Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

Pagina 4 din 16 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 16  Urmatorul

In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

Mesaj Scris de Admin 22.12.05 13:11

Rezumarea primului mesaj :

Extremistii de dreapta au fraternizat

http://www.ziarulprahova.ro/articol~categorie-lumea-in-care-traim~stire-2237~extremistii-de-dreapta-au-fraternizat.html


Ultima editare efectuata de catre Admin in 17.07.15 21:44, editata de 2 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos


Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Re: Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

Mesaj Scris de Admin 10.07.11 18:43

Totalitarism și mecanisme ale cruzimii: o interpretare rortiană
Regimurile totalitare, indiferent de agregarea lor, sunt regimuri care instituţionalizează cruzimea într-o manieră atât de eficientă, încât ea devine componentă a socializării, componentă ce este replicată ulterior, în variante de obicei mai slabe, de majoritatea cetăţenilor chiar împotriva concetăţenilor lor. Cruzimea, utilizată iniţial de organele represive ale statului totalitar drept mijloc de intimidare, în măsura în care devine ingredient al ţesutului social ajunge să fie o practică obişnuită în relaţiile pe care oamenii le au unii cu ceilalţi. De ce este cruzimea atât de eficientă? Pentru că ea este dublată, în cazul tiraniilor moderne, de obsesia limbajului unic în care oamenii se pot descrie pe ei înşişi şi lumea din care fac parte. Comunismul a rezistat surprinzător de mult nu doar din cauza riscurilor cărora li se expunea cel care contesta un astfel de regim, ci şi pentru că, în urma socializării agresive a limbajului unic stabilit în cele mai mici detalii de partidul ce deţine monopolul Adevărului, nu exista o alternativă de limbaj la nivelul comunităţilor controlate.

O astfel de particularitate a tiraniilor moderne este sesizată de Daniel Chirot, care stabileşte o corelaţie între numărul mare al victimelor acestor tiranii şi obsesia impunerii viziunii unice. Astfel, Chirot afirmă că „Hitler şi Stalin au fost inovatori radicali deoarece au creat societăţi în care abuzul de putere a fost împins la extreme, deoarece numărul oamenilor ucişi sau ale căror vieţi au fost distruse în mod ireparabil a fost atât de mare, şi deoarece tiraniile lor au vizat impunerea viziunilor lor utopice, presupuse ca viziuni ştiinţifice despre lume, populaţiilor pe care le controlau“1. Chirot introduce distincţia dintre tiranii ale corupţiei (Batista, Somoza, Marcos), tiraniile de modă veche cum le mai numeşte pe alocuri – regimuri care ar fi putut fi înţelese de gânditorii antici- , şi tiraniile certitudinii, care ţin de timpurile noastre (Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot, Ceauşescu). Chiar dacă noile tiranii ale certitudinii se împletesc în anumite contexte cu aspecte ce ţin de vechile „tiranii ale lăcomiei“, în cazul celor dintâi prevalează „extremismul şi înfricoşătorul simţ al certitudinii ideologice“2 pe care acestea le pun în joc.

Problema cruzimii constitutive regimurilor totalitare poate fi mai bine analizată dacă facem apel la interpretarea lui Rorty din Contingenţă, ironie şi solidaritate. Trimit la acele pagini în care gânditorul american se referă la cruzime şi regimuri totalitare din perspectiva lui Orwell. Această interpretare va fi cea pe care o voi propune drept strategie de aducere la limbaj a celui mai monstruos – şi, în aceeaşi măsură, greu de înţeles – scenariu al comunismului românesc, „experimentul Piteşti“. Folosesc interpretarea lui Richard Rorty din două motive. În primul rând, autorul american urmăreşte cu maximă atenţie efectele textelor sale asupra cititorului, ceea ce el numeşte „sensibilizarea unei audienţe faţă de cazuri de cruzime şi de umilire pe care ea nu le-a observat“3 sau, aş adăuga eu, pe care tinde să le uite. Autorii pe care Rorty se sprijină sunt cei care au produs astfel de efecte, iar din punctul său de vedere, o invalidare intelectuală lipsită de o astfel de sensibilizare nu este eficace în apărarea datelor unui spaţiu liberal. Nu întâmplător, atunci când oferă definiţii ale liberalilor – nu ale unui liberalism anistoric şi impersonal – el preferă definiţia dată de Judith Shklar, conform căreia liberalii sunt acei oameni pentru care cruzimea este cel mai rău lucru pe care noi, oamenii, îl putem face. În cazul de faţă, o atitudine precum cea a lui Rorty este mai mult decât recomandată, deoarece marea miză a recuperării istoriei totalitare este aducerea în limbaj a suferinţelor inutile pe care tiraniile certitudinii le-au generat. În al doilea rând, autorul american, deşi este interesat de demantelarea totalitarismului, în loc să îl trateze folosindu-se de resurse filosofice sau argumente, invocă literatura, recurge la personaje ficţionale în analogie cu viaţa cărora încearcă să creeze o sensibilizare faţă de victimele reale ale regimurilor totalitare. O astfel de strategie îi permite mai lesne cititorului, prin folosirea unui termen mediu, să resimtă monstruozitatea contextelor în care au fost puşi semeni de-ai săi, dar şi permanenţa pericolului unui virus totalitar – chiar şi într-o nouă tulpină.

Strategia pe care o prefigurează Rorty, chiar dacă pare nefirească pentru un filosof, nu este deloc neglijabilă atunci când miza este invalidarea totalitarismului pe versantul afectiv. Strategia uzuală pe care o utilizează filosofii politicului este să invoce existenţa unui teren neutru din interiorul căruia totalitarismul poate fi invalidat teoretic într-o manieră infailibilă. Rorty, aşa cum el însuşi mărturiseşte, nu crede că o astfel de invalidare este eficientă, deoarece acelaşi teren moral neutru poate fi invocat şi pentru validarea totalitarismului. Prin urmare, el îşi asumă o altă poziţionare: „…eu nu cred că există fapte morale clare în afară, în lume, şi nici adevăruri independente de limbaj, nici vreun teren moral neutru pe care să stăm şi să argumentăm că, fie tortura, fie blândeţea, sunt preferabile una alteia. Aşadar eu vreau să ofer o lectură diferită a lui Orwell. Aceasta nu e o chestiune de a vrea să-l am de partea mea într-un argument filosofic. […] Mai degrabă e o chestiune de a insista că genul de lucru pe care l-au făcut şi Orwell şi Nabokov – sensibilizarea unei audienţe faţă de cazuri de cruzime şi umilire pe care ea nu le-a observat – nu e gândit în mod util ca o chestiune de a îndepărta aparenţa şi a revela realitatea. Este mai bine gândit ca o redescriere a ceea ce se poate întâmpla, ori s-a întâmplat – pentru a fi comparată, nu cu realitatea, ci cu descrieri alternative ale aceloraşi evenimente“4. Această situaţie ţine şi de faptul că atunci când Rorty a scris Contingenţă, ironie şi solidaritate, publicată în 1989, comunismul le părea multor intelectuali ca fiind un program politic rezonabil, aplicat însă prost – idee care şi astăzi mai bântuie mentalul colectiv românesc. Pentru astfel de intelectuali diferenţa dintre Hitler şi Stalin era una care trebuia păstrată cu orice preţ, în timp ce diferenţa dintre statele comuniste şi cele liberale era una de neglijat.

De ce l-a utilizat Rorty pe Orwell şi nu pe un alt scriitor? Pentru că Orwell, crede Rorty, a avut un impact enorm în ceea ce priveşte schimbarea percepţiei intelectualilor liberali despre comunism. Voi menţiona o întreaga secvenţă textuală din Contingenţă, ironie şi solidaritate, pentru că ea exprimă foarte bine motivele pentru care Rorty l-a ales pe Orwell şi pentru că ne arată că adevărata ţintă a autorului american este comunismul. „Orwell“, spune Rorty, „a avut succes pentru că a scris exact cartea potrivită, exact la momentul potrivit. Descrierea de către el a unei contingenţe istorice particulare s-a dovedit a fi tocmai ceea ce se cerea spre a face o diferenţă pentru viitorul politicilor liberale. El a distrus puterea a ceea ce Nabokov numea, cu delectare, «propaganda bolşevică» asupra minţilor intelectualilor liberali din Anglia şi America. Prin aceasta, el ne-a plasat cu douăzeci de ani înaintea mulţimilor franceze opuse nouă. A trebuit ca ei să aştepte The Gulag Archipelago (Arhipelagul Gulag)înaintede a înceta să se gândească că speranţa liberală cerea convingerea că lucrurile din spatele Cortinei de Fier ar trebui, în mod necesar, să se îmbunătăţească, şi de a înceta să se gândească că solidaritatea împotriva capitaliştilor cerea să se ignore ceea ce făceau oligarhii comunişti. … Orwell şi-a sensibilizat cititorii în privinţa unui set de scuze pentru cruzime ce au fost puse în circulaţie de un grup particular – utilizarea retoricii «egalităţii umane» de către intelectualii ce s-au aliat cu o bandă criminală spectaculos de populară.

Ocupaţia de a ne sensibiliza în privinţa acestor scuze, de a redescrie situaţia politică de după al doilea război mondial, prin redescrierea Uniunii Sovietice, a fost marea contribuţie practică a lui Orwell“5.

Eficienţa scrierilor lui Orwell în invalidarea comunismului, în schimbarea percepţiei intelectualilor despre realităţile „lagărului comunist“ îl determină pe Rorty să propună, aşa cum am arătat, o altă strategie de contestare a comunismului. În măsura în care se pune problema alegerii unei descrieri a regimurilor comuniste şi a celor specifice democraţiilor liberale, aceasta nu ţine de acceptarea sau refuzul existenţei unor consecinţe dureroase ale celor două tipuri de regimuri, nici de puritatea neideologică pe care ar putea-o măsura un detector al ideologiilor automat vinovate, ci de jocul unor descrieri cu redescrieri. Altfel spus, literatura poate juca, din punctul de vedere rortian, un rol mai important decât argumentele filosofice în schimbarea percepţiei pe care oamenii o au despre regimurile totalitare. „Redescrierile care ne fac să ne răzgândim în privinţa situaţiilor politice“, susţine Rorty, „nu prea seamănă a ochiuri de geam. Dimpotrivă, ele sunt genul de lucru pe care numai scriitorii cu talente foarte speciale, scriind exact la momentul potrivit, exact în modul potrivit, sunt capabili să le producă. […] Modul înşelător al lui Orwell, în Ferma animalelor, a fost să arunce caracterul incredibil de complicat şi sofisticat al discuţiei politice de stânga într-o profundă şi absurdă descărcare, prin repovestirea istoriei politice a secolului său în termeni potriviţi pentru copii. Trucul a mers, căci eforturile de a vedea o diferenţă importantă între Stalin şi Hitler, şi de a continua să analizezi istoria politică recentă cu ajutorul unor termeni ca «socialism», «capitalism» şi «fascism» au devenit restrânse şi impracticabile“6.

Pentru a justifica interpretarea pe care o oferă despre o parte din 1984 pe care interpreţii o evită, de obicei, – deoarece este prea apocaliptică -, Rorty invocă un fragment scris de Orwell în 1944, fragment în care acesta vorbeşte despre o credinţă pe cât de pericu-loasă, pe atât de falsă – şi anume credinţa în posibilitatea libertăţii interioare a individului în contextul unui regim dictatorial. „Falsul“, susţine Orwell, „este să crezi că sub un guvern dictatorial poţi fi liber în interior... Cea mai mare greşeală este să-ţi imaginezi că fiinţa umană e un individ autonom. Libertatea secretă de care se presupune că te poţi bucura sub un guvern despotic e o prostie, pentru că gândurile tale nu sunt niciodată integral ale tale. Filosofii, scriitorii, artiştii, chiar oamenii de ştiinţă, nu numai că au nevoie de încurajare şi de o audienţă, dar au nevoie de stimulare constantă din partea altor oameni...Suspendaţi libertatea vorbirii – şi facultăţile creative se vor atrofia”7.

Această credinţă în existenţa libertăţii interioare este una des invocată în spaţiul românesc pentru a legitima existenţa dizidenţei acolo unde ea de fapt nu era prezentă. Mai mult, dacă urmăm ipoteza lui Orwell, clamarea libertăţii interioare nu este altceva decât simptomul unei complicităţi mai diluate cu sistemul totalitar, o complicitate ascunsă chiar şi celui care o practică. Ipoteza lui Orwell merită a fi urmată nu pentru a distribui vinovăţii, ci pentru a evidenţia strategia cea mai eficientă de a contesta un viitor totalitarism care poate să vină peste noi cu complicitatea noastră, posibilitate pe care atât Orwell, cât şi Rorty, nu o exclud. Totalitarismul, ne avertizează Orwell, este acel tip de monstru pe care, dacă nu îl conteşti public, te înghite – indiferent cât de pure crezi că sunt gândurile pe care le ai în sinea ta.

Rorty împleteşte cu abilitate această ipoteză orwelliană cu un fragment din jurnalul lui Winston, personajul din 1984, în care acesta, „Cu sentimentul că îi vorbea lui O’Brien şi că, de asemeni, el instituia o axiomă importantă, a scris: « Libertatea e libertatea de a spune că doi plus doi egal patru. Dacă acest lucru e recunoscut, toate celelalte decurg de aici »“8.

În primă instanţă am putea crede că miza celor două fragmente orwelliene selectate de Rorty este adevărul. Chiar dacă Orwell pare a induce faptul că un regim totalitar este acela care creează o realitate ficţională, mincinoasă, pe care o poţi evita prin verificarea corespondenţei cu realitatea a enunţurilor pe care le asumăm, el de fapt ne îndreaptă atenţia într-o altă direcţie. Ceea ce ne spun cele două fragmente, luate împreună, este că problema adevărului enunţului „doi plus doi egal patru” este complet irelevantă aici. Astfel, spune Rorty, „ambele pasaje pot fi văzute ca spunând că nu contează dacă e adevărat, cu atât mai puţin dacă acest adevăr e «subiectiv» sau «corespunde realităţii externe». Tot ce contează e că, dacă tu îl crezi, îl poţi spune fără să fii lezat. Cu alte cuvinte, ceea ce contează e capacitatea ta de a discuta cu alţi oameni despre ceea ce îţi pare adevărat şi nu ce este de fapt adevărat. Dacă avem grijă de libertate, adevărul poate să aibă grijă singur de el însuşi“9. Iar aici, libertate însemna în primul rând libertate de exprimare.

De ce este atât de importantă această libertate de exprimare, posibilitatea de a discuta cu semenii tăi ceea ce tu crezi că e adevărat fără a fi lezat atunci când celălalt sau statul cred că alta e varianta corectă, încât să prevaleze în raport cu adevărul? Pentru că, în măsura în care ne asumăm ipoteza imposibilităţii existenţei libertăţii interioare a individului în contextul unei dictaturi, ne asumăm faptul că „nu există nimic adânc, în interiorul fiecăruia dintre noi, nici o natură umană comună, nici o solidaritate umană constitutivă, pentru a fi folosită ca un punct de referinţă moral“10. Ce mai rămâne atunci din noi? Doar ceea ce am deprins prin socializare, şi anume, crede Rorty, „abilitatea … de a folosi limbajul şi, prin aceasta, de a schimba opinii şi dorinţe cu alţi oameni“11. În măsura în care afectezi iremediabil această abilitate, eliminând libertatea de exprimare, ai distrus umanitatea acelor oameni, îi expui unui control total. Şi asta deoarece, în cele din urmă, sugerează Rorty, „a fi o persoană înseamnă a vorbi un limbaj particular, unul ce te face capabil să discuţi despre opinii şi dorinţe particulare, cu anumite genuri de oameni“12.

Consider că această ipoteză rortiană este foarte utilă, întrucât face inteligibilă atât eficienţa regimului comunist în crearea „Omului Nou“, cât şi insistenţa comuniştilor în ceea ce priveşte controlul tuturor formelor de exprimare disponibile la nivelul unei comunităţi. Insistenţa regimului comunist în a coloniza orice limbaj particular (filosofic, teologic, jurnalistic, economic, estetic) sau, atunci când colonizarea nu era posibilă, utilizarea oricăror mijloace pentru a elimina acel limbaj prin interzicerea informaţiilor aferente sau prin uciderea celor care nu acceptau interdicţia nu mai poate fi percepută în acest moment ca fiind ceva absurd, ca o greşeală a regimului, ci ca mecanismul necesar fără de care regimul însuşi nu putea supravieţui. Iar în măsura în care toate limbajele particulare disponibile timp de aproape 50 de ani în spaţiul românesc au fost colonizate de certitudinile Partidului Comunist, înseamnă că am avut o socializare eficientă ce face inteligibilă până la un punct chiar şi nostalgia rezistentă la orice formă de argumentare a unora dintre concetăţenii noştri.

Mulţi dintre noi, ca produse „nedesăvârşite“ ale acestei socializări, se pot întreba în legatură cu situaţia lor următorul lucru: dacă orânduirea comunistă ar fi rezistat pe toată durata vieţii noastre, dacă nu am fi avut şansa ca evenimentele din decembrie 1989 să întrerupă socializarea în care eram inseraţi, putem susţine cu maximă siguranţă că este exclus să fi devenit „cadre de nădejde“ ale regimului comunist? Nu cred. Dispreţul faţă de managementul public practicat de Ceauşescu – dispreţ pe care îl exersam împreună cu familiile noastre, dar niciodată cu străinii – nu era un dispreţ faţă de regimul comunist, şi asta în primul rând pentru că nu aveam la îndemână un limbaj particular din perspectiva căruia să putem contesta comunismul.

Interpretarea lui Rorty este importantă şi prin faptul că evidenţiază cruzimea unui astfel de demers de instituire a unui limbaj unic ce colonizează sau elimină toate limbajele particulare. Şi, din punctul său de vedere, este o cruzime ce depăşeşte în amploare cruzimea exercitată la nivel fizic. De fapt, în „tiraniile certitudinii“, tortura nu este decât un simplu ingredient al impunerii limbajului unic, un element al „reeducării“, cum se va spune în „experimentul Piteşti“. În măsura în care acceptăm ipoteza inexistenţei unei naturi umane comune care să poată funcţiona drept punct de referinţă moral, ceea ce noi avem totuşi în comun cu semenii noştri este ceea ce avem în comun cu celelalte animale, şi anume „capacitatea de a simţi durerea“13. Însă figura orwelliană a lui O’Brien, susţine Rorty, ne arată că fiinţele umane pot fi expuse unei suferinţe aparte, pe care nu o întâlnim la celelalte animale. Este vorba despre faptul că fiinţele umane care au fost expuse unui proces de socializare „pot fi umilite prin smulgerea cu forţa a structurilor particulare de limbaj şi opinie în care ele au fost socializate“14. Această formă ultimă de cruzime este ceea ce O’Brien numeşte“ a sfâşia minţile umane şi a le asambla din nou, în noi forme, la alegerea ta ”.

În primii ani de existenţă a statului comunist român, acest obiectiv a fost urmărit de organismele represive ale statului: distrugerea oricărei structuri particulare de limbaj. În primă instanţă ele au folosit execuţiile, tortura, intimidarea. Ulterior, după ce au colonizat sau eliminat aproape toate limbajele particulare concurente, comunismul a părut că are o faţă umană. Aşa-numita“liberalizare” a comunismului, comunismul de după Dej, nu a fost altceva decât semnul reuşitei socializării indivizilor conform limbajului unic al Partidului. Nu mai era nevoie de o represiune generală, ci doar de una locală, exercitată în raport cu cazurile izolate de „indivizi recalcitranţi“ ce puneau în pericol cuceririle revoluţionare ale poporului prin libertatea de exprimare pe care o exercitau. Nu mai era nevoie să fim sfâşiaţi la nivel identitar, devreme ce eram deja asamblaţi în forma aleasă de Partidul Comunist Român.

Revenind la mecanismele prin care comuniştii şi-au impus socializarea, voi folosi analiza pe care Rorty o face torturii, pornind de la sugestiile oferite de Elaine Scarry în volumul The Body in Pain: The Making and Unmaking of Modern World. În acest sens, Rorty susţine că finalitatea torturii nu este durerea, ci sfâşierea minţii umane, desfacerea lumii acelei minţi în aşa fel încât ea să nu se mai poată recompune, să nu se mai poată redescrie prin limbaj. În cele din urmă, victima ajunge să fie privată de limbaj, de capacitatea de a-şi povesti sieşi evenimentele traumatizante prin care a trecut.

Forma ultimă de cruzime nu este cea prin care victima urlă de durere, ci aceea prin care torţionarul foloseşte durerea în aşa fel încât, chiar când tortura este întreruptă, victima nu se mai poate reconfigura la nivel identitar. Cum realizează torţionarii aşa ceva? Utilizând suferinţa fizică în aşa fel încât victima să fie adusă „în starea de a face sau a spune lucruri – şi, dacă e posibil, de a crede şi a dori lucruri, de a produce gânduri cu care mai târziu nu se va împăca“15. Altfel spus, să aduci victima în punctul în care ea va comite fapte sau va asuma gânduri pe care nu le mai poate face coerente cu restul vieţii sale: „Acum, că am crezut sau dorit aceasta, nu voi mai putea fi niciodată ceea ce am sperat să fiu, ceea ce am crezut că eram. Povestea pe care mi-o spun despre mine – imaginea mea de om onest, loial sau devotat – nu mai are sens. Nu mai am un sine căruia să îi găsesc un sens. Nu există nici o lume în care să mă pot închipui trăind, pentru că nu există nici un vocabular în care să pot spune o poveste coerentă despre mine“16.

Analiza rortiană a faptului torturii face inteligibilă, din punctul meu de vedere, situaţia celor care au fost încarceraţi de regimul comunist pentru convingerile lor şi care, în urma torturilor, au acceptat să colaboreze cu poliţia politică. După evenimentele din decembrie, nici unul dintre ei nu a recunoscut complet colaborarea cu Securitatea, deşi – în măsura în care au fost torturaţi – colaborarea ar fi fost de înţeles. De neînţeles este de ce ei nu au recunoscut cele întâmplate şi nu au denunţat crimele pe care regimul comunist le-a comis împotriva lor forţându-i să comită fapte pe care ei înşişi le evaluau drept reprobabile. Poate pentru că acel eveniment al colaborării era lucrul pe care niciodată nu îl puteau aduce în limbaj, locul identităţii lor sfărâmate pe care nu au putut să o mai reconfigureze. Mai mult, unii dintre ei au afirmat că exerciţiul carceral a fost unul care le-a folosit – o afirmaţie care exprimă o tentativă eronată de a da un sens evenimentelor celor mai traumatizante din viaţa lor.

Cum poate fi operaţionalizată interpretarea rortiană pentru a face inteligibile cele întâmplate în „experimentul Piteşti“, ansamblu de evenimente a căror monstruozitate exprimă cel mai bine practicile comunismului, practici ce ar fi continuat în aceeaşi manieră dacă nu s-ar fi reuşit colonizarea tuturor formelor de limbaj? Acest experiment este lecturat de multe ori ca fiind ceva „diabolic“, iar despre inginerii acestui experiment ni se spune că au fost în stare să creeze un astfel de sistem întrucât erau atei.

Interpretarea rortiană are avantajul de a ne arăta grozăvia abatorului totalitar luând distanţă de faptul că victimele „experimentului Piteşti“ erau puternic ancorate în credinţa religioasă. Comuniştii au atacat credinţa religioasă doar pentru că era un limbaj particular incompatibil cu limbajul unic, la fel cum erau şi alte limbaje particulare. Elementul central al practicilor din cadrul „experimentului Piteşti“ era, aşa cum reiese din mărturiile victimelor, „demascarea“. „Reeducarea“, miza practică a regimului comunist în cadrul „experimentului Piteşti“, avea drept element central această „demascare“, urmată de faptul că victima „reeducată“ devenea ea însăşi torţionar. Tortura nu era decât un instrument pentru a aduce victima în punctul în care să se „demaşte“. În acele cazuri în care şeful torţionarilor – el însuşi un deţinut căruia i s-a oferit „ şansa“ de a aplica cu exces de zel idealurile comuniste – îşi dădea seama că un deţinut nu poate fi „reeducat“, acesta din urmă era omorât. Faptul că nu era vizată uciderea deţinuţilor se poate sesiza şi din mărturiile celor care relatează că torţionarii au încercat cu orice chip să oprească sinuciderile celor care nu voiau să ajungă ca în urma torturilor să facă sau să spună ceva cu care ulterior nu s-ar fi putut împăca17.

„Demascarea“ nu însemna doar ca victima să spună ceea ce nu spusese în declaraţiile scrise de la Securitate, ci în primul rând să „fabuleze“, să spună lucruri neadevărate despre tot ceea ce era element central al sistemului său de credinţe. Cu alte cuvinte, nu obţinerea unor informaţii era finalitatea torturii. Aşa cum mărturiseşte Aristide Ionescu: „Noi eram obligaţi întâi la autodemascări să arătăm că suntem dintr-o familie unde … mama a «trăit» cu un copil, sau suntem dintr-o familie unde copiii erau cei care se «culcau » cu mama; sau te «culcai» cu o soră. Adică trebuia să fabulezi…“18. Acest proces al fabulării corespunde cu ceea ce Rorty numea aducerea victimei în acel punct în care ea spune, crede sau face ceva cu care ulterior nu se mai poate împăca. Că aceasta era miza torţionarilor reiese dintr-o altă mărturie a lui Aristide Ionescu, prin care reproduce cele spuse de şeful torţionarilor, Eugen Ţurcanu: „Măi, de aicea veţi ieşi atât de dezumanizaţi încât vă va fi ruşine să vă uitaţi în oglinzi! Voi care nu vreţi să fiţi alături de noi, veţi deveni nişte monştri pentru voi, chiar în faţa voastră veţi arăta ca nişte monştri, cu metodele pe care le avem“19.

Iar aceste sentimente de frică şi de ruşine ale victimelor, sentimente pe care le-au creat torţionarii, sunt prezente şi astăzi. Aşa reiese din mărturia lui Emil Sebeşan: „Ăsta a fost un lucru foarte interesant: toţi tac despre Piteşti. Le-o fi fost frică. Eu vă spun din experienţă. Eu nevestei mele nu i-am spus ce-am păţit la Piteşti. Ca să vă spun aşa în paranteze chestia asta: după revoluţie am venit odată acasă şi-am găsit-o pe nevastă-mea plângând, şi i-am zis: «De ce plângi?». Zice: «Mă, după după 20 de ani de căsătorie trebuie să constat că tu n-ai avut încredere în mine». … «Eu trebuie să aflu de la alţii ce-ai păţit tu la Piteşti?»“20.

Nu trebuie să lăsăm tăcerea să cadă peste cele întâmplate. Tăcerea aceasta poate apărea chiar şi atunci când vorbim despre suferinţele trecute. Aşa cum observa Elaine Scarry, „durerea fizică nu are voce“21, ea ajunge foarte greu la un celălalt care nu a trecut prin situaţii similare, în aşa fel încât să îi schimbe percepţia despre un regim politic. Oricum, există un indicator al începutului unui regim totalitar: absenţa libertăţii de exprimare.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Re: Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

Mesaj Scris de Admin 10.07.11 18:43

Dreptul societăţilor totalitare
Investigarea totalitarismului ca fenomen sui generis care domină secolul XX (aşa cum revoluţia industrială dominase veacul al XIX-lea1) se originează într-un curent de factură liberală, alarmat de presiunea pe care statul identificat cu societatea o pune pe individ, condamnându-l la dispariţie şi lovind, prin aceasta, în valorile tradiţionale ale civilizaţiei moderne. Alerta a fost cu atât mai mare cu cât totalitarismul (prin natura sa, profund antiliberal şi antidemocratic) s-a prezentat, în diferite ipostaze discursive, ca o depăşire dialectică a democraţiei „denaturate” (proprii statului liberal), ca un fel de „superdemocraţie”2, mai „temeinic” legitimată, dar urmând (culmea!) logica politică demo-liberală3 şi evoluţia ştiinţifico-tehnică4, generatoare ale unui fatal traseu de la statul absolut (al Vechiului Regim), prin statul neutru (constituţional şi minimal), către statul total.

Eticheta de „totalitar”5 a fost aplicată mai întâi nazismului şi fascismului italian, apoi, în mod firesc, stalinismului – regimuri contemporane care au făcut din societăţile guvernate de ele spaţii concentraţionare, ale fricii generalizate şi atomizării. Rădăcinile totalitarismului de stânga şi de dreapta au fost plasate în iacobinismul Revoluţiei franceze, dar şi în metafizica istoricistă – pe care Karl Popper o consideră trama societăţilor închise, lipsite de pluralism. Diversele scrieri politice şi literare ale celei de-a doua jumătăţi a veacului XX, tratând cauzele, dar mai ales consecinţele puterii totalitare, au generat un adevărat val de „denunţare filosofică a totalitarismului”6, având drept finalităţi conexe abandonarea treptată, de către intelectualii occidentali, a referinţelor ceremonioase la marxism, marginalizarea filosofilor care cochetaseră cu fascismul şi revitalizarea preocupărilor pentru drepturile şi libertăţile indivizilor.

După eşecul fascismului/nazismului, dar mai ales după eşecul comunismului, ni s-ar putea părea că dezbaterile despre totalitarism îşi pierd atractivitatea şi actualitatea, devenind piese de muzeu sau exerciţii de memorie cu scop preventiv. Nimic mai fals! Evenimentele politice ale ultimelor două decenii arată cu prisosinţă că totalitarismul nu a dispărut odată cu regimurile lui etalon; s-a păstrat, dimpotrivă, în guvernămintele teocratice fundamentaliste, a rămas în fibra societăţilor post-comuniste şi mai respiră prin adepţii diverselor grupări extremiste cu substrat rasist sau religios. Aşa cum corect aprecia Michael Shafir, „dacă se poate spera că totalitarismul ca sistem politic a dispărut pentru totdeauna (din Europa, cel puţin), motivele care împing indivizi aparent apolitici să îşi caute identitatea în rândurile «gloatei» şi/sau să funcţioneze ca instrumente docile la ordine, a căror natură morală este ignorată, continuă să fie un pericol pentru societăţi şi generaţii prezente şi viitoare. Cunosc destui «liberali fanatici» dispuşi să acţioneze în consecinţă, percepând alteritatea (…) ca pe o simplă alegere între o boală venerică mai gravă şi o alta mai tratabilă”7.

Actualitatea dialogurilor despre totalitarism se menţine nu numai pentru că există încă societăţi machetate8 şi guvernate totalitar, nu numai pentru că izbucnesc din când în când revolte sau revoluţii contra regimurilor autoritare, ci pentru că în întreaga lume (indiferent de gradul de „civilizaţie” în sens larg, de laicizare sau de democratizare) s-au păstrat aproape nealterate premisele antropologice ale prăbuşirii în totalitarism: slăbirea relaţiilor umane, însingurarea, precaritatea capitalului social, lipsa solidarităţilor, înclinaţia spre ficţiuni cu vocaţie universalistă, deruta maselor în faţa incertitudinilor prezentului9 etc.

Printre condiţiile „teoretice” esenţiale ale glisării societăţilor spre totalitarism, se numără şi proiecţiile ilicite ale ideii de lege a Naturii sau a Istoriei în sfera de operare a dreptului pozitiv. Problema pe care o vom aborda în continuare, stimulată de lectura câtorva texte ale Hannei Arendt, se poate rezuma astfel: câtă vreme dreptul reglementează spaţiul acţiunilor umane, având deopotrivă conştiinţa caracterului perisabil al normativităţii pozitive şi pe aceea a valorilor-etalon care depăşesc contingenţa, există şansa libertăţii; atunci când dreptul se confundă cu aşa-zise legi (sau mai curând cu „mişcări”) care îşi iau „martor” şi temei Natura şi Istoria, nu dispare doar libertatea, ci şi umanitatea în sens de pluralitate, instaurându-se triumfătoare teroarea totală.

Argumentaţia noastră pleacă de la observaţia că, în tradiţia filosofiei politice, există un partaj între guvernământul bazat pe legi (şi legitim, totodată) şi cel care se exercită fără lege (fiind aşadar pur arbitrar: tiranic, oligarhic sau anarhic, după caz). În lumea contemporană, a apărut însă o specie nouă de autoritate, un nou regim politic ce sfidează toate legile pozitive (chiar şi pe cele pe care el însuşi le-a edictat). Hannah Arendt spunea că „o asemenea guvernare nici nu operează fără a fi călăuzită de lege şi nici nu e arbitrară, căci pretinde supunerea strictă şi fără echivoc faţă de acele legi ale Naturii sau ale Istoriei din care se presupune că izvorăsc totdeauna toate legile pozitive. Aşa este pretenţia monstruoasă (…) a conducerii totalitare că, departe de a fi «fără legi», ea merge până la sursele autorităţii, de la care legile pozitive şi-au primit suprema legitimare; că, departe de a fi arbitrară, ea este mai ascultătoare faţă de aceste forţe supraumane decât a fost vreodată o altă guvernare; şi că, departe de a-şi exercita puterea în interesul unui singur om, ea este gata să sacrifice interesele vitale imediate ale tuturor pentru împlinirea a ceea ce se presupune a fi legea Istoriei sau legea Naturii. Sfidarea de către o asemenea guvernare a legilor pozitive pretinde a fi o formă mai înaltă de legitimitate care, întrucât e inspirată de înseşi sursele legii, poate să nesocotească meschina legalitate”10.

Spre deosebire de toate formele de administrare a dreptăţii care s-au succedat în istoria civilizaţiilor (forme marcate de „caracterul de clasă” şi de alte contingenţe specifice epocilor şi ariilor culturale sau religioase), legalitatea totalitară pretinde că a găsit calea de a instaura guvernarea Justiţiei pe pământ. Justiţia (cu majusculă) imaginată de totalitarism este contrapusă în general legalitatăţii dreptului pozitiv, dar mai cu seamă celei din societăţile liberale (care, în respectul faţă de egalitatea juridică a tuturor indivizilor, se rezumă la o interdicţie fără discriminare: a nu li se permite deopotrivă bogaţilor şi săracilor să fure pâine sau să doarmă pe sub poduri…). Practic, viziunea totalitară asupra ordinii de drept este, în esenţă, un manifest anti-individualist, o „deconspirare” a inegalităţilor generate de diferenţele de avere, fără ca aceste caracteristici să însemne cumva edificarea unui sistem mai „echitabil”, ci doar a unuia mai orb, în sensul consacrat de Revoluţia franceză.

Chestiunea temeiurilor „supraumane” ale dreptului pozitiv şi ale ordinii politice nu este invenţia gândirii totalitare contemporane. De la anticii preocupaţi de raportul dintre logos şi nomos, până la jurisconsulţii protestanţi, distingem mai multe încercări de înţelegere a substanţei şi forţei dreptului în lumea omului. Exemplul cel mai potrivit pentru contextul nostru discursiv îl reprezintă teoria lui Hugo Grotius despre dreptul natural11. Fără a ataca decisiv concepţia teologică medievală despre legea divină ca sursă a jurisdicţiei umane, Grotius face loc raţiunii naturale şi sociabilităţii, ca şi temeiuri ale dreptului natural.

În continuarea, dar şi prin sublinierea diferenţei faţă de Grotius, Samuel Pufendorf afirma, la rândul său, că: „Raţiunea nu este propriu-zis Legea naturală, ci doar un mijloc de a o cunoaşte...”12. Cu alte cuvinte, când afirmăm că legea naturală este întemeiată pe maximele dreptei raţiuni, vrem să spunem că puterea de înţelegere a minţii umane descoperă necesitatea de a ne proiecta conduitele în acord cu legile naturale. Printre respectivele legi, cea mai importantă şi mai cuprinzătoare este aceea care spune că orice individ trebuie să se dedice înfăptuirii unei societăţi paşnice. Tot ceea ce sprijină „sociabilitatea universală” este acceptabil; tot ceea ce o contrazice este interzis prin dreptul natural, în principiu, pentru a fi interzis apoi în fapt prin aşa-numitul „drept al oamenilor”13.

Teoriile juridice moderne erau valabile pentru o lume în care, în principiu, acţionau indivizi relativ liberi şi egali (dar în tot cazul diferiţi), cărora statele le impuneau nişte limite ale conduitelor (legile pozitive), pe care le justificau prin precepte de ordin mai înalt – natural sau divin –, descifrabile prin efortul raţiunii. Atunci când examinăm dreptul societăţilor totalitare, lucrurile se schimbă fundamental. De aceea trebuie lămurită diferenţa de substanţă şi de funcţie dintre aşa-numita lege a Naturii sau a Istoriei (din argumentarea de tip nazist şi bolşevic), pe de o parte, şi ceea ce fuseseră considerate – de la antici la moderni – sursele de autoritate ale legii pozitive: Natura şi Divinitatea.

Astfel, Natura şi Divinitatea, ca surse pentru legile pozitive, erau considerate eterne, permanente. Legile pozitive erau privite ca derivate din sursele lor şi, în aceste condiţii, se bucurau de o permanenţă relativă. În fine, acţiunile concrete ale oamenilor erau cele mai schimbătoare, raportându-se la legile relativ stabile/relativ schimbătoare ale societăţilor concrete. „Legile pozitive, cu alte cuvinte, sunt în primul rând menite să funcţioneze ca factori stabilizatori pentru mişcările mereu schimbătoare ale oamenilor. În interpretarea totalitarismului, toate legile au devenit legi ale mişcării. Când naziştii vorbeau despre legea Naturii sau când bolşevicii vorbesc despre legea Istoriei, nici natura şi nici istoria nu mai sunt sursa stabilizatoare de autoritate pentru acţiunile unor oameni muritori; ele sunt mişcări, în ele însele. La baza credinţei naziştilot în legile rasei, ca expresie a legii naturale în om, se găseşte ideea lui Darwin despre om ca produs al unei evoluţii naturale care nu se opreşte în mod necesar la aspectul prezent al speciei umane, tot aşa cum la baza credinţei bolşevicilor în lupta de clasă ca expresie a legii istoriei se află concepţia lui Marx despre societate ca produs al unei gigantice mişcări istorice care se îndreaptă, potrivit propriei sale legi a mişcării, către sfârşitul timpurilor istorice, când se va aboli de la sine14”.

Într-o asemenea perspectivă, societăţile totalitare nu au nevoie de un sistem de drept pozitiv întemeiat pe cine ştie ce instanţă juridică sau morală supraomenească, pentru că discuţia nu se mai poartă asupra binelui şi a răului comis de indivizi diferiţi, ci asupra mersului lumii către o finalitate prefigurată natural sau istoric. Aşa stând lucrurile, Hannah Arendt remarcă faptul că între regimurile totalitare ale secolului XX şi restul civilizaţiei s-a produs o ruptură motivată nu doar de crimele comise de cele dintâi; la fel de adevărat e şi faptul că ruptura are ca fundament atitudinea diferită faţă de legea pozitivă şi valoarea ei, în interiorul statului şi în mediul internaţional. Practic, statele totalitare au ieşit din cadrele a ceea ce anticul Cicero numea consensus iuris. Or, acest consens este fundamental pentru definirea dreptului: „Atât judecata morală, cât şi pedeapsa legală presupun acest consimţământ fundamental; criminalul nu poate fi judecat drept decât pentru că ia parte la consensus iuris, şi chiar legea revelată a lui Dumnezeu poate funcţiona între oameni numai atunci când aceştia ascultă de ea şi consimt la ea. În punctul acesta iese la lumină deosebirea fundamentală dintre conceptul totalitar al dreptului şi toate celelalte. Politica totalitară nu înlocuieşte un corpus de legi cu altul, ea nu instituie propriul său consensus iuris, nu creează, printr-o revoluţie, o nouă formă de legalitate. Sfidarea tuturor legilor pozitive, chiar şi a celor proprii, are drept consecinţă faptul de a crede că se poate lipsi de orice consensus iuris, fără să se resemneze totuşi la statul tiranic al absenţei legilor, arbitrarului şi fricii. Ea se poate lipsi de consensus iuris pentru că promite să elibereze îndeplinirea legii de orice acţiune şi voinţă a omului; şi promite dreptatea pe pământ întrucât pretinde că va face din omenirea însăşi întruparea legii”15.

Dar cum se poate face din omenire legea însăşi? Modalitatea cea mai simplă şi mai eficientă pare să fie, din perspectivă totalitară, „curăţarea” de elementele decadente, care nu înţeleg sensul mişcării istorice sau naturale şi care – din ignoranţă sau din rea-voinţă – încearcă zădărnicirea sau întârzierea respectivei mişcări. Procesul de „epurare” scapă şi el paradigmei tradiţionale a legalităţii, în care legea pozitivă distinge între comportamentele acceptabile şi cele condamnabile (reprimându-le cvasi-uniform pe cele din urmă), odată cu această distincţie trasându-se şi linia de demarcaţie între societatea instituită şi cea anomică. În dreptul societăţilor totalitare, rolul jucat de legea pozitivă a lumii netotalitare îi revine instrumentului numit teroare totală: „În organismul politic al regimului totalitar, locul legilor pozitive este luat de teroarea totală, care este menită să traducă în realitate legea mişcării istorice sau naturale. Aşa cum legile pozitive, deşi definesc nişte transgresiuni, sunt independente de acestea – în orice societate, absenţa crimelor nu face legile inutile, ci, dimpotrivă, semnifică domnia lor cea mai desăvârşită –, tot astfel teroarea în forma de guvernare totalitară a încetat să mai fie un simplu mijloc de suprimare a opoziţiei, deşi ea este folosită şi în acest scop. Teroarea devine totală când ea ajunge independentă de orice opoziţie: ea domneşte supremă când nimeni nu-i mai stă în cale. Dacă legalitatea este esenţa guvernării netiranice, iar absenţa legii este esenţa tiraniei, atunci teroarea este esenţa dominaţiei totalitare”16.

Prin exercitarea nediscriminatorie a terorii, se descurajează orice atentat la mersul lin al Naturii şi al Istoriei către finalităţile lor intrinseci şi se accelerează acel mers, până la limite pe care nici Natura şi nici Istoria nu le-ar atinge, dacă ar fi lăsate să opereze singure. În procesul de suport pentru marea mişcare devenită lege, conducătorii totalitari nu-şi arogă meritul de a fi creat o ordine juridică sau socială propice dezvoltării nestingherite, ci se limitează la condiţia de executanţi ai unor sentinţe mai presus de orice instanţă umană. Aşa stând lucrurile, cei care aplică teroarea nu pot fi consideraţi călăi, iar cei care o suportă nu sunt vicitme; toţi laolaltă sunt unelte ale mişcării naturale şi istorice, cu locuri interşanjabile.

Pentru a dobândi capacitatea de a juca deopotrivă rolul de călău şi de victimă, individul societăţii totalitare este supus unui proces de îndoctrinare ideologică, a cărui esenţă rezidă în eliminarea pluralităţii şi incertitudinilor filosofiei, în profitul aderenţei la un tip aparte de logicitate, operaţională pe cont propriu, fără trimitere la lumea reală. Hannah Arendt avertizează asupra faptului că tirania logicii (pe care oamenii o acceptă ca pe o fatalitate venind din interiorul propriei lor gândiri) poate fi cel puţin la fel de violentă ca tirania exercitată de o forţă oarecare exterioară. Logica despre care vorbim este, în fapt, o schemă explicativă „totală”, care are pretenţia de a lumina trecutul, de a diagnostica prezentul şi a prevedea în mod veridic viitorul. Astfel, „gândirea ideologică ordonează faptele într-o procedură absolut logică, ce porneşte de la o premisă axiomatic acceptată, deducând orice altceva de acolo; adică procedează cu o consecvenţă care nu există nicăieri în domeniul realităţii”17. Defazarea logicii în raport cu realitatea generează o defazare a ordinii de drept în raport cu un sistem coerent de reglementări pozitive. Practic, nu ceea ce face sau nu face un individ (o clasă socială, o etnie sau o rasă) contează în judecarea şi în eventuala exercitare a terorii asupra sa, ci modul în care este „înghiţit” de ideo-logica fascistă, bolşevică etc. Aceasta nu examinează acţiuni concrete de opoziţie sau de suport pentru regimul totalitar, ci decide suveran, de la altitudinea imaginarului, că cineva este o piedică în calea legii Naturii sau Istoriei18.

Fiind puşi permanent în faţa unor situaţii aberante de condamnare pentru fapte pe care nu le-au comis (aşa cum i s-a întâmplat emblematicului Ivan Denisovici în lagărul siberian sau cum li s-a întâmplat românilor traumatizaţi în „fenomenul Piteşti”), oamenii societăţilor totalitare ajung să nu mai distingă între realitate şi ficţiune. Debusolaţi, rupţi de factualitatea lumii şi de semenii lor, refuzându-şi luxul gândirii libere şi tăcând resemnaţi în faţa nedreptăţii, oamenii modificaţi de teroarea totalitară ajung inevitabil nişte supuşi perfecţi. Căci, aşa cum remarca Hannah Arendt, „supusul ideal al dominaţiei totalitare nu este nici nazistul convins, nici comunistul convins, ci oamenii pentru care deosebirea dintre fapt şi ficţiune (adică realitatea experienţei) şi deosebirea dintre adevărat şi fals (adică criteriile gândirii) nu mai există”19.

Fiinţele transformate de regimurile totalitare în supuşi perfecţi dobândesc o manieră de judecată pseudo-cauzală când trebuie să-şi explice exercitarea terorii asupra semenilor. Astfel, li se par suficiente explicaţii de genul: „au fost arestaţi pentru că sunt evrei” (sau intelectuali, burghezi, chiaburi etc.); „au fost eliminaţi pentru că erau duşmani ai poporului” (exploatatori, trădători, unelte ale unei puteri străine). Concepte vagi cu funcţie de etichetare (precum cel de „exploatator”, „element subversiv”, „tovarăş vremelnic de drum” sau „duşman al poporului”), dar şi apartenenţele naturale la grupuri etnice sau religioase sunt privite ca vinovăţii indiscutabile – dovedite de la sine şi necesarmente condamnabile în manieră exemplară. Dacă în societăţile libere recluziunea criminală este urmarea judecării şi condamnării pentru fapte catalogate drept antisociale (omuciderea şi alte acte de violenţă, furtul şi distrugerea proprietăţii publice sau private, criminalitatea economică etc.), în lumea guvernată totalitar poţi fi închis sau ucis pentru că te-ai născut într-o familie de evrei, în una burgheză ş.a.m.d. Mai grav este, însă, faptul că totalitarismul anihilează bruma de solidaritate existentă între membrii unei colectivităţi, punând în loc mecanisme de „delimitare” în baza cărora indivizii care le utilizează speră să scape de mâna lungă a terorii; grija naturală faţă de semeni, compasiunea şi solidaritatea sunt eradicate, pentru a face loc strategiilor de apărare a propriei persoane, chiar cu preţul vieţii aproapelui. Lucrurile acestea nu sunt, desigur, creaţia totalitarismului; este suficient să rememorăm, în acest sens, cele trei „trădări” sau deziceri ale Sfântului Petru. Dar, în regimul nazist şi în cel bolşevic, schema abandonării aproapelui şi a delimitării de el a devenit modelul generalizat al supravieţuirii, practicat nu numai de cei care nu erau, în sens propriu, membri ai categoriilor anatemizate, ci şi de cei care au înţeles să-şi renege sau să-şi ascundă apartenenţele, pentru a scăpa de „justiţia” regimului de teroare. Multe mărturii despre perioada terorii naziste în ţările ocupate (în Franţa şi Polonia, mai cu seamă) redau spaimele trăite atunci de persoanele care riscau deportarea în lagărele de concentrare şi tentaţia lor de a spune că nu sunt evrei; există, de asemenea, mărturii similare din lagărele sovietice. Toate demonstrează că slăbiciunea umană, corelată cu un sistem criminal de dezumanizare şi renunţare în faţa dictaturii, generează un individualism al supravieţuirii, care echivalează cu negarea propriei identităţi şi chiar cu acceptarea sacrificării semenilor.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Criza politicii. Totalitarismul ca expresie a crizei politic

Mesaj Scris de Admin 10.07.11 18:42

Criza politicii. Totalitarismul ca expresie a crizei politicii în secolul XX

Secolul XX a fost catalogat ca „un secol în criză, un secol al crizelor” (Edgar Morin), iar, după cum a debutat, nici secolul XXI nu pare să facă excepţie de la această apreciere.

Trăim, într-adevăr, într-o lume mar­cată de crize profunde în toate planurile, crize care, împreună, generează o criză multiplă, de dimensiuni planetare.

În ziua de 4 septembrie 1993, eram înştiinţaţi, în mod solemn, printr-o Declaraţie citită în faţa a peste 6500 de persoane, în Grand Park din Chicago, în numele Parlamentului Religiilor Lumii, reunit după exact 100 de ani, că: „Lumea e în agonie” şi că „Agonia este atât de cuprinzătoare şi de penetrantă încât suntem obligaţi să îi dezvăluim toate manifestările subliniind astfel profunzimea crizei în care se află lumea”1.

Textul Declaraţiei pentru o Etică Globală (căci aşa se numeşte), elaborat de teologul romano-catolic Hans Kung, la cererea Comitetului Consiliului PRL, remarcă faptul că: „Lumea zilelor noastre trece printr-o criză fundamentală ce se manifestă în sfera economiei mondiale, a ecologiei şi a politicii globale”.2

Despre această ultimă criză va fi vorba în eseul de faţă. Ne propunem să răspundem la câteva întrebări şi anume: 1. Se află Politica (scrisă cu majusculă) în criză? Care sunt manifestările (simptomele) acestei crize? 3. Despre ce fel de criză este vorba? 4. Este totalitarismul secolului XX o expresie a acestei crize? şi 5. Ce se poate face pentru a depăşi această criză sau măcar pentru a-i diminua efectele?


Se află politica în criză?
Răspunsul pare că ţine de acea „evidenţă constrângătoare” pe care o invoca, într-un alt context politic, filosoful D.D. Roşca.

Într-adevăr, e de-ajuns să arunci o privire în jurul lumii, aşa cum ne îndeamnă teologul britanic Malcolm Muggeridge, pentru a-ţi da seama că ceva nu merge bine. Iar, dacă ceva nu merge cum trebuie, cu siguranţă că, pentru aceasta e responsabilă şi – sau, în primul rând –, politica fiindcă, aşa cum deja Aristotel ştia, aceasta hotărăşte, prin legiferare, asupra tuturor celorlalte sfere ale vieţii sociale – de la economie la cultură – scopul său fiind considerat a priori „cel mai ales” în ordinea practică a lucrurilor. Dar, ceea ce numim criza politicii are, în prezent, manifestări mult mai evidente care prevalează în faţa oricăror argumente de ordin metafizic.

Însă, aşa cum observă Nicolas Tenzer, realitatea crizei nu este evidentă pentru toată lumea.3 Nici chiar în lumea specialiştilor, ea nu este unanim recunoscută. Astfel, unii preferă să o treacă pur şi simplu sub tăcere. Alţii, preferă să o bagatelizeze şi nu sunt puţini aceia care se feresc să utilizeze chiar termenul criză, alegând să folosească termini mai puţin incomozi precum: declin, dificultate, problemă, eroziune, etc. La polul opus se plasează acei autori care accentuează criza punând în discuţie însăşi supravieţuirea politicii.4

Nu lipsesc nici acuzaţiile de utilizare abuzivă a cuvântului criză mergându-se până acolo încât, consideră Guy Braibant, nu e prea departe ziua când va trebui să analizăm însăşi criza noţiunii de criză.5

Până la urmă, e important să spunem, de fiecare dată, ce înţelegem prin criză. Și poate că nu e prea exagerat să recunoaştem, în acest context, împreună cu istoricul francez Pierre Chaunu, că a pleca de la cuvinte înseamnă a pleca de la esenţial.6 Ne va fi, astfel, mai uşor, să identificăm criza politicii definind termenii care compun aceasta sintagmă. Expresia „criza politicii” reuneşte doi termeni cunoscuţi, dar a căror frecvenţă în utilizare precum şi nivelul la care sunt, de regulă, utilizaţi diferă destul de mult. Termenul criză vine din limba greacă, de la krisis, care înseamnă decizie, hotărâre. În dicţionarele lingvistice, termenul desemnează, printre altele, „manifestare a unor dificultăţi (economice, politice, sociale, etc.); perioadă de tensiune, de tulburare, de încercări (adesea decisive) care se manifestă în societate”; lipsă acută de ceva.7 Cuvântul criză este mai puţin utilizat în vorbirea curentă cu toate că, în ultimii ani, ca urmare a crizei financiar-economice care bântuie lumea, el se află pe buzele tuturor. În percepţia simţului comun, cuvântul criză se asociază cu prezenţa unor dificultăţi, a unor situaţii grave ce afectează viaţa de fiecare zi. Puţini ştiu, bunăoară, că o criză poate să ofere şi anumite oportunităţi pentru schimbarea lucrurilor în bine. Aceasta nu face însă criza mai agreabilă. Cuvântul continuă să păstreze un aer de discomfort fiind asimilat, de regulă, cu tot ce poate fi mai rău.

Spre deosebire de vocabula criză, termenul politică este frecvent utilizat la toate nivelele: în limbajul savant, dar şi în mass media şi în vorbirea curentă. Toată lumea are impresia că se pricepe la politică şi că ştie ce este politica. La nivelul limbajului specializat (al filosofiei şi al ştiinţei politice, bunăoară), lucrurile nu sunt însă atât de clar conturate. Sunt foarte multe „definiţii” ale politicii care generează nu de puţine ori confuzie chiar printre specialişti. Printre cele mai limpezi definiţii ale politicii, cele din dialogul Omul politic al lui Platon merită toată atenţia. Pentru Platon, politica este ştiinţa vieţuirii în comun a oamenilor sau ştiinţa cârmuirii oamenilor.8 Esenţa acestei definiţii se regăseşte la cercetători contemporani în ştiinţa politică. În formularea cercetătorilor din cadrul Laboratorului de analiză a limbajului politic de la Saint Cloud, politica este activitatea ce vizează gestionarea treburilor publice. O definiţie asemănătoare găsim la politologul britanic de origine româna Ghiţă Ionescu. Acesta reţine următoarea definiţie a funcţiei politicii: „funcţia politicii este să regleze coexistenţa publică a fiinţelor umane”.9

Știinţă pentru unii, artă pentru alţii, ştiinţă şi artă deopotrivă, pentru cei mai generoşi, politica are drept sarcină esenţială guvernarea comunităţilor umane organizate politic (într-o structură de tipul: cetate, stat, etc.). Revenind la sintagma „criza politicii”, se cuvine să facem două precizări: 1. termenul politică din sintagma criza politicii are valoare de substantiv, în cazul genitiv, ceea ce sugerează faptul că politica în ansamblu, în totalitatea sa, se află în dificultate. Acest fapt, ne obligă să menţionăm că sintagma „criza politicii” are o cu totul altă conotaţie decât sintagma „criză politică”. Aceasta din urmă se asociază, de regulă, cu o criză guvernamentală sau ministerială care se rezolvă prin schimbarea guvernului sau prin alte măsuri de ordin administrative. Criza politicii despre care noi vorbim aici vizează politica în calitatea ei de activitate umană menită să gestioneze treburile publice, să administreze interesul general sau binele public, vieţuirea în comun a oamenilor, cum se exprima Platon. 2. criza politicii nu înseamnă, aşa cum vor să sugereze anumiţi autori, „sfârşitul” sau „moartea politicii”. Ea ar putea să-nsemne, dimpotrivă, o oportunitate pentru o reformă a politicii.



Simptomele crizei
Nu este întâmplător faptul că termenul criză a fost, mai întâi si multă vreme, utilizat în aria medicinei şi a psihiatriei de unde a penetrat, apoi, în alte domenii, inclusiv în cel al politicii. Prin analogie cu domeniul medical, se poate spune că, aşa cum o maladie îşi are manifestările ei exterioare, simptomele ei după care o putem diagnostica, tot astfel o criză poate fi identificată în funcţie de manifestările ei exterioare, de simptomele ei. Dicţionarul Explicativ al Limbii Române defineşte termenul simptom (simptome) drept „manifestare, tulburare funcţională sau senzaţie anormală resimţite de o fiinţă şi care pot indica prezenţa unei boli”, iar, în sens figurat: „semn, indiciu al unei stări anormale, individuale sau sociale”.10

Care sunt simptomele actualei crize a politicii?

Diferiţii autori au identificat diferit simptomele actualei crize a politicii, dar însumate, aceste aspecte relevante dau seama de fenomen în ansamblul său.

Potrivit lui René Rémond, principalele simptome ale crizei politicului, aşa cum se manifestă aceasta în Franţa, dar, cu siguranţă lucrurile se prezintă asemănător şi în alte ţări occidentale, sunt reculul participării, slăbirea partidelor politice, divorţul dintre societatea civilă şi clasa politică şi corupţia care învăluie viaţa politică.11 La rândul său, Nicolas Tenzer, identifică patru aspecte fundamentale pe care le îmbracă criza politicii: restrângerea domeniului public, în primul rând; sentimental de inutilitate al politicii, în al doilea rând; dispariţia sentimentului de comunitate, în al treilea rând sau, mai exact, a voinţei de a parveni la un sens comun, adică de a construi un spaţiu în care cuvintele să aibă acelaşi sens pentru toţi şi în care merită truda de a lucra la o sarcină comună şi, în fine, ideea pe cât de puternică pe atât de greşită a unui antagonism între societate şi politică.12

Lista simptomelor actualei crize a politicii este însă considerabil mai largă şi ea atestă, într-adevăr, faptul că ceea ce numim criza politicii nu se află doar în minţile unor autori, ci şi în realitatea de fapt. Percepţia negativă a politicii, pervertirea scopurilor ei genuine, neîncrederea crescândă în instituţiile politice şi în politicieni, erodarea drastică a cotei de credibilitate a partidelor politice, considerate cândva, cheia de boltă a politicii moderne, lipsa de eficacitate a factorilor politici în gestionarea treburilor publice, în ciuda costurilor din ce în ce mai mari pe care le presupune activitatea politică, corupţia clasei politice, proliferarea imoralităţii, a minciunii (duplicităţii), a cinismului şi machiavelismului politic, discrepanţa din ce în ce mai mare între ceea ce aşteaptă oamenii, în mod legitim, de la politică şi politicieni şi ceea ce politica le oferă în realitate, proasta valorificare (irosirea) a resurselor naturale, alienarea clasei politice în raport cu restul societăţii, incapacitatea politicii de a face faţă provocărilor lumii în care trăim (globalizarea, extinderea violenţei, degradarea mediului înconjurător, etc.), accentuarea haosului şi a insecurităţii la scara planetară şi, cu siguranţă, lista ar putea fi extinsă. Toate acestea atestă faptul că politica zilelor noastre se află într-o criză multiplă şi profundă, o criză de proporţii nemaiîntâlnite.



Ce fel de criză?
Despre ce fel de criză vorbim? Care sunt trăsăturile care o definesc, aspectele şi formele în care aceasta se manifestă?

1. Este o criză globală ce vizează politica de pe întregul mapamond, chiar dacă ea îmbracă forme şi se manifestă în grade diferite în diferitele regiuni ale lumii;
2. Este o criză generală ce vizează toate segmentele, manifestările, aspectele vieţii politice;
3. Este o criză structurală, instituţională ce vizează structurile şi instituţiile de bază ale politicii, începând cu statul;
4. Este o criză relaţională care afectează atât relaţiile dintre diversele structuri politice, în interiorul politicii, cât şi relaţiile acesteia cu celelalte domenii ale vieţii sociale;
5. Este o criză de eficacitate care vizează performanţele în sfera politicilor publice raportate la cheltuielile uriaşe suportate de societatea civilă pentru întreţinerea politicii;
6. Este o criză de autoritate, în sensul în care autoritatea publică însăşi (statul) este pusă în cauză;
7. Este o criză (un deficit) de încredere ce afectează toate instituţiile politice de referinţă (Parlament, partide politice, etc.), clasa politică şi elitele politice, politică în ansamblul ei;
8. Este o criză morală, ilustrată în proliferarea corupţiei şi a minciunii, a cinismului şi a machiavelismului în viaţa politică;
9. În fine, este o criză de legitimitate în sensul că politica actuală nu mai răspunde aşteptărilor legitime ale oamenilor şi nu mai este consonantă cu sistemul de valori al acestora.

La aceste aspecte ale crizei, s-ar mai putea adăuga altele precum criza democraţiei, a participării, a reprezentării, etc. Se vorbeşte, de asemenea, de criza cetăţeniei, de criza identităţilor politice.

Este de reţinut, oricum, caracterul multiplu, complex al crizei politicii.

Globalizarea a adâncit criza şi a adus noi provocări pentru politică.



Totalitarismul ca expresie a crizei politicii în secolul XX
Totalitarismul a împins la extrem criza politicii în secolul XX. El a pervertit sarcinile politicii transformând politica într-un simplu instrument al terorii. Hannah Arendt observa cum excesul de violenţă distruge puterea. Or, regimurile totalitare au mizat în foarte mare măsură pe cartea violenţei, a terorii.

Totuşi, totalitarismele secolului XX au generat situaţii uneori paradoxale. Astfel, în anumite circumstanţe, regimurile totalitare au reuşit să creeze impresia de eficacitate şi chiar să fie eficace (de pildă, regimul hitlerist, în Germania, în condiţiile celui de-al Doilea Război Mondial, a reuşit să determine o dezvoltare economică care a uimit lumea, absorbind o parte însemnată a forţei de muncă disponibilizate de economia de piaţă aflată în recesiune). Aceleaşi regimuri au reuşit, pentru un timp, să genereze o anume adeziune şi să creeze astfel aparenţa de legitimitate şi de credibilitate, în ciuda mijloacelor care le descalificau din punct de vedere politic şi moral.

Un alt paradox ce a caracterizat regimurile totalitare constă în politizarea excesivă a societăţii (prin controlul statului asupra tuturor domeniilor vieţii; „Totul prin stat, nimic înafara Statului”, clama Mussolini) concomitent cu o degradare teribilă a politicii ca activitate destinată administrării treburilor publice.

În final, regimurile totalitare, fasciste şi comuniste, deopotrivă, au reuşit să pervertească toate componentele vieţii politice şi să corupă însăşi funcţia de referinţă a politicii: aceea de administrare a binelui (interesului) public.

În percepţia lui Raymond Aron, unul din analiştii de notorietate ai fenomenului totalitar, alături de Hannah Arendt, totalitarismul (un regim totalitar) se defineşte prin cinci trăsături de bază:
1. Prima constă în acordarea monopolului activităţii politice unui singur partid;
2. Partidul astfel investit este animat de o ideologie căreia îi conferă o autoritate absolută şi care, ca urmare, devine adevărul oficial al statului;
3. Pentru a răspândi acest adevăr oficial, Statul îşi rezervă, la rândul său, un dublu monopol: al mijloacelor de forţă şi al mijloacelor de persuasiune. Ansamblul mijloacelor de comunicare este dirijat, comandat de Stat şi de aceia care îl reprezintă;
4. Cea mai mare parte a activităţilor economice şi profesionale sunt supuse Statului şi devin, de o anumită manieră, parte a statului însuşi. Cum statul este inseparabil de ideologia sa, cea mai mare parte a activităţilor economice şi profesionale sunt colorate de această ideologie contând ca singurul adevăr oficial;
5. Totul fiind de-acum activitate de stat şi orice activitate fiind supusă ideologiei, o greşeală comisă într-o activitate economică sau profesională este percepută simultan ca o greşeală ideologică. De unde, o politizare, o transfigurare ideologică a tuturor greşelilor posibile ale indivizilor şi, pe cale de consecinţă, o teroare deopotrivă poliţienească şi ideologică.13

Avem, aşadar, de-a face, în cazul oricărui regim totalitar, nu doar cu o anihilare deliberată a democraţiei, ci chiar cu o degradare extremă a politicii însăşi redusă la statul care aspiră să ţină totul sub controlul său, dar care este controlat, la rândul său, de partidul unic. Potrivit lui Raymond Aron, totalitarismul realizează o absorbţie a societăţii civile în stat şi transfigurează ideologia statului într-o dogmă impusă intelectualilor şi universităţilor. Statul totalitar, care se identifică cu partidul unic, exercită un control total asupra societăţii, culturii, ştiinţelor, moralei iar, acest control avansează până la indivizii înşişi cărora nu le este recunoscută nici o libertate de expresie sau de conştiinţă. Giovanni Gentile afirma, în articolul dedicat fascismului din Enciclopedia Italiana, că „pentru fascist totul este în stat şi nimic omenesc şi spiritual nu există şi nu are valoare înafara statului”. Astfel încât, prin caracteristicile sale definitorii: o ideologie impusă tuturor, un partid unic controlând aparatul de stat, dirijat în mod ideal de un şef charismatic, un aparat poliţienesc recurgând la teroare, o conducere centralizată a economiei, un monopol al mijloacelor de comunicare în masă şi un monopol al forţei armate14, totalitarismul descalifică politica transformând-o în opusul ei, antipolitica.

Aşa cum s-au manifestat ele în cursul secolului XX, regimurile totalitare au împins politica în cea mai teribilă criză pe care aceasta a cunoscut-o vreodată.



Ce-i de făcut?
Să lăsăm omul politic să se odihnească pentru că este bolnav, ne propune Michel Mafesolli, profesor la Sorbona.

Dar, cine să-i ia locul?

Teocraţiile, după cum se ştie, au eşuat, rând pe rând, începând cu regimul teocratic al „poporului ales”. Legea lui Dumnezeu era, desigur, bună, în esenţa ei, dar cei care trebuiau să o aplice aveau în ei o altă lege pe care apostolul Pavel a dezvăluit-o în Epistola către Romani, cap. 7, vs. 21: „Găsesc dar în mine legea aceasta: când vreau să fac binele, răul este lipit de mine”. Aceasta este legea care s-a confirmat şi validat cel mai adesea în politică.

Filosofii pe care Platon îi dorea în fruntea cetăţilor, ca o condiţie indispensabilă a bunei guvernări, n-au ajuns practic niciodată să guverneze vreun stat. Iar, astăzi filosofia şi filosofii se bucură de şi mai puţină încredere, fapt ce l-a făcut pe un sociolog precum C.W. Mills să afirme că s-ar grăbi să părăsească cetatea în care filosoful ar ajunge rege.15 Dar, se-ntreabă el imediat, ce se-ntâmplă atunci când „regii” nu au nici o filosofie? Răspunsul e simplu: se-ntâmplă ceea ce vedem că se-ntâmplă astăzi: haos, crize, guvernări lipsite de legitimitate, etc.

Prin anii ‘60 a fost în vogă o nouă teorie ce propunea substituirea factorului politic, considerat ineficient, prin factorul tehnic, înlocuirea politicienilor prin tehnocraţi şi instaurarea „statului tehnic”, descris, printre alţii de Helmut Schelsky. Astăzi, au apărut variante mai noi, reactualizate, ale teoriilor tehnocratice, variante ce mizează pe „inteligenţa artificială” şi pe inventarea, în câţiva ani, a unor maşini (computere) superinteligente, capabile să preia, într-un viitor apropiat, întregul proces decizional, deposedându-i astfel pe oameni de prerogativele şi funcţiile guvernării societăţilor umane.

Pe termen lung, toate aceste soluţii ce păreau tentante, la un moment dat, s-au dovedit simple utopii. Nici teologii, nici filosofii, nici tehnocraţii n-au reuşit să-i substituie, cu succes, pe politicieni. Mai curând, au suferit ei un proces de „politizare”, vizibil mai ales în cazul tehnocraţilor.

Soluţiile ar trebui să vizeze, în fapt, nu înlăturarea politicienilor, aruncarea peste bord a politicii, lucru cu neputinţă în acest moment, ci schimbarea, restructurarea, reformarea politicii însăşi, idee la care subscriu, în prezent, mai mulţi analişti, filosofi, sociologi, politologi, etc.

În cazul concret al totalitarismului, cred că prima datorie ar fi să încercăm să învăţăm din greşelile trecutului pentru a nu mai fi nevoiţi să le repetăm.

Mulţi cred că totalitarismul e un fenomen istoric datat, care nu se mai poate întoarce niciodată. Trebuie spus că nimic nu ne poate asigura împotriva acestui lucru, nici chiar democraţia. Să nu uităm, de altfel, că Hitler şi regimul său au venit la putere în condiţii democratice (prin alegeri). În diverse forme totalitarismul şi tiraniile de tot felul pot să revină oricând. Psihologii ne-ar putea spune cum în om e mai puternic tiranul sanguinar decât democratul. Pornirile tiranice există în noi, în fiecare, pe când democraţia se cucereşte şi se învaţă în timp. Nu ne naştem „democraţi”, ci putem deveni, într-un proces care nu este niciodată simplu.

Goethe spunea: „Îşi merită viaţa, libertatea, acela ce numai zilnic şi le cucereşte ne-ncetat”.

Tirania şi totalitarismul se instalează singure, în momente de neatenţie, fără să-şi ceară voie; în schimb, democraţia trebuie cucerită, instalată, întreţinută, perfecţionată. Prevenirea degenerării politicii ca şi soluţionarea actualei crize pe care o traversează politica, o criză fără precedent nu doar ca dimensiuni (ca amploare), ci şi ca dificultate şi complexitate reclamă, fără nicio îndoială, o reformă radicală a politicii.

Ce presupune această reformă, în fapt?

Un prim pas ar putea fi, bunăoară, o profesionalizare mai intensă a politicii. Primul autor care a vorbit despre politică privită ca o profesie a fost Max Weber. Acesta făcea distincţie între „politicienii de ocazie” şi „politicienii de profesie”, aceştia din urmă fiind consideraţi cei care îşi câştigă existenţa făcând politică. Numărul lor a crescut continuu. Cum remarca René Rémond, astăzi cea mai mare parte a partidelor politice o formează profesioniştii. Oricum, consideră politologul francez, a devenit, astăzi, din ce în ce mai greu să faci politică şi în acelaşi timp să practici o profesie liberală, oricare ar fi ea. Activitatea politică reclamă timp şi energie astfel încât cel care este angrenat într-o astfel de activitate se deprofesionalizează vrând nevrând. Un medic sau un avocat care se decide să facă politică, bunăoară, îşi va pierde nu doar clientela, nemaipracticându-şi meseria, ci şi dexterităţile profesionale, într-un cuvânt se va deprofesionaliza. „Prin forţa lucrurilor, observă René Rémond, politica a devenit o meserie care-şi ocupă tot timpul; aceasta justifică indemnizaţiile alocate pentru funcţii sau mandate”.16

Dar, cu toate că politica a cunoscut, în ultimele decenii, un proces intens de „profesionalizare”, încă nu se poate vorbi, la propriu, de o profesionalizare a politicii ca atare.

Creşterea ponderii profesioniştilor în politică a devenit însă nu doar necesară, ci şi pe deplin posibilă. Este vorba de „profesionalizarea funcţiei politice”, cum spune Ghiţă Ionescu, care atâta vreme cât, după cum spunea Max Weber, nu viciază şi nu siluieşte judecata politică a fiecărui participant la buna funcţionare a societăţii industriale, corespunde diverselor aspecte ale diviziunii muncii.17

Temerea exprimată de anumiţi autori e că s-ar putea ca o profesionalizare prea accentuată a funcţiei politice să afecteze procesul democratic. Această temere este însă nejustificată. De pildă, e posibil să crească ponderea „profesioniştilor” în cadrul funcţiei executive, în care, oricum, cei care ocupă diverse poziţii sunt numiţi, nu aleşi, cel mai adesea pe criterii partizane (apartenenţa la partidul sau partidele de guvernământ). În această situaţie se găsesc membrii guvernului, în frunte cu primul ministru şi toate funcţiile care sunt sub ei, începând cu secretarii de stat si până la ultimul funcţionar.

Adunările reprezentative ar putea fi alese, în continuare, prin votul popular, dar angajaţii pe diverse funcţii subordonate mandatului de parlamentar, ar putea fi politicieni de profesie, fără ca acest lucru să afecteze în vreun fel democraţia. Dimpotrivă, asigurarea cu profesionişti, formaţi în Universităţi, a tuturor posturilor neeligibile ar face din activitatea politică o activitate profesionistă mult mai eficientă.

Astfel, toată funcţiile de execuţie, începând cu cea de prim ministru, ar putea fi asigurate de profesionişti ai politici fapt ce ar duce, cu siguranţă, la sporirea eficacităţii în activitatea politică. La fel, ar putea fi profesionalizate toate activităţile ce vizează procesele de pregătire a actului legislativ şi a actului decizional în totalitatea lui. Ar rămâne suficiente forme ale democraţiei reprezentative astfel încât, în ansamblu, democraţia să nu fie afectată. S-ar evita, în schimb, numirea în funcţii importante a unor oameni incompetenţi, numiţi, de regulă, pe criterii de apartenenţă la partidul sau partidele de guvernământ.

Profesionalizarea crescândă a politicii prezintă câteva avantaje greu de contestat. Cel dintâi, este acela al unei pregătiri de specialitate. Ca orice alt specialist, cel ce studiază politica într-o universitate îşi însuşeşte, în principiu, toate acele cunoştinţe şi metode necesare pentru o activitate eficientă, competentă. Într-un Curriculum bine gândit, acesta ar trebui să dobândească nu doar cunoştinţe de strictă specialitate, ci şi cunoştinţe din sfera economiei, istoriei, dreptului, psihologiei, comunicării, etc., toate indispensabile unei guvernări eficiente.

Cel de-al doilea avantaj este că fiind percepută şi asumată ca o profesie, politicii i se poate mai uşor ataşa o deontologie profesională, ceea ce promite, în principiu, să-i sporească credibilitatea în ochii opiniei publice ca şi gradul de moralitate aflate, astăzi, la cote extrem de scăzute.

Al doilea scenariu ce ar putea fi gândit vizează tocmai moralizarea sau re-moralizarea politicii (creşterea gradului de moralitate al politicii). Este vorba, aşa cum observa René Rémond, de o „moralizare din mers” a politicii, prin acţiunea concertată a mai multor factori şi instanţe.

Primul impuls în direcţia moralizării politicii ar putea să vină chiar din partea politicienilor confruntaţi astăzi cu nenumărate acuzaţii de corupţie, imoralitate, machiavelism politic. Elaborarea unor coduri etice ca şi existenţa unor structuri specializate astfel precum comisiile şi comitetele de etică, ar putea să reprezinte un pas în sensul moralizării, din interior, a politicii. Dar, cu siguranţă, impulsul cel mai important în această direcţie ar trebui să vină din partea societăţii civile şi a diverselor ei structuri, societatea civilă fiind principala beneficiară a măsurilor, deciziilor sau acţiunilor bune sau rele ale politicii şi ale politicienilor.

Societatea civilă sau ceea ce se cheamă, mai recent, noua societate civilă, s-ar putea manifesta eficace - şi există deja nenumărate semne în acest sens – prin intermediul organizaţiilor nonguvernamentale (ONG-uri). Există deja experienţe reuşite în acest sens. Este vorba, bunăoară, în România, de Asociaţia PRO DEMOCRAŢIA, foarte activă şi foarte eficientă, în ultimii ani, sau de Societatea Academică Română (SAR) de la care a plecat iniţiativa: Pentru un Parlament curat.

În fine, o acţiune deosebit de eficace în sensul atenuării crizei actuale a politicii ar putea să vină dinspre mass media. Recunoscută ca „a patra putere”, sau „câinele de pază al democraţiei”, mass media şi-a asumat, în societăţile democratice, un rol din ce în ce mai activ în deconspirarea actelor de corupţie, a demagogiei şi imoralismului oamenilor politici.

Fapt e că mass media a devenit un adversar de temut al politicii machiavelice şi că oamenii politici se tem tot mai mult de acest „inamic public numărul unu” pe care nereuşind să-l controleze aşa cum şi-ar dori, au învăţat să-l trateze cu teamă şi respect. Oricum, într-o epocă a comunicării generalizate, mass media a devenit principala contraputere capabilă să ţină sub observaţie comportamentul şi abuzurile oamenilor politici.

Un al treilea demers, a cărui necesitate se resimte, astăzi, din ce în ce mai mult, vizează elaborarea unei noi paradigme etico-politice apte să explice şi să orienteze acţiunea politică în viitor. Aşa cum Alexix de Tocqueville revendica, pentru lumea în care trăia, o nouă ştiinţă politică, lumea noastră are nevoie mai mult ca oricând de o nouă paradigmă etico-politică.

Ce sunt, de fapt, paradigmele etico-politice?

Sunt construcţii intelectuale care definesc o anumită atitudine faţă de relaţie dintre politică şi morală/etică, dar care pot să aibă un impact practic major pentru perioade semnificative de timp. În gândirea filosofică şi politică clasică au existat mai multe asemenea construcţii intelectual-filosofice care au marcat evoluţia gândirii şi acţiunii politice pe perioade semnificative de timp. Se poate vorbi astfel de: paradigma aristoteliană, paradigma machiavelliană, paradigma kantiană, paradigma hegeliană etc.

Astăzi, e nevoie de o nouă paradigmă etico-politică din raţiuni ce pot fi uşor de decelat şi argumentat.

Ce anume impune, în prezent, o nouă abordare a relaţiei dintre politică şi morală/etică? Sunt câteva raţiuni.

Mai întâi, incapacitatea paradigmelor tradiţionale de a mai oferi explicaţii şi direcţii de acţiune viabile. Apoi, schimbarea lumii, vizibilă mai ales după căderea, în 1989, a regimurilor totalitare comuniste şi după atacurile teroriste asupra Statelor Unite din 11 septembrie 2001.

În al treilea rând, asistăm la o schimbare a raporturilor dintre politică şi celelalte domenii ale vieţii sociale, bunăoară, dintre politică si economie, politică şi religie etc.

La rândul său, globalizarea impune o regândire a conceptelor ştiinţei politice tradiţionale obligându-ne să regândim raporturile dintre politică şi celelalte manifestări de viaţă umană.

Fireşte, ar putea fi gândite scenarii şi măsuri vizând anumite aspecte sau componente ale crizei, cum ar fi criza partidelor politice sau criza democraţiei, bunăoară. De pildă, pentru depăşirea crizei democraţiei, un posibil scenariu ar fi cel privind democraţia digitală (digital democracy), un subiect în vogă, în ultima vreme. Însă, în cele din urmă, criza politicii fiind una generală şi globală, rezolvarea ei pretinde măsuri generale ce vizează întregul domeniu al politicii, politica în totalitatea manifestărilor ei.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Re: Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

Mesaj Scris de Admin 27.06.11 13:29

Neonazismul se propagă violent în lume
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Re: Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

Mesaj Scris de Admin 08.06.11 9:21

Cine este GRUPUL EXTREMIST american care ii scandalizeaza până şi pe pe RASIŞTII DE LA KU KLUX KLAN
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Re: Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

Mesaj Scris de Admin 17.05.11 17:48

Naziştii l-au filmat pe Jesse Owens în 1936 în 3D

Jesse Owens a fost filmat de nazişti în 3D, cu o cameră stereoscopică, în timpul Jocurilor Olimpice de la Berlin din 1936, unde renumitul atlet de culoare american a cucerit patru medalii de aur, informează astăzi diferite surse electronice, relatează Moldpres.


Performanţa atletului american a făcut senzaţie în lumea întreagă în acele vremuri, însă i-a supărat teribil de mult pe liderii nazişti, care susţineau principiile doctrinei ariene. Joseph Goebbels, ministrul Propagandei Publice în timpul regimului lui Adolf Hitler, spunea, în jurnalul său, că acele victorii obţinute de Jesse Owens reprezintă "o ruşine" pentru rasa ariană.
Cineastul australian Philippe Mora, care a declarat la începutul acestui an că naziştii din timpul celui de-al treilea Reich au utilizat tehnologia 3D în filmele propagandistice de dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial, a descoperit o serie de dovezi care confirmă faptul că o cameră stereoscopică sofisticată a fost utilizată pentru a înregistra performanţele atleţilor, în timp ce aceştia treceau linia de sosire, în cadrul probelor atletice desfăşurate pe stadionul olimpic din Berlin.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Re: Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

Mesaj Scris de Admin 20.04.11 18:05

Creştere "alarmantă" a numărului de neonazişti violenţi în Germania
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Re: Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

Mesaj Scris de Admin 05.04.11 20:40

Florin MüLLER - Fascismul – precizări conceptuale Fenomen istoric al secolului al XX-lea, generat de crizele structurale de după Primul Război Mondial, fascismul a provocat o dezbatere de tip academic încă din primele faze ale manifestării sale. Despre o reflecţie substanţială asupra acestuia nu se poate vorbi decît după prăbuşirea sa politico-militară. Condiţiile (semi)liberale ale spaţiului academic de tip occidental au permis o reflecţie în care destructurarea mecanismelor de funcţionare a fascismului (şi a tipurilor sale istorice variate) nu a fost sufocată de verdictele apodictice de tip ideologic, enunţate de vulgata „marxistă“ – în fapt, stalinistă şi poststalinistă – care a dominat în estul Europei. Grupare radicală, iniţial marginală, a spaţiului public italian, dar catalizată de o gestiune dezastruoasă a crizelor de ieşire din starea de război, fascismul a ocupat zona de interes a politologilor, filozofilor, sociologilor, istoricilor, într-o dezbatere permanentă şi persistentă asupra dictaturii, totalitarismului şi a tipurilor de contestare a mecanismelor democratice.
Într-un spaţiu deja suprasaturat de literatură asupra fascismului generic, dar cu deosebire a cazurilor clasice italian şi german (prin naţional-socialism), cercetarea, teoretizarea, travaliul de arhivă sau eforturile de poziţionare conceptuală sînt semne evidente ale actualităţii acestui subiect, concurat, ca volum de referinţe bibliografice, numai de comunism. Din imensitatea literaturii de tip academic (căci referinţele de natură polemică din reviste şi ziare de largă circulaţie nici nu sînt luate în considerare), Constantin Iordachi, profesor la Central European University din Budapesta, îşi propune selectarea unora dintre cele mai relevante texte de factură teoretică cu privire la fascism, la dimensiunile sale ideologice şi la efectele acestuia în planul vizibilităţii istorice: mişcări, partide, regimuri.

Nu este primul efort din cadrul cercetărilor academice de realizare a unui corpus de texte de factură precumpănitor teoretică. Aristotle Kallis a structurat un astfel de volum sub titlul Fascism: A Reader-Historians and Interpretations of Fascism (2002), iar despre totalitarism există în literatura de limbă germană un alt volum, ce integrează studii cu referinţă directă la fascism. Astfel de lucrări sînt esenţiale pentru marcarea stadiului atins de cercetarea asupra unei tematici atît de proteiforme, cu impact decisiv asupra sensibilităţilor europene, cu deosebire după prăbuşirea totalitarismului de stat reprezentat de comunism. Nu este întîmplătoare şi neinteligibilă orientarea interesului public al lumii europene spre fascism, în contextul amplificării exponenţiale a studiilor revelatoare despre efectele cele mai nocive reprezentate de antisemitism, soluţia finală şi „politicile“ de ocupaţie exercitate de Germania şi aliaţii ei, cu deosebire în Est.

Din imensitatea literaturii consacrate domeniului, Constantin Iordachi reţine reflecţiile de factură mai curînd teoretică, ce deţin o poziţie de centralitate în comprehensiunea fenomenului reprezentat de fascism. În volum se regăsesc studii actuale (apărute iniţial între 1987 şi 2005) elaborate de specialişti de maximă vizibilitate ai domeniului, precum Zeev Sternhell, George L. Mosse, Stanley Payne, Roger Griffin, Ian Kershaw sau Emilio Gentile.


Miza prezentării acestui volum cumulativ, al unor studii cu valoare normativă pentru comprehensiunea fascismului, este constituită din aplicarea (succintă şi obligatoriu parţială) a principalelor modele explicative, a conceptelor-cheie la cazul românesc reprezentat de Mişcarea Legionară. În interioritatea sa (cu excepţia studiului lui Constantin Iordachi), volumul nu face referinţă decît minimală la Mişcarea Legionară sau la statul naţional-legionar şi la relaţia cu generalul Ion Antonescu. Sistemul teoretic conturat prin însumarea studiilor antologate poate fi însă aplicat hermeneuticii cazului românesc. În ce măsură poate fi încadrată Mişcarea Legionară în teoria generală a fascismului elaborată de George Mosse? Dispune de o funcţie cognitivă precisă definiţia „de lucru“ asupra fascismului construită de Stanley Payne? Este Mişcarea Legionară un tip de naţionalism palingenetic sau poate fi inclusă într-un curent mai amplu al „consensului“ (Roger Griffin)? În ce context se poate poziţiona Mişcarea Legionară ca fragment al „fascismului minimal“ (traducerea termenului nu acoperă exact semnificaţia atribuită de autor) sau al „matricei fasciste“ (Roger Eatwell)? Ce funcţie hermeneutică poate fi degajată din teoria celor cinci stadii asupra fascismului (Robert O. Paxton)? Este statul naţional-legionar încadrabil în tipologia modelului de regim fascist elaborat de Aristotle A. Kallis?


Rezumînd toate teoriile dezvoltate de teoreticienii amintiţi, se poate concluziona, fără echivoc, că Mişcarea Legionară este un tip de grupare politic radicală, ce drenează în interiorul ei curente ideologice provenite din cultura politică anterioară, fără a deveni, prin aceasta, dependentă absolut de contextul existent. Mişcarea Legionară, asemenea fascismelor europene, fie a celor clasice, fie a celor de tip marginal, dezvoltă o „filozofie culturală“ în care pot fi recognoscibile artefracte ale ideologiilor de secol XIX, dar care dezvoltă imperativ şi exponenţial componente revoluţionare, atît în practica politică, cît şi în corpusul teoretic. Ideologia fascistă, în cazul Mişcării Legionare, devine un vehicul de mobilizare şi un sediment cu valoare autonomă, care generează specificitate structurii politice. Legiunea dezvoltă toate componentele „religiei politice“, ca formulă sui-generis de compensaţie violentă la erodarea religiozităţii clasice, ca manieră de substituire a practicii religioase, a riturilor şi comportamentelor creştine consacrate. Reconfigurarea, de multe ori „ilicită“, a dimensiunii religioase oficiale, este completată de voinţa revoluţionară orientată nu atît spre exaltarea romantică a trecutului, cît spre construcţia utopiei şi ucroniei totalitare. Revoluţionarismul de tip fascist este unul autentic. El propune şi militează violent construcţia omului nou, refuzînd modernitatea existentă, evaluată ca „degenerată“, azvîrlindu-se într-o postmodernitate legată indistinct de un Ev Mediu asumat ideologic.

Mişcarea Legionară este o formă clasică de fascism, prin expunerea violent angajată a unui filozofii politice idealiste, vitaliste şi voluntariste, fundamental orientate spre construcţia unei culturi seculare, autodeterminate şi moderne. Mişcarea Legionară poate fi definită şi în termenii negativi ai antiliberalismului, anticomunismului şi anticonservatorismului; ea promovează mobilizarea de masă, şi prin militarizarea relaţiilor politice, cu vocaţia de a construi un partid-miliţie de masă; Mişcarea Legionară dezvoltă estetica politică comună fascismelor, reprezentînd o valorizare antropologică a principiilor masculinităţii şi a viziunii „organice“ asupra societăţii. Fascismul şi, implicit, Mişcarea Legionară se autoproclamă deschis ca o religie politică, ce afirmă primatul credinţei şi al mitului în politica militantă şi apelează fără ezitare la iraţionalitate, ca mijloc politic al mobilizării prin forţă. Mişcarea Legionară introduce, ca practică politică persistentă, „gîndirea mitică“, afirmînd, fără echivoc, că această gîndire este singura formă de conştiinţă colectivă posibil sustenabilă pentru mase, consacră figura liderului charismatic, instituie o liturghie politică pentru celebrarea deificării statului şi cultul conducătorului.


Direcţiile de studiu demarate de specialiştii amintiţi s-au clasicizat în sensul conturării unui consens asupra principalelor paradigme asupra fascismului; desigur, şantiere noi de lucru pot fi conturate în sensul interogării mai accentuate a psihologiilor populare ale acceptării (şi refuzului) autoritarismului şi totalitarismului de tip fascist (analizate, pînă acum, mai consecvent de către Ian Kershaw, dar, mai semnificativ, a trăsăturilor stîngiste din practica şi ideologia fascismului – A.J. Gregor nefiind reţinut cu nici un text revelatoriu). Deşi referinţe asupra dimensiunii de stînga a fascismelor, ca revoltă împotriva establishmentului capitalist, nu lipsesc din bibliografia academică a fascismului şi nazismului, totuşi abia acum se deschid noi şantiere cognitive în vederea configurării unor răspunsuri la această interogaţie: nu este fascismul, mai mult decît o formă de ultranaţionalism palingenetic, o revoluţie postmodernă împotriva modernităţii „degenerate“ sau o religie seculară totalitară, mai curînd un camuflaj al revoltei populare anticapitaliste, antisistemice? Nu ar fi vorba de o reîntoarcere la formele absurde ale „hermeneuticii“ ideologice, de cazarmă, din anii stalinismului, cît căutarea unui nou consens, care să-l completeze pe ce-l dorit şi invocat de Roger Griffin.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Re: Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

Mesaj Scris de Admin 19.03.11 10:54

Sunt britanicii obsedaţi de nazism?
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Scandal la ONU: Glorificarea nazismului, motiv de dispută în

Mesaj Scris de Admin 23.11.10 7:48

Scandal la ONU: Glorificarea nazismului, motiv de dispută între Rusia şi SUA
http://www.historia.ro/exclusiv_web/actualitate/articol/scandal-onu-glorificarea-nazismului-motiv-disputa-rusia-sua
Rusia este uimită de faptul că SUA nu au susţinut rezoluţia ce condamnă glorificarea nazismului, prezentată de Moscova Adunării generale a ONU, relatează RIA Novosti.
Proiectul de rezoluţie ce condamnă glorificarea nazismului, inclusiv a foştilor membri ai Waffen SS, precum şi profanarea monumentelor dedicate combatanţilor antifascişti, a fost adoptată marţi de Comisia pe chestiuni sociale şi culturale din Adunare. 118 delegaţii au votat pentru, 55 (printre care toate membrele UE, Ucraina, R. Moldova şi Georgia) s-au abţinut. SUA au votat împotrivă.
"Regretăm şi suntem uimiţi că SUA sunt singura ţară care s-a opus acestui document şi asta pentru a patrulea an consecutiv. La fel şi pentru toate ţările care s-au abţinut. Poziţia Ucrainei este şi ea regretabilă", potrivit Minsterului rus de Externe.
Este simbolic faptul că rezoluţia a fost adoptată la 65 de ani de la victoria din Al Doilea Război Mondial.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Re: Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

Mesaj Scris de Admin 17.11.10 7:29

Arta interzisă de nazişti iese la lumină
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Re: Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

Mesaj Scris de Admin 15.11.10 8:52

Cum a ajuns ex-şeful Gestapo la Bucureşti colaborator CIAUn raport secret al Departamentului american al Justiţiei, obţinut de New York Times, arată că spionajul american a protejat criminali de război nazişti pentru că erau utili intereselor SUA. Printre ei, Otto von Bolschwing, fostul şef Gestapo la Bucureşti.

Potrivit documentului de 600 de pagini, care detaliază activitatea de peste 30 de ani a Biroului de Investigaţii Speciale (OSI) - un organism din cadrul Departamentului de Justiţie al SUA, însărcinat cu deportarea naziştilor ascunşi în SUA -, CIA şi o serie de oficiali ai guvernului au creat în mod activ un refugiu pentru criminali de război nazişti, pentru că informaţiile secrete sau competenţele lor ştiinţifice puteau fi utile intereselor americane. Dat publicităţii într-o formă puternic cenzurată în 2006, raportul obţinut în in­te­gralitate de NYT detaliază co­laborarea oficialilor SUA cu foşti nazişti, aşa cum a fost ea documentată de juriştii şi istoricii OSI, în cei peste 30 de ani de activitate ai Biroului (OSI a fost oficial desfiinţat anul acesta, atribuţiile lui fiind preluate de o altă unitate a Departamentului de Justiţie). „America, cea care se mândrea a fi un refugiu pentru cei persecutaţi, a devenit - într-o mai mică măsură - şi un refugiu pentru persecutori", afirmă raportul.
Chiar dacă, potrivit documentului, cifra de 10.000 de foşti nazişti care au ajuns în SUA după război - larg vehiculată în mediile istorice şi jurnalistice - este exagerată, o serie de criminali de război au primit permisiunea de a intra în Statele Unite şi chiar au beneficiat de protecţia CIA, cu toate că Guvernul SUA ştia foarte bine care era trecutul lor. Unul dintre aceştia a fost Otto von Bolschwing, fostul şef al Gestapo la Bucureşti, care, deşi căzut în dizgaţie pentru sus­ţinerea rebeliunii legionare din 1941, reuşeşte, după război, să intre în reţeaua lui Reinhard Gehlen - şeful informaţiilor militare al lui Hitler pe frontul de est, recrutat după război de SUA pentru a spiona URSS. Reţeaua creată de Gehlen a format ulterior coloana vertebrală a viitorului serviciu de informaţii vest-german, pe care Gehlen l-a condus din 1956 până în 1968. Von Bolschwing nu va face parte din acesta, pentru că, aşa cum arată raportul publicat de NYT, în 1954, el primea deja ajutorul CIA pe teritoriul SUA. Ulterior, CIA l-a angajat pe Bolschwing, cu toate că îi cunoştea trecutul - raportul secret al activităţii OSI detaliază inclusiv strategiile de comunicare pe care oficialii CIA le evaluau pentru eventualitatea în care actualul colaborator ar fi fost descoperit ca fost nazist.
Considerat un apropiat al lui Adolf Eichman, artizanul „so­lu­ţiei finale", Bolschwing a fost depistat de OSI în 1981, iar Departamentul de Justiţie a încercat să îl deporteze. Demersurile justiţiei SUA nu au putut fi însă finalizate. În 1982, von Bolschwing moare într-un spital din Sacramento California, după ce în timpul investigaţiilor renunţase voluntar la cetăţenia americană, conform necrologului său apărut tot în NYT, în martie 1982. Pe lângă cazul lui von Bolschwing, extrasele alese de NYT din raportul OSI, detaliază şi parcursul lui Arthur L. Rudolph, savant în domeniul construcţiei de rachete, care, transferat după război în SUA, devine „părintele" rachetei Saturn V - vectorul de lansare spaţială al NASA din 1967 până în 1973. Oficialii CIA ştiau foarte bine că Rudolph par­ti­cipase direct la exploatarea pri­zonieri­lor ruşi, francezi şi po­lonezi, la Mittelwerk fabrica de rachete se­cretă a lui Hitler. Mai mult, la dosar se află o notă din 1949 în care chiar adjunctul secretarului Justiţiei cerea Oficialului de Imigraţie să-l lase pe Rudolph să se întoarcă în SUA din Mexic, pentru că oprirea lui „ar fi în detrimentul interesului naţional".
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Raport: Naziştii au găsit un "adăpost sigur" în SUA, după ră

Mesaj Scris de Admin 15.11.10 5:59

Raport: Naziştii au găsit un "adăpost sigur" în SUA, după război

Oficiali americani din domeniul serviciilor secrete au creat în SUA un "paradis sigur" pentru nazişti şi colaboratori ai lor, după al Doilea Război Mondial, potrivit unui raport secret al Guvenului, citat de New York Times.
Raportul de 400 de pagini, pe care Departamentul de Justiţie a încercat să-l ţină secret timp de patru ani, prezintă noi dovezi despre circa 24 de cazuri ale unor nazişti cunoscuţi, în ultimii 30 de ani.În document sunt prezentate detalii despre conflictele, uneori ascunse, cu alte state asupra unor criminali de război, în ţară şi în străinătate, dar şi despre succesele şi eşecurile unei echipe de avocaţi, istorici şi anchetatori ai Biroului pentru Investigaţii Speciale (OSI), creat în 1979 pentru deportarea naziştilor, din cadrul Departamentului de Justiţie.


Doctorul Josef Mengele, supranumit "Îngerul Morţii la Auschwitz", este unul dintre persoanjele care apar în raport. Departamentul de Justiţie a păstrat o parte din scalpul acestuia.
În raport mai apar date despre asasinarea unui soldat Wafen SS, la New Jersey, de către un comitet de vigilenţă, dar şi identificarea eronată, de către Guvern, a unui gardian al lagărului de concentrare de la Treblinka, cunoscut ca Ivan cel Groaznic.
Potrivit New York Times, cele mai "condamnabile dezvăluiri" sunt analizele recrutării unor imigranţi nazişti de către Agenţia Centrală de Informaţii (CIA). Utilizarea de către CIA a unor nazişti, în scopul unor operaţiuni postbelice, a mai fost fost semnalată de experţi şi rapoarte guvernamentale anterioare. Acest raport arată însă "nivelul complicităţii americane şi înşelăciunii în asemenea operaţiuni".
Vorbind despre "colaborarea administraţiei cu persecutorii", raportul precizează că anchetatorii OSI au aflat că unora dintre nazişti li s-a "oferit cu bună ştiinţă intrarea" în SUA, deşi oficialităţile ştiau cine sunt. "America, cea care se laudă cu faptul că este un paradis sigur pentru persecutaţi, a devenit, într-o oarecare măsură, un paradis sigur şi pentru persecutori", se arată în raport.
Potrivit sursei, numărul naziştilor care au ajuns în SUA a fost "cu siguranţă" mult mai mic de 10.000, o cifră citată des de oficiali guvernamentali.
Printre cei care au ajuns în Statele Unite se numără şi Otto Von Bolschwing, un fost asociat al lui Adolph Eichmann, care a lucrat pentru CIA în SUA, sau savantul nazist Arthur L. Rudolph, care a condus fabrica de muniţie Mittelwerk şi care a ajuns să lucreaze pentru NASA.
Departamentul de Justiţie a refuzat să facă raportul public din 2006, însă în urmă cu o lună, după ameninţarea cu un proces, a oferit o versiune cenzurată unui grup privat de cercetare. New York Times afirmă că a obţinut versiunea completă.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Iona Lazăr: Nazismul și violența extremă - tolerate cu senin

Mesaj Scris de Admin 07.11.10 15:48

Iona Lazăr: Nazismul și violența extremă - tolerate cu seninătate la şcoala generală „Şt .O. Iosif” din Rupea (România)



Aşa, de la distanţă pare un copil ca toţi ceilalţi... Cam zurbagiu, n-are prea mare drag de carte....
Totul până te apropii... Braţele până la umeri îi sunt desenate cu zvastici şi semnul atât de urât – fulgerele săgetate ale SS-ului. Parcă nici freza nu-i ceea ce trebuie. Încleiată de gel, imită frizura lui Hitler.
Dacă îl asculţi, vorbeşte despre mein Fuhrer, nazism, supremaţia rasei ariene, despre genialitatea şi vizionarismul celui care a fost la un pas de a distruge omenirea....
Dintre profesorii care-i văd caietele inscripţionate cu zvastici şi totenkopf, care citesc sloganurile naţionaliste şi care ar trebui să stopeze nebunia aceasta, numai unul are o reacţie. Cel de fizică. Omul încearcă din când în când să aducă niscai lumină în capul ipochimenului şi-i explică blând, cam ce-a însemnat plaga nazistă.
Diriginta, nevastă de popă, îi ia apărarea cu îngăduinţă, mizând creştineşte pe vârsta care le va domoli chipurile pe toate. Nu ţine cont că anumite năravuri inoculate în pruncie, se potenţează cu trecerea timpului.
Îi ia apărarea de trei ani de zile de când – spre nefericirea mea – am ajuns să-l cunosc pe micul monstru.
Libarca nazistă, îşi omoară plicticosul timp petrecut într-o instituţie de educaţie a statului român, încercând să aplice principiile epurării etnico-rasiale. Mai precis, victima lui predilectă este fiul meu, care este hipotrofic, lipsit de memorie şi cu înţelegere cam puţintică.
De trei ani de zile îl terorizează, îl bate sistematic, îi rupe hainele şi-i spurcă mâncarea, il batjocoreşte şi-l umileşte într-o manieră revoltătoare. Revoltătoare numai pentru mine se pare, căci diriginta-preoteasă, femeie cu frica lui Dumnezeu, înţelege să treacă graţios peste evenimente.
Totul a culminat cu ziua de luni 18 octombrie, când în timpul orei de sport, oră în care se presupune că era sub directa supraveghere a unui cadru didactic, jivina de care povestesc, în cârdăşie cu un alt amic de la o clasă paralelă, l-au târât de pe terenul de sport pe copilul meu şi l-au suit două etaje mai sus, în sala de clasă goală la acea oră (11 ziua), lovindu-l cu sălbăticie şi dezbrăcându-l complet, adresându-i vorbe irepetabile între oameni civilizaţi.
Desigur, am urmat calea legală. M-am plâns dirigintei, care desigur îl găseşte culpabil pe „inadaptabilul” meu copil şi directorului, care m-a asgurat că vor fi luate măsurile de rigoare permise de regulament.
Regulamentul permite exmatricularea aş zice eu, după mintea mea. Dar se pare că singurele măsuri pe care direcţiunea a considerat necesar să le ia, a fost să-i trimită pe ambii – agresor şi victimă – la consiliere psihologică.
Mama ticălosului, la rândul ei, a venit la şcoală şi în loc să ceară scuze profunde pentru nenorocirea pe care a cauzat-o odrasla ei, a găsit de cuviinţă să-mi ameninţe la rândul ei copilul.
Diriginta, în particular, m-a informat că mai bine ar fi să las lucrurile să treacă de la sine, căci chiar dacă iau măsuri drastice şi mă adresez poliţiei sau justiţiei, presei sau mai ştiu eu cui m-ar tăia capul, fiul meu are să rămână în şcoala aceea, iar cadrele didactice au să aibă grijă să-i facă viaţa imposibilă.
Ce-mi rămâne de făcut??
Citește
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Neonazistii, verificati de politia germana

Mesaj Scris de Admin 08.09.10 16:07

Neonazistii, verificati de politia germana
Ministerul de Interne german a inceput verificarea neonazistilor.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty "Rasismul începe de la vârf"

Mesaj Scris de Admin 04.08.10 15:30

"Rasismul începe de la vârf"
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Violenta rasiala in Europa creste alarmant

Mesaj Scris de Admin 09.07.10 18:42

Violenta rasiala in Europa creste alarmant
Rasismul impotriva negrilor persista, musulmanii sunt in continuare discriminati, iar romii sunt supusi excluziunii sociale.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Fascism

Mesaj Scris de Admin 13.06.10 19:48

Fascism
  • Fascismul a fost o mişcare politică italiană, înfiinţată de Benito Mussolini în 1919, dominând conducerea Italiei între 1922-1945.
  • Socialist şi director al ziarului „Avanti!”, dar aflându-se în relaţii proaste cu partidul, în privinţa intervenţiei în Primul Război Mondial, Mussolini a înfiinţat Fasciile Italiene de Luptă la Milano, în martie 1919, împreună cu un grup de intervenţionişti revoluţionari, foşti combatanti, republicani şi anarhosindicalişti.
  • Manifestul noului grup viza o politică externă „dinamică”, în contrast cu „puterile plutocratice”, alături de idei de reînnoire socială totală.
  • Fascismul revoluţionar de la începuturi se transformă, în contextul discuţiilor despre „victoria mutilată”, într-o formaţiune angajată în restabilirea ordinii sociale tulburate de subversiunea socialistă: s-a afirmat astfel un fascism agrar, finanţat de proprietarii de pământ, bazat pe echipe de acţiune, care puneau la cale expediţii de pedepsire împotriva oranizaţiilor politice sindicale şi a cooperativelor socialiste şi populare.
  • Statul liberal încearcă să canalizeze într-o formulă constituţională mişcarea fascistă, în speranţa că-i va frâna manifestările violente şi-i va stăpâni accesele de rebeliune.
  • În 1921, la congresul de la Roma, mişcarea fascistă număra 2200 de fascii şi peste 300.000 de membrii, transformându-se în Partidul Naţional Fascist.
  • La Congresul de la Neapole, din octombrie 1922, s-a luat hotărârea acţiunii şi decizia privind marşul asupra Romei al organizaţiilor fasciste pentru a cere preluarea puterii.
  • Presiunea exercitată de mişcarea fascistă asupra instituţiilor s-a concretizat prin numirea lui Mussolini în fruntea guvernului, pe 30 octombrie 1922.
  • Începutul preluării puterii este reprezentat de formarea unui guvern de coaliţie cu populari, naţionalişti, democrat-socialişti, dar şi independenţi, ceea ce a lăsat imaginea unui guvern echilibrat.
  • În 1923, PNF s-a unit cu partidele naţionaliste, creîndu-se o forţă poliţienească de partid, prin transformarea organizaţiilor fasciste de acţiune în Miliţia voluntarăpentru Securitate Naţională.
  • Admin
    Admin
    Admin

    Numarul mesajelor : 135929
    Data de inscriere : 15/12/2005

    https://talusa1946.forumgratuit.ro

    Sus In jos

    Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Un francez din şapte este rasist

    Mesaj Scris de Admin 01.06.10 18:44

    Un francez din şapte este rasist
    Admin
    Admin
    Admin

    Numarul mesajelor : 135929
    Data de inscriere : 15/12/2005

    https://talusa1946.forumgratuit.ro

    Sus In jos

    Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Barbara Rosenkranz, candidata nazisă la preşedinţia Austriei

    Mesaj Scris de Admin 26.04.10 15:51

    Barbara Rosenkranz, candidata nazisă la preşedinţia Austriei

    Opoziţia de la Viena a cerut ca Rosenkranz, numită de criticii săi "Mama Reich-ului", să fie judecată pentru promovarea şi apărarea crimelor naziste, în condiţiile în care declaraţiile care glorifică regimul nazist sunt ilegale în Austria şi în Germania.



    La alegerile prezidenţiale de duminică din Austria, Barbara Rosenkranz, apare într-o înregistrare video difuzată pe YouTube intonând un cântec care a fost imnul neoficial al trupelor naziste SS, relatează Daily Mail .

    Imnul nazist 'Wenn alle untreu werden' a fost cântat de Barbara Rosenkranz la un festival care a avut în Austria în iunie 2008, fiind dat publicităţii recent de presa austriacă.
    După difuzarea înregistrării, opoziţia de la Viena a cerut ca Rosenkranz, numită de criticii săi "Mama Reich-ului", să fie judecată pentru promovarea şi apărarea crimelor naziste, în condiţiile în care declaraţiile care glorifică regimul nazist sunt ilegale în Austria şi în Germania.
    În replică, Rosenkranz, mama a zece copii, s-a plâns că "orice femeie de moravuri uşoare este lăudată în presă, în timp ce mamele sunt invizibile".

    Barbara Rosenkranz candidează la alegerile prezidenţiale de duminică din Austria. Ea ar putea obţine între 12 şi 20% din voturile alegătorilor, în timp ce actualul preşedinte Heinz Fischer va câştiga mai mult ca sigur un al doilea mandat, fiind creditat cu 70 sau 80% din voturi.
    Rosenkranz a fost singurul parlamentar din cei 183 ai Austriei care a votat împotriva Tratatului de la Lisabona în 2005.
    Barbara Rosenkranz, în vârstă de 51 de ani, mamă a 10 copii, este un personaj controversat. Ea este căsătorită cu un bărbat care a făcut parte dintr-un partid de extremă-dreapta interzis şi a criticat legea strictă antinazistă din Austria, cunoscută drept Verbotsgesetz.
    Admin
    Admin
    Admin

    Numarul mesajelor : 135929
    Data de inscriere : 15/12/2005

    https://talusa1946.forumgratuit.ro

    Sus In jos

    Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Extrema dreapta in Germania

    Mesaj Scris de Admin 28.03.10 19:27

    Extrema dreapta in Germania

    Statisticile privind actele de violenta cu motivatie xenofoba sunt de ani de zile alarmante in Germania, iar anul acesta se estimeaza ca numarul lor va ajunge la 20 de mii de cazuri.
    Bilantul pe 2009 nu este inca gata, dar se asteapta ca acesta sa contina in jur de 20.000 de cazuri, la fel ca in 2008. Aceasta reprezinta o crestere cu 100 la suta fata de anul 2001, relateaza Deutsche Welle.
    Numele formatiunii este pasnic: Partidul National Democrat al Germaniei, prescurtat NPD. telurile sale sunt insa periculoase. NPD incita la ura impotriva strainilor si evreilor, cu un succes din ce in ce mai mare in randul adolescentilor si tinerilor. Daca scolarii cu varste sub 18 ani ar fi avut voie sa participe la alegerile generale din Germania de anul trecut, NPD ar fi obtinut, potrivit sondajelor, 4,2 la suta din voturi.
    Simpatizantii formatiunii de extrema dreapta se inmultesc. Numai la alegerile comunale din 2009, formatiunea a castigat 100 de mandate in plus, astfel ca are acum in consiliile locale, la nivel federal, aproximativ 300 de reprezentanti.
    Cea mai ingrijoratoare statistica este insa aceea care arata ca, de la reunificarea tarii, in 1990, aproximativ 150 de oameni au fost ucisi de simpatizanti ai extremei drepte.
    Pur statistic, in Germania este comis la fiecare 26 de minute un delict cu motivatie de extrema dreapta.
    Admin
    Admin
    Admin

    Numarul mesajelor : 135929
    Data de inscriere : 15/12/2005

    https://talusa1946.forumgratuit.ro

    Sus In jos

    Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Austria: Legea antinazism, contestata de o candidata a extre

    Mesaj Scris de Admin 08.03.10 16:18

    Austria: Legea antinazism, contestata de o candidata a extremei-drepteO candidata a extremei-drepte la alegerile prezidentiale din Austria contesta legea care interzice partidul nazist.
    Admin
    Admin
    Admin

    Numarul mesajelor : 135929
    Data de inscriere : 15/12/2005

    https://talusa1946.forumgratuit.ro

    Sus In jos

    Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Între ultranaţionalism şi deznaţionalizare

    Mesaj Scris de Admin 07.03.10 15:42

    Între ultranaţionalism şi deznaţionalizare

    Ubi bene, ibi patria, unde e bine, acolo este patria pare a fi un reper, dar nu întotdeauna respectat, din fericire. De ce, din fericire va spune cineva. Marile migraţii ale popoarelor nu s-au încheiat. Europa a primit zeci de milioane de imigranţi din Asia, Africa. Se repetă, poate istoria SUA, în secolul nostru? Neo-fascismul, extremismul naţionalist turbează. Totodată, naţionalismul atât extremist , cât şi moderat-liberal abia acum se consolidează în ţările în curs de dezvoltare. Marx preconiza dispariţia naţiunilor. Lenin şi, în special Stalin, la fel şi conducătorii din ţările socialiste au înţeles că naţiunea trebuie să se confunde cu statul, cu voia sau fără voia minorităţilor. Ruşii, în URSS, bulgarii în Bulgaria, sârbii în Iugoslavia, chinezii „han” în China, au trecut la impunerea culturii şi limbii majoritarilor.

    O cultură impusă nu este cultură. Ea este respinsă sau asimilată fără nici un sentiment. De aceea unii minoritari au plecat treptat în alte zări. În România, evreii, saşii, şvabii, la înţelegere cu proprii lideri şi cu conducătorii comunişti au pornit spre patria strămoşilor. Dar se uită că România era şi este una dintre ţările cu nivel economic scăzut , în Europa, cu o tradiţie democratică „subţire”, cu o cultură încă în evoluţie spre ceva propriu şi original, astfel că emigraţia se explică nu numai prin dorul de patria strămoşilor, dar şi prin aspectele socio-economice, culturale menţionate. Dovada este şi plecarea multor români după 1989. Este dreptul oricărui om să-şi aleagă ţara sau ţările unde doreşte să locuiască. M-am mirat, totuşi, când un om învăţat, poet a spus că el nu se emoţionează când aude imnul Statului Israel „Hatikva”. Eu, evreu diasporean, locuitor în România din 1945, mă emoţionez la auzul frumosului imn, inspirat dintr-un cântec românesc, preluat de Smetana în poemul simfonic „Vltava”. Doi fraţi ai mamei s-au aflat printre făuritorii Statului Israel şi mă mândresc cu ei, deşi eu nu am nici un merit.

    Nu i-aş da lui Marx dreptate, cu dispariţia naţiunilor. Nu cred nici în pan-europenizare sau pan-americanizare, deşi am vizitat şi Europa de Vest şi SUA, admir civilizaţia occidentală. Dar nu cred că cei din spatele nostru, privind cu faţa la Apus au aceeaşi părere cu pan-europenii şi pan-americanii. Limba engleză s-a extins pe toate continentele, este un pas bun spre comunicare. Aceasta nu înseamnă că ruşii, chinezii, japonezii, indienii, indochinezii, ş.a., ca să nu spun de afericani vor renunţa la tradiţiile lor. Civilizaţia le-a adus multe daruri, dar şi mult rezidiu, de care nu au nevoie. Evreii sunt poporul care asimilează cel mai uşor noul. Nu o spun cu patimă naţionalistă. Dar nu cred că este cazul să spunem că nu ne mai interesează trecutul cultura, tradiţia culturală şi chiar religioasă. Mă doare când un tânăr evreu îmi spune că pentru el Holocaustul nu mai înseamnă nimic. Un conaţional m-a întrebat, fără răutate, ce ar fi să dispară evreii ca entitate etnică. M-am întristat, nu i-am răspuns, m-am gândit, înainte de toate la Ahmadinedjad, la terorismul islamic.

    . Chinezii, de la Mao citire, au o vorbă frumoasă – să înflorească toate florile. De ce Imperiul otoman a rezistat cinci secole în Europa?. Pentru că au fost respectate tradiţiile minorităţilor, nu au fost distruse. De ce s-a destrămat URSS? Nu numai din motive economice. Naţiunile şi-au spus cuvântul. Nu prea cred în ştiinţa viitorului. Poate că sunt ignorant, conservator. Uniformizarea, modernizarea care sacrifică specificitatea nu mă încântă. Artiştii, alţi creatori au nevoie de un mediu familiar. Desigur, ştiinţa şi tehnologia nu au amprentă naţională. Dar nu trăim numai cu tehnologia şi cu ştiinţele exacte. Limba, muzica, artele în genere dau culoare florilor de care vorbea vicleanul Mao. Românii se lamentează că nu sunt cunoscuţi în lume, sunt -. dar vor fi mai cunoscuţi când valorile vor fi cultivate mai atent în propria ţară. Plecarea evreilor, ca şi a saşilor, desigur a adus pierderi ireparabile României, comparabile cu izgonirea evreilor din Spania , în 1492. În ciuda unei istorii tragice a evreilor în Germania, Ungaria, România, noi nu putem vorbi de un antisemitism visceral, astfel am oferi argumente chiar adversrilor democraţiei. Închei cu o singură concluzie de ordin personal. Reiau ce a spus regretatul Zigu Ornea despre sine – „ evreu de la Frumuşica, patria fiind limba română”. Regret că în tinereţe nu am plecat în Israel, sunt mândru că sunt evreu, nu am ascuns niciodată, cu orice risc, mă interesează în cel mai înalt grad soarta Israelului, nu pot accepta niciodată antisionismul, dar patria mea este limba şi literatura română. În ea m-am format. De aceea, nu spun ubi bene, ibi patria, casa mea este, cum-necum, aici. Aşa cum nu am dreptul să-i judec pe cei care au plecat. Nici cei care au plecat, nu au dreptul să mă judece că am rămas. BORIS MARIAN MEHR
    Admin
    Admin
    Admin

    Numarul mesajelor : 135929
    Data de inscriere : 15/12/2005

    https://talusa1946.forumgratuit.ro

    Sus In jos

    Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Radacinile secrete ale fascismului

    Mesaj Scris de Admin 28.02.10 15:55


    Radacinile secrete ale fascismului

    Politologii sunt de acord ca spectrul politic se extinde de la comunism, aflat la extrema stanga a acestuia, la fascism, aflat la extrema dreapta, la mijloc gasindu-se doctrinele democratice. Nimeni nu contesta astazi – poate cu exceptia fanaticilor din ambele tabere – ca atat comunismul cat si fascismul inseamna, in ultima instanta, tiranie. Nici un stat comunist din istorie nu a evoluat vreodata in promisa „societate fara clasa, unde toti sunt egali”. Exemplul cel mai concludent asupra a ce poate declansa comunismul il reprezinta astazi Coreea de Nord, transformata intr-un imens lagar de concentrare, condus de o veritabila monarhie comunista ereditara. Regimurile fasciste de la inceputul secolului trecut au avut acelasi caracter dictatorial. Dar se cuvine sa ne intrebam: a fost oare fascismul o inventie a ultimelor secole, asa cum sunt convinsi majoritatea oamenilor, sau el are radacini mult mai vechi, ce se pierd in negura istoriei?
    Hiloti si untermensch
    Dupa cum se stie, fascismul ca atare a fost infiintat in Italia, de Benito Mussolini. Departe de a fi un extremist de dreapta, acesta era, ca si tatal sau, un inflacarat socialist, care pleda, in tinerete, pentru revolutia comunista si era fascinat de Lenin! Faptul ca mai tarziu va deveni un dusman inflacarat al bolsevismului poate fi explicat doar prin ura sa fata de evreii care, considera Mussolini, „confiscasera” revolutia proletariatului rus. Venit la putere, el a pus bazele unei economii socialiste, impunand controlul partidului-stat asupra unor mari sectoare economice si facand investitii publice masive, mai ales in infrastructura.
    Pe de alta parte, a controlat total media, i-a intemnitat pe dizidenti si a atras Italia intr-un razboi distrugator. Mussolini se mandrea cu ascendenta sa romana facandu-si un scop in sine din reinvierea Imperiului Roman, incercand sa cucereasca colonii in Africa si Europa. De fapt, spun istoricii, nu in fasciile romane trebuie cautata originea fascismului, ci mult mai jos, pe scara istoriei. S-a remarcat de pilda ca descrierea facuta de Platon Atlantidei, in ultimele ei stadii, seamana izbitor cu cea a unui imperiu fascist. Dar Sparta a cunoscut inca si mai multe elemente fasciste. De pe la 650 i.Hr., ea a devenit puterea militara dominanta in Pelopones. Era, practic, o dictatura regala care nici macar nu incerca sa ascunda aparentele.
    Doar 20% din populatie era formata din cetateni, restul fiind sclavi (hiloti) si mestesugari. Daca acestia din urma erau mai bine tratati, sclavii erau cu nimic mai prejos decat acei untermensch – rasa inferioara, desconsiderata de Hitler. Ei erau umiliti, batuti si chiar ucisi de spartani, fara ca acestia sa fie trasi la raspundere pentru crime. Copiii considerati „inapti” erau ucisi imediat dupa nastere – iata un prim exemplu de eugenism si de control al populatiei. Ca mai tarziu in Hitlerjugend, toti baietii mai mari de 7 ani erau incredintati statului, care, printr-o educatie extrem de dura, trebuia sa faca din ei razboinici de temut. La absolvirea „cursului”, fiecare tanar spartan isi dovedea competenta ucigand un hilot. Nu-i de mirare ca societatea spartana va fi, ulterior, mult admirata de nazisti si fascisti.
    Dictatura lui Savonarola
    Urgia mongola poate fi considerata o prefigurare a celei naziste, cu singura exceptie ca lebensraum – „spatiul vital” invocat de Hitler era cautat de mongoli nu in est, ci in vest. Organizarea lor militara, accentul pus pe forta, educatia dura data copiilor, meniti sa fie doar razboinici si nimic altceva, dispretul fata de alte neamuri si mai ales cruzimea cu care au actionat sunt tot atatea motive sa-i consideram pe mongoli precursori ai fascismului. Desigur, privind din perspectiva actuala, macelurile comise de hoardele lui Genghis Han si ale urmasilor sai par astazi minore, in comparatie cu cele ale fascistilor. Dar ideea care i-a calauzit a fost aceeasi: exterminarea totala a oamenilor care erau de alta credinta sau rasa cu a lor.
    Dispretuind total cultura, mongolii nu se bazau decat pe forta si dorinta lor de a avea un imperiu intins pana la „marea cea mare de la Apus” – Oceanul Atlantic, de altfel limita lumii cunoscute, isi are ecou in vointa lui Hitler si a acolitilor sai de a stapani planeta si a impune superioritatea „omului nou”, arian. In Evul Mediu au existat numeroase tentative de instaurare a unui regim „perfect”, menit sa aduca bunastarea generala dar fiecare tentativa a esuat lamentabil. Cel mai cunoscut exemplu este al lui Savonarola, calugarul dominican care, desi crestin, s-a comportat cu o barbarie rivalizand-o pe cea a nazistilor de mai tarziu. El a instaurat la Florenta un stat fascist in miniatura, in care nimeni nu era sigur de viata lui.
    Fanatismul gruparilor devotate lui Savonarola nu cunostea margini. Il vom regasi, secole mai tarziu, in furia oarba a „batalioanelor de asalt” hitleriste sau in a „camasilor negre” italiene. Copiii erau incurajati sa-si dea in vileag parintii, daca acestia carteau sau unelteau impotriva stapanirii iar micutii au constituit astfel un veritabil Gestapo avant la lettre... In minunatul oras renascentist, cultura era pusa la index iar cartile considerate „periculoase” erau arse in strada, asa cum vor proceda hitleristii, mult mai tarziu.
    Teroarea iacobina
    Chiar si atat de laudata Revolutie franceza de la 1789 a constituit, la un moment dat, un precursor al fascismului. Cauzele acestei miscari trebuie cautate in razboaiele costisitoare duse de Ludovic XIV, Regele Soare, in „era glaciara” in miniatura de la mijlocul secolului XVIII, in reticenta taranilor francezi de a cultiva plante rezistente la frig, precum cartoful si mai ales in taxele impovaratoare, taxe de care nobilimea si Biserica erau scutite. La inceput avand pretentii moderate, revolutia a degenerat odata cu preluarea puterii de catre iacobini.
    Incepand cu 1792 s-a produs cea mai sangeroasa faza a revolutiei. Teroarea s-a instalat pretutindeni iar tribunalele revolutionare judecau si dadeau sentintele capitale intr-un ritm trepidant. Mii de oameni, vinovati sau nu, au cazut victime regimului iacobin. Robespierre, cel mai ilustru reprezentant al acestuia, nutrea conceptii aparent socialiste dar era de fapt un extremist. Pe principiul „cine nu e cu mine e impotriva mea”, Robespierre nu a ezitat sa se rafuiasca si cu fostii lui colegi, asa cum va face Hitler, in „noaptea cutitelor lungi”.
    Unii dintre liderii revolutionari pledau chiar pentru o reducere „stiintifica” a populatiei, dupa modelul invocat de sceleratul Jean Baptiste Carrier, care a masacrat mii de oameni, inclusiv copii. Revoltele taranesti au fost inabusite cu cruzime de regimul dictatorial, zeci de mii de oameni pierzandu-si viata. Un aspect mai putin luat in consideratie il reprezinta ura manifestata atat de revolutionarii francezi, majoritatea atei, cat si de capeteniile fasciste, fata de religie.
    Crestinismul a fost, pentru ambele dictaturi, o amenintare din umbra, de care au cautat sa se debaraseze fie prin teroare – in timpul Revolutiei franceze mii de preoti au fost masacrati, fie prin omisiune: nazistii nu au facut din oprimarea Bisericii crestine o politica in sine, dar au preferat sa treaca total cu vederea peste dogmele religioase consacrate, impunandu-si propria dogma, in care „supraomul” invocat de Nietzsche, era el insusi Dumnezeu. Astfel, barbariile Revolutiei franceze, ca si ideologia sa, au prefigurat atrocitatile masive comise de fascism in secolul XX.
    Admin
    Admin
    Admin

    Numarul mesajelor : 135929
    Data de inscriere : 15/12/2005

    https://talusa1946.forumgratuit.ro

    Sus In jos

    Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Top 10 - Scandaluri si conflicte cu tenta religioa...

    Mesaj Scris de Admin 07.02.10 14:16

    Top 10 - Scandaluri si conflicte cu tenta religioa...
    Oamenii au simtit din cele mai vechi timpuri dorinta de a se raporta si se a se simti in egala masura ocrotiti de ceva Superior, Inefabil si Indescriptibil. Asa se pare ca au luat nastere religiile. Cand insa nebunia , ridicolul, grandomania, mandria, fanatismul si fenomenul sectar si- au dat loc de intalnire pe taramul religiilor lumii, scandalurile si conflictele nu au intarziat sa apara.



    10.Masacrul de la Mountain Meadow (Mormonii)
    Acest masacru a constat in uciderea calatorilor nevinovati dintr-un tren in apropiere de Mountain Meadows in Utah, Statele Unite, la data de 11 Septembrie 1857. Autorul oribilelor crime a fost un grup de credinciosi mormoni carora li s-au alaturat cativa amerindieni din triburile Paiute. Victimele erau emigranti din Arkansas care calatoreau spre California la scurt timp dupa inceperea Razboiului din Utah. Mormonii de pe intinsul intregului teritoriu Utah au inceput lupte impotriva armatei americane pe care o considerau drept forta invadatoare. Initial acestia au dorit sa elimine triburile de amerindieni, dar doi mormoni cu rang inalt in biserica si structurile de conducere mormone, Isaac C. Haight si John D. Lee au conceput un plan in care mormonii deghizati in amerindieni au atacat trenul urmand in final sa dea vina pe nativii Paiute. Emigrantii au ripostat un timp pana au ramas fara munitie, dupa acest episod prdandu-se mormonilor care i-au asigurat ca vor ramane in viata. Cei 120 de emigranti in randurile carora se aflau femei si copii au fost in schimb executati cu sange rece de mormonii care au dorit astfel sa curete regiunea de orice influenta straina sectei lor.


    9. “Miracolul” graului (Martorii lui Iehova)

    Dupa ce o serie de gazete americane au prezentat cazul unei persoane care pretindea ca a descoperit un nou tip de grau cu o productivitate mai mare decat soiurile cunoscute, gruparea Martorilor lui Iehova a crezut ca acesta este un semn de la Dumnezeu insusi care anunta Sfarsitului Lumii. Ca prima reactie, membrii sectei au cumparat o cantitate uriasa din acest grau pe care l-au oferit apoi spre vanzare la preturi exorbitante. Anuntul oficial al organizatiei era urmatorul :
    “Fratele Bohnet ne scrie ca a obtinut graul minune printr-un miracol din cateva boabe care apoi in mod miraculos s-au multiplicat. El doreste sa vanda graul miraculos numai catre cititorii piosi ai Turnului de Veghe (Oficiosul Martorilor lui Iehova) la pretul special de 1$ cateva sute de grame.”
    Bineinteles ca acest grau nu era miraculos de fel, avand in schimb toate caracteristicile unor boabe de grau obisnuite.



    8.Autoflagelarea (Catolicism)
    Practica autoflagelarii a cunoscut o larga raspandire nu doar in cadrul diverselor ordine de calugari si maici din cadrul Bisericii Catolice, ci si pentru multi credinciosi. Si unii si altii credeau ca prin bataile cu biciul pe care si le administrau cel mai adesea singuri pe spate si umeri, isi mai ardeau astfel din pacate. Aceasta credinta a apelat cel mai adesea la bice din piele, lanturi, nuiele spinoase si bice cu bile metalice, toate fiind considerate printre cele mai bune unelte purificatoare pe care adeptul cel prea impovarat de pacate le putea folosi. In cadrul unor practice religioase din Filipine, multi credinciosi accepta sa fie biciuiti in preajma Pastelui Catolic, pentru ca in opinia lor s-ar apropia astfel mai mult de chinurile si trairile Matuitorului.



    7. Povestea Aishei (Islam)
    Aisha este numele celei mai tinere neveste a profetului Mohamed, fondatorul religiei islamice. La Varsta de doar 6 ani Aisha a devenit cea de-a 11 (sau a 13-a, depinde de surse) sotie a profetului Mohamed. In timp ce majoritatea musulmanilor nu vad nimic scandalos in acest aspect, restul non-islamicilor sunt stupefiati de acest fapt istoric. In traditiile islamice se crede ca multe dintre relatarile referitoare la viata si activitatea profetului Mohamed au parvenit prin intermediul Aishei. Tot conform acestor traditii se pare ca Aisha a fost sotia favorita a lui Mohamed.



    6. Fondarea cultului Baptist (Baptism)
    John Smith fondatorul Bisericii Baptiste s-a hotarat intr-o buna zi sa se dezica de insusi cultul creat de el si a decis sa imbratiseze cultul Menonit. In ciuda faptului ca Biserica fondata de el a suprevietuit si chiar si a marit numarul de enoriasi. John Smith si-a petrecut restul vietii incercand sa-si convinga fostii credinciosi sa abandoneze Biserica Baptista si sa i se alature in cadrul congregatiei Menonite.



    5.Cazul Lisa McPherson (Cultul Scientologic)
    Lisa Mc Pherson (10 Februarie 1959 - 5 Decembrie 1995) a fost o membra a comunitatii scientologice care a murit datorita unui embolism pulmonar, in timp ce se afla sub grija Flag Service Organization, o ramura a cultului scientologic. Moartea sa a dus la declansarea unei anchete in urma careia cultul scientologic a fost acuzat de abuz si neglijenta in tratarea unui adult suferind si de asemeni de practicarea medicinei fara licenta. Acuzele asupra cultului scientologic au fost retrase dupa ce o comisie medicala statala a declarat la data de 13 Iunie 2000 ca decesul Lisei a survenit din cauze “necunoscute” sau in urma unui “accident” Un nou proces civil a fost declansat de familia Lisei impotriva cultului scientologic la data de 24 Mai 2004. Procesul continua inca…



    4.Sfarsitul Lumii Reloaded (Martorii lui Iehova)
    Anul 1914 a fost dat ca fiind ultimul an al planetei Pamant de catre secta Martorii Lui Iehova. Ei s-au bazat in acesta falsa profetie pe interpretarile personale ala capitolului 4 din Cartea lui Daniel din Vechiul Testament. Cum anul 1914 a trecut fara sa aduca Armaghedonul dupa el, conducatorii sectei au anuntat credinciosii ca acesta nu a fost decat un test si ca este de datoria lor sa se pregateasca pe viitor. Urmatorul an selectat a fost 1925 care a trecut la randu-i fara ca Armaghedonul sa-i arda pe pacatosi iar Martorii lui Iehova sa purceada glorios spre Ceruri…
    Urmatorul an insarcinat cu infama misiune de a duce Sfarsitul Lumii a fost nevinovatul an 1975. Pentru acesta “profetie” credinciosii iehovisti credeau ca in acest an se implinesc fix 6 000 de ani de la crearea lui Adam, undeva prin apropierea anului 4000 i.e.n. Datorita lipsei de seriozitate a Sfarsitului Lumii, Martorii lui Iehova considera in prezent ca mult asteptatul eveniment va avea loc exact in anul in care se implinesc 6 000 de ani de la crearea Evei, an care, din fericire, nu a fost inca calculat…



    3. Cartea lui Abraham (Mormonii)
    Asa zisa Carte a lui Abraham este considerat de mormoni ca fiind scrisa de catre profetul Abraham cu propria - mana si transmisa strict mormonilor. In anul 1835 fondatorul acestui cult a anuntat ca ingerii i-au trimis textul respectiv scris pe mai multe pergamente. Dupa ce textele au fost copiate si declarate drept cartea de capatai a cultului mormon, manuscrisele respective scrise de ingeri au disparut brusc. Pana in anul 1966 nu s-a mai stiut nimic de ele, in acel an manuscrisele originale fiind descoperite in Muzeul Metropolitan din New York. Dupa o analiza amanuntita manuscrisele respective s-au dovedit a fi niste utentice bucati de papirusuri egiptene ajunse nu se stie cum in posesia fondatorului cultului. Dupa expunerea acestei fraude, un numar mare de mormoni a parasit cultul. Subiectul este si in prezent intens discutat intre membrii cultului mormon.



    2.Despre Evrei si minciunile lor (Luteranism)
    Din nefericire fondatorul protestantismului, Martin Luther a fost printre altele un bigot si un antisemit notoriu. In cea mai faimoasa lucrare a sa referitoare la iudaism scrisa in anul 1543, Martin Luther nu se da in laturi de la ineptii periculoase de genul :
    “ Popor hot si incapatanat, asta sunt ei, in nici un caz evreii nu sunt poporul lui Dumnezeu. Iar mostenirea si legile dupa care traiesc trebuie considerate drept mizerii. Ei sunt plini de excrementele diavolului in care se scalda ca niste porci, iar sinagogile lor sunt locuri ale urii si ale raului”
    Nici chiar Adolf Hitler nu a avut astfel de dizertatii…Teribilele scrieri au servit drept surse de inspiratie si justificari absurde pentru generatii intregi de antisemiti.



    1.Inchizitia (Catolicism)
    Institutia medievala a inchizitiei a fost varful de lance al catolicismului timp de sute de ani. Aparuta in anul 1184 a fost responsabila de zeci de mii de acuzari si executii asupra oricui era banuit de orice forma de erezie sau idee neconforma perceptelor Bisericii Catolice. Primele executii in masa a unor intregi comunitati umane au avut loc atunci cand miscarile Catarilor si Waldenzilor din sudul Frantei si nordul Italiei au fost exterminate. Folosirea pe scara larga a torturii a fost folosita incepand cu anul 1252, cand papa Inocent al IV-lea a autorizat acesta practica sinistra printr-o bula papala intitulata Ad extirpanda. Institutia Inchiztiei este inca activa si in zilele noastre sub numele de Congregatia pentru Doctrina si Credinta. Inainte de a deveni papa, Cardinalul Ratzinger era conducatorul acestei organizatii.
    Admin
    Admin
    Admin

    Numarul mesajelor : 135929
    Data de inscriere : 15/12/2005

    https://talusa1946.forumgratuit.ro

    Sus In jos

    Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism - Pagina 4 Empty Re: Nationalism/Extremism/Totalitarism/Rasism

    Mesaj Scris de Continut sponsorizat


    Continut sponsorizat


    Sus In jos

    Pagina 4 din 16 Înapoi  1, 2, 3, 4, 5 ... 10 ... 16  Urmatorul

    Sus

    - Subiecte similare

     
    Permisiunile acestui forum:
    Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum