Evreii din Romania - forum de istorie si actualitate
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2
Scris de Admin 26.08.17 22:37

» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36

» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19

» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18

» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54

» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13

» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01

» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07


ROMANIA COMUNISTA

4 participanți

Pagina 17 din 41 Înapoi  1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 29 ... 41  Urmatorul

In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 15.12.05 12:31

Rezumarea primului mesaj :

Femei de pază la porţile
„Gulagului” românesc

Rolul jucat de femeile din sistemul penitenciar şi de anchetă comunist pare să fi fost ignorat mai bine de 50 de ani. Femeia-gardian sau - aşa cum apare în mărturiile victimelor aflate încă în viaţă - „miliţianca” a contribuit însă din plin la impunerea unui sistem criminal.

În jurul uneia dintre ele, numită „sadica Vida” Nedici, descrierile foştilor deţinuţi ţes o imagine întunecată: ar fi avut o metodă de torturare a bărbaţilor de un sadism îngrozitor, lovindu-i cu nuiaua peste organele genitale. Am descoperit-o pe femeia-torţionar din mărturiile de detenţie comunistă, după ce, mai bine de patruzeci de ani, aceasta s-a „refugiat” în fosta Iugoslavie, la Belgrad.

Azi, la 86 de ani, Vida Nedici neagă faptul că ar fi schingiuit oameni. EVZ va reconstitui, în zilele următoare, portretele câtorva dintre femeile-gardian sau directoare de penitenciar care au marcat vieţile deţinutelor politic, uneori prin severitate şi brutalitate, alteori printr-o bunătate surprinzătoare.

Mărturiile despre perioada de început a comunismului în România arată că au existat nu numai bărbaţi care i-au schingiuit în beciurile Securităţii pe opozanţii regimului, ci şi femei-torţionar. Foarte multe din numele lor au rămas îngropate.

În jurul uneia dintre ele, numită „sadica Vida”, unele mărturii ţes o imagine întunecată: anchetatoarea ar fi avut o metodă de tortură a bărbaţilor de un sadism îngrozitor, lovindu-i cu creionul ori nuiaua peste organele genitale. Mai mult, se spune că ea însăşi ar fi patentat metoda, cu mândrie.

EVZ a descoperit-o, din mărturii, pe femeia-torţionar a anilor ’40, după ce, de aproape o jumătate de secol, s-a „refugiat” la Belgrad. Astăzi, la 86 de ani, Vida Nedici neagă faptul că ar fi schingiuit oameni. Mai mult, spune că totul e o invenţie a Securităţii pentru că a făcut contraspionaj pentru sârbi. Faptă pentru care, în anii ’50, a şi fost condamnată la moarte de regimul din România.

Odată cu reluarea relaţiilor dintre Tito şi Gheorghe Gheorghiu Dej, a scăpat şi a fugit în Iugoslavia, unde lumea nu adăugase încă adjectivul „sadica” la numele Vida. EVZ vă prezintă un serial despre femeile-torţionar şi femeile-temnicer ale Gulagului românesc. Despre „călăii” cu fuste, împărţiţi, din relatările fostelor deţinute politice, între brutalitate şi omenie în Infernul penitenciar.

PORTRET DE SECURISTĂ

Acasă la „sadica Vida” Nedici


În spatele uşii apartamentului cu numărul 2 dintr-un imobil din Belgrad se aude o voce groasă, de femeie fumătoare, care întreabă „Cine e?”, pe sârbeşte. Bătrâna care deschide exclamă, uşor încurcată: „Vai! M-aţi găsit!...”. Face loc la intrare, plângându-se de bătrâneţe.

„Sadica Vida”: aşa apare descrisă în mai multe scrieri despre tortură în comunism bătrâna aceasta mică de statură, înfăşurată într-un halat înflorat, care-şi târăşte papucii de casă la fiecare pas.

Lăsând în urmă România, Vida Nedici trăieşte azi cu o pensie mai mult decât decentă în capitala Serbiei, pe o stradă centrală. Îşi petrece timpul înconjurată de o linişte de care cei ce susţin că ar fi fost torturaţi de ea nu au avut parte când Vida era tânără. N-a mai ieşit din casă de ani întregi, n-o mai ajută vârsta.

Acum ceva vreme şi-a luat „băiat pe lângă casă” un kosovar refugiat, Milorad, care s-o ajute la treburi. Şi chiar a adoptat, la un moment dat, un câine a cărui dispariţie o regretă, suspinând. Nimic nu pare să trădeze un trecut de fostă securistă feroce. Poate doar când glumeşte că uneori simte impulsul să bată o femeie care zugrăveşte prin imobil şi pe care o bănuieşte că îi fură bani din poşetă.

Un portret din „Lexiconul negru”

Vida Nedici a albit. Are 86 de ani şi cum tremură încontinuu „de la boală” nu-ţi dai seama dacă are emoţii sau nu când se disculpă.

În apartamentul ei vechi, cu pereţii de-un galben umbrit de timp, cea după care s-a dat definiţia sadismului feminin în dicţionarele despre torţionari recunoaşte că a lucrat pentru Securitate, că a fost dublu-agent pentru români şi pentru iugoslavi, dar nu-şi asumă torturile atribuite ei de foşti deţinuţi politici.

„Lexiconul negru” (Editura Humanitas, 2001), colecţia de portrete ale torţionarilor publicată de Doina Jela, creionează însă o altfel de Vida Nedici: „Lucra la Securitatea din Timişoara în septembrie 1949, în subordinea lui Bugarschi, şef al Securităţii pe întreaga regiune a Banatului. Era translatoare şi anchetatoare. Era vestită pentru neverosimila ei cruzime şi pentru metoda ei de tortură preferată: bătaia cu creionul peste testicule. (…) Este una dintre puţinele femei-torţionar al cărei nume este cunoscut. Cazul ei a atras atenţia cercetătorilor şi ana liştilor, predilecţia ei pentru plăcerea de umilire a virilităţii prilejuind unora dintre ei analogii şi trimiteri la ritualurile castratoare ale zeiţei Cybelle”.

La o cafea cu o securistă


Sârboaica Vidosava Nedici, după numele ei complet, originară din satul bănăţean Becicherecul Mic – „un sat de care mi-e dor” -, bea ness cu lapte. Rece să fie laptele şi ţigările preferate, Eve, să fie lungi şi subţiri ca linia dintre un trecut ruşinos ce poate fi asumat şi unul fabricat.

„Eu am avut slujbă de doamnă!”, spune Vida Nedici. Nu face referire la „aventurile” cu tortura prin beciurile Securităţii din Timişoara, de care au acuzat-o deţinuţii politic. Ci la varianta ei despre adevăr: spune că nu a fost nici mai mult, nici mai puţin decât „o simplă funcţionară, o traducătoare din sârbă”.

Securitatea şi romantismul


Vida nu a fost niciodată măritată. Deşi umbla vorba prin anii ’50 despre frumuseţea ei. La urma urmelor, era un atu pentru o spioană.

„N-am fost obsedată că sunt frumoasă. Unul din Bucureşti mi-a zis odată: «Cum, Vida, în România puteai să iei pe cine vroiai tu şi în Iugoslavia pe nimeni?» Nu, că din salariu a trebuit să împart cu mama şi cu sora, în sat. Nici nu m-am uitat la bărbaţi şi nici bărbaţii nu prea se uitau la mine...”, se alintă femeia. O oarecare idilă se întrezăreşte totuşi în viaţa „sadicei Vida”. Jurnalistul sârb Milan Petrovici a povestit într-un articol că ar fi fost îndrăgostit de o „Vida N.”, sârboaică arestată şi condamnată la moarte pentru spionaj înainte ca el să o ceară în căsătorie. Vida Nedici spune rece că bărbatul minte.

Regrete legate de ceea ce făcea la Securitate zice că nu are. Singurul ar fi: că a plecat din România. Nici copii n-are şi rude prea puţine, rămase undeva prin Banat. Mai merge uneori pe acolo, însă nu se poate stabili. Motivul: n-are casă. Şi poate şi din acelaşi motiv pentru care a fugit în Iugoslavia, cu ani în urmă: prea mulţi păreau a spune că bătuse bărbaţi prin beciuri.

"Era vestită pentru neverosimila ei cruzime şi pentru metoda ei de tortură preferată: bătaia cu creionul peste testicule. (…) Este una dintre puţinele femei-torţionar al cărui nume este cunoscut."
- „Lexiconul negru” Editura Humanitas, 200






Bătrâneţile unei agente

Milorad, refugiatul din casa Videi Nedici, intră cântând pe uşă. „El mereu cântă... Deşi n-ar avea de ce să cânte”, spune proprietara. Habar n-are Milorad de renumele femeii. Băiatul vrea să fie drăguţ. Oferă suc, cireşe şi îngheţată. „Mă ajută. Deşi nu-i sunt mamă, nu-i sunt soră, sunt doar un trecător. Eu l-am chemat că, na, am şi eu bărbat în casă”, găseşte loc de glumă bătrâna şi râde cu toţi dinţii.

Apoi priveşte pătrunzător cu ochii negri, aşteptând reacţia, cât trage din ţigară. În legătură cu modul de tortură despre care se spune că l-ar fi patentat chiar ea, răspunde repetitiv: „N-am auzit de aşa ceva! Nu eu am făcut şi nici nu am auzit ca românii să facă aşa ceva!”. Prin descrierile ei, Securitatea lui Gheorghiu-Dej nu i-ar fi atins c-o floare pe cei anchetaţi. Susţine că e o mare conspiraţie a Securităţii, că au vrut s-o denigreze după ce a spionat de partea sârbilor.

De ce nu a căutat să se reabiliteze în cazul ăsta, vine întrebarea. „Dacă o mie spun că am bătut şi eu una spun că nu, ce să fac?”, vine şi răspunsul. Apoi Vida Nedici ţine să arate că în loc de tortură are mai degrabă o înclinaţie pentru anecdote: povesteşte cum a luat în casă un câine, i-a pus numele Miodrag, apoi a venit kosovarul Milorad la ea în casă şi atâta a mai încurcat numele între ele, că ori îl făcea pe câine om, ori pe om câine! Aşa că bărbatului a decis să-i spună simplu, Mi.



„CARIERĂ”

Spion pentru două ţări


Vida Nedici recunoaşte: a intrat în sistem prin 1947, când a fost propusă ca fiind „potrivită” să fie agent la Securitate. Avea puţin peste 20 de ani. „Dar nu am fost decât funcţionară”, repetă încontinuu.

Misiunea pe care azi susţine că o avea aduce un aer inofensiv asupra trecutului controversat: susţine că făcea traduceri din sârbă în română într-o perioadă în care anti-titoiştii din Iugoslavia se retrăgeau spre România.

Există însă mărturii că ar fi schingiuit cu sălbăticie atât sârbi, cât şi români anticomunişti care se retrăseseră în munţi. Anchete pe bandă rulantă, personaje ale căror nume s-au mai şi pierdut. „Eu n-am auzit de aşa ceva. Nu am făcut eu şi nimeni nu am auzit să fi făcut aşa ceva!”, e tot ce poate spune Vida Nedici. A fost promovată şi a venit la Bucureşti.

Aici a trecut şi de partea spionajului sârbesc: le livra copii după anchetele făcute de români iugoslavilor care treceau graniţa în ţara noastră. Tehnic vorbind, interveneau ceva probleme, zice fosta securistă: „N-am putut mare brânză să fac pentru ei pentru că până la 11.00 noaptea lucram legal la Securitate şi abia apoi mergeam să mă văd cu sârbii. Dar nu puteam să merg direct la întâlnire, că trebuia să văd dacă nu eram urmărită...”.

A fost în scurt timp arestată pentru spionaj şi condamnată la moarte. Avea să fie graţiată, însă, în urma împăcării dintre Tito şi Gheorghiu-Dej.

S-a întors în satul natal, însă prea multă lume auzise „că a torturat oameni”. Nu s-a zbătut să-şi reabiliteze numele: a decis să fugă în Iugoslavia. Unde, spune ea, a urcat pe scara proletariatului lucrând „în comerţ exterior” şi apoi, ca prin minune, într-un domeniu „uşor” diferit: la un service auto, „cu mecanici, cu electricieni”.

Susţine că nu l-a cunoscut pe Tito niciodată. Celebrul torţionar Franţ Ţandără, care a relatat spre sfârşitul vieţii, spune că ar fi învăţat bătaia la testicule de la „o femeie” specializată.



DUPĂ GRATII

O fotografie cu tovarăşul Tito


În 1950, la vârsta de 26 de ani, agenta Vida Nedici a fost prinsă de Securitate că livra informaţii şi pentru partea sârbă. A fost arestată şi condamnată la moarte.

La Penitenciarul Mislea, la „marele secret” - cum se numea secţia izolată unde erau ţinute femeile cu pedepse importante şi unde a fost închisă după condamnare -, Vida Nedici ducea o viaţă destul de militărească: făcea exerciţii fizice prin celulă - „ca să treacă timpul mai uşor”.

Fostele deţinute de acolo îşi amintesc că era ţâfnoasă, taciturnă, întunecată. Şi că din secţiile de bărbaţi deţinuţi se auziseră poveşti despre cum îi torturase cu sălbăticie pe mulţi dintre ei.

Unele deţinute au scris că Vida ajunsese să se laude că, la un moment dat, va sta la dreapta lui Tito. „Prostii!”, răbufneşte astăzi Vida Nedici. Însă, surprinzător, printre amintirile deţinutelor politice de la Mislea se numără şi una cu un ziar în care apărea o relatare a unei vizite de-a lui Tito, şi alături de el, într-o fotografie, ar fi recunoscută Vida. Şi pentru aceste afirmaţii bătrâna a găsit o explicaţie: „Fotografiile se pot specula, de la Securitate”.

INTERVIU CU O SECURISTĂ

Presupusa femeie-torţionar, printre puţinele ale căror nume sunt cunoscute, se apără: „Disidenţii au spus că am torturat ca să-şi dea aere”
Fosta securistă Vida Nedici îşi descrie traseul prin temutul serviciu secret, spre stadiul de agent pentru sârbi, ca fiind unul „de nevoie”: „Aveam casă, aveam familie...”, se scuză aceasta. Şi crede că deţinuţii politic care spun că ar fi torturat au făcut asta „ca să-şi dea aere”. Plecată din ţară după ce a văzut că nici măcar cei din satul natal n-o credeau că nu fusese „călău” de meserie, Vida a ajuns la vârsta de 86 de ani, ascunsă la Belgrad.

EVZ: Cu ce vă ocupaţi în cadrul Securităţii?
Vida Nedici:
Am fost traducătoare la Securitate, din sârbeşte. No, şi? Dom’le, eu cu toată lumea mă port ca o cucoană... Deşi nu sunt cucoană. Tot ce s-a zis de mine îs numai minciuni, verzi şi uscate. Eu aşa vă zic: nu zic de nimeni, da’ eu cât am lucrat acolo nu numai că nu m-au pus să fac aşa ceva, dar nici măcar n-am auzit de aşa nişte treburi! Eu cred că Securitatea mi-a făcut toate astea...

Unde aţi lucrat la Securitate?

Am fost întâi la Timişoara şi pe urmă la Bucureşti. Ultimul grad pe care l-am avut a fost locotenent. Uitaţi-vă! Aşa arată un locotenent! Nu pot să merg mult... N-am mai ieşit din casă de ani de zile... Vai, grea e bătrâneţea!

Cum aţi fost racolată?

La Securitate am fost funcţionară (îi tremură mâinile pe ţigară - n.r.). Vezi ce ştiu eu să fac... Am lucrat şi pe ceva rusesc, pentru că ştiu puţin. Dar la Timişoara m-a chemat un sârb, el m-a recomandat, Mirco Jidcovici. El era la Partid. M-a propus că le trebuiau cadre şi m-a pus pe mine şi pe alţii. Eu n-am ştiut atunci, dar în jurul meu erau numai agenţi. Unul m-a propus să fiu agentă şi am acceptat, deşi eu nu ştiam ce e aia, dar am semnat că, dacă trădez, ai mei mă vor împuşca! Şi am rămas.

De ce aţi acceptat să intraţi în rândurile lor? Pentru bani sau din credinţă faţă de Partid?

Ştiu eu de ce? Nu ştiu... Doar când am făcut puşcărie am văzut ce e de fapt cu comunismul lor. Am lucrat cu ei o perioadă la Partid. Şi, de acolo, s-a separat Poliţia de Securitate. Nu ştiu cine m-a propus pe mine să merg la Securitate, dar m-am dus. La traduceri din limba sârbă în limba română.

Care era misiunea, mai exact?
Funcţionară, de la început, aşa am fost. Şi apoi sublocotenent şi locotenent.

Participaţi şi la anchete?
Prin 1948, mulţi sârbi au început să fugă din Iugoslavia, nefiind titoişti. Se retrăgeau în România. Am avut chiar destul de lucru pe atunci. Şi la început au luat bărbaţi să lucreze la asta. Le-am zis: «Proştilor, spuneţi că eu sunt o femeie necăsătorită care ar veni (să lucreze la asta - n.r.)». Şi m-au trecut la Bucureşti. Dar tot la traduceri! Pentru că de asta am fost eu în puşcărie.

DESPRE VICTIME

„Ce înseamnă torţionară?”

Există mărturii că aţi torturat bărbaţi. Aţi bătut când aţi lucrat la Securitate?
N-am avut legătură. Ca să se dea victime, m-au luat pe mine să mă arate că am bătut, ca femeie. Credeţi-mă că am lucrat la traduceri. N-am bătut pe nimeni niciodată! Am lucrat la traduceri de limbă sârbă. A trebuit să fiu foarte fină, că erau sârbi care au fugit de Tito, n-am avut de ce să-i bat! Eu sunt convinsă că Securitatea a pus la cale asta.

Ce motiv ar fi avut foştii deţinuţi să spună asta despre dumneavoastră dacă nu este adevărat?
Ca să-şi dea aere! Sau... securiştii i-au pus să spună asta. Şi s-a prins! Şi cei care zic nu pot să spună acum că au minţit.

Dacă nu sunteţi vinovată, de ce nu ieşiţi public în România să vorbiţi despre asta? De ce nu staţi de vorbă cu cei care susţin că aţi torturat?

Cui să-i spun? Probabil că-s toţi morţi. Am rugat pe cineva de la Bucureşti să mergem la „Luptătorul Bănăţean” şi să dau declaraţii despre asta. El a făcut altceva. Probabil că vrea să scrie cândva memorii. A zis să-i dau locuinţa ca să o împartă el cu rudele şi băiatul ăsta, Milorad. I-am zis că eu locuinţa o las la băiatul ăsta, că el face de mâncare, trage, aduce. Ce am eu cu el sau cu rudele astea din Becicherec? Că nu-mi scrie nimeni.

Rudele din România cred că aţi fost torţionară?

Ce înseamnă torţionară? Nu ştiu ce cred ele. După arestarea mea ei au fost duşi în Bărăgan. Toată lumea a fost la Bărăgan, pentru orice eventualitate. Dar pe urmă au ieşit, au muncit. Şi ei ştiu să muncească, din greu, ca la ţară.

Eu spun despre colegi numai lucruri frumoase

Ce le spuneţi totuşi acelor oameni care afirmă că aţi torturat?

N-am vorbit cu ei. Nu-i cunosc. Decât din ziare, din reviste. De la început m-am mirat că spun asta. Apoi mi-am dat seama că n-are rost: o mie spun că i-am bătut, eu singură spun că nu.

Există scrieri care arată că aţi fi inventat chiar o metodă de tortură, lovitura la testicule, cu creionul...
Nu e adevărat. N-am văzut aşa ceva! Ce să vă spun? Că eu sârbilor n-am putut să le fac aşa ceva, că ei au venit într-o ţară-prietenă atunci. Nici n-am auzit că fac românii aşa ceva. Asta numai Securitatea a scos-o ca să mă urască toată lumea. Să mă facă cu ou şi cu oţet.

De ce ar fi vrut Securitatea să vă facă dumneavoastră, o „simplă traducătoare”, aşa ceva?
Lasă, că dacă ajungi la puşcărie ca mine nimeni nu se mai uită la asta. Am făcut spionaj, a trebuit să mă facă cu ou şi cu oţet. Şi m-au făcut. De treburile astea am auzit doar după arestare, nu şi înainte. Când am ieşit, toată lumea a ştiut. Fiecare să spună ce vrea. Dar partea proastă este că eu am făcut copii după anchetele sârbilor de la Timişoara. Şi se spune că după ele Securitatea din Iugoslavia ar fi trimis mulţi oameni undeva, unde au fost pedepsiţi.

Asta este din vina dumneavoastră?

Asta zic ei că tot din vina mea e! Eu sunt capul răutăţilor! Mie nu mi-a cerut Securitatea nimic, nicicând. Eu pot să spun despre colegi numai lucruri frumoase. Am fost tânără, drăguţă. De la poartă a venit miliţianul la Timişoara să-i bat la maşină. La Bucureşti, la fel, în loc să bată dactilografa, am bătut eu. Stăteam în cameră cu alţi funcţionari, la anchete. Fiecare avea treaba lui. Noi am fost trei sârbi. Fiecare a lucrat, a tradus. Ce nu a fost clar, am scris „întreabă-l şi asta, şi asta...”.

PUŢINĂ IDEOLOGIE

„Cred şi acum în comunism. Toată lumea îi înjură pe ăştia de azi”

De ce aţi intrat în sistem? Aţi crezut în comunism?

Eu cred şi acum, dar nu mă amestec cu nimeni şi nimic.

De ce ar fi bun comunismul?

Pentru că toată lumea îi înjură pe ăştia de astăzi. Lumea e nemulţumită. O mie daţi afară din servici. Atunci aveai un bănuţ şi viaţa a fost mai suportabilă.

A fost suportabilă doar pentru unii din sistem...

Pentru cine a muncit a fost suportabil! Care a vrut să muncească, a muncit. Alţii au avut salarii serioase. Dar noi, majoritatea, am avut cât am putut.

Nu regretaţi nimic din ce aţi făcut în perioada în care aţi lucrat la Securitate?

Regret că n-am rămas în România. Însă aşa cum a fost, că se spune că am omorât români, a trebuit întâi „să-i îngrop” şi pe urmă să mor. Toată lumea s-a ferit de mine şi toată lumea zicea „Asta-i aia care a bătut!”. Am participat la anchete! Dar nu am făcut aşa ceva! N-am văzut nici bărbaţi să facă aşa.

O SPIOANĂ TRECE LA SÂRBI

„Aşa aş bate pe cineva!”

Pentru ce aţi fost arestată în 1950?

Pe 15 iunie 1950 am fost arestată pentru spionaj. Dădeam şi la sârbi ceea ce transcriam pentru români. Şi m-au arestat pe baza a ce au spus doi şefi de-ai mei. Nicola Migutinovici şi Boja Stoianovici. Unul a fost - cred - împuşcat şi celălalt e la Novi Sad.

După un timp, când am venit la Bucureşti, am trecut cu sârbii, la ambasadă. Aşa au vrut ei, sârbii, pe linia de spionaj. Dar n-am putut mare brânză să fac pentru ei, pentru că până la 11.00 noaptea lucram legal la Securitate şi abia apoi să mă văd cu sârbii. Dar nu puteam să merg direct la întâlnire, trebuia să văd dacă nu eram urmărită...

„Sătenii au luat foc atunci când m-au văzut”


Eraţi o femeie de 26 de ani, nu vă era frică?

Nici de dracu’ nu mi-o fost frică! Şi acuma aşa aş bate pe cineva! Eu nu pot să mă mişc uşor. Şi e fata asta care văruieşte aici (pe hol – n.r.). Aşa aş bate-o! Dar nu pot, că e de 25 de ani, mă trânteşte de nu mă văd. Ultima dată mi-a luat 1.400 de dinari. De ce mi-a luat aşa mult?

Există mărturii că le spuneaţi deţinutelor de la Mislea, unde aţi fost închisă după condamnarea la moarte, că veţi fi eliberată şi veţi „sta la dreapta lui Tito”...

O prostie! De la Tito n-am aşteptat nimic. Nu l-am cunoscut niciodată. A fost vis să ies din puşcărie. Cum se deschidea uşa credeam că vin să mă împuşte.

Pe Tito l-am văzut în URSS

Ce aţi făcut după ce aţi fost eliberată, odată cu împăcarea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej cu Tito?

M-am dus în satul meu. Şi, bineînţeles că sătenii au luat foc când m-au văzut! Nu se aşteptau să mai fiu în viaţă. Erau care se uitau ca la una care a bătut şi chinuit români. Şi am văzut că nu are rost să mă apăr, că toată lumea ştie că am bătut şi am plecat. Pe urmă m-am dus la ambasada Iugoslaviei şi m-au întrebat dacă vreau să vin aici. M-am pregătit şi am venit aici. Am stat cât am stat şi apoi am început să muncesc pe comerţ exterior, funcţionar.

Aţi păstrat legătura cu serviciile secrete sârbeşti? Aţi fost scoasă la pensie cu grad de colonel...

Nu, nimica. Ca funcţionar. E treaba lor cine-a vorbit de astea, de grade şi ce-am lucrat în Securitate. Eu am văzut că e mai bine să tac. Că lumea se sperie imediat! Că aicea, pe timpuri, aşa au fost de speriaţi oamenii unul de altul!

V-a mulţumit Tito pentru cum l-aţi servit în România? Unii spun că au văzut o fotografie în care apăreţi şi dumneavoastră...

Nu. Am fost acolo ca orice cetăţean, în gară, dar nu ca o cunoştinţă sau nu ştiu ce. Mi s-au făcut zvonuri. N-am fost cu el niciodată nici acolo, nici aicea. Am fost în schimb în URSS şi am zis cu alţi sârbi să ieşim să-l salutăm, că trece Tito. Cine a făcut asta cu fotografia... Ştiţi că la fotografii se poate specula... Am fost ca ăştia, masele populare.

Dar totuşi ce rol aveaţi ca funcţionar de comerţ exterior în Iugoslavia?

Am avut trei întreprinderi. Am avut cu import. Să intre bani. Şi de acolo, de la comerţ exterior, unde era un servici găunos, m-au trimis să lucrez la un service auto. Am făcut treabă cu mecanici, cu electricieni. Eu n-am avut nimic cu ei.

Ştiau iugoslavii ce se spune despre dumneavoastră în România?
Nu, n-am spus la nimeni.

"Nici de dracu’ nu mi-o fost frică! Şi acuma aş bate pe cineva! Eu nu pot să mă mişc uşor. Şi e fata asta care văruieşte aici (pe hol - n.r.). Aşa aş bate-o! Dar nu pot, că e de 25 de ani, mă trânteşte de nu mă văd."
- Vida Nedici fost agent de Securitate şi presupusă torţionară




http://www.evzvest.ro/articole/detalii-articol/853115/Femei-de-paza-la-portile-Gulagului-romanesc/


Ultima editare efectuata de catre Admin in 03.08.11 16:19, editata de 15 ori
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos


ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 29.04.12 11:30

Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 și 1950
Cartea profesorului Lucian Boia „Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950” constituie o pertinentă analiză asupra destinelor elitei intelectuale româneşti între cele două decenii. Demersul autorului, n. 1944 la Bucuresti, umple un gol foarte important în literatura care abordează problematica elitelor româneşti, în acelaşi timp lucrarea înscriindu-se în tipologia operei lui Lucian Boia. Aceasta este consacrată cu precadere studiului istoriei ideilor şi imaginarului, dintre lucrările autorului făcând parte: Jocul cu trecutul. Istoria între adevar şi fictiune, Istorie şi mit în conştiinţa românească, Intre înger şi fiară. Mitul omului diferit din antichitate până în zilele noastre, Pentru o istorie a imaginarului, Franţa, hegemonie sau declin?, „Germanofilii”. Elita intelectuală româneasca în anii primului război mondial.

Lucrarea de faţă, aparută la editura Humanitas în anul 2011, tratează un subiect puţin explorat şi, în acelaşi timp, incomod: evoluţia elitei intelectuale românesti şi dublul raport al acesteia cu puterea şi al puterii cu intelectualitatea, într-o perioadă istorică extrem de agitată şi neclară. După cum menţionează şi autorul de la bun început: „greu să fi găsit o altă ţară care să fi trecut, ca România, prin atâtea regimuri politice de-a lungul unui singur deceniu. O relativă democraţie până la sfârsitul anului 1937. Regimul personal al regelui Carol din februarie 1938 până în Septembrie 1940. Puterea concentrată în mâinile conducătorului: generalul (apoi mareşal) Ion Antonescu (deja asociat cu legionarii în lunile anterioare), din ianurie 1941 până în august 1944. Scurta etapă democratică (cu destule limitări, de altfel) din august 1944 până în februarie 1945. Guvernarea Petru Groza, comunizantă, din martie 1945 până la sfârşitul lunii decembrie 1947. Iar la 30 decembrie 1947, odată cu proclamarea Republicii Populare România, intrarea deplină într-un sistem comunist. În doar zece ani, o succesiune de şapte regimuri, acoperind întreg evantaiul politico-ideologic, de la extrema dreaptă la extrema stângă şi de la democraţie la totalitarism”.- p. 7.

Punctual, Lucian Boia analizează atitudinile şi luările de poziţie ale membrilor elitei intelectuale pornind de la surse reprezentate în principal de arhive, dar şi memorii ale celor analizaţi sau apelând la puţinele lucrări care au tratat subiectul elitelor intelectuale în epoca avută în vedere. Printre acestea volumul Mariei Someşan- Universitate şi politică în deceniile 4-6 ale secolului XX, cărţile Anei Selejan despre România în timpul primul război cultural, 1944-1948; Trădarea intelectualilor; Reeducare şi prigoană; Literatura în totalitarism), biografiile lui Eliade sau Noica realizate de Florin Ţurcanu, respectiv Sorin Lavric.

Obiectul de cercetare al autorului, elita intelectuală, este constituit din aproximativ 120 de personaje. Aceştia sunt: membri corpului universitar la nivel de profesori şi conferenţiari, membri titulari ai Academiei Române, scriitorii cu statut recunoscut, ziariştii, publiciştii şi formatorii de opinie. Numele acestora sunt dintre cele mai celebre şi proeminente ale culturii române: începând cu tripleta Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionesco, consacraţii George Călinescu şi Mihail Sadoveanu, sociologul Dimitrie Gusti, istoricul Nicoale Iorga, Mihail Sebastian, Simion Stoilov, Nichifor Crainic, A.C. Cuza şi asta pentru a enumera numai câţiva din lunga listă cercetată de către autor. Cartea e structurată în opt capitole. Acestea descriu atitudinile şi evoluţia intelectualilor în peisajul de mai sus, în funcţie de intervalele temporale reprezentate de regimurile politice şi evolutia aceastora in perioada tratată.

Primele trei capitole: Ofensiva tinerilor, Nationalişti şi democraţi, evrei şi antisemiţi, Profesori şi academicieni sunt capitole de plasare ale cititorului în contextul epocii. Ofensiva tinerilor redăatmosfera exuberantă a începutului anilor ’30 în care intelectualii noii generaţii au în vedere „schimbarea la faţă a României” - p.25prin impunerea culturii românesti ca una majoră. Această nouă generaţie de intelectuali reprezentată de Eliade, Cioran, Ionescu, Pericle Martinescu, Mihail Sebastian, Constantin Noica, Mircea Vulcănescu (pentru a nu enumera decât pe câţiva)vizează„depăşirea condiţiei de cultură secundară şi imitatoare şi ridicarea spiritului românesc în sfera cea mai înaltă a universalului”-.p.25. În acelaşi timp, „noua generaţie este una care experimentează, în căutarea a ceva nou, dar încă nedefinit. De fapt, ei sunt în căutarea unei noi morale, a unei stări de spirit pe care ei vor sa o construiască şi pe care Eliade o va denumi huliganism (termen care trebuie înţeles lipsit de conotaţia sa negativă)”. P.27.

În acelaşi timp, generaţia de la 1930 vine la capătul unui proces deja împlinit (la nivelul elitelor)de integrare în civilizaţia occidentală şi faţă de care intelectualii generaţiei 1930 se simt pe picior de egalitate – p.32. Autorul consideră ca text fondator pentru această stare de spirit, seria de articole publicată de Eliade în 1927 în ziarul Cuvântul, sub titlul Itinerariu spiritual. În asentiment urmează un an mai târziu Manifestul Crinului Alb. Românismul şi ortodoxia sunt trăsăturile importante ale acestei noi generaţii. În general, numele mari şi consacraţii îşi publică textele şi luările de poziţie în ziare de dreapta, cum este Credinţa lui Nichifor Crainic. Acest lucru nu înseamnă însă că stânga nu există. Aceasta îşi are exponenţii ei, în special minoritarii etnici şi cu precădere evrei: Alexandru Sahia, Zaharia Stancu, Felix Aderca etc. Există chiar publicaţii ca Stânga unde, suprinzător, găsim chiar pe Petre Ţutea cu unul dintre textele sale de debut. Acesta „îşi exprimă încrederea în devenirea socială, aşa cum a fost formulată de părintele socialismului modern şi denunţă statul burghez pe care îl defineşte ca minoritatea posedanţilor conştienţi şi organizaţi în scopul exploatării muncitorilor de toate categoriile şi ţăranilor, adică a majorităţii. Bolşevismul e o nouă sinteză în care scopurile statului se identifică pentru prima dată în istorie cu aspiraţiile maselor”- p.41.

Românismul si ortodoxia intelectualilor, consideră autorul, trebuie înţelese în contextul României de atunci care este un stat multietnic, cu oraşele reprezentând doar 20% din populaţie, iar minorităţile 28,1% din populaţia totală (cu o pondere mult mai mare în provinciile alipite în 1918: 44,4% în Transilvania propriu zisă, 45,7% în Banat, 39,3% în Crişana-Maramureş, 43,8% în Basarabia şi peste jumatate 55,5% în Bucovina). În acest context, obsesia unei Românii româneşti, cerută de Eliade în Piloţii orbi (1937): „Oamenii care ne conduc nu mai văd. Sârbii se consolidează în Banat, ungurii în Transilvania, ucrainienii în Bucovina şi Basarabia, bulgarii în Dobrogea, evreii într-o bună parte a ţării”. – p.51. Evreii, obsesia în epocă, reprezintă 4% din populaţia ţării, însă sunt semnificativ mai mulţi la nivelul populaţiei citadine 13,6% şi de asemenea foarte numeroşi în Basarabia-26,8% şi Moldova-23,1%. La nivelul intelectualilor, aceştia sunt bine reprezentanţi. Aferentă epocii, alunecarea spre extremism, e evidentă din 1932. Acesta e anul Manifestului revoluţiei naţionale, semnat de Sorin Pavel şi Petre Tutea- deja repede trecut de la extrema stangă la cea dreaptă. Antisemitismul se radicalizează începand cu 1936 -disputa dintre Mihail Sebastian şi Vasile Lovinescu –p. 60, dar şi mai evident în presa şi în poziţionarea marilor ziare ale vremii Universul – evident de dreapta, arborând cauza naţionalismului şi tandemul Adevărul –Dimineaţa – mai moderat, o stânga împletită cu o ţinută ecletică, care combat extremismul de dreapta şi mai puţin pe cel de stânga.

Capitolul 3 discută despre nivelul superior al elitei intelectuale, în sensul ierarhiei: anume universitarii şi membri Academiei. Universităţile sunt percepute ca instituţii de românizare, studenţii evrei fiind rari, iar profesorii şi mai şi. Foarte interesantă apare apartenenţa politică a universitarilor, în general 60% având o apartenenţă politică declarată1. După cum reiese din sursele cercetare de autor, la Iaşi era bine să faci parte din cercul Vieţii româneşti, de sensibilitate ţărănistă. La Bucureşti, era bine să fii liberal. Dintre marile nume, Dimitrie Gusti, Constantin Stere sau C-tin Rădulescu Motru erau la ţărănişti; Vintilă Brătianu, C.C. Giurescu, P.P. Panaitescu sau Victor Papacostea la liberali. Exceptând cele două mari partide, din 1935 pătrunderea cea mai reuşită printre intelectuali este a Partidului Naţional Creştin (Goga-Cuza), la care aderă Istrate Micescu, Ion Petrovici, Onisifor Ghibu pentru a numi decât câtiva. La legionari îi găsim pe Dumitru Găzdaru, Traian Brăileanu, Sextil Puşcariu. Comuniştii stau destul de slab la nume mari, numai Petre Constantinescu Iaşi îşi declară apartenenţa.

Capitolul 4 se refera la raporturile regelui Carol al II-lea cu intelectualii. Autorul constată de la bun început influenţa pozitivă a regelui asupra mediului intelectual: „i-a ajutat pe creatori şi material, într-o anumită măsură, dar mai ales dându-le sentimentul că reprezintă ceva în societatea românească şi asta fără a le cere să se alinieze la vreo formulă ideologică sau literară.”- p. 112. Sunt evocate episoadele ajutoarelor băneşti acordate de regim, prin intermediul generalul Condiescu lui Arghezi şi chiar lui Eliade sau Mihail Sebastian. Totodată, sprijinul acordat lui Gusti şi Institutului Social Roman în vederea înfăptuirii „serviciului social”2 şi faimoasei sale monografii a satului românesc.

În cea mai mare parte, comentariile intelectualilor sunt în favoarea regelui :Felix Aderca îl numeşte regele culturii; -G. Călinescu-îl pune deasupra lui Ludovic al XIV-lea; galeria pro-regaliştilor e completată de Rebreanu, Sadoveanu , Arghezi –care a beneficiat direct de suportul regelui, Camil Petrescu, Ionel Teodoreanu care de asemenea aduc cuvinte de laudă.-p. 123. În acest cadru general, instalarea cadrului constituţional al dictaturii regale se face fără obiecţiile intelectualilor. Apropierea de Germania şi începutul războiului marchează o hemoragie puternică de intelectuali pentru partidele tradiţionale (liberali şi ţărănişti) şi creşterea în influenţă a Frontului Renaşterii Naţionale care îi câstigă ca membri pe marcanţii D. Gusti, N. Vasilescu-Karpen, L. Blaga, Iuliu Hatieganu, Gr. Antipa, M. Sadoveanu, E. Racovita, Horia Hulubei.

Adoptarea legii din 9 August 1940 care înlătura evreii din funcţiile publice, e urmată la scurt timp de abdicarea regelui Carol la 6 Septembrie 1940. Autorul conchide cu privire la domnia lui Carol al II-lea: „a fost o perioadă de 10 ani care a fost o mare epoca culturală, probabil una dintre cele mai importante epoci pe care le-a cunoscut România. Nu regele a creat-o însa a susţinut-o cât a putut”.-p.157.

Regimul regional, o epocă ce a durat numai 4 luni, a fost aşa numita” schimbare la faţă a României” afirmă Lucian Boia. Epoca debutează cu numirea intelectualilor de vază ai Mişcării în posturile de conducere şi epurarea în octombrie 1940 a celor vechi. Se schimbă toţi rectorii şi decanii. Nu mai sunt aleşi, ci numiţi prin decret pe un an de zile. Cură­ţirea universităţilor şi a corpului pro­fe­soral are loc prin crearea unor comisii de revizie care stabilesc menţinerea pe post, pensionarea, trecerea la învăţământul secundar sau la altă instituţie de stat, iar în cazurile grave destituirea. Sunt trecute în revistă de către autor toate cazurile celebre şi manifestările, respectiv atitudinile celor vizaţi. Ca de obicei în situaţii similare, apar delaţiunile şi poliţele de plătit. Giorge Pascu şi Onisifor Ghibu se disting ca delatori de marcă. Detaliat este menţionată şi atitudinea membrilor elitei la evenimentul şocant şi care îi face pe mulţi intelectuali să se îndoiască sau îndepărteze de mişcarea legionară şi care este asasinarea lui Iorga din noiembrie 1940.-p.193-194.

Apoi urmează perioada regimului Antonescu. „Spre deosebire de regimul lui Carol al II-lea, regimul lui Antonescu a fost o guvernare mult mai puţin ideologizată, pentru a nu mai pomeni de comparaţia cu regimul legionar. Fondul ideologic era cel al naţionalismului şi al românismului. Dar vocaţia guvernării Antonescu a fost mai degrabă una legalistă decât doctrinară.Nu s-a practicat o îndoctrinare sistematică şi nici o vânătoare de vrăjitoare. Cu atât mai mult cu cât intelectualii, în imensa lor majoritate au aplaudat sincer victoria lui Antonescu asupra legionarilor, după cum câteva luni mai tarziu au considerat justificată trecerea Prutului pentru recuperarea Basarabiei.”-p.198. Din nou, având un nou regim, are loc o schimbare a universitarilor schimbaţi, dar nu peste tot.

În ceea ce-i priveşte pe evrei, avem de-a face cu o dedublare a regimului Antonescu. Scoşi din şcoli şi universităţi, aceştia pot totuşi să îşi organizeze un „Colegiu pentru studenţii evrei”. Acesta cuprinde toate disciplinele universitare esenţiale grupate pe Litere şi Filosofie, Ştiinte şi studii economice comerciale, Biologie umană. În 1943, corpul profesoral numără 62 de persoane. Tot în aceasta perioadă, evreii au propriul lor teatru, Baraşeum, unde se joacă în faţa unui public numeros- acum apare şi succesul Steaua fara nume, a lui Mihail Sebastian, pe care o publică sub numele de împrumut Victor Mincu.

Interesant analizată de catre autor şi pusă în context este atitudinea intelectualilor cu privire la intrarea României în războiul din 1941. Elocvente pentru a înţelege sentimentul în epoca ar fi poate atitudinile unor oameni declaraţi de stânga ca Gala Galaction sau a lui Pericle Martinescu, care susţin prin poziţiile lor oficiale intrarea României în război împotriva Uniunii Sovietice. Totodată, luările de poziţie cu privire la ocuparea Transnistriei. Deşi nu s-a susţinut niciodată de către autorităţi soluţia anexării, pentru o parte din intelectuali aceasta apare ca pas de făcut. Apare bilunarul Transnistria în care Simion Mehedinţi, Onisifor Ghibu sau Ion Nistor discută despre evacuarea ruşilor şi ucrainienilor şi înlocuirea lor cu etnici români; tot în aceasta revistă, se afirmă necesitatea recuperării acestui vechi spaţiu aparţinand geto-dacilor şi se aduc argumente pentru un imperialism românesc- p. 213.

Căderea regimului Antonescu des­chidea teoretic drumul democraţiei. Însă, la 30 Decembrie 1947, regele e forţat să abdice; se proclamă Republica Populară România şi începe era comunistă. Schim­ba­rea din temelii a României într-un ritm atât de ameţitor, a provocat derută în rândul elitei intelectuale. Cei pe care schimbarea de regim i-a prins în afara ţării, au optat de regulă sa rămână acolo. Cazurile celebre sunt cele ale lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, dar şirul celor ramaşi în Occident e mult mai lung: Aron Cotruş, Vintilă Horia, Ghiţă Ionescu, Constantin Brăiloiu etc; principalii formatori de opinie şi directori de presă părăsesc şi ei ţara: Stelian Popescu (Universul) se stabileşte în Elveţia în iunie 1944. Tot aici Gr. Gafencu (Timpul) încă din 1941. Pamfil Şeicaru de la Cu­rentul pleacă din România puţin înainte de august 1944 şi ajunge în Spania.

În ţară, vechea elită intelectuală e supusă unor epurări succesive, începând cu numele din corpul universitar identificate cu regimul antonescian sau legionar. Aceste prime excluderi sunt decise de către noile comisii de epurare constituite în toamna lui 1944 şi prezidate de nou numiţii rectori ai universităţilor: Simion Stoilov la Bucureşti, Alexandru Myller la Iaşi, Emil Petrovici la Cluj. În general, cei care au fost socotiţi ca având înainte simpatii de stânga, revin în prim plan: Mihai Ralea, S. Stoilov, Alexandru Rosetti, Iorgu Iordan, Andrei Oţetea. Epurări au loc şi la societatea scriitorilor români, unde un nou comitet prezidat de Victor Eftimiu e ales. Sunt reintegraţi scriitorii evrei ca Felix Aderca, Camil Baltazar şi sunt epuraţi cei care au avut de-a face cu regimurile trecute: Nichifor Crainic, N. Herescu, N. Batzaria ect- în total circa 30 de membri. Cei care pleacă le fac loc lui G. Călinescu, Al. Rosetti, Geo Bogza, Radu Tudoran -„nu tocmai de stânga, dar frate al lui Bogza”, adaugă autorul- sunt primiţi circa 20 de membri. Faţă de scriitori, ziarişti şi universitate, Academia rezistă încă la schimbare, în ciuda atacurilor împotriva ei care se înmulţesc.

Racolarea intelectuală e făcută de comunişti metodic. Aceştia încearcă să se legitimeze atrăgând cât mai mulţi intelectuali pe listele partidelor care alcătuiesc Blocul Partidelor Democratice la alegerile din Noiembrie 1946: C.I. Parhon şi Constantin Daicoviciu se înscriu direct la comunişti.

Perioada de tranziţie de până în 1947, trece într-o nouă etapă odată cu instaurarea propriu-zisă a regimului comunist. Iniţial, efortul acestora fusese de a atrage de partea lor cât mai mulţi intelectuali, ceea ce presupunea un intervenţionism limitat din partea puterii. Dar pe măsură ce puterea politică sporeşte, se accentuează şi intervenţionismul cultural. Deja spre sfârşitul lui 1947, lucrurile avansează vizibil în această direcţie. Iar în 1948, odată cu proclamarea republicii şi instalarea deplinului control comunist, avea să se manifeste clar această chestiune: „nu mai era necesar ca intelectualii să meargă cu partidul; trebuia ca întreaga lor operă : literatură, artă, filosofie, istorie sau stiinţă să se aşeze în tiparul acestei ideologii”.-p.295

În 1948 cade şi bastionul Acade­miei Române care la 10 iunie 1948 renunţă la autonomie şi devine instituţie de stat, luându-şi numele de Academia Republicii Populare România. În noua instituţie „nu pot fi membri persoane care prin activitatea lor s-au pus în slujba fascismului şi a reacţiunii, dăunând prin aceasta intereselor ţării şi poporului”. –p. 298. Noua Academie apare pe 12 August 1948; 25 dintre academicienii de până atunci nu mai figurează în noua structură. Printre ei: Lucian Blaga, Simion Mehedinţi, Gh. Ionescu-Siseşti, Dimitrie Gusti. La Univer­si­ta­te, epurarea se petrece deja din toamna lui 1947, criteriile fiind la fel de arbitrare ca şi în cazul Academiei. În general, epurările au lor la secţiile sensibile: istorie, drept, filosofie,litere. Printre cei înlăturaţi: Mircea Florian, C.C. Giurescu, Anton Dumitriu, Lucian Blaga. În extrema cealaltă, la Matematică şi Fizică, cei mai mulţi dintre profesorii vechiului regim trec cu bine în cel nou: Moisil, Stoilov, Hulubei, Barbilian. Există şi situaţii intermediare ca în cazul lui George Călinescu, care deşi primit în Academie, deputat reales în Marea Adunare Naţională, director al Institutului de Istorie Literară, este dat afară din facultate.

În acelaşi timp, hărţuiala ideologică începe să devină un subiect la ordinea zilei, chiar Revista de oftalmologie ajungând să fie judecată în iunie 1949 pentru atitudine cosmopolită şi anti-patriotică. Publicase articole în engleză şi franceză şi nu acordase importanţa cuvenită contribuţiilor stiinţei sovietice.-p. 309

În general, eliminarea dintr-o poziţie intelectuală de prestigiu semnala adesea un pas decisiv spre temniţă şi chiar spre moarte datorită condiţiilor de detenţie. Printre membri elitei care şi-au găsit sfârşitul în acest mod tragic, autorul discută cazurile intelectualilor marcanţi ca: Traian Brăileanu în 1947, Istrate Micescu în 1951, Mircea Vulcanescu în 1952 etc- p.311. Sunt prezentate şi cazurile lui Dimitrie Gusti şi C-tin Radulescu Motru, cei doi intelectuali pierzându-şi nu viaţa, dar toată averea (confiscată de regim) şi sursele de venit, ajungând să trăiască aproape în mizerie în ultimii ani de viaţă.

Pe scurt, în această ultima perioadă analizată de Lucian Boia: „vechea elită intelectuală se angajase într-un proces radical de polarizare. Calea de mijloc devenea tot mai puţin practicabilă: ori Academia, ori puscaria!”- p.316.

Analiza lui Lucian Boia exprimă într-o manieră foarte clară şi lipsită de echivoc raportul intelectualilor cu puterea şi invers, al puterii cu intelectualii, în perioada 1930-1950. Deşi succint sintetizată în expunerea sumară de mai sus a capitolelor cărţii, linia directoare care reiese exprimă scăderea independenţei şi autonomiei intelectualilor faţă de regim/putere, odată cu avansarea spre momentul 1950. Condiţia liberă a intelectualului devine din ce în mai mult pusă în discuţie, iar raportul de egalitate care pare a fi prezent la început între elita intelectuală şi putere – se trasnformă treptat într-o relaţie de subordonare. Recapitulând: la 1930, intelectualii se avantă să schimbe România, într-o direcţie pe care nici ei nu o ştiu clar, dar clar vor o schimbare; polarizarea stânga –dreapta, naţionalism- democraţie se accentuează în scurt timp. Deşi dreapta pare a fi mai influentă, stânga nu trebuie trecută cu vederea, o pondere însemnată în cadrul ei având etnicii minoritari (evreii în special). Receptivitatea intelectualilor la gesturile puterii e pusă în lumină de atracţia exercitată de Carol al II-lea care desfaşoară o politică culturală de mare anvergură. Cu privire la regimul Antonescu, apare dubla sa natură: dur, dar legalist, este permisiv cu privire la autonomia intelectuală. Deşi sub dictatură şi în război, viaţa intelectuală se încadrează într-o relativă normalitate. În ce priveşte comunismul, acesta a intervenit brutal prin eliminarea unei mari părţi a elitei intelectuale, prin racolarea unei alteia rămase şi improvizarea „intelectualilor” de tip nou.

Cătălin Secăreanu
[The University of Bucharest]
NOTE

1 În 1938, în acelaşi timp cu instaurarea dictaturii regale, funcţionarii publici sunt obligaţi prin decret regal să îşi declare apartenenţa politică.
2 Potrivit serviciului social, toţi tinerii de ambele sexe care îşi încheiau studiile universitare erau obligaţi un an de zile să meargă la sate pentru a-şi pune competenţele în aplicare.
CĂTĂLIN SECĂREANU – Drd. în ştiinţe politice, Facultatea de Stiinte Politice a Universităţii Bucureşti si totodată la Ecole Doctorale Francophone en Sciences Sociales a Universităţii Bucuresti., Master în Comparative Politics, Facultatea de Ştiinte Politice, Universitatea Bucureşti, licentiat al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea Bucureşti.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 29.04.12 11:27

Discriminarea în perioada comunistă. Viaţa deţinuţilor politici legionari după eliberarea din închisori

Prin Decretul nr. 411/1964 au fost eliberaţi înainte de termen ultimii deţinuţi politic arestaţi în faza de instaurare a comunismului în România (sfârşitul anilor ’40 – anii ’50). Anul 1964 nu a fost ales întâmplător de autorităţi, gestul fiind prezentat de propagandă ca un „act de clemenţă“ pentru foştii adversari, la sărbătorirea a douăzeci de ani de la 23 august 1944. Mai mult, în anul 1964 regimul avea nevoie de o campanie de imagine, care să vină pe fondul aşa-zisei „politici de independenţă“ faţă de Uniunea Sovietică, adoptată prin „Declaraţia din aprilie 1964“.

Clemenţa arătată de regim faţă de pedepsele foştilor adversari politici nu s-a manifestat şi prin reintegrarea acestora în societate. Nu au primit locuinţe, şi-au găsit cu greu locuri de muncă, iar cei bătrâni nu au beneficiat de pensii. Toată viaţa au avut parte de şicanele autorităţilor statului, fiind în permanenţă discriminaţi datorită convingerilor din tinereţe şi a faptului că făcuseră închisoare din motive politice.


Legionarii, majoritari în închisori în anul 1964

Anul 1964 a înregistrat de fapt ultimul val de graţieri ale pedepselor deţinuţilor politic. Eliberările înainte de termen începuseră în 1962, criteriul de selecţie a celor trimişi acasă fiind reprezentat de gradul de periculozitate faţă de regim. Legionarii erau consideraţi în continuare ostili, autorităţile privindu-i cu neîncredere şi datorită acţiunilor din exil ale liderilor Mişcării.

Conform statisticilor Ministerului de Interne, în perioada 1962-1964 au eliberaţi 15.035 deţinuţi politic, dintre care 6.255 erau legionari1. Situaţia eliberării lor, pe ani, se prezintă astfel2:


Anul
Nr. legionarilor eliberaţi

1962

1.805

1963

1.118

1964

3.332

TOTAL

6.255
Aşadar, legionarii reprezentau 42% din numărul deţinuţilor politic din România, în momentul graţierilor globale. Dintre aceştia, 5.990 (96%) au fost trecuţi în evidenţele operative ale Securităţii, pentru ca activitatea lor să fie monitorizată de „organe“. Cei 265 legionari scăpaţi de hărţuirea autorităţilor erau prea bătrâni, sau prea bolnavi, pentru a mai reprezenta pericol pentru regim. Oricum, 80 dintre ei au decedat la puţin timp după eliberare3.

La ieşirea din închisoare, autorităţile penitenciare le-au pregătit deţinuţilor politic declaraţii-tip, prin care aceştia se angajau să nu divulge nimic din ceea ce văzuseră, sau li se întâmplase în închisori. Acestea aveau următorul conţinut:

„Declaraţie

Subsemnatul... , domiciliat în... .

La punerea mea în libertate de la Penitenciarul..., am luat la cunoştinţă de faptul că nu am voie să divulg nimic din cele văzute şi auzite de mine în legătură cu locurile de deţinere pe unde am trecut şi despre deţinuţii rămaşi în locurile de deţinere.

În cazul în care nu voi respecta cele arătate mai sus, am luat la cunoştinţă că sunt pasibil de a suporta rigorile legilor RPR“4.

Unii s-au conformat şi nu au mai întreprins activităţi care să intre sub incidenţa „legilor RPR“. Au contribuit chiar la propaganda regimului, prin articole la publicaţia Glasul Patriei. Foşti legionari precum Ion Dumitrescu-Borşa, Radu Gyr etc. au despre „realizările“ şi „bunăstarea“ aduse de regimul democrat popular5.


Viaţa în libertate

Odată eliberaţi, legionarii au fost foarte precauţi să manifeste atitudini politice şi să iniţieze contacte cu foştii camarazi, în conformitate cu angajamentele pe care şi le-au luat faţă de autorităţi.

Însă Securitatea i-a urmărit pas cu pas pe liderii legionari a căror pedepse au fost graţiate în 1964, pentru a se convinge că atitudinea lor din timpul „reeducării“ de la Aiud a fost sinceră. În locuinţele lor a fost instalată „tehnică operativă“, chiar dacă în primii ani după eliberare domiciliau la prieteni sau la rude, deoarece nu au primit case.

Legionarii eliberaţi prin amnistiile din 1963-1964 mai aveau un motiv foarte întemeiat să respecte angajamentele luate la eliberare – dacă intrau în conflict cu autorităţile, rămâneau fără locuri de muncă, sau primeau slujbe în sectoare toxice, ori care necesitau efort fizic. Problema integrării pe „piaţa muncii“ a fost un aspect deosebit de „fierbinte“ în relaţia cu autorităţile. Când au negociat termenii „reeducării prin muncă cultural-educativă“ de la Aiud (1962-1964), „vârfurile“ legionare au solicitat autorităţilor să primească după eliberare slujbe în concordanţă cu specialitatea studiilor. Col. Gheorghe Crăciun i-a asigurat că aşa se va întâmpla, însă guvernul avea alte planuri. Astfel, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1.051/1962, privind repartizarea în muncă a persoanelor puse în libertate din locurile de detenţie, se menţiona că „plasarea în câmpul muncii“ trebuia să se facă de Direcţia Generală a Recrutării şi Repartizării Forţelor de Muncă, cu sprijinul Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare6. Însă funcţionarii de la Sfaturile Populare, fie ele orăşeneşti sau comunale, s-au arătat foarte reticenţi să-i încadreze pe foştii condamnaţi „contrarevoluţionari“ în domenii în care ar fi avut contact cu publicul, sau în slujbe funcţionăreşti.

Primul care s-a confruntat cu această realitate dură a fost Victor Biriş, eliberat în ianuarie 1963. Crezând că datorită contribuţiei sale la „reeducare“ era un „tovarăş de drum“ al regimului, s-a dus la Baroul Bucureşti, ca să se angajeze ca avocat, la scurt timp după plecarea de la Aiud. A fost refuzat însă sub diverse pretexte. Curând, Biriş a devenit victimă a presiunilor camarazilor legionari eliberaţi şi ei în urma decretelor de amnistie. Aceştia îi reproşau că şi-au încălcat degeaba principiile, făcându-şi „autoanalizele“, deoarece comuniştii se comportau în continuare ostil cu ei. Victor Biriş a fost acuzat inclusiv de familie că a fost înşelat de col. Crăciun doar pentru a-i atrage pe legionari în cursă, sub iluzia libertăţii. Presat din toate părţile, Biriş a cedat nervos şi s-a sinucis în gara Mediaş. S-a aruncat în faţa unui tren accelerat care venea de la Cluj7.

La fel de dezamăgit de atitudinea regimului a fost şi Nicolae Petraşcu. El a fost eliberat la 1 august 1964, stabilindu-şi domiciliul în Sibiu, la locuinţa soţiei sale (stătea cu chirie în casa unui cumnat al lui Petraşcu, Chiron Binda). Încă de la eliberare, Petraşcu şi-a făcut mustrări de conştiinţă privind familia sa, pe care o supusese la tot felul de presiuni în cei şaisprezece ani de detenţie. Tocmai de aceea nu dorea să fie o povară pentru cei doi fii şi soţie, dorind să-şi găsească o slujbă, chiar dacă era grav bolnav. Aşadar, la 28 septembrie 1964 a adresat o cerere ministrului Învăţământului, în care solicita un post de profesor suplinitor la o şcoală generală sau la un liceu din Sibiu. Argumenta că avea pregătirea necesară, fiind absolvent al Facultăţii de Litere din Bucureşti, profesând în perioada 1931-1938 la Liceul Romano-Catolic din Braşov, Şcoala Normală din Alba Iulia şi Şcoala Normală din Sibiu. Pentru a fi convingător, şi-a încheiat cererea cu un slogan drag regimului: „Luptăm pentru pace!“8.

Însă autorităţile nu l-au lăsat pe Petraşcu să lucreze cu elevii. În luna noiembrie s-a prezentat la şeful Securităţii Sibiu, col. Scurtu, pentru a-i adresa aceiaşi rugăminte, să fie încadrat în „câmpul muncii“. Ofiţerul l-a tratat respectuos, însă tot ce i-a putut oferi a fost un post de controlor la serviciul public de transport din oraş. A primit slujba însă s-a arătat nemulţumit, argumentând că era bolnav şi ar fi dorit un post într-un birou. În acest sens, s-a adresat cu o cerere directorului Muzeului Brukental, dar acestuia i-a fost teamă să-l angajeze9. Ulterior a găsit un post funcţionăresc la Uzina Electrică din Sibiu, însă n-a putut, din cauza sănătăţii, să rămână nici acolo. În ianuarie 1966 se întreţinea din meditaţii la limbi străine10. Însă, în cursul anului 1966, starea de sănătate s-a agravat, fiind nevoit să se interneze într-un sanatoriu pentru recuperare11. În vara anului 1968 a încercat să se pensioneze, depunând personal un memoriu la Ministerul Sănătăţii şi Prevederilor Sociale, cu ocazia unei vizite la Bucureşti. A fost primit în audienţă timp de 30 de minute, însă memoriul i-a fost refuzat12.

Aceiaşi soartă nefericită a avut-o şi Nistor Chioreanu după eliberare (2 august 1964). Spre deosebire de Petraşcu, care avea familie, soţia sa divorţase pe când se afla în închisoare. În 1964 i-a cerut col. Crăciun să fie lăsat să se stabilească în Bucureşti, însă ofiţerul de Securitate şi-a exprimat circumspecţia că va găsi un loc de muncă acolo. Aşa s-a şi întâmplat, întrucât, ajuns în Capitală, i-a fost refuzată cererea de a intra în Baroul Bucureşti. Nu a găsit slujbă nici la Braşov. În cele din urmă s-a stabilit la sora lui în Aiud, locuind în aceiaşi casă cu soţul şi fiica acesteia. Deoarece Securitatea i-a plasat „tehnică operativă“ în locuinţă, într-un mod neprofesionist, încât s-a prins toată lumea, Chioreanu a intrat în conflict cu cumnatul său. După lungi eforturi, s-a angajat la Întreprinderea „Metalurgica“ din Aiud, ca muncitor necalificat. Deoarece nu s-a angajat în nici un fel de discuţii politice a fost „slăbit“ de şicanele Securităţii, reuşind să găsească până la urmă un post de la laborant la „Metalurgica“. În cele din urmă promovat la „birouri“, făcând diverse munci juridice. În 1965 s-a căsătorit, însă cu greu a reuşit să obţină o locuinţă în Alba Iulia, în care să se stabilească cu soţia (abia în august 1967). În tot acest timp, a trebuit să se prezinte periodic la Securitate, pentru discuţii cu diverşi responsabili ai „organelor“. În decembrie 1965 a fost „contactat“ de însuşi şeful Direcţiei Regionale MAI Cluj, lt.-col. Nicolae Pleşiţă, care a venit însoţit de col. Gheorghe Crăciun, locţiitor al şefului Direcţiei a III-a a Securităţii la acea vreme13.

Şi Aurel Călin avea o stare de nemulţumire sufletească după eliberare. El avusese un traseu asemenea lui Biriş în detenţie. Dacă în anii ’50 se menţinuse pe poziţii ostile, în 1963 s-a alăturat „reeducării“, fiind „fruntaş în depăşirea normelor“14. A fost lăsat să se stabilească în Sibiu, însă avea o slujbă manuală, deoarece nu a primit un post în domeniul juridic, în care avea studii. Se considera un „înfrânt“, care „căzuse din cauza slăbiciunii sale“: „n-am fost în stare de sacrificiu, am dezertat din luptă ca să trăim şi nu mai avem drept să ne ocupăm de nimic decât de viaţa trupului nostru, la care am ţinut aşa de mult“, îi mărturisea Călin lui Petraşcu15.


„Duşmanii socialismului“

Legionarii au fost şicanaţi pe toată perioada regimului comunist, atât prin propaganda oficială16, cât şi prin acţiunile Securităţii. „Incidentul“ biografic al detenţiei politice a fost menţionat la dosarele personale, fiind imposibil să se integreze pe piaţa muncii în calificările pe care le avuseseră înainte de arestare. Pe parcursul anului 1968, Securitatea a operat o actualizare a bazei de date cu persoanele considerate ostile regimului. A scăzut simţitor numărul românilor consideraţi „duşmani socialismului“, însă procentul legionarilor vizaţi de „atenţia“ Securităţii a crescut procentual.

Aşadar, la 1 ianuarie 1968, situaţia arăta astfel17:


Elemente urmărite de aparatul de Securitate
Persoane care au deţinut funcţii de conducere PNŢ–PNL

Naţionalişti

Legionari

424.464
(100 %)

104.306
(25 %)

25.657
(6 %)

117.306
(28 %)
După „epurarea“ bazei de date, finalizată la 20 decembrie 196818, proporţia legionarilor consideraţi de autorităţi periculoşi pentru regim a crescut de la 28%, la 41%:


Elemente urmărite de aparatul de Securitate
Legionari

Foşti condamnaţi

Persoane care au deţinut funcţii de conducere PNŢ–PNL

Membri alte partide

Naţionalişti

Alte categorii

49.319
(100 %)

20.338
(41 %)

7.611
(15 %)

4.789
(10 %)

1.548
(3 %)

1.832
(4 %)

13.201
(27 %)


Concluzii

Foştii deţinuţi politic nu s-au putut reabilita real niciodată în timpul comunismului. Deşi propaganda susţinea că „regimul oamenilor muncii“ nu purta ranchiună foştilor adversari, în realitate nu le-a iertat acestora convingerile din tinereţe. Discriminarea nu s-a manifestat doar asupra deţinuţilor politic. Familiile au avut şi ele de suferit repercusiunile autorităţilor. În special descendenţii foştilor deţinuţi politic, care în timpul studiilor sau la angajare au avut de înfruntat dificultăţi din cauza biografiilor „pătate“ ale părinţilor.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 27.04.12 18:51

Războiul comuniştilor împotriva cărţilor
de VIRGIL LAZAR | 27 apr | 385 afişări
Multe dintre cărţile literaturii române clasice au fost trecute în fondurile secrete ale bibliotecilor. În anii imediaţi de după 1989 a apărut prima carte din România care a publicat şi analizat cu mjloace ştiinţifice şi spirituale solide - ni se spune în prefaţă - un segment din documentele arhivei secrete ale unei instituţii de talia Bibliotecii Centrale Univesitare Cluj, din epoca comunistă. Ni se dezvăluie, astfel, ofensiva necruţătoare pe care regimul a dus-o împotriva cărţii încă de la începuturile sale de după 1945. Cartea apărută la B.C.U. este, de fapt, un „studiu ...
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 22.03.12 20:25

Revolta anticomunista de la Brasov

Revolta anticomunista de la Brasov, din 15 noiembrie 1987, a fost evenimentul politic major care a anuntat prabusirea iminenta a comunismului in Romania. Revolta a fost declansata la Intreprinderea de Autocamioane Brasov, printr-o greva inceputa la 14 noiembrie, noaptea, in schimbul III si continuata a doua zi dimineata cu un mars, pana in centrul orasului, in fata Comitetului Judetean al Partidului Comunist Roman. In timpul marsului catre Comitetul Judetean al P.C.R., au intervenit forte ale pompierilor si detasamentul antiterorist al trupelor speciale, pentru a dispersa multimea. Tot atunci au fost operate si primele arestari in randurile demonstrantilor. Daca in anii ’70 revendicarile minerilor din Valea Jiului au fost de ordin economic si social, la Brasov ele au devenit politice, iar ruperea pactului social a facut criza de sistem si mai vizibila. Revolta de la Brasov reliefeaza intr-adevar trecerea de la cererile economice la contestarea politica a sistemului comunist, chiar daca scandarile anticomuniste („Jos Ceausescu!”, „Jos cu epoca de aur!”, „Jos Dictatorul!” si „Jos Tiranul!”) nu s-au ridicat la statutul de revendicari politice coagulate si fundamentate intr-un program. Constientizarea crizei de sistem si revolta impotriva acestuia impun revolta de la Brasov ca fiind una anticomunista. Au existat informari ale Securitatii privind starea de spirit a populatiei, dar nu au fost luate masuri de prevenire a unei revolte, fapt ce pare astazi surprinzator. Refuzul autoritatilor comuniste de a dialoga cu demonstrantii a provocat luarea cu asalt a sediului comunist de catre multimea adunata. Portretul dictatorului Ceausescu a fost doborat de pe frontispiciul cladirii si incendiat. Au urmat interventia brutala a trupelor speciale de securitate, arestarile si anchetele. Dupa ce initial se anuntase pedeapsa capitala pentru muncitorii arestati, sub presiunea opiniei publice mondiale, comunistii au revenit asupra hotararii lor, deportand, in urma unui proces regizat, un numar de 61 de muncitori si schimband locurile de munca ale altor 27 de persoane dintre cele peste 300 arestate si anchetate in sediile Militiei si Securitatii din Brasov si Bucuresti. Ca o parte a aplicarii camuflate a represiunii, instrumentarea cazurilor evita si nu retinea in sarcina inculpatilor infractiuni de competenta organelor de cercetare penala ale Securitatii – propaganda impotriva oranduirii socialiste –, ci se recurgea la invocarea unor infractiuni de drept comun: asocierea pentru savarsirea de infractiuni, distrugerea in paguba avutului obstesc, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea linistii publice etc. In consecinta, actele de trimitere in judecata erau intocmite potrivit competentelor legate de catre Militie sau procuratura civila. Acest lucru s-a intamplat pentru a se crea impresia ca se cedeaza sub presiunea evenimentelor si nu se iau masuri de pedepsire. Ca urmare, au fost pornite procese publice pentru infractiuni de drept comun. „Desfide totusi in aceasta mutatie violenta metodelor de ancheta utilizate mai ales in cazul muncitorilor de la Brasov, unde se gasesc toate elementele functionale ale instructiunilor asupra modului in care se facea o ancheta...”, dupa cum afirma Raluca Nicoleta Spiridon. Doua sunt componentele anchetei de la Brasov: utilizarea de presiuni fizice si psihice si dirijarea de catre anchetatori a declaratiilor celor anchetati pentru construirea laturii subiective a unei infractiuni de drept comun. Fiecarui ofiter anchetator de Securitate sau Militie i s-a dat in sarcina un inculpat pe care sa-l determine ca, la proces, „sa adopte o pozitie de recunoastere totala a faptelor, de regretare a acestora si de angajare ferma ca nu le vor repeta in viitor”. Declaratiile au fost dictate sau redactate de anchetatori si semnate de inculpati, continutul lor trebuind sa reliefeze caracterul „huliganic” al manifestarii (limbajul se regaseste in condamnarea celor care au declansat revolta de la Timisoara, in 1989), prin pagubele pe care le-au produs. Nu au existat contraziceri in ceea ce declarau inculpatii, pentru ca punerea de acord a declaratiilor era necesara in scopul prezentarii in fata instantei a unei singure versiuni. In cazul protestelor de la Brasov din 15 noiembrie 1987, prin Sentinta penala nr. 2823 din 3 decembrie 1987 data de Judecatoria Brasov, 61 de muncitori au fost condamnati pentru ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, conform art.321, alin.2 Cod Penal, la pedepse cuprinse intre 6 luni si 3 ani si li s-a desfacut contractul de munca de la uzinele din Brasov cu art.130, privitor la indisciplina. Dintre cei condamnati, pedepsele a 26 de muncitori au fost inlocuite cu munca corectionala in alte organizatii socialiste, unde trebuiau sa desfasoare activitati direct productive, iar cei condamnati cu pedepse privative de libertate cu suspendare conditionata. In general, cei condamnati au fost „deportati” in judetele de origine (33 de persoane), cei din Brasov (19 persoane) si alti 9 trimisi in alte judete ale tarii, reincadrati in munca si „dati in supravegherea colectivelor de munca, pentru a se asigura reeducare”. Totodata, 21 de persoane (in afara celor condamnate) au fost anchetate, dar puse in libertate: 5 elevi (exmatriculati, apoi reinmatriculati), 9 muncitori (avertizati si reprimiti la Intreprinderea de Autocamioane Brasov), iar 7 muncitori trimisi in localitatile de origine. La Brasov, desi au fost anchetate 183 de persoane, la proces au fost doar 61 de acuzati, dintre care 53 de la Intreprinderea de Autocamioane Brasov. In acest caz, spre diferenta de ceea ce se petrecuse in cazul revoltei minerilor din Valea Jiului, scopului initial represivo-educativ si exemplificativ i s-a suprapus un altul. Pentru a prezenta evenimentele depolitizat, s-a avut grija ca grupul celor judecati sa nu fie mare, pentru a nu se lasa impresia ca este vorba despre o represiune in masa, ci doar despre judecarea unui grup mai mic de „elemente certate cu legea”, „adevarati vandali”, „refractari care nu au inteles ajutorul ce li s-a dat de catre societate in rezolvarea multor probleme de familie”. Printr-o adresa semnata de seful Securitatii judetene din Brasov, locotenent-colonel Claudiu Bucur, si transmisa omologilor sai din alte judete, s-a cerut punerea sub supraveghere a celor care s-au aflat la Brasov in timpul evenimentelor, dar aveau rezidenta in alte judete. Trebuia controlata activitatea acestora, pentru a se stabili daca fac „comentarii negative” si daca au avut posibilitatea de a filma sau a fotografia unele „aspecte”, caz in care trebuiau intreprinse masuri pentru recuperarea materialelor filmate sau fotografiate. Dupa revolta muncitorilor de la Brasov, nu s-a realizat, din pacate, nici o alianta intre clasele sociale din Romania, intre intelectualii care criticau regimul si muncitorii nemultumiti. Dupa evenimentele din decembrie 1989, majoritatea celor deportati s-au reintors in Brasov. Un caz aparte il reprezinta cel al lui Vasile Vieru, unul din cei 61 de muncitori deportati, care a decedat la Barlad, in septembrie 1988, la mai putin de un an de la ancheta, in urma maltratarilor la care a fost supus la Inspectoratul General al Militiei din Bucuresti. In general, cei condamnati au fost „deportati” in judetele de origine (33 de persoane), cei din Brasov (19 persoane) si alti 9 trimisi in alte judete ale tarii, reincadrati in munca si „dati in supravegherea colectivelor de munca, pentru a se asigura reeducarea”. Perestroika si politica de glasnost refuzate Venirea la putere in Uniunea Sovietica a lui Mihail Gorbaciov si lansarea perestroikai sale pe plan intern au clatinat regimurile comuniste din Europa de Est. Pe masura ce Gorbaciov a accelerat ritmul restructurarilor in Uniunea Sovietica, Ceausescu a devenit din ce in ce mai vehement in opozitia sa fata de orice reforme economice sau politice. Mai mult, reformele politice ale lui Gorbaciov si impactul lor asupra altor tari din bloc i-au facut pe dictatorul roman si sustinatorii acestuia sa devina extrem de nervosi. Cu diferite ocazii, Ceausescu a criticat deschis perestroika, pe care a caracterizat-o drept „deviatie de dreapta” in comunismul mondial. In discursul rostit pe data de 26 ianuarie 1987, cu ocazia celei de-a 69-a aniversari a zilei sale de nastere, Ceausescu a denuntat, fara referire directa, incercarile de „reinnoire a socialismului”. Tinta remarcelor sale era, fara indoiala, politica de glasnost a lui Gorbaciov. Gorbaciov a vizitat Romania in mai 1987 si a facut cateva aluzii la adresa politicii dure a lui Ceausescu. Cu toate acestea, dupa vizita lui Gorbaciov, nu s-a produs nici o imbunatatire a situatiei sociale si economice din Romania. Dimpotriva, in noiembrie 1987, au fost anuntate noi reduceri ale cotei de consum la electricitate si benzina. Stasi la Brasov In cursul desfasurarii evenimentelor de la Brasov, un informator al Stasi s-a aflat in oras, trimis de catre intreprinderea sa din R.D.G. pentru sase saptamani, in calitate de reprezentant comercial. Activitatea sa a constat doar in a raporta despre evenimentele care tocmai avusesera loc si se circumscrie alaturi de informarile furnizate de un cetatean roman, care era in acelasi timp si informator al Stasi, in interesul manifestat de est-germani fata de problemele economice romanesti. Preocuparea manifestata de Stasi pentru situatia economica a Romaniei a pornit initial de la necestatea de a cunoaste posibilitatea Romaniei de a-si respecta obligatiile de export fata de R.D.G., pentru ca ulterior sa vizeze identificarea efectelor dificultatilor economice asupra politicii interne si impiedicarea extinderii in alte tari ale Tratatului de la Varsovia a unor eventuale proteste din Romania. Violenta metodelor folosite de anchetatori la Brasov trebuie subsumata temerii conducerii de partid ca factorii externi au stat la baza declansarii protestului muncitorilor de la Brasov. In consecinta, s-a pornit de la premisa ca, doar utilizand metode violente de ancheta, se va ajunge la un adevar mai profund decat ceea ce s-a declarat la inceput. Nu a fost cazul, insa metodele ilegale de ancheta si-au spus cuvantul, marcand existenta participantilor la evenimente. Ideea vizitei lui Ceausescu la Brasov era aceea de a demonstra ca nu muncitorii pasnici au incercat rasturnarea regimului, ci elemente huliganice, betivi certati cu legea. Pentru a preveni orice manifestare impotriva regimului, muncitorii cu „probleme” au fost inchisi in sectii, iar in locul lor au fost adusi muncitori de la Hidromecanica Ioan BOTIS
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 20.03.12 13:39

Arenele dispărute ale Capitalei. Cum au fost distruse stadioane de legendă ale fotbalului românesc
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 19.03.12 10:10

VIDEO Povești cumplite din „Închisoarea morții”, una dintre cele mai sângeroase închisori comuniste
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 18.03.12 10:00

Partea I. Cât de aproape a fost România să devină „republică sovietică"
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 16.03.12 20:44

„PLANUL VALEV”
În 1962, ruşii au elaborat „Planul Valev”, după numele iniţiatorului. Pe scurt, acesta propunea restructurarea economiei ţărilor socialiste, împărţirea sarcinilor făcându-se pe zone. România forma un tot cu Bulgaria, iar pe plan economic, punerea în aplicarea prevederilor acestui plan ar fi avut repercusiuni grave asupra ţării noastre. România era destinată să-şi dezvolte, aproape exclusiv, numai agricultura. Dar şi aceasta dirijată, existând anumite categorii de plante care nu puteau fi cultivate.
În rândul specialiştilor, a oamenilor de ştiinţă, a cadrelor militare, se crease un adevărat curent antisovietic. Eram elev în anul II al Şcolii de Ofiţeri din Oradea şi îmi amintesc perfect cum ,săptămâni la rând, lectorii ne-au prezentat acest plan în toate detaliile sale, comentariile lor fiind total nefavorabile „ţării prietene”.

Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 12.03.12 20:16

Doctorul Iosif Capotă, eroul Mărgăului (ARTICOL INTEGRAL)
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 12.03.12 20:16

A murit eroul din Bucovina. Află povestea lui Gavril Vatamaniuc, omul care s-a opus comunismului cu arma în mână
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 02.03.12 9:41

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cinci-ani-doua-luni-penitenciarul-sighet

Din toate închisorile regimului comunist, cele mai cunoscute sunt cea de la Piteşti, din cauza teribilului experiment ce avea să poarte numele „fenomenul Piteşti” şi cea de la Sighet, în care au fost închişi personalităţi importante ale culturii româneşti interbelice şi unde aveau să moară, printre mulţi alţii, Iuliu Maniu, Gheorghe I. Brătianu şi Constantin Argetoianu.

Printre personalităţile care au fost închise la Sighet şi ulterior eliberate se numără şi istoricul Constantin C. Giurescu. El avea să scrie, după eliberarea sa din 1955, o carte de memorii privind anii petrecuţi în închisoare: Cinci ani şi două luni în penitenciarul de la Sighet.

Constantin C. Giurescu este un nume foarte important al istoriografiei româneşti. Născut în anul 1901, fiu al istoricului Constantin I. Giurescu, el a făcut parte din noua generaţie a şcolii istoriografice româneşti împreună cu Petre P. Panaitescu și Gheorghe I. Brătianu.

După obţinerea doctoratului, începe să predea la Universitatea din Bucureşti. Ca mulţi alţi istorici ai timpurilor sale, la un moment dat Constantin C. Giurescu s-a implicat şi în viaţa politică. A fost membru al Partidului Naţional Liberal şi, după instaurarea regimului autoritar al regelui Carol al II-lea, a fost numit rezident regal al Ţinutului Dunărea de Jos la începutul anului 1939. Ulterior, a ocupat funcţiile de ministru secretar de stat responsabil cu organizarea Frontului Renaşterii Naţionale, ministru al Propagandei Naţionale şi ministru al cultelor şi artelor. Colaborarea sa cu regimul carlist avea să-i aducă, după instalarea comuniştilor la putere, mai mulţi ani de închisoare şi restricţii pe plan profesional.

După adoptarea noii legi a învăţământului, în august 1948, Giurescu e dat afară din postul de profesor universitar şi transferat la Institutul Academiei R.P.R. (regimul urmărea eliminarea profesorilor „indezirabili” din facultăţi pentru a nu periclita educaţia „sănătoasă” a studenţilor). Doi ani mai târziu, în mai 1950, va fi arestat în baza unei acuzaţii privind funcţiile sale din timpul regimului carlist, şi închis în penitenciarul de la Sighet, unde rămâne până în 1955. Avea să fie reprimit la Universitate abia în 1963, în perioada aparentei liberalizări a regimului, iar 1974 a devenit membru al Academiei.

Cartea de memorii – scrisă „în amintirea celor care-şi dorm somnul veşnic pe malul Izei” – a fost redactată în lunile imediat următoare eliberării profesorului Giurescu din închisoare, în perioada 17 iulie 1955 - 12 noiembrie 1955. Istorisirea sa începe cu evenimentele zilei de 6 mai 1950 când, la ora patru dimineaţa, familia Giurescu s-a trezit cu Securitatea la uşă. Având un ordin de percheziţie, ofiţerii de securitate au spus că trebuie să verifice casa, iar profesorului Giurescu i s-a zis că trebuie să meargă cu ei la Ministerul de Interne. După o ”vizită” la Interne, în care nu i s-a spus nimic despre motivele reţinerii asle – dar i s-au confiscat banii, verigheta, butonii de argint de la cămaşă, ceasul, ochelarii şi alte obiecte – este băgat într-o dubă împreună cu alţi şase bărbaţi, personalităţi importante ale României vechi: Radu Portocală, Ion Manolescu-Strunga, Pantelimon Halippa, Tancred Constantinescu, Al. Popoescu-Necşeşti și Napoleon Creţu. După plecarea maşinii, urmează neliniştile privind destinaţia la care urmau să fie duşi: exista teama că duba va lua drumul spre Moldova, deci spre Uniunea Sovietică (fără ca ei să-şi dea seama, la acel moment, că şi din nordul Transilvaniei se putea trece în Uniunea Sovietică, traversând Tisa). Autorul mărturiseşte că i-a trecut de mai multe ori prin minte gândul de a încerca să evadeze, la care a renunţat însă, ştiind, în primul rând, că nu are nicio şansă şi că, oricum, chiar dacă ar reuşi prin absurd să fugă, ar fi nevoit să se predea când Securitatea avea să-i aresteze familia.

În aceeaşi zi au fost aduşi la Sighet Victor Papacostea, Nicolae Sibiceanu, generalul Niculae Marinescu, generalul Cijoski, C.C Zamfirescu, Constantin Argetoianu, Alexandru şi Ion Lapedau, August Filip, Titus Popovici, D. Caracostea ş.a, după masivele arestări din ceea ce a ajuns să fie cunoscută ca ”noaptea demnitarilor”.

Profesorul Giurescu povesteşte că atunci când lotul a ajuns la Sighet (fără ca deţinuţilor să li se spună însă unde au fost aduşi), la momentul repartizării deţinuţilor, ofiţerul care citea lista i-a recunoscut numele şi l-a întrebat „Dumneata eşti autorul Istoriei românilor­?. La răspunsul său afirmativ, acesta a spus, ironic, că „Acum se scrie altfel istoria românilor.”

Urmează descrierea detaliată a celulei în care a fost închis începând cu data de 7 mai şi, după primele momente de odihnă petrecute în penitenciar, descrierea primelor zile la închisoare. Mâncarea primită în acea primă zi – o porţie de 220-230 grame de pâine şi, mai târziu, fasole iahnie – se va dovedi a fi o excepţie, urmând ca ulterior cantitatea de mâncare – şi calitatea ei - să scadă drastic. După aceea, deţinuţii au primit de multe ori o mâncare din arcapaş. „Această mâncare de arpacaş, adică de orz cojit, mâncarea regiunilor sărace unde nu creşte grâul, se obţine prin fierberea, în apă, a boabelor de orz, adăugându-se şi ceva zarzavat – morcovi şi ceapă – şi, la urmă, puţin ulei. Rezultatul nu-i plăcut la gust, dar constituie totuşi o hrană. Dar şi în materie de arpacaş sunt tot felul de grade: de la mâncarea densă, groasă – să zicem un fel de pilaf ordinar, având suficiente zarzavaturi şi ulei şi deci un gust admisibil, până la zeama lungă, alburie, fără zarzavat şi fără ulei sau cu foarte puţin, zeamă în care găseşti, pe fundul gamelei, şi două linguri de boabe. Dacă cea dintâi te satură cel puţin, ultima e o adevărată înşelătorie a foamei. [...] Din păcate, timp de trei ani şi două luni, de la 8 mai 1950 până la 3 iulie 1953, arpacaşul a fost mâncarea dominantă a puşcăriei, existând perioade ca între 20 decembrie 1950 şi 5 ianuarie 1951 când l-am primit încontinuu la prânz şi seara.”

Din cauza alimentelor puţine, încă din primele zile se instalează starea permanentă de foame, care-i chinuie pe deţinuţi în fiecare clipă. „La o jumătate de ceas după ce ai isprăvit de mâncat prânzul ţi-e foame; senzaţia creşte treptat şi atinge maximum la cinci şi jumătate seara, în momentul când, de obicei, sună clopotul de cină. După zeama chioară de seară, nu ai nici măcar jumătatea de ceas de răgaz de la prânz; ţi-e foame chiar din momentul când ai terminat de mâncat.”

După câteva zile, noilor sosiţi li s-au dat haine noi. Îmbrăcându-le, profesorul Girescu observă că pantalonii îi sunt strâmţi. Când îi atrage atenţia asupra acestui fapt directorului închisorii, aflat de faţă, i se răspunde cinic „lasă că o să-ţi vină bine în două săptămâni; o să fie numai buni”. Aşa se întâmplă, bineînţeles, iar după alte câteva săptămâni, hainele erau deja mult prea largi.

Despre unul din gardieni, Arba, prof. Giurescu povesteşte că era un fost puşcăriaş, condamnat pentru omor: „era deci indicat să devină un comunst şi un om de încredere, pus să păzească pe foştii miniştri ai epocii burgheze”. Un portret detaliat îi este rezervat directorului închisorii, Vasile Ciolpan, un vechi comunist care însă nu dădea dovadă de brutalităţi excesive faţă de deţinuţi (ba chiar, la un moment dat, i-a dat profesorului Giurescu o vrabie pentru a o ţine alături de el în celulă, ca să nu se simtă atât de singur). Sunt prezentaţi şi alţi gardieni, unii mai duri, alţii mai blânzi. Profesorul Giurescu mărturiseşte că nu toţi au fost „brute sau bestii”, ci că „s-au găsit printre ei şi oameni de omenie, ba unii chiar de-a dreptul prietenoşi, înţelegând durerea şi duferinţele noastre şi încercând, în foarte strâmtele limite ale atribuţiunilor lor, să ni le îndulcească.”

Un gest de omenie din partea vreunui gardian era ceva ieşit din comun, mai ales că aceştia erau supuşi unei propagande constante vizând demonizarea deţinuţilor. „Ura împotriva noastră le era aţâţată sistematic, prin şedinţe regulate, sâmbăta, apoi şi miercurea, şedinţe în care se debitau tot felul de minciuni şi de calomnii. [...]Era o acţiune sistematică de înrăire, alimentată continuu; eram prezentaţi, la aceste şedinţe, ca „vampiri” care „am supt sângele poporului”, ca „bestii moşiereşti!, ca „exploatatori ai proletariatului”, ca indivizi care făceam „chefuri şi orgii cu şampanie”. [...] Li se mai inculca apoi acestor gardieni dispreţul pentru tot ce a fost pătură conducătoare în trecut; ea era simbolul păcatelor, a incompetenţelor şi a necinstei, în opoziţie, bineînţeles, cu actuala pătură conducătoare (cea comunistă!), depozitara tutoror virtuţilor şi cunoştinţelor.”

Deţinuţilor le era interzis să cunoască idenitatea reală a gardienilor. Unii dintre ei dădeau însă acelor deţinuţi pe care-i simpatizau detalii privind numele, locul de baştină sau profesia. Celor ale căror nume nu le cunoşteau, deţinuţii le dădeau porecle, fie după oameni cu care semănau –precum Bossy, unui gardian care aducea a Raoul Bossy, sau Bibi, celui care semăna cu Bibi Botez. Mai erau Păsărilă, Habsburgul, Pantoponul, Frizerul sau Pithecantropus Erectus. Unora le erau acordate iniţiale şi numere de ordine, după „iniţialele cuvintelor care exprimau categoria morală, în care, după părerea noastră intrau respectivii. Astfel, am avut o serie mai mare de B (de la bestie) şi anume B1, B2, B3, B4; apoi o serie redusă de J (de la javră!) şi anume J1 şi J1!”

Lui B1 i se mai spunea şi Mongolul, din cauza trăsăturilor sale fizice; profesorul Giurescu povesteşte că acesta era unul dintre cei mai brutali gardieni. „Nu făcea baie – se vedea – cu lunile, deoarece, când se apropia de tine, puţea de-ţi venea să verşi. [...] Veşnic striga şi înjura: „Crucile”, „Dumnezeul” şi „Paştile” erau monedă curentă.”

Dintre toate evenimentele descrise în carte, atrage atenţia două anume. În primul rând, unul cu privire la ultimele zile din viaţa lui Gheorghe Brătianu, despre a cărui moarte nu s-a știut multă vreme nimic. Giurescu povesteşte că „În după-amiza zilei de 24 aprilie 1953, eram în camera noastră, nr. 17, când, pe la orele patru şi jumătate – cinci, am auzit afară, în curtea cea mare, glasul lui Gheorghe Brătianu. Fusese scos la „plimbare” şi, din ceea ce spunea, rezulta că are o neînţelegere cu şeful de secţie care-l supraveghea, cu faimosul „Pithecantrop”. „Ce cauţi acolo?”, răsună vocea acestuia din urmă, „Unde ţi-am spus eu să te duci?”. „Aici mi-aţi spus”, răspunde Gheorghe Brătianu; se părea că umblă după o unealtă, vreo greblă sau vreo mătură, pentru curăţatul curţii; nu vedea ce se întâmplă afară, auzeam numai. „Aici, hai?” replică besta şi, în momentul acela, auzim o lovitură surdă de pumn. „Paştele şi Dumnezeul mă-tii; lasă că am să-ţi arăt eu ţie!”, „Mişcă sus”, spune tot „Pithecantropul”, după câteva secunde. Pe când erau sus, pe pasarela de la etajul întâi, am auzit încă o lovitură, se pare că de data asta o palmă şi, apoi, uşa de la o celulă deschizându-se cu violenţă şi o nouă serie de înjurături şi califiactive triviale. Asta a fost picătura care a făcut să se verse paharul; în cursul nopţii – noaptea de 24 spre 25 aprilie 1953 – Gheorghe Brătianu s-a sinucis, tăindu-şi vinele gâtului.”

Cel de-al doilea eveniment special e relatat în rândurile dedicate gardianului poreclit Cireşica, care avea „un deosebit respect pentru Iuliu Maniu.” Profesorul Giurescu povesteşte că „Într-o zi, pe când rămăsese într-o tinetă puţină mâncare, pe fund – era o mâncare mai bună – şi îl întrebasem trebuie să o las la etajul întâi, unde era el de serviciu, sau s-o duc jos la bucătărie, mi-a spus: „las-o aici, am să mai dau la celula asta”, şi mi-a arătat celula unde era închis Maniu. „Lui Iuliu Maniu?” l-am întrebat eu, ştiind cine era locatarul celulei: „Da”, mi-a răspuns Cireşică – „el e tatăl nostru” şi a dus degetul în dreptul buzelor, în semn de tăcere.”

Pentru a evada din coşmarul închisorii, deţinuţii – toţi oameni educaţi, cultivaţi – ţineau, când aveau ocazia, „conferinţe” pe diverse teme: istorie, geografie, literatură. În plus, învăţau unii de la alţii limbi străine: profesorul Giurescu povesteşte că el a luat lecţii de maghiară de la Dumitru Nistor care, la rândul lui, învăţa engleză şi franceză de la Nicu Sibiceanu.

Memoriile lui Constantin C. Giurescu – atent ascunse şi păzite dupe scrierea lor, din cauza problemelor grave ce ar fi cauzat familiei dacă ar fi fost descoperite – sunt o foarte valoroasă sursă privind privind viaţa deţinuţilor din închisorile comuniste. Portretele realizate diverşilor gardieni ne ajută la schițarea unei tipologii a gardienilor din închisorile comuniste și, în plus, avem de-a face cu o radiografie a unei închisori, am putea spune, speciale, având în vedere că Sighetul a fost destinaţia predilectă pentru deţinuţii politici de renume, locul în care marii demnitari din perioada interbelică erau trimiși, practic, la moarte

Sursa: Constantin C. Giurescu, Cinci ani şi două luni în penitenciarul de la Sighet, Editura Fundației Culturale Române, Bucureșt, 1994
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 01.03.12 7:41

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/bucuresti-jilava-inchisoarea_mortii-fortul13-temnita-comunisti-detinuti_politic-foamete-tortura_0_655134972.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 17.02.12 14:44

http://cronicaromana.ro/2012/02/15/fara-iertare-nu-exista-iubiredoctorul-ioan-boila-despre-temnitele-comuniste/
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 19.01.12 15:32

http://www.adevarul.ro/moldova/actualitate/ARHIVELE_COMUNISMULUI_-Limba_moldoveneasca-_romanizata_in_filmele_sovietice_0_630536976.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 11.01.12 12:25

http://www.ne-cenzurat.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=27781:comunismul-in-romania&catid=11:cultura&Itemid=15
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 04.01.12 13:37

ADEVĂRUL PRIVIND RETRAGEREA TRUPELOR SOVIETICE DIN ROMÂNIA

După evenimentele din decembrie 1989, retragerea trupelor sovietice din România a fost tratată incomplet ori denaturat de către pseudoistorici români şi analişti apăruţi ca ciupercile după ploaie. Majoritatea materialelor publicate până în prezent tratează problema de pe poziţiile celor aflaţi la putere (s-ar putea să greşesc, nu pot fi la curent cu totul). Cel mai des a fost acreditată ideea că „Hruşciov şi-a retras trupele din România îmbătat şi păcălit de Dej”. Ceea ce este un basm! Unii au legat retragerea trupelor sovietice de evenimentele din Ungaria anului 1956. Lucru total incorect. Contrar părerii multora, încrederea ruşilor faţă de români era mult mai mare decât faţă de unguri. Aceasta, deoarece românii şi ruşii au cooperat la refacerea Securităţii ungare. Câţi dintre dumneavoastră., stimaţi cititori, cunoaşteţi că Securitatea ungară a fost refăcută de specialişti români? Cred că nici unul. Doar cei care au lucrat nemijlocit în fosta Securitate, acea „poliţie politică” blamată şi în zilele noastre. Şi nici aceştia nu cunoşteau întregul adevăr. Aşa că, retragerea trupelor sovietice din România nu are nici o legătură cu evenimentele din Ungaria. Spre dezamăgirea unora.
Retragerea diviziilor sovietice de pe teritoriul României a fost o acţiune ce s-a executat în contextul general al situaţiei internaţionale de atunci. Dar, maia ales, în cadrul general european şi a fost legată de urmările şi rezultatele celui de Al Doilea Război Mondial. Când şi Austria a fost împărţită în cadrul zonelor de ocupaţie. În baza înţelegerii dintre cele patru puteri aliate, sovieticii aveau acordul aliaţilor să menţină trupe în România, ca element de rezervă strategică,,până la rezolvarea problemei Austriei. După recunoaşterea neutralităţii acesteia, aliaţii şi-au retras trupele de aici. Iar în 1955, s-a încheiat tratatul de stat cu Austria. În acest context, menţinerea trupelor sovietice în România nu mai avea bază legală şi juridică, problema Austriei, în baza acordurilor de la Yalta şi Postdam, fiind rezolvată. Dacă nu s-ar fi retras în 1956, ruşii ar mai fi putut să o lungească un an, doi cel mult. Până la urmă, tot s-ar fi retras, deoarece, în caz contrar, şi-ar fi ridicat în cap întreaga lume occidentală.
Este bine să precizez: diviziile ruseşti din Germania de Est trebuiau să aibă eşalonul II strategic. Care a fost menţinut în Polonia. În Cehoslovacia şi Ungaria au intrat pe probleme de criză. În România, au primit acordul să staţioneze până la rezolvarea problemei Austriei, ca eşalon de rezervă strategică. Această înţelegere parafată între cele patru puteri nu a fost adusă niciodată la cunoştinţa opiniei publice internaţionale. Orice alte speculaţii sunt basme!
Am menţionat că retragerea trupelor sovietice s-a făcut în contextul general al situaţiei internaţionale. Dar, cel care a grăbit retragerea lor a fost un bun ofiţer român de contrainformaţii.
În iunie 1956, Egiptul a naţionalizat Compania Canalului de Suez, ale cărei acţiuni majoritare erau deţinute de Franţa, Marea Britanie, ulterior SUA. Pentru acest gest, Franţa şi Marea Britanie – cărora li s-a alăturat Israelul – au atacat Egiptul. Ei bine, pe timpul pregătirilor în vederea declanşării invaziei, un ofiţer român de contrainformaţii (al cărui nume nu a fost divulgat) a primit pentru decodificare înregistrarea sonoră a unei transmisiuni TSF, din care a aflat toate amănuntele privind iminenţa atacului împotriva Egiptului. Şi-a informat imediat superiorii, care, la rândul lor, au întocmit urgent un raport de informare pe care l-au predat lui Gheorghiu-Dej. La rându-i, acesta l-a anunţat pe Hruşciov, care a adoptat o poziţie extrem de agresivă: a anunţat ţările care se pregăteau de atac că orice intervenţia împotriva Egiptului va atrage reacţia militară a Uniunii Sovietice. Pentru a fi cât mai convingător, liderul de la Kremlin a dat ordinul şi ruşii au început o adevărată campanie de intimidare, materializată prin „dezinformare în eter”. Comandanţii de mari unităţi militare au început să împânzească eterul cu ordine şi comenzi, cu scopul ca cei care stăteau la „pândă” să concluzioneze că au loc masive deplasări de trupe şi tehnică de luptă. La această dezinformare a contribuit şi Românîa. Românii au fost mult mai „convingători”. S-a mers până acolo, încât s-a acţionat şi asupra deţinuţilor. Astfel, la penitenciarul din Deltă, colonelul Vodă, comandantul acestuia, a strâns deţinuţii şi le-a promis că cei care se vor oferi voluntar să lupte în Egipt, la revenirea în ţară, vor fi scutiţi de restul pedepsei. Cu unele excepţii, toţi deţinuţii s-au oferit să lupte voluntar. S-a acţionat astfel, ştiindu-se că „vorba zboară din gură-n gură” şi era imposibil ca agenţii statelor implicate dă nu afle. Bineînţeles că totul a fost o cacialma. Dar o cacialma foarte bine calculată.
Deşi atacul a avut loc, Israelul dând lovitura principală şi fiind susţinut mai mult moral de către aliaţii europeni, finalul acţiunii a fost un mare eşec. Aceasta s-a datorat în mare măsură ofiţerului român de contrainformaţii, Franţa şi Marea Britanie temându-se de o ripostă din partea Uniunii Sovietice. Hruşciov nu a uitat rolul important al României în acest incident. În 1957, a efectuat o vizită oficială în România. Pe tot parcursul vizitei prin ţară a fost însoţit, în permanenţă, de Gheorghiu-Dej şi I.G.Maurer, ministrul de Externe. Aceştia l-au convins să accepte retragerea diviziilor sovietice din ţară. Odată retrase trupele sovietice, conducerea superioară de partid a dispus crearea unui organism operativ de securitate, care urma să funcţioneze în regim de „strict secret”. Din el făceau parte numai ofiţeri din Direcţia de Contrainformaţii Militare (DCIM) şi avea o singură sarcină: depistarea tuturor militarilor din Armată, aflaţi în slujba NKVD. Acest organism a dat lovituri de măciucă agenţilor NKVD infiltraţi ori racolaţi din ţară, încât le-a făcut ruşilor părul creţ.
Toate aceste măsuri au necesitat timp, care s-a extins până în primăvara anului 1964. Ele au influenţat şi soarta semnatarului acestor rânduri.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 03.01.12 13:54

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/muzeul-mortii-de-la-gherla-articol-integral-247223.html
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Fenomenul Pitești

Mesaj Scris de Admin 13.12.11 10:38

Fenomenul Pitești
”Fenomenul Pitești” a reprezentat un experiment de reeducare ce consta în distrugerea psihică a individului. Această „operațiune” a început în 1949, la închisoarea de la Pitești. Securitatea a pus la cale un plan pentru lichidarea rezistenței morale a deținuților politici, după modelul lui Anton Makarenko. Experimentul a încetat în anul 1952.

Acest plan presupunea reeducarea tuturor opozanților politici în spiritul comunist, prin ștergerea vechii identități a fiecăruia și înlocuirea ei cu una nouă, tipic bolșevică. Deținutul nu trebuia să se „vindece” după eliberare, urmând a-și însuși un comportament comunist. Planul va fi posibil doar cu ajutorul torturii neîntrerupte și a sistemului torționar, când cel ce tortura stătea în aceeași celulă cu victima, până la îndeplinirea obiectivului propus. Suferința continuă făcea ca deținutul să își piardă personalitatea și demnitatea umană, ajungând la slăbiciune interioară, fapt ce favoriza implementarea în psihicul deținutului a unei conştiinţe sociale tipic comunistă. Astfel, tortura deţinuţilor era un mijloc, și nu un scop. Prin denunțare, datorită torturii neîntrerupte, cei chinuiți ofereau și numele altor așa-ziși „colaboratori” ai fostelor partide, mai ales ai Gărzii de Fier. Astfel, cei denunțați erau arestați la rândul lor de către Securitate și trimiși la Pitești, pentru reeducare. O parte din deținuți, deveneau din victime „călăi” (torționari).

În acea perioadă, șeful Securității era cunoscutul Nikolski, acesta fiind sprijinit de colonelul Dulgheru și colonelul Sepeanu. La penitenciarul din Pitești, director era căpitanul Dumitrescu Alexandru. Acesta va fi transferat la închisoarea de la Mărgineni imediat după ce va lua sfârșit experimentul de la Pitești. Mâna dreaptă a căpitanului Dumitrescu era locotenentul Marina, un comunist convins ce împărtășea idei anticreștine. Printre gardieni, care la rândul lor fuseseră foști deținuți, cel mai de seamă a fost Eugen Țurcanu. Acesta a făcut parte din Frățiile de Cruce ale legionarilor, în perioada anilor 1940-1941, urmând a părăsi Mișcarea Legionară după rebeliunea din ianuarie 1941 și a se înscrie în Partidul Comunist Român. Mai târziu, Țurcanu va deveni membru în Biroul Județean de Partid din Iași.

Unul dintre foștii camarazi legionari ai lui Țurcanu, din anturajul lui Alexandru Bogdanovici (șef legionar), îl va denunța pe acesta în 1948 după o anchetă a Securității. Țurcanu va fi condamnat la 7 ani de închisoare corecțională, urmând a fi trimis la Pitești, unde va ajunge torționar și va tortura sute de prizonieri, răzbunându-se pe Bogdanovici sub pretextul că acesta „aranjase” denunțarea lui. Dumitru Bacu explică motivele pentru care a fost aleasă închisoarea de la Pitești pentru acest teribil experiment. Penitenciarul se află lângă municipiul Pitești, în direcția N-V, în apropierea unui pârâu. Lângă complexul respectiv nu se afla nici o locuință, fapt ce a permis o bună desfășurare a ostilităților față de deținuți, în incinta penitenciarului. Tot Bacu ne mai relatează că studenții din penitenciar erau împărțiți în patru categorii:

În prima categorie intrau cei reținuți fără sentință judecătorească. În a doua categorie se aflau cei condamnați pentru delicte minore. În cea de-a treia se găseau deținuții ce reprezentau „dușmanii mai mici ai regimului”. În fine, în cea de-a patra categorie intrau opozanții convinși ai regimului, fie din vreun partid sau pur și simplu regaliști ori anticomuniști. Această împărțire avea ca scop bine definit izolarea „șefilor” față de categoriile minore, pentru a împiedica o eventuală comunicare între deținuți și astfel, a crea o stare de incertitudine în psihicul fiecărui deținut. Corespondența cu familiile prizonierilor și rudele acestora vă fi suprimată. Procesul reeducării de la Pitești avea patru faze:


  1. „Demascarea externă” unde deținutul trebuia să-și arate credința și loialitatea față de partid, ideologia comunistă și față de Organizația Deținuților cu Convingeri Comuniste (O.D.C.C.). Deținutul trebuia să mărturisească orice informație care putea ajuta la anchetă și să denunțe orice persoană care intrase în contact cu cel anchetat, din considerente politice sau sociale. Declarațiile erau făcute întâi verbal, în plină tortură, urmând a fi verificate de cineva din Comitetul de Reeducare, apoi notate în scris, semnate cu forța de către cel anchetat și trimise la Interne.
  2. Demascarea internă” presupunea denunțarea oricărui coleg de celulă sau din penitenciar, ce dăduse ajutor altui deținut, fie prin sprijin moral ori material, sau care făcuse afirmații defăimătoare la adresa regimului comunist, penitenciarului ori la adresa lui Țurcanu sau altor torționari. Această fază a procesului reeducării urmărea anihilarea morală a deținutului și distrugerea personalității și caracterului acestuia.
  3. Demascarea publică” făcea referire la faptul că deținutul trebuia să renunțe la orice pasiuni și dorinţe, precum și la orice ideal propriu, începând cu familia, rudele, prietenii și terminând cu credința în Dumnezeu.
  4. În ultima fază, deținutul este silit să conducă procesul de reeducare al celui mai bun prieten al său, devenind torționarul acestuia.

Tortură nu consta numai în forța fizică, ci era în primul rând o tortură psihică ce făcea deținutul să cedeze psihic și să asculte necondiționat de torționarii săi, măcar pentru o clipă de liniște. După oprirea experimentului, se va organiza un așa-zis proces ce avea ca scop unic găsirea vinovaților pentru aceste evenimente fară precedent în istoria României. Comuniștii vor da vina pe legionari, prin persoana lui Horia Sima. Ei vor susține că acesta a dat ordin unor legionari ce se aflau în penitenciarul de la Pitești, să recurgă la un regim de teroare față de toți prizonierii, inclusiv față de camarazii lor gardiști. Cel mai bun exemplu era oferit prin persoana fostului legionar Eugen Țurcanu, care va ajunge gardian în penitenciar și va aborda un comportament brutal față de prizonieri. Acest eveniment s-ar fi produs datorită lipsei de vigilență a administrației închisorii, urmând ca Securitatea să demaște acest plan “legionar” și să treacă la măsuri dure. Bineînţeles că aceste afirmații ale regimului comunist de la București erau niște aberații. Măsurile de securitate de la penitenciar erau foarte drastice, astfel că un asemenea plan era practic imposibil de realizat. Fiecare mișcare a deținuților era controlată cu strictețe.

Majoritatea deținuților din penitenciarul de la Pitești erau legionari. Alături de ei se găseau și naţional-ţărănişti, liberali sau evrei sioniști ce fuseseră reținuți de către Securitate. Membrii O.D.C.C. în frunte cu Țurcanu vor fi judecați și condamnați la moarte pentru torturile acestora față de prizonieri. Acest proces va fi secret, la el neputând participa decât organele comuniste. Printre deținuți, se găsesc persoane precum Alexandru Todea, Dumitru Bordeianu, Corneliu Coposu, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Eugen Măgirescu, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Constantin Oprişan, Mihai Iosub, Ioan Pintilie sau preotul Roman Braga.

Nici măcar în Gulagurile sovietice nu vom întâlni asemenea metode. Singurul stat unde vom putea observa procese similare de reeducare va fi China Maoistă, unde există un experiment asemănător în închisorile de la Pekin. Acolo, toți deținuții erau reeducați printr-un proces similar, urmând a deveni comuniști convinși. La Pitești și Pekin, sistemul de reeducare avea aceleași planuri, și anume transformarea deținuților în torționari și folosirea lor împotriva altor deținuți, până la atingerea scopului propus: reeducarea în spiritul comunist. Fenomenul Pitești va depăși în oroare, și nu în durată, reeducarea maoistă din închisorile de la Pekin.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Staţia Piaţa Romană, construită în secret de frica...

Mesaj Scris de Admin 21.11.11 10:19

Staţia Piaţa Romană, construită în secret de frica...
Peronul periculos de îngust şi curbe la intrarea în staţie – nu-i de mirare că Piaţa Romană, unică printre celelalte staţii de metrou din Bucureşti, a devenit în timp unul dintre locurile preferate ale sinucigaşilor. Aspectul său straniu îl „datoram” Elenei Ceauşescu, care a scos-o de pe harta proiectanţilor metroului, în 1985, dintr-un motiv bizar.

„Sunt prea multe staţii, mai răriţi-le!” – acesta ar fi fost ordinul Elenei Ceauşescu atunci când a văzut proiectul pentru tronsonul 2 de metrou Berceni – Pipera, ne-a spus unul dintre cei trei proiectanţi ai staţiei, Sorin Călinescu. Acesta susţine ca acest punct de oprire al metroului s-a construit totuşi, în secret, încălcând ordinul tovaraşei, care era de neclintit în decizia ei.

Marea problema a Elenei Ceauşescu era că atât clasa muncitoare, cât şi tineretul „au început să se îngraşe” şi aveau nevoie să faca mai multă mişcare, îşi amintesc cei care au lucrat la construcţia metroului.

„Am primit comandă de la partid să excludem cel puţin o staţie din schemă, ceea ce ne era aproape imposibil pentru că şi-aşa erau puţine şi ne dădeau planurile peste cap, tehnic vorbind. Am decis să eliminăm, doar pe hârtie, staţia cea mai importantă, ca ulterior să fim «obligaţi» s-o punem la loc. Este vorba de Piaţa Romană”, a explicat Călinescu, actualul şef al direcţiei de Consultanţă Metroul S.A.

Gata in timp-record: nici trei luni!

Călinescu povesteşte că atunci când au început lucrările pe tronsonul Berceni-Pipera, prin ´86, oamenii care lucrau oficial la bucata de tronson Piaţa Universităţii-Piaţa Victoriei au pregătit terenul în zona Romană, fără a scăpa vreo vorbă.

Astfel, într-un timp record de trei luni, constructorii au făcut nişte galerii în spatele zidurilor groase pe care le vedem astăzi, cu gândul de a fi tranformate în peroane, aşa cum s-a şi întâmplat. De aceea, când privim acum staţia de metrou vedem că aceasta are forma unei arcade, pentru că pe-aici, până s-a aprobat „de sus” construcţia staţiei, metroul a circulat fără oprire, circa un an, între Universitate - Piaţa Victoriei.

Pericol de prăbuşire

Când cuplul Ceauşescu s-a convins că este necesară staţia, la presiunea bucureştenilor care se pare ca au trimis mii de solicitari, pereţii au fost sparţi cu picamerul, ca să se poată face culoarul de acces la metrou.

Însă spaţiul a fost lăsat foarte îngust din cauza pericolului pe care îl presupunea o demolare masivă în acea zonă, pe Magheru, foarte afectată de cutremurul din ´77. Asta pentru că săpăturile se făceau pe la suprafaţă, nu ca acum, doar pe sub pământ.

Ceauşescu, fascinat de metroul de la Viena

Construcţia metroului, potrivit lui Călinescu, nu a fost nimic altceva decât o ambiţie personală a lui Ceuşescu, care a fost în Viena, a văzut, i-a plăcut şi a vrut doar să demonstreze că şi el poate. Nu a luat niciodată în calcul să dezvolte acest serviciu subteran.

Scarile rulante i-au dat batai de cap dictatorului

Călinescu povesteşte un episod amuzant în urma unei întâlniri cu Ceauşescu, căruia i se solicitase acordul de a cumpăra „escalatoare”. Doar că tovarăsul, din neatenţie sau necunoştinţă de cauză, a înţeles altceva şi a strigat în gura mare: „Ce ne trebuie nouă excavatoare aici?”. Nu ştia că escalatoare sunt de fapt scările rulante. Apoi i-a fost explicat şi a refuzat achiziţionarea lor, motivand tot faptul că bucureştenii sunt prea graşi şi le trebuie mai multa mişcare.

Pasajul subteran a derutat-o pe Ceauşeasca

După ce lucrarile au fost demarate în mod oficial în zonă, proiectanţii au venit cu ideea construirii unui pasaj subteran în zona cinema Patria, pentru a defluidiza circulaţia după terminare, şi-a mai amintit Călinescu.

Răspunsul la solicitare, venit din partea Elenei Ceauşescu, i-a şocat pe toţi: „De ce să facem, că nu circulă nimeni pe-aici?!”, s-a rastit aceasta. Într-adevar, atunci nu trecea nimeni pe-acolo, în afara coloanei prezidenţiale, a pompierilor şi a salvărilor, dar pentru că accesul era era restricţionat din cauza lucrărilor!

Probleme şi la staţia Basarab

Directorul Metrorex mărturiseşte că o situaţie asemanatoare s-a întâmplat şi cu staţia Basarab, care a fost făcută tot pe ascuns de Ceauşeşti.

„S-a făcut şi aceasta pe ascuns şi de-abia după ´90 i s-a dat drumul, deşi era foarte necesară. Staţia Basarab şi staţia Eroilor le consider ca fiind mari realizări, deoarece sunt considerate poate cele mai întinse staţii de metrou din lume”, ne-a spus Gheorghe Udrişte.

Pacepa: staţia de la Romana, lux al vieţii urbane

Despre apariţia staţiei de metrou Piaţa Romană vorbeşte şi fostul colonel de securitate, Ion Pacepa: „Ceauşescu a avut curajul să facă ceea ce ceilalţi conducători est-europeni au fost adesea tentaţi să facă, dar nu au îndrăznit: să-şi trateze clasa muncitoare cu toată duritatea pe care el considera că o merită.

Această atitudine tipică s-a putut vedea la construcţia metroului din Bucureşti, unde el a dorit ca staţiile să fie distanţate între ele, pentru că el considera metroul ca fiind doar un mijloc de transportare a muncitorilor de acasă la fabrică sau la punctele de lucru şi înapoi. Cu mare greutate a putut fi convins să permită executarea unei alte staţii în mijlocul oraşului (n.r. Piaţa Romana), considerată ca un lux al vieţii urbane”.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 19.11.11 11:19

Pe Dunăre, spre libertate. Experienţele unui român fugit în Vest
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 18.11.11 9:44

Supravieţuitorii fotbalului din „Epoca de Aur“
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 14.11.11 10:20

Cum au blocat comuniştii transferurile românilor
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 13.11.11 10:28

+ Interzis de comunişti, cel mai european film făcut vreodată în România, îşi aşteaptă premiera de 41 de ani
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Admin 13.11.11 10:28

Marius Oprea: 10.000 de oameni au fost executaţi şi îngropaţi în regimul comunist (VIDEO)


Istoricul Marius Oprea, fost preşedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, a fost invitatul special al lui Victor Ciutacu, în emisiunea "Vorbe Grele”, de vineri ... Citeşte articolul
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Zece ani în gulag pentru ochii lui Stalin

Mesaj Scris de Admin 10.11.11 9:00

Zece ani în gulag pentru ochii lui Stalin

În 1953, Pavel Trofim a ales o metodă neobişnuită de protest anticomunist- a găurit câteva portrete ale dictatorului sovietic, fapt pentru care a fost trimis în Siberia.

Basarabenii şi-au manifestat antisovietismul în diferite forme. Unii au opus rezistenţă armată, alţii au constituit partide politice în ilegalitate. S-au înregistrat numeroase cazuri de eschivare de la încorporarea în Armata Roşie, de la plata impozitelor sau livrarea produselor la stat.

Printre basarabenii care şi-au manifestat deschis nemulţumirea faţă de puterea sovietică a fost şi Pavel Trofim. Avea doar 18 ani când i-a scos ochii lui Stalin de pe câteva portrete. Născut în 1935 în comuna Beştemac judeţul Cahul, din părinţii înstăriţi, Pavel Trofim prinde puţină carte „la români", iar după revenirea sovieticilor în Basarabia în 1944, reuşeşte să termine şase clase. Tatăl său căzuse pe front, iar Pavel a crescut cu mama-sa, fraţii săi fiind în Armata Sovietică. La vârsta de 18 ani, fără perspective clare, Pavel rămâne în satul natal, lucrează ziler în colhozul „Mihail Frunze". Ca şi mulţi semeni, era comsomolist.

Isprava din „ungheraşul roşu"

În acea zi de sfârşit de iulie 1953, Pavel Trofim a fost trimis la lucru la ferma de vite. Trebuia să pună nutreţ în silozuri. Tânărul era pe „şantier" de la ora nouă şi a lucrat până la prânz. Începuse să plouă. Pavel se dădu la adăpost în camera de odihnă a fermei, în care se aflau deja două persoane. Intrând în odaie, se apropie de perete, de „ungheraşul roşu", pe care era atârnat un colaj din patru portrete ale lui Iosif Stalin, la diferite vârste: licean, tânăr în plină activitate bolşevică, în uniformă de mareşal şi la tribună.

Pavel surâse batjocoritor, scuipă îndesat de câteva ori pe fiecare portret în parte, luă de pe geam un cui şi începu să le găurească. Unul dintre cei aflaţi în cameră vru să-l oprească: „Nu-i treaba ta", răspunse Pavel şi îşi continuă activitatea: i-a scos lui Stalin de pe trei portrete ochiul stâng, iar de pe al patrulea - ochiul drept. Odată terminată isprava, Pavel merse acasă. Buimăciţi de cele văzute, ceilalţi doi colegi au zbughit-o afară. Au tăcut chitic încă mult timp.

Interogatorii la NKVD

După o vreme însă, cineva a observat găurile de pe portretele lui Stalin. Alertat, NKVD-ul raional a iscodit îndelung lumea din sat, dar fără succes, la început. În sfârşit, securştii au cercetat tabelele de repartiţie la lucru din colhoz, astfel identificând făptaşul, dar şi martorii. Era deja luna septembrie.

Pavel Trofim este reţinut la 19 septembrie, noaptea, aşa cum se obişnuia atunci. Primii, în toiul nopţii, sunt supuşi interogatoriului cei doi martori. Fără să-şi amintească data când Stalin de pe portrete a rămas fără ochi, povestesc amănunţit cazul: descriu contextul, acţiunile lui Trofim şi starea lui de spirit în acel moment, spun cum au vrut să-l oprească.

Având deja proba la mână, securiştii se năpustesc asupra lui Pavel. Acesta, chiar la primul interogatoriu din aceeaşi noapte de 19 septembrie, recunoaşte fapta şi îi relatează anchetatorului cum a avut loc incidentul. Declaraţiile coincid cu cele ale martorilor. NKVD-istului nu-i venea să creadă că tânărul a făcut-o singur, din capul lui, şi că în spatele lui nu stă nicio organizaţie antisovietică. Trofim este luat la întrebări:


„- Cine v-a sfătuit să batjocoriţi portretele?
- Nimeni, a răspuns Pavel.
- Cu cine sunteţi în complicitate?
- Cu nimeni, este răspunsul.
- Aveţi rude peste hotare?
- Nu.
- Ce scop aţi urmărit?
- N-am urmărit niciun scop. Eram beat şi nu ţin minte nimic."

Treaz şi mut

Pavel Trofim credea că starea de ebrietate i-ar fi atenuat fapta. Din contra, beţia era element agravant al oricărei infracţiuni. A ţinut mult la această ultimă speranţa de scăpare, dar martorii au relatat că Pavel era treaz când a sluţit portretele tovarăşului Stalin, iar afirmaţia acestuia că a băut la cooperativă jumătate de kilogram de vin în dimineaţa respectivă nu este adevărată, întrucât la cooperativă la acea vreme nu se vindea vin.

O altă nedumerire a securiştilor era că Pavel nu a scos nicio vorbă în timpul incidentului. L-au iscodit în fel şi chip. Ba chiar, aşa cum obişnuiau, l-au minţit că deţin mărturii cum că, în timp ce găurea portretele, Pavel s-ar fi exprimat urât şi duşmănos la adresa puterii sovietice. Zadarnic, Pavel şi martorii au continuat să afirme că toată isprava a fost făcută în linişte.

Acuzat de „agitaţie şi propagandă antisovietică"

Lucrurile s-au limpezit, aşa încât ancheta a durat mai puţin de o lună. Pavel Trofim este interogat de şase ori (la 19, 22, 28 şi 29 septembrie, 1 şi 5 octombrie), martorii au dat depoziţii de două ori, au avut loc două confruntări între acuzat şi martori. La 5 octombrie, în calitate de probe sunt ridicate portretele lui Stalin şi ataşate la dosar, iar la 6 octombrie ancheta prealabilă este finalizată. Peste o zi, general-maiorul Iosif Mordoveţ, comisarul poporului pentru Afaceri Interne al RSSM, aprobă rechizitoriul potrivit căruia Pavel Trofim este acuzat de „agitaţie şi propagandă antisovietică" şi dosarul este trimis în instanţă.

Vremurile când asemenea fapte erau judecate de Tribunalul militar al NKVD trecuseră, astfel că dosarul este trimis la Judecătoria Supremă a RSSM. Instanţa supremă formal a respectat procedura: a fost audiat acuzatul, martorii, procurorul şi avocatul, au fost confirmate probele din dosar, aşa încât la 23 octombrie 1953 emite sentinţa, prin care îl condamnă pe Pavel Trofim la zece ani de privaţiune de libertate, fără decădere din drepturile civile. Trofim este trimis în gulag.

Reabilitat în 2006

Destalinizarea şi dezgheţul au început la puţin timp de la moartea lui Stalin. Astfel, la 19 martie 1954,procurorul URSS Petr Rudenko, ministrul Justiţiei Constantin Goreşnin, ministrul de Interne Serghei Kruglov şi Preşedintele Comitetului Securităţii de Stat al URSS, Ivan Serov, propun Comitetului Central al PCUS crearea Comisiei unionale şi republicane pentru reexaminarea dosarelor persoanelor judecate pentru activitatea contrarevoluţionară aflaţi în continuare în detenţie. O asemenea comisie este formată şi în RSSM, care, la 23 martie 1955, examinând plângerea lui Pavel Trofim depusă la 28 august 1954, conchide că tânărul „şi-a recunoscut vina, nu au fost stabilite alte fapte antisovietice ale inculpatului, iar ţinând cont de vârsta acestuia, starea socială etc. i se poate micşora pedeapsa".

În baza acestei decizii, procurorul RSSM A. Cazanir înaintează Prezidiului Judecătoriei Supreme a RSSM un protest, care este examinat la 5 mai 1955. Prin Hotărârea Prezidiului se decide reducerea pedeapsei lui Pavel Trofim la cinci ani, cu aplicarea prevederilor decretului Prezidiului Sovietului Suprem al URSS din 27 martie 1953 „Cu privire la amnistiere" şi îl eliberează de pedeapsă şi din gulag. Pavel Trofim a fost reabilitat la 23 ianuarie 2006.
Admin
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 135929
Data de inscriere : 15/12/2005

https://talusa1946.forumgratuit.ro

Sus In jos

ROMANIA  COMUNISTA - Pagina 17 Empty Re: ROMANIA COMUNISTA

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Pagina 17 din 41 Înapoi  1 ... 10 ... 16, 17, 18 ... 29 ... 41  Urmatorul

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum