Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


ELVETIA

Pagina 1 din 3 1, 2, 3  Urmatorul

In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 22.05.15 21:21

Elveţia este o ţară renumită pentru nivelul de trai ridicat sau pentru peisajele sale superbe, însă există numeroase lucruri pe care foarte puţini oameni le ştiu despre această mică ţară din Europa, scrie Business Insider.
 Potrivit Business Insider, citat de Mediafax, iată o listă cu 12 informaţii mai puţin cunoscute despre Elveţia:
1. Dacă începe să ningă puternic în timpul nopţii, până dimineaţă este atât de multă zăpadă încât drumurile sunt acoperite complet, ceea ce face ca şofatul să fie imposibil. Cu toate acestea, autorităţile reuşesc de fiecare dată să cureţe străzile până la ora 8 dimineaţa.
2. În caz de război nuclear, Elveţia are buncăre capabile să găzduiască întreaga populaţie (aproape 8 milioane de locuitori).
3. În caz de război, autostrăzile din Elveţia pot deveni piste de aterizare sau decolare prin îndepărtarea gardurilor de separare a sensurilor de mers.
4. Piloţii din armata elveţiană nu pot atinge viteza sunetului în timpul antrenamentelor. Din cauza dimensiunii reduse a ţării (41.290 kilometri pătraţi), ar fi imposibil ca aceste avioane să nu intre în spaţiul aerian al altor ţări dacă ar zbura la astfel de viteze. "În ceea ce priveştele aeronavele supersonice, Elveţia are un acord cu Franţa prin care i se permite să intre în spaţiul aerian francez pentru a putea atinge astfel de viteze", a declarat un localnic.
5. În Lausanne, pentru a optimiza taxarea pentru colectarea deşeurilor menajere, sacii de gunoi au mărimi standard, impozitul local fiind inclus în preţ. În cazul în care se aruncă mai mult gunoi, atunci se plăteşte mai mult. În plus, dacă locuitorii nu folosesc sacii pentru a arunca gunoiul, pot de asemenea să aibă probleme.
6. În ciuda dimensiunii sale reduse, Elveţia are patru limbi oficiale (germana, franceza, italiana şi retoromana). Germana vorbită în Elveţia se diferenţiază de cea din Germania, fiind denumită "germana elveţiană" şi nu are o reprezentare scrisă. De multe ori, nativii din Germania susţin că nu înţeleg nimic din germana elveţiană.
7. Producătorii de ciocolată au dezvoltat tehnici pentru a crea sortimente de ciocolată cu aur comestibil.
8. În cazul unui conflict militar, dacă Elveţia doreşte să blocheze accesul în ţară, o poate face cu ajutorul unui număr redus de soldaţi, deoarece tunelele şi multe dintre autostrăzi sunt dotate cu tuburi de oţel care pot fi ridicate cu doar o apăsare de buton. De asemenea, copacii au fost astfel plantaţi de-a lungul autostrăzilor, astfel încât ar putea fi tăiaţi pentru a bloca drumurile.
Tot în cazul unui război, ţara poate deveni "impenetrabilă" cu ajutorul vehiculelor blindate în mai puţin de o oră. Toate podurile sunt dotate cu "cutii pentru bombe" şi toate indicatoarele pot fi prăbuşite la pământ tot cu un buton. În munţi sunt construite multe baze militare, iar la poalele acestora au fost ridicate depozite sau buncăre pentru tancuri.
9. Maşinile din Elveţia arată toate ca noi. Cei care nu realizează inspecţii regulate sau care nu-şi repară autovehiculele pot primi amendă.
10. Multe companii angajează personal pentru contabilitate, deşi aceasta s-ar putea face cu programe informatice. Rata şomajului în Elveţia înregistrează valori dintre cele mai scăzute în Europa.
11. Mulţi oameni laudă sistemul de transport din Elveţia. Cu un singur bilet poţi traversa ţara de la un capăt la altul cu diferite mijloace de transport - autobuz, tren sau vapor. Există, de asemenea, un sistem general valabil în care trenurile ajung înainte de ora fixă sau înainte de jumătatea unei ore şi pleacă imediat după, deci poţi schimba un tren într-un interval de 20 de minute.
12. În Elveţia, ajutorul de şomaj se plăteşte timp de doi ani şi include şi concediu plătit. Tarifele de cazare şi transport pentru o altă destinaţie sunt incluse.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 23.04.15 21:41

http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/12-lucruri-inedite-despre-elvetia--75824.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 01.11.14 17:46

http://www.stelian-tanase.ro/cabaret-voltaire/
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 22.09.14 10:36

Castelul Lucens din Elvetia - FOTO
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 14.04.14 10:52

Castelul Lucens din Elvetia - FOTO
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 11.08.13 19:29

http://www.revistamagazin.ro/content/view/10380/7/
Ridicat pe malul lacului Geneva sau Leman, in apropiere de Montreux, o foarte eleganta statiune a Elvetiei, castelul Chillon este unul dintre cele mai vizitate si mai admirate din tara. A fost construit pe o stanca, foarte aproape de malul pe care serpuia drumul comercial antic ducand spre Italia. Se pare ca stanca a fost populata inca din Antichitate si, data fiind pozitia ei strategica, existenta unui avanpost roman aici este cat se poate de verosimila. In timpul excavatiilor in stanca din 1896 au fost scoase la lumina mai multe monede romane.Cu toate ca primele referinte scrise dateaza din anul 1150, analizele efectuate asupra celei mai vechi parti a castelului fixeaza constructia acestuia cu un secol mai devreme, respectiv in secolul al XI-lea. Asadar, cei care sustin ca fortareata dateaza din jurul anilor 1005 s-ar putea sa fie indreptatiti in afirmatiile lor. Accesul se face pe un pod de lemn suspendat care te conduce in incinta castelului alcatuit din mai multe constructii legate intre ele prin ziduri si palisade.
 Castelul a fost construit si reconstruit, amenajat si reamenajat secole intregi. Adapostea trupe importante, fiind o forta reala, redutabila, avea ziduri groase, crenelate, un sant de aparare lat si un turn de observatie. Istoria lui este influentata de trei mari perioade: Savoia, Berna si Vaudois. Din 1150 de cand dateaza prima atestare a castelului, pana in 1536, acesta a apartinut familiei de Savoia. Membrii acestei familii controlau pe langa drumurile de acces in fortareata si caile de navigatie de pe Lacul Leman. In 1536, elvetienii, in special bernezii, au ocupat castelul Chillon. Construita in stil gotic si roman, fortareata are ca fundal Alpii cu crestele acoperite de zapada.
 Castelul isi grupeaza cladirile in jurul a trei gradini si trei curti interioare. O serie de camere sunt deschise publicului. Dintre acestea, cea mai veche este considerata Domini Camera, ocupata candva de ducele de Savoia si impodobita cu picturi murale din secolul al XIX-lea. Existau de asemenea mai multe reconstituiri ale altor incaperi: patru sali mari, mai multe dormitoare si turnul cel mai inalt de unde poti contempla intregul peisaj mirific din jur. Fiecare camera este speciala, are propria ei poveste, iar salile gazduiau tot felul de banchete nobiliare.
 Curtile interioare erau rezervate antrenamentelor soldatilor si plimbarilor doamnelor inaintea slujbelor de la capela contilor de Savoia. Sub castel se afla inchisoarea, jumatate construita, jumatate sapata in stanca. Aici a fost inchis vreme de patru ani staretul François Bonivar din Geneva. Eliberat in 1536 de elvetieni a fost evocat de Victor Hugo in cartea sa „Rinul”.
 Exista o legenda dupa care un inflacarat admirator al lui Bonivard a incercat sa-l elibereze intrand deghizat in castel. Descoperit, a fost la randul sau inchis dar stiind ca fortareata este inconjurata de apa a incercat sa fuga pe fereastra. El nu banuia insa ca ni-velul apei scazuse foarte mult si s-a zdrobit de stanci. Lordul Byron a vrut sa afle adevarul despre aceasta poveste dar, dupa unele surse, nu i s-a permis intrarea in castel. Exista totusi pe un perete o inscriptie si semnatura marelui poet englez care a si scris opera intitulata „Prizonierul din Chillon”. Pe langa prizonieri si vizitatori ilustri, in castel erau intemnitate, torturate si chiar arse pe rug presupusele vrajitoare, vanatoarea acestora fiind bine cunoscuta in epoca.
 In prezent aici se organizeaza tot felul de evenimente culturale, iar castelul ramane o adevarata emblema a tarii, o fortareata care n-a putut fi niciodata cucerita, schimbandu-si stapanii numai ca urmare a unor tratate diplomatice.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 06.02.13 15:13

Noutăți din Zürich




ELVETIA 9840-small-new_zurich_tourism_na_12
Cu peste 50 de muzee și 100 de galerii, Zürich-ul se află între primele zece centre artistice ale lumii.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 01.12.12 9:49

Garaje pentru sex în Elveţia
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 02.04.12 19:04

http://www.revistamagazin.ro/content/view/9339/7/

Inaltat in mijlocul zonei prealpine, la poalele Fribourgului, castelul Gruyères, unul dintre cele mai prestigioase din Elvetia, domina peisajul inconjurator cu impunatorul sau turn medieval de la o altitudine de 830 metri. Cocorul (in limba franceza "grue") este reprezentarea sa heraldica inspirata din numele Gruyères. In ciuda importantei Casei de Gruyères, inceputurile acesteia raman misterioase. In jur de 19 conti sunt amintiti ca stapani ai castelului intre secolele XI-XVI.

Ultimul dintre ei, Michael, a avut incurcaturi financiare atat de mari, incat la sfarsitul vietii, in 1554, toata averea sa era impovarata de incredibile datorii. Creditorii, din cantoanele Fribourg si Berna au impartit intre ei tot ceea ce apartinuse contelui. Intre 1555 si 1798, castelul a devenit resedinta magistratilor si apoi a prefectilor trimisi de oficialitatile dn Fribourg. In 1849 a fost scos la vanzare si cumparat de familiile Bovy si Balland care au ramas aici in timpul verii si l-au restaurat cu ajutorul unor pictori, buni prieteni.
In 1938, castelul a fost rascumparat de autoritatile din Fribourg, transformat in muzeu si deschis publicului. Din 1993 o fundatie speciala asigura conservarea si iluminarea intregului asezamant. Turul castelului ofera o plimbare prin opt secole de arhitectura si cultura. Constructia a fost ridicata intre 1270-1282 dupa un plan patrat tipic fortificatiilor din Savoia. De altfel, intreaga istorie este infatisata figurat si cu mult umor, in filmul care este prezentat vizitatorilor la intrarea in muzeu.
La sfarsitul secolului al XV-lea contii de Gruyères s-au bucurat din plin de asa-numita "varsta de aur" a istoriei. In 1476, contele Louis a luat parte, in armata Confederatiei, la razboiul impotriva ducelui de Burgundia, Carol cel chel. Ca urmare a faptelor sale de vitejie a primit o rasplata binemeritata drept care a restaurat si modernizat castelul. Primul element intrat in atentia restauratorilor a fost esplanada. Planul acesteia, ca parte a fortificatiilor, a fost hotarat in cea de a doua jumatate a secolului al XV-lea de contele François I (1433-1475) si a fost dus la bun sfarsit de fiul sau, Ludovic intre 1475-1492. Un sant marcheaza linia fostei mlastini iar ramasitele podului basculant sunt vizibile inca deasupra portii care permite intrarea in curtea interioara. Pe amandoua partile poarta este impodobita cu blazoane reprezentandu-i pe Marte si pe Venus, realizate in 1997, respectiv 1999, de Patrick Woodrofe.
Cladirea principala a fost transformta la randul ei in secolul al XV-lea. Turnul si scarile sunt decorate cu blazoanele familiilor Gruyères-Seyssel. Galeriile de lemn au fost construite intre 1586-1587. Peretii au fost decorati intre 1842-1919 cu picturi de Francis Furet, reprezentand scene de vanatoare, contele calarind un cal alb si frumoasa Lucia, iubita contelui, in chip de pastorita. Bancile de lemn sunt de asemenea ornamentate din 1904 cu blazoanele familiilor Gruyères, Bovy si Balland. Castelul si-a pierdut aspectul sau de fortareata din momentul in care a devenit resedinta de stat. Interioarele baroc au ramas de-a lungul timpului ca atunci cand aici locuiau magistratii trimisi de Fribourg. La mijlocul secolului al XIX-lea au fost aduse in saloane tablouri de Camille Corot, Barthélemy Menn si alti pictori cunoscuti. De fapt, in castel exista o camera numita "Camera Corot". Toate celelalte sali au fiecare cate o insemnatate aparte. Printre acestea trebuie amintite "Camera frumoasei Lucia", "Camera contilor", "Camera magistratilor", "Camera de vanatoare", "Camera de muzica" dar si "Camera Burgunda" expunand prada de razboi capturata de Confederati in batalia impotriva lui Carol cel Chel.
La poarta castelului se intinde orasul vechi, inchis in fortificatii, cu casele de piatra, biserica alba, micul cimitir si crescatoria de caprioare, facand din acest deal unul dintre cele mai interesante si mai idilice locuri din Tara Cantoanelor.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 15.02.12 14:22

http://www.ziuaveche.ro/magazin-2/life/de-ce-a-devenit-zurich-cel-mai-scump-oras-din-lume-74610.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 14.11.11 18:20


Muzeu elvetian

Aflat pe tarmul de nord al lacului Geneva, orasul Lausanne nu este doar un important centru financiar, comercial si industrial al Elvetiei. Nu este doar Capitala Olimpica, centru de studiu si oras in care turismul devine o preocupare arzatoare pentru cei de aici si deopotriva pentru cei veniti de departe. Este un oras in care istoria este inscrisa in fiecare piatra. Strazile, urcând si coborând pantele abrupte ale locurilor, dezvaluie privirii castele si catedrale, parcuri si statui si o multime de cladiri dainuind drepte de sute de ani.
Una dintre acestea este cea care adaposteste „Muzeul de Istorie a Orasului Lausanne”. Cladirea a fost construita in mai multe etape. Initial Henri I, episcop de Lausanne intre anii 985-1018, a construit resedinta episcopala la poalele dealului pe care la vremea respectiva se inaltase cu putin timp in urma o catedrala romana. Transformat in câteva rânduri, „Palatul episcopilor”, a fost donat orasului in 1536, an marcând triumful Reformei si instaurarea protestatismului. Cladirea a fost folosita apoi ca inchisoare, tribunal, si din 1687 pâna in 1800, ca spital pentru refugiatii protestanti. In secolul al XIX-lea palatul, „Vechea Episcopie” cum il numeau localnicii, a fost folosit ca scoala.
Prima sectiune a muzeului, de fapt o prima camera, a fost deschisa publicului in 1918. De atunci muzeul s-a largit neincetat, ajungând sa ocupe aproape intreaga cadire. Ultima restaurare a fost realizata in 1988.
In zilele noastre muzeul conserva in jur de 600.000 de exponate: documente, obiecte, argintarie, miniaturi pictate, zeci de mii de fotografii executate din 1850 pâna astazi. Colectiile de picturi si stampe evoca viata de fiecare zi a orasului din Evul Mediu pâna in secolul al XXI-lea. Profundele transformari traite de locuitori sunt prezentate in expozitiile permanente, o macheta impresionanta realizata la scara 1/200 si un comentariu audiovizual in cinci limbi, prezentând Lausannul, asa cum era el la 1638.
De un efect deosebit sunt nu doar machetele ci si hartile in relief, dar vizitatorul este in egala masura atras de mobilier, tablouri, vase, obiecte de bucatarie a caror intrebuintare este aproape de neinteles in zilele noastre, dar si de altele care si-au conservat forma si si-au mentinut utilitatea in ciuda evolutiei tehnice.
Impresionant este modul in care sunt prezentate Reforma si Constructia Palatului Episcopal. Intr-o sala mica, având peretii acoperiti de documente, sta un calugar nemiscat pe un scaun. Este de fapt o statuie, probabil de ceara, dar privitorul simte nevoia sa se apropie si atunci „calugarul” incepe sa vorbeasca. Intr-o franceza rara si simpla, de o corectitudine fara repros, calm ca sa poata fi inteles chiar si de cei care nu cunosc prea bine limba, „personajul” se recomanda si iti povesteste cum au decurs evenimentele. Aspectul este putin straniu dar socheaza, facându-te sa nu te mai gândesti ca ai in fata o „smecherie” electronica, niste banali senzori, ci sa cobori adânc in istorie. Acelasi sentiment te copleseste când ajungi in dreptul unui mic, foarte mic balcon de forma poligonala inchis cu geamuri. Pe una din laturi se afla o bancuta in dreptul careia, jos, sunt doua inele metalice. Aici erau inchise si prinse cu lanturi de picioare vrajitoarele, inaintea judecatii. In marea lor marinimie, judecatorii permiteau bietelor femei sa mai priveasca odata cerul. In contrast cu acest aspect dramatic, exista câteva cupeuri care par sa fie gata sa te transporte intr-o lume de legenda.
Un rol important in dezvoltarea muzeului il are Asociatia Vechiului Lausanne infiintata in 1902, preluând atributiile Comisiei Muncipale infiintata in 1898 de pictorul Charles Vuillerment, care a reusit sa achizitioneze si sa doneze colectii intregi de gravuri, jucarii, instrumente muzicale, insigne, drapele, afise, arme, toate marturii ale vietii desfasurata aici vreme de aproape cinci veacuri.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 09.10.11 8:33

Elveţia, de la comori ascunse la ciocolată fină
Elveţienii trăiesc într-o lume a lor. Cu preţuri mari, oameni liniştiţi, rată a infracţionalităţii foarte scăzută şi aer curat direct din inima Alpilor. Berna, veche de aproape 1.000 de ani, încântă prin centrul vechi declarat patrimoniu UNESCO, prin cel mai scurt funicular public din lume şi prin fondue-ul delicios.Citeste tot articolul!
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 04.07.11 22:03

Lacul Geneva - marea de safir din inima AlpilorELVETIA Geneva-inside


Lacul Geneva sau lacul Léman, cum i se spune în franceză, este cel mai mare lac natural din Europa de Vest şi totodată cel mai mare lac alpin, întinzându-se…
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 03.07.11 12:58

Turism

ELVETIA Nullsternhotelpr_tn
Null Stern, hotelul de zero stele
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 17.04.11 14:59

Turism

ELVETIA Liechtensteinpr_tn
Inchiriaza-ti o tara intreaga!
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 03.04.11 19:52

S vs.RO



Greierele şi furnica - două versiuni
VERSIUNEA ELVEŢIANĂ
Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă.
Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.
Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.
Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine.
Greierele tremurând de frig nu are nici hrană nici adăpost şi moare îngheţat
SFÂRŞIT
VERSIUNEA ROMANEASCA
Furnica munceşte din greu toată vara în arşiţă.
Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.
Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.
Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine.
Greierele tremurând de frig organizează o conferinţă de presă şi
întreabă de ce furnica are dreptul să stea la căldură şi să mănânce
bine în timp ce alţii, mai puţin norocoşi decât ea, suferă de frig şi
foame.
Televiziunea realizează emisiuni în direct care arată greierele
tremurând de frig şi difuzează extrase video cu furnica stând frumos
la căldură într-o casă confortabilă, cu o masă plină de provizii.
Românii sunt şocaţi de faptul că, într-o ţară atât de bogată, bietul
greiere e lăsat să sufere în timp ce alţii trăiesc în huzur.
Ziariştii fac interviuri în care întreabă de ce furnica s-a îmbogăţit
pe spinarea greierului şi interpelează guvernul pentru a mări
impozitele furnicii, astfel încât aceasta să plătească "cât se
cuvine".
Se organizează manifestaţii în faţa casei furnicii.
Funcţionarii publici decid să facă grevă de solidaritate 59 de minute
pe zi pe o perioadă nelimitată.
Un filosof la modă scrie o carte care demonstrează legăturile furnicii
cu torţionarii de la Auschwitz.
Ca răspuns la sondaje, guvernul emite o lege privind egalitatea
economică şi o lege (aplicată retroactiv asupra perioadei de vară)
anti-discriminare.
Impozitele furnicii sunt mărite şi furnica primeşte o amendă pentru că
nu l-a angajat pe greiere ca asistent.
Casa furnicii este confiscată de autorităţi pentru că furnica nu are
destui bani ca să-şi plătească şi amenda şi impozitele.
Furnica pleacă din România şi se instalează în Elveţia unde contribuie
la bogăţia economică.
Televiziunea face un reportaj despre greiere care de acum s-a îngrăşat.
Acesta este pe cale să termine proviziile furnicii, chiar dacă
primăvara e încă departe. În casa furnicii se ţin în mod regulat
întruniri ale artiştilor şi scriitorilor de stânga.
Cântăreţul Ickxsulescu compune cântecul "Furnică, opreşte-te!"
Fosta casă a furnicii, devenită locuinţă socială pentru greiere, se
deteriorează pentru că acesta nu face nimic pentru a o întreţine.
Guvernului îi este reproşată lipsa mijloacelor.
Este înfiinţată o comisie de anchetă ce va costa 50 milioane de euro.
Greierele moare de supradoză cu etnobotanice.
Ziarele şi televiziunile comentează eşecul guvernului de a redresa cum
trebuie problema inechităţii sociale.
Casa este invadată de o bandă de gândaci tuciurii, emigranţi.
Gândacii organizează cămatăria, prostitutia, taxele de protectie,
traficul de droguri şi terorizează comunitatea.
Guvernul se felicită pentru diversitatea multiculturală a României.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 02.04.11 13:37

Turism

ELVETIA Casaluiheidipr_tn
Casa lui Heidi, in Maienfeld
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 20.03.11 10:54

Turism

ELVETIA Trenelvetia_tn
Cu trenul prin muntii Elvetiei
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 18.03.11 19:51


Catedrala din Lausanne
Situat in sud-vestul Elvetiei, orasul Lausanne, centru administrativ al cantonului Vaud, Sediul Comitetului Olimpic International, si al mai multor evenimente politice de o importanta deosebita, este asezat pe mai multe coline de un pitoresc aparte. Pe cea mai inalta dintre ele se inalta catedrala Nôtre-Dame, cea mai mare din Tara Cantoanelor. Edificiul, de o importanta nationala, a fost ridicat in secolul al XIII-lea pe dealul vechiului oras. Constructia gotica domina orasul si bazinul Lacului Geneva.
Inaltata din molasa, piatra moale si sensibila la intemperii, Catedrala a fost construita in mai multe etape. In 1170 un prim mester a ridicat deambulatoriul (partea de trecere intre cor si absida) utilizand unelte romane. 20 de ani mai tarziu un alt mester a corectat opera predecesorului sau, a modificat planurile si pana in 1215 a terminat biserica actuala. Apoi un al treilea mester, Jean Cotereel, a continuat lucrarile ridicand peretele masiv din vest si dotandu-l cu un portal si doua turnuri, unul dintre ele fiind clopotnita, celalalt ramanand neterminat. Un element original il constituie portalul pictat, adevarata capodopera de arta gotica, realizat intre 1225-1235. In 1275 Catedrala a fost sfintita in prezenta imparatului Rudolf I si a Papei Grigore al X-lea.
In urma Reformei din 1536, locasul a suferit importante schimburi, cand in nava a fost amenajat un nou spatiu liturgic. Ca urmare au avut loc o serie de alte restaurari in secolul al XVIII-lea si unele la inceputul secolului al XIX-lea conduse de celebrul arhitect francez Violet-le-Duc. Catedrala prezinta o policromie interioara de prima importanta artistica. Acest decor apartine constructiei de origine, a fost mascat in timpul Reformei si readus la lumina zilei la inceputul secolului al XX-lea. Picturile sunt inca vizibile pe statuile portalului pictat, unic in Europa, si in Capela inchinata Sfintei Fecioare.
Vitraliul rozariu de pe peretele de sud a transeptului se numara si el printre capodoperele patrimoniului artistic european. Alcatuit din 105 piese, exprima viziunea medievala asupra lumii, in jurul Creatorului fiind expuse diverse teme cum ar fi: Pamantul si marea, aerul si focul, anotimpurile si lunile anului, semnele zodiacale si monstrii care vor aparea la Sfarsitul Lumii.
Un alt obiect de pret al Catedralei este orga cu 6000 de tuburi. Corul este situat pe o podea mai inalta decat cea a navei si este inconjurat de strane din secolul al XIII-lea. Aici se afla si mormantul unui renumit cavaler medieval, Otto de Grandson. Alte morminte sunt in jurul corului si in cripta de sub catedrala. Constructia edificiului a fost gandita ca un omagiu adus Sfintei Fecioare. Absida este usor inclinata in raport cu axa naosului. Acest element sugereaza gestul Mamei inclinand capul spre Copilul ei. In Evul Mediu, Catedrala era un loc de pelerinaj pentru credinciosii catolici. Aici erau primiti anual in jur de 70.000 de pelerini, orasul avand circa 700 de locuitori. Pelerinii veneau in mod deosebit sa se inchine la o statuie de aur a Sfintei Fecioare, cunoscuta sub numele „Maica Domnului din Lausanne” si considerata facatoare de minuni.
In 1536, catedrala, prada mai intai reformatorilor, este inchinata cultului calvinist. Statuia de aur a Fecioarei a fost topita si transformata in monede. A fost pastrata totusi o colectie unica de obiecte liturgice si tapiserii, aflata acum la Muzeul National din Berna. In Evul Mediu, in Lausanne se practicau strajile de noapte pentru prevenirea incendiilor. Paza de noapte din incinta Catedralei era cea mai importanta din oras. Paznicii se insirau pe cele 153 de trepte pana in varful turnului si la fiecare ora fixa cel din varf striga. „Aici paznicul de noapte; este ora fixa”. Aceasta traditie s-a pastrat pana in zilele noastre. Pelerinul poate urca si el pana sus, pe o platforma special amenajata oferindu-i-se o splendida vedere asupra orasului. Alaturi de Catedrala se afla Muzeul de Istorie al orasului, deschizand vizitatorului incredibile pagini ale trecutului.

Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 09.03.11 13:04

Elvetia, cea mai atractiva destinatie turistica din lume
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 10.01.11 9:39

Turism

ELVETIA Elvetiapr_tn
Daca alegeti cumva Elvetia...
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 09.12.10 10:41

Turism

ELVETIA Valaispr_tn
In vacanta la schi in Elvetia
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 14.11.10 17:28


Berna - orasul care da numele unui canton
Aflata in sud-vestul Europei, Elvetia este una dintre cele mai faimoase tari ale batranului Continent. In ciuda dimensiunilor sale, frumusetile naturale si interferentele culturale, au facut din acest stat multinational un model de uniune politica. Cele 20 de cantoane si cele sase semi-cantoane sunt reprezentate la nivel national prin doua camere parlamentare. Niciunul dintre cantoane nu se bucura de avantaje superioare celorlalte, fiecare dintre ele etaland o multime de realizari si traditii. Cel mai intins, ca suprafata, este cantonul Berna, care este considerat si cel mai variat din punct de vedere geografic.
El contine o parte din muntii Jura in vestul si nordul tarii, cateva dintre cele mai importante piscuri alpine, dar si campii fertile cum ar fi Mitteland. La fel de variata este si economia: industrie in zonele urbane, agricultura la munte si marile culturi in Mitteland, viticultura la poalele muntilor Jura si mai ales turismul. Exista aici o serie de statiuni care se bucura de o reputatie mondiala. In plus Berna, orasul care da numele cantonului, este in acelasi timp, capitala tarii si sediul guvernului federal. Orasul a fost fondat in 1191 de ducele Berthold V. von Zähringen ca garnizoana, pe un cot al raului Aare. In 1218, este oras imperial si, pe masura ce isi extindea puterea, a devenit un stat independent care, in 1353, a aderat la Confederatia Elvetiana.
De-a lungul anilor cantonul Berna a anexat cateva orase si regiuni din jur: in 1415 Argovia, in 1536 Vaud. In 1518, orasul si intregul canton au constituit scena disputelor dintre romano-catolici si reformati, toate ducand la apararea ferma a doctrinei protestante. Alaturi de Zürich, orasul a ocupat o pozitie privilegiata in Confederatie si, din 1848, este capitala intregii tari. Cantonul continua sa se mandreasca, in primul rand cu varfurile inzapezite ale muntilor, printre care masivul Jungfrael atinge o inaltime de 4158 metri, cu pasunile de la poalele acestuia, cu calea ferata aflata la o inaltime de 3454 de metri si o gara sapata parca in stanca, avand alaturi un observator meteorologic, cu dotari de ultima ora, cu castelul construit in 1429 pe malul lacului Thonne, un castel in stil gotic tarziu, cu un alt castel, Erlach, de langa lacul Bienne, cu statiuni elegante ca Gstaad sau Diablerets, cu partia sa de schi de deasupra unui ghetar, situat la o altitudine de 3000 metri.
Orasul Berna este ridicat pe o stanca intre meandrele naturale ale Aarului. In 1405 a fost distrus de un incendiu dar a reusit sa renasca din propria cenusa. Strazile frumos aliniate, colonadele cladirilor formand pasaje de trecere pe o lungime de aproape 6 kilometri, totul creeaza un ansamblu unitar de mare rafinament. Remarcabile sunt fantanile impodobite cu coloane si statui alegorice: Ursul, Justitia, Dreptatea. De remarcat ca acestea se varsa fiecare intr-un bazin cu apa limpede pe care nimeni nu indrazneste s-o tulbure. Numai florile care inconjoara coloana respectiva, sau intreaga constructie, mai lasa din cand in cand sa cada cate o frunza sau o petala. In apropierea Fantanii Zähringen se afla vestitul Turn cu Ceas construit intre 1526-1530.
Trebuie mentionate de asemenea castelul fortareata Nydegg ridicat in secolele XII-XIII dar si Catedrala St. Vincent construita in stil gotic in secolele XV-XVII. In apropierea acesteia, gradina Erlacherhof, cu privire spre rau, este unul dintre cele mai frumoase locuri de plimbare pentru toti locuitorii orasului si pentru toti cei care ajung pana aici. De mare atractie, este si fosa ursilor aflata pe malul raului. Ursii se plimba pe mal aproape in libertate, avand posibilitatea de a se retrage intr-o grota sub pod. Terenul lor, suficient de mare, este inconjurat de un zid nu prea inalt, din spatele caruia sunt admirati de multimea vizitatorilor. Nimeni nu-i supara, iar ei par total indiferenti fata de toti cei care-i privesc. De altfel ursul este simbolul orasului si al intregului canton.
Berna este sediul uniunilor internationale ale postei, ale cailor ferate si ale drepturilor de autor, acest din urma acord fiind semnat in 1886 si modificat de cateva ori pe parcursul secolului XX.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 03.10.10 14:01

Zurich, un amestec unic!(II)
http://www.askmen.ro/Zurich__un_amestec_unic__II_-a8803.html
Sarbatorirea festivalurilor – de la Sechseläuten la Street Parade

Calareti invesmantati in costume de epoca, o parada traditionala si sperante pentru o vara frumoasa caracterizeaza ceea ce probabil reprezinta cel mai traditional festival din Zürich – Sechseläuten, festivalul breslelor care are loc in fiecare an, in luna aprilie. Aici, omul de zapada „Böögg“, o efigie umpluta cu artificii, este ars pe un rug urias, si cu cat mai repede ii va exploda capul, cu atat va fi vara mai lunga si mai calduroasa – sau cel putin asa spune traditia.

Un festival cu totul diferit este Street Parade, una dintre cele mai mari petreceri house si tehno din lume, unde sute de mii de raveri pestriti, energici si neobositi danseaza dupa ritmurile muzicii, de obicei la temperaturi asociate mai degraba cu clima mediteraneana.

Daca rasfoiesti in continuare calendarul festivalurilor, cu siguranta vei gasi cate ceva care sa se potriveasca oricaror gusturi. Un alt punct de atractie este Festivalul Zürich din iunie si iulie, o combinatie unica de spectacole de opera, concerte, piese de teatru, spectacole de dans si teatru alternativ. Mai mult, Theater Spektakel, unul dintre cele mai importante festivaluri europene pentru formele creatiei contemporane ale artei spectacolului, ofera un eveniment de inalta clasa in luna septembrie, incheind astfel sezonul in aer liber.

Vara, soare si distractie in apa

Vara, malurile raurilor si lacului din Zürich zumzaie de activitate. Aici poti vedea pe oricine bucurandu-se de soare, de la artisti ai strazii si petrecareti, pana la directori de firma. Cu nu mai putin de 40 de facilitati pentru inot – 18 dintre ele aflandu-se in aer liber, inclusiv pe lac si pe malurile raului – Zürich are cea mai mare densitate de locuri publice destinate inotului din lume.

In ultimii ani, aceste locuri s-au transformat in adevarate centre de odihna. in timpul zilei, invitatii se relaxeaza in apa, pe apa sau langa apa, in timp ce la caderea serii zonele din jurul apei sunt transformate in baruri si lounge-uri, oferind un program cultural variat, de la lecturi, teatru, sport si critica de poezie, pana la concerte. Acestea sunt privite ca fiind principalele locuri de intalnire in serile blande de vara.

Apa din lacurile si raurile din Zürich este printre cele mai curate din lume, iar cea care tasneste din fantanile orasului poate fi chiar bauta. Prin urmare, oricui ii este sete in Zürich poate sa bea pur si simplu din cea mai apropiata fantana. Din fericire, nicio fantana nu e prea departe, avand in vedere faptul ca Zürich este unul din orasele cu cel mai mare numar de fantani din lume, cu un total de aproximativ 1.200.

La iesirea din Zürich este Baden, cu pitorescul sau Oras Vechi. Acest oras se mandreste cu izvoare termale cu cel mai mare continut de minerale din Elvetia. Rhine Falls, cea mai mare cascada din Europa, este un punct de atractie spectaculos, aflat la doar o ora distanta de mers cu masina de Zürich. in plus, indiferent de cum e vremea, Alpamare, cel mai mare parc acvatic acoperit din Europa, ofera experiente de neuitat si distractie in apa.

Natura la doi pasi de tine

In Zürich, poti ajunge in padure in 10 minute din orice colt al orasului. Zonele special amenajate pentru organizarea de gratare, rutele educative si cararile destinate drumetiilor ii incanta pe iubitorii de natura, purtandu-i de-a lungul raurilor si lacurilor, prin paduri si pajisti, peste munti si vai. Lacul Zürich, care se intinde chiar pana in oras, isi invita vizitatorii sa se bucure de croaziere cu vaporul ce dureaza intre una si sapte ore. in functie de ruta, vaporul traverseaza incet sate romantice, ajungand pana in incantatorul oras-port Rapperswil.





Gradina Chinezeasca, situata in parcul Zürichhorn, a fost oferita Zürich-ului de catre orasul Kunming si este una dintre cele mai importante gradini de acest gen din afara granitelor Chinei. Acest dar a fost un semn de multumire fata de Zürich pentru sprijinul acordat in dezvoltarea conductei de alimentare cu apa potabila din Kunming.

In padurea Sihlwald pot fi admirate specii de animale indigene cum ar fi caprioare, veverite, iepuri de camp, vulpi, ciocanitori si bufnite. in interiorul Masoala Rainforest din Zürich Zoo poti vedea o flora si o fauna diferite; aici, chiar si in toiul iernii, vizitatorii pot observa specii exotice de animale si plante carora le prieste o clima tropicala. Zürich Zoo adaposteste aproximativ 4.000 de animale din intreaga lume. in plus, la Knie’s Children's Zoo din Rapperswil, vizitatorii pot hrani animale de circ, se pot plimba cu elefanti si ponei, si se pot bucura de spectacole cu animale.

In Zürich, intr-o zi senina, chiar si zapada si gheata par sa fie la un pas distanta – Muntele Titlis, printre altele, iti ofera o scurta excursie. De la Zürich poti rezerva o calatorie catre destinatii elvetiene de top, sub forma de tururi ce dureaza de la cateva ore pana la o zi intreaga. Vizitatorii pot astfel imbina o iesire in timpul zilei intr-o zona de atractie din Elvetia, cu o sansa de a cunoaste cultura, arta culinara si viata de noapte a Zurich-ului la intoarcere. intr-adevar, chiar si personalitati precum Goethe sau Mozart s-au bucurat de beneficiile oferite de Zürich, ca poarta deschisa catre Alpi.


Evenimente sportive de top – in centrul atentiei

De mai multe ori pe an, lumea sporturilor isi indreapta atentia catre Zürich – de exemplu, in timpul turneului de sarituri peste obstacole Mercedes CSI; pentru Arta din timpul galei de patinaj artistic; pentru atletism la World-Class Zürich si pentru cel mai mare eveniment freestyle al Europei, freestyle.ch.

In zona Zürich-ului toata lumea poate beneficia de pe urma sportului. Pe langa volei pe plaja, bodyflying, inchiriere gratuita de biciclete, drumetii, jogging, mers pe role, inotul in zonele special amenajate de pa malul lacului si raului sau in piscine de interior si wakeboarding, diferite centre sportive ofera facilitati excelente pentru badminton, alpinism, squash, tenis si multe altele.

La Maratonul Zürich, Monday Night Skate, Ironman Switzerland sau cursa Silvesterlauf, poti participa ca sa castigi, sau pur si simplu ca sa te simti bine. Dupa aceea vei avea o oportunitate excelenta de relaxare si recuperare la sauna de pe malul lacului sau la o baie turceasca.

Incantarea Craciunului si magia iernii

Tonurile melodioase ale concertelor despre Nasterea lui Hristos se imbina cu parfumul delicioaselor produse scoase la vanzare in pietele de Craciun din Zürich. Perioada Craciunului nu dureaza mult, ceea ce inseamna ca planificarea evenimentelor este cu atat mai aglomerata. Puncte de atractie sunt piata traditionala de Craciun din pitorescul Oras Vechi, sau cea mai mare piata de Craciun acoperita din Europa, in Gara Centrala Zürich, concerte de Craciun si teatru sau spectacole de patinaj artistic. Mai mult, la cea mai mare petrecere de Anul Nou din Elvetia, vizitatorii si localnicii intampina Noul An cu stil, intr-un spectacol impresionant de artificii organizat de hotelierii din Zürich.

Istoria

De la Turicum-ul Roman la orasul cu nivel de trai superior
Zürich-ul a fost o asezare permanenta timp de aproximativ 7.000 de ani. Punctul vamal Roman initial, cunoscut sub numele de Turicum, s-a transformat de-a lungul timpului intr-o metropola a experientelor, stiintei si afacerilor, fara a pierde nimic din sarmul sau rural. �

Dupa retragerea romanilor in Evul Mediu, Zürich, numit dupa mormantul sfintilor patroni, martirii Felix si Regula, a fost un loc de pelerinaj important. Situatia a continuat pana in 1519, cand Huldrych Zwingli a fost numit primul preot al Bisericii Grossmünster si a inceput Reforma. Sub Zwingli, Zürich-ul a devenit locul de nastere si nucleul Reformei in Elvetia vorbitoare de limba germana. Ulterior, refugiatii religiosi din Sud s-au stabilit in Zürich, aducand cu ei expertiza de specialisti si legaturi de afaceri, iar orasul s-a dezvoltat treptat, devenind un centru textil.

A urmat apoi etapa industrializarii, si odata cu construirea Garii Centrale din Zürich, calea ferata a deschis o poarta catre lume. Diferitele structuri care au aparut ulterior au transformat Zürich-ul intr-un centru important de transport, cercetare si afaceri.

Astazi, Zürich-ul este capitala culturala si de afaceri a Elvetiei, si un domiciliu popular pentru sediile multor companii multinationale. Pe langa imbinarea influentelor din diferite tari, se poate intalni aici si o multitudine de stiluri de viata si de forme de expresie culturala. Datorita atitudinii deschise a orasului catre nou, tendintele inovatoare sunt puse in practica rapid si elaborate.

Zürich ofera un nivel de trai superior: Din 2002 pana in 2008, orasul Zürich a fost numit de sapte ori la rand de catre Mercer Human Resource Consulting, orasul cu cel mai bun nivel de trai din lume. Analiza a avut la baza criterii precum siguranta, curatenia, activitatile culturale, arta culinara si zonele de agrement din imprejurimi. in 2009, Mercer Human Resource Consulting a acordat orasului Zurich locul al doilea in lume, in ceea ce priveste nivelul de trai.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Admin 03.10.10 14:00

Zurich, un amestec unic!(I)
http://www.askmen.ro/Zurich__un_amestec_unic_-a8798.html
In calitate de `metropola a experientelor` pe malul apei, cu o priveliste splendida a Alpilor acoperiti de zapada la orizont, orasul elvetian Zürich ofera un amestec unic de atractii – peste 50 muzee si peste 100 de galerii de arta, un paradis al cumparaturilor, cu branduri internationale, intreprinderi traditionale si etichete urbane cu marca Zürich, precum si cea mai bogata si activa viata de noapte din Elvetia. Activitatile recreative pot cuprinde de la o vizita in zonele special amenajate pentru inot de pe malul raului sau lacului chiar in inima orasului, pana la drumetii spectaculoase pe muntele Uetliberg. Zürich-ul seamana cu meniul unui expert in arta culinara – secretul sau se ascunde in calitatea ingredientelor.

Orasul Zürich este situat in inima Europei si in centrul Elvetiei, pe malurile nordice ale Lacului Zürich. Multiculturalitatea si varietatea activitatilor de agrement oferite atrag oaspeti din intreaga lume in aceasta „regiune a rutelor scurte”. La Zürich se ajunge rapid si usor cu trenul, avionul, sau cu o masina particulara. Aeroportul international are legaturi directe cu peste 150 de destinatii.

Aflata la doar 10 minute de mers cu trenul de la aeroport si situata chiar in centrul orasului, Gara centrala din Zürich este considerata ca fiind un nod de cale ferata principal al Europei.

380.000 de oameni traiesc in acest oras al experientelor, stiintei si afacerilor. Datorita infrastructurii de top prezente intr-un mediu natural, acesta este un loc renumit pentru studii si cercetari. De exemplu, Universitatea din Zürich sau Scoala Politehnica Federala din Zürich (ETH); infiintata in anul 1855 de catre Gottfried Semper, ETH din Zürich este astazi asociata cu 21 de câstigatori de premiu Nobel.

Traieste experienta si bucura-te de Zürich

Abundenta artistica in peste 50 de muzee si peste 100 de galerii de arta
O trasatura caracteristica a orasului Zürich este numarul mare de galerii de arta; de-a lungul „kilometrului artei” de pe Rämistrasse, galeriile sunt doar la câteva minute distanta unele de altele, in timp ce in zona fostei fabrici de bere Löwenbräu acestea sunt chiar alaturate. Pe lânga faimoasele galerii de arta, casele de licitatii renumite pe plan mondial Christie's si Sotheby's au filiale in Zürich, care este considerat a fi unul dintre cele mai importante centre de comert cu opere de arta din lume.

Numai in oras sunt peste 50 de muzee, dintre care 14 sunt dedicate artei. Muzeul de arta Kunsthaus din Zürich se mândreste cu o colectie semnificativa de picturi, sculpturi, fotografii si materiale video. in plus, acesta detine si o colectie vasta de lucrari apartinând lui Alberto Giacometti. Un alt punct de atractie este Muzeul Rietberg, unul din centrele principale de arta non-europeana din lume. La doar o aruncatura de bat de gara centrala din Zürich se afla Muzeul National Elvetian – gazduit de o cladire veche de 100 de ani, ce aminteste de un castel din basme – care detine cea mai cuprinzatoare colectie de exponate legate de istoria culturala a Elvetiei.

La doar 20 de minute de mers cu trenul de Zürich, orasul cultural Winterthur este renumit ca fiind cel mai mare centru european pentru expertiza in fotografie, datorita Muzeului de Fotografie Winterthur si Fundatiei Elvetiene pentru Fotografie. Mai mult, aici se afla si Muzeul Oskar Reinhart, care gazduieste o expozitie de 500 de fotografii ale unor artisti importanti, precum si Technorama, singurul centru stiintific din Elvetia. in orasul Zug, la 22 de minute distanta cu trenul de Zürich, instalatia de lumini a artistului James Turrell transforma cladirea garii dupa lasarea serii intr-un obiect plutitor iluminat.

Cumparaturi – Placerea nemarginita a cumparaturilor

Locuitorii Zürich-ului numesc placerea de a cumpara „Lädelen” sau „hoinareala prin magazine” – iar in Zürich nu exista limite in aceasta privinta. Fiecare cartier al orasului are propria sa individualitate in termeni de cumparaturi. Faimoasa Bahnhofstrasse din Zürich a avut o contributie enorma la reputatia orasului ca paradis al cumparaturilor. Aici este prima escala a iubitorilor de lux: ceasurile si bijuteriile nu stralucesc doar in vitrinele de la Beyer, Bucherer sau Türler; articole de moda si accesorii de top pot fi intâlnite si la Bally, Bongénie Grieder sau Feldpausch; branduri internationale faimoase pot fi gasite oriunde, si te pot surprinde chiar si magazinele universale Jelmoli sau Globus.





In Vechiul Oras din Zürich, pe malurile Limmat-ului, modernitatea se imbina cu
traditia: Cartierul traditional Schipfe a devenit acum un cartier al mestesugarilor.La Schwarzenbach Kolonialwaren poti face aceleasi achizitii ca acum 100 de ani, in timp ce magazinul modern Time-Tunnel iti va oferi atât articole second-hand ale designerilor, cât si un coafor. Iar marca Alprausch din Zürich isi prezinta articolele traditionale elvetiene intr-o maniera noua in magazinul Street & Snow-Ware, care impune cu adevarat tendintele.

Pentru iubitorii de moda, se recomanda o vizita si in fostele cartiere industriale Zürich-West & Aussersihl: aici, designeri precum Freitag cu gentile si accesoriile sale, te vor uimi in fiecare zi cu noi creatii de senzatie. Mai este si Fabric Frontline, care continua in spiritul traditiei matasurilor din Zürich, si cunoscutul designer elvetian Tran Hin Phu, care stie si el sa surprinda cu articolele sale exclusive de moda.

Viata de noapte – Neconventionala si moderna

Zürich-ul se poate lauda cu cea mai mare densitate de cluburi din Elvetia – aici, niciodata nu e prea târziu sa incepi distractia. De la o petrecere cu muzica house in legendarul Kaufleuten si hituri din anii `80 in cel mai vechi club al orasului, Mascotte, pâna la un eveniment gay in Labor Bar – petrecerile sunt in toi dupa ora 11.00 seara si continua pâna la orele diminetii. Aici nu exista ore oficiale pentru inchidere. Pe timpul verii, te poti bucura de viata de noapte nu numai in cluburi, ci si in aer liber; locurile de intâlnire unde vizitatorii se scalda si se relaxeaza in timpul zilei sunt ideale pentru flirt si dans noaptea.

Cluburile din cartierul modern Zürich-West au transformat Zürich-ul in unica metropola europeana a petrecerilor; aici, rafinamentul se imbina cu neconventionalul, iar din vechi se naste noutatea. Mai mult, la intrarea in Zürich, Grand Casino Baden te ispiteste cu cele mai mari poturi din Europa.

Arta culinara creativa

in arta culinara din Zürich ideile creative sunt implementate rapid si eficient. intreaga bucatarie a lumii se simte aici ca acasa. Fiecare cartier isi are propriile atractii culinare, fie ca e vorba de selectia de vinuri din Altstadtkeller sau de specialitatile traditionale din carne de vitel, “Zürcher Geschnetzeltes”, intr-una dintre cele mai venerabile bresle ale orasului, de bucataria moderna ascunsa intre peretii unei foste fabrici, de o cina la inaltime, deasupra Zurich-ului, realizata cu multa experienta, sau de meniuri perfecte in inima naturii.

in legendarul Kronenhalle, un loc foarte frecventat de starurile de la Hollywood, oaspetii pot servi masa chiar lânga o lucrare originala a lui Picasso sau Miró. La polul opus, cel mai bun bratwurst din oras poate fi cumparat de la standul de cârnati de la Vorderer Sternen.

Printre altele, un loc in analele gastronomiei a fost câstigat si de Hiltl, cel mai vechi restaurant vegetarian din Europa, de Tibits, primul local vegetarian cu mâncare la pachet din lume, si de Blinde Kuh, primul restaurant din lume condus de orbi.

Localurile culinare din Zürich sunt pe cât de numeroase pe atât de variate; aici gasesti un restaurant la fiecare 180 de locuitori. Aproape un sfert dintre acestea isi sporesc capacitatea in lunile calde asezând mese in aer liber – inconjurate de verdeata, intr-o curte sau direct pe chei.

Spectacole impresionante – Opera, balet, teatru

Zürich ofera o gama larga de locatii si evenimente culturale. Opera, una dintre cele de prima importanta in Europa, se bucura de recunoastere internationala atât pentru spectacolele de opera cât si pentru cele de balet. Sala de concerte Tonhalle are una dintre cele mai bune acustici din lume. Schauspielhaus, cel mai mare teatru al Elvetiei, prezinta spectacole de talie mondiala. intr-un amestec sofisticat de vechi si nou, salile istorice din cartierul modern Zürich-West au gazduit un centru cultural ce cuprinde sali de teatru Schauspielhaus, un restaurant, Turm Bar si un club de jazz. Numeroase alte teatre mai mici incânta si ele publicul in egala masura.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ELVETIA Empty Re: ELVETIA

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 1 din 3 1, 2, 3  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum