Like/Tweet/+1
Ultimele subiecte
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE2Scris de Admin 26.08.17 22:37
» TEXT ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE1
Scris de Admin 26.08.17 22:36
» Comunitatea evreiască din Botoșani (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» Comunitatea evreiască din Botoșani (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:30
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (1)
Scris de Admin 26.08.17 22:19
» ITINERARIU SEFARD DIN IMPERIUL OTOMAN IN TARILE ROMANE (2)
Scris de Admin 26.08.17 22:18
» DESPRE ANTISEMITISMUL MAREȘALULUI ION ANTONESCU
Scris de Admin 04.08.17 23:54
» Romanizarea Romaniei 1940-44 legi antisemite, CNRomanizare
Scris de Admin 04.08.17 21:13
» ROMÂNIA LUI ANTONESCU ȘI LOGICA VIOLENȚEI(3): VIOLENŢA MILIT
Scris de Admin 05.03.17 11:01
» Anunțuri Administrative
Scris de Admin 25.02.17 20:07
ANGLIA[V=]
2 participanți
Pagina 4 din 7
Pagina 4 din 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
ANGLIA[V=]
Rezumarea primului mesaj :
Ultima editare efectuata de catre Admin in 17.09.15 18:53, editata de 6 ori
Palatul Buckingham
Palatul Buckingham
Cunoscut drept resedinta a suveranilor englezi, Palatul Buckingham din Londra se inalta pe locul unei constructii mai vechi, inaltata in 1703 de ducele de Buckingham pentru sotia sa. Cumparat de regele George al III-lea in 1762, palatul a fost renovat in intregime de regele George al IV-lea. Conducatorul lucrarilor a fost arhitectul John Nash si intreaga lucrare a costat uriasa suma – la vremea respectiva – de 700.000 de lire, printre extravagantele artistului numarandu-se si aducerea a 500 de blocuri masive de marmura de Carrara pentru decorarea cladirii.
In 1837, la venirea pe tron a reginei Victoria, palatul abia putea fi locuit. Multe din sutele de ferestre nu se deschideau si existau inca multe alte inconveniente. De aceea, in 1846, suverana apeleaza la serviciile arhitectului Blore care, in afara renovarilor impuse, a adaugat un frontispiciu pe doua nivele. In 1853 au fost finalizate sala de bal cu anexele respective iar in 1913 sir Aston Webb a renovat castelul in stil clasic, realizand sirurile de ferestre renascentiste de pe fatada lunga de 110 metri, fatada pe care a decorat-o cu coloane cu capiteluri corintice.
Palatul a fost declarat resedinta a familiei regale din momentul urcarii pe tron a faimoasei regine a carei statuie de marmura, realizata dupa desenul aceluiasi Aston Webb se afla in fata monumentalei cladiri. Statuia alegorica are in varf o reprezentare aurita a zeitei victoriei. Resedinta regala are 600 de camere, compunand numeroase apartamente, concepute pentru a satisface pretentiile inaltilor locatari dar si ale numerosilor oaspeti care intra aici. Impresionante prin luxul lor sunt mai ales salile de bal, sala statuilor si biblioteca.
In ciuda apartamentelor somptuoase, etaland comori regale, adunate de generatii intregi, nu toti rezidentii palatului s-au simtit fericiti. Este suficient sa amintim amaraciunile traite de Lady D, „Printesa Inimilor” cum a numit-o britanicii. La randul sau Ducele de Windsor nota in memoriile sale ca, de cate ori trece prin portalurile palatului presarat de apartamente oficiale si lungi coridoare, este invaluit de un apasator miros de mucegai, prin aceasta subliniind caracterul prea putin prietenos al incaperilor.
Poarta centrala prin care se patrunde in curtea din fata palatului este de obicei inchisa, aceasta intrare fiind rezervata familiei regale care locuieste in aripa de nord a resedintei. Cand regina se afla aici, deasupra constructiei falfaie drapelul regal. Apartamentele oficiale sunt deschise marelui public in lunile august si septembrie, ca si gradinile intinse pe o suprafata de circa 30 de hectare. Exista aici statui, lacuri, cascade si multe pasari exotice printre care o colonie de flamingi, vietuitoarele parand a nu fi deranjate de elicopterele care duc si aduc oaspeti.
Un personal numeros trudeste aici nu doar pentru intretinerea resedintei ci si pentru organizarea diferitelor evenimente. Galeria reginei, ridicata pe locul capelei bombardate in timpul razboiului gazduieste expozitii continand comori ale familiei regale, expozitii in care marele public poate intra tot timpul anului. Acelasi regim il au si grajdurile regale unde pot fi admirati caii si unde sunt expuse atelaje vechi si masini moderne. De un mare succes se bucura caleasca, realizata dupa desenul lui Cipriani, in care regina pleaca in fiecare an la deschiderea parlamentului. O ceremonie impresionanta, indragita de londonezi si nu numai, este schimbarea garzii palatului garda alcatuita din acei tineri voinici, in uniforme rosii purtand pe cap imense caciuli de blana de urs.
Experimentati Londra...
Experimentati Londra...
Mare greseala sa mergi la Londra si sa te axezi doar pe obiectivele turistice devenite clasice pentru capitala Marii Britanii, gen London Bridge, renumitul Big Ben, Trafalgar Square, British Museum, Tower of London etc., si sa nu vrei sa simti pulsul vietii londoneze. Iar asta nu o poti face decat daca vezi Londra dintr-o alta perspectiva. Si sunt destule perspective: de la cel mai nou terminal al aeroportului Heathrow la London Eye, de la barurile vestite ale metropolei la numeroasele evenimente care au loc in cursul unui an in Londra. Ori de cate ori aveti ocazia nu ezitati sa va opriti in Londra. Merita! Mereu e altfel. Cine oboseste la Londra, inseamna ca e obosit de viata!
Look right! in traffic
Odata ce ati ajuns in Londra, in centru, incercand sa o descoperiti nu uitati sa tineti cont de cateva reguli absolut importante.
Respectati placutele: Look right! (Uitati-va la dreapta!). Londra este atat de diferita pentru turistii straini, incat strazile sunt dotate cu placute pe care scrie Look right! Este de mare trebuinta avand in vedere ca traficul londonez pare a fi pe partea gresita decat este obisnuit bietul turist.
Retineti! The tube nu se refera la metrou sau la ceea ce numesc americanii subway ci la o retea de trenuri care fac legatura intre diferite parti ale Londrei.
Taxiurile negre din Londra sunt emblema metropolei. Sunt foarte scumpe deoarece soferii lor sunt mai mult decat simpli soferi, sunt un fel de ghizi pentru turistii proaspat sositi in Capitala, ei au studiat si memorat peste 25.000 de strazi din Londra si cunosc cea mai scurta si mai directa cale de a ajunge la locul indicat de turist. Studierea acestor strazi ia taximetristilor cam doi-patru ani astfel incat absolvirea cursurilor e echivalenta cu o diploma universitara, deci banii pentru o plimbare cu taxiul nu va sunt luati pe degeaba.
Si daca nu luati un taxi aveti sansa sa luati fie asa-numitele Bendy Buses, lungi de 18 metri, care pot transporta 140 de persoane odata, adica cu 60 de persoane mai mult decat celebrele autobuze supraetajate; fie puteti lua asa numitele Routmaster Buses-Heritage Buses (celebrele autobuze cu etaj, embleme ale Londrei pe rutele 9 si 15), care circula din 15 in 15 minute intre orele 9.30 si 18.30.
In autobuze lasati bagajele la locul destinat acestora si nu in alta parte. Soferii autobuzelor nu sunt obligati sa opreasca peste tot in statii, asa ca e o idee buna sa le faceti semn ca doriti sa va urcati. Suiti-va intodeauna prin fata, daca nu este vorba de un Bendy Bus si coborati intotdeauna pe usile unde scrie Exit.
London Eye
Dar nu trebuie sa va multumiti cu atat. Daca nu aveti prea mult timp la dispozitie sa vizitati orasul ori daca ati mai vazut principalele obiective turistice in cursul altor calatorii, e timpul sa va indreptati catre London Eye. O roata imensa – a patra ca marime intre cladirile din Londra – care ofera o vedere panoramica pana la 40 km intr-o zi cu atmosfera curata si un cer limpede ca lacrima. In 30 de minute puteti vedea Londra. Dilema este daca sa o vizitati ziua, cand vedeti intreaga panorama a Londrei (360 de grade) sau dupa ce se lasa intunericul pentru a va bucura de luminile orasului. Din London Eye se vad: Palatul Parlamentului cu turnul Big Ben, Catedrala St. Paul, Palatul Buckingham, Covent Garden si, intr-o zi senina, chiar si Castelul Windsor, aflat la 40 km departare. Mai mult, va puteti bucura de aceasta splendida panorama luand masa in capsulele din sticla ale London Eye si experimentand delicii culinare dintre cele mai rafinate sau degustand un vin bun ori o champagne, branza englezeasca sau sa luati ceaiul de la ora cinci in timp ce ghidul vorbeste despre magnificele imagini. London Eye are 32 de capsule si la o rotatie completa poate duce circa 800 de pasageri. Pretul unei calatorii pe puntea London Eye difera in functie de sezon, daca esti adul sau copil, dar doresti sa servesti masa sau un pahar de vin si pleaca de la 15 lire/ un adult si pana la 33 de lire/adult daca doriti sa serviti si o mica gustare si un pahar de sampanie.
Beti ceaiul la Savoy!
Sa serviti ceaiul la Savoy reprezinta un rasfat pe care nu trebuie sa-l ratati. Ceaiul luat la Savoy constituie imbinarea chintesetei traditiei britanice a ceaiului cu eleganta si sofisticara unuia dintre cele mai luxoase si somptuoase hoteluri londoneze. Ceaiul este servit in superbul Thames Foyer cu oglinzi art deco, zilnic, intre 14.00 si 18.30. Pe langa ceai va veti bucura de sandwichuri delicioase, prajiturele pentru ceai, biscuiti speciali pentru ceai, cu crema si dulceata de capsuni.
Tea Houses-Casele ceaiului
Si tot legat de ceai! Daca sunteti mari admiratori ai acestei bauturi este bine si cautati experiente unice legate de consumarea ceaiului, faceti o calatorie in imprejurimile ei Londrei, in Bedfordshire, satul Woburn, castelul Palladian unde puateti savura un ceai traditional englezesc. Puteti face un tur al ceaiului la Victoria&Albert Museum sau la restaurantul St. James – Fortuna&Mason intr-un cadru absolut fantastic cu canapele si fotolii traditionale englezesti si picturi cu marea si peisaje pe pereti. In general, in jurul Londrei, exista practica frecventa ca particularii sa aiba un colt de gradina ori casa destinat turistilor, unde acestia pot savura un ceai.
Barurile cool ale Londrei
Ice Bar, Pigalle Club, Loungelover, Lucky Voice, Trailer Happiness. Cinci baruri in care poti simti pulsul Londrei. Incepeti-va seara la Ice Bar unde veti putea sa savurati un coctail cu vodca si multa, multa gheata servit la masute de gheata, in pahare de gheata si pe scaune de gheata importata din Suedia si veti privi viata la rece daca simtiti nevoia sa va racoriti dupa o zi petrecuta la Londra. Daca insa cautati un loc sofisticat si elegant, back in time, in anii ’40, atunci Pigalle Club e solutia. Nici Loungelover nu se lasa mai prejos, e un bar frate cu Les Trois Garçons (aflat in apropiere), in care puteti degusta cockteiluri inedite precum Eastern Promise (din petale de trandafir Sputnik, vodca ruseasca si lichior de lychee – fruct exotic chinezesc) ori Thai Breakers (coriandru, ghimber, fructul pasiunii, lichior de nuca de cocos si kalamansi). Si dupa atatea exotisme Lucky Voice este destinatia perfecta pentru o seara karaoke. Intr-unul dintre cele noua saloane puteti sa va alegeti melodia preferata din peste 5.000 de melodii clasice si sa le ascultati intr-un cabina privata delectandu-va cu Ginseng Margarita, Love Hotel si Lucky Destiny. Trebuie insa sa va faceti rezervare din timp fiindca este unul dintre cele mai populare baruri ale Londrei. Incheiati-va periplul la Trailer Happiness autointitulat „raiul retro-sexual al kitsch-ului cosmopolit si al stralucirii vestejite”, este aproape de Portobello Road. Meniul in materie de cocktail-uri va cadea ca un trasnet! Incercati Scorpion Bowls si Zombie pe baza de rom!
London Pride Parade& Taste of London
Daca ajungeti la Londra la mijlocul lui iunie aveti toate sansele sa va bucurati de festivalul London Pride Parade care implica sute de expozitii, concerte, piese de teatru, comedii si spectacole de cabaret. In jur de jumatate de milion de petrecareti vin in Londra sa se bucure si sa celebreze cel mai mare festival gay si lesbian din Europa. Parada pleaca din str. Baker/Ochard la ora 13.00, coboara prin strazile Oxford si Regent, ajunge in Piccadilly Circus si prin Trafalgar Square se indreapta catre Whitehall, unde se sfarseste. Un alt festival care nu trebuie ratat daca ajungeti la Londra este Taste of London. Este o manifestare dedicata preparatelor si bauturilor consumate in aer liber, in Regent Park, care reuneste peste 50 de restaurante de top. Este sarbatoarea „bunului gust” in cel mai real sens al cuvantului oferind o imagine asupra bucatariei londoneze si a bucatarilor ei valorosi. Aveti ocazia sa-i intalniti pe cei mai de seama membri ai British Airways Culinary Council – Jancis Robinson, Michel Roux, Nicholas Lander, Mark Edwards, Shaun Hill s.a. si sa faceti o calatorie culinara de exceptie.
[tot articolul]
Mare greseala sa mergi la Londra si sa te axezi doar pe obiectivele turistice devenite clasice pentru capitala Marii Britanii, gen London Bridge, renumitul Big Ben, Trafalgar Square, British Museum, Tower of London etc., si sa nu vrei sa simti pulsul vietii londoneze. Iar asta nu o poti face decat daca vezi Londra dintr-o alta perspectiva. Si sunt destule perspective: de la cel mai nou terminal al aeroportului Heathrow la London Eye, de la barurile vestite ale metropolei la numeroasele evenimente care au loc in cursul unui an in Londra. Ori de cate ori aveti ocazia nu ezitati sa va opriti in Londra. Merita! Mereu e altfel. Cine oboseste la Londra, inseamna ca e obosit de viata!
Look right! in traffic
Odata ce ati ajuns in Londra, in centru, incercand sa o descoperiti nu uitati sa tineti cont de cateva reguli absolut importante.
Respectati placutele: Look right! (Uitati-va la dreapta!). Londra este atat de diferita pentru turistii straini, incat strazile sunt dotate cu placute pe care scrie Look right! Este de mare trebuinta avand in vedere ca traficul londonez pare a fi pe partea gresita decat este obisnuit bietul turist.
Retineti! The tube nu se refera la metrou sau la ceea ce numesc americanii subway ci la o retea de trenuri care fac legatura intre diferite parti ale Londrei.
Taxiurile negre din Londra sunt emblema metropolei. Sunt foarte scumpe deoarece soferii lor sunt mai mult decat simpli soferi, sunt un fel de ghizi pentru turistii proaspat sositi in Capitala, ei au studiat si memorat peste 25.000 de strazi din Londra si cunosc cea mai scurta si mai directa cale de a ajunge la locul indicat de turist. Studierea acestor strazi ia taximetristilor cam doi-patru ani astfel incat absolvirea cursurilor e echivalenta cu o diploma universitara, deci banii pentru o plimbare cu taxiul nu va sunt luati pe degeaba.
Si daca nu luati un taxi aveti sansa sa luati fie asa-numitele Bendy Buses, lungi de 18 metri, care pot transporta 140 de persoane odata, adica cu 60 de persoane mai mult decat celebrele autobuze supraetajate; fie puteti lua asa numitele Routmaster Buses-Heritage Buses (celebrele autobuze cu etaj, embleme ale Londrei pe rutele 9 si 15), care circula din 15 in 15 minute intre orele 9.30 si 18.30.
In autobuze lasati bagajele la locul destinat acestora si nu in alta parte. Soferii autobuzelor nu sunt obligati sa opreasca peste tot in statii, asa ca e o idee buna sa le faceti semn ca doriti sa va urcati. Suiti-va intodeauna prin fata, daca nu este vorba de un Bendy Bus si coborati intotdeauna pe usile unde scrie Exit.
London Eye
Dar nu trebuie sa va multumiti cu atat. Daca nu aveti prea mult timp la dispozitie sa vizitati orasul ori daca ati mai vazut principalele obiective turistice in cursul altor calatorii, e timpul sa va indreptati catre London Eye. O roata imensa – a patra ca marime intre cladirile din Londra – care ofera o vedere panoramica pana la 40 km intr-o zi cu atmosfera curata si un cer limpede ca lacrima. In 30 de minute puteti vedea Londra. Dilema este daca sa o vizitati ziua, cand vedeti intreaga panorama a Londrei (360 de grade) sau dupa ce se lasa intunericul pentru a va bucura de luminile orasului. Din London Eye se vad: Palatul Parlamentului cu turnul Big Ben, Catedrala St. Paul, Palatul Buckingham, Covent Garden si, intr-o zi senina, chiar si Castelul Windsor, aflat la 40 km departare. Mai mult, va puteti bucura de aceasta splendida panorama luand masa in capsulele din sticla ale London Eye si experimentand delicii culinare dintre cele mai rafinate sau degustand un vin bun ori o champagne, branza englezeasca sau sa luati ceaiul de la ora cinci in timp ce ghidul vorbeste despre magnificele imagini. London Eye are 32 de capsule si la o rotatie completa poate duce circa 800 de pasageri. Pretul unei calatorii pe puntea London Eye difera in functie de sezon, daca esti adul sau copil, dar doresti sa servesti masa sau un pahar de vin si pleaca de la 15 lire/ un adult si pana la 33 de lire/adult daca doriti sa serviti si o mica gustare si un pahar de sampanie.
Beti ceaiul la Savoy!
Sa serviti ceaiul la Savoy reprezinta un rasfat pe care nu trebuie sa-l ratati. Ceaiul luat la Savoy constituie imbinarea chintesetei traditiei britanice a ceaiului cu eleganta si sofisticara unuia dintre cele mai luxoase si somptuoase hoteluri londoneze. Ceaiul este servit in superbul Thames Foyer cu oglinzi art deco, zilnic, intre 14.00 si 18.30. Pe langa ceai va veti bucura de sandwichuri delicioase, prajiturele pentru ceai, biscuiti speciali pentru ceai, cu crema si dulceata de capsuni.
Tea Houses-Casele ceaiului
Si tot legat de ceai! Daca sunteti mari admiratori ai acestei bauturi este bine si cautati experiente unice legate de consumarea ceaiului, faceti o calatorie in imprejurimile ei Londrei, in Bedfordshire, satul Woburn, castelul Palladian unde puateti savura un ceai traditional englezesc. Puteti face un tur al ceaiului la Victoria&Albert Museum sau la restaurantul St. James – Fortuna&Mason intr-un cadru absolut fantastic cu canapele si fotolii traditionale englezesti si picturi cu marea si peisaje pe pereti. In general, in jurul Londrei, exista practica frecventa ca particularii sa aiba un colt de gradina ori casa destinat turistilor, unde acestia pot savura un ceai.
Barurile cool ale Londrei
Ice Bar, Pigalle Club, Loungelover, Lucky Voice, Trailer Happiness. Cinci baruri in care poti simti pulsul Londrei. Incepeti-va seara la Ice Bar unde veti putea sa savurati un coctail cu vodca si multa, multa gheata servit la masute de gheata, in pahare de gheata si pe scaune de gheata importata din Suedia si veti privi viata la rece daca simtiti nevoia sa va racoriti dupa o zi petrecuta la Londra. Daca insa cautati un loc sofisticat si elegant, back in time, in anii ’40, atunci Pigalle Club e solutia. Nici Loungelover nu se lasa mai prejos, e un bar frate cu Les Trois Garçons (aflat in apropiere), in care puteti degusta cockteiluri inedite precum Eastern Promise (din petale de trandafir Sputnik, vodca ruseasca si lichior de lychee – fruct exotic chinezesc) ori Thai Breakers (coriandru, ghimber, fructul pasiunii, lichior de nuca de cocos si kalamansi). Si dupa atatea exotisme Lucky Voice este destinatia perfecta pentru o seara karaoke. Intr-unul dintre cele noua saloane puteti sa va alegeti melodia preferata din peste 5.000 de melodii clasice si sa le ascultati intr-un cabina privata delectandu-va cu Ginseng Margarita, Love Hotel si Lucky Destiny. Trebuie insa sa va faceti rezervare din timp fiindca este unul dintre cele mai populare baruri ale Londrei. Incheiati-va periplul la Trailer Happiness autointitulat „raiul retro-sexual al kitsch-ului cosmopolit si al stralucirii vestejite”, este aproape de Portobello Road. Meniul in materie de cocktail-uri va cadea ca un trasnet! Incercati Scorpion Bowls si Zombie pe baza de rom!
London Pride Parade& Taste of London
Daca ajungeti la Londra la mijlocul lui iunie aveti toate sansele sa va bucurati de festivalul London Pride Parade care implica sute de expozitii, concerte, piese de teatru, comedii si spectacole de cabaret. In jur de jumatate de milion de petrecareti vin in Londra sa se bucure si sa celebreze cel mai mare festival gay si lesbian din Europa. Parada pleaca din str. Baker/Ochard la ora 13.00, coboara prin strazile Oxford si Regent, ajunge in Piccadilly Circus si prin Trafalgar Square se indreapta catre Whitehall, unde se sfarseste. Un alt festival care nu trebuie ratat daca ajungeti la Londra este Taste of London. Este o manifestare dedicata preparatelor si bauturilor consumate in aer liber, in Regent Park, care reuneste peste 50 de restaurante de top. Este sarbatoarea „bunului gust” in cel mai real sens al cuvantului oferind o imagine asupra bucatariei londoneze si a bucatarilor ei valorosi. Aveti ocazia sa-i intalniti pe cei mai de seama membri ai British Airways Culinary Council – Jancis Robinson, Michel Roux, Nicholas Lander, Mark Edwards, Shaun Hill s.a. si sa faceti o calatorie culinara de exceptie.
[tot articolul]
Ploua in Edinburgh.
Ploua in Edinburgh.
Nori flausati, de culoarea cenusii, s-au inghesuit ca o turma de animale speriate, unii intr-altii, deasupra orasului. De jos, de pe strada Printilor, vechea cetate a orasului, imbalsamata de razele soarelui, pare, insa, o aparitie ireala. Ploua in Edinburgh. Stropi mari si grei lovesc acoperisurile cu tigla sura si crenelurile de piatra galbuie. ...
Citeste tot articolul
Nori flausati, de culoarea cenusii, s-au inghesuit ca o turma de animale speriate, unii intr-altii, deasupra orasului. De jos, de pe strada Printilor, vechea cetate a orasului, imbalsamata de razele soarelui, pare, insa, o aparitie ireala. Ploua in Edinburgh. Stropi mari si grei lovesc acoperisurile cu tigla sura si crenelurile de piatra galbuie. ...
Citeste tot articolul
Palatul Buckingham costă 935 de milioane de lire sterline
Palatul Buckingham costă 935 de milioane de lire sterline
Astazi, ora 11:10
Dacă aveţi un miliard de euro, puteţi cumpăra Palatul Buckingham. Este adevărat că proprietatea familiei regale britanice, nu a fost scos la vânzare, dar în cazul în care asta s-ar întâmpla vreodată, acesta ar fi preţul.
Un site din Regatul Unit, specializat în evaluări imobiliare, a stabilit că, în prezent, palatul Buckingham valorează aproape 950 de milioane de lire sterline, adică peste 1 miliard de euro. Suma este justificată, spun experţii. Palatul are 775 de încăperi, între care 52 de dormitoare regale şi de oaspeţi, 188 de camere pentru personalul administrativ, 92 de birouri şi 78 de băi. Pe lângă acestea, Buckingham mai dispune de o sală de cinema, piscină şi propriul oficiu poştal. O altă proprietate a familiei regale, palatul Windsor a fost evaluat la doar 180 de milioane de lire sterline, din care aproape 40 de milioane reprezintă costurile de renovare, după ce mai multe încăperi au fost afectate de un incendiu în 1997.
Astazi, ora 11:10
Dacă aveţi un miliard de euro, puteţi cumpăra Palatul Buckingham. Este adevărat că proprietatea familiei regale britanice, nu a fost scos la vânzare, dar în cazul în care asta s-ar întâmpla vreodată, acesta ar fi preţul.
Un site din Regatul Unit, specializat în evaluări imobiliare, a stabilit că, în prezent, palatul Buckingham valorează aproape 950 de milioane de lire sterline, adică peste 1 miliard de euro. Suma este justificată, spun experţii. Palatul are 775 de încăperi, între care 52 de dormitoare regale şi de oaspeţi, 188 de camere pentru personalul administrativ, 92 de birouri şi 78 de băi. Pe lângă acestea, Buckingham mai dispune de o sală de cinema, piscină şi propriul oficiu poştal. O altă proprietate a familiei regale, palatul Windsor a fost evaluat la doar 180 de milioane de lire sterline, din care aproape 40 de milioane reprezintă costurile de renovare, după ce mai multe încăperi au fost afectate de un incendiu în 1997.
Scotia pamantul nemuritorilor
Scotia pamantul nemuritorilor
Eilean Donan, unul dintre cele mai impresionante si romantice castele scotiene. Conform statisticilor, este cea mai fotografiata cladire din Scotia. Ridicat in jurul anului 1220, edificiul a fost resedinta mai multor capi ai stravechiului clan Kintail, din care s-au desprins clanurile intemeietoare MacRae, MacKenzie si McLeod. In timpul razboiului din 1719, dintre clanurile rebele si armata regala britanica, Eilean Donan a fost distrus aproape in intregime. In 1911, ruinele castelului au fost cumparate de catre John MacRae, urmas al exponentilor celebrului clan omonim, care a reconstruit si restaurat intregul edificiu un an mai tarziu
Eilean Donan, unul dintre cele mai impresionante si romantice castele scotiene. Conform statisticilor, este cea mai fotografiata cladire din Scotia. Ridicat in jurul anului 1220, edificiul a fost resedinta mai multor capi ai stravechiului clan Kintail, din care s-au desprins clanurile intemeietoare MacRae, MacKenzie si McLeod. In timpul razboiului din 1719, dintre clanurile rebele si armata regala britanica, Eilean Donan a fost distrus aproape in intregime. In 1911, ruinele castelului au fost cumparate de catre John MacRae, urmas al exponentilor celebrului clan omonim, care a reconstruit si restaurat intregul edificiu un an mai tarziu
O vreme aproape mereu neguroasa, care ascunde privirii peisajul magnific al tinuturilor muntoase. Castele si fortarete puternice, ridicate in zorii Evului Mediu – in timpul intunecat al inchegarii clanurilor –, de catre arhitecti care au sacrificat, de cele mai multe ori, aspectul estetic in favoarea pragma­tismului cazon.
Un melanj bizar intre o organizare sociala inchisa si niste idealuri colective deschise, novatoare. Si mult, mult, foarte mult whisky... Intre aceste coordonate s-au format si au evoluat cei mai mandri, dar si mai conservatori urmasi ai celtilor – scotienii.
Un melanj bizar intre o organizare sociala inchisa si niste idealuri colective deschise, novatoare. Si mult, mult, foarte mult whisky... Intre aceste coordonate s-au format si au evoluat cei mai mandri, dar si mai conservatori urmasi ai celtilor – scotienii.
Dublin, orasul lui James Joyce
Dublin, orasul lui James Joyce
Asezat pe malurile raului Liffey, Dublinul este un oras proaspat si tineresc in ciuda vechimii sale si a unei istorii mai putin binevoitoare cu locuitorii sai. Cunoscut din scrierile lui James Joyce, orasul se mandreste cu cele peste 700 de carciumioare – vestitele pubs – cu strada comerciala Grafton, etaland cele mai noi modele de imbracaminte din toata lumea, si cu berea de la Guiness, fabrica avand cel mai mare export din lume.
Capitala a Irlandei, Dublinul este atestat documentar din 291. In 841 este cucerit de normanzi care sunt alungati abia in 1170 cand este cucerit de englezi care construiesc aici un castel si catedrala Christ Church. In 1591 regina Elisabeta finanteaza infiintarea Univeristatii Trinity College, ca un bastion in lupta impotriva catolicismului. Biblioteca de aici adaposteste manuscrise de mare valoare, printre care o copie dupa Cartea de la Kells, evangheliar din secolul al IX-lea.
Una dintre podoabele orasului este Catedrala Sf. Patrick, catedrala a carei restaurare a fost sponsorizata de fabrica de bere Guiness. Aici a fost decan un alt mare scriitor, Jonathan Swift, autorul cunoscutei carti „Calatoriile lui Gulliver”. Din secolul al XVII-lea, Dublin a devenit centrul unei puternice miscari de eliberare nationala ajungand in aprilie 1916 principalul centru al unei miscari antiengleze. Din 1922 orasul este capitala noului „Stat liber Irlanda”.
Cu toate ca strazile din Dublin sunt inguste si intunecoase, orasul este impunator si elegant. La acest aer de maretie contribuie o multime de constructii printre care Muzeul National cu colonadele sale, Posta Centrala, cladirea fostului parlament irlandez, Catedrala St. Mary, podurile de piatra care traverseaza raul orasului.
Locuitorii sunt prietenosi, gata sa stea de vorba cu strainii si mandri de orasul lor si de oamenii vestiti pe care i-a dat Irlanda. De fapt am putea spune, fara rautate, ca cea mai mare parte dintre scriitorii Marii Britanii sunt de origine irlandeza. In afara marelui Shakespeare – nascut chiar in inima Angliei – literatura britanica mentioneaza nume irlandeze sonore. Este destul sa-i amintim pe Oscar Wilde, Flann O’Brien, Brendan Beham si, in mod deosebit, pe cei trei laureati a Premiului Nobel care s-au nascut aici. Este vorba de William Butler Yeats, George Bernard Show si Sammuel Bekett.
Toti acestia, atat timp cat au ramas in Irlanda, aveau o a doua casa in cate un bar in care se tineau adevarate cenacluri literare. Exista si un muzeu al scriitorilor expunand obiecte legate de viata acestora.
De fapt, cea mai poetica zona a orasului vechi este Temple Bar, fostul cartier hughenot, in care barurile de acest gen sunt completate de teatre si galerii de arta, creandu-se astfel o atmosfera boema, nespus de placuta. Orasul cunoaste si beneficiile vietii moderne. Are aeroport international, industrie navala textila si chimica, institute de cercetari si inca o universitate alaturi de cea din secolul al XVI-lea. Gradina Zoologica, fondata in 1830, ii incanta pe vizitatori, dar cei mai multi dintre ei prefera sa urmareasca pe acei „Oameni din Dublin” ai lui James Joyce, prozator care, desi a parasit Irlanda din 1904, a pastrat toata viata in suflet o dragoste imensa pentru locurile natale.
Jurnal de calatorie: Londra melancolica
Jurnal de calatorie: Londra melancolica
Deseori oamenii isi neaga calatoria initiatica pe drumul existentei spirituale, tocmai pentru ca lumea in care traim ne face sa uitam scopul umanitatii. Un mare scriitor destainuie un adevar: “Calatoria spre sufletul tau face inconjurul pamantului”.
Diana Tonea
Era o zi trista cand am ajuns in Londra. Un sentiment ciudat m-a infiorat atunci, in timpul celor cinci zile petrecute intr-o perpetua toamna. Ma intorsesem in trecut, in trecutul meu si ma uitasem pe mine. Traiam Londra prezenta, zi de zi, dar imi traiam si trecutul. O dorinta arzatoare de reintoarcere in trecut idiliza timpul de odinioara. Cu cat vedeam mai mult, cu atat imi doream acele momente de seninatate din atemporalitate copilariei.
Probabil ca acea stare era data de cerul mohorat, de stradutele innegrite, de cladirile macinate de timp.
Londra te poarta cu gandul de-a lungul istoriei, iti aminteste ce a fost, iti arata ce este si iti sopteste ce va fi. Iti spune multe despre tine, iti arata frumosul si diversitatea vietii. Am facut un adevarat efort in incercarea de a privi Londra ca un intreg, deoarece detaliile sunt coplesitoare. E de ajuns sa privesti oamenii pentru ca acest oras sa ti se reveleze in superbitatea lui. E o adevarata monada, in care contradictiile se completeaza. Londra e antagonica, rigida in exterior, dar exuberanta si nonconformista in realitate. Totusi, cel mai mic detaliu te invata ceva, te transpune intr-un nou rol. Acolo poti fii tu sau oricine altcineva. Aici am gasit diferite identitati, culturi si limbi straine diverse, absorbite de acel intreg. Londra iti confera o identitate universala, aflata la congruenta a zeci de culturi. Aici poti fi oricine sau orice.
Atmosfera rigida camufleaza parca libertatea umana. Totusi, un fin observator poate remarca simulacrul. O imixtiune de stiluri arhitecturale imprumutate (romanic, ionic, doric, corintic si gotic) iti sugereaza aspiratia Angliei coloniste. Pentru a deveni insasi o civilizatie superioara, Anglia a imprumutat mostenirea spiriuala a culturilor cucerite si colonizate. Astfel, la British Museum poti admira mostenirile unor mari civilizatii: egipteni, greci, asirieni si orientali. Iar pentru sase luni, faimosii soldati de teracota ai primului rege chinez sunt expusi tot aici. Urmeaza fireasca intrebare: cine sunt ei, englezii? De-a lungul istoriei s-au impus ca civilizatie superioara, iar limba engleza a devenit lingua franca in zilele noastre. De fapt ei sunt cate putin din fiecare, sunt un colaj al marilor civilizatii.
Londra e un oras interiorizat, misterios, care ascunde un timp trecut, dar in acelasi timp traieste prezentul si hotaraste viitorul. Diversitatea culturilor ii ofera vitalitatea si, in acelasi timp, tensiunea diferentelor. In Londra se traieste un alt tempou, un alt ritm. Fiecare oras are un tempou propriu, iar Big Benul decide aici curgerea timpului. In Londra timpul se scurge, lasand impresia unei clipe permanente.
Pentru a iesi din istorie, devenind astfel atemporal, e de ajuns sa faci un tur al orasului cu “The Big Buss Company”. Incursiunea de-a lungul timpului iti aminteste de o viata trecatoare, schimbatoare, al carei rezultat este Londra. Printesa Diana, un simbol al societatii, iti reaminteste de efemeritatea vietii si iti descopera sensul propriu: un element ce completeaza intregul. Pentru a intelege Londra, e destul sa vizitezi expozitia Dali de la County Hall Gallery. Faimosul ceas curgator explica rolul existentei in Londra. “Totul curge, totul se transforma”. Mai mult, cuvintele lui Dali caracterizeaza Londra:
”The speed of our time depends on us”.
“Everything alters me, but nothing changes me”.
Pentru o viata mondena, musicaluri care au devenit poate prea comerciale sunt un “must see”. De la Mamma Mia, o expunere a hiturilor Abba, pana la clasicul The Phantom of the Opera, spectacolele iti ofera o seara vesela sau poate trista. Industria culinara e extrem de variata, cu toate acestea, restaurantele preponderent orientale iti ofera deliciul unui gust din alte locuri. Pentru cel mai bun sushi, Misato si Nobu, iar pentru cea mai delicioasa mancare thai, Thai Silk.
In final, plecarea a fost mai grea decat sosirea. Am parasit Londra cu o mostenire culturala diversa, cu mintea mai deschisa, cu timpul mai neimportant. Am nadajduit ca Londra va sta si ma va astepta sa o redescopar.
Deseori oamenii isi neaga calatoria initiatica pe drumul existentei spirituale, tocmai pentru ca lumea in care traim ne face sa uitam scopul umanitatii. Un mare scriitor destainuie un adevar: “Calatoria spre sufletul tau face inconjurul pamantului”.
Diana Tonea
Era o zi trista cand am ajuns in Londra. Un sentiment ciudat m-a infiorat atunci, in timpul celor cinci zile petrecute intr-o perpetua toamna. Ma intorsesem in trecut, in trecutul meu si ma uitasem pe mine. Traiam Londra prezenta, zi de zi, dar imi traiam si trecutul. O dorinta arzatoare de reintoarcere in trecut idiliza timpul de odinioara. Cu cat vedeam mai mult, cu atat imi doream acele momente de seninatate din atemporalitate copilariei.
Probabil ca acea stare era data de cerul mohorat, de stradutele innegrite, de cladirile macinate de timp.
Londra te poarta cu gandul de-a lungul istoriei, iti aminteste ce a fost, iti arata ce este si iti sopteste ce va fi. Iti spune multe despre tine, iti arata frumosul si diversitatea vietii. Am facut un adevarat efort in incercarea de a privi Londra ca un intreg, deoarece detaliile sunt coplesitoare. E de ajuns sa privesti oamenii pentru ca acest oras sa ti se reveleze in superbitatea lui. E o adevarata monada, in care contradictiile se completeaza. Londra e antagonica, rigida in exterior, dar exuberanta si nonconformista in realitate. Totusi, cel mai mic detaliu te invata ceva, te transpune intr-un nou rol. Acolo poti fii tu sau oricine altcineva. Aici am gasit diferite identitati, culturi si limbi straine diverse, absorbite de acel intreg. Londra iti confera o identitate universala, aflata la congruenta a zeci de culturi. Aici poti fi oricine sau orice.
Atmosfera rigida camufleaza parca libertatea umana. Totusi, un fin observator poate remarca simulacrul. O imixtiune de stiluri arhitecturale imprumutate (romanic, ionic, doric, corintic si gotic) iti sugereaza aspiratia Angliei coloniste. Pentru a deveni insasi o civilizatie superioara, Anglia a imprumutat mostenirea spiriuala a culturilor cucerite si colonizate. Astfel, la British Museum poti admira mostenirile unor mari civilizatii: egipteni, greci, asirieni si orientali. Iar pentru sase luni, faimosii soldati de teracota ai primului rege chinez sunt expusi tot aici. Urmeaza fireasca intrebare: cine sunt ei, englezii? De-a lungul istoriei s-au impus ca civilizatie superioara, iar limba engleza a devenit lingua franca in zilele noastre. De fapt ei sunt cate putin din fiecare, sunt un colaj al marilor civilizatii.
Londra e un oras interiorizat, misterios, care ascunde un timp trecut, dar in acelasi timp traieste prezentul si hotaraste viitorul. Diversitatea culturilor ii ofera vitalitatea si, in acelasi timp, tensiunea diferentelor. In Londra se traieste un alt tempou, un alt ritm. Fiecare oras are un tempou propriu, iar Big Benul decide aici curgerea timpului. In Londra timpul se scurge, lasand impresia unei clipe permanente.
Pentru a iesi din istorie, devenind astfel atemporal, e de ajuns sa faci un tur al orasului cu “The Big Buss Company”. Incursiunea de-a lungul timpului iti aminteste de o viata trecatoare, schimbatoare, al carei rezultat este Londra. Printesa Diana, un simbol al societatii, iti reaminteste de efemeritatea vietii si iti descopera sensul propriu: un element ce completeaza intregul. Pentru a intelege Londra, e destul sa vizitezi expozitia Dali de la County Hall Gallery. Faimosul ceas curgator explica rolul existentei in Londra. “Totul curge, totul se transforma”. Mai mult, cuvintele lui Dali caracterizeaza Londra:
”The speed of our time depends on us”.
“Everything alters me, but nothing changes me”.
Pentru o viata mondena, musicaluri care au devenit poate prea comerciale sunt un “must see”. De la Mamma Mia, o expunere a hiturilor Abba, pana la clasicul The Phantom of the Opera, spectacolele iti ofera o seara vesela sau poate trista. Industria culinara e extrem de variata, cu toate acestea, restaurantele preponderent orientale iti ofera deliciul unui gust din alte locuri. Pentru cel mai bun sushi, Misato si Nobu, iar pentru cea mai delicioasa mancare thai, Thai Silk.
In final, plecarea a fost mai grea decat sosirea. Am parasit Londra cu o mostenire culturala diversa, cu mintea mai deschisa, cu timpul mai neimportant. Am nadajduit ca Londra va sta si ma va astepta sa o redescopar.
Westminster - o abatie emblematica
Westminster - o abatie emblematica
Simbol al Marii Britanii, al Londrei si al puterii imperiale, abatia Westminster are origini stravechi. Exista o veche legenda conform careia fondatorul acestei elegante si impunatoare constructii ar fi fost regele saxon Sebert, in primele decenii ale secolului al VI-lea. Aceleasi legende povestesc ca atunci cand primul episcop al Londrei, Mellitus, a vrut sa sfinteasca noul locas, un pescar de pe Tamisa i-a spus ca sfintirea a fost deja facuta pe o constructie mult mai veche de catre Sfantul Petru, capetenia Apostolilor.
Aceasta traditie nu corespunde in niciun fel documentelor istorice in afara faptului ca regele Seber si Mellitus sunt personaje reale si a faptului ca pana in secolul al XIV-lea un pescar aducea calugarilor de la Westminster o cantitate de peste in ziua de Sfantul Petru.
Exista insa un act din 785 care atesta donatia terenului de aici de catre regele Offa de Mercia, dar autenticitatea actului respectiv este pusa la indoiala. Un altul insa il mentioneaza ca donator de pamanturi pe regele Edgar (957-975), fondarea manastirii fiind apreciata ca avand loc in jurul anului 960. Se vorbea acum despre o biserica, constructie, mica, saxona, pe Insula Maracinilor, o zona aproape inaccesibila, inconjurata de mlastini si torente, situata in apropierea Tamisei. N-a mai ramas nimic din acel loc, care a fost drenat, aici inaltandu-se Manastirea Westminster. Aspectul ei, asa cum o vedem astazi este rezultatul unor eforturi de cateva secole sustinute de o succesiune de regi si regine.
Primul dintre acestia, Eduard Confesorul (1040-1066) este considerat ctitorul asezamantului la a carui sfintire (28 decembrie 1065) n-a mai putut lua parte fiind grav bolnav. De altfel a si murit opt zile mai tarziu. Peste un an, William Cuceritorul a fost incoronat aici in ziua de Craciun. Manastirea a devenit locul de incoronare al suveranilor, tronul fiind folosit din secolul al XIV-lea. Cioplit din lemn de stejar el contine intre blaturile sale o piatra incarcata de legende, piatra din Scone, adusa din Scotia in 1296. Pe aceasta piatra se asezau regii scotieni la incoronare si legenda spune ca pe ea si-au rezemat capetele Sfintii Iacob si Colomban. Piatra a fost furata de nationalistii scotieni in 1950 si readusa in biserica dupa un an.
In 1220 a inceput reconstruirea manastirii si procesul a durat 300 de ani. Turnurile de vest au fost insa terminate abia in 1745. Biserica a fost inaltata in stil gotic, amintind catedralele din Amiens si Reims, nava centrala avand o inaltime de 32 de metri, locasul etaland de asemenea, vitralii elegante de inspiratie franceza.
Ancorata puternic in istoria tarii, manastirea Westminster este celebra prin biblioteca sa si colegiul fondat de Elisabeta I dar si prin Coltul Poetilor in care se gasesc mormintele si memorialele unor personalitati politice si culturale. Aici se afla mormintele lui Chaucer si al lui Churchill dar si cel al Soldatului Necunoscut. In apropierea altarului se pastreaza moastele lui Eduard Confesorul, singurul rege englez declarat sfant.
Biserica a fost teatrul unor importante procesiuni, nunti regale, inmormantari, slujbe aniversare, capelele ei constituind un adevarat panteon al celor care au vrut sa-si manifeste intr-un fel credinta in cele vesnice.
Londra, cel mai important centru de comerţ din lume
Londra, cel mai important centru de comerţ din lume
Capitala Marii Britanii este cel mai important oraş din lume când vine vorba despre comerţ, atât din punct de vedere al valorii tranzacţiilor cât şi a mediului economic sau legal, conform unui studiu al Mastercard. Londra este urmată în top-ul celor 75 de oraşe de către New York, Tokio, Singapore şi Chicago. Zece dintre cele mai importante 25 de centre de comerţ din lume sunt situate în Europa, respectiv Paris, locul 7, Frankfurt, locul 8, Amsterdam (10), Madrid (11), Copenhaga (14), Zurich (15), Stockholm (16), Milano (20) şi Berlin (23). Bucureştiul nu este prezent în acest top. (V.R.)
http://www.gandul.info/printare/economia/londra-cel-mai-important-centru-de-comert-din-lume.html?3936;2695475
Capitala Marii Britanii este cel mai important oraş din lume când vine vorba despre comerţ, atât din punct de vedere al valorii tranzacţiilor cât şi a mediului economic sau legal, conform unui studiu al Mastercard. Londra este urmată în top-ul celor 75 de oraşe de către New York, Tokio, Singapore şi Chicago. Zece dintre cele mai importante 25 de centre de comerţ din lume sunt situate în Europa, respectiv Paris, locul 7, Frankfurt, locul 8, Amsterdam (10), Madrid (11), Copenhaga (14), Zurich (15), Stockholm (16), Milano (20) şi Berlin (23). Bucureştiul nu este prezent în acest top. (V.R.)
http://www.gandul.info/printare/economia/londra-cel-mai-important-centru-de-comert-din-lume.html?3936;2695475
Belfast - Oraşul oamenilor care merg pe jos
Belfast - Oraşul oamenilor care merg pe jos
http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/istorie/Belfast%20de%20DG.htm
http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/istorie/Belfast%20de%20DG.htm
Oxford – emblema a unei culturi stravechi
Oxford – emblema a unei culturi stravechi
Aflat la 84 kilometri nord-vest de Londra, pe malul raului Chervel, Oxfordul este un oras vechi si elegant, vestit mai ales pentru celebra sa Universitate. Mentionat documentar in 912, orasul s-a grupat in jurul acestui asezamant de cultura fondat in 1168. Farmecul orasului este renumit in intreaga lume. Peste tot esti intampinat de turle, cupole, ziduri medievale, multe dintre ele inecate in iedera.
Galeriile acoperite ale manastirilor, cele 65 de biserici fac din orasul inconjurat de dealuri un loc fascinant cu o arhitectura unica in lume. Universitatea ca emblema a orasului este la fel de cunoscuta si la fel de veche precum cele de la Paris, Bologna, Padova si Salamanca. Multi dintre oamenii de seama ai Marii Britanii si nu numai au studiat aici sau la Cambridge, celalalt oras universitar al tarii situat in nord-estul capitalei. De fapt cele doua universitati sunt cunoscute sub numele comun Oxbridge. Oxfordul a servit ca decor de film pentru numeroase pelicule printre care cele realizate dupa romanele politiste ale lui Colin Dexter, al caror erou este inspectorul Morse.
Un colorit aparte il ofera orasului multimea studentilor imbracati in robele largi si purtand toci in culoarea colegiului respectiv. Colegiile au un aspect specific. Fiecare are o poarta prin care se intra in curtea interioara (patrulaterul) in jurul careia se inalta capela, sala mare, dormitoarele si camerele de studiu. Toate se mandresc cu gradini, banci de piatra, cadrane solare si arbori seculari.
Cel mai frumos dintre acestea este Christ Church, a carui catedrala, Sfantul Frideswide a fost ridicata intre 1170-1180 si completata in 1225. Colegiul se mandreste cu numeroase tablouri de Titian, Leonardo da Vinci si Rubens. La colegiul Merton, inaltat in 1264, exista o biblioteca in timpul Renasterii iar la Colegiul Hertford un pod venetian reconstruit, care leaga aripa noua de cea veche. Fiecare colegiu are viata lui proprie, este o organizatie independenta si are o avere considerabila, provenita in special din donatii si dispozitii testamentare.
Colegiile au fost puternic ancorate in istorie. Oxfordul era unul dintre locurile preferate de plimbare ale reginei Elisabeta care discuta si glumea aici cu profesorii in engleza si latina. Tot aici Carol I si-a tinut curtea in timpul Razboiului Civil, in timp ce farfuriile de argint ale colegiilor erau topite pentru a servi cauzei regale.
Una dintre cladirile si institutiile incarcate de traditii este Biblioteca Bodleiana care adaposteste peste 6.000.000 de volume, pe langa inestimabilele manuscrise si tiparituri din secolul al XV-lea. Ea a pornit din donatia testamentara de 256 manuscrise ale ducelui de Gloucester si finantata ulterior de Sir Thomas Bodley. Farmecul orasului este sporit de teatre, muzee, de strazile intortocheate, totul amintind un tablou realizat de un mare maestru.
Cel mai murdar şi mai scump oraş european: Londra [2008-03-
Cel mai murdar şi mai scump oraş european: Londra [2008-03-12]
La această concluzie s-a ajuns în urma unui sondaj realizat de o companie de consiliere turistică, publicat de dailymail.co.uk. [Citeste]
La această concluzie s-a ajuns în urma unui sondaj realizat de o companie de consiliere turistică, publicat de dailymail.co.uk. [Citeste]
Piaţă istorică mistuită de flăcări
Piaţă istorică mistuită de flăcări [2008-02-11]
LONDRA. Un incendiu masiv a afectat sâmbătă piaţa Camden, din Londra, distrugând magazine şi un club într-unul dintre cele mai populare cartiere turistice ale capitalei britanice, fără a provoca însă rănirea niciunei persoane, informează Reuters. [Citeste]
LONDRA. Un incendiu masiv a afectat sâmbătă piaţa Camden, din Londra, distrugând magazine şi un club într-unul dintre cele mai populare cartiere turistice ale capitalei britanice, fără a provoca însă rănirea niciunei persoane, informează Reuters. [Citeste]
Londra, capitala lumii
Londra, capitala lumii
Metropola britanica surclaseaza ca performanta economica si viata culturala alte 60 de mari orase din tarile dezvoltate.
Metropola britanica surclaseaza ca performanta economica si viata culturala alte 60 de mari orase din tarile dezvoltate.
Pagina 4 din 7 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Pagina 4 din 7
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum