Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2Scris de Admin 26.08.17 22:37
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36
» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18
» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54
» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13
» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01
» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07
PREVENIRE
4 participanți
Pagina 12 din 20
Pagina 12 din 20 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 16 ... 20
PREVENIRE
Rezumarea primului mesaj :
ESTE MAI USOR SA PREVII DECAT SA TRATEZI
http://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=47428
Sub imboldul acestui indemn, Fudatia Rheum_Care, in colaborare cu Centrul pentru Diagnosticare a Talpii si in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Mures, va desfasura, in perioada 25.01 _ 26.02.2010, in scolile targumuresene, o ampla campanie de prevenire si diagnosticare precoce a deviatiilor patologice a boltei plantare.
Scopul declarat al campaniei este de a depista deviatiile patologice a boltei plantare si prevenirea complicatiilor rezultate din schimbarea staticii piciorului la copii. Platfusul sau piciorul scobit sunt doar cateva din complicatiile cele mai des intalnite. Aceste schimbari patologice pot provoca complicatii care pot determina modificari de statica si la nivelul coloanei vertebrale. Asadar, este momentul sa actionam din timp pentru sanatatea copiilor nostri!
Echipe mixte, formate din specialisti ai Fundatiei Rheum_Care si Centrul pentru Diagnosticare a Talpii "Suporth", se vor deplasa in scoli cu aparatura de specialitate si vor amprenta talpa fiecarui elev din clasele I_VIII. Aceasta actiune se va desfasura in cadrul cabinetelor scolare. Amprenta talpii va fi diagnosticata de un medic specialist ortoped. La finalul campaniei, parintii elevilor care prezinta deviatii ale boltei plantare sau complicatii vor fi instiintati printr-o scrisoare prin care se explica problemele, dar si metodele de tratament. In cazul in care sunt depistate complicatii, parintii sunt sfatuiti sa apeleze de urgenta la specialistii Fundatiei Rheum_Care si a Centrului pentru Diagnosticarea Talpii.
Ne propunem ca pe durata desfasurarii campaniei sa evaluam aproximativ 10 mii de elevi.
RHEUM_CARE, MARINELA GOMBOS
ESTE MAI USOR SA PREVII DECAT SA TRATEZI
http://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=47428
Sub imboldul acestui indemn, Fudatia Rheum_Care, in colaborare cu Centrul pentru Diagnosticare a Talpii si in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Mures, va desfasura, in perioada 25.01 _ 26.02.2010, in scolile targumuresene, o ampla campanie de prevenire si diagnosticare precoce a deviatiilor patologice a boltei plantare.
Scopul declarat al campaniei este de a depista deviatiile patologice a boltei plantare si prevenirea complicatiilor rezultate din schimbarea staticii piciorului la copii. Platfusul sau piciorul scobit sunt doar cateva din complicatiile cele mai des intalnite. Aceste schimbari patologice pot provoca complicatii care pot determina modificari de statica si la nivelul coloanei vertebrale. Asadar, este momentul sa actionam din timp pentru sanatatea copiilor nostri!
Echipe mixte, formate din specialisti ai Fundatiei Rheum_Care si Centrul pentru Diagnosticare a Talpii "Suporth", se vor deplasa in scoli cu aparatura de specialitate si vor amprenta talpa fiecarui elev din clasele I_VIII. Aceasta actiune se va desfasura in cadrul cabinetelor scolare. Amprenta talpii va fi diagnosticata de un medic specialist ortoped. La finalul campaniei, parintii elevilor care prezinta deviatii ale boltei plantare sau complicatii vor fi instiintati printr-o scrisoare prin care se explica problemele, dar si metodele de tratament. In cazul in care sunt depistate complicatii, parintii sunt sfatuiti sa apeleze de urgenta la specialistii Fundatiei Rheum_Care si a Centrului pentru Diagnosticarea Talpii.
Ne propunem ca pe durata desfasurarii campaniei sa evaluam aproximativ 10 mii de elevi.
RHEUM_CARE, MARINELA GOMBOS
Ultima editare efectuata de catre Admin in 21.01.10 14:30, editata de 10 ori
Magneziul si vitaminele protejeaza auzul
Magneziul si vitaminele protejeaza auzul Luate simultan, magneziul si vitaminele A, C si E pot preveni pierderea auzului cauzat de zgomote, arata un studiu realizat de cercetatorii americani de la University of Michigan's Kresge Hearing Research Institute sI publicat in "Free Radical Biology&Medicine".
FUMATUL TINE LA DISTANTA MALADIA PARKINSON
FUMATUL TINE LA DISTANTA MALADIA PARKINSON Frunzele de tutun pot contine neuroprotectori care ar putea fi folositi in preventia maladiei Parkinson, arata un studiu efectuat recent de cercetatorii Universitatii Harvard. "Nu este intentia noastra sa promovam fumatul ca o masura de preventie a bolii Parkinson. Este evident faptul ca fumatul are o multime de consecinte negative, dar noi am incercat sa incurajam cercetatorii sa ia in calcul posibilitatea ca frunzele de tutun contin neuroprotectori", spun cercetatorii.
Polenul previne accidentele vasculare
Polenul previne accidentele vasculareAliment proteic deosebit de bogat în vitamina P, polenul are un rol important în prevenirea anemiei şi accidentelor vasculare. Polenul proaspãt conţine 15% apã, 35% glucide, vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, provitamina A, vitamina C, vitamina D şi vitamina E. De asemenea, polenul are un conţinut bogat în calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu şi siliciu. Acest aliment este un bun supliment nutritiv care oferã organismului o energie sporitã. Mai mult, acesta conţine substanţe antibiotice active pentru tulpini de colibacili şi Salmonella. Polenul este un excelent reglator al funcţiilor digestive, fiind recomandat de cãtre nutriţionişti în stãrile de subnutriţie. Tratamentul pe bazã de polen este benefic pentru numeroase alergii de sezon, ingerarea unor mici cantitãţi de polen ducând la sporirea imunitãţii.
Boabele de cacao ar putea preveni insuficienta cardiaca, inf
Boabele de cacao ar putea preveni insuficienta cardiaca, infarctul, cancerul si diabetul
Beneficiile unui compus din boabe de cacao sunt atat de mari, incat acestea ar putea rivaliza cu penicilina si anestezicele, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani ... [ continuare ]
Beneficiile unui compus din boabe de cacao sunt atat de mari, incat acestea ar putea rivaliza cu penicilina si anestezicele, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori americani ... [ continuare ]
Ceaiul verde reduce riscul de infectare cu virusul HIV.
Ceaiul verde reduce riscul de infectare cu virusul HIV.
Ceaiul verde poate reduce riscurile de infectare cu virusul HIV si contribuie la incetinirea raspindirii acestuia in organism, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, publicat in Journal of Allergy and Clinical Immunology. Cercetatorii de la Universitatea din Sheffield spun ca o componenta din ceaiul verde, galatul de epigalotechina (EGCG), impiedica virusul HIV sa se ataseze de celulele sistemului imunitar. Acest antioxidant se leaga de celulele sistemului imunitar inaintea virusului care, astfel, nu mai are loc sa s ...
Ceaiul verde poate reduce riscurile de infectare cu virusul HIV si contribuie la incetinirea raspindirii acestuia in organism, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici, publicat in Journal of Allergy and Clinical Immunology. Cercetatorii de la Universitatea din Sheffield spun ca o componenta din ceaiul verde, galatul de epigalotechina (EGCG), impiedica virusul HIV sa se ataseze de celulele sistemului imunitar. Acest antioxidant se leaga de celulele sistemului imunitar inaintea virusului care, astfel, nu mai are loc sa s ...
continuare
Circumcizia, masura de prevenire a infectarii cu HIV.
Circumcizia, masura de prevenire a infectarii cu HIV.
Specialistii au stabilit, in urma efectuarii a trei studii pe continentul african, in Kenya, Uganda si Africa de Sud, ca circumcizia scade cu 60% riscurile de infectare cu virusul HIV/ SIDA. Este vorba de o descoperire extrem de importanta in istoria acestei grave maladii. Circumcizia, care permite reducerea riscului transmiterii virusului HIV/ SIDA de la femeie la barbat, trebuie sa faca parte din strategiile de prevenire a acestei maladii, potrivit recomandarilor expertilor, publicate ieri de Organizatia Mondiala a Sanatatii si ONUS ...
Specialistii au stabilit, in urma efectuarii a trei studii pe continentul african, in Kenya, Uganda si Africa de Sud, ca circumcizia scade cu 60% riscurile de infectare cu virusul HIV/ SIDA. Este vorba de o descoperire extrem de importanta in istoria acestei grave maladii. Circumcizia, care permite reducerea riscului transmiterii virusului HIV/ SIDA de la femeie la barbat, trebuie sa faca parte din strategiile de prevenire a acestei maladii, potrivit recomandarilor expertilor, publicate ieri de Organizatia Mondiala a Sanatatii si ONUS ...
continuare
Afinele, insulina naturala
Afinele, insulina naturala
http://www.ultima-ora.ro/articles.php?action=toArticle&article_id=993
O componenta din afinele negre previne aparitia cancerului la intestine, informeaza BBC News Online. Cercetatorii americani au descoperit ca pterostilbenul este un antioxidant natural care lupta impotriva radicalilor liberi, ce pot stimula dezvoltarea cancerului. Unele studii sugereaza ca afinele ar fi deosebit de eficiente in lupta impotriva diabetului si a cresterii colesterolului. Desi nu cunosc cu exactitate mecanismul prin care afinele actioneaza impotriva cancerului, expertii spun ca antioxidantul ar putea fi folosit in compozitia viitoarelor medicamente.
http://www.ultima-ora.ro/articles.php?action=toArticle&article_id=993
O componenta din afinele negre previne aparitia cancerului la intestine, informeaza BBC News Online. Cercetatorii americani au descoperit ca pterostilbenul este un antioxidant natural care lupta impotriva radicalilor liberi, ce pot stimula dezvoltarea cancerului. Unele studii sugereaza ca afinele ar fi deosebit de eficiente in lupta impotriva diabetului si a cresterii colesterolului. Desi nu cunosc cu exactitate mecanismul prin care afinele actioneaza impotriva cancerului, expertii spun ca antioxidantul ar putea fi folosit in compozitia viitoarelor medicamente.
Cafeaua tine departe dementa
Cafeaua tine departe dementa
http://www.ultima-ora.ro/articles.php?action=toArticle&article_id=41
Consumul zilnic a trei cesti de cafea poate combate riscul de aparitie a dementei Alzheimer, potrivit unui studiu olandez, care a durat zece ani. Cercetarea a fost facuta pe un esantion de peste sase sute de italieni, finlandezi si olandezi, cu vârsta cuprinsa între 70 si 90 de ani. Studiul, publicat în ultimul numar al Jurnalului European de Nutritie, releva ca, într-adevar, cafeaua are un puternic efect protector asupra creierului: stimuleaza functia cognitiva si o pune mai bine la adapost de riscurile de dementa senila.
http://www.ultima-ora.ro/articles.php?action=toArticle&article_id=41
Consumul zilnic a trei cesti de cafea poate combate riscul de aparitie a dementei Alzheimer, potrivit unui studiu olandez, care a durat zece ani. Cercetarea a fost facuta pe un esantion de peste sase sute de italieni, finlandezi si olandezi, cu vârsta cuprinsa între 70 si 90 de ani. Studiul, publicat în ultimul numar al Jurnalului European de Nutritie, releva ca, într-adevar, cafeaua are un puternic efect protector asupra creierului: stimuleaza functia cognitiva si o pune mai bine la adapost de riscurile de dementa senila.
Cacaua previne patru dintre cele mai grave boli
Cacaua previne patru dintre cele mai grave boli
http://www.ultima-ora.ro/articles.php?action=toArticle&article_id=541
Beneficiile unui compus din boabele de cacao, numit epicatechina, sunt atât de mari, incât acesta poate sa rivalizeze cu penicilina si anestezicele. Studiind efectele consumului pudrei de cacao la indienii „fideli” din Panama, cercetatorul Norman Hollenberg a constatat ca riscul de aparitie a infarctului, a insuficientei cardiace, a cancerului si a diabetului - adica patru dintre cele mai grave boli - este cu 10 la suta mai redus la aceasta populatie care consuma regulat cacao.
Epicatechina creste nivelul de oxid nitric ce ajuta la relaxarea vaselor de sânge si îmbunatateste fluxul sangvin. Proprietatile antioxidante ale acestui flavonoid explica faptul ca el poate combate cancerul. Din pacate insa, epicatechina este scoasa din cacaua din comert, deoarece ar putea-o face mai amara. Flavonoidul se mai gaseste in ceai, vin, fructe, vegetale si ciocolata.
http://www.ultima-ora.ro/articles.php?action=toArticle&article_id=541
Beneficiile unui compus din boabele de cacao, numit epicatechina, sunt atât de mari, incât acesta poate sa rivalizeze cu penicilina si anestezicele. Studiind efectele consumului pudrei de cacao la indienii „fideli” din Panama, cercetatorul Norman Hollenberg a constatat ca riscul de aparitie a infarctului, a insuficientei cardiace, a cancerului si a diabetului - adica patru dintre cele mai grave boli - este cu 10 la suta mai redus la aceasta populatie care consuma regulat cacao.
Epicatechina creste nivelul de oxid nitric ce ajuta la relaxarea vaselor de sânge si îmbunatateste fluxul sangvin. Proprietatile antioxidante ale acestui flavonoid explica faptul ca el poate combate cancerul. Din pacate insa, epicatechina este scoasa din cacaua din comert, deoarece ar putea-o face mai amara. Flavonoidul se mai gaseste in ceai, vin, fructe, vegetale si ciocolata.
VITAMINA B9 SCADE SI RISCUL ATACULUI CEREBRAL
VITAMINA B9 SCADE SI RISCUL ATACULUI CEREBRALIn S.U.A. si Canada s-a implementat un program de fortificare cu acid folic (cunoscut si ca vitamina B9) a produselor pe baza de cereale. Datorita acestui fapt, mortalitatea din cauza accidentelor vasculare cerebrale a scazut semnificativ, dupa cum se arata intr-un studiu publicat intr-o prestigioasa revista medicala americana.
Principalul scop al programului a fost, insa, altul: prevenirea nasterii de copii cu o malformatie congenitala numita spina bifida. Reducerea riscului de infarct la nivelul creierului a fost un "cadou" neasteptat si neintentionat al vitaminei B9. Potrivit cercetatorilor, exista dovezi conform carora homocisteina - un aminoacid care din sange - constituie un factor agravant al bolilor cardiovasculare. Or, s-a constatat ca acidul folic scade nivelul de homocisteina din organism, ceea ce ar putea constitui o explicatie a reducerii numarului de accidente vasculare la consumatorii de alimente bogate in vitamina B9 sau imbogatite cu aceasta. Doza zilnica recomandata este de 400 mcg (0,4 mg), dublandu-se insa la femeile insarcinate si cele care alapteaza.
Este, insa, demn de mentionat ca necesitatile de acid folic ale corpului nostru sunt pe deplin satisfacute daca avem o alimentatie bogata in vegetale. Sparanghelul, spanacul, varza, porumbul, morcovul, fasolea verde, mazarea, rosiile, graul integral, caisele, bananele, portocalele, migdalele sunt surse importante de vitamina B9. De asemenea, ouale, ficatul animalelor, branzeturile fermentate contin si ele acid folic, de mult mai buna calitate si mult mai bine asimilabil decat cel de sinteza chimica..
Vitamina B9 isi pierde proprietatile la caldura si in mediile acide sau alcaline.
Printre celelalte proprietati ale sale se numara si urmatoarele ajuta la formarea ADN-ului; actioneaza ca un factor de crestere; este indispensabila in formarea globulelor rosii, prevenind astfel anemia; favorizeaza echilibrul emotional; diminueaza durerea; creste productia de lapte matern; previne aparitia cancerului la plamani, colon, uter; protejeaza fatul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul si coloana vertebrala; are efect benefic pentru epiderma depigmentata.
Principalul scop al programului a fost, insa, altul: prevenirea nasterii de copii cu o malformatie congenitala numita spina bifida. Reducerea riscului de infarct la nivelul creierului a fost un "cadou" neasteptat si neintentionat al vitaminei B9. Potrivit cercetatorilor, exista dovezi conform carora homocisteina - un aminoacid care din sange - constituie un factor agravant al bolilor cardiovasculare. Or, s-a constatat ca acidul folic scade nivelul de homocisteina din organism, ceea ce ar putea constitui o explicatie a reducerii numarului de accidente vasculare la consumatorii de alimente bogate in vitamina B9 sau imbogatite cu aceasta. Doza zilnica recomandata este de 400 mcg (0,4 mg), dublandu-se insa la femeile insarcinate si cele care alapteaza.
Este, insa, demn de mentionat ca necesitatile de acid folic ale corpului nostru sunt pe deplin satisfacute daca avem o alimentatie bogata in vegetale. Sparanghelul, spanacul, varza, porumbul, morcovul, fasolea verde, mazarea, rosiile, graul integral, caisele, bananele, portocalele, migdalele sunt surse importante de vitamina B9. De asemenea, ouale, ficatul animalelor, branzeturile fermentate contin si ele acid folic, de mult mai buna calitate si mult mai bine asimilabil decat cel de sinteza chimica..
Vitamina B9 isi pierde proprietatile la caldura si in mediile acide sau alcaline.
Printre celelalte proprietati ale sale se numara si urmatoarele ajuta la formarea ADN-ului; actioneaza ca un factor de crestere; este indispensabila in formarea globulelor rosii, prevenind astfel anemia; favorizeaza echilibrul emotional; diminueaza durerea; creste productia de lapte matern; previne aparitia cancerului la plamani, colon, uter; protejeaza fatul de anomalii congenitale ce pot afecta creierul si coloana vertebrala; are efect benefic pentru epiderma depigmentata.
DIETA MEDITERANEANA PREVINE MALADIA ALZHEIMER
DIETA MEDITERANEANA PREVINE MALADIA ALZHEIMERBeneficiile regimului alimentar mediteranean asupra inimii sunt deja cunoscute. Recent, s-a aratat ca aceasta dieta poate reduce substantial riscul de Alzheimer, boala ce consta in pierderea progresiva si irevocabila a memoriei, capacitatii de intelegere etc., ca urmare a deteriorarii tesuturilor nervoase din creier. Persoanele cu un asemenea mod de hranire, caracterizat prin consumul mult peste medie al unei mari varietati de fructe si legume, ulei de masline, precum si de cantitati moderate de vin, dar mai putina carne sau produse lactate, au cu 60% mai multe sanse sa nu dezvolte maladia cerebrala decat cele care au o alimentatie obisnuita. Studiul a durat patru ani si a implicat peste 2.200 de persoane, impartite in doua grupuri, in functie de cat de strict au urmat dieta mediteraneana. Chiar si la cei care au respectat dieta doar in linii mari riscul de Alzheimer a scazut cu 20%. Specialistii sustin ca nu doar anumite alimente, ci regimul in sine, ca intreg, are are efecte pozitive asupra facultatilor mintale.
Vitamina C, ingerul nostru pazitor
Vitamina C, ingerul nostru pazitor
Toate vitaminele sunt de neinlocuit, dar cea mai importanta este vitamina C, din motivele cele mai serioase: carenta totala provoaca moartea din cauza scorbutului, carenta partiala favorizeaza un mare numar de boli, in plus ea avand cel mai vast rol fiziologic dintre toate vitaminele existente in organismul uman. Vitamina C nu este insa acea tableta acrisoara, eventual cu arome de fructe, desi astazi populatia asa o are in minte, de obicei. Ea exista in primul rand in produse naturale si, oricum am asimila-o, e foarte util sa stim la ce serveste, de fapt.Agresiuni ale vietii urbane
Produs publicitar sau „bomboana”? Nici una, nici alta. Carenta totala de vitamina C spuneam ca duce la imbolnavirea de scorbut, unul dintre cele mai dureroase moduri de a muri, dupa circa trei luni de suferinta. Problematica legata de acest element ne intoarce cu milioane de ani in urma, cand – afirma cercetatorii – din cauza unei mutatii, stramosii nostri au pierdut posibilitatea de a sintetiza vitamina C. Asadar, suntem cu totul dependenti de sursele alimentare, pentru a supravietui. Carentele totale insa se manifesta numai in conditii de nutritie anormale (la prizonieri, la marinarii de cursa lunga, la batranii izolati etc.).
In ultima jumatate de secol, populatia s-a indreptat masiv catre viata la oras, unde si deprinderile alimentare sunt schimbate drastic. Practic, depindem de produsele industriei agroalimentare moderne, subordonate mai mult concurentei de piata, decat imperativelor hranirii rationale. Or, alimentatia noastra „industrializata” este mult saracita sau complet lipsita de vitamina C! In schimb, organismul este bombardat cu produse distrugatoare de vitamine: alcool, tutun, pesticide, droguri, medicamente, aditivi alimentari, radiatii, materii poluante etc.
Un cerc vicios
Existenta insasi pare uneori ca ne depaseste, tocmai din cauza fluxurilor colosale si rapide de informatii. Media le dramatizeaza sistematic pentru un impact audiovizual cat mai percutant, ritmurile vietii moderne galopeaza si toate multiplica factorii de stres cronic cu pusee acute, fapt ce mareste considerabil nevoia de vitamina C. Pe deasupra, oamenii au devenit mai putin rezistenti la efectele acestui stres prin hipovitaminoza generala.
E un cerc vicios, de altfel: stresul genereaza carenta, care faciliteaza stresul... Se stie ca orice boala si in special orice infectie se traduce si printr-o marire a necesarului de vitamina C, astfel ca o banala gripa poate usor sa genereze o subcarenta sau o carenta. Acesti doi factori – maladie si stres – pot fi adaugati pe lunga lista a inamicilor vitaminei C.
Vitamina C nu e o jucarie, in afara rolului vitaminizant ea luptand in prima linie impotriva infectiilor, a cancerului, a artrozei, a alergiilor, a patologiilor cardio-vasculare etc. De asemenea, este si un puternic stimulent cerebral si remediu eficace contra hipoglicemiei. In fine, rolul fundamental al oxigenului e inseparabil de cel al vitaminei C, utilizarea acesteia fiind astazi cel mai bun mijloc complementar de optimizare a bio-disponibilitatii. O observatie speciala pentru fumatori: fiecare tigara consuma 25 mg de vitamina C, asadar in jur de 200 mg pierdute dupa fumarea unui pachet intreg.
In apararea imunitatii
Exista destule necunoscute si mituri despre vitamina C. De pilda, ea nu impiedica somnul, ci il stimuleaza. Nevoile personale zilnice variaza in functie de modul de viata, de programul genetic, de poluare, de starea sistemului imunitar, de calitatea alimentatiei s.a.m.d. Cand o carenta de vitamina C se instaleaza progresiv, apare inbatranirea prematura a tesuturilor, dar si scaderea imunitatii, a resurselor fizice si a potentialului intelectual, intrucat ea participa activ la toate schimburile biologice din corp si permite metabolismului sa utilizeze celelalte vitamine si oligoelemente necesare mentinerii sanatatii. Vitamina C e un aliment cotidian la fel de important ca aerul si ca apa.
Atunci cand aerul si apa sunt poluate, organismul are nevoie de mai multa vitamina C, pentru a lupta impotriva toxinelor. Insuficienta constanta de vitamina C in alimente sta la originea slabirii sistemului imunitar, adica a protectiei fiziologice impotriva infectiilor si a tumorilor. Subcarenta regulata favorizeaza si aparitia bolilor cronice considerate de obicei cauzate de inaintarea in varsta: probleme arteriale, hipercolesterolemie, artroze, oboseala cronica, infectii repetitive (in special respiratorii), alergii, intoxicatii cronice, dureri, crampe, guta, anemie, insomnie si lista poate continua.
Cine se teme de vitamina C?
Cea mai eficienta aparare este atacul, se spune. Iar vitamina C, elementul pozitiv care se dovedeste dusmanul neimpacat al „coruperii” organismului nostru prin diversi factori, infrunta agresiuni din foarte multe directii. Vom enumera cei mai redutabili inamici, fara comentarii suplimentare. In ce priveste concluziile si sugestiile, acestea se impun de la sine.
- Stresul inseamna tot ce ne transmite sentimente dezagreabile sau dureroase si include componente mari consumatoare de vitamina C: certuri, nelinisti, griji, doliu, probleme profesionale, familiale sau afective, evenimente socante, producatoare de frici, de tensiuni, conflicte, dar si caldura excesiva sau frig puternic, dureri fizice chiar si moderate, interventii chirurgicale si tratamente medicale, schimbarea locului de munca sau a domiciliului etc.
- medicamentele pot fi si ele distrugatori de vitamina C: antalgicele, antidepresivele, antiinflamatoriile, produsele folosite in chimioterapia anticanceroasa – pe scurt, cam tot ce este „anti”. Iradierile spontane in timpul unor examene radiologice sau in tratamentele radioterapeutice fac si ele parte din aceasta lista.
- Alimentele „moderne” suprasaturate de ingrediente sintetice care dau arome, gusturi, culori, conservanti artificiali, indulcitori si asa mai departe. Sunt acei asa-numiti aditivi alimentari, prezenti si in majoritatea covarsitoare a sucurilor obtinute prin amestecarea unor chimicale cu apa. Aici se incadreaza insa si produsele care la origine au fost naturale, dar in urma prelucrarii industriale repetate si-au pierdut cea mai mare parte din calitatile favorabile organismului nostru (fainuri, uleiuri, zaharuri etc.).
- Precizare: Nu exista nici un fel de manifestare, imediata sau secundara, care sa trimita la administrarea de vitamina C, chiar si in doze mari. Asadar, nu exista riscul de hipervitaminoza, vitamina C (acid ascorbic) nu are nici un fel de toxicitate, nici acuta, nici cronica; nu are efect teratogen asupra fatului si asupra femeii insarcinate, adica nu implica risc de generare a unor malformatii congenitale.
Toate vitaminele sunt de neinlocuit, dar cea mai importanta este vitamina C, din motivele cele mai serioase: carenta totala provoaca moartea din cauza scorbutului, carenta partiala favorizeaza un mare numar de boli, in plus ea avand cel mai vast rol fiziologic dintre toate vitaminele existente in organismul uman. Vitamina C nu este insa acea tableta acrisoara, eventual cu arome de fructe, desi astazi populatia asa o are in minte, de obicei. Ea exista in primul rand in produse naturale si, oricum am asimila-o, e foarte util sa stim la ce serveste, de fapt.Agresiuni ale vietii urbane
Produs publicitar sau „bomboana”? Nici una, nici alta. Carenta totala de vitamina C spuneam ca duce la imbolnavirea de scorbut, unul dintre cele mai dureroase moduri de a muri, dupa circa trei luni de suferinta. Problematica legata de acest element ne intoarce cu milioane de ani in urma, cand – afirma cercetatorii – din cauza unei mutatii, stramosii nostri au pierdut posibilitatea de a sintetiza vitamina C. Asadar, suntem cu totul dependenti de sursele alimentare, pentru a supravietui. Carentele totale insa se manifesta numai in conditii de nutritie anormale (la prizonieri, la marinarii de cursa lunga, la batranii izolati etc.).
In ultima jumatate de secol, populatia s-a indreptat masiv catre viata la oras, unde si deprinderile alimentare sunt schimbate drastic. Practic, depindem de produsele industriei agroalimentare moderne, subordonate mai mult concurentei de piata, decat imperativelor hranirii rationale. Or, alimentatia noastra „industrializata” este mult saracita sau complet lipsita de vitamina C! In schimb, organismul este bombardat cu produse distrugatoare de vitamine: alcool, tutun, pesticide, droguri, medicamente, aditivi alimentari, radiatii, materii poluante etc.
Un cerc vicios
Existenta insasi pare uneori ca ne depaseste, tocmai din cauza fluxurilor colosale si rapide de informatii. Media le dramatizeaza sistematic pentru un impact audiovizual cat mai percutant, ritmurile vietii moderne galopeaza si toate multiplica factorii de stres cronic cu pusee acute, fapt ce mareste considerabil nevoia de vitamina C. Pe deasupra, oamenii au devenit mai putin rezistenti la efectele acestui stres prin hipovitaminoza generala.
E un cerc vicios, de altfel: stresul genereaza carenta, care faciliteaza stresul... Se stie ca orice boala si in special orice infectie se traduce si printr-o marire a necesarului de vitamina C, astfel ca o banala gripa poate usor sa genereze o subcarenta sau o carenta. Acesti doi factori – maladie si stres – pot fi adaugati pe lunga lista a inamicilor vitaminei C.
Vitamina C nu e o jucarie, in afara rolului vitaminizant ea luptand in prima linie impotriva infectiilor, a cancerului, a artrozei, a alergiilor, a patologiilor cardio-vasculare etc. De asemenea, este si un puternic stimulent cerebral si remediu eficace contra hipoglicemiei. In fine, rolul fundamental al oxigenului e inseparabil de cel al vitaminei C, utilizarea acesteia fiind astazi cel mai bun mijloc complementar de optimizare a bio-disponibilitatii. O observatie speciala pentru fumatori: fiecare tigara consuma 25 mg de vitamina C, asadar in jur de 200 mg pierdute dupa fumarea unui pachet intreg.
In apararea imunitatii
Exista destule necunoscute si mituri despre vitamina C. De pilda, ea nu impiedica somnul, ci il stimuleaza. Nevoile personale zilnice variaza in functie de modul de viata, de programul genetic, de poluare, de starea sistemului imunitar, de calitatea alimentatiei s.a.m.d. Cand o carenta de vitamina C se instaleaza progresiv, apare inbatranirea prematura a tesuturilor, dar si scaderea imunitatii, a resurselor fizice si a potentialului intelectual, intrucat ea participa activ la toate schimburile biologice din corp si permite metabolismului sa utilizeze celelalte vitamine si oligoelemente necesare mentinerii sanatatii. Vitamina C e un aliment cotidian la fel de important ca aerul si ca apa.
Atunci cand aerul si apa sunt poluate, organismul are nevoie de mai multa vitamina C, pentru a lupta impotriva toxinelor. Insuficienta constanta de vitamina C in alimente sta la originea slabirii sistemului imunitar, adica a protectiei fiziologice impotriva infectiilor si a tumorilor. Subcarenta regulata favorizeaza si aparitia bolilor cronice considerate de obicei cauzate de inaintarea in varsta: probleme arteriale, hipercolesterolemie, artroze, oboseala cronica, infectii repetitive (in special respiratorii), alergii, intoxicatii cronice, dureri, crampe, guta, anemie, insomnie si lista poate continua.
Cine se teme de vitamina C?
Cea mai eficienta aparare este atacul, se spune. Iar vitamina C, elementul pozitiv care se dovedeste dusmanul neimpacat al „coruperii” organismului nostru prin diversi factori, infrunta agresiuni din foarte multe directii. Vom enumera cei mai redutabili inamici, fara comentarii suplimentare. In ce priveste concluziile si sugestiile, acestea se impun de la sine.
- Stresul inseamna tot ce ne transmite sentimente dezagreabile sau dureroase si include componente mari consumatoare de vitamina C: certuri, nelinisti, griji, doliu, probleme profesionale, familiale sau afective, evenimente socante, producatoare de frici, de tensiuni, conflicte, dar si caldura excesiva sau frig puternic, dureri fizice chiar si moderate, interventii chirurgicale si tratamente medicale, schimbarea locului de munca sau a domiciliului etc.
- medicamentele pot fi si ele distrugatori de vitamina C: antalgicele, antidepresivele, antiinflamatoriile, produsele folosite in chimioterapia anticanceroasa – pe scurt, cam tot ce este „anti”. Iradierile spontane in timpul unor examene radiologice sau in tratamentele radioterapeutice fac si ele parte din aceasta lista.
- Alimentele „moderne” suprasaturate de ingrediente sintetice care dau arome, gusturi, culori, conservanti artificiali, indulcitori si asa mai departe. Sunt acei asa-numiti aditivi alimentari, prezenti si in majoritatea covarsitoare a sucurilor obtinute prin amestecarea unor chimicale cu apa. Aici se incadreaza insa si produsele care la origine au fost naturale, dar in urma prelucrarii industriale repetate si-au pierdut cea mai mare parte din calitatile favorabile organismului nostru (fainuri, uleiuri, zaharuri etc.).
- Precizare: Nu exista nici un fel de manifestare, imediata sau secundara, care sa trimita la administrarea de vitamina C, chiar si in doze mari. Asadar, nu exista riscul de hipervitaminoza, vitamina C (acid ascorbic) nu are nici un fel de toxicitate, nici acuta, nici cronica; nu are efect teratogen asupra fatului si asupra femeii insarcinate, adica nu implica risc de generare a unor malformatii congenitale.
Hrişca previne sângerările nazale
Hrişca previne sângerările nazale
Sângerările nazale sunt stresante! Printre cauzele care stau la originea acestor incidente neplăcute se numără căldura, suprasolicitările fizice şi psihice şi, mai ales, fragilitatea vaselor de sânge locale. Nutriţioniştii au ajuns la concluzia că, în această situaţie, o dietă bogată în vitamina C este salutară. Iar dintre fructe, portocala îndeplineşte această condiţie, fiind recunoscută şi ca un ocrotitor vascular. Prin procentul mare de vitamine pe care-l deţine (50-100 mg la 100 g suc) portocala este şi un antihemoragic şi fluidificant sanguin. Sucul fructului reuşeşte să menţină umiditatea ţesuturilor şi a mucoasei nazale. O constatare îmbucurătoare a specialiştilor care studiază metodele de combatere a acestor incidente hemoragice îi îmbărbătează pe suferinzii în cauză. Hrişca are o extraordinară calitate: întăreşte vasele subţiri de sânge la nivel local. Deci, consumatorii de hrişcă scapă de aceste complicaţii nedorite. Dar puţină lume cunoaşte calităţile sale. Deşi nu este un soi de grâu sau o cereală, aşa cum s-a crezut, ea îndeplineşte calităţile grâului integral.
În unele privinţe, hrişca este chiar superioară acestuia; conţine mai mult calciu şi este bogată în lisină, un aminoacid pe care organismul uman nu-l produce. Cei care sunt alergici la grâu pot beneficia de această alternativă. Studiile recente demonstrează că hrişca (fructul plantei Fagopyrum), înrudită cu rubarba, influenţează procesul de toleranţă al glucozei; este în acest sens o şansă şi pentru diabetici. Altfel spus, la consumatorii de hrişcă, nivelul de glucoză se menţine în limite normale. Tocăniţă cu hrişcă şi hasmaţuchi
Cantităţi: 600 g cartofi, 3 cepe, 2 morcovi, o legătură de hasmaţuchi, 400 g roşii, 200 g mazăre, 100 g paste făinoase, 200 g hrişcă, 100 ml ulei, 200 ml supă de pasăre sau zeamă de zarzavat, usturoi (6-8 căţei, după gust), sare.
Preparare: curăţăm zarzavaturile, le spălăm şi le trecem prin răzătoarea mare. Ceapa se taie bucăţele şi, împreună cu legumele, inclusiv hrişca, vor fi înăbuşite, la foc mic, cu zeama de pui, sucul de roşii şi 50 g ulei. După 20 de minute, adăugăm pastele făinoase fierte, completăm cu apă şi usturoiul tăiat mărunt. Vom pune tocăniţa într-un vas mai mare, uns cu ulei, şi-l vom introduce la cuptor, la foc potrivit. Se serveşte caldă, asezonată cu frunze de hasmaţuchi, tăiate mărunt.
Sângerările nazale sunt stresante! Printre cauzele care stau la originea acestor incidente neplăcute se numără căldura, suprasolicitările fizice şi psihice şi, mai ales, fragilitatea vaselor de sânge locale. Nutriţioniştii au ajuns la concluzia că, în această situaţie, o dietă bogată în vitamina C este salutară. Iar dintre fructe, portocala îndeplineşte această condiţie, fiind recunoscută şi ca un ocrotitor vascular. Prin procentul mare de vitamine pe care-l deţine (50-100 mg la 100 g suc) portocala este şi un antihemoragic şi fluidificant sanguin. Sucul fructului reuşeşte să menţină umiditatea ţesuturilor şi a mucoasei nazale. O constatare îmbucurătoare a specialiştilor care studiază metodele de combatere a acestor incidente hemoragice îi îmbărbătează pe suferinzii în cauză. Hrişca are o extraordinară calitate: întăreşte vasele subţiri de sânge la nivel local. Deci, consumatorii de hrişcă scapă de aceste complicaţii nedorite. Dar puţină lume cunoaşte calităţile sale. Deşi nu este un soi de grâu sau o cereală, aşa cum s-a crezut, ea îndeplineşte calităţile grâului integral.
În unele privinţe, hrişca este chiar superioară acestuia; conţine mai mult calciu şi este bogată în lisină, un aminoacid pe care organismul uman nu-l produce. Cei care sunt alergici la grâu pot beneficia de această alternativă. Studiile recente demonstrează că hrişca (fructul plantei Fagopyrum), înrudită cu rubarba, influenţează procesul de toleranţă al glucozei; este în acest sens o şansă şi pentru diabetici. Altfel spus, la consumatorii de hrişcă, nivelul de glucoză se menţine în limite normale. Tocăniţă cu hrişcă şi hasmaţuchi
Cantităţi: 600 g cartofi, 3 cepe, 2 morcovi, o legătură de hasmaţuchi, 400 g roşii, 200 g mazăre, 100 g paste făinoase, 200 g hrişcă, 100 ml ulei, 200 ml supă de pasăre sau zeamă de zarzavat, usturoi (6-8 căţei, după gust), sare.
Preparare: curăţăm zarzavaturile, le spălăm şi le trecem prin răzătoarea mare. Ceapa se taie bucăţele şi, împreună cu legumele, inclusiv hrişca, vor fi înăbuşite, la foc mic, cu zeama de pui, sucul de roşii şi 50 g ulei. După 20 de minute, adăugăm pastele făinoase fierte, completăm cu apă şi usturoiul tăiat mărunt. Vom pune tocăniţa într-un vas mai mare, uns cu ulei, şi-l vom introduce la cuptor, la foc potrivit. Se serveşte caldă, asezonată cu frunze de hasmaţuchi, tăiate mărunt.
Insulina orală previne diabetul
Insulina orală previne diabetul
Un nou tratament pe bază de cristale de insulină a fost creat de cercetătorii de la Universitatea Bristol. Tratamentul întârzie şi chiar previne diabetul de tip 1, în contextul în care, în ultimii ani, numărul diabeticilor a crescut în rândul copiilor sub cinci ani. Cercetătorii intenţionează să identifice persoanele cu un risc crescut de a face diabet şi să le administreze zilnic, pe cale orală, un tratament pe bază de cristale de insulină. Ceea ce se urmăreşte prin acest tratament este ca sistemul imunitar să identifice insulina prezentă în intestine şi să înveţe să nu o mai perceapă ca pe un pericol. Una dintre cauzele apariţiei diabetului este distrugerea de către sistemul imunitar a celulelor ce produc insulină.
Un nou tratament pe bază de cristale de insulină a fost creat de cercetătorii de la Universitatea Bristol. Tratamentul întârzie şi chiar previne diabetul de tip 1, în contextul în care, în ultimii ani, numărul diabeticilor a crescut în rândul copiilor sub cinci ani. Cercetătorii intenţionează să identifice persoanele cu un risc crescut de a face diabet şi să le administreze zilnic, pe cale orală, un tratament pe bază de cristale de insulină. Ceea ce se urmăreşte prin acest tratament este ca sistemul imunitar să identifice insulina prezentă în intestine şi să înveţe să nu o mai perceapă ca pe un pericol. Una dintre cauzele apariţiei diabetului este distrugerea de către sistemul imunitar a celulelor ce produc insulină.
Un pianist japonez promoveaza ideea de terapie prin muzica
Un pianist japonez promoveaza ideea de terapie prin muzica
Sucurile de fructe apara organismul de boli.
Sucurile de fructe apara organismul de boli.
O dieta bogata in sucuri de fructe ar putea reduce riscurile imbolnavirii de Alzheimer, precum si de alte boli cronice, a demonstrat un studiu al unei echipe de cerce-tatori de la Glasgow University, informeaza BBC Online. Studiul, care a fost axat pe demonstrarea beneficiilor antioxidantilor naturali, a aratat ca sucul de struguri si cel de mere contin cantitati importante de compusi benefici organismului, precum antioxidantii. Antioxidantii naturali reduc degradarea celulelor cauzata de radicalii liberi, o cauza importanta a imbatri ...
O dieta bogata in sucuri de fructe ar putea reduce riscurile imbolnavirii de Alzheimer, precum si de alte boli cronice, a demonstrat un studiu al unei echipe de cerce-tatori de la Glasgow University, informeaza BBC Online. Studiul, care a fost axat pe demonstrarea beneficiilor antioxidantilor naturali, a aratat ca sucul de struguri si cel de mere contin cantitati importante de compusi benefici organismului, precum antioxidantii. Antioxidantii naturali reduc degradarea celulelor cauzata de radicalii liberi, o cauza importanta a imbatri ...
continuare
GREPFRUTUL NE FERESTE DE CANCER
GREPFRUTUL NE FERESTE DE CANCER Sarac in calorii, grepfrutul este ideal...
Cum prevenim osteoporoza
Cum prevenim osteoporoza
CR
Pentru a avea un schelet cat mai puternic, femeile trebuie sa cunoasca factorii care provoaca osteoporoza, sa consume anumite alimente, sa-si trateze eventualele fracturi si sa faca regulat controale medicale de specialitate dupa o anumita varsta, informeaza linternaute.com. Femeile in varsta nu sunt singurele supuse riscului de dezvoltare a unei osteoporoze. Dupa aparitia menopauzei, in jurul varstei de 50 de ani, toate femeile sunt supuse acestui risc. Cunoasterea factorilor de risc, care favorizeaza
CR
Pentru a avea un schelet cat mai puternic, femeile trebuie sa cunoasca factorii care provoaca osteoporoza, sa consume anumite alimente, sa-si trateze eventualele fracturi si sa faca regulat controale medicale de specialitate dupa o anumita varsta, informeaza linternaute.com. Femeile in varsta nu sunt singurele supuse riscului de dezvoltare a unei osteoporoze. Dupa aparitia menopauzei, in jurul varstei de 50 de ani, toate femeile sunt supuse acestui risc. Cunoasterea factorilor de risc, care favorizeaza
Metode de prevenire a ulcerului.
Metode de prevenire a ulcerului.
Ulcerul este o afectiune a stomacului din ce in ce mai intilnita si, de aceea, este importanta cunoasterea metodelor de prevenire a acestei boli, informeaza linternaute.com. De cind specialistii au descoperit ca 80% dintre cazurile de ulcer sint provocate de prezenta in tubul digestiv a unei bacterii, Helicobacter Pylori, tratamentele au devenit mult mai eficace. Este, totusi, mult mai importanta prevenirea acestei boli prin metode precum:
1. Ca masura de precautie se recomanda spalarea miinilor dupa contactul cu alimente si dupa ...
Ulcerul este o afectiune a stomacului din ce in ce mai intilnita si, de aceea, este importanta cunoasterea metodelor de prevenire a acestei boli, informeaza linternaute.com. De cind specialistii au descoperit ca 80% dintre cazurile de ulcer sint provocate de prezenta in tubul digestiv a unei bacterii, Helicobacter Pylori, tratamentele au devenit mult mai eficace. Este, totusi, mult mai importanta prevenirea acestei boli prin metode precum:
1. Ca masura de precautie se recomanda spalarea miinilor dupa contactul cu alimente si dupa ...
continuare
Prevenirea accidentului vascular
Prevenirea accidentului vascular
Pentru suferinzii "de inimă", mai ales pentru cei predispuşi la accidente vasculare, fitoterapia recomandă cura cu salată de leurdă. Timp de cel puţin 2 săptămîni, în fiecare dimineaţă, se consumă cîte o porţie de salată, obţinută dintr-o mînă de frunze. După cura de salată, se continuă tratamentul, cu tinctură: o linguriţă în jumătate de pahar cu apă, de 4 ori/zi, pe stomacul gol.
Citeste articolul
Pentru suferinzii "de inimă", mai ales pentru cei predispuşi la accidente vasculare, fitoterapia recomandă cura cu salată de leurdă. Timp de cel puţin 2 săptămîni, în fiecare dimineaţă, se consumă cîte o porţie de salată, obţinută dintr-o mînă de frunze. După cura de salată, se continuă tratamentul, cu tinctură: o linguriţă în jumătate de pahar cu apă, de 4 ori/zi, pe stomacul gol.
Citeste articolul
PREVENIREA BOLILOR INFECTO-CONTAGIOASE PRIN IMUNIZARE
Vaccinarea (imunizarea artificiala) este procesul de inducere a unei protectii specifice fata de o boala infectioasa prin administrarea de preparate imunobiologice.
Dobandirea rezistentei specifice prin vaccinare se poate face activ sau pasiv, iar protectia se instaleaza in 1-4 saptamani si poate fi de lunga durata, luni sau ani.
Despre acest subiect, l-am intervievat pe dl. prof. univ. dr. Ioan Stelian Bocsan, seful catedrei de Epidemiologie si Asistenta Primara a Starii de Sanatate la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" si directorul Institutului de Sanatate Publica Regionala din Cluj-Napoca.
Dr. Cristina Dascalescu: De ce este important ca parintii sa-si imunizeze copiii incepand cu primele luni de viata?
Prof. dr. Ioan Bocsan: Copilul vine pe lume mostenind de la mama lui inclusiv imunitate, care este insa temporara si dispare in timp. Pe masura ce scade imunitatea mostenita de la mama, riscul copilului de a contracta o boala infectioasa creste, or eu, ca medic, trebuie sa-l fac capabil sa raspunda agresiunii infectioase.
Dr. Cristina Dascalescu: Este important sa se urmareasca un calendar al vaccinarii?
Prof. dr. Ioan Bocsan: Da, categoric! Mama trebuie sa se prezinte la vaccinarea copilului la intervalul indicat, astfel incat el sa fie vaccinat cu toate dozele necesare pentru a realiza o profilaxie completa. Calendarul vaccinarilor este un concept deosebit de important din mai multe puncte de vedere. Ca medic, eu trebuie sa stiu la nivel populational care este receptivitatea sau dimpotriva rezistenta fata de o anumita boala infectioasa in asa fel incat sa stiu care este riscul de posibila epidemie. In al doilea rand este o problema sociala. In momentul in care apare o epidemie la o populatie receptiva, tot segmentul respectiv de populatie este dezorganizat ca si functionare sociala. Sa ne gandim la marea pandemie de gripa care paralizeaza societatea. Se imbolnavesc medicii, farmacistii, brutarii, soferii, profesorii, elevii si toate aceste segmente de activitate raman practic, inactive. Nu in ultimul rand este o problema economica, caci este mult mai ieftin sa cumpar un vaccin ca sa scutesc copilul de boala, decat sa il las sa se imbolnaveasca si chiar daca boala nu este omoratoare, afecteaza economia familiei si a societatii.
Dr. Cristina Dascalescu: Care este parerea dvs. fata de reactiile secundare si adverse ale vaccinarilor?
Prof. dr. Ioan Bocsan: Vaccinarile, ca orice alt act medical, au nu numai beneficii, ele pot comporta anumite neajunsuri. In cazul vaccinurilor injectabile, care sunt majoritatea, primordial este cel psihologic. Mama prin statutul ei, are reticenta fata de situatia in care copilul va plange. Apoi, ca la orice medicatie sunt posibile efecte secundare, de ordin farmacologic. Vaccinul in sine poate sa aiba reactii nedorite datorita statutul lui de medicament, dar si de reactivitatea particulara a celui vaccinat. Aici se pot incrimina componentele vaccinului, terenul biologic pe care s-a vaccinat, eventualele boli asociate, care initial nu s-au cunoscut. Toate aceste reactii secundare insa palesc la bilantul medical, in momentul in care se iau in considerare efectul protector si benefic la nivel populational. Cunoastem exemplul clasic a pandemiei de gripa din anul 1918 care a omorat aproape 50 de milioane de oameni, mai mult decat cele doua razboaie mondiale. Sa ne gandim si la epidemia de rujeola. Imi amintesc ca la inceputul carierei mele in anii ´70, inca aveam epidemie de rujeola la clinica de boli infectioase din Cluj si in fiecare noapte imi mureau 4-5 cazuri. In momentul acesta sunt ani in care nu vad nici o rujeola, iar cazuri mortale nu mai avem de foarte multa vreme.
Dr. Cristina Dascalescu: Ce sfaturi ati da celor ce au nevoie de vaccin, de la primii pasi pana la decadele mari de varsta?
Prof. dr. Ioan Bocsan: In primul rand, sa nu uite ca exista vaccin. In al doilea rand, sa apeleze la sfatul medicului de familie, care stie cand trebuie vaccinat pacientul, in ce circumstante, in ce fel reactioneaza la un efect nedorit al vaccinului, in ce masura prescrie un anumit preparat vaccinal. Ceea ce este foarte important, ca un efect global al vaccinarii, este sa stim cine este vaccinat, evidenta fiind esentiala pentru toata strategia de preventie si control a bolilor infectioase prevenibile prin vaccinare in intreaga lume. Atata timp cat pacientii sau familia nu solicita vaccinarea sau iau vaccinul si il fac in conditii private fara sa instiinteze medicul de familie, sunt cazuri ce genereaza erori in aprecierea receptivitatii generale, in evaluarea necesarului de vaccin, in construirea politicii de vaccinare pe plan local, regional sau national.
Interviu realizat de
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina
de familie
Dobandirea rezistentei specifice prin vaccinare se poate face activ sau pasiv, iar protectia se instaleaza in 1-4 saptamani si poate fi de lunga durata, luni sau ani.
Despre acest subiect, l-am intervievat pe dl. prof. univ. dr. Ioan Stelian Bocsan, seful catedrei de Epidemiologie si Asistenta Primara a Starii de Sanatate la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" si directorul Institutului de Sanatate Publica Regionala din Cluj-Napoca.
Dr. Cristina Dascalescu: De ce este important ca parintii sa-si imunizeze copiii incepand cu primele luni de viata?
Prof. dr. Ioan Bocsan: Copilul vine pe lume mostenind de la mama lui inclusiv imunitate, care este insa temporara si dispare in timp. Pe masura ce scade imunitatea mostenita de la mama, riscul copilului de a contracta o boala infectioasa creste, or eu, ca medic, trebuie sa-l fac capabil sa raspunda agresiunii infectioase.
Dr. Cristina Dascalescu: Este important sa se urmareasca un calendar al vaccinarii?
Prof. dr. Ioan Bocsan: Da, categoric! Mama trebuie sa se prezinte la vaccinarea copilului la intervalul indicat, astfel incat el sa fie vaccinat cu toate dozele necesare pentru a realiza o profilaxie completa. Calendarul vaccinarilor este un concept deosebit de important din mai multe puncte de vedere. Ca medic, eu trebuie sa stiu la nivel populational care este receptivitatea sau dimpotriva rezistenta fata de o anumita boala infectioasa in asa fel incat sa stiu care este riscul de posibila epidemie. In al doilea rand este o problema sociala. In momentul in care apare o epidemie la o populatie receptiva, tot segmentul respectiv de populatie este dezorganizat ca si functionare sociala. Sa ne gandim la marea pandemie de gripa care paralizeaza societatea. Se imbolnavesc medicii, farmacistii, brutarii, soferii, profesorii, elevii si toate aceste segmente de activitate raman practic, inactive. Nu in ultimul rand este o problema economica, caci este mult mai ieftin sa cumpar un vaccin ca sa scutesc copilul de boala, decat sa il las sa se imbolnaveasca si chiar daca boala nu este omoratoare, afecteaza economia familiei si a societatii.
Dr. Cristina Dascalescu: Care este parerea dvs. fata de reactiile secundare si adverse ale vaccinarilor?
Prof. dr. Ioan Bocsan: Vaccinarile, ca orice alt act medical, au nu numai beneficii, ele pot comporta anumite neajunsuri. In cazul vaccinurilor injectabile, care sunt majoritatea, primordial este cel psihologic. Mama prin statutul ei, are reticenta fata de situatia in care copilul va plange. Apoi, ca la orice medicatie sunt posibile efecte secundare, de ordin farmacologic. Vaccinul in sine poate sa aiba reactii nedorite datorita statutul lui de medicament, dar si de reactivitatea particulara a celui vaccinat. Aici se pot incrimina componentele vaccinului, terenul biologic pe care s-a vaccinat, eventualele boli asociate, care initial nu s-au cunoscut. Toate aceste reactii secundare insa palesc la bilantul medical, in momentul in care se iau in considerare efectul protector si benefic la nivel populational. Cunoastem exemplul clasic a pandemiei de gripa din anul 1918 care a omorat aproape 50 de milioane de oameni, mai mult decat cele doua razboaie mondiale. Sa ne gandim si la epidemia de rujeola. Imi amintesc ca la inceputul carierei mele in anii ´70, inca aveam epidemie de rujeola la clinica de boli infectioase din Cluj si in fiecare noapte imi mureau 4-5 cazuri. In momentul acesta sunt ani in care nu vad nici o rujeola, iar cazuri mortale nu mai avem de foarte multa vreme.
Dr. Cristina Dascalescu: Ce sfaturi ati da celor ce au nevoie de vaccin, de la primii pasi pana la decadele mari de varsta?
Prof. dr. Ioan Bocsan: In primul rand, sa nu uite ca exista vaccin. In al doilea rand, sa apeleze la sfatul medicului de familie, care stie cand trebuie vaccinat pacientul, in ce circumstante, in ce fel reactioneaza la un efect nedorit al vaccinului, in ce masura prescrie un anumit preparat vaccinal. Ceea ce este foarte important, ca un efect global al vaccinarii, este sa stim cine este vaccinat, evidenta fiind esentiala pentru toata strategia de preventie si control a bolilor infectioase prevenibile prin vaccinare in intreaga lume. Atata timp cat pacientii sau familia nu solicita vaccinarea sau iau vaccinul si il fac in conditii private fara sa instiinteze medicul de familie, sunt cazuri ce genereaza erori in aprecierea receptivitatii generale, in evaluarea necesarului de vaccin, in construirea politicii de vaccinare pe plan local, regional sau national.
Interviu realizat de
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina
de familie
Cum sa previi obezitatea
Cum sa previi obezitatea
Calculatorul si fast-foodul sint principalele motive care au dus la cresterea numarului persoanelor obeze in rindul romanilor.
Cel putin unu din trei romani este supraponderal, iar unu din patru romani este obez. Aceste statistici plaseaza Romania pe locul al treilea in Europa privind numarul obezilor. Medicii endocrinologi sint de parere ca principalele cauze ale obezitatii sint sedentarismul si alimentatia nesanatoasa.
„Inca de mici, copiii sint supusi unui regim alimentar nesanatos si incurajati sa duca o viata sedentara. Pentru o nota buna sau pentru ca a fost cuminte, copilul primeste dulciuri sau este lasat sa se joace mai mult pe calculator“, sustine Aurelian Ranetti, medic endocrinolog la Spitalul Militar Central.
Peste 40% dintre copiii din Romania sint supraponderali. „La noi, procentajul copiilor supraponderali sau chiar obezi a crescut ingrijorator. Un procent de 40 este foarte grav. Avem cazuri si de copii care, la o virsta de pina in 12 ani, au peste 100 de kilograme“, declara Constantin Dumitrache, presedintele Societatii de Endocrinologie.
Prevenire si combatere
Pentru a preveni obezitatea, specialistii recomanda in primul rind un regim alimentar sanatos. „Trebuie evitate pe cit posibil mincarurile de tip fast-food. Si stresul de zi cu zi este un factor important care poate duce la obezitate“, adauga Aurelian Ranetti.
Pentru combaterea obezitatii, solutiile difera de la caz la caz, sustin specialistii. „Obezitatea este o boala cronica, ce trebuie tratata ca atare, sub stricta supraveghere a unui medic. Tratarea obezitatii se face doar prin consultarea pacientului de catre un medic specialist, deoarece regimul pe care pacientul va trebui sa-l urmeze depinde de pulsul sau, de tensiunea arteriala, de greutate, de inaltime, de faptul daca acesta mai sufera sau nu de o alta boala“, declara Aurelian Ranetti.
El adauga faptul ca o persoana obeza risca sa se imbolnaveasca mai usor de boli cardiovasculare, diabet sau cancer.
Calculatorul si fast-foodul sint principalele motive care au dus la cresterea numarului persoanelor obeze in rindul romanilor.
Cel putin unu din trei romani este supraponderal, iar unu din patru romani este obez. Aceste statistici plaseaza Romania pe locul al treilea in Europa privind numarul obezilor. Medicii endocrinologi sint de parere ca principalele cauze ale obezitatii sint sedentarismul si alimentatia nesanatoasa.
„Inca de mici, copiii sint supusi unui regim alimentar nesanatos si incurajati sa duca o viata sedentara. Pentru o nota buna sau pentru ca a fost cuminte, copilul primeste dulciuri sau este lasat sa se joace mai mult pe calculator“, sustine Aurelian Ranetti, medic endocrinolog la Spitalul Militar Central.
Peste 40% dintre copiii din Romania sint supraponderali. „La noi, procentajul copiilor supraponderali sau chiar obezi a crescut ingrijorator. Un procent de 40 este foarte grav. Avem cazuri si de copii care, la o virsta de pina in 12 ani, au peste 100 de kilograme“, declara Constantin Dumitrache, presedintele Societatii de Endocrinologie.
Prevenire si combatere
Pentru a preveni obezitatea, specialistii recomanda in primul rind un regim alimentar sanatos. „Trebuie evitate pe cit posibil mincarurile de tip fast-food. Si stresul de zi cu zi este un factor important care poate duce la obezitate“, adauga Aurelian Ranetti.
Pentru combaterea obezitatii, solutiile difera de la caz la caz, sustin specialistii. „Obezitatea este o boala cronica, ce trebuie tratata ca atare, sub stricta supraveghere a unui medic. Tratarea obezitatii se face doar prin consultarea pacientului de catre un medic specialist, deoarece regimul pe care pacientul va trebui sa-l urmeze depinde de pulsul sau, de tensiunea arteriala, de greutate, de inaltime, de faptul daca acesta mai sufera sau nu de o alta boala“, declara Aurelian Ranetti.
El adauga faptul ca o persoana obeza risca sa se imbolnaveasca mai usor de boli cardiovasculare, diabet sau cancer.
- Cind este prea tirziu
Pentru cei care au apucat totusi sa se ingrase, ReductoStart ofera medicamente de slabit. „Reductil este un medicament ce se administreaza doar cu recomandarea unui medic specialist, dupa un control medical amanuntit. El actioneaza in functie de organismul fiecaruia, si impreuna cu o dieta si sport“, declara medicul endocrinolog Aurelian Ranetti. El adauga faptul ca Reductil poate fi folosit de adolescentii cu virste de peste 14 ani, cei care sufera de boli cardiovasculare sau de diabet, dar numai sub controlul periodic al medicului specialist. O cutie de Reductil costa 90 de lei si contine 28 de tablete.
http://host2.cotidianul.ro/index.php?id=9060&art=23807&cHash=c62f7eca4o
Pagina 12 din 20 • 1 ... 7 ... 11, 12, 13 ... 16 ... 20
Pagina 12 din 20
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum