Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


Decembrie '89

2 participanți

Pagina 2 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4  Urmatorul

In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Decembrie '89

Mesaj Scris de Admin 16.12.05 12:26

Rezumarea primului mesaj :

https://racoltapetru6.wordpress.com/2013/01/14/dezvaluiri-socante-depre-1989/


Ultima editare efectuata de catre Admin in 16.07.15 17:36, editata de 14 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos


Decembrie '89 - Pagina 2 Empty POVESTEA UNEI LOVITURI DE STAT SOVIETICE CELEBRATA IN ROMANI

Mesaj Scris de Admin 21.11.11 17:08

POVESTEA UNEI LOVITURI DE STAT SOVIETICE CELEBRATA IN ROMANIA CA "REVOLUTIE"

1- Historic background:

Dupa vizita din China lui Mao-Tze-Dong, Nicolae Ceausescu a inceput o campanie sustinuta de "indepartare" de patria muma U.R.S.S.. O schimbare de politica nu era de loc usoara, avand in vedere ca marea majoritate a generalilor de securitate si armata facusera "studii" in U.R.S.S. si vorbeau curent limba rusa. Nu trebuie uitat ca R.S.R. avea cel mai ridicat procentaj de spioni sovietici, in special militari (G.R.U.), pe cap de locuitor in lagarul socialist...
Noua politica a fost insa foarte persistenta si in anii 1980, toate posturile de comanda erau in mana unor generali de incredere, loiali "tovarasului si tovarasei". Economia "socialista" nu mergea insa de loc si atunci a inceput o campanie de vanzare masiva pe valuta catre Occident. Se vindeau in special nemti, evrei si carne de porc... La un moment dat, Marin Ceausescu i-a sugerat "tovarasului" ca ar fi bine sa vanda sisteme de armament moderne sovietice unor parti interesate ca Statele Unite, de exemplu. Problema principala era ca RSR nu mai primea de mult ultimele tipuri de armament sovietic, iar pentru cel existent in dotare aveau restrictii de instrainare. Excelenta carte a lui Liviu Valenas "Fabrica de spioni" relateaza pe larg dificultatile unei tentative de vanzare a unui tanc T72 aflat in dotarea armatei R.S.R. Tratativele au continuat si au fost terminate cu success pentru livrarea a 7 sau 8 tipuri de rachete tactice aer-sol si sol-aer, pe care Nicolae Ceausescu le-a cumparat dela bunul sau prieten Moammar Gaddafi si care ne-au fost livrate pe coasta de Est in schimbul a catorva zeci de milioane de dolari depusi de C.I.A. intr-un cont cifrat la o banca elvetiana.

Ghinionul lui Ceausescu a fost ca ultra-vigilentul G.R.U. l-a fotografiat pe fratele sau Marin Ceausescu, ajuns consiler la Ambasada RSR din Austria, intr-un meeting secret cu seful nostru de statie C.I.A. din Viena in vara anului 1987. Atunci a fost pecetluita soarta familiei Ceausescu si a inceput proiectul de lovitura de stat care nu a avut nimic in comun cu miscarile populare anti-comuniste din Europa Orientala si Centrala in anul 1989. Sotii Ceausescu si Marin Ceausescu au fot condamnati la moarte de catre G.R.U., cu aprobarea lui Gorbaciov.

Una din pricipalele acuzatii la simulacrul penibil de proces judiciar al sotilor Ceausescu din 23-25 Decembrie 1989 a fost ca au vandut systeme avansate de armament Statelor Unite, care i-a platit prin intermediul unei banci elvetiene. Guvernul american a incercat sa salveze viata lui Marin Ceausescu, dar echipa operativa C.I.A. a sosit la ambasada romana din Viena in momentul in care echipa GRU-Spetsnaz care il spanzurase pe Marin Ceausescu in subsolul ambasadei tocmai parasise cladirea.

Gorbaciov a facut o investitie masiva de bani si resurse umane pentru inlaturarea lui Ceausescu. A inceput cu reactivarea "fosilelor" spionajului sovietic din generatia lui Brucan, Iliescu si Walter Roman (fost agent NKVD in Spania in 1936 , devenit "profesor de marxism-leninism" la Politehnica din Bucuresti unde am studiat intre 1965 si 1970, dupa ce am iesit din inchisoare in 1964), precum si a "generatiei tinere" a lui Petre Roman si Gelu Voican-Voiculescu.

Problema esentiala a lui Gorbaciov era ca "fosilele" nu aveau access la generatia curenta de comandanti ai securitatii si armatei, care erau loiali familiei Ceausescu. Pe de alta parte, "bascularea" securitatii si armatei de partea guvernului sovietic era absolut esentiala, intrucat in RSR nu exista nicio societate civila sau culturala nationala, totul fiind distrus de dictatura absoluta si tembelismul national traditional.

Phase I - Operatia "Troika"

La sfarsitul lui Iulie 1989 a fost infiintat un comandament central la Kishinev (fost Chisinau) si au fot selectati aproape 15,000 de ofiteri si subofiteri apartinand la trei servicii diferite:
1 - Komitet Gosudarstvenoy Bezopasnasti (K.G.B.) - Committee for State Security - Comitetul pentru Securitatea de Stat,
2 - Glavnoye Razvedyvatelnoye Upravleniye Generalnogo Shtaba (G.R.U.-GSh.) - Main Intelligence Directorate of the General Staff - Directiunea Generala de Informatii a Marelui Stat Major,
3 - Voyska Spetsialnogo Naznacheniya (Spetsnaz) - Force for Special Purposes - Forta Militara pentru Scopuri Speciale, unitati subordonate fie la G.R.U. fie la K.G.B in 1989, iar actualmente subordonate G.R.U. sau F.S.B. (Federalnaya Sluzhba Bezopasnosti Rossiyskoy Federatsii) - Federal Security Service of the Russian Federation - Serviciul Federal de Securitate al Federatiei Ruse.

Au fot formate circa 5,000 de echipe de catre trei ofiteri sau subofiteri reprezentand cele trei servicii, iar fiecare echipa a fost dotata cu un autoturism (marea majoritate Lada) special prevazute cu compartimente pentru ascunderea armamentului, munitiei si a explozivelor. Participantii au luat la Chisinau lectii speciale de limba romana si geografia Romania cu o durata de trei luni, in diverse cazerme ale orasului. Incepand cu a doua jumatate a lunii Octombrie 1989, echipele Troika au fot introduse ca "turisti" in Romania, in ritmul de circa 150 masini pe zi. Au fost trimise in majoritatea judetelor, dar destinatiile prioritare au fost Timisoara si Bucuresti.

Timisoara a fot aleasa ca o buna cadidata pentru "demonstratii populare anti-Ceausescu", datorita apropierii relative de Europa de Vest si datorita prezentei unui vechi "prieten" al G.R.U., pastorul protestant Tokes. Am citit cateva rapoarte trimise de un capitan KGB, care fusese recrutat mai inainte si lucra pentru noi ca agent dublu. El descrie in detaliu actiunile din Calea Ghirocului si dela resedinta lui Tokes. La un moment dat in seara zilei de 16 Decembrie 1989, colonelul KGB care era comandant operativ al "operatiei Tokes" a cerut sa se faca "numarul", adica identificarea tuturor protestatarilor din jurul locuintii lui Tokes. "Si ne-am alarmat, fiindca noi (echipele Troika) eram peste 80% din participanti. Noroc ca a doua zi a venit ordinul sa ne deplasam la Bucuresti..."

Actiunea importanta era acum la Bucuresti unde doi generali sovietici si un numar de ofiteri superiori KGB or GRU care toti vorbeau "moldovineste" au dus tratative timp de aproape doua saptamani cu diversi generali romani de securitate si armata pentru a asigura "bascularea". Echipa sovietica de negociatori era in contact radio quasi-permanent cu comandamentul operatiei Troika din Chisinau. Ei au prezentat ultima propunere a lui Gorbatchev pe 17 Decembrie 1989, care promitea in mod solemn ca niciun salariat al Ministerului de Interne sau al Ministerului Fortelor Armate nu va fi concediat, arestat sau judecat, si ca toti acesti salariati vor fi promovati in masa si salariile le vor fi marite corespunzator...

Propunerea a fost acceptata de aproape toti conducatorii securitatii si armatei la 20 Decembrie 1989. Singura exceptie a fost un general de armata care era ministru adjunct; el a refuzat si a fost imediat "sinucis" de "negociatori". Generalii care acceptasera propunerea lui Gorbaciov au cerut apoi lui Ceausescu sa organizeze faimoasa "adunare populara" din 22 Decembrie 1989. Mi s-a parut deosebit de interesant faptul ca toate aceste negocieri cu conducatorii securitatii si armatei au fost purtate exclusiv de catre militarii sovietici care nu au implicat, evident din motive de securitate, echipa de spioni civili destinati fazei urmatoare, operatia "Flanela".

E foarte probabil ca marea majoritatea securistilor care au executat lovitura de stat sovietca nu au stiut cine sunt noii conducatori politici ai Romaniei pana cand i-au vazut pe "flanelisti' defiland pe ecranele televizoarelor.

Phase II - Operatia "Flanela"

Ziua de 22 Decembrie 1989 a inceput inainte de ora 7 dimineata pentru trei agenti operativi CIA care lucrau in cadrul Ambasadei Americane la Bucuresti. Erau imbracati "romaneste" si au ajuns devreme in Piata Palatului, asa ca au asistat la toate fazele faimosului meeting. Au vazut cum s-a construit "dreptunghiul" si "razele", care erau o procedura standard la toate meetingurile publice a lui Ceausescu. "Dreptunghiul" era constituit din circa 200 de securisti masati sub balconul dela care urma sa vorbeasca Ceausescu. Dela "dreptunghi" plecau "razele" constituite din cate doi (uneori trei) securisti umar la umar, mergand spre exterior. Intre aceste "raze" erau apoi plasate grupurile de muncitori si alti membri de partid adusi cu autobuzele.

Aceasta descriere tehnica e probabil plictisitoare, dar veti vedea ca este foarte importanta pentru meetingul din 22 Decembrie 1989. Cand Ceausescu a ajuns la punctul in care a facut o pauza, securitatea a pus la difuzoare o inregistrare a unor rafale de mitraliera. Am vazut filmul meetingului si vad si acum privirea speriata a lui Ceausescu care nu intelegea ce se intampla. Emil Bobu intra pe balcon in spatele lui si-i spune: "E SECU!". In momentul acela Ceausescu a inteles ca securitatea a trecut de partea sovieticilor si ca partida era pierduta.

Acesta este momentul in care niste "tineri curajosi" au inceput sa alerge prin multime strigand: "Jos Ceausescu! Jos cu dictatorul". Oamenii nostri dela Ambasada Americana au remarcat imediat ca acesti "tineri curajosi" nu alergau dela periferia masei de oameni catre centru. Ei alergau intotdeuna dinspre "dreptunghi" spre periferie, si ALERGAU NUMAI PRIN "RAZELE" DE SECURISTI, unde evident se simteau in siguranta. Era clar ca erau toti securisti...

Cronologia evenimentelor din 22 Decembrie 1989 este in general cunoscuta, asa ca n-am sa insist asupra ei. Vreau insa sa relatez un eveniment amuzant, raportat de un informator din Tulcea. La 21 Decembrie 1989 Petre Roman era in Delta Dunarii la vanatoare de mistreti. Incepand dela 10 dimineata toti cei care lucrau la comitetul judetean de partid din Tulcea au fost mobilizati sa-l gaseasca pe Petre Roman pe care-l cauta la telefon cu insistenta "cineva" dela Bucuresti. L-au gasit in fine in jurul pranzului si convorbirea telefonica a fost foarte scurta: "Da, tovarasu! - "BAI PETRICA, FLANELA E MAINE!" - "Am inteles. tovarasu!". Dupa care "Petrica" se dadea de ceasul mortii sa ajunga in Bucuresti in aceeasi seara, fiindca altfel se facea "revolutia" fara el... A doua zi dupa masa a inceput defilarea la televizor a "flanelistilor", tovarasi cu pullovere si flanele, dar fara sacouri sau costume de haine, care a durat mai bine de doua saptamani. Securitatea lor personala era asigurata de echipele Troika care s-a ocupat deasemenea de organizarea fazei urmatoare a loviturii de stat...

Phase III - "Teroristii"

De indata ce caderea lui Ceausescu a deveni cunoscuta, o multime de oameni de buna credinta, informati asupra evenimentelor din celelate tari din Europa de Est, au crezut ca totul s-a schimbat si ca au devenit peste noapte "LIBERI". Aceasta era o problema majora pentru securitatea care trecuse de partea sovieticilor cu conditia de a-si mentine puterea intacta.
Ei trebuiau sa arate "prostimii" ca nu sa schimbat nimic si ca FRICA, nu libertatea este baza noii "societati". S-a organizat imediat, cu colaborarea echipelor Troika, faza denumita "Teroristii" care a inceput chiar in seara de 22 Decembrie 1989. Unitatile USLA au inceput sa joace prin rotatie rolul de "teroristi" si de "anti-teroristi". Aceiasi militari de securitate erau o noapte "teroristi" si noaptea urmatoare "anti-teroristi". Aceasta faza a durat cateva saptamani si s-a soldat cu sute de morti, oameni nevinovati impuscati in strada. De multe ori mortii erau transportati dela o strada la alta, ca sa se propage terroare in toate cartierele.

Daca fazele anterioare, Troika si Flanela, au fort execute ireprosabil, faza Teroristii nu a dat in totalitate efectele scontate. O multime de oameni de buna credinta credeau ca sunt intr-adevar liberi si se comportau ca atare, infiintand sau reinfiintand vechi partide si organizatii politice. In plus directia afacerilor religioase din securitate era complet blocata pentru un motiv foarte simplu: asa-zisul "Patriarh al Bisericii Ortodoxe" (Teoctist-Anticrist cum ii strigasera in fata credinciosii in Decembrie 1989), care se spune ca avea grad de general de securitate, a crezut cu adevarat ca a sosit momemtul sa dea socoteala pentru toate crimele comise de conducerea securista a bisericii romane in ultimii 41 de ani, si s-a retras la o manastire, refuzand sa mai "conduca" Biserica Ortodoxa.

In 1948 Gheorghiu-Dej si Ana Pauker au numit "Patriarh" pe un preot de tara din Oltenia care petrecuse doi ani de inchisoare in lagarul dela Targul Jiu unde Gheorghiu-Dej era deasemenea internat. Preotul Marina fuseses condamnat pentru complicitate cu o banda de hoti de cai. Imediat dupa "hirotonisire" Justinian Marina a participat la distrugerea Bisericii Greco-Catolice din Romania. Toti episcopii Greco-Catolici au fost arestati, condamnati si au murit in inchisoare ca adevarati martiri ai credintei. Mii de preoti Greco-Catolici de toate varstele au fost deasemnea arestati si condamnati la 15-20 de ani de inchisoare.

Am cunoscut in inchisoare in perioada 1959-1964 cateva zeci de preoti Greco-Catolici care supravietuisera din 1948. Am toata admiratia pentru acesti preoti adevarati, martiri ai credintei care isi continuau vocatia de preoti in conditiile de exterminare din inchisoare. Un exemplu: parintele Crisan, var al excelentului profesor de matematici Iacob Crisan care mi-a fost profesor 4 ani la Liceul Matei Basarab din Bucuresti. Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca! Toate proprietatile Bisericii Greco-Catolice din Romania, incluzand pests 2,500 de biserici si alte cladiri au fost confiscate si trecute in patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane, "condusa" de Justinian Marina. Faptul ca securittea comunista controla conducerea Bisericii Ortoxe nu insemna ca preotii si monahii trecusera in serviciul Satanei. In primavara anului 1958, Justinian Marina a ordonat tuturor preotilor si monahilor Bisericii Ortodoxe sa semneze angajamente cu organele securitatii locale ca vor informa asupra oricaror fapte sau intentii de a actiona impotriva guvernului comunist, MARTURISTE IN TAINA SPOVEDANIEI.

Spre cinstea lor vesnica, mii de preoti ortodocsi AU REFUZAT sa semneze aceste angajamente cu Satana...Ei au fost toti arestati si condamnati intre 10 si 20 de ani de inchisoare. Am intalnit sute de preoti ortodocsi intre 1959-1964. Numai in lagarul Gradina dela Piatra Frecatei in Balta Brailei erau 3 "brigazi" de preoti (150 de persoane). "Cum sa tradez eu sfanta taina a spovedaniei? Inseamna ca nu mai sunt preot!" imi spunea cu lacrimi in ochi un preot batran, trecut de 75 de ani, care a si murit cateva luni mai tarziu...Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca pe acesti martirii ai credintei si ai neamului romanesc, care au impartasit soarta miilor de preoti Greco-Catolici si Romano-Catolici.

Mai tarziu, cand Ceausescu a inceput constructiile faraonice, sute de biserici au fost daramate fara ca conducerea securista a Bisericii Ortodoxe Romane sa protesteze in niciun fel...
Acestea sunt crimele majore ale conducerii securiste a Bisericii Ortodoxe Romane si motivul pentru care Teoctist-Anticrist credea ca a sosit ora judecatii pana in prima saptamana a lunii Aprilie 1990, cand securitatea l-a convins in fine ca nimic nu s-a schimbat si i-a promis solemn ca va putea sa pastreze toate proprietatile furate dela Biserica Greco-Catolica.

ROMANIA ESTE SINGURA TARA DIN EUROPA IN CARE PROPRIETATILE BISERICII GRECO-CATOLICE NU AU FOST RESTITUITE PROPRIETARILOR LEGALI, spre deosebire de Ungaria, Slovacia, Cehia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Croatia si Slovenia. In perioada Ianuarie-Aprilie 1990 toti salariatii Ministerului de Interne si ai Ministerului Fortelor Armate au fost avansati in grad si salariile li s-au marit in mod corespunzator. De exemplu, seful tribunalului militar al sectorului 2 Bucuresti care in 1959 era capitanul Pruna Liviu si care ajunsese in 1989 general-maior, a fost avansat direct general-colonel si numit de Iliescu sef al Justitiei Militare din Romania "post-revolutionara". Faptul ca el condamnase in August 1959 la 225 ani inchisoare pe cei 12 membri ai organizatiei Frontul Eliberarii Nationale dela Liceul Matei Basarab a fost desigur ceva minor comparat cu cele cateva zeci de condamnari la moarte pe care le-a "pronuntat" in perioada 1958-1959.

Intre timp "turistii" din operatia Troika s-au intors progresiv acasa in U.R.S.S. pana in Mai 1990, dar situatia politica in Romania continua sa fie critica, cu toate eforturile securitatii de a "cultiva" frica si teroarea.

Phase IV - "Mineriada"

Astfel "conducerea post-revolutionara" a hotarat sa organizeze o varianta romana a "revolutiei culturale" a lui Mao-Tze-Dong si mobilizat importante resurse financiare si umane care au asigurat "succesul stralucit" al MINERIADEI din Iunie 1990. Au dezlantuit salbaticia fara precedent a lumpen-proletariatului impotriva "dusmanilor poporului". Mii de oameni au fost batuti si maltratati, sute de oameni au murit sau au fost schiloditi pe viata. Scopul era unul singur si anume sa impuna frica si teroarea fara de care securitatea nu putea functiona. Si au avut un success deplin care a asigurat rolul dominant al securitatii pana in ziua de astazi. "Tovarasi minieri, va multumesc!" dixit criminalul Iliescu.

Stiati ca efectivele fortelor de securitate in Romania (Serviciul Roman de Informatii, Serviciul Informatii Externe, Serviciul de Protectie si Paza si alte cateva mai mici), au crescut cu peste 10% intre 1989 si 2010? Au crescut foarte mult si capacitatile tehnologice ale securitatii care in 2011 inregistreaza "TOATE CONVORBIRILE TELEFONICE" si filmeaza toate intalnirile "suspecte". Cei care traiesc in Romania stiu ca TOATE ACTIVITATILE ECONOMICE, PROFESIONALE , CULTURALE SI POLITICE sunt controlate de oamenii securitatii "post-revolutionare". Ei incurajeaza coruptia si furtul la toate nivelele, pentruca toti cei care fac un ban trebuie sa-si dea obolul la securitate.

Comparati situatia securitatii in Romania cu fosta Cehoslovacie unde securistii au fost linsati pe strada in 1989 adresele lor fiind publicate la toate oficiile de posta. Sau cu Germania de Est, unde sa interzis securistilor sa intre in cladirile unde lucrau. Sau cu Bulgaria unde TOTI salariatii securitatii, dela ministru pana la gardian, au fost DEMISI INTR-O SINGURA ZI (24 DE ORE).

QUO VADIS ROMANIA?

Michael Olteanu, M.S.(Master of Sciences)

Presedinte al Frontului Eliberarii Nationale in 1956-1959
"Bandit Contrarevolutionar", detinut politic intre 1959 si 1964
Absolvent al Institutului Politehnic Bucuresti, Inginer de Calculatoare Electronice in 1970
Systems Engineer at Electronic Data Systems in San Francisco, 1976-1984
Senior Vice President of Network Engineering at Wells Fargo Bank in San Francisco, 1984-2004.

Sursa: MCP Press Agency, Gabi Popa

Preluare dupa http://mcppress.ro
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Re: Decembrie '89

Mesaj Scris de Admin 21.10.11 7:45

Revoluția din 1989: cazul Sibiului

Pentru reconstituirea adevărului a ceea ce s-a petrecut în luna decembrie 1989 la Sibiu nu putem să nu facem abstracţie de criza sistemului totalitar comunist ce afecta Europa de Est la vremea respective.

Flacăra revoluţiei române s-a aprins la Timişoara încă din data de 15 decembrie 1989 când veghea unor enoriaşi care îl sprijineau pe pastorul reformat Laszlo Tokes s-a transformat într-o mare demonstraţie împotriva regimului totalitar comunist restructurat de Ceauşescu, acţiune în care aveau să fie răniţi sau să-şi piardă viaţa câteva sute de manifestanţi.

Cazul Sibiu a declanşat în anul 1993 un conflict secret, necunoscut de opinia publică, între SRI şi Palatul Cotroceni referitor la raportul întocmit de SRI-Sibiu asupra evenimentelor petrecute în timpul revoluţiei în acest municipiu. Având în vedere precizia informaţiilor pe care le conţinea şi natura lor revelatoare în privinţa celor care cauzaseră mai multe decese în Sibiu, raportul locotenent-colonelului Ioan Rusan a fost încuviinţat de Virgil Măgureanu, director SRI la acea dată, Consiliului Suprem de Apărare, în particular generalului Vasile Ionel, consilierul pe problem de apărare al preşedintelui Ion Iliescu. Vasile Ionel, membru al complotului militar urmărit de Securitate pentru legături cu reţelele de spionaj ale URSS, va reacţiona violent, acuzându-l pe lt. col. Rusan de mistificare, întrucât din raport rezultă că vina pentru morţi din Sibiu aparține Armatei (1). Raportul respectiv vizează evenimentele petrecute atât înainte cât şi după 22 decembrie 1989.

Înainte de 22 decembrie 1989 se remarcă, în raportul SRI, două evenimente deosebite care au atras atenţia organelor de securitate şi de contrainformaţii militare.

Pregătiri încă din martie? Agenţi trimişi în recunoaştere la Sibiu

Primul eveniment “ciudat” a fost când în oraş au intrat câteva coloane de maşini înmatriculate în URSS – acest lucru s-a întâmplat şi la Iaşi şi la Timişoara - “în care se aflau doi-patru bărbați, de regulă tineri care nu se cazau la hoteluri, dormind în autoturisme şi nerealizând contacte cu cetăţenii români” (2).

Al doilea eveniment important, prezent în raportul SRI, scoate la iveală locurile fierbinţi în care s-au desfăşurat evenimentele – locurile din care s-a tras. În lună martie a anului 1989 au fost capturaţi luptători DIA în timpul unor misiuni de luptă. “Un aspect important îl constituie prezenţa în municipiul Sibiu, în perioada anului 1989, unui detaşament de militari din cadrul Batalionului 404 Buzău – cercetare în adâncime, aparţinând de Direcţia de Informaţii de pe lângă Marele Stat Major al Armatei. Militarii respectivi erau în ţinută civilă, dotaţi cu staţii de emisie-recepţie, au efectuat observări şi fotografieri de pe clădirile situate în vecinătatea unor unităţi ale MApN şi MI şi au consemnat puncte din apropierea acestora sau alte puncte strategice din oraş pe o hartă, cum ar fi hotelurile Continental, Bulevard, BTT, UM 01473. Întâmplător sau nu acestea au fost locurile fierbinţi în derularea evenimentelor din decembrie 1989” (3).

Cazul agenţilor trimişi la Sibiu ne este relatat şi de colonelul (r) Ioan Rusan într-un dialog cu Alex Mihai Stoenescu, dialog care a fost publicat în cartea “Interviuri despre Revoluţie”:


Ioan Rusan: A fost un caz foarte interesant la Sibiu. Am depistat agenţi trimişi în recunoaştere la Sibiu, însă nu erau străini, ci de la Batalionul 404. Erau băieţii de la DIA. I-am urmărit, că nu înţelegeam ce căutau acolo, însă nu s-a mai trimis cazul la Securitate, ci la UM 01512, adică la Dragomir.

Alex Mihai Stoenescu: Foarte interesant! Înainte de evenimente.

IR: Înainte de evenimente. Dragomir era implicat în operaţiunea lor, în primirea, ascunderea, hrănirea lor, aceştia fiind reluaţi de Dragomir şi acţionând însă în formă conspirată, fără a fi consemnată undeva prezenţa lor, misiunile.

AMS: Şi ce făcea?

IR: Pregăteau terenul pentru ce au făcut în decembrie. Acoperişuri, poduri de case, străzi şi străduţe. Ce, parcă nu ştiaţi!

AMS: Nu ştiu, vreau să aflu de la dvs. Dar aţi spus că “au fost prinşi”, cum adică,” au fost prinşi”?

IR: Foarte bine. Securitatea Sibiu i-o depistat că fac un lucru neobişnuit şi i-a arestat. Au fost nevoiţi să recunoască, erau luptători DIA (4).
Din dialogul prezentat mai sus nu putem înţelege decât ca lt. col. Dragomir Aurel a fost implicat în ascunderea celor din Batalionul 404, hrănirea şi cazarea acestora în incinta unităţii Militare fără ca acest lucru să fie consemnat în vreun document – teoretic ei s-au aflat acolo. Se ştia că la acea vreme, DIA se ocupa cu misiunile pentru “testarea vigilenţei”, dar de această dată nu putem vorbi despre aşa ceva pentru că misiunile respective erau foarte ciudate – lucru confirmat şi de Alex Mihai Stoenescu.


Modrescu Gheorghe:Voi ce aveţi de lucru pe aici?

Răspuns:Păi suntem militari, am venit să testăm, să efectuăm o testare de vigilenţă asupra unităţilor militare din Sibiu (5).
Alex Mihai Stoenescu consideră că militarii nu spuneau adevărul: “astfel de operaţiuni de testare a vigilenţei se aflau în misiunile unităţii DIA de la Buzău, numai că pentru a ieşi bine la control, comandanţii unităţilor vizate de control erau de regulă anunţaţi discret înainte. Îşi furau căciula singuri. De data aceasta misiunea a avut o desfăşurare foarte ciudată, nu putem vorbi de o misiune de testare a vigilenţei unor unităţi militare atâta timp cât luptătorii fotografiau şi însemnau pe hartă hotelurile din Sibiu, blocurile de locuinţe şi poduri de case din oraş. Hărţile capturate de Securitate au rămas în posesia acesteia, constituind proba, prin însemnările făcute pe ele, asupra faptului că acţiunea DIA nu se înscria în categoria “testarea vigilenţei”. (6).

Cele două evenimente prezentate mai sus, extrase din raportul SRI-Sibiu, demonstrează că se ştia despre ceea ce urma să se întâmple.

Cod secret ”Radu cel Frumos”

Armata Romană a fost pusă în stare de alarmă pe întreg teritoriul României ca urmare a demonstraţiilor din Timişoara. În seara de 17 decembrie 1989, orele 19:00, generalul Ion Hortopan, comandantul Comandamentului Informaţiei şi Tancurilor, a transmis personal lt. col. Dragomir Aurel – indicativul “Radu cel Frumos” (7). Acest indicativ devenea operaţional prin efectele lui NUMAI în cazul declanşării prin surprindere, sau pericolul declanşării prin surprindere a unui atac al unei/unor armate străine. Ordinul era ilegal (civilii nu aveau arme, demonstrau legal conform art. 28 din Constituţia RSR, nu era proclamată stare de necesitate).


Document

Art. 28: “Cetăţenilor RSR li se garantează libertatea cuvântului, a presei, a întrunirilor, a mitingurilor şi a demonstraţiilor.”
După emiterea ordinului de luptă de către generalul Milea, paza unităţilor a fost întărită, iar în interiorul cazărmilor cât şi în afara acestora, patrule înarmate şi dotate cu muniţie de război vegheau tot timpul.

A doua zi după cuvântarea televizată a lui Nicolae Ceauşescu, respectiv în dimineaţa zilei de 21 decembrie 1989, lt. col. Dragomir Aurel a ordonat adunarea cadrelor şi elevilor din UM 01512 Sibiu, pe platoul şcolii, ocazie cu care, după ce a făcut apologie regimului comunist şi a lui Ceauşescu, a dat cuvântul unora dintre participanţi care au condamnat demonstraţiile din Timişoara. Mai mult decât atât, după terminarea adunării elevii din UM 01512 au fost introduşi în sălile de cursuri unde, din ordinal lt. col. Dragomir, au dat o lucrare de control cu tema “ Poziţia partidului şi statului nostru, a tovarăşului Ceauşescu faţă de evenimentele de la Timişoara”. În tot acest timp lt. col. Dragomir, după cum afirmă martorii, făcea afirmaţii publice despre necesitatea utilizării armamentului împotriva demonstranţilor. În luna decembrie 1989, garnizoana Sibiu dispunea de o forţă redutabilă în sensul că avea 11 unităţi militare în stare de alertă cu o stare de spirit al militarilor indus de comandantul garnizoanei – stare de spirit de a acţiona împotriva propriilor cetăţeni în cazul în care aceştia ar fi ieşit în stradă” (Cool.

Acest fenomen – de ieşire în stradă – nu a întârziat să apară pentru că în dimineaţa zilei de 21.12.1989, în jurul orei 8:30, un grup de aproximativ 30 de persoane de la fosta întreprindere “Balanţa” din Sibiu se îndreptau spre centrul oraşului.. Fiind un număr prea mic de manifestanţi, aceștia au fost uşor dispersaţi de către forţele de ordine din cadrul MI. Câteva persoane au fost reţinute pentru cercetare, dar eliberate ulterior. La puţin timp după aceasta manifestanţii în număr tot mai mare s-au regrupat la hotelul “Bulevard” şi în Piaţa Republicii (azi Piaţa Revoluţiei) din centrul Sibiului continuând să strige lozinci împotriva regimului şi chiar să desfăşoare acţiuni violente cum au fost, spre exemplu, spargerea geamurilor la câteva librării de unde au fost scoase cărţile semnate de Nicolae Ceauşescu, cărora le-au dat foc (9).

După ce a fost informat asupra evenimentelor, primul secretar – Nicu Ceauşescu – a dat ordin să fie trimisă în piaţă formaţiunea “Scutul” – grupă specială a miliţiei – pentru a restabili ordinea. Cei din urmă au fost primiţi cu ostilitate de către manifestanţi, iar autoturismul lor a fost răsturnat şi incendiat. Acest lucru a fost raportat imediat lui Nicu Ceauşescu.

“În acel moment lt. col. Aurel Dragomir, aflat în preajma primului secretar i-a cerut acestuia acordul pentru a restabili el ordinea, deoarece <<Ăştia de la miliţie nu sunt buni de nimic>>” (10). Observăm că acesta este momentul în care lt. col. Dragomir primeşte “puterea” necesară pentru a restabili ordinea. Acesta primeşte permisiunea primului secretar cu aprobarea generalului Milea şi a generalului Ion Hortopan. O să observăm mai jos că acesta nu deschide focul numai împotriva manifestanţilor, ci şi împotriva cadrelor MI.

Primele victime

În data de 21.12.1989, Dragomir ordonă – începând cu orele 10:00 – scoaterea militarilor din subordine în municipiul Sibiu, pentru confruntarea cu manifestanţii, aceste forţe fiind secondate în scurt timp de pompieri şi soldaţi ai batalionului de Securitate Sibiu. Primele victime apar odată cu sosirea unuia din detaşamentele de elevi. Militarii au fost întâmpinaţi cu huiduieli, pietre şi sticle incendiare. “În acesta situaţie, cpt. Teodorescu Cristian a ordonat foc de avertisment, ordin executat de subordonaţii săi. În aceste moment se înregistrează primele victime la Sibiu” (11).

În urmă acestui incident, lt. col. Dragomir Aurel a raportat la Bucureşti generalului Hortopan Ioan că datorită deschiderii focului de către militari unul dintre elevi a făcut mai multe victime în rândul demonstranţilor. În după-amiaza zilei de 21 decembrie, demonstraţiile populaţiei se extind în diferite zone ale Sibiului, astfel că numărul manifestanţilor creşte la câteva mii. Această rapiditate de extindere a manifestanţilor se datorează focului deschis de către elevii şcolii militare şi omorârea unuia dintre manifestanţi plus rănirea altor patru. Există diferite declaraţii a unor martori care susţin că persoana omorâtă prin împuşcare ar fi fost împuşcată de alt manifestant, lucru total neadevărat pentru că ar fi trebuie să fie împuşcat din spate, iar raportul medico-legal arată clar că glonţul a intrat prin faţă şi a ieşit prin spate. (ANEXA II):

“Mititelu Ioan – împuşcat mortal. Aşa cum rezultă din raportul medico legal nr. 4173/III/457/1989 al laboratorului medico-legal Sibiu, moartea numitului Mititelu Ioan a fost violentă. Ea s-a datorat hemoragiei interne şi externe consecutive unei plăgi împuşcate transfixiante prin hemitoracele stâng. Leziunile sunt urmare unei împuşcări cu glonţ dinainte-înapoi şi uşor de la stânga la dreapta victimei”(12).



Aşa cum am arătat mai sus cel care a ordonat în dimineaţa zilei de 21.12.1989 deplasare în Zona Pieţei Republicii din Sibiu a elevilor militari din UM 01512 a fost comandatul acestei unităţi, respectiv lt. col. Dragomir Aurel cu misiunea precisă de a împrăştia manifestanţii. Împrejurarea arată că aceşti militari în acţiunea lor de împrăştiere a demonstranţilor au folosit armamentul din dotare cu muniţie de război, fapt ce a avut drept consecinţă uciderea unui demonstrant şi rănirea altor patru.

După 22 decembrie 1989

Vom observa mai jos că după această dată – 22 decembrie – lt. col. Dragomir Aurel a luat numai decizii haotice în ceea ce priveşte deschiderea focului, în special asupra inspectoratului MI, dar şi solicitarea făcută către aviaţia militară de a ridica elicoptere în aer.

Ordinele date pentru deschiderea focului sunt inexplicabile, mai ales că s-au transmis numeroase ordine de la Bucureşti pentru încetarea focului: “În intervalul 12:30 – 16:30 s-a tras asupra clădirii Inspectoratului, inclusiv cu armament greu. Cu toate că, de la Bucureşti, col. Pârcălăbesc, generalul Ilie Ceauşescu, procurorul militar Voinea, i-au cerut lt. col. Dragomir Aurel să ordone încetarea focului” (13). De menţionat că generalul Ştefan Guşă, şeful MStM, a transmis în mod clar prin televiziune ordinul ca unităţile militare din Sibiu să se retragă în cazărmi şi să înceteze focul. Se pare că lt. col Dragomir a ţinut legătura numai cu generalul Stănculescu. Cel din urmă i-a spus să se apare pe răspunderea lui, pentru că Dragomir l-a dezinformat pe Stănculescu spunându-i că este atacat – un lucru total neadevărat.

O greşeală fundamentală a fost făcută atunci când au fost trimise unităţi prin ordine separate în acelaşi loc pentru a prinde teroriştii, trăgând unele în altele până la urmă. “În ziua de 22 decembrie 1989, în jurul orei 12:30, o formaţiune de cadre şi elevi ai UM 01606, condusă de căpitan Nită Octavian a primit ordin să ocupe şi să apere clădirea telefoanelor de pe Bulevardul Mihai Viteazul, situate în apropierea şi în raza de vizibilitate a UM 01512 – corp B. În această din urmă unitate, a fost constituită – la ordin – o formaţiune de lunetişti, condusă de maior Damian Emil, dispusă în pavilionul central. Ca urmare a zvonurilor privind ocuparea telefoanelor de către <>, a neverificării acestei informaţii şi necunoscând ordinul dat primei formaţiuni, efectivele UM 01512 – B au împuşcat mortal pe căpitanul Nită Octavian în timp ce inspecta planşeul clădirii”(14).

Secţia Parchetelor Militare ne-a lăsat o privire de ansamblu asupra tragediei de la Sibiu: “Este de menţionat împrejurarea că, deşi asupra clădirilor Inspectoratului MI s-au executat ulterior trageri repetate şi intense dinspre UM 01512 Sibiu, totuşi nici un cadru MI nu a fost ucis sau rănit în clădirea inspectoratului în poziţii de tragere la ferestre sau uşi, ceea ce este de natură să infirme declaraţiile date de militarii din UM 01512 Sibiu care, de regulă, susţin versiunea ripostei pe care au dat-o la tragerile efectuate din sediile MI asupra unităţii militare. Aceeaşi concluzie se desprinde şi din constatarea ulterioară a unui număr redus de urme de gloanţe pe pereţii clădirilor UM 01512 Sibiu, precum şi de inexistenţa unor victime în rândul militarilor aflaţi în aceste clădiri. La data de 22.12.1989 au fost reţinute şi izolate în incinta UM 01512 Sibiu majoritatea cadrelor MI, iar în zilele următoare s-au redat sau au fost reţinute şi celelalte cadre, fiecare dintre acestea fiind supuse unei cercetări cu privire la uzul de armă şi activitatea anterioară, după care s-au dispus soluţii de neurmărire penală, cu excepţia a câtorva cadre care au fost trimise în judecată. De altfel în prezent singurul cadru MI care este condamnat definitiv este maiorul Buda Ion, în sarcina căruia s-a reţinut că, folosind pistolul din dotare, a rănit un ofiţer în incinta UM 01512 Sibiu.

În noaptea de 22-23.12.1989, precum şi în zilele următoare, în municipiul Sibiu a continuat să se tragă. Aceasta s-a datorat stării generalizate de confuzie şi nesiguranţă, informaţiilor nereale ce au fost vehiculate chiar şi prin mass-media, zvonurile alarmate răspândite de diverse persoane neidentificate, suspiciunii generalizate care a făcut ca gesturi minore să fie hiperbolizate. Starea de panică şi nesiguranţă a fost amplificată de un nou element reprezentat de ridicarea în aer a elicopterelor UM 01989 Sibiu, care au executat foc cu mitralierele de la bord la nivelul unor clădiri de unde se presupunea că se trage de către elemente diversioniste. De asemenea, s-au constatat carenţe în conducerea trupelor. Astfel, în multe cazuri, militarii, surescitaţi datorită stresului prelungit la care au fost supuşi, au deschis focul din propria iniţiativă, de multe ori nejustificat. S-au înregistrat cazuri în care persoanele care locuiau în vecinătatea unităţilor militare au fost împuşcate în casele lor, crezându-se că de acolo s-a tras asupra unităţilor militare” (15).

Un exemplu de atac aerian a fost executat asupra muncitorului Nicolae Crăcea. La 23 decembrie, în jurul prânzului, mergea pe Calea Dumbrăvii împreună cu o femeie cu care intrase în vorbă pe stradă: “când să traversez trecerea de pietoni spre cimitirul Municipal, am văzut un elicopter zburând la înălţimea unui stâlp de telegraf, imediat au început să <> gloanţele pe asfalt în jurul nostru (…). În elicopter erau militari, i-am văzut clar. Femeia care era cu mine a început să ţipe. Am împins-o la pământ şi s-a adăpostit sub copertina porţi de la cimitir. Spre mine au aruncat şi cu o grenadă din elicopter. Am auzit o bubuitură mare şi m-am prăbuşit la pământ. Când m-am ridicat aveam ruptă toată carnea de pe picioare. Femeia a plecat să cheme ajutoare. După 15 minute au venit şi m-au luat cu un autobuz de la ITS (Întreprinderea de Transport Sibiu). Când să mă urce în el, s-a întors elicopterul din cimitir, trăsese pe acolo prin cripte. Au început să tragă şi deasupra autobuzului, dar n-a mai rănit pe nimeni” (16).

Morţi şi răniţi

Voi prezenta mai jos o parte din raportul rechizitoriu al magistratului Dan Voinea, pentru a ne putea face o imagine mai bună asupra evenimentelor întâmplate. Cu ocazia deschiderii focului de către militarii din UM 01512 precum şi alţi militari din garnizoana Sibiu comandată de lt. col. Dragomir Aurel cu data de 22.12.1989 au rezultat mai multe victime. “ Astfel, după orele 12:00 în ziua de 22.12.1989 când o parte din manifestanţi instigau împotriva cadrelor MI, pătrund cu forţa în clădirea I.M.J Sibiu, cei mai mulţi lucrători MI, încearcă să se refugieze în curtea UM 01512 sărind peste gardul de plasă al unităţii întrucât la punctul de control nu se putea intra în Unitatea Militară datorită unui grup masiv de demonstranţi care blocau accesul prin acel loc şi se comportau violent faţă de lucrătorii MI prinşi în zonă.

Actele de violență au culminat cu o neaşteptată reacţie a militarilor MApN care până la ora sus-amintită colaboraseră perfect cu cadrele MI, şi care în mod nejustificat au deschis focul cu toate armele din dotare, inclusiv cu armament greu împotriva clădirii I.M.J Sibiu şi a lucrătorilor MI” (17).

Acest incident sângeros, recunoscut în parte şi de colonelul Moise Gheorghe în sensul că în mod constant a declarat că a tras asupra grupurilor de cadre MI, întrucât au sărit gardul în curtea UM 01512, este relatat astfel de Popa Vasile: “După ce am trecut gardul în curtea unităţii militare fără somaţie s-a tras spre inspectorat şi spre noi. Ne-am aruncat la pământ în faţa clădirii comandamentului considerând că suntem feriţi. Precizez că încă de la gard am strigat că venim să ne predăm, că sunt col. Popa Vasile şeful Miliţiei Municipale. Din poziţia cu faţa la pământ am continuat să strig cele de mai sus cerând să nu se mai tragă asupra noastră”.

De la unitatea UM 01512, s-a tras, practic cu toate tipurile de armament, respectiv cu tancuri, mitraliere de pe TAB şi cu aruncătoare de grenade antitanc AG7, cu scopul vădit de a distruge clădirile sediului Inspectoratului MI- Sibiu şi de a omorâ persoanele aflate în această clădire, fapt ce a dus la distrugerea clădirii sus-menţionate şi a bunurilor din aceasta, precum şi la uciderea şi rănirea mai multor persoane.

“Din documentele întocmite la UM 01512 rezultă că până la data de 28.12.1989 s-au tras 67.320 cartuşe de 7,62 mm glonţ scurt obişnuit, 44.800 cartuşe de 7,62 mm pistol, 4.400 cartuşe de 7,62 mm glonţ lung obişnuit, 13.200 cartuşe de 7,62 mm de manevră şi 2.648 cartuşe de 7,62 mm glonţ scurt incendiar (ANEXA III). (18)

Concluzii și vinovați

Din cele relatate mai sus observăm că personajul principal al nefericitelor întâmplări de la Sibiu este lt. col. Dragomir Aurel. Cel din urmă este principalul vinovat în cazul deschiderii focului şi a crimelor săvârşite în zilele respective – a avut comanda întregii garnizoane Sibiu, garnizoană care numără 11 unităţi militare la vremea respectivă.

Cu toate că s-au făcut numeroase presiuni asupra lui pentru încetarea focului, Dragomir a refuzat să dea curs ordinelor directe primite de la Bucureşti – este singur caz de nerespectare a ordinelor de oprire a focului. Acesta a ţinut legătura cu generalul Atanasie Stănculescu – pionul principal în revoluţia română din decembrie 1989 – pe care l-a dezinformat în permanenţă spunându-i că este atacat – lucru total neadevărat – şi cerându-i voie să se apere, Dragomir nefiind atacat de terorişti sau securitate.

Paradoxal este faptul că în 1990, Aurel Dragomir era considerat „eroul Sibiului“, omul care a curăţat oraşul de terorişti. În timp, optica s-a schimbat radical, devenind „călăul Sibiului“.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Adevărul despre Revoluția din 1989: rolul lui Laszlo Tokes

Mesaj Scris de Admin 21.10.11 7:43

Adevărul despre Revoluția din 1989: rolul lui Laszlo Tokes
„Revoluţia romana a început la Timişoara, scânteia fiind aprinsă de curajul unui om, reverendul Laszlo Tokes, un pastor al Bisericii Reformate (Calviniste) şi o parte din minoritatea etnică maghiară”. (1)

„FALS! Revoluţia a început la Iaşi, iar curajul lui Tokes este o invenţie, atitudinea sa – dincolo de legăturile cu spionajul maghiar – fiind exact contrară imaginii proiectate în universităţile americane de Vladimir Tismăneanu, minoritatea maghiară n-a avut nici un rol, violenţele din Timişoara fiind provocate şi întreţinute profesionist de cetăţeni români, în majoritatea lor etnici români” (2) .

Din cele relatate de Alex Mihai Stoenescu, trebuie înţeles că nu Laszlo Tokes a fost „pionul” revoluţiei – merit pe care i-l atribuie o parte din „istoricii” nedocumentați din România. Evenimentele, legate de pastorul protestant, nu s-au petrecut aşa cum le-a descris Tismăneanu – descriere care-l erijează pe Tokes într-un salvator al României şi un erou al revoluţiei.

Trebuie înţeles un lucru esenţial şi anume că: enoriaşii care l-au susţinut în zilele de 15 şi 16 decembrie 1989 erau unii, iar adevăraţii revoluţionari, au fost alţii.

„Tokes [...]nicidecum n-a zis <

Urmărind cursul evenimentelor petrecute la Timişoara în ziua de 15 decembrie, vom observa că Laszlo Tokes nu numai că nu a îndemnat oamenii la revoluţie, ci chiar i-a rugat să plece – imediat după ce primarul Moţ l-a asigurat că nu va fi evacuat – lucru confirmat şi de Sorin Oprea într-o emisiune difuzată în decembrie 2003 la TVR Timişoara: „Tokes, după câte îmi aduc bine aminte, a ieşit la fereastră şi a spus <>, nicidecum n-a îndemnat oamenii la revoluţie. Sau nicidecum n-a zis <
Preliminariile: ordinul de evacuare a reverendului

Ordinul de intervenţie, pentru evacuarea reverendului, a fost dat de judecătoria Timişoara în urma cererii făcute de Episcopia Reformată Oradea, reprezentată prin episcopul Laszlo Papp, la data de 16 septembrie 1989 - menţionez că Tokes a fost înştiinţat din data de 1 septembrie 1989 asupra faptul că i-a fost retrasă autorizaţia de funcţionare (3) şi că trebuie să părăsească apartamentul - locuinţă de serviciu ocupabilă numai de către preotul care îndeplineşte serviciul religios al comunităţii - până pe data de 15 septembrie 1989.

Din studiul documentelor (4) se observă că refuzul de a părăsi parohia nu a fost pentru Tokes o noutate. Acesta, la începutul activităţii sale de la Braşov şi Dej, în urma unor repetate încălcări disciplinare, a fost radiat din rândul preoţilor datorită refuzului său de a fi mutat la o altă parohie şi timp de 25 de luni a trăit fără ocupaţie (5). Motivul mutării sale de la Timişoara la Sălaj este cât se poate de banal: împotrivirea controlului financiar – împotrivire care i-a adus mutarea disciplinară la o altă parohie.

Mărturia lui Gazda Arpad (6) este esenţială pentru a ne da seama de ceea ce Tokes făcea - încercă să-şi salveze pielea, nicidecum nu lupta împotriva regimului comunist din România – la sfârşitul fiecărei săptămâni: „După ce a refuzat să se mute la Mineu, Tokes n-a mai primit salariu, dar el totuşi ţinea slujba” (7) – un lucru normal din moment ce refuzase mutarea într-o altă parohie, mutare pe care o considera ilegală. Practic, el a dat dovadă de insubordonare faţă de structurile superioare ale Bisericii Reformate. „Comunitatea îl ajuta. De nenumărate ori a fost vizitat de autorităţi. El, în fiecare săptămână după slujbă ţine o informare în care spunea cine a murit, cine a fost botezat, şi, în afară de aceste ştiri normale, el mai spunea că a fost vizitat în data cutare de inspectorul cultelor Teperdel, în data cutare a fost invitat la securitate de maiorul cutare... Puterea lui era tocmai faptul că n-a făcut taină din toate cele ce i se întâmpla” (Cool.

În urma sentinţei date de judecătoria Timişoara, sentinţa de evacuare, care expira în data de 15 septembrie – după această dată, autorităţile competente puteau trece la evacuare silită, aşa cum au şi făcut -, „în 10 septembrie, la slujbă, Tokes a anunţat asta şi a chemat enoriaşii să fie martori la această evacuare nedreaptă” (9). Cu toate că „această chemare” a fost înţeleasă, o bună perioadă de timp, ca şi o chemare de împotrivire în faţa regimului totalitar, reverendul nu făcea altceva decât să-şi apere propriile interese – acestea vizau atât locul de muncă cât şi apartamentul în care locuia ilegal dat fiind faptul că fusese revocat din funcţia de preot, iar în locul lui fusese ales un alt reverend.

15-16 decembrie – ce s-a întâmplat de fapt?

Evenimentele încep să ia amploare la data de 15 decembrie 1989. În dimineaţa acestei zile, în jurul orei 08:00, în apropierea imobilului apar fidelii pastorului, majoritatea oamenii în vârstă şi femei. Aceştia însă observă prezenţa miliţianului de pază şi nu au curajul să se apropie, după cum explică martorul Gazda Arpad: „se plimbau prin zonă, întrau în farmacie, ieşeau, întrau în alimentară, ieşeau” (10). Tot în aceea dimineaţă, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu talciocurile din Timişoara sunt închise. Decizia trezeşte nemulţumirea lumii interlope din oraş şi a numeroşilor mici negustori veniţi din ţară, în primul rând din Moldova, pentru aprovizionare cu produse ale micului trafic. Această decizie de închidere a talciocurilor nu a făcut altceva decât să strângă şi mai multă lumea în jurul casei pastorului. Aceştia erau nemulţumiţi de decizia lui Ceauşescu de închidere a talciocurilor, nicidecum de decizia de mutare a pastorului Tokes (11).

Conturul evenimentelor a fost trasat după ora 16:00, conform lui Bălan Radu: „În data de 15 decembrie 1989, la ora 16:00, secretarul cu probleme de propagandă, Bolog Vasile, mi-a comunicat că, din datele ce le posedă, în faţa locuinţei pastorului Laszlo Tokes este adunat un număr de 70-100 de persoane, care nu se manifestă sub nici o formă” (12).

Nicolae Mavru ne vorbeşte despre cazul Tokes într-un interviu acordat lui Alex Mihai Stoenescu. Mavru, în decembrie 1989, era maior şi îndeplinea funcţia de şef al Serviciului de Filaj şi Investigaţii din Securitatea judeţului Timiş. Acesta, în 16 decembrie, surprinde foarte bine momentul în care, la casa pastorului, se formează un grup de protestatari “identificaţi printr-o beretă cu şnur” (13) care erau responsabili cu formarea masei de susţinere pentru pastor: “aceştia apăreau şi dispăreau, nu erau mai mult de 10-15 persoane, dar dispariţia lor era legată de încercarea de a mobiliza oamenii din oraş” (14). Din punctul meu de vedere şi din documentele şi interviurile studiate am ajuns la concluzia că această sarcină, “de mobilizare a populaţiei”, a fost un eşec total. În prima instanţă, cei din grupul cu “beretă cu şnur” au reuşit să strângă un număr nesemnificativ de persoane (aproximativ 50), lucru care arată dezinteresul mulţimii faţă de Laszlo Tokes: “unii cetăţenii îi luau la înjurături” (15) pe cei care îi îndemnau să fie solidari cu pastorul.

”În acest timp prietenul meu a strigat <>, iar noi am scandat <>. Tokes a apelat încă odată să nu-i facem probleme, spunând că soţiei i se face rău.”



După-amiaza zilei de 16 decembrie 1989 este considerată punctul de întoarcere a mişcării “pro-Tokes” împotriva regimului Comunist din România. A nu se înţelege că mişcarea pro-Tokes a fost reprezentată de toate persoanele de la faţa locului pentru că mai jos vom observa unele greşeli făcute de membrii partidului din Timişoara. Declaratia lui Gazda Arpad este esentiala prin contextexul sau: “La primele scandări <> noi realmente eram speriaţi (era încă lumina – cam ora 15). Ne gândeam că securitatea, prin provocatori, face o demonstraţie anticomunistă pentru a avea apoi pretext să dea sentinţe de ani grei de închisoare… Nu vedeam din casă tot ce se întâmpla afară. Tokes a început să-i liniştească pe cei din stradă” (16). Mărturia lui Kali Adrian Matei, manifestant aflat în faţa casei lui Tokes, este esenţială pentru a înţelege reacţia pastorului: “Acesta a ieşit la geam, a mulţumit pentru sprijin şi a rugat să nu-i facem problem. În acest timp prietenul meu a strigat <>, iar noi am scandat <>. Tokes a apelat încă odată să nu-i facem probleme, spunând că soţiei i se face rău” (17).

Aceste declaraţii ale martorilor sunt întărite de raportul filajului făcut la casa reverendului în data de 16 decembrie 1989. În raport se regăsesc note care atestă faptul că preotul a rugat mulţimea să plece, trimiţând pe cineva să-şi afişeze un text în acelaşi sens pe uşă, în limba maghiară şi romană, specificând că duminică, 17.12.1989, ora 10:00 pot veni la slujbă. Acesta i-a asigurat pe manifestanţi că primarul i-a acordat libertatea, că va primi lemne şi i-a rugat să demonstreze în altă parte.

În concluzie: Laszlo Tokes dorea să rămână preot la parohia din Timişoara, nu dorea să fie mutat – lucruri pe care le-a obţinut în scris de la primarul Moţ. Manifestanţii doreau să-şi păstreze preotul şi protestau pentru ca acesta să nu fie mutat în judeţul Sălaj – acest lucru a fost asigurat în scris de primarul mai sus menţionat. Acum că lucrurile au fost “rezolvate”, de ce manifestanţii au rămas în continuare în stradă ca să protesteze? Din diferite declaraţii ale martorilor şi din studiul raportului de Filaj al Securităţii Timişoara, reiese că manifestanţii au fost manipulaţi pentru a rămâne în stradă cu un prim scop de a-l ajuta pe reverend, dar odată cu rezolvarea “problemei” interesul faţă de reverend a fost trecut la manifestaţia împotriva regimului comunist.

A se face din Laszlo Tokes un erou al revoluţiei române este dincolo de posibilităţile intelectuale ale celui mai talentat autor de ficţiune, iar aceste cuvinte sunt întărite cu ajutorul celor relatate mai sus.

Formarea masei critice

Formarea masei critice s-a făcut în numai câteva minute pentru că un grup de tineri agitaţi au început să tragă pantografele tramvaielor oprindu-le pentru a bloca circulaţia, câţiva „copii ai străzii” au aruncat cu pietre în geamurile tramvaielor, astfel încât oamenii au fost nevoiţi să coboare. „Unii au plecat nervoşi pe jos acasă, mulţi însă au rămas pe loc pentru a vedea ce se întâmplă. Se forma astfel instinctiv masa critică a mulţimii” (18).

Un al doilea factor care a ajutat la formarea acestei mase a fost chiar primul-secretar al Comitetului Judeţean Timiş al PCR – hotărârile pe care acesta le-a luat, cu privire la infiltrarea unui număr mare de oameni printre manifestanţii aflaţi în faţa casei lui Tokes, nu pot fi considerate decât “haotice”: „în dimineaţa de 16 decembrie 1989, la ora 08:00, am fost chemat de Radu Bălan, odată cu mine venind şi ceilalţi secretari: Bolog Vasile, Avram Teodorea, Boiboreanu Viorica şi Lazureanu Aurel, Bălan Radu ne-a informat cu privire la cazul Laszlo Tokes şi anume că în Piaţa Maria s-au adunat 3-400 de persoane care-şi exprimau opoziţia faţă de măsura de evacuare a pastorului ce urma să fie luată. Prim-secretarul ne-a informat că pentru dezorganizarea acelei manifestaţii urmează a fi infiltraţi alţi patru-cinci sute de oameni cu diferite responsabilităţi pe linia muncii de partid sau de sindicat. Ne-a mai precizat că deja printre aceşti demonstranţi se găsesc lucrători din aparatul Inspectoratului Judeţean al Ministerului de Interne” (19).

În jurul orei 16:00, în strada Timotei Cipariu apare un grup de aproximativ 60-70 de persoane care se opreşte în dreptul casei lui Tokes – aceştia sunt sindicalişti trimişi de primarul Petre Moţ să împiedice adunarea manifestanţilor. Ultima ideea nu a fost una inspirată deoarece „autorităţile locale constituiau ele însele un grup masiv de peste 100 de persoane” (20), trezind curiozitatea trecătorilor care se opreau pentru a vedea ce se întâmpla, astfel numărul manifestanţilor înmulţindu-se din clipă în clipă dar „teza unei mulţimi de 1000 de persoane prezente în dimineaţa sau după-amiază zile de 16 decembrie nu este realistă” (21).

Nicolae Mavru a surprins foarte bine şi raportul între nucleul incitator şi mulţimea de oameni manipulaţi: „Aceştia, câţiva tineri, maxim 10, fluturând un steag, au început să strige: <> moment în care se rupeau din mijlocul nucleului şi al mulţimii şi o porneau spre Piaţa Maria. Nimeni nu i-a urmat” (22). Această încercare a instigaturilor s-a repetat de aproximativ 9 ori. După aceste încercări nereuşite - datorită lipsei de curaj a populaţiei – grupul de maghiari, „iritat de lipsa de cooperare şi de curaj a românilor” (23) au schimbat radical tactica, astfel au început să strige „Jos Ceauşescu!”, iar într-un final au reuşit să-i “mobilizeze” pe cei prezenţi în stradă şi să pornească spre Comitetul Judeţean de Partid. Nicolae Mavru cunoaşte foarte bine acest episod încât face o relatare comico-tragica în legătură cu numărul mare de securişti infiltrate printre manifestanţi: “în timpul luptelor de stradă, când au apărut forţele de ordine şi militarii (grăniceri plus patrule), am început să-i fugărim. Pe măsură ce îi prindeam, ne confruntăm cu o situaţie incredibilă: am estimat a doua zi la raport, pe baza acumulării totalităţii informaţiilor de la oamenii mei, că cel puţin 20% din cei prinşi seara şi noaptea, la primele asalturi, erau informatori ai Securităţii şi Miliţiei, colaboratori din reţele (…). Numai eu am eliberat cinci în Piaţa Circumvalutiunii” (24).

Observăm că nemaiputând să-l susţină pe Laszlo Tokes – acesta îşi rezolvase problemele cu autorităţile – acel grup care cu ceva timp în urmă umbla prin oraş pentru a strânge un număr cât mai mare de manifestanţi, acum încearcă să pornească un protest social - după multe încercări nereuşite într-un final, instigatorii reuşesc să “pornească” protestul social.

Concluzie

Odată cu trecerea timpul – 21 de ani de la revoluţie – majoritatea persoanelor ÎNCĂ iau în considerare ipoteza precum că Laszlo Tokes este responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat în 1989. Este idolatrizat în diferite scrieri ale diferiţilor autori. Vladimir Tismăneanu este unul dintre aceştia.

Prin cele relatate mai sus, cazul Laszlo Tokes şi formarea masei critice, am demonstrat că nu pastorul reformat a fost fitilul şi formatorul acestei mase care a protestat împotriva regimului totalitar a lui Ceauşescu. El a fost folosit de cei “bine antrenaţi” pentru acest scop – numiţi diversionişti – pentru a strânge mulţimea – din câte observam mai sus, nu au reuşit să strângă decât un număr infirm de persoane – şi într-un final a-I întoarce împotriva lui Ceauşescu !
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Unde dai lovitura de stat şi unde crapă

Mesaj Scris de Admin 19.08.11 10:52

Unde dai lovitura de stat şi unde crapă

Ion Iliescu poate găsi explicaţii pentru multe dintre deciziile sale controversate din timpul Revoluţiei sau de la începutul anilor ’90. Dar semnarea tratatului cu URSS, în aprilie 1991, rămâne un gest politic de neexplicat.

Într-un moment în care Polonia, Cehoslovacia, Ungaria scăpau de trupele sovietice de pe teritoriul lor, când Germania se reunea, iar Pactul de la Varşovia îşi dădea duhul, Ion Iliescu găsea de cuviinţă să semneze cu URSS un tratat prin care vecinul de la Răsărit urma să decidă asupra alianţelor României.
Şi-a plătit atunci Iliescu o datorie către Gorbaciov? Se poate spune. Cert este că momentul istoric anula chiar şi o posibilă astfel de „datorie“. La momentul semnării tratatului, 5 aprilie 1991, la Moscova era evident că URSS îşi trăia ultimele clipe. Patria poporului sovietic, mama comunismului, era supusă unor tensiuni interne de o asemenea intensitate, încât se punea problema nu dacă va crăpa coşmelia, ci cât de repede se va întâmpla acest lucru.

Naţionalismul din republicile subjugate, cuplat cu prăbuşirea politică şi economică a regimului comunist sunt forţele care vor îngropa visul lui Lenin, ca prima ţară a proletariatului să conducă lumea. Dar preşedintele Iliescu nu înţelege clipa, nu profită de breşa istorică şi leagă România de URSS.
Istoria depăşeşte, însă, cele mai tari scenarii. În august 1991 cade vestea trăsnet: Gorbaciov este arestat în Crimeea, conducerea URSS este preluată de un grup de pucişti care vor să întoarcă situaţia la vremurile de glorie ale sovietelor.

Reacţionarii nu-l izolează, însă, pe Boris Elţîn, preşedintele Republicii Federative Ruse. În momentele de confuzie, Elţîn nu ratează șansa pe care Istoria i-o oferă. Se urcă pe tanc şi condamnă puciul în direct pe toate canalele televiziunilor din lume. Autorii loviturii de stat apar şi ei la o conferinţă de presă, speriaţi, nesiguri şi confuzi, de parcă ei ar fi fost victimele, şi nu organizatorii puciului. Gorbaciov revine din Crimeea, doar pentru a asista la agonia URSS şi la propria sa ieşire din scenă. Elţîn va fi noua vedetă de la Kremlin. În decembrie 1991, URSS va înceta să mai existe şi din punct de vedere juridic.
Misterele acestui puci nu au fost nici până astăzi desluşite.

Revista „Historia“ vă oferă în acest număr un amplu dosar despre lucrurile neştiute ale loviturii de la Moscova de acum 20 de ani. Dar contează mult mai mult înţelegerea „mersului istoriei“, cum le place unora să zică. Dorind să salveze URSS, puciştii au pus ultima încărcătură de dinamită la fundaţia unui gigant pe cale de prăbuşire. Uniunea Sovietică a dispărut de pe hartă şi, o dată cu ea, teama de expansiunea bolşevică. România a avut noroc, cum rar ni s-a mai întâmplat în istorie. Destrămarea URSS a lăsat fără obiect tratatul bilateral cu România.

Documentul nu a mai fost ratificat niciodată. Cine ar fi crezut că Ghenadi Ianaev, liderul conspiratorilor, va face un mare bine întregii lumi, dar şi României, în special. Atenţie cu loviturile de stat, că nu ştii niciodată unde crapă!
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty La 22 decembrie 1989 a fost revoluţie de Eva Galambos

Mesaj Scris de Admin 07.08.11 11:11

La 22 decembrie 1989 a fost revoluţie de Eva Galambos
„Tânăr student caut revoluţionar” (Editura Curtea Veche 2011) este, cred, una dintre cele mai originale, îndrăzneţe şi interesante iniţiative, o ilustrare a ceea ce se cheamă istorie orală, cultivată cu atâta măiestrie de prof universitar, sociologul Zoltan Rostas, de la Universitatea Bucureşti.Decembrie '89 - Pagina 2 Tanar-student-caut-164177. Cartea a apărut sub îndrumarea lui şi a jurnalistei Florentina Ţone şi cuprinde 25 de interviuri, realizate de studenţii de la Facultatea de Jurnalism, subiecţii fiind persoane care au participat direct la evenimentele din 22-24 decembrie . 1989. Sunt cu adevărat revoluţionari, deşi mulţi dintre ei nu se consideră. Cei mai mulţi nu fac parte din nici o asociaţie revoluţionară şi nu şi-au luat certificate, cu toate că unii dintre ei au şi fost răniţi. Ei declară că nu patalamua te face revoluţionar. De fapt, nici nu au folosit cuvântul revoluţionar. Dar au fost. Intevievaţii fac parte dintre cele mai variate categorii sociale, bărbaţi şi femei, tineri şi mai în etate, muncitori, miltari, studenţi, intelectuali. Cel mai tânăr – elev de liceu de 15 ani – în mijlocul ploii de gloanţe din Piaţa Amzei găseşte o cabină telefonică unde vrea să se adăpostească şi-şi aduce aminte că ar trebui să sune acasă. Este seara zilei de 23 decembrie şi el a plecat de dimineaţă, ai săi nu ştiu ce-i cu el. A mărşăluit cu steagul, a cărat răniţi, i-a animat pe oameni, a fost expus focurilor de armă. Când vine sora lui la telefon o roagă: “Spune-i lui tata că sunt eu, dar să nu mă bată dacă vin acasă. Dacă mă bate, nu vin”. E un copil, plin de entuziasm. Şi cu mici excepţii, aproape toţi sunt nişte entuziaşti. Adevărul este că aveai nevoie de o doză de nebunie să pleci de-acasă, să vezi ce se întâmplă, ( pe una din intervievate n-o lasă soţul, o închide în casă, ea se supără, până la urmă chiar divorţează. E drept , mai târziu, dar atunci şi-a dat seama că nu se potrivesc), să te alături şi să strigi „Jos Ceauşescu, Jos Tiranul”, când eşti înconjurat de TAB-uri, de miliţie, armată şi când în jurul tău mor oamenii. Întrebaţi ce le-a motivat gestul, interesant este că majoritatea nu a spus că din cauza greutăţilor vieţii zilnice. Sigur că toţi au vorbit despre cozi, despre lipsa căldurii, a apei calde dar din cuvintele lor nu a reieşit că acesta era esenţialul. Indirect este contrazisă teoria potrivit căreia Ceauşescu nu ar fi căzut dacă dădea puţină căldură şi mâncare românilor. Nu, în răspunsuri se simte lehamitea, dezamăgirea lipsei de perspectivă, presiunea atmosferei încărcate, imposibilitatea de a vorbi liber, de a-ţi spune părerea, frica de coleg, de vecinul care poate oricând să te toarne. Nimeni nu i-a obligat să plece în Piaţa Universităţii, în Piaţa Palatului, să răspundă apelului de a se duce să apere televiziunea de terorişti ( Da, unii dintre ei sunt convinşi şi astăzi – interviurile au fost luate în 2009 -, că au fost terorişti, că au văzut terorişti.

Dacă pentru ei este limpede ceea ce s-a întîmplat pe 22 decembrie, cine i-a atacat şi de ce ( ca de altfel pentru mulţi dintre noi), confuzia apare după fuga lui Ceauşescu, în noaptea de 22, în zilele de 23 şi 24. Mulţi dintre cei intervievaţi sunt de părere, cu un bun simţ firesc, că oamenii s-au împuşcat de cele mai multe ori din greşeală, nu se ştia cine de unde trage. Puţini dintre ei au susţinut că ar fi fost ceva organizat. De fapt, cu excepţia câtorva opinii care susţin ideea loviturii de stat, a faptelor dinainte pregătite, a manipulării, ceilalţi nu stau să analizeze dedesubturile. Ideea care i-a călăuzit a fost că Ceauşescu trebuia dat jos, că nu se mai putea trăi cu el şi atunci şi ei trebuiau să dea o mână de ajutor. Nu au căutat să definească evenimentele – dacă a fost sau nu revoluţie. Esenţa a fost schimbarea regimului. Din păcate, cu jertfe omeneşti. Şi atunci, pentru ei a fost revoluţie. Doar câţiva au spus că a doua oară nu s-ar mai duce, că a fost o nebunie, o inconştienţă. Celorlalţi nu le-a părut rău, în ciuda momentelor în care, aşa cum au spus câţiva, se gândeau că nu mai scapă cu viaţă.

De aceea, gustul amar apare când vorbesc despre prezent. Este adevărat, nici unul dintre ei nu a avut o imagine a viitorului, doar că trebuie să urmeze ceva mai bun. Şi sunt dezamăgiţi. Recunosc că au obţinut libertatea –“Acum măcar ştiu că îi pot înjura pe cei de la putere, indiferent cine-ar fi”, spune unul dintre intevievaţi – că pot alege pe cine vor, dar cam atât. Le displace profund ce se întâmplă în ţară, că din sacrificul celor mulţi au câştigat cei puţini şi neaveniţi.

S-a scris şi se scriu şi acum multe despre evenimentele din decembrie 1989, se fac analize, specualţii, combinaţii, se trag nişte concluzii pe baza unor date fanteziste, se construiesc scenarii, fiecare dintre autori considerând că adevărul lui este cel mai adevărat. Eu cred că aceste interviuri, aceste mărturii ale unor oameni obişnuiţi care au fost acolo la Piaţa Universităţii, la Piaţa Palatului, la Televiziune, la Otopeni reflectă cel mai bine adevărul. Indiferent cine şi de ce i-a chemat, ei au venit, fără gânduri ascunse. Şi aceasta este cu adevărat revoluţia.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty SÎNTEM CONCEPTE

Mesaj Scris de Admin 10.07.11 17:51

SÎNTEM CONCEPTE



De pe drumul spre Iaşi, m-am abătut prin Cîrlibaba. Nu mai fusesem acolo de 21 de ani. Eram curios cum mai arată, să-mi confrunt amintirile cu realităţile. Drumul de la Iacobeni încolo e la fel de ciuruit, o aventură să nu-ţi rupi maşina. Însă natura extraordinară, munţii înalţi, cu vîrfurile care se pierd printre nori, pădurea de-un verde crud, care te reumple de energie, toate astea au rămas la fel. Nici satul nu s-a schimbat. Intrînd pe străduţa din dreapta primăriei, sînt aceiaşi douăzeci de metri asfaltaţi, apoi începe domnia noroiului şi a bălţilor. M-am dus să văd casa unde am locuit un an de zile. Am recunoscut cărarea pe unde coboram spre pîrîul vijelios, cu două găleţi, după apa de spălat trupul şi hainele în lighean (fiindcă apa de băut o aduceam de la fîntîna din capătul grădinii). Totul părea în paragină, iarba crescuse peste genunchi, nu mai locuia nimeni acolo. Proprietari fuseseră doi bătrîni germani, soţ şi soţie, oameni extrem de simpatici şi generoşi, ei locuiau pe o parte a casei, noi pe partea cealaltă. Imediat după 1990, deşi aveau deja peste 70 de ani, au ales plecarea definitivă. Nu mai am veşti despre ei, probabil că nu mai trăiesc.

Revoluţia din decembrie ‘89, pentru mine, a început la Cîrlibaba. Auzisem prin Europa liberă salvele de mitralieră de la Timişoara, urletele indignate ale mulţimii, fremătam să ne întoarcem la Cluj, să vedem dacă nu se extinde revolta. Pe cînd ne împachetam bagajele cu febrilitate, am auzit în faţa geamului o serie de explozii violente, care ne-au înţepenit. Am ieşit să vedem ce e. Geniştii armatei minaseră cu trotil cursul apei, care formase pungi de gheaţă şi ameninţa localitatea cu inundaţiile. Ne-am liniştit. Asta nu era aia. Aşa că – dacă bine reţin – în data de 18 decembrie 1989 am luat drumul Clujului, unde alte lucruri spectaculoase urmau să se întîmple.

M-am dus să văd şcoala. Curtea era toată răscolită de utilaje, terenul betonat pentru tenis/handbal/fotbal nu mai exista. Geamuri sparte, ici-colo. Iar clădirea alăturată, cu internatul şi cantina, abia se mai ţinea pe picioare. O linişte adîncă, senzaţie de părăsire, indiferenţă şi sfîrşit de lume. Am remarcat în coasta şcolii o nouă construcţie de lemn, pe care scria “Bar”. Am intrat să-mi cumpăr apă plată.

Aceeaşi pustietate, în afară de o femeie stînd ciucită şi aşteptînd să treacă vremea. Am întrebat-o dacă şcoala mai funcţionează. “Da, dar acum e vacanţă, sînt cu toţii plecaţi”. “Tot zece clase sînt?” “Nu, doar pînă la clasa a opta. Primele două de liceu s-au desfiinţat în 1990. Nu mai sînt copii destui. Şi eu aici am terminat a 10-a.” “În ce an?” “În 1990.” “Ah, înseamnă că mi-aţi fost elevă. Eu am fost profesor aici, un an, am predat română.” S-a aşternut un moment de tăcere. “Nu, la română l-am avut pe domnul profesor Tipuleac, dar el între timp a murit.” “Nu, Tipuleac era suplinitor, eu am venit ca titular, cu repartiţie guvernamentală şi i-am luat orele de română, la clasele a 8-a A, a 8-a B, a 9-a şi a 10-a. El a trecut să predea latină. Dacă aţi terminat a 10-a în 1990, atunci sigur v-am fost profesor.” Altă linişte scurtă. Apoi un răspuns diplomatic. “Se poate, dar eu nu-mi amintesc.”

Am încercat să obţin alte informaţii. “Cine mai e dintre vechii profesori? Directorul, de geografie, am auzit că a murit. Cum se numea?” “Domnu’ Dascălu.” “Aşa, era un om tare cumsecade, mărunt, sufletist, entuziast. La biologie cine mai este?” “Tot doamna Iliuţ, iar soţul e învăţător şi-acum, doar că nu mai face naveta pe bicicletă, prin zăpadă, la şcolile de pe munte. Alea s-au închis, acum vin copiii la noi.” “Învăţătorul Treşciuc mai este? Soţia lui era secretara şcolii, îmi amintesc că a plecat în Germania.” “Da, doamna e tot plecată, el e tot aici.”

“Mai ştiţi cînd au venit ajutoarele după revoluţie? A fost un TIR cu 6 tone de drajeuri franţuzeşti. Le-am depozitat sub cheie în laboratorul de biologie, de l-am umplut pînă la tavan.” Femeia a dat din cap zîmbind. (Ne-am apucat să împărţim apoi fiecărui copil un kilogram de ciocolată. Cînd i-am terminat pe toţi din şcoală, am observat că sala de clasă era încă plină pe trei sferturi. Atunci am schimbat tactica. Am cerut de la primărie o listă cu locuitorii din Cîrlibaba şi l-am chemat pe fiecare să-i dăm cîte 3 kilograme. Îi bifam, pe măsură ce-i rezolvam. Au fost totuşi unii care au venit de două-trei ori, spunînd că n-au primit. S-au dus acasă şi şi-au fiert rachiu. Copiii îşi puneau în praştie praline pariziene extrafine, cu care se vînau prin curtea şcolii.)

“Ce mai fac învăţătorii Marchevici şi Fluieraru?” “Soţii Marchevici lucrează tot aici, acum sînt plecaţi în vacanţă. Domnul Fluieraru a murit.” “Vai, îmi pare nespus de rău.” “Da, acum şase ani.” “Cît m-am mai certat cu ei să-şi lase fetele la liceu, la Cluj, să înveţe mai departe, să nu se piardă printre munţi. Cristina avea nota 10 la toate materiile, era extraordinară. Oana era ceva mai slabă, de 8 şi 9. Pînă la urmă i-am convins, dar numai dacă fetele merg împreună şi dacă le găsesc locuri la internat, fiindcă ei nu le pot plăti întreţinerea. N-a fost uşor, dar am rezolvat şi asta. Ce mai fac Cristina şi Oana?” “Oana s-a întors în sat, s-a măritat, are copil mic. O fetiţă. Cristina a continuat de-atunci să înveţe.” “Da, şi la mine la Cluj a fost şefă de promoţie.” “Acum e la Bucureşti, ceva om important într-o clinică particulară. Dar mereu dă examene.”

Am văzut că, în ciuda numeroaselor detalii pe care ni le comunicăm, femeia continuă să mă privească suspicios. Mi-am dat seama că nu m-am prezentat. Atunci i-am zis: “Numele meu e Laszlo Alexandru.” Tot chipul i s-a luminat fulgerător, ochii i-au fugit în depărtare, un zîmbet i s-a întins pe obraz. “Dar sigur că da. Îl cunosc foarte bine pe Laszlo Alexandru. Este un om formidabil. Am ţinut mult la el. Ne-a ajutat enorm.” Şi privirile îi erau aţintite cu 20 de ani în urmă. M-am simţit destul de stînjenit la auzul cuvintelor elogioase şi i-am răspuns: “Doamnă, dar eu sînt Laszlo Alexandru!”. În acelaşi moment i-au revenit pe chip umbrele prezentului, s-a chircit pe scăunelul prăfuit şi-a bîiguit încurcată: “Eu pe Laszlo Alexandru îl cunosc foarte bine. Pe dumneavoastră nu vă ştiu, nu v-am văzut niciodată.”

Am încasat în plin răspunsul ei. Am salutat-o politicos şi m-am retras de-acolo în vîrful picioarelor. Nu mai era nimic de adăugat.

http://193.226.7.140/~leonardo/n17/Laszlo13.htm
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Puterea neocomunistă şi mineriada din iunie 1990

Mesaj Scris de Admin 08.07.11 8:55

Puterea neocomunistă şi mineriada din iunie 1990
Moto: Cine nu cunoaşte trecutul, riscă să îl retrăiască!... "Mai bine haimana decât trădător, / Mai bine huligan decât dictator, /Mai bine golan decât activist, / Mai bine mort decât comunist" (Cristi Paţurcă, "Imnul golanilor")
Zilele de 13-15 iunie 1990 au fost cele mai negre din istoria postdecembristă a României. Puterea neocomunistă de la Bucureşti (preşedintele Ion Iliescu, împreuna cu guvernul Petre Roman) a contribuit, datorită revărsării de violenţă şi barbarie din acele trei zile, la crearea unei imagini negative a ţării in Occident. "Dejiştii" şi cei din eşalonul al doilea al PCR,- practic, cei care confiscasera revoluţia din decembrie 1989, orchestrând evenimentele şi deturnându-le în conformitate cu propriile interese, - izbutiseră iniţial să inducă în eroare opinia publica internaţionala, ca de altfel si marea parte a opiniei publice din interior. Revoluţia, "televizată in direct", reuşise să demonstreze că poporul ajunsese la capătul răbdării, find sătul de privaţiuni şi totodată dornic sa o rupă cu regimul totalitar de extrema stângă pentru totdeauna.
Era însă cât se poate de limpede că Iliescu si echipa sa nu doreau după 22 decembrie 1989 să renunţe la comunism. Discursul preşedintelui Consiliului Frontului Salvării Naţionale, rostit în primele ore după acapararea puterii, stă marturie in acest sens. Trecem peste apelativul iniţial "tovarăşi". Toate relele totalitarismului comunist erau puse exclusiv pe seama lui Nicolae Ceauşescu si a ''clicii sale bezmetice'', Ceauşescu fiind caracterizat drept un om lipsit ''de inima şi de creier", care, chipurile, ar fi întinat idealurile nobile ale comunismului. Ion Iliescu a fost un membru important al partidului comunist, făcând parte din Comitetul Central şi ocupând chiar funcţia de prim-secretar al CC al Uiunii Tineretului Comunist. Ulterior, a căzut în dizgraţia lui Nicolae Ceauşescu, unii considerând că dictatorul vedea în Iliescu un pericol pentru poziţia sa. Mai degrabă, înclinăm să credem că marginalizarea lui Iliescu de către naţional-comunistul Ceauşescu s-ar datora filosovietismului de netăgăduit al celui dintâi.
Alte personaje-cheie, artizane ale loviturii de stat, care au confiscat revoluţia din decembrie erau, de asemenea legate de vechea "gardă" comunistă. Petre Roman era fiul lui Ernst Neulander, care combătuse, în timpul razboiul civil din Spania, în brigăzile roşii internaţionale alături de alţi tovarăşi, precum Petre Borilă, Mihai Burcă, Gheorghe Stoica şi Constantin Doncea. Ca o paranteză, se pare că tovarăşul Neulander manifesta un exces de zel şi o cruzime ieşite din comun, orbind prizonierii franchişti cu vergeaua. În tabăra franchistă, au luptat fruntaşii legionari Ioan Moţa şi Vasile Marin, care au şi pierit pe câmpul de bătălie.
Saul Bruckner (Silviu Brucan), calificat de mulţi drept "eminenţa cenuşie" a Frontului Salvării Naţionale, a fost redactator-şef la oficiosul partidului comunist "Scânteia", militând pentru sovietizarea şi comunizarea ţării. Bruckner i-a înfierit cu mânie proletară pe studenţii care manifestaseră în favoarea regelui Mihai, în 8 noiembrie 1945 şi a pledat pentru condamnarea la moarte a liderului Partidului Naţional Ţărănesc, Iuliu Maniu. Poate că cel mai democrat om politic al României interbelice ar fi împărtăşit soarta tragică şi nedreaptă a lui Nicola Petkov (ucis cu cinism de comuniştii bulgari, al căror lider era fostul secretar general al Cominternului, Gheorghi Dimitrov) daca nu s-ar fi bucurat de o popularitate covârşitoare în rândul populaţiei. Dealtfel, simpatia de care se bucura a fost probată cu prilejul alegerilor falsificate de către guvernul Petru Groza şi Blocul Partidelor Democratice în toamna anului 1946. (Termenii "democrat", "democratic" pot induce în eroare, precum în cazul fostei Republici Democrate Germane şi în cel actual al Republicii Populare Democrate Coreene).
Dumitru Mazilu, un alt colaborator al lui Ion Iliescu după 22 decembrie, fost ofiţer de Securitate, a redactat unul dintre cele mai avangardiste si mai democratice programe şi probabil că tocmai acesta a fost motivul, pentru care la începutul lui 1990 a fost trecut pe linie moartă.
Grupul "dejiştilor" a fost completat de către matusalemicul Alexandru Bârlădeanu, devenit, după alegerile din 20 mai, preşedinte al Senatului României. Alături de Iliescu regăsim şi alte personaje lipsite de scrupule, precum enigmaticul Gelu Voican- Voiculescu (vice-premier la mineriadă), N. S. Dumitru (vice-preşedinte al Frontului Salvării Naţionale), cărora li se adăuga grobianul Dan Iosif. Mihai Chiţac, ministru de Interne la 13 iunie 1990, a fost comandantul garnizoanei Bucureşti şi al trupelor chimice în decembrie 1989, fiind implicat în reprimarea revoluţiei la Timişoara. Gelu Voican-Voiculescu controla, la momentul mineriadei, serviciile secrete. Securitatea fusese rebotezată Serviciul Român de Informaţii, care era condus de către Virgil Măgureanu, un apropiat al viitorului preşedinte al României de după 1990, încă din timpul "epocii Ceauşescu".
Dealtfel, fosta Securitate a fost serios implicată în instrumentalizarea evenimentelor din 13-15 iunie, recurgând la diversiune şi intoxicare şi punându-se în serviciul puterii pentru a-i acredita teza oficială conform căreia în acele zile a avut loc o tentativă de lovitură de stat de tip legionar. Nu este lipsit de semnificaţie faptul că printre minerii chemaţi in capitală de către Iliescu şi guvern să "facă ordine", se aflau unii în salopete curate, nou-nouţe, iar de multe ori, minerii erau călăuziţi şi instigaţi de persoane îmbrăcate în civil.
În 22 aprilie 1990, a debutat manifestaţia-maraton din Piaţa Universităţii, care în opinia noastră a reprezentat una dintre cele mai sincere şi frumoase pledoarii publice colective pentru libertate şi democraţie veritabilă, într-o perioadă în care preşedintele Iliescu vorbea de o democraţie "originală". Scânteia care a aprins revolta a fost decizia FSN de a se constitui în formaţiune politică, urmând să participe la alegerile din mai, în pofida făgăduielilor sale anterioare. Reiterăm ideea că cei de la conducerea ţării nu aveau de gând în 1990 să renunţe la sistemul şi metodele comuniste şi să reorienteze România către valorile occidentale. Cei prezenţi în piaţă au declarat-o, în mod simbolic, zonă liberă de neocomunism. Au participat intelectuali, studenţi, elevi, muncitori... Printre cei care au salutat acţiunea şi au luat cuvântul din balconul Universităţii s-au aflat Doina Cornea, Gabriel Liiceanu, Victor Rebengiuc, Dragoş Pâslaru, Octavian Paler, Marian Munteanu, Alexandru Andrieş, Valeriu Sterian, Cristi Paţurcă şi alţii, ultimul menţionat compunând faimosul "Imn al Golanilor". Din nefericire, Vali Sterian şi Cristi Paţurcă nu se mai află astăzi printre noi. Printre doleanţele cele mai arzătoare ale participanţilor la mitingul anticomunist figura respectarea punctului 8 al proclamaţiei de la Timişoara, care interzicea candidatura la funcţii publice, pentru un interval de trei legislaturi consecutive, tuturor activiştilor regimului comunist şi membrilor Securităţii.
Obişnuit cu realităţile totalitarismului de stânga, al cărui produs era, preşedintele Iliescu nu accepta nicio formă de contestare. Astfel, el i-a calificat, într-o şedinţă a Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională, pe demonstranţii din Piaţa Universităţii drept "golani", după ce nu demult, "geniul Carpaţilor" (pe care Ion Iliescu îl ura atât de mult) îi "gratulase" pe manifestanţii de la Timişoara cu apelativul de "huligani". Dacă cei din Piaţa Universităţii erau "legionari", demonstranţii de la Timişoara se aflau în solda "agenturilor" străine şi atentau la suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a României, expresii foarte dragi lui Ceauşescu. Deşi condamnase cultul personalităţii dedicat fostului secretar general al PCR, Iliescu a devenit el însuşi, în timpul campaniei electorale din 1990, obiectul unui cult incipient al personalităţii (ne gândim la versurile "Iliescu apare/ Soarele răsare").
Aluzia la soare ne trimite însă mai degrabă cu gândul la alegerile din 1946 şi la semnul electoral al Blocului Partidelor Democratice, dominat de comunişti. Dealtfel, dacă încercăm să analizăm din punct de vedere semantic discursurile lui Ion Iliescu, acestea se aseamănă mai degrabă cu cele din perioada de tristă amintire a impunerii regimului comunist în România. Este simptomatic faptul că Iliescu folosea expresii precum "democraţie populară". Acest concept este utilizat de istoriografie pentru a desemna statele şi regimurile politice din Europa Centrală şi de Răsărit, aflate după 1945 în plin proces de sovietizare şi satelizare. Dacă după 1945, Partidul Comunist din România acorda o accepţiune foarte largă termenului fascist, care incorpora pe toţi adversarii (reali sau fictivi), în 1990, preşedintele Iliescu îi socotea legionari pe cei din Piaţa Universităţii. Aşadar, şi după 1945 şi în 1990, comuniştii au luat drept postulat dictonul "Cine nu e cu noi, e împotriva noastră". Mai mult, ei au aplicat principiul divide et impera. Dacă cei care au uzurpat puterea cu sprijinul Uniunii Sovietice şi al armatei roşii l-au utilizat şi pentru a dezbina partidele tradiţionale, neocomuniştii au instigat pe muncitori împotriva intelectualilor (a se vedea îngrozitoarele lozici "Noi muncim, nu gândim", şi mai ales "Moarte intelectualilor"), pe români împotriva maghiarilor (momentul de violenţă de la Târgu-Mureş, din martie 1990) şi a rromilor (în timpul mineriadei din iunie au existat chiar mini-pogromuri în câteva cartiere bucureştene cu numeroşi rromi). Frontul Salvării Naţionale, ca şi Partidul Comunist din România, a practicat o politică a urii, demonizând ambele, în cursul celor două campanii electorale (din 1946 şi din 1990), partidele istorie, Partidul Naţional-Ţărănesc şi Partidul Naţional Liberal. Şi similitudinile nu se opresc aici....

Ion Iliescu şi FSN au câştigat detaşat alegerile din 20 mai 1990 (peste 84%, respectiv peste 66%) şi, drept consecinţă, majoritatea organizaţiilor şi asociaţiilor au decis să pună capăt acţiunii de protest din Piaţa Universităţii. În dimineaţa de 13 iunie, când s-a produs intervenţia brutală a forţelor de ordine, în piaţă se mai aflau cel mult câteva sute de protestatari. Miliţia, denumită oficial de curând Poliţie, a procedat la arestări arbitrare printre demonstranţi dar şi printre studenţii aflaţi în clădirea Institutului de Arhitectură. Interesant este faptul că sediul guvernului a servit drept loc temporar de detenţie, înainte ca manifestanţii (bătuţi şi unii dintre ei deja sălbatic maltrataţi) să fie trimişi la Măgurele, unde condiţiile aduceau cu cele din sistemul concentraţionar al epocii Dej.

Puterea a dispus iniţial mobilizarea muncitorilor de la IMGB, pentru a pune la punct pe studenţii "recalcitranţi". Această mobilizare a constituit preludiul chemării minerilor din Valea Jiului în capitală. Trebuiau însă fabricate dovezi, care să justifice o acţiune agresivă şi în forţă. Tocmai de aceea, cercurile conducătoare şi serviciile secrete au procedat la înscenări oribile la Televiziune şi la Ministerul de Interne în seara zilei de 13 iunie.

Au urmat alte două zile în care, hoardele de mineri au semănat teroarea, dezlănţuind iadul pe pământ în Bucureşti. Orice trecător cu o ţinută sau o vestimentaţie aşa-zisă "suspectă" reprezenta o potenţială ţintă a barbariei, dacă "lămpaşii" erau asmuţiţi de vreun securist care îi "coordona". Unele persoane chiar au decedat. Bogdan Munteanu, fratele liderului Ligii Studenţilor, Marian Munteanu, a fost realmente desfigurat în bătaie. Actorul Dragoş Pâslaru, - cel care interpretase de curând rolul lui Horia Sima, în filmul Drumeţ în calea lupilor (fotografii din timpul filmului au fost puse în circulaţie de presa FSN, care îl eticheta drept legionar)- a intrat în moarte clinică, fiind la un pas de tragedie...Poate numai credinţa profundă în Dumnezeu l-a salvat. Cert este că după câţiva ani, actorul a hotărât să renunţe la cele lumeşti şi să îmbrace haina monahală.
Minerii au devastat sediile partidelor de opoziţie, ale presei care adoptase o atitudine critică la adresa lui Ion Iliescu şi a acoliţilor săi. Mai mult, conform unor surse, minerii, frizând absurdul şi ridicolul, erau pe punctul de a ataca până şi Muzeul Ţăranului Român...Pentru ei şi pentru cei care îi dirijau este posibil ca respectiva instituţie să fi reprezentat vreo "oficină" a PNŢ şi era imperios necesar să fie disciplinată.
Cine i-a chemat pe mineri?... Preşedintele Iliescu şi guvernul Roman, în principal primul ministru şi vice prim-ministrul, Voican-Voiculescu. Ion Iliescu le-a mulţumit în final pentru "solidaritatea muncitorească" de care au dat dovadă şi pentru promptitudinea cu care au răspuns la apel. Guvernul Roman a fost de asemenea implicat. Afirmam mai sus că sediul din Piaţa Victoriei a servit drept loc provizoriu de detenţie pentru "golani". Mai mult, într-o discuţie de la Universitate cu ministrul învăţământului, Mihai Şora, membru al Grupului pentru Dialog Social, care disperat şi cutremurat îi arăta sânge pe ziduri, Roman a replicat plin de cinism că era de fapt vorba de vopsea.
Cum se explică violenţa paroxistică?...Deşi obţinuseră un succes răsunător în alegeri, Iliescu şi Frontul nu erau dispuşi să tolereze nicio opoziţie veritabilă. Precum orice putere comunistă sau neocomunistă dealtfel... Opoziţia trebuia intimidată, terorizată, redusă la tăcere cu orice preţ şi prin orice mijloace. Pentru Iliescu şi tovarăşii săi, opoziţia era menită să joace un rol pur formal, fiind redusă la statutul de opoziţie de faţadă, decorativă. Violenţele extreme au fost justificate oficial şi în media aservită Frontului (Televiziunea Română, ziarele Azi, Dimineaţa, Adevărul, România muncitoare...) prin pericolul unei lovituri de stat legionare. Ce e drept, tovarăşul preşedinte şi oamenii săi stăpâneau foarte bine tehnica manipulării....
Am lecturat nu demult remarcabila lucrare semnată Mihnea Berindei, Ariadna Combes, Anne Planche, Mineriada 13-15 iunie 1990. Realitatea unei puteri neocomuniste, Ediţia a III-a, publicată la Editura Humanitas, Bucureşti, 2010. În încheiere, vom cita din lucrarea menţionată, unele dintre relatările mai mult decât tulburătoare ale martorilor (fără a oferi nume) şi reflectând profund, să sperăm că istoria nu se va repeta, pentru a nu mai avea de-a face cu astfel de grozăvii inimaginabile. Unii dintre aceşti martori erau studenţi şi, printre ei, chiar fete...
"Ne-au descoperit,...cu chiote de satisfacţie, ne-au călcat cu sălbăticie în picioare, deşi noi încercam să comunicăm cu ei...Au răsturnat planşeta peste noi strivindu-ne...ne loveau cu ţevi de fier, bâte, topoare şi cu tuburi de cauciuc cu metal înăuntru şi chiar cu sfredele de mină. Ne-au târât pe scări, călcându-i în picioare pe cei care cădeau şi lovindu-i în cap..."
"Eram înconjurată de o mulţime de mineri care mă priveau duşmănos. Unul din ei a ridicat toporul şi m-a lovit în cap. Din fericire toporul a alunecat într-o parte şi nu m-a nimerit chiar în plin. La început ne-au lovit pe toţi cu topoarele numai în cap. Apoi, după ce am căzut la pământ, au început să mă lovească cu bâtele şi picioarele unde nimereau...Din cauza rănii căpătate la cap, puteam zări doar printre şiroaiele de sânge care îmi inundau faţa....unul dintre ei m-a apucat de braţ, iar ceilalţi, înconjuraţi de câţiva indivizi îmbrăcaţi în civil, au vrut să mă arunce într-una din vitrinele Institutului de Arhitectură. Cineva însă a spus că nu merita să spargă geamul. Nu mai ştiu ce s-a întâmplat apoi, pentru că am leşinat dar trebuie să spun totuşi că în afara obscenităţilor incredibile pe care mi-a fost dat să le aud, ultima frază de care îmi amintesc este propunerea făcută de cineva...de a tăia sânii uneia dintre colegele noastre cu toporul. Nu pot să spun dacă acest lucru a fost înfăptuit sau nu, dar ideea mi-a îngheţat sângele în vine"
...Şi poate cea mai cumplită relatare: "Băiatul nici n-a mai putut să strige. În tot acest timp...nu se auzeau decât loviturile care cădeau grele...După un timp nesfârşit s-a auzit de pe trotuarul din faţă vocea răguşită a unei femei: Lăsaţi-l, oameni buni! Nu vedeţi că l-aţi omorât?... Retina mea înregistra în mod automat aceste scene: picături ţâşneau sub lovituri (date exclusiv în cap); mai întâi sânge, apoi fragmente de oase şi, în sfârşit, sânge amestecat cu o substanţă albicioasa. Corpul adolescentului se mai zbătea încă spasmodic, în aparenţă mort, dar loviturile echipei de ordine (ajunsă acum la opt-zece inşi) continuau să cadă ca nişte ciocane pneumatice...".
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Re: Decembrie '89

Mesaj Scris de Admin 21.06.11 8:38

Linşarea maiorului Aurel Agache




Acum 1 orăAurel Agache, maior de Miliţie, a fost omorât în bătaie la Târgu Secuiesc, pe 22 decembrie 1989. Unul dintre ucigaşi a fost graţiat de Ion Iliescu.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Re: Decembrie '89

Mesaj Scris de Admin 01.06.11 13:31

Misterele revoluţiei/ Diversiunea radioelectronică: sovieticii sau americanii?
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Re: Decembrie '89

Mesaj Scris de Admin 25.05.11 8:26

«În funcţia supremă, să fie ales, tovarăşul...In prima jumatate a anului 1989 s-a pus in aplicare "principiul dominoului", adica inlaturarea succesiva a regimurilor socialiste-totalitare din Europa. In Uniunea Sovietica au avut loc primele alegeri parlamentare in care candidatii nu aveau nevoie de aprobarea prealabila a Partidului Comunist pentru a fi inscrisi pe listele electorale.





Cutia Pandorei
Congresul Deputatilor Poporului, in noua structura, si-a inceput lucrarile la 25 mai 1989, fiind transmise in direct de televiziunea sovietica. Un deputat a propus ca mumia lui Lenin sa fie scoasa din mausoleul de langa Kremlin si inmormantata intr-un cimitir din Moscova. O asemenea propunere, care-l viza pe ideologul Partidului Comunist si fauritorul statului sovietic, era de-a dreptul senzationala. Mai multi deputati din Tarile Baltice au cerut cresterea autonomiei tarilor lor, contestand autoritatea absoluta a centrului aflat la Moscova. Un deputat rus s-a adresat balticilor cu intrebarea: "Ce-ar fi ca Rusia sa iasa din Uniune, daca de toate nenorocirile voastre voi pe ea o acuzati?" Lui Gorbaciov, proaspat ales in functia de Presedinte al Sovietului Suprem al URSS, i s-a parut ca intrebarea nu era decat "o gluma proasta". Totusi, zarurile erau aruncate, iar dezagregarea Uniunii Sovietice avea sa se produca peste doar doi ani si jumatate. Un alt deputat a propus sa se elimine articolul 6 din Constitutia Uniunii Sovietice, care prevedea rolul de avangarda al PCUS. Propunerea nu a fost luata in discutie, dar ea a fost lansata si va deveni obiect de dezbatere in anul urmator. In mod cert, statul sovietic nu mai era un "monolit", asa cum se acreditase timp de 70 de ani ideea.
Realitatea istorica demonstra ca, prin "perestroika" si "glastnosti" Mihail Gorbaciov a deschis "cutia Pandorei"; oamenii au inceput sa-si exprime propriile ganduri si chiar sa actioneze. In Georgia au izbucnit conflcite interetnice, iar la 8 aprilie 1989 trupele speciale ale Ministerului de Interne au intevenit in forta la Tibilisi, inregistrandu-se 20 de morti si mai multe zeci de raniti. In mai-iunie incidentele s-au extins in Uzbekistan, soldandu-se cu 99 de morti si peste 1000 de raniti. In zilele de 13-14 mai 1989, reprezentantii Fronturilor Populare din Tarile Baltice s-au intrunit la Talin, unde au adoptat o declaratie in care se afirma ca anexarea Estoniei, Letoniei si Lituaniei in 1940 de catre Uniunea Sovietica le-a distrus stabilitatea. A fost elaborat si un apel catre Conferinta pentru Securitate si Cooperare in Europa, secretarul general al ONU si presedintele Gorbaciov prin care li se cerea sa condamne intelegerile sovieto-germane din 1939 - 1940, pe baza carora au fost anexate cele trei tari baltice.
Framantarile din Uniunea Sovietica au avut un puternic ecou in Polonia, unde sindicatul Solidaritatea a fost recunoscut de conducerea Partidului Muncitoresc Unit Polonez (comunist) ca partener de dialog. La 5 aprilie 1989 s-a incheiat un acord al "mesei rotunde" care prevedea: reorganizarea parlamentului, organizarea de alegeri generale, dreptul opozitiei de a depune candidaturi, de a edita ziare proprii si a avea acces la radio si la televiziune. Alegerile parlamentare din 4 - 18 iunie au fost castigate de opozitie, astfel ca PMUP si-a pierdut rolul de conducator politic al Poloniei.
In Ungaria, Partidul Muncitoresc Socialist Ungar (comunist) a pasit si el pe calea reformelor indicate de Gorbaciov. La 19 mai 1989, Károly Grósz declara ca partidul vrea "sa rezolve problemele socialismului nu pe cai administrative, ci pe cai democratice, in cadrul unui sistem multipartidist". La 7 iunie s-a constituit Miscarea pentru o Ungarie Democratica, formata din circa 500 de intelectuali. Dupa modelul polonez, s-a organizat si in Ungaria o "masa rotunda"; la prima reuniune din 13 iunie, participand reprezentantii PMSU si ai 15 organizatii politice. Ziua de 16 iunie, cand Imre Nagy, conducatorul revolutiei din Ungaria a fost ucis a fost declarata "zi de doliu national". La ceremonia de reinhumare a fostului premier din 1956 au participat presedintele Parlamentului, premierul Ungariei si alte personalitati oficiale. La festivitatile de la Budapesta au participat si reprezentanti ai exilului romanesc, care au facut declaratii impotriva regimului de la Bucuresti si au apreciat ca relatiile romano-ungare se puteau imbunatati prin aprecierea Transilvaniei ca un "spatiu de complementaritate" (nu ca unul apartinand exclusiv statului roman).
Miscari se inregistrau si in Cehoslovacia, unde, la 15 ianaurie 1989, a avut loc o mare manifestatie la Praga, in memoria lui Jan Palách, studentul care, in urma cu 20 de ani, isi daduse foc in semn de protest fata de interventia trupelor sovietice si a altor state ale Tratatului de la Varsovia in aceasta tara. Din ordinul guvernului, manifestatia a fost imprastiata prin interventia armatei.
Iugoslavia traia intr-o stare de tensiune ca urmare a amplificarii curentelor nationaliste si separatiste. In martie 1989 au avut loc primele ciocniri intre separatistii albanezi din Kosovo si fortele de ordine ale guvernului de la Belgrad.

Achitarea datoriei externe
Acest val de miscari politice atingea si Romania. In martie 1989 sase fosti activisti de partid au adresat o scrisoare lui Nicolae Ceuasescu prin intermediul posturilor de radio BBC si Europa Libera. In aprilie, profesorul Dinu C. Giurescu lansa la New York si Washington lucrarea The Rasing of Romania’s Past in care critica politica de sistematizare a oraselor promovata de Nicolae Ceausescu, prin care se distrugea trecutul Romaniei, citand si prezentand fotografii cu monumente istorice si de arta demolate in ultimii ani.
Politica promovata de Ceausescu dupa 1982 ii adusese la disperare pe romani. Pentru plata datoriei externe s-a fortat exportul, nu numai de masini si utilaje, dar si de produse de prima necesitate (ulei, zahar, faina, carne, etc), astfel ca romanii au ajuns sa se aprovizioneze pe cartele, dupa ratii stabilite de regim pentru o "alimentatie rationala". Dar, chiar si asa, produsele alimentare lipseau din magazine, iar pentru procurarea lor orasenii trebuiau sa astepte la cozi interminabile ore in sir. Din motive de "economii" s-a procedat la "rationalizarea" gazului metan si a curentului electric, astfel ca cetatenii tremurau iarna de frig in apartamentele neincalzite, iar lumina se intrerupea uneori si din ora in ora.
Multi credeau ca acest sacrificiu se va incheia odata cu achitarea integrala a datoriei externe, act prin care Ceausescu afirma ca se asigura "deplina independenta si suveranitate nationala" si se va inceta cu amestecul "capitalistilor" in treburile interne ale Romaniei sub pretextul ca urmareau plata acestor datorii. La sfarsitul lunii martie 1989 s-a anuntat ca Romania si-a achitat intreaga datorie externa, iar la 18 aprilie, Marea Adunare Nationala a adoptat o hotarare prin care se interzicea "oganelor de stat, unitatilor de stat, cooperatiste si obstesti, precum si unitatilor bancare sa contracteze credite in strainatate".
Vestea achitarii datoriei externe a fost primita cu un sentiment de usurare de cetatenii Romaniei, care sperau ca dupa sapte ani de economii si privatiuni viata lor va intra in normal, adica se va reveni la situatia din anii '60-'70, cand piata era bine aprovizionata, iar gazul metan, benzina, energia electrica puteau fi utilizate fara nici un fel de restrictii.
Dar, Ceausescu a luat o decizie stupefianta: anume ca Romania sa devina din debitor un stat creditor, adica sa imprumute alte tari si sa incaseze dobanzi. In consecinta, a fost continuata politica de restrictii, aprovizionarea populatiei cu produse de prima necesitate, in primul rand alimente, a devenit si mai deficitara.

Intre propaganda si realitate
Facand abstractie de realitate, propaganda oficiala acredita ideea ca "sub conducerea inteleapta" a lui Ceausescu, Romania cunostea o dezvoltare continua, nivelul de trai era ridicat, grija fata de om se manifesta zi de zi si ceas de ceas. Desi Romania era izolata pe plan international, propaganda de partid sustinea contrariul, iar Ceausescu era o mare personalitate a lumii contemporane, care se bucura de un urias prestigiu pe toate meridianele globului.
O asemenea propaganda nu avea nici o credibilitate. Din contra, sporea revolta populatiei impotriva regimului si mai ales a lui Ceausescu. Prin intermediul posturilor de radio straine (mai ales BBC si Europa Libera, care nu erau bruiate) si a celor de televiziune din statele vecine (Ungaria, Iugoslavia, Bulgaria, Republica Socialista Moldoveneasca) receptionate in anumite zone, romanii aflau despre reformele din Uniunea Sovietica, Polonia, Ungaria, despre sprijinul pe care statele Occidentale il ofereau acestor state, totodata erau indemnati sa se ridice impotriva dictatorului Ceausescu si sa impuna un regim democratic in Romania.
In toamna anului 1989 urma sa aiba loc Congresul al XIV -lea al PCR. Multi romani sperau ca Nicolae Ceausescu se va retrage sau nu va fi reales. Unii aflasera ca Ceausescu era bolnav de diabet si ca va sfarsi curand "de moarte buna". Altii, sperau ca va ceda locul fiului sau, Nicu Ceausescu, pregatit special pentru a-i succede la conducere. Se zvonea ca Elena Ceausescu, devenita "Cabinetul nr. 2", urma sa devina secretar general, iar Ceausescu sa devina presedintele PCR, o functie onorifica; era o perspectiva chiar mai sumbra decat cea existenta. In toate variantele, dorinta cea mai mare era inlaturarea lui N. Ceausescu din calitatea de secretar general prin nealegerea sa in aceasta functie la Congresul al XIV-lea al PCR.

O decizie fatala
Pe acest fond a avut loc, in ziua de 27 iunie 1989, sedinta Comitetului Politic Executiv prezidata de N. Ceausescu. Sedinta nu a durat decat 15 minute, avand pe ordinea de zi un singur punct: "Propunerea cu privire la realegerea, la Congresul al XIV-lea, a tovarasului N. Ceausescu in functia de secretar general al Partidului Comunist Roman." Propunerea a fost facuta de Manea Manescu si subliniata cu "aplauze puternice, indelungate". Vocabularul utilizat, expresiile ditirambice arata pana la ce cote ajunsese cultul personalitatii dictatorului, precum si rolul pe care-l indeplinea Comitetul Politic Executiv in anul 1989. Poate numai Stalin avusese parte de asemenea elogii din partea celor care trebuiau sa-i fie colaboratori, sa participe la luarea deciziilor, sa-si asume raspunderea pentru situatia dramatica in care se afla covarsitoarea majoritate a populatiei.
Redam stenograma sedintei, aflata in Arhivele Nationale ale Romaniei, fondul C.C. al PCR Cancelarie, dosar 50/1989.

STENOGRAMA
Sedintei Comitetului Politic Executiv al C.C. al P.C.R.
Din ziua de 27 iunie 1989
Sedinta a fost prezidata de tovarasul NICOLAE CEUSESCU, secretar general al Partidului Comunist Roman.
Au participat tovarasii: Bobu Emil, Ceusescu Elena, Ciobanu Lina, Coman Ion, Constantin Nicolae, Dascalescu Constantin, Dinca Ion, Dobrescu Miu, Fazekas Ludovic, Manescu Manea, Niculescu Paul, Olteanu Constantin, Oprea Gheorghe, Pana Gheorghe, Popescu Dumitru, Radulescu Gheorghe, Andrei Stefan, Balan Radu, Ceausescu Nicu, David Gheorghe, Fratila Ion, Gere Mihai, Ghitulica Maria, Giosan Nicolae, Gadea Suzana, Marina Mihai, Matei Ilie, Milea Vasile, Moga Ioachim, Muresan Ana, Pacoste Cornel, Petrescu Barbu, Postelnicu Tudor, Preoteasa Petre, Radu Constantin, Radu Ion, Stoian Ion, Szasz Iosif, Stefanescu Traian Ion, Toma Ioan, Totu Ioan, Ursu Ion.
Au fost invitati tovarasii: Barbulescu Vasile, Curticeanu Silviu, Sirbu Ion, Mitea Constantin.
Tov. Nicolae Ceausescu:
Tovarasi,
Am convocat aceasta sedinta, pentru ca la ordinea de zi a Plenarei Comitetului Central al P.C.R. este o problema, unde Comitetul Politic Executiv trebuie sa prezinte o propunere.
Are cuvantul tovarasul Manea Manescu.
Tov. Manea Manescu
Mult stimate si iubite tovarase Nicolae Ceausescu,
Mult stimata tovarasa Elena Ceausescu,
Stimati membri ai Comitetului Politic Executiv,
Plenara Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, care si-a inceput azi lucrarile, are la ordinea de zi, ca prim punct, masurile cu privire la convocarea celui de al XIV-lea Congres, la alegerea Comitetului Central si alegerea secretariatului general al partidului nostru.
In acest moment de insemnatate cardinala, pentru prezentul si viitorul tarii, va rog sa-mi ingaduiti, stimati tovarasi, sa fac propunerea, ce izvoraste din dragostea, respectul si recunostinta noastra, a membrilor Comitetului politic Executiv, a tuturor comunistilor, a clasei muncitoare, taranimii si intelectualitatii, a intregului popor, ca la Congresul al XIV-lea in functia suprema de secretar general al Partidului Comunist Roman, sa fie ales, ilustru ganditor si militant politic, care in cele sase decenii de continua si eroica activitate revolutionara, si-a dedicat intreaga viata, zi de zi, cauzei drepte a eliberarii sociale si nationale, a victoriei socialismului, a independentei si fericirii poporului roman, a colaborarii si pacii in lume, tovarasul Nicolae Ceausescu. (Aplauze puternice, indelungate).

Stimati tovarasi,

Este greu sa redai, in citeva cuvinte, uriasa dimensiune a stralucitei personalitati a marelui conducator, a titanicei activitati revolutionare, pe care tovarasul Nicolae Ceausescu, o desfasoara, in fruntea partidului si a tarii, pentru inaltarea si propasirea Romaniei socialiste, spre binele si fericirea intregii natiuni, care se impleteste organic si indestructibil cu insasi viata si lupta eroicului nostru partid comunist.
Intregul popor cunoaste si da o inalta apreciere si pretuire, rolului decisiv pe care tovarasul Nicolae Ceausescu, l-a avut si il are, in elaborarea si infaptuirea maretelor obiective ale edificarii societatii socialiste pe pamintul Romaniei, indeosebi dupa istoricul Congres al IX-lea, in rezolvarea problemelor complexe pe care le ridica, in fiecare etapa constructia noii oranduiri, asigurind mersul ferm inainte al tarii, pe calea socialismului si comunismului.
Avem convingerea ferma ca, totdeauna in frunte cu tovarasul Nicolae Ceausescu, eminent conducator clarvizionar, tara noastra nu se va abate niciodata, de la calea revolutionara a constructiei socialismului si comunismului, ca partidul nostru va aplica neabatut, principiile generale ale socialismului stiintific, la conditiile concrete ale Romaniei, va asigura infaptuirea exemplara a minunatelor planuri si programe, de dezvoltare economica si sociala, inaintarea ferma a patriei pe drumul luminos al socialismului si comunismului. (Aplauze si urale puternice, indelungate).
Actul politic, de insemnatate fundamentala, al alegerii tovarasului Nicolae Ceausescu, in functia de secretar general al partidului, reprezinta garantia sigura a continuitatii procesului de faurire a societatii socialiste multilateral dezvoltate - cu poporul si pentru popor! (Aplauze puternice, indelungate). Sinteti, mult stimate tovarase Nicolae Ceausescu. Mandria, demnitatea si faclia revolutionara a partidului si poporului, care va urmeaza cu credinta si devotament nemarginit, in mareata opera constructiva, ce confera Romaniei un loc demn intre natiunile lumii, iar Dumneavoastra, iubite conducator, recunoasterea larga de Erou al Pacii, proeminenta personalitate a vietii politice mondiale, a miscarii comuniste si muncitoresti, inflacarat militant revolutionar pentru o lume mai buna si mai dreapta pe planeta noastra.
Sa ne traiti intru multi ani, tovarase Nicolae Ceausescu! (Aplauze si urale indelungate).
Tov. Nicolae Ceausescu:
Desi toti tovarasii au aprobat propunerea facuta aici de tovarasul Manea Manescu, totusi, conform regulilor democratiei de partid, intreb si pun la vot aceasta propunere, sau, ca sa respect statutul, daca sunt si alte propuneri?
Nu sint? (Nu).
Atunci sa supunem la vot aceasta propunere.
- Toti tovarasii sunt de acord. Nu este nimeni impotriva si nici nu se abtine nimeni. Deci, in unanimitate Comitetul Politic Executiv a hotarat sa faca aceasta propunere Plenarei Comitetului Central de astazi dupa amiaza. (Aplauze)
Nu doresc sa tin acum o cuvantare, vreau insa sa multumesc Comitetului politic executiv pentru incredere si sa-mi exprim convingerea ca, sigur, dupa Congres, cind partidul isi va da acordul, Comitetul Politic executiv, ca organ de activitate permanenta a Comitetului Central, va actiona in deplina unitate, cu toata hotararea pentru infaptuirea hotaririlor Congresului partidului, dar si pina atunci vom lucra in asa fel incit sa pregatim temeinic si sa asiguram desfasurarea in cele mai bune conditii a lucrarilor Congresului si adoptarea hotararilor sale. (Aplauze indelungate)
Va multumesc.
Cu aceasta ridicam sedinta.

Consecinte dramatice
Din perspectiva istorica aceasta hotarare s-a dovedit a fi nefasta atat pentru Romania, cat si pentru N. Ceausescu si colaboratorii sai. In timp ce in celelalte state socialiste se manifesta o tendinta de schimbare, de reformare, conducerea Romaniei ramanea anchilozata, incapabila de a se adapta noilor realitati. PCR nu numai ca nu era dispus sa se deschida spre societate, dar devenise tot mai conservator si izolat de viata reala. Pana la sfarsitul lui 1989, in celelalte state socialiste europene (cu exceptia Albaniei), partidele comuniste si-au modificat atat programul, cat si denumirea (devenind socialiste sau social-democrate), PCR si-a incetat de facto existenta la 22 decembrie 1989.
Liderii comunisti din celelalte state socialiste europene au inteles ca trebuie "sa faca un pas inapoi", cedand locul altora mai tineri si dispusi sa intre in dialog cu societatea civila. N. Ceausescu a ramas pe pozitii socotindu-se indispensabil pentru "asigurarea inaintarii ferme a Romaniei pe calea societatii socialiste multilateral dezvoltate". Aceasta atitudine a sa, avea sa genereze o ampla miscare populara care il va rasturna de la putere. Mai mult decat atat, N. Ceausescu a fost singurul lider comunist care a sfarsit in fata plutonului de executie (25 decembrie 1989).
La randul lor, cei mai multi dintre membrii Comitetului Politic Executiv, care la 27 iunie 1989 au intampinat cu "aplauze puternice" propunerea ca Nicolae Ceausescu sa fie reales in functia de secretar general al PCR aveau sa ispaseasca ani buni de inchisoare, sub acuzatia de "genocid" si "complicitate la genocid".
Dar, mai presus de toate acestea se afla jertfa a peste 1.000 de romani care si-au pierdut viata in timpul revolutiei din decembrie 1989, pentru a inlatura regimul totalitar si a asigura revenirea Romaniei pe drumul democratiei.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Re: Decembrie '89

Mesaj Scris de Admin 18.05.11 9:07

Braşov ’89: zilele în care moartea şi-a făcut de cap


Acum 1 orăGeneralul Florea, comandantul Garnizoanei Braşov, a chemat civilii în stradă ca să apere Armata de terorişti. Până la masacru a mai fost un pas. 76 de oameni au murit, iar 139 au fost răniţi în haosul care a dominat Braşovul în decembrie 1989.Articol complet
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Re: Decembrie '89

Mesaj Scris de Admin 16.03.11 10:17

Cum s-a falsificat discursul istoric cu televizorul în 1989
Istoria este cea mai manipulabilă dintre cunoaşteri pentru că acest trecut istoric se află, la un moment dat şi pentru o generaţie, într-o stare de incertitudine a cunoaşterii.
Discursul istoriografic occidental este marcat de acel Război al Cuvintelor, întreţinut de o întreagă medie „intelectuală”; război devenit un Infinit al Prostiei. Oamenii nu mai comunică pe baza unui spus autentic, ci pentru a-şi susţine anumite poziţii (ideologice, politice, intelectuale, de grup), pentru a-şi plăti anumite poliţe, pentru a perpetua un mod eristic de a fi. Schopenhauer este cel care a făcut Apologia Eristicii, înţeleasă ca „arta vorbirii în contradictoriu”(1) sau dispută verbală sofisticată.
Eristica este bună, chiar foarte bună, pentru o lume minimală şi lipsită de obiectivitate şi de simţ al realităţii. Eristica se pliază foarte bine cu spiritul amar al intelectualilor dezamăgiţi de lume, de societate. Eristica este un fel de Bâlci Mizerabil al Cuvintelor unde te uiţi uimit, şocat, revoltat, amuzat etc. la „ceea ce se spune”, fiind convins că acele spuse comportă o distanţă faţă de evidenţa reală. Din capul locului, eristica este o pierdere de timp pentru că oricât te-ai strădui să demontezi afirmaţiile impertinente, calomnioase, rău intenţionate ale partenerului de discuţie, acesta va continua cu alte acuzaţii, alte calomnii şi afirmaţii nefondate ca într-o cascadă de invective şi spus-uri negative. Este şi un joc inutil între cel care atacă şi cel care parează, între atacator şi atacat, într-o cascadă de reprezentări şi imagini distorsionante despre cele două persoane ce-şi dispută Supremaţia Dreptăţii şi a Adevărului despre un Anume Ceva. Polemica este doar teatru, spunea Foucault, care a refuzat acest joc de intenţii şi de cuvinte.
Discursul istoriografic poate fi la modul polemic un Război al Cuvintelor, dar ceea ce deranjează, ceea ce intrigă şi revoltă în toată această istorie scrisă nu sunt atât cuvintele, cât o evidenţă a faptelor şi acţiunilor, dincolo de vorbe şi de interpretări, dincolo de semne şi semnificaţii, dincolo de manipulările ce se pot institui pe baza conţinuturilor de cunoaştere istorică, dincolo de funcţionalităţile ce se pot institui prin aceste cunoaşteri.
Acea history as evidence dez-autorizează atât istoria propusă de Sistem(e), cât şi proliferarea interpretărilor, a configuraţiilor intelectuale pe baza enunţurilor din istorie! Evidenţa istoriei ne pune în dificultatea lui No Comment! pentru că această evidenţă nu este stabilită de unul sau mai mulţi istorici, de un grup uman sau intelectual în cautarea şi confiscarea puterii, ci se dezvoltă, într-un mod obiectiv, pe baza unor acţiuni şi fapte certe care, în ciuda negărilor operate de grupările ideologico-politice, mereu interesate să ofere istorie, ele conving, arată, dezvoltă atitudini, creează „pluralităţi”.

Imaginea televiziunii şi efectul produs asupra populaţiei
În zilele noastre media cu televiziunile ei ce ţin Discursul despre Societate, Viaţă şi Umanitate a devenit vehiculul esenţial al Războiului dintre Cuvinte şi Oameni, având drept efecte polarizarea societăţilor şi difuzarea unor Stări de Intolerenţă faţă de tot ceea ce se instituie ca Diferenţă Autentică în raport cu Media People. Totodată, televiziunile sunt vehicul pentru promovarea falselor diferenţe (naţionalitatea, grupul, clasa, minoritatea sexuală etc.). În ziua de azi, perpetuarea spiritului totalitar şi de masă a revenit Televiziunilor, care au preluat locul de altă dată al efectelor de discurs totalitar prezente la Stalin şi Hitler! Televiziunile sunt un Loc Potrivit pentru blazare mentală, uniformizare, dezinformare, manipulare, îndoctrinare şi intoleranţă. În loc de informare a oamenilor avem mai mult un efect de mimesis în „formarea oamenilor”. Omul media înregimentat în „stânga”, „dreapta” pe modelul elitelor sale viciate ideologic şi politic este TRIUMFUL tribalismului în societatea contemporană.
Totodată aceste televiziuni au produs şi o... revoluţie, nu atât o revoluţie cât imaginea pe care o au unii distinşi gânditori occidentali despre controversata şi confiscata revoluţie a românilor din decembrie 1989. Imaginea că Televiziunea a produs o revoluţie politică, că această instituţie anticivică este creatoare de Istorie şi de un nou discurs social-politic şi istoric o întâlnim şi la rafinatul filosof Giorgio Agamben, atunci când a analizat funcţia Televiziunii în sistemul mediatic global şi în raport cu societatea spectacolului formată în epoca modernă, unde Limbajul însuşi a devenit o formă de spectacular.
Revoluţia de la Timişoara-exemplu de falsificare mediatică şi politică
Despre revoluţia de la Timişoara (3 zile – 16, 17, 18 decembrie), Agamben afirma că „pentru prima dată în istoria omenirii revoluţionarii ucişi şi arşi au fost exhumaţi şi torturaţi pentru a simula în faţa camerelor video genocidul ce legitima noul regim” (2), în ciuda faptului că mulţi şi-au dat seama de falsificarea mediatică, însă nu şi de cea politică. Totuşi imaginile prezentate în sistemul mediatic global au acreditat ideea unui adevăr inexistent: lupta Noului Regim cu cel vechi prin faptul că acei oameni ucişi ar fi fost victimele fostului regim comunist.
Uciderea românilor în decembrie 1989, nu a fost doar o chestiune de legitimare a Noului Regim, dar şi una de incertitudine, laşitate, trădare, iluzionism politic. Incertitudine a loialiştilor lui Ceauşescu încotro se îndreaptă, de aici şi o serie de ordine contradictorii din partea militarilor şi, implicit, de victime gratuite. Laşitate a Revoluţionarilor (de pe la TVR) de a admite un adevăr social-politic inexistent, şi anume, că nu existase nicio luptă reală între Noul şi Vechiul Regim ci doar una mimată pe ecrane. Trădare a societăţii româneşti de către reprezentanţii Noului şi Vechiului Regim.
Iluzia că prin tortură şi carbonizare acei oameni, deveniţi imagini mediatice controversate, nu mai pot fi identificaţi de către rudele lor şi legitimează astfel triumful Adevărului asupra Minciunii. În realitate a fost un triumf al Minciunii asupra Adevărului, ceea ce a făcut imposibilă o viaţă social-politică şi economică sănătoasă pentru românii de după 1989. În mod paradoxal oamenii ucişi şi arşi, ulterior torturaţi pentru a legitima „prezenţa teroriştilor” şi a existenţei politice a Noului Regim, nu legitimează actuala viaţă social-politică a românilor ci o subminează. Aşadar nu legitimare a noului regim, cum spune Agamben, ci subminare a societăţii româneşti şi a regimurilor politice de după 1989, ale căror temelii nu se (mai) pot susţine prin minciuni. Aceste crime s-au întors şi se întorc împotriva celor care au profitat de pe urma lor, împotriva noilor guvernanţi social-democraţi, dar şi al revoluţionarilor „de dreapta”, al anticomuniştilor. Subminare a poziţiilor pe care le ocupă (încă) în societatea românească, devenită tot prin imperturbabila activitate de manipulare a celor două grupări un spectacol trist şi ieftin.
Această PseudoRomânie, care nu şi-a putut întemeia existenţa pe Minciuna Politică din 1989, îşi găseşte astăzi sfârşitul prin dezautorizarea poziţiilor ideologice „de dreapta” şi „de stânga” ale unei intelectualităţi româneşti subdezvoltate şi destul de limitate în gândire şi prin imposibilitatea formării (încă) a unei identităţi social-politice şi economice sănătoase.
Comuniştiişi anticomuniştii români de după 1990 sunt ultimele rămăşiţe intelectuale şi politice ale unui perfid stalinism în gândire. Actualul regim social-politic (1990-prezent) este expresia acestui stalinism „de stânga şi de dreapta” împreună cu reperele lor intelectuale cu tot...
Agamben conchidea, referindu-se la prezenţa televiziunii în societatea de azi: „Timişoara este, în acest sens, Auschwitzul epocii spectacolului, şi în acelaşi mod în care s-a spus că după Auschwitz este imposibil să scrii şi să gândeşti ca înainte de el, după Timişoara nu va mai fi posibil să privim televiziunea în acelaşi mod”(3).
Spre deosebire de occidentali care au o relaţie de adevăr cu vizibilul sau cel puţin consideră că ceea ce se vede ca evident este şi adevărat; relaţie întemeiată de o întregă cultură umanistă modernă şi occidentală, românii de după 1945, românii din societatea spectacolului (stalinist) au trăit într-o relaţie de duplicitate şi de autoapărare cu vizibilul, mai ales din cauza prezenţei unui stalinism social-politic în toate activităţile cotidiene româneşti. Astfel că a fost posibil ca pe străzi să fie adulat regimul şi conducătorul iubit, iar acasă, poate chiar în faţa televizorului, să fie înjuraţi şi contestaţi (regimul şi liderii lui!). Românii în duplicitatea lor „protectoare” nu au crezut niciodată că ceea ce văd la televizor şi în societate, inclusiv în 1989, este... Adevărul, iar regimul ceauşist şi cel de după el niciodată nu îşi făcuse iluzii ca acele aclamaţii şi manifestări de iubire erau adevărate. Un fel de joc de-a şoarecele şi pisica între societate şi stat. Duplicitatea în gândire şi în acţiune este o „temă” a Orientului, pe care masa intelectuală din Occident nu a înţeles-o. Totuşi acest mod de gândire duplicitară, parţial autoapărare faţă de pervertiri sufleteşti, morale şi asupra spiritului, parţial refuz al Sistemului o întâlnim şi la iluştri gânditori germani moderni, central-europeni, destul de distanţaţi ca mod de a gândi de filosofiile Occidentului. Ceea ce se vede este Real doar pentru Occident...
Pentru că istoria, ca domeniu al cunoaşterii, vorbeşte limbajul acţiunilor şi al faptelor, puterea-cunoaştere încearcă monopolul pe discursul despre ele şi controlul politic al discursului istoriografic. Este doar o iluzie că un anume regim politic ar putea deţine un control total asupra discursului istoriografic, deşi nu este deloc o iluzie că respectivul regim nu încearcă acest lucru.
Ceea ce este esenţial din punct de vedere epistemologic în tot acest discurs istoriografic modern nu este altceva decât o diversitate de condiţii şi de posibilităţi prin care istoriile s-ar putea întemeia, iar faptul că există mai multe domenii de analiză istoriografică (o filosofie analitică a istoriei, teorii ale istoriei, hermeneutici şi semantici istorice, istoriografii şi metaistorii etc.) nu poate decât să ne bucure. Nu există MODEL sau METODA cu FUNCŢIE UNICA în scrierea istoriilor, iar deschiderea spre diferenţe, nuanţe, noi tehnici de analiză, spre puncte de vedere neaşteptate este o atitudine vitală pentru orice istoric, cercetător.
Scrierea istoriei nu a fost un loc al metodelor decupate din alte ştiinţe şi aplicate pe conţinuturi istorice, nu a fost nici preluarea unor modele din avangarda filosofiilor sau a curentelor intelectuale, ci un raport inclasabil între acestea şi cunoaşterile din trecut.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Revoluţia din 1989 de la Galaţi, confiscată de turnători şi

Mesaj Scris de Admin 31.08.10 6:47

Revoluţia din 1989 de la Galaţi, confiscată de turnători şi profitori

Galaţiul este un oraş paradoxal când vine vorba despre momentul decembrie '89. N-am avut revoluţie, dar avem revoluţionari! Printre cei intraţi în posesia certificatelor de revoluţionar se ascund destui oameni care n-ar fi trebuit să obţină un astfel de document, pentru că fie nu au făcut nicio revoluţie, fie sunt dovediţi de Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii (CNSAS) ca turnători.
Securişti, profitori...
Nume ca Ilie Plătică Vidovici, Vlad Vasiliu, Eugen Durbacă sau Aurel Manofu ţin capul de afiş al minciunii. Vasiliu a recunoscut că a colaborat cu Securitatea. Plătică a ajuns revoluţionar după ce pe 24 ianuarie 1989 a arestat comitetul de revoluţionari.
Manofu, fostul şef al revoluţionarilor gălăţeni (debarcat din funcţie, anul trecut, în circumstanţe destul de confuze) este acuzat de alţi luptători din '89 că a fabricat dosare de revoluţionar. Printre persoanele care au beneficiat de aceste dosare se numără şi Eugen Durbacă.
Curios, secretariatul Federaţiei revoluţionarilor din România nu-i reproşează nimic, în ciuda suspiciunilor. „Nu avem ce să-i reproşăm lui Aurel Manofu, este chiar foarte posibil să-l repunem în funcţie în perioada următoare", ni s-a precizat de la secretariatul federaţiei.
Faptul că la Galaţi certificatul de revoluţionar s-a dat unei găşti bine delimitate şi legată de interese obscure este dovedit şi de nemulţumirea unui gălăţean, care deşi a fost prezent în judeţean de partid alături de ceilalţi revoluţionari, nu este recunoscut ca luptător.
„Am fost primul gălăţean care a intrat în clădirea abandonată de autorităţile comuniste. Toţi cei care au fost cu mine şi am depus împreună dosare au primit certificat de revoluţionar, eu nu am primit. Am declaraţii semnate de Florin Melinte, Aurel Manafu, Ionel Silvestru şi Ioan Manole. Degeaba, nimeni nu m-a ajutat", spune Constantin Dobre.
O listă prea stufoasă
Până la mijlocul anilor '90 în Galaţi erau aproape 400 de revoluţionari. Apoi lista s-a mai scuturat. Dar nu suficient. În acest moment, mai sunt în jur de 180, dintre care doar în jur de 100 au participat efectiv la evenimentele din 1989. Restul, „s-au învârtit". Şase organizaţii locale apără interesele acestei categorii
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Alexandru ZUB – „1989”, dupã douãzeci de ani: o perspectivã

Mesaj Scris de Admin 15.08.10 18:52

Alexandru ZUB – „1989”, dupã douãzeci de ani: o perspectivã istoriograficã
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Adevăr istoric, adevăr juridic, adevăr...

Mesaj Scris de Admin 02.05.10 1:25

Adevăr istoric, adevăr juridic, adevăr...
Dar asta e o problemă de care cititorul obişnuit nu numai că nu vrea să ştie, chiar se enervează, cu atât mai vehement de altfel cu cât el personal se consideră deţinătorul (unic de cele mai multe ori) al unicului adevăr absolut. Drept care nici nu aşteaptă altceva de la istoric decât o umilă confirmare a acestui adevăr personal - şi exclusiv a acestuia.
Acesta e contextul dilematic şi foarte tensionat în care opinia publică solicită de 20 de ani adevărul despre Revoluţie şi clamează mereu faptul că e privată de acest adevăr. Or, cel puţin sub aspect juridic, acest strigăt perpetuu nu mai e deloc adevărat.
Sub aspect juridic, ca şi în cazul mineriadei din 1990, dosarele pe care Parchetele, Militar şi Civil, pretindeau că le-au alcătuit erau o glumă, încheiată invariabil cu NUP. Abia în 1997, numirea lui Sorin Moisescu şi atribuirea Dosarului Revoluţiei lui Dan Voinea au declanşat efectiv cercetările.
Dan Voinea a interogat personal miile de victime supravieţuitoare ale evenimentelor, familiile şi apropiaţii celor ucişi, a consultat toate documentele forţelor armate - jurnale, registre, procese verbale de predare-primire a muniţiei - alcătuind mii de pagini de dosare. Între 2001 şi sfârşitul lui 2004, cercetările au fost blocate, au fost apoi reluate, dar, în 2008, în urma transferării cercetărilor care implică şi militari, şi civili, de la Parchetele militare la cele civile, echipa s-a dizolvat.
Cu toate astea, au fost judecate mai multe procese, unele comentate în mass media, altele, mai puţin. După pseudo-procesul soţilor Ceauşescu din 25 decembrie 1989, în 1990 s-au judecat „Procesul celor 4“, Procesul CPEX, Procesul „lotului Timişoara“ (încheiat în 1991) ; în procesul lotului „Calea Lipovei“, după multe tergiversări, abia în 1997 se pronunţă condamnarea definitivă, în vreme ce, în lotul „Sibiu“, NUP-urile se ţin lanţ şi procesele ajung să se deschidă abia în 1999, împreună cu alte 29 mari dosare a câte 4-25 inculpaţi, care ajung, în fine, să se încheie cu condamnări definitive în 2000-2001.
Cercetare amănunţită
Foarte recent, prof. dr. Emil Constantinescu, preşedintele României între 1996 şi 2000, a întreprins, în volumul I al lucrării sale personale, „Revoluţia din 1989, aşa cum a fost“ (2009, Minerva), o operaţie migăloasă, dar salutară: a reordonat în ordine strict cronologică evenimentele, aşa cum rezultă ele din cercetările Parchetului, din memoriile participanţilor şi din diverse alte surse primare.
Adevărul istoric pe care această atentă cercetare îl relevă este mult mai înnoitor decât se putea bănui. Ceea ce alte cercetări nu au reuşit să pună în lumină cu privire la adevărata revoluţie, cea din 16-21/22 decembrie, este pe de-o parte componenta insurecţională victorioasă, probabil fiindcă nu am încetat să fim obsedaţi de formule prefabricate - revoluţie de catifea, tineri cu piepturile goale, şi foarte importanta dimensiune programatică a evenimentelor.
Pe de altă parte, într-o societate obsesiv preocupată de comploturi, forţe invizibile, mari maşinaţii externe, etc., ideea că factorul dominant al evenimentelor din decembrie 1989 a fost unul exterior şi secret a devenit foarte repede extrem de populară. Paradoxal, românii revoltaţi contra lui Ceauşescu au căzut în plasa alegaţiilor acestuia despre „agenturili“ străine.
Că ar fi fost vorba de KGB sau, încă şi mai palpitant, de o combinaţie între CIA şi serviciile maghiare, cu sau fără contribuţia ruşilor, ideea că românii nu au fost de fapt decât o masă amorfă de manevră într-un joc al Marilor Puteri e consonantă cu imaginarul nostru tradiţional, care amestecă autoderiziunea cu iresponsabilitatea în mitul unui popor în afara istoriei.
Ea nu e însă consonantă cu realitatea, şi cartea dlui Constantinescu o dovedeşte din plin: revolta, insurecţia, revoluţia din 16-21/22 decembrie a fost opera exclusivă a cetăţenilor obişnuiţi, neînarmaţi, dintre care 162 au fost ucişi şi 1.107 răniţi; complotul şi complotiştii au apărut în scenă – şi la televizor – abia în după amiaza zilei de 22 şi mai au încă de răspuns, şi în faţa justiţiei, nu doar în faţa istoriei, de cei 942 morţi şi 2.245 de răniţi din zilele de 22-25 decembrie 1989.
mai mult
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty În decembrie 1989, Iliescu şi Brucan au cerut ajutor militar

Mesaj Scris de Admin 07.02.10 14:30

În decembrie 1989, Iliescu şi Brucan au cerut ajutor militar de la sovietici

Adam Burakowski Dosar



Un document din Arhivele MAE polonez aruncă o lumină nouă asupra evenimentelor din decembrie 1989 din România. În istoria recentă a ţărilor Europei Centrale şi de Est există Decembrie '89 - Pagina 2 Cont
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty DECEMBRIE '89 21 Decembrie Mitingul nimănui

Mesaj Scris de Admin 14.11.09 13:08

DECEMBRIE '89

21 Decembrie ’89: Mitingul nimănui








Mitingul
de la 21 decembrie, care a marcat scufundarea regimului Ceauşescu în
degringoladă şi a deschis manifestaţiile de stradă din Bucureşti, este
încă o pagină cu multe pete albe în istoria Revoluţiei române. După
atâţia ani de la evenimentele din decembrie, mărturiile directe ale
celor implicaţi în organizarea mitingului lipsesc.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty The Observer - Revoluţia română nu a fost ceea ce a părut

Mesaj Scris de Admin 20.07.09 7:45

The Observer - “Revoluţia română nu a fost ceea ce a părut”



După 20 de ani, revoluţia română, cea mai dramatică insurgenţă
împotriva comunismului, rămâne şi cea mai misterioasă, comentează The
Observer, în ediţia electronică de duminică, în care publică un amplu
material realizat în România.
Autorul, Ed Vulliamy, a revenit în România după 20 de ani de la
Revoluţie, pentru a discuta cu oameni pe care i-a cunoscut în 1989 sau
care au fost implicaţi în evenimente.
Printre aceştia, Dorin-Marian Cîrlan, unul dintre membrii plutonului de
excuţie care i-au ucis pe Nicolae şi Elena Ceauşescu, a cărui “stranie
poveste” sugerează că “revoluţia română nu a fost ceea ce a părut”.
Autorul reaminteşte şi că “cel care a condus aparent insurgenţa şi i-a
succedat lui Ceauşescu, Ion Iliescu, a fost acuzat în mod frecvent că a
condus mai mult o lovitură de stat decât o revoltă”.
Publicaţia arată şio că “momentele execuţiei au fost televizate,
transmise în România şi în întreaga lume, ca dovadă că o eră s-a
încheiat, că cea mai turbulentă şi violentă dintre revoluţiile care au
înlăturat comunismul în Europa de Est în 1989 şi-a atins obiectivul
imediat”.
Vulliamy s-a reîntâlnit şi cu Codruţa Cruceanu, fost curator la Muzeul
Naţional de Artă, devenit scenă a luptelor din decembrie. “Încă nu ştim
tot adevărul şi mă întreb dacă îl vom şti vreodată (...) Ceea ce ştim,
totuşi, este că totul a fost teatru într-o măsură - că a fost regizat”,
spune ea.
O altă personalitate evocată în materialul publicat de Observer este
Ion Caramitru, care reaminteşte momente trăite în zilele de 21 şi 22
decembrie 1989.
“A fost o revoluţie a oamenilor, dar oamenii au fost înşelaţi”, spune
el. “Eram romantici, nu aveam relaţii cu cei de la putere. Într-un an,
nu mai exista îndoială că o facţiune înlăturase pur şi simplu altă
facţiune, probabil în contact direct cu Moscova, unde Gorbaciov
înţelesese că sistemul lui Ceauşescu va suferi o implozie (...) În mod
tragic, după execuţia lui Ceauşescu au fost ucişi mai mulţi oameni
decât înainte. Dacă aş fi Iliescu şi aş crede în Dumnezeu, mi-ar fi
teamă de judecata Domnului în legătură cu morţii”, spune el.
Rezultatul a fost “un hibrid ciudat: o ţară care a îmbrăţişat sistemul
de piaţă capitalist, dar este condusă încă de vechea gardă. Moştenirea
este reflectată într-un raport de anul trecut al UE, care a admis
România numai pentru a o eticheta drept cea mai coruptă ţară din
Uniune, după Bulgaria”, comentează The Observer.
Fostă asistentă la Ministerul Justiţiei, Laura Ştefănescu vorbeşte
despre lupta anticorupţie care se loveşte de rezistenţă din partea
Parlamentului, în timp ce Mattei Pualin, bancher de investiţii revenit
în ţară după 1989, consideră că fenomenul corupţiei s-a răspândit şi
din cauza “complicităţii Occidentului în privatizări”.. [continuare]
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Revolutia romana din 1989, subiect de piesa de teatru la Lon

Mesaj Scris de Admin 09.07.09 13:21

Revolutia romana din 1989, subiect de piesa de teatru la Londra

O piesa de teatru
intitulata „Mad Forest" si care are in ptrim plan o poveste ce se
deruleaza in timpul revolutiei romane din 1989 va fi pusa in scena in
lunile iulie si august la Battersea Arts Centre (BAC), Lavender Hill,
Londra, transmite Romanian Global News, care citeaza Centrul Cultural Roman din Londra.






Reprezentatiile se
afla sub regia lui Caroline Steinbeis si sunt difuzate in zilele de 17,
18, 20 si 21 iulie la ora 19.30, si in perioada 22 iulie - 8 august, de
luni pana sambata, de la ora 19.30. Distributia piesei este alcatuita
din David Caves, Simon Darwin, Laurence Dobiesz, Ian Groombridge,
Marilyn O'Brien, Marianne Oldham, Pippa Nixon, Nitzan Sharron, Angela
Terence, Barry Ward, Alex Warren.




Subiectul piesei se
axeaza pe Romania de dupa uciderea lui Ceausescu, o Romanie confuza,
care nu stie sa discearna exact si nici nu si da seama care este
adevarata stare de fapt a lucrurilor.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Memorandumul CIA din 29 noiembrie 1989

Mesaj Scris de Admin 11.04.09 16:05

Memorandumul CIA din 29 noiembrie 1989
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Re: Decembrie '89

Mesaj Scris de Admin 22.03.09 6:45

Trebuie sa luam totul de la inceput. Nu avem dreptul de a ne amagi sau a minti pe altii altii. Cu tote ca ideia monarhica este adanc inradăcinata in constinta nationala, sansa revenirii la tron al regelui Mihai este nula. Pentru o intreaga generatie care a fost convinsa ca caderea comunismului era sinonima cu restauratia monarhica dezamagirea este profunda. De la un milion de oameni inbracati de sarbatoare care scandau “Regele si Patria” si printre lacrimi “Majestate nu pleca, asta este tara ta” pana la grupul politicos de batranei si cativa copilasi zgribuliti in port national, stransi in gara de la Savirsin, este un drum lung. De la cea mai mare adunare po***ra spontana, care a avut loc pe pe pamintul Romaniei, pana la singuratatea Pelisorului este un drum si mai lung. Daca perioada mentionata a reprezintat un vis monarhic, este sansa noastra acum, sa-l transformam in realitate. Nici o fosta tara comunista nu avut sansa ca in fruntea unui miscari cu caracter anticomunist, sa fie o personalitate istorica. Multe voci din tara au incercat in decursul anilor sa-i diminueze rolul, sau sa-l faca tradator de tara. Au facut-o din necunostinta de cauza, revansa, sau mani***re politica. Adevarul este diferit. In conditile in care razboiul era pierdut oricum pentru membrii axei, Regele a facut totul pentru a salva tara de un razboi devastator si de ai da un viitor. Cautand date pentru filmul meu “Razboiul rece a inceput la hotelul Ambasador” (documentarul se ocupa de Actul de la 23 August si confruntarea dintre serviciul american si sovietic de pe teritoriul Romaniei, pana la abdicarea regelui) am dat de niste noi documente extraordinare, despre aceasta perioda. Ele dezvalue faptul ca intoarcerea armelor a fost organizata de Rege in apropiata colaborare cu O.S.S-ul american. Cordonatorul acestei actiuni a fost comandorul Frank Wisner. Operatia a purtat numele de cod HAMMERHEAD Trebue remarcat ca comunistii au fost anuntati si integrati cu trei zile inainte de complot. Promisinile si garantiile oferite de americani vorbeau de un aranjament al aliatilor (gen Austria). Se vorbea de de arborarea in fata Palatului Regal a steagului american,englez,francez si sovietic. Deci vanzarea tarii sa facut nu la Bucuresti ci la Yalta. (National Security Archive-Records on cover operation). In vederea acestui film am contactat Asociatia pensionarilor de la C.I.A. pentru a gasi martori oculari ai evenimentelor. Toti participantii mi-au vorbit cu emotie “de regele tinar si viteaz” facand eforturi sa-si ascunda lacrimile. Discutand cu acesti oameni cunoscatori, am ajuns la concluzia ca pierderea Romaniei a fost o infrangere dureroasa, un prim Vietnam. Am inceput sa fiu convins ca elita acestei organizatii abia asteapta sa gaseasca ocazia, de asi lua revansa. Din pacate nu sa intamplat asa. Greseli si gafe monumentale au facut ca credibilitatea si po***ritatea monarhiei sa se subtieze cu timpul ajungand astazi in desuetitudine, la marginea rizibilului. Totul a inceput cu vizita de Pasti cand Regele nu a raspuns cererii multimii si a dat cot cu fugitii. Coabitarea si chiar colaborarea cu comunistii a deluzionat si indurerat pe toti. Daca ideia irationala de a lasa ca mostenitor al tronului pe cineva care nu are dreptul sa mosteneasca, poate sa ne lase cu gura cascata, un Duda print consort a pus capacul. Se apropie ora unui nou inceput. Restauratia monarhiei trebue sa fie acompaniata de readucerea valorilor natiei la conducerea tarii. Acest lucru poate fi infaptuit doar prin preluarea puterii din mainile mafiei comunist securiste, care avand sub comunism doar puterea politica ,a preluat acum si cea economica. Capitalismul rosu trebue decolorat. Programul readucerii tarii la normalitate va fi dat publicitatii in curand. In memoria grupului de tineri din celula 8 scosi in dimineata racoroasa a diminetii de 6 Decembrie 1958 in curtea inchisorii Jilava pentru a fi inpuscati de Securitate, miscarea renasterii noastre, va avea numele REZISTENTA REGALA ROMANA sau RRR. Criza economica a schimbat peste noapte toate datele ecuatiei .Din cauza mizeriei si a tensiunii etnice (vezi Italia ,Spania) si a coruptiei generalizate Romania a devenit un butoi de pulbere gata sa explodeze. Pentru ca are nevoie de o oaza de liniste si de stabilitate Occidentul sprijina actiunea noastra. Efortul de revenire la civilizatie este sprijinit de Casele Regale europene. Romanii sunt inteligenti si au inceput sa inteleaga despre ce este vorba. Este ultima noastra sansa. La o rascruce a destinul trebue sa decidem daca continua destinul nostru european, sau devenim un fel de tara orientala. In incheiere va dau o veste buna. Printul Nicolae ne spune tuturor celor care mai speram “Daca tara, romanii ma vor chema, sint pregatit sa raspund chemarii lor.” “Sunt pregatit sa fiu Regele Romaniei” ROBERT HORVATH- DEVA cineast NEW YORK 10 MARTIE 2009 ROBERT Horvath NEW YORK
2009-03-22 4:40:14
EXPOZITIE ANTICOMUNISTA LA NEW YORK
Institutul Cultural Regal Roman (I.C.R.R) EXPOZITIE DE ARTA LA NEW YORK, TOKIO SI BUCURESTI. La 1 Decembrie 2009, de Ziua Nationala va avea loc la New York o exozitie personala dedicata Romaniei. La aceasta manifestare va participa Printul Nicolae si membrii diferitelor famili regale europene. Va fi o ocazie fericita pentru toti de a cunoaste si a strange mana viitorului rege. Volumul de arta "Printul renasterii""Romania" va fi lansat cu acest prilej. Locul de desfasurare va fi Chelsea cartierul importantelor galerii de arta. (In apropierea studioului meu de film). Organizatorul acestei expozitii (curator)este sotia me, Kiyoko Horvath. Trebue mentionat ca la toate expozitile care le-am avut in jurul lumii, sa arborat steagul national . In anul 2004 am dedicat expozitia"DE LA DALI LA DEVA" Regelui Spaniei JUAN CARLOS si regelui MIHAI, Regele Romaniei. Expozitia surealista a inceput la New York si trecand prin diferite orase europene a luat sfarsit in Figueres la doi pasi de Museul Salvador Dali. VA ROG DESCHDETI ***devagallery*** Veti putea vedea o lucrare favorita reprezentand tricolorul, avand in centru ei, crucea martirilor si a sperantei. Lucrarea a avut un deosebit succes. Expozitia care va putea fi vizionata la sfarsitul anului si la Bucuresti este bazata pe motive arhaice romanesti. Sper sa intalnesc inca oameni care mai cred in bine. ROBERT HORVATH- DEVA artist New York 15 Martie 2009.

ROBERT Horvath NEW YORK
2009-03-22 4:36:59
"Vom curata impreuna tara de securisti si comunist"i
VIITORUL REGE AL ROMANIEI PRINTUL NICOLAE, UN REGE ATICOMUNIST. "Romania ete o tara comunista!!! Dupa douazeci de ani de la revolutie, puterea economica si politica este in mana mafiei comuniste. Venirea monarhiei in aceste conditii ar da numai legimitata clasei oligarhice. Este nevoie de o rasturnare politica si sociala de proportii. Modelul va fi DENAZIFICAREA intreprinsa de americani dupa al doilea razboi mondial in Germania. .......Ea a pus bazele "miracolului german" .Ea va pune bazele unui "miracol romanesc."...Revolutia monarhica nu este a revansei. Toti membrii societatii trebue sa beneficieze de aceleasi drepturi si datorii. Numai in aceste conditii se poate vorbi de neutralitate politica si un rege al tuturor. Vom curata impreuna tara de securisti si comunisti" CITITI PROGRAMUL POLITIC AL MISCARII ANTICOMUNISTE "REZISTENTA REGALA ROMANA in ( ***nymagazin***,***clipa***,***ziaruluniversul ***zonainterzisa***,casa-regala.blogspot*** ) editiile viitoare. Robert Horvath -Deva cineast New York
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Virgil Măgureanu dezvăluie că şeful armatei i-a eliberat pe

Mesaj Scris de Admin 22.03.09 6:41

Virgil Măgureanu dezvăluie că şeful armatei i-a eliberat pe teroriştii din decembrie 1989


După 20 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Virgil Măgureanu, fostul şef al SRI, vorbeşte despre terorişti. Ei sunt încă învăluiţi într-un mister de nepătruns. În opinia lui Măgureanu, teroriştii au existat. Mai mult, unii dintre aceştia au fost eliberaţi chiar de către ofiţerii MApN care-i capturaseră. Fostul şef al SRI crede că ordinul de eliberare a teroriştilor a venit chiar de la Militaru, ministrul apărării de atunci. Astfel, Măgureanu leagă fenomenul terorist de controversatul general Militaru. În 1989, Ion Iliescu vorbea despre teroriştii-securişti care trăgeau din toate poziţiile. Acum, Virgil Măgureanu susţine că teroriştii au fost eliberaţi de şefi ai armatei, interesaţi să nu rămână urme.

Dan Voinea - teroriştii, un inamic inexistent
După ce ani în şir s-a vorbit cu patimă despre teroriştii din decembrie 1989, nu cu multă vreme în urmă, generalul Dan Voinea a tras concluzia. Voinea, o lungă perioadă şef peste parchetele militare, declara că în evenimentele din decembrie 1989 nu au fost implicaţi terorişti, iar scopul revoluţiei începute la Timişoara a fost schimbat din mers. În opinia sa, după 22 decembrie 1989, Revoluţia română s-a transformat - printr-o diversiune televizată - din lupta împotriva comunismului într-una contra unui inamic inexistent - teroriştii. Voinea susţine că aceia care au tras în oameni după fuga lui Ceauşescu erau militari, securişti, gărzi patriotice sau alte persoane. Aceştia, cu scopul de a apăra anumite instituţii de teroriştii “care trăgeau în şi din toate poziţiile”, au primit armament şi muniţie.

„Indivizi deosebit de periculoşi”
Acum, Virgil Măgureanu afirmă totuşi că teroriştii n-au fost chiar nişte himere. În discuţia pe care fostul şef al SRI avut-o cu Alex Mihai Stoenescu, transpusă de cel din urmă în volumul „De la regimul Ceauşescu la regimul Iliescu” (RAO), Măgureanu are o altă părere decât Voinea. „Nu am exclus - spunea fostul şef al SRI - nici ipoteza existenţei unor unităţi de comando străine sau terorişti, ca să păstrăm terminologia populară, infiltraţi în teritoriu, având misiuni punctuale, ţintind să lovească în direcţii foarte bine alese, să îndeplinească ordinele, să producă haosul, conflictul, după care să se retragă fără să lase urme asupra lor, dar lăsând haosul în urmă. Altă ipoteză nu văd. Ea are şi o foarte mare slăbiciune, pentru că, atunci când n-ai probe, eşti obligat să recurgi la &laquo;duşmanul misterios&raquo; care dă şi fuge. Este o mare slăbiciune a acestui argument, dar noi nu am putut să nu-l luăm în calcul şi pe acesta. Îmi arătaţi mai devreme că în raportul acela voluminos al Procuraturii Militare există şi certificarea existenţei acestor cazuri de persoane lovite în frunte, lovite cu mare precizie, în legătură cu care nu s-au descoperit urmele atacatorului. Apoi, ştim că au fost prinşi indivizi deosebit de periculoşi, după care li s-a dat drumul a doua zi.”

Militarii, interesaţi să nu lase urme
Măgureanu, crede că a existat o complicitate între cei numiţi terorişti şi cei care i-au eliberat - capii armatei. Virgil Măgureanu: „Păi, se presupune că există o complicitate între cei care acţionaseră şi cei care îi eliberau. (...) Cei care le-au dat drumul (teroriştilor - n.n.) sigur că ascultau de nişte ordine de deasupra lor, care nu puteau veni decât de la ministrul Apărării, acelaşi general Militaru. (...) Cei care dădeau ordin de eliberare, probabil chiar militari, erau interesaţi să nu lase urme.” Nu este pentru prima dată când se fac asemenea afirmaţii, însă de data aceasta a vorbit chiar Virgil Măgureanu, şeful Serviciului Român de Informaţii din 1990 până în 1997. Şi dacă tot veni vorba despre scenarii legate de terorişti, adaug doar că unul dintre cele mai vehiculate a fost cel care arăta că diversiunea produsă de cei care „trăgeau din toate poziţiile” a avut ca scop nu susţinerea lui Ceauşescu, ci, dimpotrivă, instalarea noului regim condus de Ion Iliescu. Care este adevărul trebuia însă să ne spună justiţia. Dosarul „Teroriştilor” este o enigmă. Pur şi simplu, ei s-au evaporat. Însă chiar şi invizibili, teroriştii din decembrie sunt cei care au aplicat cea mai usturătoare palmă pe obrazul justiţiei din 1989 încoace. De acest fapt sunt responsabili toţi cei care ne-au condus după căderea lui Ceauşescu, ca şi generalul Voinea, şeful anchetatorilor din dosarul “Revoluţiei”, ca să dau doar un singur nume din Justiţie.

Cum se recunoşteau teroriştii
Teroriştii au fost învăluiţi într-un mister absolut imediat după fuga lui Ceauşescu. Tot atunci au fost lansate zeci de poveşti, care mai de care mai SF, dar şi numeroase perdele de fum. Nu vin acum cu un alt scenariu. Sunt încă mult prea multe întrebări fără răspuns. Însă, am să relatez o poveste adevărată, trăită pe pielea mea. Imediat după fuga lui Ceauşescu, în Bucureşti a început să se tragă. Apoi, s-a vorbit despre teroriştii care ar încerca să-l aducă pe Ceauşescu din nou la putere. Se zicea că sunt arabi în combinezoane ori treninguri negre. Era doar o variantă. Apoi, pe toate canalele, presă ori tv, s-a spus că luptătorii în slujba Diavolului se recunosc între ei datorită unor cărţi de vizită pe care scrie: „Nicolae Ceauşescu”. Nimeni nu ştia exact de unde vine informaţia. Dar şi eu avem în portofel o asemenea carte de vizită şi, uitându-mă în oglindă, m-am întrebat dacă nu cumva sunt terorist.

Sperietoare pentru miliţieni
După ce mi-am răspuns, în minte mi-a venit toată povestea legată de „semnul de recunoaştere a teroriştilor in combinezoane negre”, cum scria atunci presa ori se spunea la tv. Prin 1987, un prieten, critic de artă, foarte cunoscut de altfel şi azi, mi-a dat o carte de vizită pe care scria: „Nicolae Ceauşescu/ Preşedintele Republicii Socialiste România”. Tot el mi-a spus: „Bag-o în carnetul de conducere, iar dacă te opreşte vreun miliţian, scap-o aşa... ca din greşeală şi zi supărat: &laquo;Mi-a căzut tocmai cartea de vizită de la Tovarăşu’&raquo;. Iţi spun - zicea amicul - efectul e garantat” N-am folosit niciodată peticul de hârtie care, teoretic, speria miliţienii. N-am avut ocazia. Conduceam rar, fiindcă împărţeam maşina cu tatăl meu. Însă cred că vreţi să aflaţi de unde avea amicul meu cărţile de vizită? Ei bine, de la bunicul său, sculptor celebru, care le primea odată cu felicitările trimise de cancelaria lui Ceauşescu la zile festive - 23 august, 1 mai ş.a.m.d. Asemenea cărţi de vizită - am aflat atunci, dar şi după 1989 - erau deţinute de foarte mulţi scriitori, artişti plastici, actori aflaţi pe lista de protocol a lui Ceauşescu. Aşadar personalităţi, oameni cunoscuţi în 1989. Însă nu era vorba doar despre zile festive. Dacă, de pildă, la cancelaria lui Ceauşescu se primea un volum, autorului i se răspundea prin câteva rânduri de mulţumire şi o carte de vizită de genul celei descrise mai sus. Vă imaginaţi ce ar fi însemnat dacă operaţiunea de intoxicare chiar reuşea şi măcar o parte dintre cei care primiseră asemenea cărţi de vizită erau catalogaţi drept terorişti. Pur şi simplu, în acele zile, când strada cerea moartea criminalului Ceauşescu, aceşti oameni puteau fi omorâţi cu pietre.

Diversiune nereuşită
Cei care au pus la cale cu cinism această intoxicare - doar una dintre zecile la care am fost supuşi în timpul revoluţiei - nu puteau fi decât profesionişti în diversiune, care ştiau exact care-i povestea acestor banale cărţi de vizită. În 1989, surescitaţi şi speriaţi de evenimentele sângeroase, credeam orice, fără discernământ. Chiar şi că toată apa a fost otrăvită. Nu ştiam încă să gândim liber. Dacă am fi cugetat doar un moment, ajungeam repede la concluzia că toată povestea e o prostie cât Casa Poporului. Teroriştii, care chipurile l-ar fi apărat pe Ceauşescu, inamicul public numărul unu la acea oră, nu aveau cum să poarte la ei tocmai cărţile de vizită cu numele acestuia. Că doar, după cum s-a şi văzut ulterior, nu erau sinucigaşi. Diversiunea „Cărţile de vizită” nu a reuşit, însă multe alte perdele de fum care i-au acoperit pe teroriştii din decembrie 1989 au fost lansate cu succes. Drept dovadă, nici după 20 de ani nu există o poziţie oficială legată de acest subiect.

Fotografiile cu presupuşi terorişti din galerie au fost făcute în zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989 şi se găsesc pe site-ul www.revolutie.ro

UN REGE IMPOTRIVA COMUNISTILOR.
PRINTUL NICOLAE, VIITORUL REGE AL ROMANIEI. Romania este pe marginea prapastiei. Presa internationala vorbeste de un iminent colaps economic,social si rasial. Suntem numiti tiganii Europei. Un popor cunoscut in intreaga lume prin omenie si simtul masurii, este asociat violentei si barbariei. Un popor avand o istorie si o cultura extraordinara pierde pe zi ce trece identitatea nationala, devanind un fel de turma, usor de mani***t si mintit. Statuia lui Eminescu este daramata, iar limba romana interzisa la centrele culturale din jurul lumii. Lipsa de cultura a neamului prost ,inlocuieste cultura. Mahalaua se muta in centrul orasului. Maneaua cucereste Romania. Asistam la o situatie fara precedent cand o natiune europeana,in loc sa se indrepte spre lumea civilizata, refuza geografia si destinul istoric. Primul pas care trebuie facut pentru a iesi din aceasta fundatura, care pare fara iesire, este intrarea in legalitate. In momentul in care constitutia adusa pe turela tancurilor sovietice a fost abrogata intrarea in normalitate ar fi insemnat intoarcerea la un document esential al democratiei romanesti, Constitutia din 1923. Securistii si comunistii, dupa cucerirea puterii economice dupa Revolutie, au creat insa un document care ar fi trebuit sa le dea legimitate.Maculatura din 1991 a fost adusa prin tarnacopurile minerilor si bagata pe gatul romanului, prin tortura, batai si mani***re. Aceasta “democratie originala” isi gaseste continuitatea si in zilele noastre. Daca lumpenul sovietic ajuns presedinte ar fi cerut un referendum pentru a decide forma de guvernamant, ar fi pierdut. Ar fi castigat oamenii binelui. Astazi Romania ar fi fost o tara prospera si civilizata. In aceste conditii am fi intrat in Europa demni si prin usa din fata. Pentru a demonstra ca securitatea putea fi alungata si nu ar fi astazi peste tot ,sa vedem ce sa intamplat la cateva luni dupa care Monitorul Oficial anunta victoria republicana. In primavara lui 1992, regele Mihai venea in Romania, pentru a doua oara dupa caderea comunismului, sa sarbatoreasca aici Sfintele Pasti. “Intr-o imagine devenita istorica, Maiestatea sa iesea in balconul hotelului Continental pentru a-l prezenta oamenilor pe nepotul sau, printul Nicolae, drept mostenitor al tronului. Simpaticul si elegantul baiat care a fascinat atunci multimea adunata pe strazile Bucurestiului - posturile de televiziune occidentale vorbeau de aproximativ un milion de participanti - avea doar 7 ani.Multi il priveau insa ca pe o speranta a Romaniei. Vedeau in el salvarea pentru o tara incapabila de a se dezmetici din cosmar.” Sa vedem cine este acest print care vorbeste romaneste, are 23 ani, si traieste deocamdata la Londra. Printul Nicolae de Romania, viitorul rege, este nascut in 1985 si este Varul Printului CHARLES si nepotul cel mai inantat in varsta a Majestatii Sale Mihai Regele Romaniei. El este descendent a Reginei Victoria si a monarhiilor Europene incluzand Tarii Rusiei. Pe linia maternala prin bunica, Printul Nicolae este deasemenea descendent al Printului Ieremia Movila, ctitorul minunatelor manastiri moldovenesti. Regele Mihai este rege prin vointa natiei deci Legea Fundamentala nu poate suferii modificari. Monarhul constitutional nu are in prerogativele sale reviziurea constitutiei. Pentru ca urmasii tronului trebue sa fie pe linie masculina Printul Nicolae este singura persoana imaculata, demna de a ocupa tronul Romaniei, ca urmas al M.S Regelui. Constitutia din ‘23 Despre Rege. Art. 77. - Puterile constitutionale ale Regelui sunt ereditare in linie coboritoare directa si legitima a Majestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, din barbat in barbat prin ordinul de primogenitura si cu exclusiunea perpetua a femeilor si coboritorilor lor. Coboritorii Majestatii Sale vor fi crescuti in religiunea ortodoxa a Rasaritului. Art. 85.-Nici o modificare nu se poate face Constitutiunii. Regele Mihai si principesa Anne de Bourbon-Parma au cinci fiice, dar conform legii salice ele nu pot urma la tron. Ordinea la Coroana Romaniei > 1. ASR Principesa Mostenitoare Margareta a Romaniei, Custode al Coroanei Romaniei; Art 77 - SUCCESIUNEA ANULATA > 2. ASR Principesa Elena a Romaniei (a doua fiica a Regelui Mihai si a Reginei Ana); ART 77-SUCCESIUNEA ANULATA > 3. Nicolae de Roumanie Medforth Mills (fiul Elenei, nepotul Regelui, care va deveni ASR Principele Nicolae al Romaniei la 1 aprilie 2010, la implinirea varstei de 25 de ani); ART-77-SUCCESIUNE DINASTICA LEGALA SI CONSTITUTIONALA
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Coproductia CIA - KGB din Decembrie '89

Mesaj Scris de Admin 20.12.08 20:13

Coproductia CIA - KGB din Decembrie '89
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty 1989 - Inamicul este Romania

Mesaj Scris de Admin 06.12.08 16:08

1989 - Inamicul este Romania
=====
Demontarea acuzatiilor maghiare
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Dosarele pierdute ale revolutiei: teroristii de la "Rom

Mesaj Scris de Admin 22.12.07 13:28

Dosarele pierdute ale revolutiei: teroristii de la "Romarta"
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Decembrie '89 - Pagina 2 Empty Re: Decembrie '89

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 2 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum