perfect satisfacute.
Palatul poate fi comparat de asemenea cu Versailles, datorita fatadelor elegante in stil frantuzesc si mai ales gradinilor presarate cu mici lacuri, statui si fantani. Sunt printre cele mai frumoase din Portugalia, se intind pe diferite nivele, sunt strabatute de canale, traversate de poduri ornamentate cu placute de faianta albe si albastre, specifice artei portugheze. Palatul a fost desenat in stil rococo de arhitectul Mateus Vicente de Oliveira si se pare ca a constituit cea mai desavarsita opera a sa. El a desenat cladirea cu doua etaje, din piatra alba cu stucatura roz, pilastri corintieni, un fronton central si o balustrada. Ghirlande de flori de piatra impodobesc ferestrele inalte si frontonul. Usile si ramele ferestrelor sunt vopsite in verde deschis, creand un contrast placut cu restul cladirii.
Munca lui Oliveira a fost continuata de francezul Jean Baptiste Robillon care a adaugat intre 1758-1760 cele doua aripi laterale cu un singur etaj. El a mai realizat incantatorul pavilion de vest la care se ajunge pe un lung sir de scari numite „Treptele leului”. Gradinile au fost la randul lor imbogatite si restaurate. Statuile de antimoniu din gradina sunt opera sculptorului englez John Cheeve iar gardurile vii si figurile geometrice de verdeata sunt creatia germanului Gerarld van den Kolk.
Interioarele sunt de asemenea opera lui Robillon. Impresionanta Sala a Tronului aminteste de Sala Oglinzilor din Versailles cu aceleasi candelabre de cristal venetian si cariatide aurite sustinand plafonul. Sala Ambasadorilor are un plafon pictat reprezentand familia regala ascultand un concert, iar salonul se remarca printr-o admirabila pardoseala de marmura cu modele elegante. La inceput Palatul Queluz a fost folosit de familia regala ca resedinta de vara. In 1794 insa Palatul Ajuda din Lisabona a fost mistuit de un incendiu iar Queluz a devenit resedinta permanenta regala si sediu al receptiilor oficiale. A ramas si in zilele noastre resedinta de stat pentru demnitarii straini veniti in vizita in Portugalia, gazduind de asemenea baluri si concerte pentru a putea castiga sumele necesare mentinerii cladirii si gradinilor intr-o stare perfecta.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Re: ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Mesaj Scris de Admin 22.08.10 16:53


Valldemossa locul unei idile celebre
Insula spaniola Mallorca, cea mai mare din Arhipelagul Baleare, din vestul Mediteranei, se mândreste nu doar cu multimea golfurilor, cu vegetatia luxurianta, cu cladirile si monumentele incarcate de istorie si cu gastronomia rafinata, ci si cu persoanele ilustre care au gasit aici un loc de refugiu si creatie. Un asemenea loc este Valldemossa, un satuc incântator, aflat la o altitudine de 437 metri, inconjurat de Muntii Tramuntana. Aici au petrecut clipe minunate arhiducele Luis Salvatore de Austria, Unamuno, Ruben Dario. Cele mai faimoase persoane vrajite de frumusetile din Valldemossa ramân insa vesnicii indragostiti, compozitorul polonez Frederic Chopin si scriitoarea franceza Georges Sand. Ei au locuit aici in iarna dintre 1838-1839.
Monumentul care a adus faima satului respectiv a fost Manastirea Regala Cartusiana a lui Iisus din Nazaret, parasita insa de calugari in 1836 in urma legilor de secularizare. Constructia acesteia a inceput in 1399, odata cu inaltarea palatului pentru guvernatorul arab si a resedintei regilor din Mallorca. Manastirea a fost daruita calugarilor cartusieni din Scala Dey de catre regele Martin si a fost restaurata in secolele XVI, XVII si XVIII. Dupa ce a fost abandonata de calugari a fost transformata intr-un adevarat muzeu, oferind in egala masura locuri de odihna vizitatorilor.
Chopin a compus aici cele mai frumoase dintre preludiile si nocturnele sale, in timp ce iubita lui a scris romanul intitulat „O iarna in Mallorca”. In cartea ei, satul Valldemossa este descris ca un adevarat paradis emanând deopotriva maretie si melancolie, presarat cu casute cochete, care abia se vad din multimea arborilor de tot felul, cu flori minunat colorate, un loc de taina in care scriitoarea se simte minunat, departe de „ceata si noroiul Parisului” acelor vremuri, pe care romanciera tocmai il parasise. Camera, in care cei doi si-au trait furtunoasa poveste de iubire, a ramas aproape neatinsa, pâna in zilele noastre, ca un colt incarcat de amintiri.
Tot neatinse au ramas si farmacia si clopotnita in care, din 1931, se tine anual renumitul festival Chopin. In fosta locuinta a staretului se afla biblioteca si muzeul manastirii. Muzeul este impartit in patru sectiuni. Prima este inchinata fostei tiparnite Guasp (1576-1958) iar a doua este dedicata arhiducelui Luis Salvatore, atât de indragostit de insula incât a achizitionat aici câteva posesiuni la sfârsitul secolului al XIX-lea si inceputul celui de al XX-lea. Aici putem vedea, printre numeroase alte obiecte, impresionanta enciclopedie despre Mallorca, scrisa de arhiduce. Cea de a treia sectiune a muzeului gazduieste o galerie de tablouri reprezentând Muntii Tramuntana iar cea de a patra este inchinata artei contemporane.
In biserica manastirii, in stil neoclasic, ridicata dupa planul crucii romane, se afla câteva fresce semnate de Friar Miguel Bayeu, doua picturi de Friar Joaquin Juncosa, o statuie a Fecioarei si un crucifix apartinând sculptorului catalan Adria Ferran. Acestor comori de arta li se adauga ornamente sacre, alaturi de variate piese de mobilier. Vechiul centru al asezamântului a fost transformat in zilele noastre intr-un sediu elegant pentru expozitii de arta populara. Satul te invita sa pasesti pe strazile sale inguste, pietruite si sa vizitezi casa in care s-a nascut Sfânta Catherina Thomas, casa transformata in locas de inchinaciune. In apropiere se afla biserica parohiala ridicata in 1245.
Privind insa covoarele de flori si obloanele caselor nu te poti opri din dorinta fierbinte de a asculta din nou si din nou un preludiu de Chopin, acompaniat de fosnetul cedrilor, intelegând de ce ilustrii indragostiti au gasit aici locul potrivit pentru minunata lor poveste.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Un apeduct-muzeu

Mesaj Scris de Admin 01.08.10 15:49


Un apeduct-muzeu
In nord-vestul Lisabonei intr-o vale inverzita stralucind in soare, se intinde una dintre adevaratele minuni ale tehnicii secolului al XVIII-lea. Este vorba de apeductul Aguas Livres, dovedind ca iberienii, in special constructorii, nu sunt cu nimic mai prejos decat stramosii lor din antichitate. Traversand valea Alcantara, apeductul respectiv a adus pentru prima oara apa in oras in 1748. Constructia a demarat in timpul regelui Joao al V-lea si canalul principal are o lungime de 19 kilometri. Incluzand insa ramurile adiacente totalizeaza lungimea de 58 kilometri.
Constructia a fost proiectata si condusa de inginerul Manuel de Maia, si a fost finantata de o serie de taxe speciale pe carne, vin, ulei de masline si altele. In ochii celui care-l priveste de departe apare ca un pod de piatra urias, sustinut de arcade. Spre mandria constructorilor a supravietuit fara probleme catastrofalului cutremur din 1755, care a distrus cea mai mare parte a Lisabonei si a imprejurimilor orasului. Din nefericire, impresionanta si eleganta constructie a fost umbrita pe la mijlocul secolului al XIX-lea de o poveste tragica.
Aici opera temutului ucigas in serie Diego Alves, care isi arunca victimele din varful arcurilor de piatra contempland cu sadism caderea acestora de la o inaltime de 65 metri. Pentru a pune capat sinistrei activitati, in 1853, chiar inainte de prinderea criminalului, autoritatile au interzis accesul pe cararea pietruita de deasupra, loc preferat de plimbare pentru locuitorii orasului. Apeductul isi umplea conductele cu apa din Mae d’Agua das Amorciras. Acesta era un rezervor din interiorul unei constructii care semana cu un castel. Cand constructia respectiva a fost definitiv terminata, in 1834, a devenit principalul centru de distributie pentru fantanile si canalele orasului. Era de asemenea un loc de intalnire foarte popular, folosit chiar de regi si iubitele lor. In interior se gaseau o cadere de apa si faimosul bazin „Arca da Agua” cu o adancime de 7 metri si o capacitate de 5500 mc.
Cea de a treia parte a sistemului, care a furnizat apa orasului mai bine de 250 de ani (pana in 1967), era statiunea de pompare Barbadinhos, functionand cu puterea aburilor. A fost construita in 1880 si pompa apa din padurile de pin care acopereau dealurile din jurul Lisabonei. Statia a fost construita pe locul unde altadata se ridica o manastire care a dat numele locului respectiv. Astazi statia de pompare cu aburi a fost transformata in „Muzeul Apei”, aflat in apropiere de „Muzeul National de Ceramica”. Unul dintre cele patru masini cu abur ale statiei functioneaza si in zilele noastre si este pornit la cererea vizitatorilor.
Surprinzatorul muzeu are o excelenta prezentare evocand evolutia sistemelor de alimentare cu apa din timpurile Imperiului Roman pana in zilele noastre. De aceea a fost rasplatit cu un premiu special de Consiliul European in 1990. Pe langa palatele stralucitoare, pe langa multimea statuilor, fantanilor si a parcurilor, apeductul Aguas Livres este o dovada vie a iscusintei celor care au facut din Lisabona un oras unic si puternic, in ciuda evidentelor contraste, un oras ospitalier si fascinant in acelasi timp.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Cucerirea Granadei, ultima cruciadă romantică

Mesaj Scris de Admin 21.07.10 7:47

Cucerirea Granadei, ultima cruciadă romantică


Cucerirea ultimului bastion musulman din Occident a concis cu începutul epocii de aur pentru catolică Spanie, ascensiunea regatului catolic fiind constantă pe parcursul secolului al XVI-lea.
Sfârşitul secolului al XV-lea va fi martor a desăvârşirii unificării teritoriale a Spaniei, după multe tensiuni interne şi secolele de relaţii reci dintre regatele Spaniei: Castilia, Aragon, Granada.
19 octombrie 1469 este o dată de referinţă în istoria Spaniei. Pe lângă semnificaţia dinastică de uniune dintre Regatul Aragonului cu cel al Castiliei, este şi cea simbolică (instituţională) ce se va transforma în următoarele decenii într-o realitate naţională, spaniolă.
Căsătoria Isabelei cu Ferdinand îşi va materializa uniunea politică începând cu anul 1479 după ce tatăl lui Ferdinand (regele Aragonului) moare iar Isabela îşi rezolva succesiunea cu rivala sa Juana, fiica din flori a fostului rege Henric al IV-lea de Castilia, scrie athenian-legacy.
Uniunea celor doi era personală, dar realizările politice comune vor duce la acomodarea celor două regate sub aceaşi coroană (Ferdinand începe să se implice tot mai mult şi in regatul Castiliei.
Uniunea personală a celor doi aduce ca prim efect, încetarea oricăror ostilităţi interspaniole. Hispanicii vor avea timp şi interes de acum, să privească spre sudul peninsulei, spre Granada, regatul profetului Mahomed rămas ca vârf de lance a musulmanilor arabi din Africa în Occident.

Conflictul de frontieră dintre regatul Castiliei (Andaluzia) şi Granada era vechi de câteva decenii. În 1481, maurii reuşesc să cucerească un oraş din Andaluzia oferind un pretex ideal spaniolilor pentru a deschide un conflict cu „necredincioşii”.

Ferdinand şi Isabela au speculat excelent contextul extern european, avansând ideea că această luptă împotriva islamului este o cruciadă „o expediţie sfântă a cărei intenţie este mai degrabă răspândirea în alte părţi a religiei lui Cristos, şi nu extinderea imperiului lumesc”. Odată cucerit regatul, cei doi ar fi putut încheia procesul de Reconquistă spaniol.
Papa a permis finanţarea cruciadei, oferit campionilor creştini o cruce de argint purtată cu multă mândrie în lupte.
Războiul a durat zece ani fiind deosebit de constisitor în resurse umane şi materiale, finalizat cu cucerirea oraşului Granada de către creştini (maurii erau divizaţi între ei iar nord africanii le-au oferit un ajutor mediocru).
Nobilii andaluzieni au constituit avangarda militară a campaniei fiind buni cunoscători ai terenului dar şi a moravurilor maure. Prezenţa personală a Isabelei şi a lui Ferdinand au stimulat „cruciaţii” iar folosirea artilerie de către creştini a fost definitorie în teatru de operaţiuni.
Războiul era foarte costisitor şi în condiţii normale probabil că monarhii nu l-ar fi putut finanţa un timp atât de îndelungat. Aceştia au reuşit să reziste zece ani datorită ajutorului financiar primit din Vatican dar şi de la Hermandad (forţele locale de menţinere a păcii). Evreii au constituit o altă categorie socială ce a finanţat puternic războiul.
Granada a fost cucerită greu, dar eforturile creştine nu au fost urmate de resentimente faţă de locuitorii zonei. Maurilor li s-a permis să îşi păstreze religia, proprietăţile, obiceiurile. Emigraţia nu era controlată astfel că 200.000 de mauri au plecat după război.
Cucerirea Granadei a fost bine primită de creştinătate. Pentru prima dată în evul mediu, Europa îşi întorcea faţa spre izolata Spanie. Papa şi numeroşi suzerani ai diferitelor regate europene au felicitat monarhii spanioli pentru victorie. Cei doi vor fi recunoscuţi de biserica catolică de acum încolo ca „monarhi catolici”.
Războiul împotriva maurilor va naşte un sentiment de solidaritate între cele două regate Iberice, practic locuitori a celor două regate luptase împreună împotriva puternicului duşman comun.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Codruţ CONSTANTINESCU - Spania însîngerată

Mesaj Scris de Admin 01.06.10 20:27

Codruţ CONSTANTINESCU - Spania însîngerată

Bartolomé Bennassar este unul dintre istoricii prestigioşi şi harnici ai Franţei, specializat în istoria Spaniei moderne şi a lumii hispanice. Născut la Nîmes, în 1929, a publicat nenumărate studii despre o impresionantă mulţime de aspecte ale societăţii spaniole de-a lungul timpului. Menţionăm, selectiv, Istoria spaniolilor, Cortes, cuceritorul imposibil (Perrin, Paris, 1991), Timpul Spaniei, secolele XVI-XVII (Hachette, Paris, 1999), Inchiziţia spaniolă, secolele XV-XIX (Pluriel, 2002). Istoricul francez s-a aplecat şi asupra fostelor colonii spaniole (dar şi portugheze) din America, publicînd America spaniolă şi portugheză, din secolulul al XVI-lea pînă în secolul al XVIII (Akal., Madrid, 1980), o Istorie a Braziliei 1500-2000 (Librairie Arthème Fayard, Paris 2000) sau 1492, o lume nouă? (Perrin, Paris, 1991). Pasiunea lui pentru Spania nu avea cum să ocolească analiza marii tragedii spaniole din secolul al XX-lea, războiul civil din perioada 1936-1939, Bennassar scriind mai multe lucrări despre acest subiect, precum Franco (Perrin, 1995 şi 2002), Copilăria şi adolescenţa lui Franco (Éditions Autrement, 1999), dar şi masiva lucrare La guerre d’Espagne et ses lendemains (Perrin, Paris, 2004). Aceasta din urmă a fost tradusă recent de către Editura ALL, sub titlul puţin amputat Războiul civil din Spania. Nu putem avea decît cuvinte de laudă pentru gestul riscant al Editurii ALL de a alege publicarea acestui volum extrem de specializat („focusat“, pentru a folosi limbajul de lemn actual), dar care reprezintă un deliciu intelectual pentru cunoscători şi, în general, pentru iubitorii români ai învolburatei şi sîngeroasei istorii a secolului al XX-lea, a cărui istorie nu poate exista şi nu poate fi înţeleasă fără a cunoaşte războiul civil spaniol. În spaţiul publicistic românesc au mai fost publicate doar două lucrări care tratează această perioadă zbuciumată: Pio Moa, Franco. Un bilanţ istoric1 şi, oarecum tangenţial, culegerea de documente Relaţiile româno-spaniole. Documente, 1936-19392. Din acest motiv, apariţia unei lucrări care tratează in extenso războiul civil spaniol este un gest de apreciat.
Bartolomé BENNASSAR , Războiul civil din Spania, Traducere de Beatrice Stanciu, Editura ALL, Bucureşti, 2009, 424 p.





În spaţiul limitat al unei recenzii, este imposibil de rezumat un război care a fost mult mai mult decît o simplă încleştare militară; şi anume, el a reprezentat începutul războaielor totale care urmau să răvăşească lumea, la puţin timp după încheierea celui spaniol. În plus, bibliografia războiului civil spaniol este la fel de abundentă precum cea dedicată celui de-al Doilea Război Mondial. Nu fără temei. Tragedia acestui război total a constat în faptul că el a luat forma unui război civil. De altfel, Bennassar nu avea cum să nu o recunoască: „Războiul din Spania a devenit, în acelaşi timp, pe lîngă o miză politică evidentă, un laborator gigantic unde, alături de spanioli, s-au înrolat, au luptat, au suferit sau au murit zeci de mii de străini veniţi din toată Europa, din cele două Americi, ba chiar din Africa şi Asia; militanţi gata pentru martiriu sau şomeri în căutare de aventuri, reporteri şi fotografi, artişti în căutare de insolit, scriitori avizi de situaţii şi caractere ieşite din comun, spioni şi agenţi dubli, traficanţi de toate soiurile, ofiţeri şi specialişti dornici a-şi testa in vivo materialul up to date ce li s-a pus la dispoziţie“. Războiul civil spaniol a produs o imensă atracţie internaţională, căci iradia atîta ideologie încît oricine s-ar fi regăsit într-o formă sau alta, într-o tabără sau alta. Să nu uităm că forţa de atracţie s-a manifestat şi în România Mare, mulţi militanţi comunişti (printre care Walter Roman) înrolîndu-se în celebrele Brigăzi Internaţionale patronate de URSS, în timp ce voluntari legionari s-au alăturat cauzei naţionaliştilor (doi dintre ei, Moţa şi Marin, chiar găsindu-şi sfîrşitul în Spania – în timpul confruntărilor de pe frontul din Guadalajara –, în localitatea Majadahonda, în anul 1937, devenind rapid martiri ai Mişcării Legionare).

Demersul istoricului francez se evidenţiază prin imparţialitate şi prin bogăţia surselor. De altfel, autorul nu ezită să se răfuiască cu alţi istorici sau scriitori care au publicat analize pe aceeaşi temă (inclusiv cu cel citat mai sus şi tradus în România, Pio Moa, pe care Bennassar îl consideră un istoric revizionist, profranchist). În lucrarea sa, sînt dezvăluite, cu aceeaşi luciditate şi fără parti-pris-uri, întreaga tragedie a confruntării civile, cu toate ororile sale, atît cele comise de către naţionalişti (care oricum au fost propagate în întreaga lume de către abila propagandă sovietică sau stîngistă), cît şi cele – mult mai puţin cunoscute – din tabăra republicană. Să nu uităm că „Franco se bucura de o anumită reputaţie într-o parte a opiniei publice spaniole. După eliberarea Alcazarului şi o serie neîntreruptă de succese, se bucura de o indiscutabilă popularitate în Spania naţionalistă şi chiar în anumite medii conservatoare din Marea Britanie şi din Franţa. Suscita incontestabile abnegaţii, deşi lipsit de prestigiu fizic şi de elocvenţă, şi, chinuit de o voce în falset, nu seducea mulţimile“. Pe scurt, dictatura lui Franco a fost destul de puţin fascistă, în sensul strict al termenului. Ea n-a luat aproape nimic de la nazism şi a adoptat doar caracteristicile cel mai puţin fasciste ale Italiei lui Mussolini (Bennassar este de acord cu istoricul Malefakis şi îl citează). Poate că aceasta a şi fost şansa Spaniei, de a fi fost condusă atîtea decenii de un om care nu-şi propusese neapărat să devină un Mesia paranoic, chiar dacă, în timpul războiului civil, anumite canale de propagandă naţionalistă l-au prezentat ca atare (de genul salvatorul Spaniei etc.). Teoria noastră este că Franco a fost mai degrabă un foarte abil politician decît un mare militar, chiar dacă, la o primă vedere, ies în evidenţă calităţile sale militare (începînd cu acea campanie colonială din Marocul spaniol, din anii 1920, şi mergînd pînă la ultimele faze ale războiului civil). Iar Bennassar o confirmă atunci cînd aminteşte că, de fiecare dată cînd republicanii declanşau o ofensivă fără mari avantaje teritoriale – de pildă, cucerirea unor tîrguri şi sate –, Franco gîndea mai degrabă ca un politician, retezînd din faşă această tendinţă, căci nu dorea să abandoneze iniţiativa cu nici un chip.

Un capitol sîngeros al conflictului ideologic a fost asaltul la care a fost supusă Biserica Catolică din zona republicană. „Catolicismul trebuie măturat fără milă. Nu cerem ca toate bisericile să fie distruse, noi cerem ca nici un vestigiu al cultului să nu mai supravieţuiască în aceste biserici şi ca păianjenul negru al fanatismului să nu-şi mai ţeasă pînza“, stătea scris în presa mişcării anarhiste, la 5 august 1936, fiind una dintre miile de instigări la crimă. Biserica a fost supusă exterminării în zona republicană, mii de preoţi, clerici, călugăriţe şi călugări fiind masacraţi în primele luni după declanşarea războiului civil, iar nenumărate lăcaşuri de cult au fost arse sau transformate, după model sovietic, în hambare, spaţii de depozitare etc. „Paradoxal, militanţii de extremă stîngă au fost cei care le-au permis naţionaliştilor să-şi dea o legitimitate, invocînd apărarea religiei creştine, apoi să-şi construiască mitul cruciadei. Prin declanşarea unei atroce persecuţii, anarhiştii, îndeosebi, dar şi socialiştii şi, cu mai multă moderaţie, comuniştii i-au oferit lui Franco o justificare preţioasă, ale cărei avantaje el le-a înţeles rapid, căci au influenţat în mod foarte nefavorabil opinia publică străină. […] Trebuie s-o spunem deschis: exista realmente un proiect de distrugere a Bisericii Catolice şi a religiei, şi el se manifestase cu ocazia unor episoade punctuale. Extrema stîngă pregătea proiectul radical al unei revoluţii culturale trecînd prin eliminarea adversarului detestat“. Însă, această afirmaţie nu se aplică doar în cazul Bisericii Catolice, ci are o rezonanţă mult mai amplă: ar fi dus la purificarea, în sens comunist, a societăţii spaniole, precum au fost cele din ţările înglobate în sfera de influenţă a lui Stalin, după 1945. Nici naţionaliştii nu au rămas mai prejos în ceea ce priveşte represiunea, atît în timpul războiului civil, în zonele controlate de ei, cît şi după cîştigarea lui.

Remarcabila sinteză a istoricului francez relevă, fără tăgadă, faptul că principala cauză care a dus la victoria naţionaliştilor (chiar dacă ei se autointitulau „naţionali“) a fost unitatea de comandă în domeniul miliar, fapt incontestabil, căci militarii au fost coloana vertebrală a rebeliunii, iar aceştia ştiau încă din primul minut că, dacă Mişcarea urma să aibă şanse de izbîndă, o putea face doar fiind unită militar şi politic. Franco nu a simpatizat cu Falanga spaniolă, singura mişcare care aducea de departe cu fascismul, folosind-o fără remuşcări în conglomeratul său politic, în care au fost inserate mişcările monarhiste tradiţionale (spre nemulţumirea acestora). Franco nu a ezitat nici chiar să aresteze conducerea Falangei, care nu vedea cu ochi buni absorbţia Mişcării în favoarea generalului. Cîţiva dintre liderii ei de seamă au fost condamnaţi la moarte, pedeapsa fiindu-le pînă la urmă comutată, iar ulterior au fost eliberaţi. Republicanii au cunoscut mari probleme în spatele frontului tocmai pentru că diversele tendinţe (anarhiştii, comuniştii, POUM-ul troţkist, partidele republicane burgheze de stînga, socialiştii, cele două mari sindicate, la care se adăugau şi două separatisme etnice, cel basc şi cel catalan), un adevărat talmeş-balmeş, nu aveau cum să menţină o coerenţă satisfăcătoare care să ofere liniştea necesară componentei militare. Probabil că, fără ajutorul militar sovietic, Republica s-ar fi prăbuşit mult mai devreme, ceea ce nici nu ar fi fost o mare dramă, salvînd astfel zeci de mii de vieţi care au fost irosite inutil. Puternica implicare a sovieticilor a dezechilibrat complet viaţa politică republicană, căci micul partid comunist spaniol s-a trezit deodată deţinînd un as în mînecă: livrările de armament sovietic. Analizînd derularea şi viaţa politică din zona republicană se reconfirmă teoria potrivit căreia sovieticii au experimentat nu numai noi tipuri de armament (la fel ca şi germanii şi italienii), noi tactici de luptă, dar şi mecanismul care va fi folosit după 1945 în ţările ocupate de URSS în vederea sovietizării lor. Regăsim în zona republicană aceleaşi lichidări sumare, aceleaşi procese, aceeaşi tactică de manipulare pentru a dezbina şi, în final, pentru a lichida. „Prestigiul URSS-ului, vederea zilnică a armelor sale vor provoca o extraordinară creştere a PCE şi a PSUC, în Catalonia, şi le vor permite comuniştilor să adopte o nouă strategie: nu cucerirea directă a puterii statului, ci controlul instrumentelor sale şi eliminarea treptată a forţelor care se opun influenţei lor sau cer să o limiteze. În plus, rolul activ al comuniştilor în crearea unei armate disciplinate, care să înlocuiască treptat miliţiile neexperimentate şi cu efective fluctuante, a atras după sine aderarea la PCE a unui mare număr de ofiţeri republicani, care, la începutul războiului, nu resimţeau în această privinţă nici cea mai mică simpatie“. Mirajul era atît de mare încît, atunci cînd Brigăzile Internaţionale treceau prin Madrid pentru a se îndrepta spre frontul din apropiere, locuitorii strigau „Viva los Rusos!“, chiar dacă marea majoritatea a brigadierilor era formată din francezi, englezi, americani, italieni sau germani.



Autorul nu degeaba a strecurat în titlul original al cărţii sintagma les lendemains, care, dacă nu se poate traduce exact în română, nu este mai puţin importantă, ea desemnînd consecinţele războiului civil studiate de Bennassar în mai multe dosare extrem de interesante, care, fiecare în sine, a produs alte bogate bibliografii: refugiul provizoriu şi exodul în masă (cu descrierea amănunţită a condiţiilor exilului şi a internării în diverse lagăre din Franţa a cîtorva sute de mii de refugiaţi republicani), exilul copiilor în afara lagărelor (care, din zona republicană, au fost trimişi în colonii de vacanţă, în interiorul Spaniei republicane, iar ulterior, pe măsură ce înfrîngerea devenea inevitabilă, în Franţa şi, o parte dintre ei, aproximativ 3.000, tocmai în URSS, de unde Stalin le va interzice să se repatrieze în Spania3), civilii exilaţi în spaţiul francez („Un lucru e sigur. Viaţa în raiul muncitorilor n-a fost un sejur de plăcere“). Un alt dosar este şi „Spania: represiune, rezistenţă şi exil interior“, în care se constată că „represiunea franchistă s-a prelungit prea mult: feroce în primii ani, a continuat vreme îndelungată, sub forme atenuate, dar severe, cel puţin pînă în 1959“. Autorul îl citează pe Josep Subirats: „cu timpul, putem ajunge să înţelegem că, în timpul unui război, îndeosebi al unui război civil, obiectivul este de a distruge adversarul. Atunci, moartea e un protagonist obişnuit“. Chiar dacă, în capitolul dedicat concluziilor, istoricul francez sugerează faptul că posibila victorie a republicanilor nu ar fi asigurat deloc succesul unui regim democratic de tip occidental, dimpotrivă, „democraţia burgheză în stil occidental, cu virtuţile şi defectele sale, era improbabilă. Ţinînd seama de influenţa consilierilor sovietici, cine ar îndrăzni să afirme că o democraţie populară de tip polonez sau românesc n-ar fi fost represivă?“.

Volumul rămîne o contribuţie extrem de valoroasă la desluşirea resorturilor intime ale unui război civil extrem de crud, în speranţa că o astfel de sfîşiere între fraţi să nu mai existe vreodată în lume.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty 29 aprilie 711 - Incepe cucerirea Spaniei de catre arabi

Mesaj Scris de Admin 02.05.10 15:15


29 aprilie 711 - Incepe cucerirea Spaniei de catre arabi

Sub conducerea liderului berber Tariq ibn Ziyad, o armata araba de circa 7000 de oameni a traversat stramtoarea Gibraltar (care de altfel poarta numele acestei capetenii – Gibr al Tariq – „stanca lui Tariq”), actionand din porunca lui Al-Walid I, califul Umaiad. Din pacate, nu se cunosc prea multe date referitoare la acest comandant militar priceput si, desi majoritatea surselor sustin ca ar fi fost berber, unii istorici sugereaza o origine persana in vreme ce unii considera ca el ar fi fost vizigot – Taric ar putea insemna „fiul lui Tar”. Cert este ca, odata debarcat pe tarmurile peninsulei Iberice, Tariq a facut cunoscuta dorinta lui de a crea aici un stat musulman pe care sa-l conduca personal.
Printr-un gest intalnit adesea la cuceritori: el si-a ars corabiile, dand de inteles soldatilor ca nu exista cale de intoarcere in Africa. Invadand pamanturile vizigotilor, armatele musulmane s-au confruntat cu acestia in mai multe lupte indecise, pana cand, in vara anului 711, au castigat o victorie decisiva impotriva regelui vizigot Roderic, la Guadalete, pe 19 iulie acel an. Suveranul vizigot a fost ucis in lupta iar Tariq a fost numit guvernator al Spaniei. Armata araba se desparte in doua corpuri, unul condus de Tariq cucerind Toledo, un altul, in frunte cu Mugit al-Rumi ocupand Cordoba.
In 721, guvernatorul Africii de Nord, Musa ibn Nusayr il va urma pe Tariq, debarcand in Spania cu o armata de 18.000 soldati si cucerind Sevilla si Granada. Pana in 715, practic toata jumatatea sudica a peninsulei Iberice se va afla in mainile musulmanilor, care in anii ce vor veni vor continua invazia spre Pirinei. Abia in 721, in lupta de la Toulouse armatele francilor, conduse de ducele Odo de Aquitania, vor reusi sa-i invinga pe arabi, stopand pentru moment patrunderea acestora spre inima Europei, pentru ca in 732 Carol Martel sa le dea lovitura de gratie, la Poitiers.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Granada-ultima fortareata maura

Mesaj Scris de Admin 24.01.10 6:26


Granada – ultima fortareata maura

Scaldata de razele soarelui, Granada este una dintre mandriile Andaluziei si a intregii Spanii. Gradinile sale par a fi intruchipari ale Edenului, iar palatul Alhambra rasare deasupra acoperisurilor orasului ca o prelungire a Muntilor Siera Nevada. Istoria orasului este tulbure ca a tuturor oraselor mai mari sau mai mici de pe Batranul Continent. In secolul al VIII-lea pe platou exista o mica asezare romano-celtica si o comunitate evreiasca. In 711 din Africa de Nord au sosit aici berberii. La inceput a fost un mic grup condus de curajosul print Tarik ibn Ziad. Dupa ce au traversat stramtoarea Gibraltar, au cucerit repede Andaluzia deschizand astfel drumul jefuitorilor mauri care au ocupat repede aproape intreaga peninsula.
Cand Tarik a ajuns pe locul unde se afla astazi Granada, a fost dezamagit de mica asezare gasita. Cu toate acestea, vrajit de frumusetea locului, a hotarat sa se stabileasca aici, intre muntii care se zareau in sud-est si campiile fertile din sud si sud-vest. Pamanturile au fost confiscate si berberii, care venisera neinsotiti de femei, au descoperit repede farmecul blondelor si brunetelor, crestine si evreice. Au intemeiat familii, si-au ridicat la inceput case pentru ei si apoi scoli pentru urmasi. Dealul Albaicin a fost terasat si ocupat de prima si singura asezare intemeiata de mauri in Spania. Aceasta a primit numele Granata sau Granada, insemnand rodie.
Printul Tarik isi nemultumise insa superiorii. Seful sau militar l-a acuzat de nerespectare a ordinelor si l-a condamnat la lovire in public. Multi dintre condamnati au depus juramant de credinta califului din Damasc. Legea islamica s-a impus pentru o vreme iar biserica Sf. Vincent a fost transformata pe jumatate in moschee, crestinii folosind cealalta jumatate.
In 1238, Mohammed al-Ahmar s-a autoproclamat monarh declarand Granada capitala a regatului sau. El a fondat dinastia maura a nasrizilor si musulmanii au convietuit in pace cu crestinii vreme de circa 250 de ani. Granada a fost inconjurata de ziduri de aparare si multimea artistilor si arhitectilor mauri au inaltat palate si moschei, scoli si bai publice. Comertul si mestesugurile au inflorit, doctori intelepti incercau sa limiteze suferintele si orasul devenise un adevarat colt de rai.
Vechea fortareata de pe deal s-a transformat cu timpul intr-un complex regal de o frumusete unica, unul dintre cele mai reprezentative exemple de arhitectura maura. In decurs de un secol in interiorul zidurilor aparusera multe cladiri orientale. Exteriorul acestora parea de multe ori foarte simplu dar contrasta puternic cu interioarele bogat ornamentate si cu gradinile luxuriante din jur. Palatul regal cu celebra „Curte a leilor” este capodopera ansamblului.
In 1492 insa Granada este recucerita de crestini dupa un asediu de cateva luni. Orasul era condus de al doisprezecelea rege maur, tanarul Boabdil. Datorita conditiilor grele ale momentului, nemaiputand conduce o populatie infometata, pentru a stavili invazia inerenta si a preveni un macel dar si distrugerea orasului, regele preda Granada suveranilor spanioli Isabella de Castilia si Fernand de Aragon. El obtine insa de la cuceritori promisiunea ca in Granada va fi respectata toleranta religioasa. Promisiunea facuta a fost insa repede uitata, cartile musulmane au fost arse si oamenii au fost crestinati cu forta.
Cu toate ca marele Garcia Lorca numea Cordoba „Departata si singura”, Granada este astazi un important nod de comunicatii, un oras cu industrie dezvoltata si un important centru cultural si artistic. Universitatea, datand din 1531, catedrala Santa Maria de la Encarnacion, construita in secolele XVI-XVIII, manastirea Santo Domingo si alte constructii de data mai recenta dovedesc din plin ca spaniolii au preluat cu succes traditiile maure in ceea ce priveste arhitectura urbana.
Caderea Granadei in 1492 a reprezentat sfarsitul Reconquistei, acea indelungata perioada de lupta de eliberare care a dat nastere unor eroi ca El Cid Campeador. Ultima fortareata maura ramane insa locul cel mai vizitat de turistii fascinati de minunile Alhambrei.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty 24 decembrie 1524 - A murit Vasco da Gama

Mesaj Scris de Admin 27.12.09 12:37






24 decembrie 1524 - A murit Vasco da Gama
Despre primii ani de viata ai celui ce va deveni unul dintre marii exploatatori ai lumii se cunosc putine lucruri. Totusi, este evident ca Vasco da Gama provenea dintr-o familie nobiliara, tatal sau, Esteban, fiind alcade – primar al orasului Sines si membru al prestigiosului Ordin al Cavalerilor de Santiago. In acest oras a vazut lumina zilei fiul sau, Vasco, fie in 1460, fie in 1469 (ambele date sunt extrem de controversate).
Cronicarul portughez Teixeira de Aragao sugereaza ca Vasco si-a facut studiile in orasul Evora, unde ar fi dobândit si primele cunostinte de matematica si navigatie. Tot aici ar fi studiat, se pare, astronomia, sub indrumarea reputatului erudit Abraham Zacuto. Primele marturii certe in privinta lui dateaza din 1480, când este primit in rândul Cavalerilor de Santiago. In 1492, regele Joao II al Portugaliei il trimite pe Gama in portul Setubal, pentru a confisca navele franceze ancorate aici, ca razbunare pentru actiunea de jefuire a unor corabii portugheze de catre francezi, misiune de care da Gama s-a achitat cu brio. Ulterior, fiind bine vazut si la curtea noului suveran, Manuel I, venit pe tron in 1495, va putea intra si in exclusivistul Ordin al Cavalerilor lui Hristos.
Gratie relatiilor de la curte, da Gama este numit in fruntea unei expeditii maritime, beneficiind de aportul celui mai bun cârmaci portughez, Bartolomeo Diaz. Corabiile expeditiei navigheaza pe lânga coasta Africii, depasesc Capul Bunei Sperante si patrund in Oceanul Indian, atingând si coastele Indiei, de unde se intoarce cu mirodenii. Extraordinara performanta ii este rasplatita si regele il numeste „amiral al marilor Indiei”. Vor urma alte calatorii, pe ruta consacrata, in cursul carora Vasco da Gama va instaura hegemonia portugheza in Oceanul Indian. In cele din urma, epuizat, bolnav si imbatrânit prematur, Vasco da Gama moare in India, ramasitele sale pamântesti fiind depuse in 1538 in capela manastirii Nossa Senhora Vidigueira din Portugalia.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Cât de rea a fost Inchiziţia? În 600 de ani a făcut doar 2

Mesaj Scris de Admin 08.10.09 17:05

Cât de “rea” a fost Inchiziţia? În 600 de ani a făcut doar 2.000 de victime
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Inchiziţia, 600 de ani de crime în numele creştinismului (pa

Mesaj Scris de Admin 08.10.09 17:01

Inchiziţia, 600 de ani de crime în numele creştinismului (partea 1)
=====
Inchiziţia, 600 de ani de crime în numele creştinismului (partea 2)
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty 910 ani de la moartea Cidului

Mesaj Scris de Admin 07.07.09 19:22

910 ani de la moartea Cidului
ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Dot_clear
ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Dot_clear
* Cidul vine de la cuvantul arab „sayyid” („conducator”) si il desemneaza pe Rodrigo Diaz de Bivar, unul dintre cei mai importanti eroi ai luptei de eliberare a poporului spaniol de sub dominatia maura pe larg [...]
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Nefericirile familiei de Habsburg

Mesaj Scris de Admin 07.06.09 20:11

Nefericirile familiei de Habsburg

Una dintre cele mai renumite familii cu sange albastru ale Europei – ramura spaniola a Habsburgilor – a influentat in mod profund istoria continentului si chiar pe cea a Lumii Noi, intre secolele XV-XVII, perioada ce coincide de altfel cu apogeul Imperiului „unde Soarele nu apune niciodata”. Ce a provocat insa disparitia Habsburgilor spanioli, in conditiile in care rudele lor din statele germane au supravietuit pana in zilele noastre? Geneticienii contemporani sunt unanim de acord: tocmai dorinta acestor suverani de a nu altera sangele albastru al neamului lor.
O traditie fatala

Ultimul Habsburg spaniol, Carol II, a suferit, se pare, de doua maladii transmise ereditar, care l-au impiedicat sa poata avea copii si astfel au pus capat dinastiei. Suveranii habsburgici, care condusesera Imperiul Spaniol inca din 1516 – odata cu venirea la tron a gloriosului Carol Quintul, au facut din Spania cea mai mare putere a Europei, stapanitoare a unui sfert de continent si a unei insemnate parti din cele doua Americi.

Dar traditia frecventelor mariaje intre membrii acestei familii – de pilda intre nepoate si unchi, sau intre veri primari – le-a fost in cele din urma fatala, ducand la o stare precara de sanatate si o rata ridicata de mortalitate infantila – doar jumatate dintre copiii nascuti in aceasta familie au supravietuit varstei de un an! Cercetarile moderne denota clar semnificatia intermariajelor in aceasta familie europeana, evidentiind ca de-a lungul generatiilor, succesorii la tron au fost tot mai pasibili a dobandi copii ale doua gene „homozigote”, una de la fiecare parinte, in conditiile in care parintii cu inaintasi comuni fac ca progeniturile lor sa fie mai vulnerabile malformatiilor si mutatiilor ADN nocive.

„El Hechizado”

In clipa in care regele spaniol Carol II a murit, in 1700, fara sa aiba vreun urmas din cele doua casatorii ale sale, ramura spaniola a familiei Habsburg, ce daduse mostenitori la tronurile Spaniei, Austriei, Ungariei si Olandei, s-a stins. Esecul sau de a da tronului un vlastar, in ciuda faptului ca a fost insurat de doua ori, a declansat Razboiul spaniol de Succesiune, intre 1701 si 1714. In timpul acestuia, mai multe puteri europene, in frunte cu Marea Britanie, au facut tot posibilul spre a impiedica o unificare a regatelor Frantei si Spaniei sub un singur monarh, apartinand casei de Bourbon, fapt ce ar fi deteriorat grav echilibrul de putere pe continent.

Motivul pentru care Habsburgii au refuzat sa-si caute parteneri in alte parti a fost dorinta de a-si consolida puterea, prin legaturi in propria familie, dar tocmai aceasta dorinta le-a fost in cele din urma fatala. Carol II insusi era fiul lui Filip IV si al nepoatei acestuia, Maria, fiica imparatului Ferdinand III. Potrivit savantilor moderni, rodul unei astfel de legaturi este, din punct de vedere genetic, la fel de apropiat ca progenitura rezultata din relatia incestuoasa intre un parinte si un copil sau cea dintre un frate si o sora. Supranumit „El Hechizado” (Vrajitul), fiindca oamenii epocii credeau ca dizabilitatile sale erau rezultatul farmecelor, Carol II a suferit, se pare, de cel putin doua boli ereditare. Una era o deficienta hormonala cealalta o afectiune renala; ele ar putea explica impotenta si infertilitatea sa, care au dus la extinctia dinastiei.

Carol II – ultimul suveran

Nascut pe 11 noiembrie 1661, el a fost singurul fiu care a supravietuit din cele doua mariaje ale tatalui sau; un copil venit la batranete, in care tarele produse de constantele intermariaje ale Habsburgilor erau evidente: nu a putut vorbi pana la patru ani si a mers abia la opt ani! Era slab, pipernicit, fragil, bolnavicios, permanent cuprins de lentoare. S-a casatorit prima data la 18 ani si, cum din aceasta relatie nu au rezultat mult doritii urmasi, s-a dispus divortul, acordat prin dispensa papala, si casatoria lui pentru a doua oara, pe cand Carol II avea 29 de ani. Dar nici de asta data din legatura nu au rezultat copii, semn ca „vinovat” era regele insusi.

La 30 de ani, suveranul arata de 50, era imbatranit, garbovit, avea edeme la picioare, abdomen si fata. In ultimii ani ai vietii abia mai putea sta in picioare, suferea de halucinatii si manifesta episoade convulsive. Sanatatea lui s-a subrezit tot mai mult, pana ce, la 39 de ani, a sucombat, in urma unui acces de febra, complicat cu dureri abdominale atroce, respiratie ingreunata si in final coma. Tot mariajele consanguine au dus si la aparitia unei alte trasaturi specifice ramurii spaniole a Habsburgilor – maxilarul proeminent si barbia ascutita, asa-numita „falca de Habsburg”, vizibila in portretele realizate de Titian si Velazquez. Aceasta conditie este provocata de dezvoltarea mai rapida a maxilarului inferior, fata de cel superior. Din aceasta cauza, Carol II avea o limba atat de lunga incat cu greu se putea exprima.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty - Se împlinesc 70 de ani de la sfârşitul Rãzboiului Civil di

Mesaj Scris de Admin 30.03.09 12:20

- Se împlinesc 70 de ani de la sfârşitul Rãzboiului Civil din Spania
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Ibarruri

Mesaj Scris de Admin 10.02.09 7:37

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 IbarruriDOLORES IBARRURI
=====
Dolores Ibarruri, admirata de Ceausescu
Dolores Ibarruri s-a nascut in anul 1895, in Biscaya, un sat de mineri din Tara Bascilor. Ajunge croitoreasa, apoi servitoare, iar dupa ce se marita cu un muncitor metalurg, devine o inversunata comunista. A fost singura femeie din lume cu 70 de ani de cariera politica. La sfirsitul anilor �20 intra in partidul comunist, nou infiintat, si obtine foarte repede o mare popularitate in mediile muncitoresti. Mereu imbracata in negru, este o buna oratoare si vorbeste cu patos in fata muncitorimii. Se desparte de sot si isi trimite cei 2 copii, Ruben si Amaya, in URSS. Devine, pina la sfirsitul vietii, amanta unui capitalist, un mare bogatas american, Ruth Smith si se consacra luptei politice. in 1931, Spania devine republica prin abdicarea si exilarea lui Alfons al XIII-lea, iar Dolores devine membra a Comitetului Central al Partidului Comunist Spaniol, partid total dependent de Moscova. intre anii 1932 si 1936, calatoreste prin multe state, racolind muncitori si tarani in partidul comunist, motiv pentru care este intemnitata de mai multe ori. in 1935 este inclusa in Comitetul Executiv al Internationalei Comuniste, iar in 1936, Dolores Ibarruri este aleasa deputat de Asturia si mai apoi vicepresedinte al Parlamentului. Dar victoria electorala a Frontului Popular declanseaza o rebeliune militara condusa de generalul Francisco Franco, urmata de un singeros razboi civil. Aceasta lovitura de stat o face pe Dolores sa lupte cu indirjire pe baricadele de la periferia Madridului si sa exclame: ,,Mai bine sa mori decit sa traiesti in genunchi,,. Ea pledeaza cauza Spaniei republicane, pe linga toate guvernele de stinga din tarile europene. La Paris, la Londra, le cere ajutor, Franta se hotaraste intr-un final sa intervina, dar Franco este sprijinit de Hitler si Mussolini. Aviatia germana bombardeaza Madridul, Dolores devine simbolul rezistentei in fata fascismului. Izbindu-se de refuzul Europei, cere ajutor Moscovei. URSS si brigazile internationale lupta de partea republicanilor. Nu toti republicanii o vad cu ochi buni pe Dolores Ibarruri, mai ales stiind-o amanta unui bogatas american. Toti ii reprosau ca este prea apropiata de Moscova. Dupa 3 ani de razboi civil, intrarea lui Franco in Madrid o determina pe Dolores sa se refugieze la Moscova, impreuna cu alti lideri comunisti. Aici detine functia de secretar general, apoi presedinte al partidului comunist in exil, timp de 40 de ani. Dupa moartea lui Franco primeste permisiunea sa se intoarca in Spania, unde este iar aleasa deputat de Asturia. Dolores Ibarruri a fost unul dintre oaspetii primiti cu mare fast in Romania, in timpul Regimului Ceausescu. Dolores Ibarruri a fost un model de comunist foarte apreciat de Nicolae Ceausescu. Ca si dictatorul din Carpati, Dolores a murit tot in anul 1989, dupa 70 de ani de cariera politica si 40 de ani de ,,iubire interzisa,, cu americanul Ruth Smith.
Sofia Ittescu
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty 30 octombrie 1975 - Juan Carlos I devine rege al Spaniei

Mesaj Scris de Admin 04.11.08 5:59


30 octombrie 1975 - Juan Carlos I devine rege al Spaniei

Pe numele sau complet Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, actualul suveran al Spaniei s-a nascut pe 5 ianuarie 1938, la Roma, acolo unde bunicul si tatal sau traiau in exil, dupa proclamarea Repubicii spaniole. In 1948, Juan Carlos pleaca in Spania, dupa ce tatal sau reusise sa-l convinga pe dictatorul Franco in acest sens. Urmand o cariera cazona, el a urmat Academia Militara din Zaragoza, pe care a absolvit-o in 1957. In martie 1956, fratele sau mai mic, Alfonso, a murit intr-un accident bizar, la vila familiei din Estoril, Portugalia.
S-a spus ca Juan Carlos ar fi apasat, accidental, pe tragaci, dar nimeni nu a putut oferi un raspuns clar la ce s-a intamplat atunci. Dupa ce a absolvit si Universitatea Complutense, viitorul rege a primit din partea lui Franco o serie de insarcinari oficiale. Se pare ca dictatorul il simpatiza pe tanarul Juan Carlos, intrucat, considerandu-l pe tatal sau, printul Juan, prea liberal, a refuzat sa-l numeasca succesor, preferandu-l pe fiul lui. El spera ca lipsa de experienta a lui Juan Carlos sa-l faca o simpla unealta in mainile generalilor franchisti, dupa moartea lui. In 1969, Juan Carlos a fost desemnat oficial urmas al lui Franco, primind titulatura de Print de Spania (si nu traditionalul „print al Asturiilor”, cum sunt numiti urmasii la tronul Spaniei).
Ca o conditie a numirii sale, Juan Carlos a acceptat sa jure credinta partidului lui Franco, Movimiento Nacional si a dat dovada de o deosebita abilitate. Pe 30 octombrie 1975, Franco i-a predat toate prerogativele iar pe 22 noiembrie, dupa moartea dictatorului, Cortezurile Generale l-au proclamat sef de stat al Spaniei, ca Juan Carlos I. A urmat o rapida democratizare a tarii si in cadrul acestui proces dificil, ce a intampinat rezistenta din partea cercurilor militare si conservatoare, Juan Carlos a dovedit o siguranta si o tenacitate extraordinare – mai ales in timpul tentativei de lovitura de stat din 23 februarie 1981. Astazi, Juan Carlos I este unul dintre cei mai prestigiosi oameni politici ai lumii, fiind votat, in cadrul unui sondaj de opinie, „cel mai popular politician din tarile de limba spaniola”.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA - Pagina 3 Empty Re: ISTORIE=SPANIA/PORTUGALIA

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 3 din 5 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum