Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2Scris de Admin 26.08.17 22:37
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36
» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18
» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54
» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13
» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01
» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07
AMICI FARA GRAI---------------[1]
2 participanți
Pagina 37 din 41
Pagina 37 din 41 • 1 ... 20 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41
AMICI FARA GRAI---------------[1]
Rezumarea primului mesaj :
Ursuletul Knut, salvat!
Knut este un pui de urs polar nascut la Gradina Zoologica din Berlin. Respins de mama sa dupa nastere, ursuletul a fost crescut de ingrijitorii parcului, de care s-a atasat foarte tare. Acest lucru a fost considerat periculos de cativa asa-zisi protectori de animale care au propus ca micul Knut sa fie eutanasiat. Vineri, ursuletul a fost salvat. Povestea trista a lui Knut a trezit simpatia germanilor dupa ce a fost la un pas de moarte pentru ca mama sa l-a respins imediat dupa nastere, ... [ continuare ]
Ursuletul Knut, salvat!
Knut este un pui de urs polar nascut la Gradina Zoologica din Berlin. Respins de mama sa dupa nastere, ursuletul a fost crescut de ingrijitorii parcului, de care s-a atasat foarte tare. Acest lucru a fost considerat periculos de cativa asa-zisi protectori de animale care au propus ca micul Knut sa fie eutanasiat. Vineri, ursuletul a fost salvat. Povestea trista a lui Knut a trezit simpatia germanilor dupa ce a fost la un pas de moarte pentru ca mama sa l-a respins imediat dupa nastere, ... [ continuare ]
Ultima editare efectuata de catre Admin in 18.10.11 1:50, editata de 3 ori
Animale gigantice, descoperite în Oceanul Antarctic - Galeri
Animale gigantice, descoperite în Oceanul Antarctic - Galerie foto
Miercuri 20 februarie 2008, 14:17 Oamenii de ştiinţă care studiau apele Antarcticii au declarat că au descoperit creaturi misterioase printre care păianjeni giganţi de apă şi viermi uriaşi. Experţii australieni, care fac parte dintr-un program care se ocupă de inventarierea formelor de viaţă din... continuare
Miercuri 20 februarie 2008, 14:17 Oamenii de ştiinţă care studiau apele Antarcticii au declarat că au descoperit creaturi misterioase printre care păianjeni giganţi de apă şi viermi uriaşi. Experţii australieni, care fac parte dintr-un program care se ocupă de inventarierea formelor de viaţă din... continuare
Re: AMICI FARA GRAI---------------[1]
Spioni cu pene
De-a lungul vremii, razboaiele au fost castigate nu numai de cele mai puternice armate, ci in primul rand de conducatorii mai bine informati... Cu alte cuvinte, cunoasterea optima a conditiilor de lupta, a efectivelor si a dotarii militare a inamicului si mai ales a moralului soldatilor adversi, a ajutat la castigarea multor conflicte, chiar daca partea mai bine informata era net inferioara, numeric si logistic, armatei inamice. Interesant e faptul ca nu doar oamenii au jucat, in istorie, rol de „iscoade”, ci si necuvantatoarele. Iar din acest punct de vedere, se poate spune ca porumbeii au adus mai multe servicii militare decat „ochii si urechile regelui” - atat de faimosii spioni din antichitatea persana...
Prietenul la... razboi se cunoaste
In octombrie 1918, primul razboi mondial se apropia de sfarsit in padurea Argonne, din nord-estul Frantei. Metru cu metru, peste un milion de soldati ai Aliatilor smulgeau Europa ocupata din ghearele germanilor, cu pretul unor uriase pierderi umane si materiale. Pierderi deosebit de grele a suferit un batalion american care, patrunzand prea adanc in teritoriul inamic, a fost efectiv decimat. Cei 550 supravietuitori s-au vazut inconjurati de forte germane de aproape cinci ori mai numeroase, orice posibilitate cu exteriorul fiind taiata.
Mai mult, americanii erau nevoiti sa infrunte si tirul propriilor camarazi artileristi, convinsi ca trag doar asupra nemtilor. In aceste conditii dificile, singurul care ii putea ajuta pe soldatii inconjurati era un membru al US Army Signal Corps, numit Cher Ami – un porumbel special dresat pentru asemenea misiuni. Lui i s-a atasat, pe unul dintre picioare, un bilet adresat comandantilor Statului Major Aliat, prins cu un inel metalic, prin care se cerea ajutor.
Vazand porumbelul, soldatii germani au intuit despre ce e vorba si au tras asupra lui, dar, chiar si atinsa la o aripa, pasarea a reusit sa strabata cei 50 kilometri ce o desparteau de tabara aliata, transmitand mesajul disperat. In cele din urma, batalionul american a fost salvat, gratie curajoasei inaripate. Pentru eroismul sau, Cher Ami a primit cea mai inalta distinctie militara franceza, Croix de Guerre.
Dar din nefericire, rana capatata la aripa se va dovedi in cele din urma fatala, porumbelul murind, la cateva saptamani. El a fost impaiat si trimis la Institutul Smithsonian din Washington D.C., unde poate fi admirat de vizitatori ca un veritabil erou de razboi al natiunii americane, care a salvat vietile a peste cinci sute de soldati.
Paul Reuter, un om bine informat
Desi metodele lor sunt mai degraba misterioase, porumbeii calatori precum Cher Ami poseda o remarcabila abilitate de a regasi cuibul, chiar daca zboara catre el din teritorii necunoscute, situate la sute de kilometri distanta. De veacuri, oamenii au remarcat aceasta insusire si au folosit-o pentru a transmite, prin intermediul mesagerilor cu pene informatii vitale. Astazi, porumbeii calatori constituie doar apanajul crescatorilor specializati, al pasionatilor, dar pana prin anii 50 ei au reprezentat un mijloc de comunicare extrem de eficient.
Cu mai bine de 3000 de ani inainte, egiptenii si persanii au fost primii care au observat tendinta porumbeilor de a reveni la cuib de la distante mari si au inceput sa foloseasca aceasta proprietate. Spionii lor isi informau stapanii despre cele petrecute in orasele si in taberele dusmanilor, prin intermediul porumbeilor, astfel ca multe succese ale marilor cuceritori egipteni sau persani li se datoreaza tocmai acestor pasari.
Odata cu trecerea timpului, metodele de selectie au fost imbunatatite, in sensul ca doar porumbeii care puteau regasi „casa” dupa ce fusesera lasati la distante foarte mari, chiar peste mari si munti, erau alesi pentru reproducere, pentru a zamisli exemplare la fel de valoroase. Pe la 1813, un afacerist inventiv, pe nume Paul Reuter (intemeietorul celebrei agentii Reuters) a cumparat un stol de porumbei calatori si cu ajutorul lor transporta informatii scrise referitoare la oscilatiile burselor din Belgia si Germania.
Afland primul deznodamantul bataliei de la Waterloo, el a folosit acest lucru in interesul sau, tranzactionand un numar important de actiuni care, atunci cand toata lumea a aflat ca Napoleon fusese invins, i-au adus o adevarata avere, din cauza cutremurului ce a zguduit pietele bursiere europene.
„Mancati porumbeii nemtilor”
In timpul primului razboi mondial, doctorul german Iulius Neubronner a avut ideea de a atasa de gatul porumbeilor camere de fotografiat miniaturale, pentru a imortaliza pozitiile inamice. Ideea va fi dezvoltata, in a doua conflagratie mondiala, de britanici. Incepand cu 1940, ei au parasutat deasupra Olandei si Frantei sute de custi in care se aflau porumbei calatori, un creion special, o hartie hidrorezistenta si instructiuni dedicate localnicilor care voiau sa colaboreze cu Aliatii, dezvaluindu-le informatii despre miscarile de trupe si logistica germanilor.
Multi porumbei s-au intors in Marea Britanie purtand mesaje care se vor dovedi nepretuite, in economia razboiului; printre acestea si cele referitoare la planuita invazie a insulelor britanice de catre Hitler. Germanii au reactionat, trimitand propriii porumbei dresati, alaturi de tigari de foi si de bilete prin care se cereau numele liderilor din Rezistenta, pentru ca acestia sa fie „recompensati” – ca si cum ar fi venit din partea englezilor. Curand, adevarul a fost aflat si Aliatii i-au sfatuit pe localnici „sa fumeze tigarile si sa manance porumbeii nemtilor”.
O provincie canadiană a declarat ursul polar specie ameninţa
O provincie canadiană a declarat ursul polar specie ameninţată
Secretul pinguinilor
Secretul pinguinilor
In filmul „Marsul imparatului” in regia lui Luc Jacquet (2005) apare o scena in care pinguinii se lipesc unii de altii pentru a supravietui frigului inspaimantator al Antarcticii. O imagine falsa, pentru ca principala problema a pinguinilor imperiali, dupa ce se reunesc in grup compact, e caldura produsa de apropierea corpurilor.
„O caldura... tropicala”, afirma specialistii de la Centrul de ecologie si fiziologie energetice din Strasbourg. Pinguinii imperiali traiesc in exclusivitate pe continentul antarctic. Pentru a se reproduce in timpul toamnei, se indeparteaza de banchiza si de animalele de prada si se aduna pe pamant, in locuri in care temperaturile ajung la -60ºC iar vanturile sufla cu 200 km/h.
Dupa ce cuplurile se formeaza, femelele depun ouale iar masculii le asigura incubatia, introducandu-le intr-un pliu al pielii. Femelele isi parasesc partenerii in timpul iernii australe si urmeaza un traseu dus-intors pe gheata (de cativa zeci de kilometri) pana la mare pentru a procura hrana. Expusi temperaturilor extreme, masculii se regrupeaza in randuri stranse, in formatie de broasca testoasa, cea pe care o adoptau legiunile romane pentru a se apara. Obiectivul lor e acela de a-si expune cat mai putin posibil suprafata corporala inamicului nr.1, frigul.
Ceea ce se dovedeste a fi foarte eficace. In urma cu cativa ani, cercetatorii din cadrul CNRS au observat faptul ca pinguinii regrupati in formatie de broasca testoasa slabesc de doua ori mai repede decat indivizii izolati. Expunandu-si vantului rece doar partea superioara a spatelui ei pot rezista 100-120 de zile fara sa se hraneasca, adica de doua ori mai mult timp decat cei izolati. In timpul clocirii oualelor, pinguinii supravietuiesc reducandu-si nevoile.
Metabolismul scade dar temperatura interna ramane la un nivel normal asa incat oul beneficiaza de cele 36ºC de care are nevoie. E vorba de un mecanism diferit de cel al marmotei sau a ursului. Care e secretul pinguinului? Pentru a afla e nevoie sa patrunzi in mijlocul „broastei testoase”. Cercetatorii au procedat la echiparea pinguinilor cu captatori miniaturizati care sa masoare temperatura si luminozitatea din interiorul grupului extrem de dens (un numar de 8-10 pinguini se aflau stransi lipiti pe un metru patrat!).
Presiunea e atat de mare incat, adesea, cate un individ e expulzat deasupra celor din jur. Aici lumina nu patrunde si caldura se acumuleaza. Captatorii au mai dezvaluit faptul ca in momentul in care se atinge pragul de 36ºC, grupul se desface pentru a evita hipotermia. Cercetatorii compara acest mecanism cu cel sesizat in cazul noilor-nascuti ai mamiferelor stransi unii langa altii in primele momente ale vietii.
Dinozaurii, ucisi de tantari!?
Dinozaurii, ucisi de tantari!?
Dinozaurii, acesti giganti ai vremurilor stravechi, au dominat viata pe Terra timp de milioane de ani, o perioada de timp imensa, din prisma perspectivei noastre de a privi lucrurile, dar infima, raportata la varstele matusalemice intalnite in mod curent in Univers. Iar disparitia lor enigmatica, in urma cu circa 65 milioane de ani, a starnit un si mai mare interes in jurul titanilor lumii de dinainte de om. Pana acum, s-au emis tot felul de ipoteze in acest sens, dintre care cea mai credibila pare cea potrivit careia extinctia brusca si totala a „uriasilor” s-a datorat prabusirii pe Pamant a unui asteroid de proportii foarte mari, ce a declansat o veritabila iarna nucleara. Iata insa ca o ipoteza de ultima ora sustine ca nu conditiile climatice ar fi provocat disparitia dinozaurilor, ci mult mai banalii... tantari!
Paleontologii sunt de acord ca odata cu aparitia insectelor, uriasii preistoriei au fost tot mai amenintati, din cauza bolilor pe care liliputanele creaturi le puteau declansa. Iar dovada cea mai clara pentru aceasta amenintare crescanda a fost consemnata in detalii fara echivoc – numeroasele insecte, unele inca pline de sange de dinozaur, prezervate in chihlimbar, datand de peste 80 milioane de ani. „Exista numeroase controverse privind extinctia dinozaurilor, inclusiv referitor la perioada de timp in care acestia au disparut.
Unii savanti considera ca disparitia s-a produs foarte rapid, in doar cateva zeci sau sute de ani, in vreme ce altii considera ca procesul s-ar fi derulat in mii, sau chiar milioane de ani. Personal, inclin sa cred ca disparitia s-ar fi produs foarte lent, dovezile adunate pana acum converg catre aceasta ipoteza, care nu verifica insa teoria impactului cu un asteroid. In schimb competitia cu insectele nou aparute si purtatoare de virusi periculosi, chiar letali pentru dinozauri, ar fi perfect compatibila cu tot ce stim in momentul de fata despre extinctia acestor uriasi care au stapanit planeta inainte de om”, afirma George Poinar, profesor de zoologie la Oregon State University si autor al cartii „Insectele: boala si moarte in Cretacic”.
Insecta mica omoara dinozaurul mare
In lucrarea sa, Poinar ofera explicatii plauzibile pentru declinul lent dar inexorabil si pentru disparitia dinozaurilor, in cursul multor mii de ani. Aceasta perioada este cunoscuta ca „granita K-T” sau linia de demarcatie dintre epocile cretacica si tertiara, acum circa 65 milioane de ani. Exista unele indicii ca atunci s-ar fi produs unele evenimente catastrofice dar ele nu ofera o explicatie suta la suta credibila pentru declinul gradual al populatiei de dinozauri si oamenii de stiinta chiar cred ca unii dinozauri ar fi supravietuit mai multe mii de ani dupa „granita K-T”.
„Nu pretind neaparat ca aparitia insectelor intepatoare, de tipul tantarilor, si raspandirea bolilor ar fi singurele elemente responsabile de disparitia dinozaurilor. Si alte evenimente catastrofice sau geologice ar fi putut juca un rol. Dar asemenea evenimente, prin ele insele, nu pot explica un proces care in realitate s-a derulat pe o perioada de timp indelungata. Insectele si bolile ar putea insa oferi aceasta explicatie.”
Profesorul american, alaturi de sotia lui, Roberta, au studiat timp de aproape doua decenii formele vegetale si animale pastrate in chihlimbar, pentru a recrea, teoretic, ecosistemele biologice de acum zeci de milioane de ani. „Spre finele Cretacicului, asocierea dintre insecte, microbi si transmiterea bolilor a fost, probabil, tot mai des intalnita. Am gasit in abdomenul unui tantar conservat in chihlimbar elemente patogene ce cauzeaza leishmania, o maladie grava si astazi, ce poate infecta reptilele si oamenii. Intr-o alta insecta am gasit orgamisme ce provoaca un tip de malarie ce afecteaza pasarile si soparlele.
Pe de alta parte, in excrementele fosilizate de dinozauri am descoperit nematode, trematode si chiar protozoare care ar fi putut provoca dizenterie sau alte tulburari abdominale. Componentele infectioase ale acestor paraziti intestinali sunt de obicei purtate de insecte. Dupa milioane de ani de evolutie, mamiferele, pasarile si reptilele au dezvoltat o oarecare rezistenta fata de aceste boli, dar in Cretacic maladiile erau noi si invazive iar vertebratele mari nu aveau nici un fel de imunitate naturala fata de ele. S-ar fi putut produce, prin urmare, epidemii devastatoare in randul dinozaurilor.”
Dinozaurii, ucisi de insecte
Dinozaurii, ucisi de insecte Dinozaurii au disparut din cauza muscaturilor unor insecte si nu din cauza unui asteroid care ar fi cazut pe Pamant in urma cu 65 de milioane de ani, sustine o noua teorie elaborata de doi cercetatori de la Universitatea de stat din Oregon.
Cele mai multe dispariţii de specii, de la moartea dinozauri
Cele mai multe dispariţii de specii, de la moartea dinozaurilor încoace
http://www.gandul.info/natura/cele-mai-multe-disparitii-de-specii-de-la-moartea-dinozaurilor-incoace.html?6450;2320845
Aproape 20.000 de specii de plante şi încă 5.000 de specii de animale din întreaga lume se află pe lista celor clasificate ca fiind pe cale de dispariţie. Specialiştii spun că de zeci de milioane de ani, de la dispariţia dinozaurilor, omenirea nu s-ar mai fi aflat într-o asemenea criză de amploare a dispariţiilor de specii.
De vină sunt distrugerea habitatelor, supraexploatarea şi poluarea. De-a lungul erelor, speciile au evoluat încet şi au disparut în mod natural, din cauza schimbarilor climatice în faţa cărora nu s-au mai putut adapta.
Din anii 1600 însă, speciile au început să dispară foarte vizibil, proporţional cu creşterea populaţiei şi cu consumarea resurselor naturale. Criza de biodiversitate ne influenţează foarte mult viaţa, chiar dacă pe moment nu realizăm acest lucru.
Asta cu atât mai mult cu cât ecosistemele sănătoase ne dau hrană, aer curat, apă şi soluri fertile pentru agricultura. La fel, aproape jumătate din întreaga producţie de medicamente moderne provin de la plante şi de la animale.
http://www.gandul.info/natura/cele-mai-multe-disparitii-de-specii-de-la-moartea-dinozaurilor-incoace.html?6450;2320845
Aproape 20.000 de specii de plante şi încă 5.000 de specii de animale din întreaga lume se află pe lista celor clasificate ca fiind pe cale de dispariţie. Specialiştii spun că de zeci de milioane de ani, de la dispariţia dinozaurilor, omenirea nu s-ar mai fi aflat într-o asemenea criză de amploare a dispariţiilor de specii.
De vină sunt distrugerea habitatelor, supraexploatarea şi poluarea. De-a lungul erelor, speciile au evoluat încet şi au disparut în mod natural, din cauza schimbarilor climatice în faţa cărora nu s-au mai putut adapta.
Din anii 1600 însă, speciile au început să dispară foarte vizibil, proporţional cu creşterea populaţiei şi cu consumarea resurselor naturale. Criza de biodiversitate ne influenţează foarte mult viaţa, chiar dacă pe moment nu realizăm acest lucru.
Asta cu atât mai mult cu cât ecosistemele sănătoase ne dau hrană, aer curat, apă şi soluri fertile pentru agricultura. La fel, aproape jumătate din întreaga producţie de medicamente moderne provin de la plante şi de la animale.
Canadienii se ..distrează.. ciopârţind pui
Canadienii se „distrează” ciopârţind pui de focă
http://www.gandul.info/natura/canadienii-se-distreaza-ciopartind-pui-de-foca.html?6450;2320847
Sute de mii de pui de focă sunt masacraţi cu barbarie în fiecare an, odată cu deschiderea sezonului legal de vânătoare. Campionii sunt canadienii, care şi-au mărit cota anuală de vânătoare, de la 125.000 în 2005, la 325.000.
Cum focile sunt foarte numeroase în zonă, organizaţiile pentru drepturile animalelor nu contestă neapărat vânătoarea în sine, ci modul în care se face aceasta: se ucid puii de peste 12 zile, de cele mai multe ori cu bâta - deşi e mai dureros, astfel se face economie de gloanţe.
Puii care nu au învăţat încă să fugă, sunt înţepaţi cu suliţa. Foarte mulţi pui au fost găsiţi în bălţi de sânge, unii jupuiţi de vii, alţii sfâşiaţi de sus până jos, zbătându-se cu rănile larg deschise. Principalul scop este procurarea blănii.
Canadienii preferă puii fiindcă ei sunt singurii cu blana albă, aceasta închizându-se la culoare mai târziu. Vânătoarea de foci a ajuns o obişnuinţă pentru popoarele din jurul Oceanului Arctic şi al Atlanticului de Nord, în acest fel procurându-şi hrana. Norvegienii vânează mai ales foci de Groenlanda şi foci cu glugă
http://www.gandul.info/natura/canadienii-se-distreaza-ciopartind-pui-de-foca.html?6450;2320847
Sute de mii de pui de focă sunt masacraţi cu barbarie în fiecare an, odată cu deschiderea sezonului legal de vânătoare. Campionii sunt canadienii, care şi-au mărit cota anuală de vânătoare, de la 125.000 în 2005, la 325.000.
Cum focile sunt foarte numeroase în zonă, organizaţiile pentru drepturile animalelor nu contestă neapărat vânătoarea în sine, ci modul în care se face aceasta: se ucid puii de peste 12 zile, de cele mai multe ori cu bâta - deşi e mai dureros, astfel se face economie de gloanţe.
Puii care nu au învăţat încă să fugă, sunt înţepaţi cu suliţa. Foarte mulţi pui au fost găsiţi în bălţi de sânge, unii jupuiţi de vii, alţii sfâşiaţi de sus până jos, zbătându-se cu rănile larg deschise. Principalul scop este procurarea blănii.
Canadienii preferă puii fiindcă ei sunt singurii cu blana albă, aceasta închizându-se la culoare mai târziu. Vânătoarea de foci a ajuns o obişnuinţă pentru popoarele din jurul Oceanului Arctic şi al Atlanticului de Nord, în acest fel procurându-şi hrana. Norvegienii vânează mai ales foci de Groenlanda şi foci cu glugă
Peste un sfert din păsările de pe Pământ vor dispărea până î
Peste un sfert din păsările de pe Pământ vor dispărea până în 2010
Povesti extraordinare din lumea necuvantatoarelor
Povesti extraordinare din lumea necuvantatoarelor
Fascinanta lume a animalelor, considerata de noi net inferioara omului, isi releva tot mai multe apropieri de societatea umana, adesea aproape incredibile. Indiferent ca avem de-a face cu maimute primate, cu alte mamifere, pasari, insecte, latura comportamentala a necuvantatoarelor face trimitere directa catre domenii si insusiri care iata ca nu ne mai apartin in exclusivitate: mestesuguri, traditii, altruism, obiceiuri sociale, erotism si lista ar putea continua. Sa vedem insa cateva aspecte concrete, de-a dreptul senzationale.
A fi impreuna
Sunt nenumarate exemplele de socialitate animala, de la specii unicelulare, pana la cele evoluate catre specia umana. Supravietuirea individuala si a grupului, apoi perpetuarea speciei reprezinta simultan imperativul lumii vii, in miscare. Iar ideea de a fi impreuna usureaza mult aceasta tendinta instinctuala. Pestii traiesc in bancuri, pasarile formeaza stoluri, multe erbivore pasc in cirezi sau turme, furnicile isi construiesc colonii, pana si pradatorii cei mai redutabili stiu ca o vanatoare in grup are sanse de reusita mult mai mari decat cea efectuata pe cont propriu.
Pinguinii imperiali se reunesc cu miile pentru a cuibari impreuna, asa cum procedeaza si alte pasari. Ei insa se ajuta foarte mult, mai ales cand vanturile antarctice vin la –40ºC sa coseasca orice urma de viata. Micile vietati se aduna atunci in uriase grupuri compacte de forma circulara, efectuand o miscare continua bine controlata, astfel ca in zona de mijloc, unde se pastreaza o temperatura mai ridicata si protectie fata de viscol, sa ajunga fiecare individ, la intervale de timp regulate.
Vampirul de Azara (un fel de „var” al liliacului nostru) da dovada de adevarate sentimente camaraderesti. Femelele traiesc in grupuri de cel putin zece, iar daca nu gasesc prada care sa le ofere hrana strict necesara existentei, exemplarele mai puternice ofera cateva picaturi de sange vecinei infometate, sporind astfel sansa de autonomie si de supravietuire a grupului.
Fiecare specie are cultura ei
Nimic exagerat aici: in fond, si animalele au istoria lor, din care nu lipsesc personalitatile, conflictele sangeroase pentru putere, izbanzile si realizarile colective etc. E de notorietate episodul relevat de un grup de cimpanzei salbatici din zona africana Gombe, care se cunosteau foarte bine, apartinand aceluiasi habitat. In 1977, cu aceasta populatie s-a petrecut un lucru aparent bizar, de genul celor pe care le-am atribui exclusiv oamenilor.
Grupul s-a scindat in doua, fiecare cu conducatorul sau, respectiv masculii Kasekela si Kahama. Confruntarile violente care au urmat s-au incheiat numai dupa ce al doilea grup a fost in totalitate eradicat de primul, prin forta. Un adevarat razboi dus in unicul scop de a detine puterea pe intregul teritoriu... La maimute intalnim insa si un incontestabil simt artistic. Langa Sao Paolo, a fost observat un grup de capucini, iar in Arashiyama si Oita (Japonia), grupuri de macaci care adunau anumite pietre de forme si marimi diferite, lovite apoi ritmic intre ele, maimutele parand ca apreciaza „muzica” astfel rezultata. Problema noastra e ca, desi inzestrati cu o ratiune evoluata, nu putem pricepe mecanismele inteligentei unor asemenea animale.
Deviante si infractiuni
Spunem ca legea junglei este „ucide sau vei fi ucis”, numai ca omul e cel ce o aplica din plin, de mii de ani. La animale, instinctul de hranire, de aparare a teritoriului si a semenilor, de reproducere pentru perpetuarea speciei, sunt naturale, perfect argumentate si indreptatite. Pe alocuri apar insa si anomalii. O deviere care nu are nimic cu toate acestea este homosexualitatea. E drept ca in foarte putine cazuri, totusi s-a observat ca unii masculi, in special, pot intretine intre ei relatii sexuale.
Violul in grup nu e nici el o ticalosie strict umana. Asemenea acte abominabile s-au depistat de exemplu la o specie de rate salbatice, unde mai multi masculi pot avea raporturi succesive cu aceeasi femela, pana o ucid. In fine, sa nu uitam de fenomenul prostitutiei! Femela unei specii de pinguini isi vinde trupul masculilor care ii ofera pietricelele necesare construirii cuibului. Imperativul imperecherii pentru a avea urmasi duce si la atrocitati.
Se stie ca iepurii sau leii „neglijati” de femela cu pui sunt capabili sa-i devoreze pe acestia, pentru ca transformarile petrecute rapid in corpul fostei mame sa duca la noi acuplari. Mai putin se cunoaste ca si hipopotamii sau unele specii de pasari procedeaza la fel, cautand astfel sa-si diminueze genele prin impunerea propriilor progenituri. Iata deci ca, daca omul se considera indreptatit a pune stapanire pe natura, el nu va putea sa stearga asemenea senzationale similitudini comportamentale, existente intre el si regnul animal.
Plantele se apără singure împotriva încălzirii globale
Plantele se apără singure împotriva încălzirii globale
A murit primul cimpanzeu care a învăţat limbajul semnelor
A murit primul cimpanzeu care a învăţat limbajul semnelor
Luni 05 noiembrie 2007, 02:20
Washoe, primul cimpanzeu care a învăţat limbajul semnelor a decedat la vârsta de 42 de ani, conform Sky News. Cimpanzeul a murit din cauze naturale, la sediul institutului unde era ţinut.... continuare
Luni 05 noiembrie 2007, 02:20
Washoe, primul cimpanzeu care a învăţat limbajul semnelor a decedat la vârsta de 42 de ani, conform Sky News. Cimpanzeul a murit din cauze naturale, la sediul institutului unde era ţinut.... continuare
Cel mai batran animal de pe planeta are mai mult de 400 de
Cel mai batran animal de pe planeta are mai mult de 400 de ani
ÎNGRIJIREA CÂINILOR ÎN VÂRSTĂ
ÎNGRIJIREA CÂINILOR ÎN VÂRSTĂ
Din păcate, durata medie de viaţă a câinelui nostru este între 10 şi 16 ani, în funcţie de talie, cei de talie mai mică trăind mai mult. Începând cu vârsta de 7 ani, atenţia asupra prietenului patruped trebuie să fie sporită. Vizitele la medicul veterinar trebuie să fie cât mai ...
Citeşte tot articolul
Din păcate, durata medie de viaţă a câinelui nostru este între 10 şi 16 ani, în funcţie de talie, cei de talie mai mică trăind mai mult. Începând cu vârsta de 7 ani, atenţia asupra prietenului patruped trebuie să fie sporită. Vizitele la medicul veterinar trebuie să fie cât mai ...
Citeşte tot articolul
Delfinii din Marea Neagră suferă din cauza zgomotului
Delfinii din Marea Neagră suferă din cauza zgomotului
România riscă să devină o ţară fără berze
România riscă să devină o ţară fără berze
Ocrotirea faunei nu este un moft european, ci o dovadă a nivelului de civilizaţie al fiecăruia dintre noi
Statistici
Statisticile vorbesc de scăderea natalităţii la popoarele europene. Paradoxal sau nu, scade vertiginos şi numărul de berze albe (cu numele ştiinţific
de Ciconia ciconia) care cuibăresc pe vechiul continent, dar şi în anumite zone din Asia şi Africa. Dacă nu se va schimba nimic în atitudinea noastră, în scurt timp imaginea simbolică a berzei va deveni o legendă. Fenomenul nu ocoleşte nici România. Recensămintele ce se fac din patru în patru ani sunt o dovadă de netăgăduit a acestui fapt. Actualmente, pe plan mondial există aproximativ 170 000 de perechi de berze albe, din care în Europa 120 000 de perechi. În România s-au semnalat între 4 000 şi 6 000 de perechi, în Ungaria - 5 500 de perechi, iar în Serbia, 800 de perechi. În România cele mai multe berze albe trăiesc în judeţele Satu Mare şi Timiş (aproximativ 300 de perechi). Cele mai multe cuibăresc în Polonia (65-70 de perechi pe kilometru pătrat).
Recensământ
Tocmai despre berzele albe am stat de vorbă cu dl dr. András Kiss, cercetător ştiinţific, biolog-ornitolog, şeful Secţiei de ştiinţele naturii din cadrul Muzeului Banatului Timişoara. Fiindcă dr. A. Kiss este cel mai în măsură să argumenteze afirmaţiile de
mai sus. Numai în perioada 1?30 iulie, dr. A. Kiss a parcurs
1 287 de kilometri prin 84 de localităţi timişene pentru a face recensământul berzelor albe. De fapt, la această acţiune organizată pe plan european la fiecare patru ani, el participă începând din 1974. Observaţiile sunt deosebit de interesante. Astfel, dacă în anii ’70, majoritatea cuiburilor erau făcute pe coşurile mari, cu ieşire laterală, ale caselor, actualmente, în Timiş, peste 90% se găsesc pe stâlpii de curent electric. În drumurile sale prin judeţ a întâlnit numai 13 cuiburi pe coş, unul pe o şiră de paie, unul pe coama unei case şi nici unul în copaci. Tendinţa generală, extrem de păguboasă, este ca şi ultimele cuiburi situate pe coşuri să fie dărâmate de proprietarii imobilelor. Faţă de recensământul din 2000, numărul berzelor din România a scăzut cu 20%.
Hrană, cantitate
şi calitate
Cauzele acestei scăderi alarmante, consideră dr. A. Kiss, sunt mai multe şi deloc de trecut cu vederea. Astfel, pe de-o parte, s-a restrâns şi continuă să se restrângă distribuţia berzelor albe în habitat în funcţie de cantitatea şi calitatea hranei. Barza este dependentă de zonele umede şi semiumede. Hrana sa constă din: broaşte, şerpi, şopârle, lipitori, peşti, insecte acvatice, larve, rozătoare mici, scoici, melci, râme şi insecte de uscat (cărăbuşi, lăcuste etc.). În clipa de faţă, spune dr. A. Kiss, barza este forţată să consume hrană atipică, respectiv insecte chitinoase, cu un slab conţinut nutritiv, ori să vâneze rozătoare mici (şoareci, hârciogi şi şobolani). Părţile nedigerabile le regurgitează sub formă de ingluvii. În anii secetoşi, sub cuiburile de barză se pot găsi multe ingluvii în care se află mii de părţi chitinoase de la insectele consumate. În funcţie de hrana consumată se poate dovedi că numărul puilor poate fi mai mic sau mai mare. Ponta berzei se compune din trei până la cinci ouă (foarte rar) albicioase, depuse în interval de două-trei zile. Un asemenea ou are, în medie, o lungime de 65-82 mm, o lăţime de 47-56 mm şi o greutate de 115 g. Puii sunt hrăniţi la început la fiecare oră, iar apoi la fiecare două ore. Datorită lipsei de mâncare, gradul de agresivitate al berzelor adulte poate creşte şi destui pui sunt efectiv azvârliţi afară din cuib.
Cuiburi şi cuiburi
Diminuarea numărului de berze albe, susţine dr. A. Kiss, se datorează şi posibilităţilor tot mai reduse de cuibărit. Pasărea era obişnuită să cuibărească decenii de-a rândul în acelaşi cuib. Acum, de când oamenii au început să îndepărteze cuiburile de pe coşuri şi stâlpii de curent electric, la sosire berzele pierd foarte mult timp cu construirea unuia nou, astfel că se decalează nepermis de mult ouatul, clocitul şi creşterea puilor. Puii nu vor avea suficientă putere să plece la iernat împreună cu primul val de migrare, condus de adulţi experimentaţi, ci se vor aventura de unii singuri şi se vor rătăci în zone deloc propice trecerii iernii.
La cuiburile clasice, pe coşurile clădirilor, diametrul mediu al unui cuib era de 170 cm, iar înălţimea de 190 cm. Greutatea putea să ajungă până la câteva sute de kilograme, ceea ce-i conferea stabilitate pe timpul furtunilor. La un cuib nou, din lipsă de material şi de timp, diametrul abia ajunge la 80 cm, înălţimea la 35 cm, iar greutatea, la 30 kg. Materialul principal în construcţie îl reprezintă rămurelele, tot mai greu de găsit în mediul înconjurător. Barza mai aduce pământ, iar apoi, pentru căptuşeală, ierburi, pene, păr, cârpe şi chiar pungi de nailon.
Alte cauze
de diminuare
O altă cauză care duce la diminuarea numărului de berze albe, consideră dr. A. Kiss, o constituie electrocutarea nu doar a berzelor adulte, ci şi a puilor. Din 4 000 de exemplare găsite moarte în Europa, 2 800 au fost găsite electrocutate. Din nefericire, la toate aceste aspecte contribuie şi vânătoarea, mai cu seamă în ultimii ani, când deţinerea unei puşti cu aer comprimat nu mai este nici o problemă. O altă cauză a mortalităţii berzelor albe este perioada lungă de maturizare, de 3-4 ani, perioadă în care, în lungile lor călătorii, rămân cu 30% mai puţine, şi proporţia scade la 20% anual după trecerea la maturitate.
Migraţii şi trasee
Pentru o barză din România, traseul de migraţie este următorul: Bosfor, Suez, Valea Nilului, Africa Tropicală, Africa de Sud. Berzele din Europa Occidentală au un alt traseu: Gibraltar, Africa de Vest, Africa Tropicală. Din nefericire, în unele locuri de pe aceste trasee, berzele sunt vânate pentru consum de anumite triburi africane. Zonele de conflict armat reduc şi ele drastic numărul berzelor. Şi fiindcă tot vorbim de trasee de migrare, şi aici au dispărut şi dispar mereu zonele umede şi semiumede şi, în plus, apar câmpuri puternic chimizate. Berzele parcurg în medie 220 km/zi. Şi condiţiile meteo au un aport deloc de neglijat în mortalitatea berzelor, îndeosebi primăvara, la întoarcerea în Europa.
Barometru sociologic
Având în vedere că barza trăieşte aproape sau chiar în localităţi, preponderent rurale, este în mod evident o specie indicatoare nu doar a calităţii mediului înconjurător, ci, este de părere dr. A. Kiss, şi un barometru sociologic al nivelului de cultură, al gândirii şi ataşamentului omului faţă de mediul natural în care trăieşte. Dacă până nu demult, barza însemna ceva pentru om şi beneficia astfel de o protecţie indirectă, astăzi omul a schimbat radical mediul de viaţă. Această pasăre a devenit brusc o problemă. Se impune obligatoriu ocrotirea naturii în general şi o educaţie ecologică permanentă. Speciile care au mai rămas trebuie apărate.
Ilustrativ este modul prin care locuitorii din Alsacia franceză, de exemplu, promovează respectul faţă de barză de exemplu: acolo sunt la mare vogă bomboanele în formă de ouă de berze, berzele mecanice, cuiburile miniaturale etc. Se face reclamă prin diverse mijloace, totul în ideea cunoaşterii şi creşterii păsărilor. Ceea ce, cu siguranţă, devine tot mai necesar şi în România. Integrarea în Uniunea Europeană va fi pentru noi un examen dificil şi în domeniul respectului faţă de mediu.
„Salvaţi natura“
În 27 şi 28 octombrie 1999, Sovata a găzduit o manifestare istorică pentru viitorul, deocamdată sumbru, al berzelor albe. La insistenţele Societăţii Ornitologice Române, cu sediul la Cluj-Napoca, s-a desfăşurat simpozionul „Barza albă şi reţelele electrice“, organizat în colaborare cu Ministerul Energiei. Atunci s-a convenit acceptarea unui model de coş metalic susţinător de cuib, care să fie instalat de furnizori pe stâlpii din reţeaua de alimentare cu energire electrică pe care există deja cuiburi.
Potrivit unui studiu efectuat de S.C. F.D.F.E.E. Electrica Banat S.A., berzele îşi construiesc de preferinţă cuiburile pe stâlpii liniilor electrice aeriene din mediul rural, cauzele care determină acest fenomen fiind: liniştea mai mare din mediul rural; lipsa totală sau parţială a vegetaţiei din apropierea reţelelor, efectul termic al curentului electric, care este o sursă de căldură în perioadele reci, existenţa unui suport stabil constituit din console şi conductoare. Ca urmare a acestui fapt, 2% din berzele adulte mor prin electrocutare, 7% din pui mor prin electrocutare sau incendierea cuiburilor ca urmare a scurtcircuitelor. Excrementele acide distrug instalaţiile. Scurtcircuitele produse pot provoca întreruperea temporară a alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Există însă şi alte urmări, de la electrocutarea oamenilor de la conductoarele căzute prin ruperile datorate incendiilor, şi până la extinderea incendiului la case şi culturi de păioase etc.
În 2001, pagubele F.D.F.E.E. Electrica Banat (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) s-au ridicat la 63 000 euro. Societatea a început să instaleze coşuri speciale pe stâlpii pe care existau cuiburi de berze. A fost iniţiat proiectul „Salvaţi natura“. În 2003, în Caraş-Severin au fost montate la toate cuiburile identificate suporturi metalice care înălţau cuibul la aproximativ 1,5 m faţă de cota stâlpului, excentric faţă de axul liniei, astfel încât să nu fie afectat gabaritul drumului şi coşul să fie în afara gabaritului liniei electrice. În judeţul Timiş au fost montate peste 150 de suporturi metalice pentru cuiburi. Astfel, numărul total al acestora a ajuns în România la peste
1 200, ele însemnând implicit viitorul. Efectele au fost: decesul prin electrocutare a unei singure berze adulte; nu a mai fost incendiat nici un cuib; numărul incidentelor a fost de şapte pe toată durata anului, în contextul în care o parte din berze au încercat să-şi refacă cuibul pe alţi stâlpi. Per ansamblu, daunele produse de berze se reduc cu aproximativ 67% pe un an de zile, continuitatea în alimentare a consumatorilor se îmbunătăţeşte, se elimină practic impactul liniilor electrice asupra berzelor albe, se produc economii de 10 000-15 000 de euro în primul an, iar în următorii 10 ani, de 50 000-60 000 de euro pe an.
http://www.agenda.ro/2004/50-04-senz4.htm
Ocrotirea faunei nu este un moft european, ci o dovadă a nivelului de civilizaţie al fiecăruia dintre noi
Statistici
Statisticile vorbesc de scăderea natalităţii la popoarele europene. Paradoxal sau nu, scade vertiginos şi numărul de berze albe (cu numele ştiinţific
de Ciconia ciconia) care cuibăresc pe vechiul continent, dar şi în anumite zone din Asia şi Africa. Dacă nu se va schimba nimic în atitudinea noastră, în scurt timp imaginea simbolică a berzei va deveni o legendă. Fenomenul nu ocoleşte nici România. Recensămintele ce se fac din patru în patru ani sunt o dovadă de netăgăduit a acestui fapt. Actualmente, pe plan mondial există aproximativ 170 000 de perechi de berze albe, din care în Europa 120 000 de perechi. În România s-au semnalat între 4 000 şi 6 000 de perechi, în Ungaria - 5 500 de perechi, iar în Serbia, 800 de perechi. În România cele mai multe berze albe trăiesc în judeţele Satu Mare şi Timiş (aproximativ 300 de perechi). Cele mai multe cuibăresc în Polonia (65-70 de perechi pe kilometru pătrat).
Recensământ
Tocmai despre berzele albe am stat de vorbă cu dl dr. András Kiss, cercetător ştiinţific, biolog-ornitolog, şeful Secţiei de ştiinţele naturii din cadrul Muzeului Banatului Timişoara. Fiindcă dr. A. Kiss este cel mai în măsură să argumenteze afirmaţiile de
mai sus. Numai în perioada 1?30 iulie, dr. A. Kiss a parcurs
1 287 de kilometri prin 84 de localităţi timişene pentru a face recensământul berzelor albe. De fapt, la această acţiune organizată pe plan european la fiecare patru ani, el participă începând din 1974. Observaţiile sunt deosebit de interesante. Astfel, dacă în anii ’70, majoritatea cuiburilor erau făcute pe coşurile mari, cu ieşire laterală, ale caselor, actualmente, în Timiş, peste 90% se găsesc pe stâlpii de curent electric. În drumurile sale prin judeţ a întâlnit numai 13 cuiburi pe coş, unul pe o şiră de paie, unul pe coama unei case şi nici unul în copaci. Tendinţa generală, extrem de păguboasă, este ca şi ultimele cuiburi situate pe coşuri să fie dărâmate de proprietarii imobilelor. Faţă de recensământul din 2000, numărul berzelor din România a scăzut cu 20%.
Hrană, cantitate
şi calitate
Cauzele acestei scăderi alarmante, consideră dr. A. Kiss, sunt mai multe şi deloc de trecut cu vederea. Astfel, pe de-o parte, s-a restrâns şi continuă să se restrângă distribuţia berzelor albe în habitat în funcţie de cantitatea şi calitatea hranei. Barza este dependentă de zonele umede şi semiumede. Hrana sa constă din: broaşte, şerpi, şopârle, lipitori, peşti, insecte acvatice, larve, rozătoare mici, scoici, melci, râme şi insecte de uscat (cărăbuşi, lăcuste etc.). În clipa de faţă, spune dr. A. Kiss, barza este forţată să consume hrană atipică, respectiv insecte chitinoase, cu un slab conţinut nutritiv, ori să vâneze rozătoare mici (şoareci, hârciogi şi şobolani). Părţile nedigerabile le regurgitează sub formă de ingluvii. În anii secetoşi, sub cuiburile de barză se pot găsi multe ingluvii în care se află mii de părţi chitinoase de la insectele consumate. În funcţie de hrana consumată se poate dovedi că numărul puilor poate fi mai mic sau mai mare. Ponta berzei se compune din trei până la cinci ouă (foarte rar) albicioase, depuse în interval de două-trei zile. Un asemenea ou are, în medie, o lungime de 65-82 mm, o lăţime de 47-56 mm şi o greutate de 115 g. Puii sunt hrăniţi la început la fiecare oră, iar apoi la fiecare două ore. Datorită lipsei de mâncare, gradul de agresivitate al berzelor adulte poate creşte şi destui pui sunt efectiv azvârliţi afară din cuib.
Cuiburi şi cuiburi
Diminuarea numărului de berze albe, susţine dr. A. Kiss, se datorează şi posibilităţilor tot mai reduse de cuibărit. Pasărea era obişnuită să cuibărească decenii de-a rândul în acelaşi cuib. Acum, de când oamenii au început să îndepărteze cuiburile de pe coşuri şi stâlpii de curent electric, la sosire berzele pierd foarte mult timp cu construirea unuia nou, astfel că se decalează nepermis de mult ouatul, clocitul şi creşterea puilor. Puii nu vor avea suficientă putere să plece la iernat împreună cu primul val de migrare, condus de adulţi experimentaţi, ci se vor aventura de unii singuri şi se vor rătăci în zone deloc propice trecerii iernii.
La cuiburile clasice, pe coşurile clădirilor, diametrul mediu al unui cuib era de 170 cm, iar înălţimea de 190 cm. Greutatea putea să ajungă până la câteva sute de kilograme, ceea ce-i conferea stabilitate pe timpul furtunilor. La un cuib nou, din lipsă de material şi de timp, diametrul abia ajunge la 80 cm, înălţimea la 35 cm, iar greutatea, la 30 kg. Materialul principal în construcţie îl reprezintă rămurelele, tot mai greu de găsit în mediul înconjurător. Barza mai aduce pământ, iar apoi, pentru căptuşeală, ierburi, pene, păr, cârpe şi chiar pungi de nailon.
Alte cauze
de diminuare
O altă cauză care duce la diminuarea numărului de berze albe, consideră dr. A. Kiss, o constituie electrocutarea nu doar a berzelor adulte, ci şi a puilor. Din 4 000 de exemplare găsite moarte în Europa, 2 800 au fost găsite electrocutate. Din nefericire, la toate aceste aspecte contribuie şi vânătoarea, mai cu seamă în ultimii ani, când deţinerea unei puşti cu aer comprimat nu mai este nici o problemă. O altă cauză a mortalităţii berzelor albe este perioada lungă de maturizare, de 3-4 ani, perioadă în care, în lungile lor călătorii, rămân cu 30% mai puţine, şi proporţia scade la 20% anual după trecerea la maturitate.
Migraţii şi trasee
Pentru o barză din România, traseul de migraţie este următorul: Bosfor, Suez, Valea Nilului, Africa Tropicală, Africa de Sud. Berzele din Europa Occidentală au un alt traseu: Gibraltar, Africa de Vest, Africa Tropicală. Din nefericire, în unele locuri de pe aceste trasee, berzele sunt vânate pentru consum de anumite triburi africane. Zonele de conflict armat reduc şi ele drastic numărul berzelor. Şi fiindcă tot vorbim de trasee de migrare, şi aici au dispărut şi dispar mereu zonele umede şi semiumede şi, în plus, apar câmpuri puternic chimizate. Berzele parcurg în medie 220 km/zi. Şi condiţiile meteo au un aport deloc de neglijat în mortalitatea berzelor, îndeosebi primăvara, la întoarcerea în Europa.
Barometru sociologic
Având în vedere că barza trăieşte aproape sau chiar în localităţi, preponderent rurale, este în mod evident o specie indicatoare nu doar a calităţii mediului înconjurător, ci, este de părere dr. A. Kiss, şi un barometru sociologic al nivelului de cultură, al gândirii şi ataşamentului omului faţă de mediul natural în care trăieşte. Dacă până nu demult, barza însemna ceva pentru om şi beneficia astfel de o protecţie indirectă, astăzi omul a schimbat radical mediul de viaţă. Această pasăre a devenit brusc o problemă. Se impune obligatoriu ocrotirea naturii în general şi o educaţie ecologică permanentă. Speciile care au mai rămas trebuie apărate.
Ilustrativ este modul prin care locuitorii din Alsacia franceză, de exemplu, promovează respectul faţă de barză de exemplu: acolo sunt la mare vogă bomboanele în formă de ouă de berze, berzele mecanice, cuiburile miniaturale etc. Se face reclamă prin diverse mijloace, totul în ideea cunoaşterii şi creşterii păsărilor. Ceea ce, cu siguranţă, devine tot mai necesar şi în România. Integrarea în Uniunea Europeană va fi pentru noi un examen dificil şi în domeniul respectului faţă de mediu.
„Salvaţi natura“
În 27 şi 28 octombrie 1999, Sovata a găzduit o manifestare istorică pentru viitorul, deocamdată sumbru, al berzelor albe. La insistenţele Societăţii Ornitologice Române, cu sediul la Cluj-Napoca, s-a desfăşurat simpozionul „Barza albă şi reţelele electrice“, organizat în colaborare cu Ministerul Energiei. Atunci s-a convenit acceptarea unui model de coş metalic susţinător de cuib, care să fie instalat de furnizori pe stâlpii din reţeaua de alimentare cu energire electrică pe care există deja cuiburi.
Potrivit unui studiu efectuat de S.C. F.D.F.E.E. Electrica Banat S.A., berzele îşi construiesc de preferinţă cuiburile pe stâlpii liniilor electrice aeriene din mediul rural, cauzele care determină acest fenomen fiind: liniştea mai mare din mediul rural; lipsa totală sau parţială a vegetaţiei din apropierea reţelelor, efectul termic al curentului electric, care este o sursă de căldură în perioadele reci, existenţa unui suport stabil constituit din console şi conductoare. Ca urmare a acestui fapt, 2% din berzele adulte mor prin electrocutare, 7% din pui mor prin electrocutare sau incendierea cuiburilor ca urmare a scurtcircuitelor. Excrementele acide distrug instalaţiile. Scurtcircuitele produse pot provoca întreruperea temporară a alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Există însă şi alte urmări, de la electrocutarea oamenilor de la conductoarele căzute prin ruperile datorate incendiilor, şi până la extinderea incendiului la case şi culturi de păioase etc.
În 2001, pagubele F.D.F.E.E. Electrica Banat (Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş) s-au ridicat la 63 000 euro. Societatea a început să instaleze coşuri speciale pe stâlpii pe care existau cuiburi de berze. A fost iniţiat proiectul „Salvaţi natura“. În 2003, în Caraş-Severin au fost montate la toate cuiburile identificate suporturi metalice care înălţau cuibul la aproximativ 1,5 m faţă de cota stâlpului, excentric faţă de axul liniei, astfel încât să nu fie afectat gabaritul drumului şi coşul să fie în afara gabaritului liniei electrice. În judeţul Timiş au fost montate peste 150 de suporturi metalice pentru cuiburi. Astfel, numărul total al acestora a ajuns în România la peste
1 200, ele însemnând implicit viitorul. Efectele au fost: decesul prin electrocutare a unei singure berze adulte; nu a mai fost incendiat nici un cuib; numărul incidentelor a fost de şapte pe toată durata anului, în contextul în care o parte din berze au încercat să-şi refacă cuibul pe alţi stâlpi. Per ansamblu, daunele produse de berze se reduc cu aproximativ 67% pe un an de zile, continuitatea în alimentare a consumatorilor se îmbunătăţeşte, se elimină practic impactul liniilor electrice asupra berzelor albe, se produc economii de 10 000-15 000 de euro în primul an, iar în următorii 10 ani, de 50 000-60 000 de euro pe an.
http://www.agenda.ro/2004/50-04-senz4.htm
Rechinii îşi controlează volumul şi compoziţia sângelui
Rechinii îşi controlează volumul şi compoziţia sângelui
http://www.gandul.info/stiinta/rechinii-isi-controleaza-volumul-compozitia-sangelui.html?4588;881204
Rechinul este una dintre cele mai bine adaptate creaturi la mediul în care trăieşte. Dovadă – simplul fapt că a rezistat de mai bine de 100 de milioane de ani. Topirea calotei glaciare şi odată cu ea eliberarea unei mari cantităţi de apă dulce în ocean ar putea însă să afecteze pe termen lung metabolismul lor. Cum reuşeşte însă rechinul să aibă control asupra sângelui său în funcţie de salinitatea apei în care se află? În apă slab salinizată, rechinul îşi măreşte volumul sângelui (plasmă, proteine, celule roşii şi apă), crescând sau reducând pur şi simplu partea de apă din compoziţia sanguină.
O reglare indispensabilă pentru ca sistemul cardio-vascular, dar şi rinichii, să funcţioneze bine. Pentru a face asta, rechinul deţine un mecanism simplu – absoarbe apă şi o “filtrează” prin intermediul branhiilor permeabile. Când ajunge în ape foarte sărate, rechinul bea multă apă. Apoi, îşi controlează sistemul urinar, în aşa fel încât să elimine urină în funcţie de tensiunea sa arterială. Compoziţia ionică a sângelui este controlată prin intermediul celulelor intestinale, care resping sarea şi reţin apa, scrie Le Nouvel Observateur.
http://www.gandul.info/stiinta/rechinii-isi-controleaza-volumul-compozitia-sangelui.html?4588;881204
Rechinul este una dintre cele mai bine adaptate creaturi la mediul în care trăieşte. Dovadă – simplul fapt că a rezistat de mai bine de 100 de milioane de ani. Topirea calotei glaciare şi odată cu ea eliberarea unei mari cantităţi de apă dulce în ocean ar putea însă să afecteze pe termen lung metabolismul lor. Cum reuşeşte însă rechinul să aibă control asupra sângelui său în funcţie de salinitatea apei în care se află? În apă slab salinizată, rechinul îşi măreşte volumul sângelui (plasmă, proteine, celule roşii şi apă), crescând sau reducând pur şi simplu partea de apă din compoziţia sanguină.
O reglare indispensabilă pentru ca sistemul cardio-vascular, dar şi rinichii, să funcţioneze bine. Pentru a face asta, rechinul deţine un mecanism simplu – absoarbe apă şi o “filtrează” prin intermediul branhiilor permeabile. Când ajunge în ape foarte sărate, rechinul bea multă apă. Apoi, îşi controlează sistemul urinar, în aşa fel încât să elimine urină în funcţie de tensiunea sa arterială. Compoziţia ionică a sângelui este controlată prin intermediul celulelor intestinale, care resping sarea şi reţin apa, scrie Le Nouvel Observateur.
Veveriţele îşi încing coada, ca să se apere de şerpii venino
Veveriţele îşi încing coada, ca să se apere de şerpii veninoşi
http://www.gandul.info/stiinta/veveritele-isi-incing-coada-apere-serpii-veninosi.html?4588;881206
O coadă de veveriţă „fierbinte” este cea mai bună protecţie împotriva unui şarpe cu clopoţei, atestă cercetători de la Universitatea din California. Din păcate, coada nu le poate ajuta decât pe posesoare, nu şi pe vreunul dintre cei 8.000 de americani muşcaţi anual de această specie de şerpi veninoşi, care ar vâna-o drept talisman. Uimitorul mecanism defensiv constă în felul în care veveriţele profită de sensibilitatea la căldură a acestor şerpi, care au un organ special pentru detectarea radiaţiilor infraroşii, instinctul spunându-le să se ferească de orice lucru fierbinte.
Prin urmare, când descoperă că se află în apropierea unor prădători, veveriţele îşi înalţă coada şi pompează cât mai mult sânge în ţesuturile ei, până ce organul devine atât de fierbinte încât să alarmeze şerpii. Cercetătorii californieni consideră că avertismentul nu este deloc de ignorat, deoarece coada fierbinte a veveriţelor e şi un semn că acestea sunt gata de luptă. De fiecare dată când acestea sunt mai multe, iar vreuna este atacată, ele se năpustesc asupra şarpelui şi îl hărţuiesc. Deşi uciderea unui şarpe cu clopoţei de către veveriţe este rară, confruntarea poate dura mai multe ore şi este extrem de neplăcută şerpilor.
Acestor reptile le place să trăiască în linişte şi mizează mai ales pe aşteptarea prăzii în locuri ferite şi atacarea ei prin surprindere, nicidecum pe confruntări deschise. Inclusiv în experimente de laborator, cercetătorii au observat că şerpii nu s-au apropiat de nişte veveriţe-roboţei, a căror temperatură a cozii fusese crescută artificial.
http://www.gandul.info/stiinta/veveritele-isi-incing-coada-apere-serpii-veninosi.html?4588;881206
O coadă de veveriţă „fierbinte” este cea mai bună protecţie împotriva unui şarpe cu clopoţei, atestă cercetători de la Universitatea din California. Din păcate, coada nu le poate ajuta decât pe posesoare, nu şi pe vreunul dintre cei 8.000 de americani muşcaţi anual de această specie de şerpi veninoşi, care ar vâna-o drept talisman. Uimitorul mecanism defensiv constă în felul în care veveriţele profită de sensibilitatea la căldură a acestor şerpi, care au un organ special pentru detectarea radiaţiilor infraroşii, instinctul spunându-le să se ferească de orice lucru fierbinte.
Prin urmare, când descoperă că se află în apropierea unor prădători, veveriţele îşi înalţă coada şi pompează cât mai mult sânge în ţesuturile ei, până ce organul devine atât de fierbinte încât să alarmeze şerpii. Cercetătorii californieni consideră că avertismentul nu este deloc de ignorat, deoarece coada fierbinte a veveriţelor e şi un semn că acestea sunt gata de luptă. De fiecare dată când acestea sunt mai multe, iar vreuna este atacată, ele se năpustesc asupra şarpelui şi îl hărţuiesc. Deşi uciderea unui şarpe cu clopoţei de către veveriţe este rară, confruntarea poate dura mai multe ore şi este extrem de neplăcută şerpilor.
Acestor reptile le place să trăiască în linişte şi mizează mai ales pe aşteptarea prăzii în locuri ferite şi atacarea ei prin surprindere, nicidecum pe confruntări deschise. Inclusiv în experimente de laborator, cercetătorii au observat că şerpii nu s-au apropiat de nişte veveriţe-roboţei, a căror temperatură a cozii fusese crescută artificial.
Pagina 37 din 41 • 1 ... 20 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41
Subiecte similare
» AMICI FARA GRAI[3=====]
» AMICI FARA GRAI[2=====]
» ROMANIA COMUNISTA
» Lohan[V=]
» DEZASTRELE NATURALE
» AMICI FARA GRAI[2=====]
» ROMANIA COMUNISTA
» Lohan[V=]
» DEZASTRELE NATURALE
Pagina 37 din 41
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum