Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2Scris de Admin 26.08.17 22:37
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36
» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18
» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54
» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13
» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01
» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07
TRECUT
Pagina 4 din 13
Pagina 4 din 13 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 11, 12, 13
TRECUT
Rezumarea primului mesaj :
Istoria cunoasterii in date
http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=8&id=365
Istoria cunoasterii in date
http://www.stiintasitehnica.ro/index.php?menu=8&id=365
Ultima editare efectuata de catre Admin in 16.07.11 17:53, editata de 7 ori
De la stiinta la ocultism
De la stiinta la ocultism
Alchimistii din secolele XII-XIII cauta sa obtina o legitimitate stiintifica. La inceputul secolului XII, incep sa castige acest prestigiu. Alchimistii nu mai sunt vazuti ca niste artizani care lucreaza cu materia, ci ca oameni de stiinta. Alchimia e comparata, de pilda, cu medicina. In opinia savantului Albert cel Mare (1197-1280) „alchimistii elibereaza sulful si mercurul (din care se credea ca este compusa materia) de impuritati, asa cum un medic il elibereaza pe pacient de bolile care il macina”. O metafora care prinde radacini.
Lucrurile incep insa sa se schimbe incepand cu secolul XIII. Unii alchimisti sunt interesati de alcool. Distileaza in alambicuri diverse amestecuri de lichide pentru a separa unii constituenti ai acestora, prin evaporare la diverse temperaturi. Altii extrag anumite substante din plante sau se ocupa de acizi. Pentru prima oara este mentionat acidul nitric, in secolul XIII, intr-o lucrare denumita De inventione veritas, scrisa de un anume Geber, care ofera urmatoarea reteta. „Pentru a-l obtine, e nevoie sa incalzesti la foc puternic un amestec de vitriol de arama, alaun si salpetru. In urma acestui proces, se degaja gaze nitrice care, amestecate cu apa, formeaza acidul nitric. Cel care permite separarea aurului si argintului unui aliaj.”
Pe de alta parte, alchimistii descopera ca potasiul, salpetrul si alaunul sunt derivate din sarea de mare. Sunt doar cateva exemple dintr-o sumedenie de experiente si presupuneri din sfera alchimiei.
Pe de alta parte, alchimistii descopera ca potasiul, salpetrul si alaunul sunt derivate din sarea de mare. Sunt doar cateva exemple dintr-o sumedenie de experiente si presupuneri din sfera alchimiei.
Datorita alchimistilor, Evul Mediu se imbogateste cu coloranti, prin tehnici perfect stapanite, printre materiile prime figurand hematitul (oxidul de fier), cinabrul (sulfura de mercur) sau miniumul (oxidul de plumb). Distilarea alcoolului (la inceput in scopuri medicale) devine o preocupare din ce in ce mai mare, influentand o noua conceptie legata de cautarea elixirului vietii. In secolul XIV, transformarea metalelor se afla pe locul al doilea, primand orientarile farmaceutice.
La inceputurile Renasterii, se intensifica preocuparea de a produce aur din metale. Bineinteles ca acest lucru nu s-a intamplat niciodata. Practicienii au reusit doar sa produca o culoare foarte asemanatoare cu cea a aurului folosindu-se de enigmaticul „elixir galben”. In cele din urma, esecurile si fraudele au patat reputatia stiintifica a alchimistilor. Alchimia, marcata de descoperirea unor texte hermeneutice, imbracata intr-un limbaj simbolic, se indreapta spre esoterism si misticism. Incepand cu secolul XVIII, se debaraseaza, incetul cu incetul, de caracterul ei stiintific, devenind o disciplina oculta.
De la focul grecesc la cutremurele la comanda
De la focul grecesc la cutremurele la comanda
De cele mai multe ori, marile descoperiri si inventii din istoria omenirii au reprezentat rodul a ani de cercetari si eforturi, a nenumarate incercari esuate, pana la a obtine mult doritul rezultat final. Toate aceste inventii au venit din mintea unor oameni geniali, care au avut curajul sa „vada” mult mai departe in viitor decat semenii lor, chiar si cu riscul de a fi considerati lunatici. Astazi, cand stiinta si tehnologia au atins un nivel de neimaginat nu mai departe de acum un secol, inventiile se succed intr-un ritm ametitor. Exista insa o serie de inventii din trecut care, desi pierdute poate pentru totdeauna, continua sa ne fascineze, facandu-ne sa consideram ca oamenii de atunci erau cel putin la fel de ingeniosi precum cei de acum.
Focul grecesc
Printre armele folosite cu succes de bizantini, de-a lungul secolului, s-a numarat si asa-numitul „foc grecesc”, un lichid inflamabil, ce avea proprietatea bizara de a arde si pe apa si astfel, de a incendia corabiile inamice. Nu se stie cine l-a inventat si cand anume, iar ingre-dientele si procesul de fabricare erau secrete bine pazite. Atat de stricte erau reglementarile privind formula chimica a focului grecesc, incat dupa caderea Constantinopolelui nimeni nu va mai auzi vreodata de el si nimeni nu va mai sti sa-l fabrice. Se pare insa ca printre ingrediente se numara titeiul brut, varul nestins si colofoniul. Spre deosebire de napalm, cu care adesea unii fac greseala sa-l compare, focul grecesc nu putea fi stins nici cu nisip. Nu se stie nici macar cum actiona; unii sustin ca se autoaprindea instantaneu, la simplul contact cu aerul, in vreme ce altii cred ca ajungand in contact cu aerul se amorsa doar, fiind nevoie de o flacara deschisa spre a-l aprinde. Singurul inconvenient al teribilei arme era raza sa de actiune foarte mica. Din aceasta cauza, el nu putea fi folosit decat in bataliile navale, cand era intr-adevar foarte eficient, arzand corabiile din lemn inamice. In schimb, pe uscat nu a fost folosit in lupte deschise, ci doar la apararea zidurilor Constantinopolelui.
Perpetuum mobile
Multi nu au auzit despre Viktor Schauberger; cei care stiu cate ceva despre el spun ca a fost un inventator german ce ar fi gasit secretul miscarii perpetue si ar fi realizat chiar dispozitive menite sa-i demonstreze descoperirea. Cum un perpetuum mobile ar viola legile fundamentale ale fizicii si conceptul conservarii energiei, Schauberger nu a pretins niciodata ca ar fi inventat masini care functionau neintrerupt, ci doar ca ar folosi puterea naturala a Pamantului. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, savantul a fost internat de nazisti intr-un lagar de concentrare si obligat sa lucreze la un proiect al discului zburator, pe baza ideilor sale vizand energia telurica. Dupa razboi, Schauberger a fost tinut in custodie timp de noua luni de catre Aliati, fiind interogat de reprezentantii agentiilor secrete americane in legatura cu inventiile lui. Americanii i-au confiscat toate documentele si prototipurile realizate, despre care se spune ca dovedeau practic posibilitatea folosirii misterioasei energii a Pamantului, pentru punerea in miscare permanenta a unor vehicule.
Nu se stie ce s-a intamplat cu aceste dispozitive dar se banuieste ca ar fi fost distruse, pentru a nu cadea in mainile sovieticilor, ai caror spioni misunau prin Statele Unite, in timpul razboiului rece. „Golit” de informatii, Schauberger a fost trimis inapoi in Europa, unde a murit, dupa cateva zile, intr-un mod la fel de bizar ca si Reich, ceea ce de asemenea i-a facut pe multi sa creada ca ar fi fost de fapt „redus la tacere”, spre a nu spune lucruri compromitatoare...
Fuziunea la rece
Dupa cum se stie, toate bombele nucleare si centralele atomice producatoare de electricitate existente azi functioneaza pe baza fuziunii la cald a atomilor de plutoniu sau uraniu. Fuziunea la rece, care ar implica mai putine riscuri, ramane deocamdata un vis prea indepartat al savantilor, desi au existat oameni de stiinta care au sustinut ca ar fi implinit acest vis. Printre ei, Eugene Mallove, autor al cartii „Foc din gheata”, care, alaturi de doi colegi de la Universitatea Utah, Stanley Pons si Martin Fleischmann, ar fi reusit sa produca in 1989 energie atomica folosind un procedeu de fuziune la rece, repetand experimentul de mai multe ori, in fata unor colegi fizicieni. Dar comunitatea stiintifica a privit cu reticenta afirmatiile lui Mallove si l-a supus, in presa, unei campanii de ridicularizare. In plus, universitatea i-a retras fondurile de cercetare si el fost supus unei marginalizari accentuate. In cele din urma, pe 14 mai 2004, aflat la Norwich, Connecticut, pentru o serie de conferinte, Mallove a fost surprins, intr-o seara, la intrarea in motelul unde se cazase, de un agresor necunoscut, care l-a lovit pana l-a lasat fara suflare, motiv in plus pentru adeptii teoriei conspiratiei sa pretinda ca ar fi fost de fapt eliminat de atotputernicii industriei atomice, carora incercase sa le „tulbure apele”...
Motorul care merge cu apa
Despre Stanley Meyer unii au spus ca a fost cel mai mare inventator al lumii, de la Tesla incoace, in vreme ce altii l-au privit ca pe un ingenios sarlatan. El a fost primul care a vorbit despre tehnologia electrolizei de inalta eficienta, menita sa genereze un motor functional numai pe baza de apa. De asemenea, a obtinut noua patente referitoare la „masina cu apa”, ce implicau celule in serie, producatoare de hidrogen monoatomic, din apa, un tip de hidrogen care degaja mult mai multa energie decat hidrogenul obisnuit, din electroliza standard. Totusi, nu putem nega ca activitatea lui Meyer ramane controversata. Doi investitori, atrasi de ideile sale, i-au platit o insemnata suma de bani pentru cercetarile sale, pentru ca apoi sa se simta trasi pe sfoara si sa-l dea in judecata.
Meyer a fost condamnat la plata de despagubiri si, in 1998, a murit, la fel de straniu dar si de „oportun”, ar spune cinicii, ca si predecesorii sai in materie de inventii uimitoare dar deranjante pentru industriasii planetei. Oficial, autopsia a relevat ca inventatorul murise din cauza unui anevrism cerebral dar asta nu i-a impiedicat pe adeptii teoriei conspiratiei sa pretinda ca de fapt el ar fi fost asasinat de petrolistii arabi, magnatii petrolului din Statele Unite sau de serviciile secrete, pentru ca descoperirile lui ar fi dat o lovitura mortala industriei petrolului, generatoare de profituri de zeci de miliarde de dolari in buzunarele nababilor.
Cutremure la comanda
S-a scris mult, in ultima vreme, dupa o serie de seisme inexplicabile produse in Caucaz sau sud-estul Asiei, ca in spatele acestor miscari tectonice s-ar afla de fapt agentii militare secrete ale marilor puteri, capabile sa realizeze asemenea experimente apocaliptice spre a da „lectii” unor rebeli. Nu stim cat adevar se afla in spatele unor asemenea afirmatii dar este cert ca experientele vizand producerea de cutremure artificiale nu sunt un apanaj al ultimelor decenii. Pionierul lor a fost controversatul om de stiinta Nikola Tesla, considerat aproape unanim cel mai mare inventator modern.
La un moment dat, in timpul experientelor sale cu oscilatori mecanici, Tesla a reusit sa genereze o unda de rezonanta atat de puternica incat a zguduit din temelii cladirile din jur, fapt pentru care genialul savant s-a trezit cu plangeri la politie. Tesla a fost convins ca gasise o tehnica avansata de transmitere a energiei. El afirma ca putea transforma scoarta terestra intr-o imensa sursa de energie. Dar tehnologia gandita de Tesla mai continea un aspect, acela de concentrare masiva de energie avand o putere distructiva terifianta. Emitatorul sau putea furniza o putere de o suta de miliarde de wati (100 milioane kW!).
Focalizata, aceasta energie, concentrata pentru o scurta perioada de timp, putea produce 1016 J (zece milioane de miliarde de Joules), echivalentul a zece megatone TNT. Tesla afirma ca dispunand doar de o cantitate foarte mica de energie se pot crea furtuni pustiitoare, dar si cutremure devastatoare ce pot distruge continente intregi.
Focalizata, aceasta energie, concentrata pentru o scurta perioada de timp, putea produce 1016 J (zece milioane de miliarde de Joules), echivalentul a zece megatone TNT. Tesla afirma ca dispunand doar de o cantitate foarte mica de energie se pot crea furtuni pustiitoare, dar si cutremure devastatoare ce pot distruge continente intregi.
Telefonul mobil există încă din 1922?
Telefonul mobil există încă din 1922?
Un scurtmetraj mut, descoperit accidental, dovedeşte că ideea de telefonie mobilă datează încă din 1922, şi nu din anii '50 şi '60 ai secolului trecut. Angajaţii celebrei arhive britanice de film "British Pathe" au găsit, întîmplător, o înregistrare din 1922, în care este prezentat primul telefon mobil din lume.
Filmul alb-negru, intitulat "Evin wireless", prezintă două tinere americance aflate pe stradă, care ţin în mînă un telefon mobil cu clapetă. Filmul, descoperit recent în arhivele "British Pathe", a suscitat interes, iar acum se încearcă să se afle detalii despre această "tehnologie" interesantă. "Este uimitor că lumea se gîndea la telefoane mobile cu aproape 90 de ani în urmă. Ne-am obişnuit să asociem această tehnologie cu anii '50 - '60 ai secolului trecut, dar acest lucru s-a întîmplat cu 4 ani înainte de apariţia televiziunii", a declarat un reprezentant al arhivei. Această înregistrare reprezintă încă un mister pentru britanici, deoarece pe cutie nu există nici o explicaţie mai detaliată a originii filmului, fiind solicitate să contacteze arhiva toate persoanele care deţin informaţii despre această peliculă. Citeste mai mult...
Un scurtmetraj mut, descoperit accidental, dovedeşte că ideea de telefonie mobilă datează încă din 1922, şi nu din anii '50 şi '60 ai secolului trecut. Angajaţii celebrei arhive britanice de film "British Pathe" au găsit, întîmplător, o înregistrare din 1922, în care este prezentat primul telefon mobil din lume.
Filmul alb-negru, intitulat "Evin wireless", prezintă două tinere americance aflate pe stradă, care ţin în mînă un telefon mobil cu clapetă. Filmul, descoperit recent în arhivele "British Pathe", a suscitat interes, iar acum se încearcă să se afle detalii despre această "tehnologie" interesantă. "Este uimitor că lumea se gîndea la telefoane mobile cu aproape 90 de ani în urmă. Ne-am obişnuit să asociem această tehnologie cu anii '50 - '60 ai secolului trecut, dar acest lucru s-a întîmplat cu 4 ani înainte de apariţia televiziunii", a declarat un reprezentant al arhivei. Această înregistrare reprezintă încă un mister pentru britanici, deoarece pe cutie nu există nici o explicaţie mai detaliată a originii filmului, fiind solicitate să contacteze arhiva toate persoanele care deţin informaţii despre această peliculă. Citeste mai mult...
Laserul aniverseaza 50 de ani Primul flash de lumina al unui
Laserul aniverseaza 50 de ani
Primul flash de lumina al unui laser rosu a fost produs cu ajutorul unui cristal ... detalii »
Primul flash de lumina al unui laser rosu a fost produs cu ajutorul unui cristal ... detalii »
Erupţiile vulcanice au provocat migraţia popoarelor
Erupţiile vulcanice au provocat migraţia popoarelor
Din datele strânse de specialişti până acum rezultă că după fiecare erupţie vulcanică majoră consemnată în istorie a urmat o perioadă de răcire globală a climei. Aceasta a produs efecte majore asupra istoriei omenirii. Cele mai importante au fost migraţiile popoarelor [...]
Din datele strânse de specialişti până acum rezultă că după fiecare erupţie vulcanică majoră consemnată în istorie a urmat o perioadă de răcire globală a climei. Aceasta a produs efecte majore asupra istoriei omenirii. Cele mai importante au fost migraţiile popoarelor [...]
Ştaţi că…faxul a fost inventat înaintea telefonului?
Ştaţi că…faxul a fost inventat înaintea telefonului?
Inventatorul scoţian Alexande Bain a inventat ceasul electric în 1841. În 1843, el a folosit această invenţie pentru a patenta un dispozitiv care se putea sincroniza cu altul asemănător de-a lungul liniilor de telegraf. Conform unor relatări, el a putut trimite prin telegraf fotografia unui viţel...
Inventatorul scoţian Alexande Bain a inventat ceasul electric în 1841. În 1843, el a folosit această invenţie pentru a patenta un dispozitiv care se putea sincroniza cu altul asemănător de-a lungul liniilor de telegraf. Conform unor relatări, el a putut trimite prin telegraf fotografia unui viţel...
Viespile au descoperit antibioticele acum cateva milioane de
Viespile au descoperit antibioticele acum cateva milioane de ani
Evolutia oamenilor, influentata de virusuri Cercetatorii ita
Evolutia oamenilor, influentata de virusuri
Cercetatorii italieni au descoperit cum au influentat virusurile evolutia oamenilor, lucru
Cercetatorii italieni au descoperit cum au influentat virusurile evolutia oamenilor, lucru
Misterioasa Masă de smarald a lui Hermes
Misterioasa “Masă de smarald a lui Hermes” (”Hermes Trismegistus”), sau cum au anticipat anticii principiile fizicii moderne
„Masa de smarald a lui Hermes” este de cel mai înalt interes pentru amatori sau specialişti versaţi în istoria ştiinţei. Lucrarea este adesea atribuită Evului Mediu, dar stilul său şi absenţa totală a termenilor alchimici medievali lasă să se presupună o origine mai veche. Doctorul...
„Masa de smarald a lui Hermes” este de cel mai înalt interes pentru amatori sau specialişti versaţi în istoria ştiinţei. Lucrarea este adesea atribuită Evului Mediu, dar stilul său şi absenţa totală a termenilor alchimici medievali lasă să se presupună o origine mai veche. Doctorul...
Top10 Experimente din 2009 !
Top10 Experimente din 2009 !
10. Secretele cromozomului de grau
De cinci ori mai mare decat cel uman, genomul de grau s-a aratat a fi neasteptat de greu de descifrat. Pana de curand, cercetarile asupra acestuia incetasera din considerente de natura tehnica, insa odata cu aparitia posibilitatii segmentarii, lucrurile par sa ia o alta turnura. Primul cromozom obtinut va dezvalui in sfarsit secretele acestei cereale. Cunoasterea genomului de grau inseamna un avantaj deloc de neglijat in selectionarea noilor varietati. Problema este ca acest genom este format din sapte cromozomi, prezent fiecare in alte sase exemplare, cu o lungime de cinci ori mai mare decat cel al omului. Este constituit din 80% secvente repetate, dificil de distins una de cealalta. Oamenii de stiinta se asteapta ca anul 2009 sa aduca un nou avans in acest proiect, odata cu segmentarea cromozomului 3B, cel mai mare dintre cele sapte. Echipa internationala implicata in acest proiect a reusit deja realizarea primului pas indispensabil atingerii scopului: obtinerea hartii fizice a cromozomului.
9. Lumina ghidata artificial
Legile fizicii optice incep sa paleasca in fata noilor tehnologii, care merg pana la fabricarea lentilelor plate sau pana la invizibilitatea obiectelor. “Mai degraba un voal de invizibilitate”, a anuntat presa stiintifica, comentand rezultatele experimentelor pe care fizicienii John Pendry si David Smith, le-au inceput inca din 2006. Cei doi au reusit sa demonstreze in teorie efectele unui nou tip de materiale, metamaterialele, care ar putea curba razele electromagnetice pentru a forta un obiect sa se contorsioneze, facandu-l astfel invizibil. Iar aventura nu se opreste aici, deoarece noi aplicatii ale acestora vor fi facute publice in curand. Materialele artificiale sunt formate din motive minuscule care se repeta periodic. Aranjamentul permite modularea indicelui optic, care caracterizeaza modul de propagare al luminii. Prin fabricarea materialelor cu un indice optic inferior poate fi controlata ruta undelor electromagnetice in interior. In domeniul microundelor exista deja aplicatii: antenele ultraplate pe baza de metamateriale. “Putem controla faza undei si putem varia din punct de vedere electronic distanta intre motive, pentru a modula lungimea undei sau directia emisiei si receptiei”, a declarat Andre de Lustrac, din cadrul Institutului de Electronica Fundamentala din Orsay. Echipa sa a depus deja un brevet pentru aceasta inventie.
8. Gazele moleculare cuantice
Aproape de valoarea zero absolut, moleculele diatomice ar trebui sa releve comportamente cuantice noi. Moleculele foarte stabile, constituite din doi atomi diferiti, potasiu si rubidiul, au fost evidentiate in 2008 la temperaturi apropiate de valoarea zero absolut. In interiorul acestor molecule, electronii nu sunt repartizati intr-o maniera omogena. Unul dintre atomi poarta un surplus de sarcina electrica, iar celalalt este deficitar, ceea ce duce la formarea unui dipol electric. Moleculele interactioneaza intre ele prin intermediul legaturilor care se stabilesc intre cele doua zone, permitand realizarea masuratorilor precise asupra comportamentului unui gaz care prezinta atat proprietati cuantice, cat si interactiuni cu bataie lunga.
7. Bacteriile care trateaza obezitatea
Obezitatea este departe de a fi doar o problema de estetica. In acest moment, este una dintre afectiunile de care sufera o mare parte din populatia lumii, atingand cote alarmante in Marea Britanie si Statele Unite. Desi la prima vedere, poate parea o banalitate in comparatie cu alte boli care ucid mii de oameni, obezitatea este doar inceputul acestora. Inventarierea detaliata a bacteriilor care salasuiesc in tubul nostru digestiv deschide calea unor noi tratamente impotriva obezitatii. Proiectul urmareste intelegerea profunda a acestor bacterii si a modului in care interactioneaza cu organismul uman. Numarul lor este de 10 ori mai mare decat al celulelor din corp, si cu toate acestea, nu sunt cunoscute decat 20% pana la 30% din numarul lor total. Segmentarea genomului va furniza informatiile necesare cunoasterii lor, care va duce la o cunoastere mai buna a cauzelor obezitatii, prin furnizarea unei “carti individuale de identitate”. Aceasta va marca diferentele dintre persoanele obeze si cele cu greutati normale, facand posibila chiar si preconizarea riscului de a deveni obez.
6. Codul Neanderthal
Primul genom complet apartinand speciei inrudite cu noi este in curs de descifrare. Determinarea genelor care au jucat un rol major in evolutia omului va fi posibila prin compararea genomului nostru cu cel al speciei inrudite, Omul de Neanderthal. O echipa internationala de cercetatori, reunita la Institutul Max Planck din Leipzig a anuntat ca in urmatoarele luni ale anului 2009 va putea prezenta in premiera primul genom complet al Omului de Neanderthal. Inceput in 2007, studiul s-a concentrat pentru o perioada de timp pe ADN-ul cel mai frecvent in fosilele umane, cel din mitocondrii. Insa acesta nu contine decat 16.000 de baze, “caramizile” elementare ale ADN-ului. Genomul complet, situat in mijlocul celulelor, numara mai mult de 3,3 miliarde astfel de baze. Decodarea lor integrala a insemnat intr-o perioada o misiune imposibila, insa descoperirea in 2005 a unei noi tehnici de segmentare masiva, a facut posibil acest lucru. Daca bateria de teste sofisticate elaborate de catre echipa de cercetatori va reusi sa surmonteze anumite probleme inerente, printre care si contaminarea probelor, atunci va fi posibila elaborarea unei liste care sa contina milioane de diferente genetice intre Neanderthal si Homo Sapiens.
5. Obiectiv: Marte
Continuand succesele din 2008, anul prezent este la fel de important pentru astronomii implicati in cercetarea si studiul planetei Marte. Speranta gasirii unor forme de viata pe Planeta Rosie sta in Mars Science Laboratory, roverul american performant care va amartiza cu misiunea speciala de a detecta, preleva si analiza orice dovezi in acest sens. Primul pas va avea loc insa pe Terra si presupune alegerea unui sit care mareste sansele atingerii obiectivului. In prezent, NASA are in vedere patru locatii, iar stabilirea ei va avea loc anul acesta. Una dintre ele este Mawtrh Vallis, o vale bogata in terenuri argiloase, de cel putin 2 tipuri. Ce-a de a doua este reprezentata de craterul Gale, care se afla in muntele central, cu o inaltime de 5 kilometri. Acesta contine straturi de argila cu sulfati. A treia posibilitate de explorat este un alt crater, Holden, in care se afla sedimentele unui lac alpin cu o vechime de 3 miliarde de ani. In sfarsit, alta posibila locatie ar fi Eberswalde, delta unui fost rau, care contine argila.
4. Imunizarea impotriva Alzheimer
Vaccinurile care stimuleaza raspunsul imunitar al organismului impotriva efectelor asociate cu aceasta maladie sunt in curs de testare clinica. Cercetarile asupra bolii Alzheimer ar putea oferi in sfarsit un medicament eficace in conservarea neuronilor si a starii cognitive a pacientilor. In prezent, aproximativ 15 experimente clinice se desfasoara in tari diferite pentru a testa tratamente diverse impotriva plagilor formate la nivelul creierului, cauzate de acumularea micilor proteine, denumite peptide beta-amiloide. Una dintre piste este aceea a vaccinului curativ, care presupune injectarea in sange a peptidelor, astfel incat sistemul imunitar va produce anticorpi impotriva acestora. Alte testari aflate in curs, pleaca de la utlizarea peptidelor trunchiate, in loc de a fi introduse intregi in organism. Imunizarea pasiva consta in injectarea pacientilor cu anticorpi care lupta impotriva peptidelor beta-amiloide. Rezulatele prezentate pana in prezent au crescut simtitor sansele obtinerii primului tratament eficace impotriva Alzheimerului.
3. Crusta terestra primitiva
In golful Hudson, aflat in nordul Quebecului, se afla o regiune denumita “Centura de roci verzi Nuvvuagittuq”, care adaposteste cele mai vechi roci descoperite pe Terra. Analizele efectuate asupra continutului de neodim-144 si samariu-146 indica o vechime de 4,28 miliarde de ani. Acestea sunt complementare rocilor din mantaua primordiala identificate in Groenlanda in anul 1992. Ar putea fi de asemenea si vestigiile primei cruste terestre, formata dupa diferentierea mantalei, in urma cu aproximativ 4,4 miliarde de ani. In vara aceasta o echipa mixta americano-canadiana va efectua noi teste, care vor confirma sau infirma apartenenta acestor roci la prima crusta terestra. Un rezultat pozitiv va genera alte studii legate de atmosfera, deoarece elemente continute in aceste dovezi pretioase ar putea oferi informatii in premiera despre atmosfera din acea perioada de inceput sau chiar despre evolutia organismelor vii.
2. Nuantele de fond ale universului
In aprilie 2009, satelitul european Planck va fi lansat de la baza spatiala din Kourou, Guyana. Timp de trei ani, acesta va masura fluctuatiile de temperatura ale fondului difuz cosmologic. Miza cea mare este studierea marilor structuri ale universului, galaxiile. Avand o sensibiliatate de cel putin 20 ori mai ridicata decat predecesorul sau, WMAP, lansat in 2001, Planck va identifica o serie de parametri cosmologici, printre care viteza de expansiune, varsta exacta sau densitatea Universului.
1. Primele coliziuni ale LHC-ului
In anul 2009, cel mai puternic accelerator de particule construit vreodata a intrat pe scena mondiala a fizicii. Intrarea in functiune era programata pentru vara trecuta, iar experimentele urmatoare ar fi trebuit sa furnizeze informatii esentiale asupra gluonilor, particule care permit coeziunea quarkurilor (particule elementare care interactioneaza prin forta nucleara tare si care constituie materia barionica) in nucleul protonilor, interactionand astfel intre ele. Aceste prime coliziuni ar putea conduce la observatii asupra ipoteticelor particule, denumite supersimetrice.
10. Secretele cromozomului de grau
De cinci ori mai mare decat cel uman, genomul de grau s-a aratat a fi neasteptat de greu de descifrat. Pana de curand, cercetarile asupra acestuia incetasera din considerente de natura tehnica, insa odata cu aparitia posibilitatii segmentarii, lucrurile par sa ia o alta turnura. Primul cromozom obtinut va dezvalui in sfarsit secretele acestei cereale. Cunoasterea genomului de grau inseamna un avantaj deloc de neglijat in selectionarea noilor varietati. Problema este ca acest genom este format din sapte cromozomi, prezent fiecare in alte sase exemplare, cu o lungime de cinci ori mai mare decat cel al omului. Este constituit din 80% secvente repetate, dificil de distins una de cealalta. Oamenii de stiinta se asteapta ca anul 2009 sa aduca un nou avans in acest proiect, odata cu segmentarea cromozomului 3B, cel mai mare dintre cele sapte. Echipa internationala implicata in acest proiect a reusit deja realizarea primului pas indispensabil atingerii scopului: obtinerea hartii fizice a cromozomului.
9. Lumina ghidata artificial
Legile fizicii optice incep sa paleasca in fata noilor tehnologii, care merg pana la fabricarea lentilelor plate sau pana la invizibilitatea obiectelor. “Mai degraba un voal de invizibilitate”, a anuntat presa stiintifica, comentand rezultatele experimentelor pe care fizicienii John Pendry si David Smith, le-au inceput inca din 2006. Cei doi au reusit sa demonstreze in teorie efectele unui nou tip de materiale, metamaterialele, care ar putea curba razele electromagnetice pentru a forta un obiect sa se contorsioneze, facandu-l astfel invizibil. Iar aventura nu se opreste aici, deoarece noi aplicatii ale acestora vor fi facute publice in curand. Materialele artificiale sunt formate din motive minuscule care se repeta periodic. Aranjamentul permite modularea indicelui optic, care caracterizeaza modul de propagare al luminii. Prin fabricarea materialelor cu un indice optic inferior poate fi controlata ruta undelor electromagnetice in interior. In domeniul microundelor exista deja aplicatii: antenele ultraplate pe baza de metamateriale. “Putem controla faza undei si putem varia din punct de vedere electronic distanta intre motive, pentru a modula lungimea undei sau directia emisiei si receptiei”, a declarat Andre de Lustrac, din cadrul Institutului de Electronica Fundamentala din Orsay. Echipa sa a depus deja un brevet pentru aceasta inventie.
8. Gazele moleculare cuantice
Aproape de valoarea zero absolut, moleculele diatomice ar trebui sa releve comportamente cuantice noi. Moleculele foarte stabile, constituite din doi atomi diferiti, potasiu si rubidiul, au fost evidentiate in 2008 la temperaturi apropiate de valoarea zero absolut. In interiorul acestor molecule, electronii nu sunt repartizati intr-o maniera omogena. Unul dintre atomi poarta un surplus de sarcina electrica, iar celalalt este deficitar, ceea ce duce la formarea unui dipol electric. Moleculele interactioneaza intre ele prin intermediul legaturilor care se stabilesc intre cele doua zone, permitand realizarea masuratorilor precise asupra comportamentului unui gaz care prezinta atat proprietati cuantice, cat si interactiuni cu bataie lunga.
7. Bacteriile care trateaza obezitatea
Obezitatea este departe de a fi doar o problema de estetica. In acest moment, este una dintre afectiunile de care sufera o mare parte din populatia lumii, atingand cote alarmante in Marea Britanie si Statele Unite. Desi la prima vedere, poate parea o banalitate in comparatie cu alte boli care ucid mii de oameni, obezitatea este doar inceputul acestora. Inventarierea detaliata a bacteriilor care salasuiesc in tubul nostru digestiv deschide calea unor noi tratamente impotriva obezitatii. Proiectul urmareste intelegerea profunda a acestor bacterii si a modului in care interactioneaza cu organismul uman. Numarul lor este de 10 ori mai mare decat al celulelor din corp, si cu toate acestea, nu sunt cunoscute decat 20% pana la 30% din numarul lor total. Segmentarea genomului va furniza informatiile necesare cunoasterii lor, care va duce la o cunoastere mai buna a cauzelor obezitatii, prin furnizarea unei “carti individuale de identitate”. Aceasta va marca diferentele dintre persoanele obeze si cele cu greutati normale, facand posibila chiar si preconizarea riscului de a deveni obez.
6. Codul Neanderthal
Primul genom complet apartinand speciei inrudite cu noi este in curs de descifrare. Determinarea genelor care au jucat un rol major in evolutia omului va fi posibila prin compararea genomului nostru cu cel al speciei inrudite, Omul de Neanderthal. O echipa internationala de cercetatori, reunita la Institutul Max Planck din Leipzig a anuntat ca in urmatoarele luni ale anului 2009 va putea prezenta in premiera primul genom complet al Omului de Neanderthal. Inceput in 2007, studiul s-a concentrat pentru o perioada de timp pe ADN-ul cel mai frecvent in fosilele umane, cel din mitocondrii. Insa acesta nu contine decat 16.000 de baze, “caramizile” elementare ale ADN-ului. Genomul complet, situat in mijlocul celulelor, numara mai mult de 3,3 miliarde astfel de baze. Decodarea lor integrala a insemnat intr-o perioada o misiune imposibila, insa descoperirea in 2005 a unei noi tehnici de segmentare masiva, a facut posibil acest lucru. Daca bateria de teste sofisticate elaborate de catre echipa de cercetatori va reusi sa surmonteze anumite probleme inerente, printre care si contaminarea probelor, atunci va fi posibila elaborarea unei liste care sa contina milioane de diferente genetice intre Neanderthal si Homo Sapiens.
5. Obiectiv: Marte
Continuand succesele din 2008, anul prezent este la fel de important pentru astronomii implicati in cercetarea si studiul planetei Marte. Speranta gasirii unor forme de viata pe Planeta Rosie sta in Mars Science Laboratory, roverul american performant care va amartiza cu misiunea speciala de a detecta, preleva si analiza orice dovezi in acest sens. Primul pas va avea loc insa pe Terra si presupune alegerea unui sit care mareste sansele atingerii obiectivului. In prezent, NASA are in vedere patru locatii, iar stabilirea ei va avea loc anul acesta. Una dintre ele este Mawtrh Vallis, o vale bogata in terenuri argiloase, de cel putin 2 tipuri. Ce-a de a doua este reprezentata de craterul Gale, care se afla in muntele central, cu o inaltime de 5 kilometri. Acesta contine straturi de argila cu sulfati. A treia posibilitate de explorat este un alt crater, Holden, in care se afla sedimentele unui lac alpin cu o vechime de 3 miliarde de ani. In sfarsit, alta posibila locatie ar fi Eberswalde, delta unui fost rau, care contine argila.
4. Imunizarea impotriva Alzheimer
Vaccinurile care stimuleaza raspunsul imunitar al organismului impotriva efectelor asociate cu aceasta maladie sunt in curs de testare clinica. Cercetarile asupra bolii Alzheimer ar putea oferi in sfarsit un medicament eficace in conservarea neuronilor si a starii cognitive a pacientilor. In prezent, aproximativ 15 experimente clinice se desfasoara in tari diferite pentru a testa tratamente diverse impotriva plagilor formate la nivelul creierului, cauzate de acumularea micilor proteine, denumite peptide beta-amiloide. Una dintre piste este aceea a vaccinului curativ, care presupune injectarea in sange a peptidelor, astfel incat sistemul imunitar va produce anticorpi impotriva acestora. Alte testari aflate in curs, pleaca de la utlizarea peptidelor trunchiate, in loc de a fi introduse intregi in organism. Imunizarea pasiva consta in injectarea pacientilor cu anticorpi care lupta impotriva peptidelor beta-amiloide. Rezulatele prezentate pana in prezent au crescut simtitor sansele obtinerii primului tratament eficace impotriva Alzheimerului.
3. Crusta terestra primitiva
In golful Hudson, aflat in nordul Quebecului, se afla o regiune denumita “Centura de roci verzi Nuvvuagittuq”, care adaposteste cele mai vechi roci descoperite pe Terra. Analizele efectuate asupra continutului de neodim-144 si samariu-146 indica o vechime de 4,28 miliarde de ani. Acestea sunt complementare rocilor din mantaua primordiala identificate in Groenlanda in anul 1992. Ar putea fi de asemenea si vestigiile primei cruste terestre, formata dupa diferentierea mantalei, in urma cu aproximativ 4,4 miliarde de ani. In vara aceasta o echipa mixta americano-canadiana va efectua noi teste, care vor confirma sau infirma apartenenta acestor roci la prima crusta terestra. Un rezultat pozitiv va genera alte studii legate de atmosfera, deoarece elemente continute in aceste dovezi pretioase ar putea oferi informatii in premiera despre atmosfera din acea perioada de inceput sau chiar despre evolutia organismelor vii.
2. Nuantele de fond ale universului
In aprilie 2009, satelitul european Planck va fi lansat de la baza spatiala din Kourou, Guyana. Timp de trei ani, acesta va masura fluctuatiile de temperatura ale fondului difuz cosmologic. Miza cea mare este studierea marilor structuri ale universului, galaxiile. Avand o sensibiliatate de cel putin 20 ori mai ridicata decat predecesorul sau, WMAP, lansat in 2001, Planck va identifica o serie de parametri cosmologici, printre care viteza de expansiune, varsta exacta sau densitatea Universului.
1. Primele coliziuni ale LHC-ului
In anul 2009, cel mai puternic accelerator de particule construit vreodata a intrat pe scena mondiala a fizicii. Intrarea in functiune era programata pentru vara trecuta, iar experimentele urmatoare ar fi trebuit sa furnizeze informatii esentiale asupra gluonilor, particule care permit coeziunea quarkurilor (particule elementare care interactioneaza prin forta nucleara tare si care constituie materia barionica) in nucleul protonilor, interactionand astfel intre ele. Aceste prime coliziuni ar putea conduce la observatii asupra ipoteticelor particule, denumite supersimetrice.
Cele mai importante descoperiri din anul 2009
Cele mai importante descoperiri din anul 2009
Chiar daca recesiunea economica si-a aratat coltii si in laboratoarele de cercetare, banii investiti in munca unor savanti pentru descoperiri stiintifice si-au aratat roadele. Multe dintre descoperirile anului 2009 s-au dovedit a fi remarcabile, dupa cum afirma specialistii. Vi le vom prezenta si noi pe cele mai importante zece, lasand timpul sa demonstreze care a fost cea mai buna. Nu s-a facut un „top” al acestora, considerandu-se ca fiecare descoperire stiintifica are o valoare deosebita.
Descifrarea epigenomului uman
Cu 10 ani in urma oamenii de stiinta descifrau genomul uman. Asta i-a facut sa creada ca intr-un viitor nu prea indepartat, vor intelege absolut toate influentele pe care ereditatea le poate avea asupra vietii noastre. Pornind de la aceasta ipoteza, a aparut un nou domeniu de cercetare, denumit epigenetica prin care se demonstreaza ca intregul comportament al genelor poate fi modificat de influente externe si ca aceste modificari sunt transmise generatiilor urmatoare. O echipa de cercetatori americani de la Institutul Salk a reusit sa demonstreze aceasta ipoteza de abia la sfarsitul anului trecut, realizand prima harta detaliata a epigenomului uman. Care ar fi, pe viitor, utilitatea acestei descoperiri? S-ar putea, ca in anii ce urmeaza, atat cancerul cat si alte boli greu de vindecat sa-si gaseasca leacul.
Cercetator stiintific un... robot
ADAM este un robot-cercetator stiintific inventat la Universitatea Aberystwyth din Marea Britanie. Este primul sistem robotic care a reusit identificarea rolului catorva mii de gene dintr-o celula de drojdie, chiar daca aceasta operatiune pentru un genetician nu este o problema. Robotii se folosesc de multa vreme in cercetare, insa ADAM este primul care savarseste independent un ciclu de cercetare complet, formuleaza ipoteza si o experimenteaza. Inventatorul lui ADAM, Ross King, crede ca intr-un viitor apropiat, inteligenta artificiala va avea un potential aproape nelimitat din punct de vedere stiintific.
Cel mai batran stramos al omului – ARDI
Aproape ca ne starneste simpatia. Avea degete lungi si elegante (ca de pianist), cu un cap asemanator unui babuin si nu foarte inalt. Asa pare sa fi aratat cel mai vechi hominid preuman descoperit vreodata. Incepand din 1992, scheletul sau a fost reconstituit din peste 100 de bucati identificate in Etiopia. A trait in zone impadurite, cu peste 4,4 milioane de ani in urma. ARDI a ramas pe deplin necunoscut pana ce o echipa de paleontologi, in frunte cu Tim D. White de la Universitatea Berkeley din California, a reconstituit fosila si a dat publicitatii descoperirea in octombrie 2009.
Terapia genetica si vederea
Se cunoaste ca stiinta moderna a reusit sa aduca imbunatatiri mari starii de sanatate, prin diferite moduri. Un studiu dat publicitatii in luna septembrie a anului trecut sugereaza ca intensificarea diverselor atribute umane ar putea ajunge mult prea departe. Astfel, in cadrul unui experiment, o echipa de oftalmologi de la Universitatea Washington, a injectat in ochii unor maimute, incapabile sa distinga culorile, gene care au produs proteine facandu-le pe acele primate sa perceapa culorile rosu si verde pentru prima oara. Pornind de la acest experiment, oamenii de stiinta considera ca vom renunta la ochelari, profetind ca in viitorul apropiat, se va putea vindeca orice defect de vedere, chiar si lipsa vederii din nastere.
Apa pe Luna
Era prin noiembrie 2009 cand oamenii de stiinta proclamau cu mandrie „Exista apa pe Luna!”. NASA, folosindu-se de o racheta a „bombardat” Luna, creand o gaura cu un diametru de 30 m pe suprafata selenara. In urma exploziei au iesit la iveala vapori de apa si gheata. Ca este multa sau foarte multa apa asta ramane de vazut... Dupa ce ani de-a randul misterioasa, enigmatica si poetica Luna a fost cam ignorata de cercetatori, iata ca aceasta descoperire o aduce iarasi in centrul atentiei. O revenire a omului pe Luna, sustin oamenii de stiinta, este o necesitate prioritara pentru orice viitor program spatial.
Speciile de peste pe cale de disparitie pot fi salvate
Asta este parerea cercetatorului Hagen Stehr care a reusit, printr-o metoda revolutionara, sa inmulteasca in bazine de apa construite pe uscat, tonul bluefin, o specie de peste marin ce se afla pe cale de disparitie, datorita pescuitului fara noima. Nici un alt peste marin nu s-a inmultit in captivitate, si mai ales in bazine aflate in afara oceanelor. Multi au fost sceptici dar descoperirea cercetatorului australian, s-a demonstrat a fi deosebita. Prin metoda folosita, nu numai tonul bluefin va fi salvat ci si alte specii de pesti pe cale de disparitie.
Teleportarea
Pornind de la un fenomen cunoscut drept procesarea informatiei la nivel cuantic, un grup de cercetatori de la Institutul Joint Quantum din Maryland au reusit anul trecut, sa teleporteze un atom pozitionat intr-un container controlat si monitorizat in alt container, situat la un metru distanta. Chiar daca nu se va intampla ca in Star Trek, deoarece mai sunt multe descoperiri de facut, aplicatia cercetatorilor de la Maryland este capitala pentru dezvoltarea unor ultra rapide si super computere.
LHC a inceput sa functioneze
Dupa ce timp de 25 de ani a inghitit peste 15 milioane de euro, dupa ce anul trecut ne-a facut sa credem ca apocalipsa ne da tarcoale, Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, prin luna noiembrie, a inceput sa functioneze in parametri optimi. In sfarsit! Daca in 2010 LHC va avea norocul sa nu se mai defecteze din nou, oamenii de stiinta vor putea sa demonstreze existenta particulei ipotetice subatomice Higgs boson, responsabila pentru impartirea masei corpurilor din Univers.
O descoperire matematica fundamentala
Lema este un enunt preliminar a carui demonstrare ajuta la rezolvarea unei teoreme. Ea ofera unui matematician siguranta ca teorema este corecta si verificabila, desi nu o demonstreaza ca atare. Au fost necesari 30 de ani pentru ca aceasta lema sa fie formulata si demonstrata. Performanta ii apartine matematicianului vietnamez Ngo Bao Chau de la Princeton si a fost catalogata de catre comunitatea stiintifica drept cea mai importanta descoperire matematica din ultimii 5 ani.
Sa existe un nou Pamant?
Descoperirea a fost facuta in luna decembrie a lui 2009. Noul Pamant s-ar afla la 50 de ani lumina de Terra si orbiteaza in jurul unei stele asemanatoare Soarelui. Marea deosebire dintre Pamantul nostru si noua exoplaneta, chiar daca seamana destul de mult cu Terra, ar fi aceea ca, este mai mare de 10 pana la 40 de ori decat Jupiter. Noua planeta a fost descoperita cu ajutorul telescopului Subaru din Hawaii, si este denumita, momentan, GJ 758 B. Acestea ar fi cele zece descoperiri stiintifice mai deosebite. Cat de importante pentru omenire vor deveni in timp, doar generatiile viitoare vor putea sa spuna.
Studiu: Luna a aparut in urma unei explozii nucleare
Studiu: Luna a aparut in urma unei explozii nucleare
Oamenii de stiinta au lansat o noua teorie care sugereaza ca Luna s-a...
Oamenii de stiinta au lansat o noua teorie care sugereaza ca Luna s-a...
Laserul, omniprezent în societatea actuală, împlineşte 50 de
Laserul, omniprezent în societatea actuală, împlineşte 50 de ani
Cea mai importanta descoperire stiintifica din ultimii 50 de
Cea mai importanta descoperire stiintifica din ultimii 50 de ani
Microprocesorul este cea mai importanta descoperire stiintifica din ultimii 50
Microprocesorul este cea mai importanta descoperire stiintifica din ultimii 50
TOP Descoperirile stiintifice ale anului 2009
TOP Descoperirile stiintifice ale anului 2009
Analizele care le-au permis cercetatorilor sa concluzioneze ca un schelet...
Analizele care le-au permis cercetatorilor sa concluzioneze ca un schelet...
Ştiaţi că frigiderul a fost inventat în anul 1748?
Ştiaţi că…frigiderul a fost inventat în anul 1748? Originea maşinii frigorifice este legată de descoperirea principiilor refrigerării în anul 1748 de către cercetătorul scoţian William Cullen de la Universitatea din Glasgow şi culminează în anul 1913 cu producerea primului frigider casnic comercial, numit Domelre, ce costa imensa sumă de 900$. Anterior...
Cele mai mari amprente de dinozaur descoperite vreodata, ide
Cele mai mari amprente de dinozaur descoperite vreodata, identificate in Franta (18:23)
Aniversarea a 45 de ani de la fondarea Muzeului Tehnicii Pop
Aniversarea a 45 de ani de la fondarea Muzeului Tehnicii Populare la Sibiu
In data de 9-10 octombrie 2008 are loc la Sibiu simpozionul 45 de ani de la fondarea Muzeului Tehnicii Populare, transmite un comunicat de presa primit pe adresa redactiei. Lucrarile se vor desfasura in doua locatii (sala de conferinte a Vilei Diana - in Muzeul in aer liber - si sala de expozitie de la "Casa Artelor" - Piata Mica, nr. 21). Printre invitatii care vor lua cuvantul se numara prof. dr. Dumitru Abrudan, din partea Mitropoliei Ardealului, dl. Martin Bottesch, presedintele CJ Sibiu, d-na Lidia Ilea, de la MCC, d-na Paula Popoiu, de la Muzeul Satului din Bucuresti, dl. Paul Philippi si, desigur, reprezentanti ai C.N.M. "ASTRA".
In data de 9-10 octombrie 2008 are loc la Sibiu simpozionul 45 de ani de la fondarea Muzeului Tehnicii Populare, transmite un comunicat de presa primit pe adresa redactiei. Lucrarile se vor desfasura in doua locatii (sala de conferinte a Vilei Diana - in Muzeul in aer liber - si sala de expozitie de la "Casa Artelor" - Piata Mica, nr. 21). Printre invitatii care vor lua cuvantul se numara prof. dr. Dumitru Abrudan, din partea Mitropoliei Ardealului, dl. Martin Bottesch, presedintele CJ Sibiu, d-na Lidia Ilea, de la MCC, d-na Paula Popoiu, de la Muzeul Satului din Bucuresti, dl. Paul Philippi si, desigur, reprezentanti ai C.N.M. "ASTRA".
Cel mai vechi ''computer'', creat de greci acum 2000 de ani,
Cel mai vechi ''computer'', creat de greci acum 2000 de ani, putea previziona eclipsele cu decenii în avans
Astazi, ora 10:51
Cel mai vechi calculator din lume, constând într-o cutie de cadrane, rotiţe şi schiţe sculptate în piatră, putea prognoza eclipsele cu decenii înainte de producerea lor, susţin oamenii de ştiinţă. ''Super computerul'' antic grecilor a fost realizat în urmă cu 2100 de ani.
Mecanismul Antikythera, recuperat de pe o epavă romană, în urmă cu peste un secol, a fost utilizat şi pentru înregistrarea primelor Jocuri Olimpice. ''Super computerul antic'' a fost creat în jurul anului 100 î.Hr. Potrivit studiilor realizate până acum, grecii utilizau acest mecanism pentru a cartografia mişcarea planetelor şi trecerea zilelor şi anilor. Scanările cu raze X au arătat că mecanismul grecilor putea previziona eclipsele, fiind utilizat şi pentru înregistrarea evenimentelor importante din calendarul grecesc. De asemenea, putea urmări mişcările planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn, singurele planete cunoscute la acea dată, dar şi poziţa soarelui, locaţia şi fazele lunii. În mod remarcabil, scanările au...
Astazi, ora 10:51
Cel mai vechi calculator din lume, constând într-o cutie de cadrane, rotiţe şi schiţe sculptate în piatră, putea prognoza eclipsele cu decenii înainte de producerea lor, susţin oamenii de ştiinţă. ''Super computerul'' antic grecilor a fost realizat în urmă cu 2100 de ani.
Mecanismul Antikythera, recuperat de pe o epavă romană, în urmă cu peste un secol, a fost utilizat şi pentru înregistrarea primelor Jocuri Olimpice. ''Super computerul antic'' a fost creat în jurul anului 100 î.Hr. Potrivit studiilor realizate până acum, grecii utilizau acest mecanism pentru a cartografia mişcarea planetelor şi trecerea zilelor şi anilor. Scanările cu raze X au arătat că mecanismul grecilor putea previziona eclipsele, fiind utilizat şi pentru înregistrarea evenimentelor importante din calendarul grecesc. De asemenea, putea urmări mişcările planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter şi Saturn, singurele planete cunoscute la acea dată, dar şi poziţa soarelui, locaţia şi fazele lunii. În mod remarcabil, scanările au...
CONTINUARE>>>>>
9. CALCULATORUL (PC)
Nu departe de televizor si efectele sale negative determinate de folosirea in exces este… computerul. El poate fi considerat cel mai bun prieten al omului modern: iti ofera jocuri online sau stocate pe hard-disk, te lasa sa-ti faci playlist-uri cu melodiile preferate, iti gazduieste foldere cu tot felul de informatii personale, iti permite sa corespondezi prin emailuri cu o multime de prieteni si cunostinte si iti tine evidenta cheltuielilor lunare. E un fel de … factotum, nu-i asa?
Prima masina veritabila de calcul a fost inventata de matematicianul Blaise Pascal in anul 1642. Pentru realizarea calculelor de adunare si scadere era folosit un sistem de roti dintate, deci principiul de functionare era mecanic. In 1671, Leibnitz a construit o masina care putea sa efectueze si operatii de inmultire, iar in 1820 De Colma a realizat prima masina cu patru operatii. Matematicianul englez Charles Babbage a introdus in masina sa analitica si un bloc de memorare care consta din perforatii in cartela si care pastra datele care urmau sa fie prelucrate si respectiv datele de calcul intermediare. In America, in 1879 James Ritty a inventat prima masina de marcat care calcula, inregistra si controla vanzarile.
In 1924 a fost creat International Business Machines Corporation – IBM - fiind si astazi cea mai mare companie de calculatoare din lume, careia i se datoreaza deschiderea pietei de computere personale (PC - IBM compatibile). Profesorul Howard Aiken de la Universitatea Havard, impreuna cu specialistii firmei IBM, a construit in 1940 prima masina electromecanica complexa de calculat, numita Mark 1.
La cererea armatei SUA a aparut primul calculator electronic, ENIAC (Electronic Numeric Integrator and Computer). El a fost realizat la Universitatea din Pennsylvania sub conducerea savantilor Mauchly si Eckert si a intrat in functiune in anul 1955. Acest calculator cantarea 30 tone, avea cca. 45 m lungime si era construit din18.000 de tuburi electronice. Putea sa execute 5.000 de adunari sau scaderi cu 10 cifre pe secunda, depasind de 1.000 de ori rapiditatea celor mai performante masini de calcul electromecanice.
10. INGINERIA GENETICA, PILULA CONTRACEPTIVA SI INTERNETUL
In ultimele secolele, atat de multe inventii au dus la regandirea potentialului uman, incat ar trebui elaborata o imensa enciclopedie pentru a le mentiona pe toate si, eventual, lista ar trebui actualizata saptamanal. Dar printre cele mai noi si mai influente descoperiri ale omenirii se numara INTERNETUL – locul de nastere a "creierului umanitatii" si a comunicarii virtuale fara limite. Si pilula contraceptiva a revolutionat umanitatea, ajutand femeile sa joace un rol distinct in istorie si societatea contemporana. In fine, ingineria genetica completeaza armonios aceasta metamorfoza a omului intr-un "produs".
Si asta pentru ca nici una dintre stiintele secolului XX n-a generat, poate, discutii mai contradictorii, temeri mai profunde sau valuri de entuziasm mai mari decat Genetica. Aceasta stiinta s-a nascut in 1928 din nevoile acute ale microbiologiei (bacteriologie), agriculturii si zootehniei. Ingineria genetica implica manipularea materialului genetic (ADN) din gameti sau embrion in scopuri terapeutice. Organismul uman este compus din doua tipuri de celule: reproductive (gametii) si cele somatice (nereproductive). Nucleul celulei somatice contine 46 de cromozomi (23 de perechi).
Astazi traim intr-o lume in care limitele cunoasterii se extind tot mai mult si tot mai departe (clonarea, transplantul de organe, OMG-uri), atat de departe incat se poate spune ca omul a reusit sa-si controleze mediul genetic si, poate, ereditatea.
Cele mai importante 10 inventii ale omenirii
Cele mai importante 10 inventii ale omenirii
Tamim Ansary, un renumit scriitor american de origine afgana, a intocmit recent o lista cu cele mai importante inventii din istoria omenirii. Autor al celebrei carti "West of Kabul, East of New York" (un best-seller aparut la putin timp dupa atentatele din 11 septembrie 2001 din America), Ansary si-a castigat celebritatea dupa ce a pus in circulatie pe internet un apel in care ii denunta pe talibani si cerea Statelor Unite sa intervina pentru schimbarea regimului politic din Afganistan. Acest mesaj a batut se pare toate recordurile de transmitere a unui email.
Referindu-se la modul de selectare a celor mai mari 10 inventii ale omului, Ansary a explicat pentru postul de televiziune NBC ca, desi nu a trecut pe lista pistolul, telescopul sau avionul, de pilda, inventiile clasificate de el s-au impus de-a lungul secolelor prin utilitatea maxima si perspectivele revolutionare in fiecare domeniu in parte. Un criteriu esential in selectie l-a reprezentat impactul si implicatiile utilizarii produsului inventat asupra vietii de zi cu zi. Tricoul, ciocanul, rotile de la masina, vaporul, bancnotele, cerceii, tranzistorul, microcipurile… si lista poate continua la nesfarsit. Insa nu acestea sunt principalele 10 inventii ale omenirii.
Iata lista lui Ansary si cateva explicatii pentru fiecare inventie in parte:
Inainte de aceasta descoperire, timpul era inseparabil de evenimente, cel mai important fiind considerat rotirea Pamantului in jurul Soarelui. Pe vremuri, in antichitate, exista doar "timpul local", nu se stia de GMT. Daca iti dadeai intalnire cu cineva, nu exista "sfertul academic", ci eventual "ne vom vedea la apusul soarelui". Miscarea astrelor era cea mai sigura cale spre determinarea si organizarea timpului. Omul obisnuia pe vremuri sa citeasca informatiile in functie de fenomenele naturii, gesturile si obiceiurile animalelor s.a., pana la crearea unor obiecte rudimentare, dar care indicau cu precizie fiecare secunda. In jurul anului 300 i.C, preotii si astronomii asiro-babilonieni au impartit ziua in 24 de ore cu durata egala si au divizat orele in 60 de minute.
Se pare ca primul instrument folosit de om pentru a masura timpul a fost un orologiu solar, un fel de meridian inventat in Egipt in 2000 i.C. Acesta consta dintr-un obiect plat luminat de soare, care isi proiecta umbra pe un cadran pe care erau desenate punctele orare. Cateva secole mai tarziu s-a nascut adevaratul ceas, format dintr-un ax drept, numit gnomon, care isi proiecta umbra pe un plan orizontal. Observand pozitia umbrei, care se muta de la est spre vest, urmarind traiectoria soarelui, oamenii reuseau sa stabileasca ora. Tot egiptenii au inventat un alt ceas, si anume orologiul cu apa.
Apoi, s-a ajuns la inventarea clepsidrei si, ulterior, a ceasului care functioneaza pe baza unui sistem mecanic. Primele ceasuri mecanice au fost construite in Europa in jurul secolului al XlII-lea. Acestea masurau timpul actionand o sonerie in anumite momente ale zilei si inca nu aveau cadrane sau sageti. Cadranul a fost aplicat pentru prima data unui orologiu mecanic in 1364, de italianul Giovanni Dondi. Orologiul sau era dotat cu sapte cadrane care, in afara de faptul ca indicau ora, aratau si miscarea planetelor.
De o buna apreciere in epoca s-au bucurat ceasul cu pendula sau ceasul cu cuc. Si n-a mai fost decat un pas pana la aparitia ceasurilor electronice, orologii ultrasofisticate sau afisajele de pe desktop-ul computerului. Si asta pentru ca astazi traim in "era vitezei", cand totul este planifica strict in agende, trebuie sa fim "la timp" undeva si avem mereu deadline-uri. Oare ce ne-am face fara ticaitul secundarului sau alarma ceasului?
Desi pare hilar, Tamim Ansary (autorul acestei liste cu cele mai importante 10 inventii ale omenirii) ne propune sa facem un exercitiu de imaginatie. New York City fara toalete!!! Hmm…. Greu de imaginat, nu-i asa?.... Si pentru asta trebuie sa le multumim britanicilor, care au inventat WC-ul. Astfel, anul 1596 consemneaza aparitiei primului WC cu apa, inventia lui John Harrington. Dupa 1900 a fost inventata si baia, incluzand toaleta, cada si tot arsenalul necesar igienizarii. Acum avem closete in curte, WC-uri ecologice in spatiul public, dar si toalete in care apa se trage singura si robinete cu senzori de miscare.
Masina de tiparit a lui Gutenberg, tipul mobil, a lansat ... informatia colectiva prin intermediul presei scrise. Si nu doar atat. Prin intermediul tiparnitei a putut fi imprimata si multiplicata Biblia, dar si creatiile literare, descoperirile stiintifice, legile si tot ceea ce astazi reprezinta "cuvantul scris". Umanitatea a inceput astfel sa-si scrie propria istorie si sa pastreze in memoria colectiva textualizarea evenimentelor fiecarei epoci.
Cu trei secole in urma, oricine putea cadea victima bolilor infectioase. In 1347, cand a izbucnit epidemia de ciuma, in doar doi ani aproape jumatate dintre locuitorii Europei si-au pierdut viata. In 1800, principala cauza de deces in Occident era tuberculoza. In prezent, boli precum infarctul cardiac, cancerul sau atacul cerebral sunt principalele cauze care au scurtat media de viata la 70 de ani. Iar afectiunile respiratorii cornice, datorate in principal fumatului, fac extrem de profitabila activitatea firmelor ce ofera servicii funerare. Si este pacat…
Imunizarea consta in a administra unei persoane sanatoase o mica cantitate de microbi inactivi responsabili de boala pentru care se doreste obtinerea protectiei. Acesti microbi invata organismul sa se apere si il imunizeaza astfel impotriva bolii. De la aparitia primelor vaccinuri (pe 14 mai 1796, Jenner a administrat cu succes primul vaccin realizat vreodata: vaccinul antivariolic), milioane de vieti s-au salvat o data cu posibilitatea imunizarii de bolile infectioase. In prezent, peste 20 de boli pot fi prevenite prin intermediul vaccinurilor.
In ce priveste antibioticele, acestea sunt substante chimice organice produse de microorganisme patogene. Dupa descoperirea microbilor de catre Pasteur, s-a observat ca unele specii microbiene se apara de alte specii prin elaborarea unor substante chimice nocive. Acest fenomen este numit antibioza, iar substantele chimice rezultate din metabolismul celular vii poarta numele de antibiotic. Primul care a semnalat, in 1885, actiunea inhibanta a substantelor elaborate de microorganisme a fost savantul roman Victor Babes (tot el a sugerat ca aceste substante ar putea fi utilizate in scop terapeutic pentru distrugerea agentilor patogeni).
Termenul de "antibiotic" este folosit pentru o gama larga de compusi atat naturali, cat si sintetici, care au efect antibacterian. Antibioticele se impart in cinci clase: peniciline, tetracicline, macrolide, aminoglicoze si amfenicoli.
Nu-i asa ca e fantastic sa poti vorbi cu cineva dintr-un alt oras fara sa fie nevoie sa iesi din casa? Sau sa te plimbi pe strada si sa vorbesti la telefon cu oricine doresti?
In 1870, doi inventatori, Elish Gray si Alexander Graham Bell, amandoi in mod independent, sunt considerati inventatori ai telefonului. Dupa o batalie faimoasa in justitie, Bell a fost declarat inventator al telefonului. In 1878 a fost infiintata prima centrala manuala. Dupa 1893 au inceput sa apara mai multe companii de telefonie si dezvoltarea acestui serviciu a luat amploare. S-au inventat centralele automate si amplificatoarele, dispozitive care primeau semnalele electrice si le trimiteau mai departe.
La putin timp dupa inceperea celui de-al doilea razboi mondial, apare si prima varianta (este adevarat, extrem de primitiva ) a telefonului mobil. Oficial insa, pe 3 aprilie 1973, dr. Martin Cooper (unul dintre managerii companiei americane Motorola), a fost prima persoana care a initiat primul apel de pe un telefon mobil. Abia in 1983 a aparut primul telefon mobil destinat comercializarii.
Electricitatea exista de la crearea materiei, intrucat materia este formata din atomi, care contin particule incarcate electric, numite protoni si electroni .Vechii greci stiau ca, frecand o bucata de chihlimbar cu o bucata de panza, aceasta va atrage obiecte usoare, dar nu aveau o explicatie a acestui fenomen. De fapt, frecarea genereaza electricitate. Prima alimentare publica cu energie electrica a aparut la sfarsitul anilor 1800.
In 1879, Thomas Edison a conectat lampa la circuitul electric, aprinzand pentru prima data "lumina".Asa s-a nascut becul electric cu filament de carbune una din cele mai mari inventii ale secolului al XIX-lea. Omul de stiinta italian Alessandro Volta a inventat prima baterie, inventie care a condus la utilizarea electricitatii pentru iluminat la sfarsitul secolului XIX, iar Nikola Tesla a inventat curentul alternativ, care a facut posibila transmiterea electricitatii pe distante lungi.
Prima constructie considerata vehicul, in sensul de constructie destinata transportului, a fost targa purtata de oameni. Apoi, aceasta a evoluat si a aparut un nou mijloc de transport - tractiunea animala. Astfel, targa a fost inlocuita de caruta, iar odata cu domnia lui Ludovic XVI, au aparut calestile, berlinele, cabrioletele, etc., ce reprezentau rangul si puterea economica a nobililor care le posedau.
In anul 1769, Francois Cugnot a construit primul autovehicul dotat cu un motor cu abur. O prima varianta de cod rutier apare pentru prima data in Anglia sub numele de "Red Flag Act" in 1865, care obliga vehiculele sa circule cu o viteza de 2 mile in orase si de 4 mile in afara oraselor. Dupa aparitia motorului cu ardere interna, cu pistoane in miscare rectilinie, alternativa, putem vorbi in adevaratul sens al cuvantului de aparitia automobilului.
Adevaratul stramosi al automobilului este reprezentat de motorul si autovehicolul inventate de Etienne Lenoir: motorul cu gaz brevetat in 1860. O alta inventie importanta este reprezentata de motorul cu autoaprindere, brevetat de Rudolf Diesel in 1892. Adevaratii pionieri in constructia automobilului sunt considerati Lenoir, Delamare - Deboutterville, Daimler, Benz si Ford. Odata cu ei apar si firmele specializate in constructia automobilului.
Prima firma se numea "Panhard – Levassor" si a fost fondata in anul 1845, folosind motoare Daimler. In 1898, apare firma Peugeot, care va construi si un motor cu acelasi nuume. Firma Renault isi are inceputurile in anul 1899 si a scos pe piata primele automobile de constructie proprie in anul 1902. Uzinele Fiat si-au deschis portile in anul 1899, urmate de Mercedes, in anul 1900. Primul automobil al firmei Rolls Royce a aparut in anul 1903. In anul 1908, apare in Europa automobilul Ford T, primul automobil produs in milioane de exemplare.
Dupa ce au fost inventate masinile, drumurile au fost imbunatatite. Dupa ce au fost refacute soselele, orasele s-au impartit in suburbii si centru. Au aparut navetistii. Si, in vreme ce industria automobilistica s-a dezvoltat, cea petroliera pur si simplu a explodat. Barilul de titei a devenit laitmotivul existentei noastre – prin influenta sa asupra preturilor la alimente si toate produsele si serviciile -, dar si principala moneda de schimb in jocurile economice si politice nationale si internationale.
Acest obiect atrage atentia mai mult decat orice alt obiect mobilier din sufragerie. Specialistii in neuropsihiatrie au constatat chiar ca televizorul a reusit sa modifice structura creierului uman, determinand formarea unor noi circuite neuronale in functie de stimulii din mediul exterior, cum ar fi de plida "privitul la televizor", televiziunea fiind mult timp principala sursa de informatie si de divertisment.
Dupa ce inventatorii au gasit cai de transmitere a sunetului prin radio si telefon, au inceput sa caute metode de transmitere a imaginii. Doi inventatori independenti au pus bazele sistemului de televiziune: Philo Farnsworh si Vladimir Zworykin. In 1927, Philo a transmis primele imagini electronice in laboratorul lui din San Francisco. Imaginile au fost o simpla linie neagra care doar a fost rotita ca sa se vada daca televiziunea poate inregstra si produce miscarea ei. Primul televizor s-a vandut in Statele Unite in 1938. Din 1960 s-au introdus: televiziunea color, sunetul stereo, si a aparut televiziunea prin cablu care permite receptionarea mai multor canale de televiziune de la mai multe statii.
Astazi dependenta de televizor (de la clasicul tub catodic la ecrane cu plasma de 80 de inci) are efecte nocive asupra sanatatii: obezitate, autism, boli cardiovasculare, diabet, tulburari de vedere, deficiente auditive etc.
Tamim Ansary, un renumit scriitor american de origine afgana, a intocmit recent o lista cu cele mai importante inventii din istoria omenirii. Autor al celebrei carti "West of Kabul, East of New York" (un best-seller aparut la putin timp dupa atentatele din 11 septembrie 2001 din America), Ansary si-a castigat celebritatea dupa ce a pus in circulatie pe internet un apel in care ii denunta pe talibani si cerea Statelor Unite sa intervina pentru schimbarea regimului politic din Afganistan. Acest mesaj a batut se pare toate recordurile de transmitere a unui email.
Referindu-se la modul de selectare a celor mai mari 10 inventii ale omului, Ansary a explicat pentru postul de televiziune NBC ca, desi nu a trecut pe lista pistolul, telescopul sau avionul, de pilda, inventiile clasificate de el s-au impus de-a lungul secolelor prin utilitatea maxima si perspectivele revolutionare in fiecare domeniu in parte. Un criteriu esential in selectie l-a reprezentat impactul si implicatiile utilizarii produsului inventat asupra vietii de zi cu zi. Tricoul, ciocanul, rotile de la masina, vaporul, bancnotele, cerceii, tranzistorul, microcipurile… si lista poate continua la nesfarsit. Insa nu acestea sunt principalele 10 inventii ale omenirii.
Iata lista lui Ansary si cateva explicatii pentru fiecare inventie in parte:
1. CEASUL
Inainte de aceasta descoperire, timpul era inseparabil de evenimente, cel mai important fiind considerat rotirea Pamantului in jurul Soarelui. Pe vremuri, in antichitate, exista doar "timpul local", nu se stia de GMT. Daca iti dadeai intalnire cu cineva, nu exista "sfertul academic", ci eventual "ne vom vedea la apusul soarelui". Miscarea astrelor era cea mai sigura cale spre determinarea si organizarea timpului. Omul obisnuia pe vremuri sa citeasca informatiile in functie de fenomenele naturii, gesturile si obiceiurile animalelor s.a., pana la crearea unor obiecte rudimentare, dar care indicau cu precizie fiecare secunda. In jurul anului 300 i.C, preotii si astronomii asiro-babilonieni au impartit ziua in 24 de ore cu durata egala si au divizat orele in 60 de minute.
Se pare ca primul instrument folosit de om pentru a masura timpul a fost un orologiu solar, un fel de meridian inventat in Egipt in 2000 i.C. Acesta consta dintr-un obiect plat luminat de soare, care isi proiecta umbra pe un cadran pe care erau desenate punctele orare. Cateva secole mai tarziu s-a nascut adevaratul ceas, format dintr-un ax drept, numit gnomon, care isi proiecta umbra pe un plan orizontal. Observand pozitia umbrei, care se muta de la est spre vest, urmarind traiectoria soarelui, oamenii reuseau sa stabileasca ora. Tot egiptenii au inventat un alt ceas, si anume orologiul cu apa.
Apoi, s-a ajuns la inventarea clepsidrei si, ulterior, a ceasului care functioneaza pe baza unui sistem mecanic. Primele ceasuri mecanice au fost construite in Europa in jurul secolului al XlII-lea. Acestea masurau timpul actionand o sonerie in anumite momente ale zilei si inca nu aveau cadrane sau sageti. Cadranul a fost aplicat pentru prima data unui orologiu mecanic in 1364, de italianul Giovanni Dondi. Orologiul sau era dotat cu sapte cadrane care, in afara de faptul ca indicau ora, aratau si miscarea planetelor.
De o buna apreciere in epoca s-au bucurat ceasul cu pendula sau ceasul cu cuc. Si n-a mai fost decat un pas pana la aparitia ceasurilor electronice, orologii ultrasofisticate sau afisajele de pe desktop-ul computerului. Si asta pentru ca astazi traim in "era vitezei", cand totul este planifica strict in agende, trebuie sa fim "la timp" undeva si avem mereu deadline-uri. Oare ce ne-am face fara ticaitul secundarului sau alarma ceasului?
2. WC-UL
Desi pare hilar, Tamim Ansary (autorul acestei liste cu cele mai importante 10 inventii ale omenirii) ne propune sa facem un exercitiu de imaginatie. New York City fara toalete!!! Hmm…. Greu de imaginat, nu-i asa?.... Si pentru asta trebuie sa le multumim britanicilor, care au inventat WC-ul. Astfel, anul 1596 consemneaza aparitiei primului WC cu apa, inventia lui John Harrington. Dupa 1900 a fost inventata si baia, incluzand toaleta, cada si tot arsenalul necesar igienizarii. Acum avem closete in curte, WC-uri ecologice in spatiul public, dar si toalete in care apa se trage singura si robinete cu senzori de miscare.
3. MASINA DE TIPARIT (TIPARNITA)
Masina de tiparit a lui Gutenberg, tipul mobil, a lansat ... informatia colectiva prin intermediul presei scrise. Si nu doar atat. Prin intermediul tiparnitei a putut fi imprimata si multiplicata Biblia, dar si creatiile literare, descoperirile stiintifice, legile si tot ceea ce astazi reprezinta "cuvantul scris". Umanitatea a inceput astfel sa-si scrie propria istorie si sa pastreze in memoria colectiva textualizarea evenimentelor fiecarei epoci.
4. IMUNIZAREA SI ANTIBIOTICELE
Cu trei secole in urma, oricine putea cadea victima bolilor infectioase. In 1347, cand a izbucnit epidemia de ciuma, in doar doi ani aproape jumatate dintre locuitorii Europei si-au pierdut viata. In 1800, principala cauza de deces in Occident era tuberculoza. In prezent, boli precum infarctul cardiac, cancerul sau atacul cerebral sunt principalele cauze care au scurtat media de viata la 70 de ani. Iar afectiunile respiratorii cornice, datorate in principal fumatului, fac extrem de profitabila activitatea firmelor ce ofera servicii funerare. Si este pacat…
Imunizarea consta in a administra unei persoane sanatoase o mica cantitate de microbi inactivi responsabili de boala pentru care se doreste obtinerea protectiei. Acesti microbi invata organismul sa se apere si il imunizeaza astfel impotriva bolii. De la aparitia primelor vaccinuri (pe 14 mai 1796, Jenner a administrat cu succes primul vaccin realizat vreodata: vaccinul antivariolic), milioane de vieti s-au salvat o data cu posibilitatea imunizarii de bolile infectioase. In prezent, peste 20 de boli pot fi prevenite prin intermediul vaccinurilor.
In ce priveste antibioticele, acestea sunt substante chimice organice produse de microorganisme patogene. Dupa descoperirea microbilor de catre Pasteur, s-a observat ca unele specii microbiene se apara de alte specii prin elaborarea unor substante chimice nocive. Acest fenomen este numit antibioza, iar substantele chimice rezultate din metabolismul celular vii poarta numele de antibiotic. Primul care a semnalat, in 1885, actiunea inhibanta a substantelor elaborate de microorganisme a fost savantul roman Victor Babes (tot el a sugerat ca aceste substante ar putea fi utilizate in scop terapeutic pentru distrugerea agentilor patogeni).
Termenul de "antibiotic" este folosit pentru o gama larga de compusi atat naturali, cat si sintetici, care au efect antibacterian. Antibioticele se impart in cinci clase: peniciline, tetracicline, macrolide, aminoglicoze si amfenicoli.
5. TELEFONUL
Nu-i asa ca e fantastic sa poti vorbi cu cineva dintr-un alt oras fara sa fie nevoie sa iesi din casa? Sau sa te plimbi pe strada si sa vorbesti la telefon cu oricine doresti?
In 1870, doi inventatori, Elish Gray si Alexander Graham Bell, amandoi in mod independent, sunt considerati inventatori ai telefonului. Dupa o batalie faimoasa in justitie, Bell a fost declarat inventator al telefonului. In 1878 a fost infiintata prima centrala manuala. Dupa 1893 au inceput sa apara mai multe companii de telefonie si dezvoltarea acestui serviciu a luat amploare. S-au inventat centralele automate si amplificatoarele, dispozitive care primeau semnalele electrice si le trimiteau mai departe.
La putin timp dupa inceperea celui de-al doilea razboi mondial, apare si prima varianta (este adevarat, extrem de primitiva ) a telefonului mobil. Oficial insa, pe 3 aprilie 1973, dr. Martin Cooper (unul dintre managerii companiei americane Motorola), a fost prima persoana care a initiat primul apel de pe un telefon mobil. Abia in 1983 a aparut primul telefon mobil destinat comercializarii.
6. CURENTUL ELECTRIC
Electricitatea exista de la crearea materiei, intrucat materia este formata din atomi, care contin particule incarcate electric, numite protoni si electroni .Vechii greci stiau ca, frecand o bucata de chihlimbar cu o bucata de panza, aceasta va atrage obiecte usoare, dar nu aveau o explicatie a acestui fenomen. De fapt, frecarea genereaza electricitate. Prima alimentare publica cu energie electrica a aparut la sfarsitul anilor 1800.
In 1879, Thomas Edison a conectat lampa la circuitul electric, aprinzand pentru prima data "lumina".Asa s-a nascut becul electric cu filament de carbune una din cele mai mari inventii ale secolului al XIX-lea. Omul de stiinta italian Alessandro Volta a inventat prima baterie, inventie care a condus la utilizarea electricitatii pentru iluminat la sfarsitul secolului XIX, iar Nikola Tesla a inventat curentul alternativ, care a facut posibila transmiterea electricitatii pe distante lungi.
7. AUTOMOBILUL
Prima constructie considerata vehicul, in sensul de constructie destinata transportului, a fost targa purtata de oameni. Apoi, aceasta a evoluat si a aparut un nou mijloc de transport - tractiunea animala. Astfel, targa a fost inlocuita de caruta, iar odata cu domnia lui Ludovic XVI, au aparut calestile, berlinele, cabrioletele, etc., ce reprezentau rangul si puterea economica a nobililor care le posedau.
In anul 1769, Francois Cugnot a construit primul autovehicul dotat cu un motor cu abur. O prima varianta de cod rutier apare pentru prima data in Anglia sub numele de "Red Flag Act" in 1865, care obliga vehiculele sa circule cu o viteza de 2 mile in orase si de 4 mile in afara oraselor. Dupa aparitia motorului cu ardere interna, cu pistoane in miscare rectilinie, alternativa, putem vorbi in adevaratul sens al cuvantului de aparitia automobilului.
Adevaratul stramosi al automobilului este reprezentat de motorul si autovehicolul inventate de Etienne Lenoir: motorul cu gaz brevetat in 1860. O alta inventie importanta este reprezentata de motorul cu autoaprindere, brevetat de Rudolf Diesel in 1892. Adevaratii pionieri in constructia automobilului sunt considerati Lenoir, Delamare - Deboutterville, Daimler, Benz si Ford. Odata cu ei apar si firmele specializate in constructia automobilului.
Prima firma se numea "Panhard – Levassor" si a fost fondata in anul 1845, folosind motoare Daimler. In 1898, apare firma Peugeot, care va construi si un motor cu acelasi nuume. Firma Renault isi are inceputurile in anul 1899 si a scos pe piata primele automobile de constructie proprie in anul 1902. Uzinele Fiat si-au deschis portile in anul 1899, urmate de Mercedes, in anul 1900. Primul automobil al firmei Rolls Royce a aparut in anul 1903. In anul 1908, apare in Europa automobilul Ford T, primul automobil produs in milioane de exemplare.
Dupa ce au fost inventate masinile, drumurile au fost imbunatatite. Dupa ce au fost refacute soselele, orasele s-au impartit in suburbii si centru. Au aparut navetistii. Si, in vreme ce industria automobilistica s-a dezvoltat, cea petroliera pur si simplu a explodat. Barilul de titei a devenit laitmotivul existentei noastre – prin influenta sa asupra preturilor la alimente si toate produsele si serviciile -, dar si principala moneda de schimb in jocurile economice si politice nationale si internationale.
8. TELEVIZORUL
Acest obiect atrage atentia mai mult decat orice alt obiect mobilier din sufragerie. Specialistii in neuropsihiatrie au constatat chiar ca televizorul a reusit sa modifice structura creierului uman, determinand formarea unor noi circuite neuronale in functie de stimulii din mediul exterior, cum ar fi de plida "privitul la televizor", televiziunea fiind mult timp principala sursa de informatie si de divertisment.
Dupa ce inventatorii au gasit cai de transmitere a sunetului prin radio si telefon, au inceput sa caute metode de transmitere a imaginii. Doi inventatori independenti au pus bazele sistemului de televiziune: Philo Farnsworh si Vladimir Zworykin. In 1927, Philo a transmis primele imagini electronice in laboratorul lui din San Francisco. Imaginile au fost o simpla linie neagra care doar a fost rotita ca sa se vada daca televiziunea poate inregstra si produce miscarea ei. Primul televizor s-a vandut in Statele Unite in 1938. Din 1960 s-au introdus: televiziunea color, sunetul stereo, si a aparut televiziunea prin cablu care permite receptionarea mai multor canale de televiziune de la mai multe statii.
Astazi dependenta de televizor (de la clasicul tub catodic la ecrane cu plasma de 80 de inci) are efecte nocive asupra sanatatii: obezitate, autism, boli cardiovasculare, diabet, tulburari de vedere, deficiente auditive etc.
Pagina 4 din 13 • 1, 2, 3, 4, 5 ... 11, 12, 13
Pagina 4 din 13
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum