Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


SPATIUL COSMIC

Pagina 4 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4

In jos

SPATIUL  COSMIC - Pagina 4 Empty SPATIUL COSMIC

Mesaj Scris de Admin 19.06.09 15:37

Rezumarea primului mesaj :

S-a descoperit un lac pe planeta Marte
Oamenii de ştiinţă americani au descoperit dovezi definitive ale existenţei unui lac pe planeta Marte. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au găsit urmele unui „lac străvechi şi adânc“ pe Marte, descoperire ce ar putea schimba radical concepţia actuală referitoare la „planeta roşie“, potrivit Space.com. Lacul descoperit este vechi de cel puţin trei miliarde de ani, se întindea pe aproape 130 de kilometri pătraţi şi avea mai mult de 450 de metri adâncime, potrivit cercetătorului Gaetano Di Achille, conducătorul studiului realizat de Universitatea din Colorado.
=====
Asa arata lacul si canionul de pe Marte















Sperantele cercetatorilor americani cu privire la existenta vietii pe Marte sunt alimentate de noile descoperiri ale urmelor unui canion si ale unui lac, informeaza Antena 3.
Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Colorado, fotografiile realizate arata ca, in urma cu circa 3,4 miliarde de ani, pe Planeta Rosie ar fi fost un lac ce se intindea pe o suprafata de 207 kilometri, iar adancimea ar fi putut atinge 500 de metri adancime. "Aceasta este prima dovada clara a existentei unui lac pe suprafata planetei Marte. Identificarea liniei tarmului, cumulata cu probe geologice, ne-au permis sa calculam marimea si volumul lacului care se pare ca a existat cu 3,4 miliarde de ani in urma", a precizat cercetatorul Gaetano Di Achille intr-un studiu publicat in cea mai recenta editie a Geophysical Research Letters.
Analiza imaginilor a demonstrat ca apa a sapat canionul, care se deschide apoi intr-o delta, unde se observa depuneri sedimentare. Tocmai in aceasta delta spera cercetatorii sa descopere dovezi ca Marte a fost candva populatade forme de viata. Cercetatorii sprera ca, in conditiile in care "pe Pamant, deltele si lacurile colecteaza si prezerva in conditii excelente dovezile ale formelor de viata care au existat in trecut", este posibil ca acelasi fenomen sa se produca si pe Marte.


Ultima editare efectuata de catre Admin in 16.07.11 17:53, editata de 6 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos


SPATIUL  COSMIC - Pagina 4 Empty De ani de zile, circula zvonul ca americanii n-au pus niciod

Mesaj Scris de Admin 28.06.09 9:50

De ani de zile, circula zvonul ca americanii n-au pus niciodata piciorul pe Luna. Ca a fost o inscenare gigantica, menita sa apere suprematia SUA in Cosmos, pusa la grea incercare de rusi. Dupa ce subiectul paruse sa intre in uitare, recent, cateva fotografii realizate de satelitul japonez Kaguya relanseaza razboiul: intr-adevar, ceva nu este in ordine cu mult mediatizatele misiuni americane Apollo care au facut istorie pe satelitul misterios al Pamantului. ... Citeste tot articolul
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

SPATIUL  COSMIC - Pagina 4 Empty Erupţie vulcanică surprinsă de pe Staţia Spaţială Internaţio

Mesaj Scris de Admin 26.06.09 8:22

Erupţie vulcanică surprinsă de pe Staţia Spaţială Internaţională

Echipa aflată pe Staţia Spaţială Internaţională a surprins pe 12 iunie erupţia spectaculoasă a vulcanului Sarychev Peak, aflat în Pacificul de Nord.
De la distanţa de 354 de kilometri faţă de Pământ, erupţia a fost un adevărat spectacol. Nori sub formî de ciupercă, formaţi din cenuşă, parf şi gaze s-au ridicat până la 10 kilometri deasupra solului. Mai mult, efectul a fost vizibil chiar şi la câteva zile după erupţie, când încă praful, pulberea şi cenuşa planau deasupra vulcanului.
Impresionanta ciupercă s-a format în urma undei de şoc, survenită după explozia iniţială, care a fost foarte puternică.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

SPATIUL  COSMIC - Pagina 4 Empty Doua abordari diferite privind ipoteza extraterestra

Mesaj Scris de Admin 21.06.09 10:42


Doua abordari diferite privind ipoteza extraterestra

Pentru cititorul care a parcurs, fie si partial, episoadele acestui serial dedicat fenomenului OZN ar fi extrem de important sa retina cel putin faptul ca, atunci cand vine vorba de civilizatiile extraterestre, trebuie facuta o distinctie clara între doua abordari, complet diferite: (1)ipoteza extraterestra primitiva, total improbabila, si (2)ipoteza extraterestra largita, cea a supercivilizatiilor, singura realista. Ipoteza extraterestra primitiva considera ca tot ce e „extraterestru” va fi material, în sensul cunoscut de noi, ca reprezentantii unei civilizatii cu care ne-am putea întalni vor fi mai mult sau mai putin de acelasi nivel ca si noi: vor avea înfatisarea si navele cam de tipul celor pe care le vedem în filmele SF, vor comunica prin unde radio etc.
Interesant este ca aceasta ipoteza, desi complet neverosimila, are girul oamenilor de stiinta si al academiilor, si a primit chiar fonduri importante pentru proiecte tip SETI. Singura varianta realista este ipoteza extraterestra largita, pe care am descris-o pe larg în ultimele episoade. Ea apreciaza ca o întalnire cu o civilizatie nepamanteana aflata aproximativ la nivelul nostru este improbabila, dar ca am putea fi monitorizati, în schimb, de supercivilizatii (sau hipercivilizatii), extrem de diferite de tot ce ne-am putea imagina si care se comporta cu totul altfel decat sugereaza productiile SF.
Evident, cu definitia primitiva, larg acceptata, pentru „extraterestru”, multi cercetatori seriosi sunt retinuti sa accepte originea extraterestra a OZN-urilor. Exemplul cel mai tipic este probabil astrofizicianul Jacques Vallée, unul dintre cei mai seriosi investigatori ai fenomenului. El este de parere ca „Ocupantii OZN-urilor, la fel ca si spiridusii celor din vechime, nu sunt extraterestri. Ei sunt locuitorii unei alte realitati”.
Vallée a enuntat patru obiectii principale împotriva ipotezei extraterestre (primitive). Prima obiectie a fost ca sunt raportate prea multe aterizari OZN, pentru a fi nave ale unor exploratori spatiali. Dar daca acceptam – conform celor spuse în capitolele precedente – ca supercivilizatiile ne monitorizeaza de mult, ele ar putea avea baze undeva în imediata apropiere, OZN-urile fiind vehicule pentru distante scurte.
A doua obiectie a lui Vallée era ca OZN-urile au un comportament prea bizar, o fizica inexplicabila fata de tot ce stim. Dar, pentru un locuitor al junglei, si internetul prin satelit poate reprezenta o magie. Si nu trebuie sa uitam – distanta în evolutie dintre o posibila supercivilizatie si noi este de mii de ori mai mare decat dintre noi si locuitorii junglei.
A treia obiectie fusese ca înfatisarea raportata a „entitatilor biologice extraterestre” este mult prea apropiata de cea a oamenilor. Dar o supercivilizatie care ne-ar monitoriza discret putea realiza – de-a lungul mileniilor – din material genetic pamantean, noi rase umane, sau poate chiar bioroboti, care ar putea fi uneori si sacrificati. Aceste rase puteau fi „produse” de pilda în rezervatii sau baze, aflate undeva în afara Pamantului. În acelasi mod noi producem, de pilda, noi varietati de grau din soiurile traditionale.
Uneori – se stie – varietatea perfecta de grau devine sterila sau vulnerabila la noi boli. În aceste cazuri agronomii se vor întoarce la zestrea genetica a speciilor primitive de grau si vor corecta cu ajutorul lor varietatea „perfecta”. Nu cumva omenirea pamanteana ar fi si o „banca de gene”, corespunzatoare speciei umane „salbatice”? O ipoteza de tipul acesta ar putea explica partial istoriile cu experimente reproductive raportate cu ocazia rapirilor OZN, dar si bizarele istorii de hibridare din Biblie, mitologie sau folclor.
O a patra obiectie a lui Jacques Vallée era ca nivelul stiintific si tehnologic aratat de vizitatorii OZN celor rapiti este mult prea apropiat de al nostru. Dar, pe de o parte, rapoartele contin doar ceea ce martorul a înteles, pe de alta parte, ar putea fi vorba de un „embargo” impus chiar de vizitatori, datorita politicii lor de neinterventie, pentru a nu ne distruge originalitatea printr-un contact prematur cu ceea ce stiu ei.
Vallée nu se gandea la supercivilizatii, dar era foarte aproape de aceasta ipoteza atunci cand spunea ca entitatile care ne viziteaza cu OZN-urile au aceeasi origine cu aparitiile religioase, ori cu fiintele de tipul zanelor sau spiridusilor. Dupa el, „fenomenul OZN reprezinta dovada existentei altor dimensiuni, dincolo de spatiu-timp; OZN-urile ar putea sa nu vina din spatiul obisnuit, ci dintr-un multivers care este peste tot în jurul nostru”. Vallée mai adauga ca, desigur, pentru „cei ce tin la pacea mintii lor, cel mai simplu va fi sa nege realitatea tuturor acestor fapte”.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

SPATIUL  COSMIC - Pagina 4 Empty Ochiul românesc din cer

Mesaj Scris de Admin 21.06.09 10:30

Ochiul românesc din cer
Agenţia Spaţială Română a înfiinţat, în cadrul unui proiect de cercetare, un centru de informaţii geospaţiale. Analiştii formaţi la acest centru au fost deja folosiţi de Armată pentru culegerea de informaţii, cu ajutorul sateliţilor, în Irak şi Afganistan. În acelaşi timp, graţie proiectului, şi inundaţiile din anii trecuţi au fost moniCentrul pentru informaţii derivate din date geospaţiale (GEOINT), care a implicat munca a 15 cercetători, a fost dezvoltat în urma unei colaborări dintre Agenţia Spaţială Română, Academia Tehnică Militară, Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Institutul pentru Tehnologii Avansate al Serviciului Român de Informaţii. Proiectul de cercetare a început în anul 2006 şi s-a derulat pe o perioadă de doi ani, după ce a câştigat competiţia a II-a a Programului de Cercetare de Excelenţă. Pentru derularea proiectului s-au cheltuit 400.000 de euro. "Scopul principal al proiectului a fost acela de a continua nişte activităţi care erau începute şi care nu erau suficient consolidate. Am urmărit ca rezultat al cercetării crearea unui model cât mai aproape de unul operaţional, un model care să aibă nişte componente de bază în activitatea de GEOINT, precum software pentru analiza şi procesarea imaginii, soft pentru controlul fluxului de lucru, soft care să îţi permită acces la biblioteci pentru a ajuta activitatea de interpretare şi intelligence până la urmă bazată pe interpretarea imaginii", afirmă Ion Nedelcu, expert al Agenţiei Spaţiale Române.

VRAJITORII. Unul dintre primii paşi ai proiectului a fost cumpărarea unei staţii de recepţie de date satelitare. Apoi, cercetătorii au avut ca obiectiv utilizarea unor resurse existente, precum soft-uri şi dezvoltarea lor, în aşa fel încât pe baza informaţiilor culese de sateliţi să se rezolve o multitudine de probleme, nu neapărat cu caracter militar. "Când spui <> în ziua de astăzi nu înseamnă că mă uit pe gaura cheii. Nouă este tehnologia. Întotdeauna a fost poza, de la analogic la digital, senzorii sunt acum digitali, prelucrarea este alta. Informaţiile geospaţiale pun în paralel, pe lângă exploatarea imaginilor geospaţiale, şi exploatarea datelor geospaţiale, care înseamnă orice dată geodezică, cartografică etc.", explică Dan Răducanu, de la Academia Tehnică Militară. "Ceea ce contează este extragerea unor date şi punerea împreună pentru a obţine informaţii relevante. Este foarte importantă baza de date, pentru că vrei să vezi o evoluţie în timp. Este important să ai informaţii şi să ai oamenii care să ştie să le extragă. Este foarte important când observi, de exemplu, două tancuri pe o autostradă să scoţi <> din această imagine: unde merg, când, de unde vin, ce înseamnă deplasarea lor etc.", mai spune Dan Răducanu. Potrivit lui, analiştii de informaţii geospaţiale trebuie să aibă abilităţi de a privi terenul de sus şi de a-şi imagina anumite perspective de sus. "Oameni care au lucrat mult timp în operaţional şi au avut posibilitatea de a-şi forma abilităţile de a interpreta informaţiile deja sunt ca nişte vrăjitori. Este greu să-i formezi, trebuie să vadă bine de sus, să aibă o proiecţie centrală. Multe forme ies din umbre, multe informaţii denotă un automatism. Dacă, de pildă, găseşti un anumit lucru, acesta este însoţit de încă unul. Dacă îl observi pe primul, îţi pui natural întrebarea unde este şi partea a doua", a adăugat Răducanu.

REUŞITA. Unul dintre obiectivele proiectului de cercetare a fost acela de a se demonstra funcţionalitatea modelului centrului - pilot în condiţii operaţionale prin realizarea a trei studii de caz reprezentative: detectarea schimbărilor, cartografiere urbană 3D şi simularea/pregătirea misiunilor. A fost prilejul de a se valorifica experienţa Centrului în cazul inundaţiilor din anii trecuţi. "Am fost implicaţi în activităţi de fiecare dată când au fost inundaţii în ţară, am participat la grupuri consultative, am solicitat date satelitare şi am produs hărţi care am sperat noi că ajută autorităţile", spune Ion Nedelcu. Pe baza informaţiilor geospaţiale se pot evidenţia, de exemplu, locuri utile pentru aterizări, căi de acces şi de evacuare pentru a se putea salva vieţi omeneşti şi bunuri. În acelaşi timp, se pot face scenarii referitoare la locurile cele mai sensibile ale unui dig şi efectele spargerii lor, atât în ceea ce priveşte spargerea cauzată de volumul mare de apă, dar şi spargerea controlată.torizate prin satelit.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

SPATIUL  COSMIC - Pagina 4 Empty NASA pregăteşte întoarcerea omului pe Lună. Obama stă în cum

Mesaj Scris de Admin 20.06.09 9:54

NASA pregăteşte întoarcerea omului pe Lună. Obama stă în cumpănă



NASA a lansat cu succes două vehicule spre Lună pentru a pava drumul reîntoarcerii astronauţilor pe suprafaţa astrului nopţii în 2020. O analiză independentă privind zborurile mânuite de oameni comandată de administraţia Obama ar putea devia însă agenţia spaţială de la acest obiectiv. Satelitul Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) şi un vehicul de examinare a craterelor lunare au luat calea stelelor de la baza aeriană din Florida, cu racheta Atlas V, urmând să caute locuri bune pentru aselenizări şi pentru avanposturi umane viitoare, scrie BBC News, în cadrul măreţului plan de a trimite o a doua tranşă de astronauţi pe Lună până în 2020.

Topografie de mare detaliu a suprafeţei lunare

LRO va intra pe o orbită polară joasă din jurul Lunii, la o altitudine de circa 50 de kilometri, locul cel mai apropiat de unde o navetă spaţială a orbitat vreodată în jurul satelitului natural al Pământului.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

SPATIUL  COSMIC - Pagina 4 Empty SPATIUL COSMIC

Mesaj Scris de Admin 19.06.09 15:37

S-a descoperit un lac pe planeta Marte
Oamenii de ştiinţă americani au descoperit dovezi definitive ale existenţei unui lac pe planeta Marte. Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au găsit urmele unui „lac străvechi şi adânc“ pe Marte, descoperire ce ar putea schimba radical concepţia actuală referitoare la „planeta roşie“, potrivit Space.com. Lacul descoperit este vechi de cel puţin trei miliarde de ani, se întindea pe aproape 130 de kilometri pătraţi şi avea mai mult de 450 de metri adâncime, potrivit cercetătorului Gaetano Di Achille, conducătorul studiului realizat de Universitatea din Colorado.
=====
Asa arata lacul si canionul de pe Marte















Sperantele cercetatorilor americani cu privire la existenta vietii pe Marte sunt alimentate de noile descoperiri ale urmelor unui canion si ale unui lac, informeaza Antena 3.
Potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea din Colorado, fotografiile realizate arata ca, in urma cu circa 3,4 miliarde de ani, pe Planeta Rosie ar fi fost un lac ce se intindea pe o suprafata de 207 kilometri, iar adancimea ar fi putut atinge 500 de metri adancime. "Aceasta este prima dovada clara a existentei unui lac pe suprafata planetei Marte. Identificarea liniei tarmului, cumulata cu probe geologice, ne-au permis sa calculam marimea si volumul lacului care se pare ca a existat cu 3,4 miliarde de ani in urma", a precizat cercetatorul Gaetano Di Achille intr-un studiu publicat in cea mai recenta editie a Geophysical Research Letters.
Analiza imaginilor a demonstrat ca apa a sapat canionul, care se deschide apoi intr-o delta, unde se observa depuneri sedimentare. Tocmai in aceasta delta spera cercetatorii sa descopere dovezi ca Marte a fost candva populatade forme de viata. Cercetatorii sprera ca, in conditiile in care "pe Pamant, deltele si lacurile colecteaza si prezerva in conditii excelente dovezile ale formelor de viata care au existat in trecut", este posibil ca acelasi fenomen sa se produca si pe Marte.


Ultima editare efectuata de catre Admin in 16.07.11 17:53, editata de 6 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

SPATIUL  COSMIC - Pagina 4 Empty Re: SPATIUL COSMIC

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 4 din 4 Înapoi  1, 2, 3, 4

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum